@Ursa, ja zelo se razume tudi z velikimi psi... No, ne cisto z vsemi, saj se nekaterih boji, ampak do vecine se vede ok..

Pa berncev je navajena iz sole.. :-) Smo imeli 2 bernki..

Danes smo USPESNO koncali malo solo..

Jo bom pa prav malo pogresala. sem se navadila zdaj dvakrat na teden hodit tja, pa mi bo sigurno manjkalo...
@fruc, upam, da je vse ok! Sporoci!
@little star, upam, da ni kaj hujsega.. Okoli razsaja en pasji kaselj, ki je zelo nalezljiv. Ce mi das mail, ti lahko posljem neki dokument, ki mi ga je poslala nasa 'uciteljica' iz male sole...
Hm, no lahko pa tudi sem kopiram..

Kužni kašelj je mešana okužba z več virusi in dvema bakterijama. Inkubacija, to je čas, ki mine od stika z drugim psom, ki kašlja, pa do znakov bolezni, je ponavadi 1 teden (lahko 4 do 10 dni).
Znaki kužnega kašlja so: suh, dražeč kašelj, ki se pojavlja v prvi treh dneh ponavadi ponoči. Pes lahko zaradi napenjanja na kašelj celo izbruha nekaj penaste bele sline, če pa ima poln želodec lahko tudi hrano. Prvi trije dnevi oz. predvsem noči so najhujši. Potem se kašelj pojavlja ob fizičnem naporu ali ko se pes razburi, vendar ponavadi ne bruha več. To traja še 4-10 dni.
Psi so kužni, kar pomeni da bolezen lahko prenesejo na druge pse, še 1 teden po prenehanju kašljanja. Okužba se prenaša z izdihanim oz. izkašljanim zrakom.
Zdravljenje: bolezen ponavadi sama mine v 1 do 2 tednih. Ker pa je pri večini psov kašelj zelo dražeč in izčrpajoč, moramo kužni kašelj zdraviti. Seveda po navodilih veterinarja, zato pa je potreben obisk v veterinarski ambulanti.
Ne svetujemo, da kužni kašelj zdravijo lastniki sami, saj lahko pride komplikacij kot je bronhitis in pljučnica. Če pa se pes slabo počuti, ima vročino bo veterinar predpisal še antibiotike. Ob dajanju antibiotikov, je dobro da psu v prehrano dodajate skuto ali jogurt, da ne pride do driske in prebavnih težav. Če pes teh dodatkov v prehrani ne mara mu predpišemo kapsule, ki jih mora pes dobivati skupaj z antibiotiki.
V času ko pes kašlja, ne sme imeti fizičnih naporov. V prvih treh dneh naj bodo tudi obroki manjši, saj pes če ima poln želodec ob napadu kašlja lahko izbruha vsebino želodca. Hrana mora biti kvaliteta, predvsem moramo poskrbeti za zadostno oskrbo z vitamini. Najboljše, da v času bolezni dodajamo vitaminsko mineralne dodatke.
Sprehodi naj bodo kratki, le za opravljanje potrebe. Na normalno fizično aktivnost lahko preidete 1 teden po tistem, ko je pes ne kašlja več.
Stik z drugimi psi: Pes naj nima kontaktov z drugimi psi, vsaj še 1 teden po prenehanju kašljanja, saj jih lahko okuži. Predvsem je nevaren tesen kontakt, ko pride do izmenjave sline (pitje iz iste posode, igranje z istimi igračami, pa tudi vožnja v istem avtu ni priporočljiva.
(c) - (najbrz) Karmen Zaharias