Po daljšem premoru se spet javljam in pozdravljam vse stare in nove lastnike kavalirjev.
Ob prebiranju zadnjih nekaj strani, sem želela dodati še moje mnenje ali kakšen nasvet.
Govorilo se je o prehrani mladička... Sadje (razen grozdja) in zelenjava so zmeraj dobrodošli dodatki k prehrani, v zmernih količinah. Tudi kakšna žlica ali dve navadnega jogurta ali skute, prijetno popestri obrok. Tudi meso (goveje, piščančje) ni čisto nič škodljivo mlademu psu. Če pa seveda ugotovimo, da mu kakšna stvar povzroča prebavne motnje ali kakšne druge težave (alergije ipd.), jo seveda ukinemo. Kavalirji so precej ješči (zato so naslikani na marsikateri dietni hrani

) in pustiti kavalirju ali kateremu drugemu psu, hrano ves čas, se mi zdi nezdravo, če ne že neumno. Na vseh hranah piše primerna količina, ki naj bi jo pes dnevno zaužil, sam pa primerno prilagodiš, glede na pasje potrebe. Po mojih izkušnjah so vrednosti običajno malo višje od dejanskih potreb. Še noben zdrav pes ni umrl od lakote, ker mu ponujeni briketi niso bili všeč in jih zato ni jedel. Si pa na ta način hitro vzgojimo izbirčnega psa. Načeloma si pa veliko raje "prislužijo" hrano, zato je najboljše, če že pri delu in učenju psa uporabljate brikete. Vsi priboljški naj služijo le za popestritev.
Kje pustiti psa, kako dolgo... Seveda v varnem okolju, da med vašo odsotnostjo ne preuredi stanovanja ali škoduje sebi (poje kaj neprimernega...). Za nekatere je to le hišni boks, spet drugi imajo lahko na razpolago celo stanovanje. Dvorišče se mi zdi nesprejemljivo predvsem zaradi neštetih nenadzorovanih situacij, ki se lahko zgodijo (draženje psa, hranjene s strani mimoidočih, ki jih skrbi, da ne bo vaš pes lačen, drugi psi, ki lahko lajajo ali se zaganjajo proti vašemu...). Odrasel pes vas bo brez težav počakal osem ur in tudi več, mladič pa ne. In nabaviti mladiča in ga zapreti v stanovanje za osem ur...?!! Če res ne gre drugače, si uredite varstvo za prvih nekaj mesecev ali pa poiščite pomoč pri katerem od sprehajalcev psov, ki jih je danes že precej. Seveda je pa moj predlog, da najprej dobro razmislite, ali imate v tem obdobju dovolj časa za novega psa. Najbolj neumen izgovor, ki ga slišim v pasji šoli je prav ta, da ni imel časa potrenirati s psom (odrasli: "..sem bil cel dan v službi.. potem skuhati kosilo..peljati ortoke tja in tja..."/ mlajši:"..sem cel dopoldan v šoli..potem domača naloga, učenje za test..jahanje..balet..."); družina ne zgleda nič manj idealna, če ji na vrtu ne poležava en zdolgočasen pes.
Pasje šole... Fino je, da obiščete kakšen tečaj in to s čim mlajšim psom, saj boste tam deležni ne samo znanja o tem, kako naučiti kakšno vajo, temveč vam bodo nudili tudi odgovore na vprašanja, ki se vam tukaj porajajo, kako psa vzgojiti v prijetnega družabnika in vam predstavili svet kinologije in možnosti, ki se vam ob tem ponujajo. V Ljubljani z izbiro pasje šole skoraj ne morete zgrešiti, vsaj če obiščete katero od že omenjenih društev v enem od Petrinih pisanj. Tečaji se začnejo s septembrom, vpisi pa že povsod potekajo. In če si želite zagotoviti mesto, priporočam, da to čim prej naredite, saj je zmeraj na koncu avgusta vse polno in žal moramo interesente odslavljati. Ob tem pa vas seveda vabim, da se nam pridružite na KD Kavalir (
www.kavalir.si).
Lp, Polona,
Popi, Goldi, Eli