Lovske preizkušnje

rosa · 16678

rosa

• Alenka
  • *
: 20 September 2006, 14:16:23
Za vse ki bi vas utegnilo zanimati

7.10.2006 - LPP-R CACIT tekma za prinašalce (retrieverje); LD Jože Lacko; zbor ob 8. uri pri lovskem domu LD Jože Lacko v Gajkah pri Ptuju

14.10.2006 - PNZ šarivcev in prinašalcev (retrieverjev); LD Ormož; zbor ob 8. uri pri Domu društev Občine Ormož, Ljutomerska cesta 10, v Ormožu

Prijave: pisne, najmanj 10 dni pred razpisano prireditvijo, na naslov LKD Ptuj, Potrčeva 45, Ptuj
Priloge: obojestranska kopija rodovnika

11.11.2006 - PNZ in lokalna lovska tekma za prinašalce (retrieverje) in telesno ocenjevanje; LD Rižana; zbor ob 8. uri pri lovski koči LD Rižana
Prijave zbira Zinka Rovan, Kinološko društvo Rižana - Koper, tel.: 05 651 43 80
                 (v pisni obliki; najmanj 10 dni pred razpisano prireditvijo)

Podatki so iz načrta lovsko-kinoloških prireditev (glasilo Lovec).   ;)

Pes je edini prijatelj ki ga lahko kupimo.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #1 : 20 September 2006, 14:18:02
Podatki so iz načrta lovsko-kinoloških prireditev (glasilo Lovec).   ;)
;D Ti si pa že čisto v lovskih vodah :P ;D

Lp nina

rosa

• Alenka
  • *
Odgovori #2 : 20 September 2006, 18:39:36
Tako je, ko te posredno "silijo" tja in ko gre lovstvo v družini iz generacije v generacijo... potem pa se vse podre, ko ostane samo eden potomec in še ta je ženskega spola.  :P
Samo zdaj mi je že vse skupaj zanimivo, seveda najbolj področje kinologije!  ;)

meta

• Pesjanar
Odgovori #3 : 20 September 2006, 19:05:23
Pri nas so tudi te lovske zadeve ratale zanimive odkar hodimo na PNZ  :) te prav 'potegne noter' in potem si 'pečen'  :P

Lp, Meta & Atra

Flatcoated Retriever - once you are owned by one, you understand

http://www.freewebs.com/atra-flat-coated-retriever

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #4 : 21 September 2006, 07:47:03
Tako je, ko te posredno "silijo" tja in ko gre lovstvo v družini iz generacije v generacijo... potem pa se vse podre, ko ostane samo eden potomec in še ta je ženskega spola.  :P

S puško v roki si te pa res ne predstavljam :o :P

Lp nina

rosa

• Alenka
  • *
Odgovori #5 : 21 September 2006, 11:14:28
S puško v roki si te pa res ne predstavljam :o :P

Pusti se presenetit....    :P Kaj pa veš kdaj me zagledaš kje v lovski uniformi s klobukom in puško, poleg mene pa Ideo z fazanom v gobčku... malo pretiravam.  ;) Po mojem bi bila isti lovec kot moj oči, ki uživa v delovnih akcijah, na sploh v naravi, strelja pa večinoma samo na tarčo. Mislim, da lahko na pet prstov preštejem koliko je ustrelil v vseh teh letih. Mu je ravno včeraj mami rekla, da bo šel po raco (za Ideo), pa če jo ustreli, al pa kar na roke lovi po Paki; prinesel jo bo.  ;D

V glavnem jutri popoldan se nama z Ideo začnejo priprave na PNZ. Zdaj pa upam da bo šlo čim bolje in da se nama uspe udeležit in pridružit Inchu (bratcu od Idee) na PNZ-ju v Rižani. Bom poročala kako nama kaj gre...

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #6 : 21 September 2006, 14:12:08
no ,če zdaj vemo vse o prinašalcih  :o, pa še nekaj o terierjih in jazbečarjih  :P:

Vzrejni pregled z vzrejno preizkušnjo za JAZBEČARJE
30. septembra 2006; LD Brezovica.
Zbor ob 08. uri pred gasilskim domom v Notranjih Goricah.
Prijave z obojestransko fotokopijo rodovnika pošljite na naslov : Risto Verbič,
Jobstova 4, 4226 Žiri, najkasneje do 20. septembra 2006.
Pogoji : opravljena telesna ocena - prav dobro ali odlično in PNZ (ali vsaj preizkus ostrosti) - I. ali II. nagradni razred.

Vzrejni pregled z vzrejno preizkušnjo za TERIERJE
07. oktobra 2006; LD Vrhnika.
Zbor ob 08. uri pri kamnolomu Pod Čelom, Vrhnika (ob cesti Vrhnika-Horjul).
Prijave z obojestransko fotokopijo rodovnika pošljite na naslov : Risto Verbič,
Jobstova 4, 4226 Žiri, najkasneje do 27. septembra 2006.
Pogoji : opravljena telesna ocena - prav dobro ali odlično in PNZ (ali vsaj preizkus ostrosti) - I. ali II. nagradni razred.

Mednarodno vsestransko uporabnostno tekmovanje jazbečarjev in terierjev (VUP) CACIT ob 80-letnici kluba, 21. in 22. oktobra 2006; LD Križevci, LD Ljutomer, LPN Fazan-Beltinci.
Zbor 21.oktobra 2006 ob 09. uri pred lovskim domom LD Križevci pri Ljutomeru

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

rosa

• Alenka
  • *
Odgovori #7 : 21 September 2006, 15:18:58
Ninci, bi bilo skoraj boljše, če bi zbrisala v naslovu besedi "za retrieverje" (no, če se da seveda) - pa naj bodo vse lovske preizkušnje na enem mestu.

Deteljica, a greste na katero?

*LuNa*

• *
Odgovori #8 : 21 September 2006, 20:49:24
Rosa ti ki si bolj v lovskih krogih: a mogoče veš, kje bi se dalo dobiti kakšnor aco ali fazana za vajo? Je to sploh mogoče dobiti če nisi iz lovskih vrst?

Pa še nekaj me zanima: a je v Rižani možno opravljati samo PNZ ali moraš delati lovsko tekmo in če si uspešen, se ti obenem prizna tudi PNZ? To sprašujem, ker sem dobila različne informacije.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si

rosa

• Alenka
  • *
Odgovori #9 : 21 September 2006, 22:30:55
Raco (ali fazana) lahko dobiš bodisi tako, da prosiš kakšnega lovca (iz najbližje lovske družine), da ti jo ustreli (s tem da bi mu morala plačat odstrel oz. raco, za katero mora plačat tudi on). Ali pa če se obrneš na starešino LD in poveš kakšna je situacija (da šolaš psa) in če ti lahko priskrbijo eno izmed teh perjadi - to bo še najboljše (saj srne oz. njihovo meso tudi kupujejo na takšen način).
Zdaj je oboje ravno odprto in se lahko strelja, ker v času ko je bil na Pragerskem spomladanski pnz, je bil lov na race zaprt.

Drugače pa lahko tudi kupiš divjad pri zasebnikih, ki jo gojijo. V Lovcu sem videla že večkrat oglas da prodajo fazane, race, prepelice... pa ti ga potem kdo ustreli. Če te zanima, bom poiskala tisti oglas.
Jaz bom fazana tako ali tako mogla kupit, ker jih pri nas ni.

Prav tako, da bi dobila kar tako za vajo pa nimaš kje. Razen če bi se recimo zmenila pri kakšnem preizkusu (pnz, lovska tekma) kjer so že uporabili takšno divjad, če bi ti jo dali, da bi jo dala doma v hladilnico in potem še parkrat z njo povadila.

V Rižani lahko pristopiš samo k pnz-ju. Vsaj mi bomo (če bomo dovolj znali  ;) ) Malo nelogično bi bilo, da bi mogel pristopit še k lovski tekmi. Pač vse bo potekalo na en dan, ni pa ti potrebno opravljat vsega.
A imaš namen priti v Rižano?

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #10 : 22 September 2006, 08:30:39
Ninci, bi bilo skoraj boljše, če bi zbrisala v naslovu besedi "za retrieverje" (no, če se da seveda) - pa naj bodo vse lovske preizkušnje na enem mestu.

Deteljica, a greste na katero?

smo še premali za uradno delat  :).
Mogoče grem pogledat kakšno tereisko  >:D.
predvsem VUP me zanima.

CowTarina

• *
Odgovori #11 : 22 September 2006, 12:01:30
bom pa še jaz posredovala preizkušnje in tekme za ptičarje (vir: http://pticarji.net)

JZP, PP, ŠPP:
---

LKD Posavja Krško
7.10.2006

JZP, PP in ŠPP ptičarjev:
zbor bo ob 8.00 uri pri stadionu Matije Gubca v Krškem.
Za prireditev je obvezna prijava 10 dni pred preizkušnjo.
---

LKD Ptuj
7.10..2006

JZP ptičarjev:
o zbornem mestu, času in datumu bodo vsi prijavljeni vodniki psov pravočasno obveščeni.
Za prireditev je potrebna pisna prijava na LKD Ptuj, Potrčeva 45, 2250 Ptuj, najmanj 10 dni pred prireditvijo. Pisni prijavi je potrebno priložiti obojestransko fotokopijo rodovnika. Lovski psi(-ce), udeleženi na prireditvi morajo biti zdravi ter redno cepljeni proti steklini, kar izkažejo vodniki z ustreznim dokumentom.
---

Zveza lovskih kinologov Pomurja
7.10..2006

JZP ptičarjev:
zbor ob 8.oo uri pred lovskim domom LD Rankovci.
Prijava je potrebna najmanj 10 dni pred prireditvijo na tel. 02 523 14 80 ali GSM 041 471 084 ali na tel. 02 521 12 14 (tajništvo ZLD Prekmurja).
---

LKD Ljubljana
7.10.2006

zbor bo ob 8.00 uri pri gostilni Kavčič, Drenov grič (LD Vrhnika).
Prijave morajo biti oddane najmanj 10 dni pred prireditvijo na naslov: LKD Ljubljana, Župančičeva 9/II, 1000 Ljubljana ali po telefonu tajnici Bojani Tivadar 041 241 900
---

LKD Gorenjske
21.10.2006

JZP ptičarjev:zbor bo ob 8.00 uri pred gostilno Marinšek v Naklem.
---

LKD Maribor
21.10.2006

JZP ptičarjev:
zbor bo ob 8.00 uri pred lovskim domom LD Rače.
Na prireditev se morajo vodniki psov prijaviti najkasneje 8 dni pred prireditvijo v pisarni LZ  Maribor, tel. 02 480 15 00 ali 041 942 084.
---

LKD Nova Gorica
21.10.2006

Zbor bo ob 8.00 uri pri gostišču Kogoj v Biljah (LD Gorica). Zadnji dan za prijavo je 10. 10. 2006.
Vodniki morajo spoštovati zadnji dan prijave (poštni žig). Kasnejše prijave ne bodo mogoče. Prijavite se tako, da na naslov : LKD Gorica-Nova Gorica, Prešernova ulica 17, 5000 Nova Gorica pošljete obojestransko fotokopijo rodovnika psa, na katerem mora biti napisano tudi ime in priimek ter naslov lastnika psa. V prijavi mora biti navedeno tudiza katero preizkušnjo prijavljate psa. Na vseh prireditvah morajo imeti vodniki za svoje pse originalen rodovnik in knjižico iz katere je razvidno, da je bil pes cepljen proti steklini. Vodniki psov, za preizkušanje katerih je potrebna mala divjad, morajo le-to prinesti s seboj.
---

OK-LKD Koper
28.10.2006

JZP, ŠPP in PP ptičarjev:
zbor bo ob 8.00 uri pri lovski koči LD Kojnik Podgorje.
Za udeležbo je potrebna pisna prijava 10 dni pred prireditvijo. V kolikor ne bo dovolj prijav, si organizator pridržuje pravico odpovedi prireditve. Morebitne spremembe bodo objavljene v reviji Lovec.
Prijave zbira Gianfranco Vincoletto, Šmarje 203, 6274 Šmarje, GSM 041 217 530
-----------------------------

OSTALE PREIZKUŠNJE:
---

Društvo ljubiteljev ptičarjev

14.10.-15.10.2006
Mednarodna širša poljska preizkušnja 29. MEMORIAL BOGDANA SEŽUNA s podelitvijo CACIT.
Kraj bo določen naknadno.

28.10--29.10.2006
Lokalna vsestranska uporabnostna preizkušnja - VUP

4.11.2006
Državno prvenstvo ptičarjev za prehodni pokal Sv, Huberta (CACT):zbor ob 8.00 uri pred lovskim domom LD Sv. Marjeta. Prvenstvo organizirata skupaj LKD Ptuj in Društvo ljubiteljev ptičarjev.
Zbor ob 8.00 uri pred lovskim domom LD Sv. Marjeta.Za prireditev je potrebna pisna prijava na LKD Ptuj, Potrčeva 45, 2250 Ptuj, najmanj 10 dni pred prireditvijo. Pisni prijavi je potrebno priložiti obojestransko fotokopijo rodovnika. Lovski psi(-ce), udeleženi na prireditvi morajo biti zdravi ter redno cepljeni proti steklini, kar izkažejo vodniki z ustreznim dokumentom.
---

LKD Celje

21.10.2006
Lokalna tekma v prinašanju in vodnem delu:
zbor bo ob 8.00 uri pred lovsko kočo LD Kajuh v Šmartnem v Rožni dolini.
Potrebna je prijava 14 dni pred prireditvijo na naslov: g. Dimnik Tone, Galicija 27a, 3000 Celje (tel. 031 366 674, e-mail: [email protected]
---

LKD Ilirska Bistrica

23.9.2006
Lokalna uporabnostna preizkušnja v delu po umetnem krvnem sledu za vse pasme lovskih psov:
zbor bo ob 8.00 uri pri lovski koči LD Temon.
Potrebna je prijava 14 dni pred prireditvijo na tel. št. 05 714 40 36 ali 051 357 189 ali pisno na naslov: LKD Ilirska Bistrica, Gubčeva 18, 6250 Ilirska Bistrica.
---

LKD Kočevje

14.10.2006
Uporabnostna preizkušnja po krvni sledi:
zbor bo ob 8.00 uri pri lovskem domu LD Mala gora.
Za udeležbo je potrebna pisna prijava vsaj 14 dni pred posamezno prireditvijo na naslov: Miran Petek, Veronike Deseniške 7, 1330 Kočevje ali na tel. 01 895 15 60 ali  041 522 999.
---

OK-LKD Koper

7.10.2006
Lokalna uporabnostna preizkušnja v delu po krvni sledi za vse pasme lovskih psov:
zbor bo ob 8.00 uri pri lovski koči Kolombar.
Prijave zbira Jože Mahne, Bač 9a, 6242 Materija, tel.št. 05 687 41 17, GSM 031 575 880.

4.11.2006
Jesenski kup Istre za goniče, kontinentalne in angleške ptičarje:zbor bo ob 8.00 uri pri gostišču pizzerija Ražman.
Prijave zbira Gianfranco Vincoletto, Šmarje 203, 6274 Šmarje, GSM  041 217 530

Za udeležbo je potrebna pisna prijava 10 dni pred posamezno prireditvijo. V kolikor ne bo dovolj prijav, si organizator pridržuje pravico odpovedi prireditve. Morebitne spremembe bodo objavljene v reviji Lovec.
---

LKD Nova Gorica

7.10.2006
Uporabnostna preizkušnja v delu po umetni krvni sledi za vse pasme lovskih psov in samostojna tekma po umetni krvni sledi:
zbor bo ob 8.00 uri pri hladilnici ob zadružnem domu na Colu.
Zadnji dan za prijavo je 25.9.2006 (skupno največ 15 psov).

Vodniki morajo spoštovati zadnji dan prijave (poštni žig). Kasnejše prijave ne bodo mogoče. Prijavite se tako, da na naslov: LKD Gorica-Nova Gorica, Prešernova ulica 17, 5000 Nova Gorica pošljete obojestransko fotokopijo rodovnika psa, na katerem mora biti napisano tudi ime in priimek ter naslov lastnika psa. V prijavi mora biti navedeno tudiza katero preizkušnjo prijavljate psa. Na vseh prireditvah morajo imeti vodniki za svoje pse originalen rodovnik in knjižico iz katere je razvidno, da je bil pes cepljen proti steklini. Vodniki psov, za preizkušanje katerih je potrebna mala divjad, morajo le-to prinesti s seboj.
---

LKD Novo mesto

23.9.2006
Lokalna uporabnostna preizkušnja v delu po umetni krvni sledi za vse pasme lovskih psov:
zbor bo ob 8.00 uri pred lovskim domom LD Trebelno.
Pisno prijavo in telefonsko številko poslati do 13. 9. 2005 na naslov LKD Novo mesto, Seidlova cesta 6, 8000 Novo mesto.
---

LKD Postojna

14.10.2006
Lokalna uporabnostna preizkušnja po umetnem krvnem sledu za vse pasme lovskih psov:
zbor bo ob 8.00 uri pred gostilno Piškur v ulici pod Kolodvorom v Postojni.
Za prireditev velja rok prijave 10 dni pred prireditvijo na naslov: LKD Postojna, Cankarjeva 6, 6230 Postojna.
---

LKD Ptuj

28.10.2006
Lokalno tekmovanje za pokal Sv. Huberta:zbor bo ob 8.00 uri pred lovskim domom LD Markovci v Sobetincih.

4.11.2006
Državno prvenstvo ptičarjev za prehodni pokal Sv, Huberta (CACT):zbor ob 8.00 uri pred lovskim domom LD Sv. Marjeta. Prvenstvo organizirata skupaj LKD Ptuj in Društvo ljubiteljev ptičarjev.

Za vsako lovsko kinološko prireditev je potrebna pisna prijava na LKD Ptuj, Potrčeva 45, 2250 Ptuj, najmanj 10 dni pred razpisano prireditvijo. Pisni prijavi je potrebno priložiti obojestransko fotokopijo rodovnika. Lovski psi(-ce), udeleženi na prireditvah morajo biti zdravi ter redno cepljeni proti steklini, kar izkažejo vodniki z ustreznim dokumentom.

meta

• Pesjanar
Odgovori #12 : 22 September 2006, 16:39:42
*
Rosa ti ki si bolj v lovskih krogih: a mogoče veš, kje bi se dalo dobiti kakšnor aco ali fazana za vajo? Je to sploh mogoče dobiti če nisi iz lovskih vrst?

*LuNa* poglej v Kinologa pri oglasih ali pa v Moj pes. Je kar nekaj oglasov kjer piše, da prodajajo perjad za vaje  ;)

Lp, Meta & Atra

*LuNa*

• *
Odgovori #13 : 23 September 2006, 00:14:21
Rosa verjetno prideva v Rižano. Sicer sva namaravali že oktobra iti na PNZ, ampak najbrž ne bo zneslo, ker imava rahle težave s poslušnostjo oz. z najinim odnosom. Tako da morava najprej to spucat.

Pa hvala tebi in Meti za informacijo o perjadi.

rosa

• Alenka
  • *
Odgovori #14 : 10 Oktober 2006, 08:47:27
PNZ za retrieverje v Rižani je prestavljen; in sicer na
25.11.2006

Vse ostalo velja po razpisu.
Vsem prijavljenim bo odgovorjeno - zborno mesto v Rižani ali v Vanganelu, kjer je bližje voda  ;)

Kdaj pa je PNZ, ki ga organizira SKR?

meta

• Pesjanar
Odgovori #15 : 10 Oktober 2006, 10:21:01
Mi ga imamo en teden po klubski (vsaj rečeno je bilo tako).

Lp, Meta & Atra

*LuNa*

• *
Odgovori #16 : 10 Oktober 2006, 15:27:38
A je še kakšen drug termin? Ker meni ne eno ne drugo ne odgovarja. Zdaj oktobra niti ne moreva it, ker se goni, 25. novembra imava pa izpit B-Bh.

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #17 : 10 Oktober 2006, 15:51:20
A je še kakšen drug termin? Ker meni ne eno ne drugo ne odgovarja. Zdaj oktobra niti ne moreva it, ker se goni, 25. novembra imava pa izpit B-Bh.

BBH jev je vse polno ,PNZji so pa redki- tako da.... ;)

rosa

• Alenka
  • *
Odgovori #18 : 11 Oktober 2006, 11:33:04
A je še kakšen drug termin?

Mislim da jih letos ni več.  :-\

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #19 : 11 Oktober 2006, 12:57:13
A je še kakšen drug termin? Ker meni ne eno ne drugo ne odgovarja. Zdaj oktobra niti ne moreva it, ker se goni,

Mislim,da to da se goni ni ovira. Od mojih "sošolcev ptičarjev" sta pretekli teden delali JZP dve gonečki  8).

rosa

• Alenka
  • *
Odgovori #20 : 11 Oktober 2006, 13:02:55
Če "tekmujejo" goneče psičke ponavadi nastopijo zadnje. Zdaj pa ne vem kako je s PNZ-jem.

*LuNa*

• *
Odgovori #21 : 11 Oktober 2006, 13:53:41
Mislim,da to da se goni ni ovira.
V enem pravilniku (mislim da je za lovske tekme) vem, da sem videla, da se goneče psice ne smejo udeležiti. Za PNZ sicer s tega vidika najbrž ni posebnih težav. Večji problem vidim v tem, da je treba iti v vodo, kar pa med gonitvijo odsvetujejo, ker psica lahko faše hudo vnetje maternice. In če je v igri njeno zdravje, potem pač ne bom tvegala.

Zaenkrat pač iščem možnosti, da bi šla B-Bh delat drugam, čeprav vem, da ga bo slabše naredila kot bi ga v našem klubu. Ampak kaj čmo. Se bom pa še odločila, ko bom videla, kako mi bo delala.

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #22 : 11 Oktober 2006, 15:30:58
Za PNZ sicer s tega vidika najbrž ni posebnih težav. Večji problem vidim v tem, da je treba iti v vodo, kar pa med gonitvijo odsvetujejo, ker psica lahko faše hudo vnetje maternice. In če je v igri njeno zdravje, potem pač ne bom tvegala.

Halooo :o iz katerega leta  pa so ta navodila  ::). Spominjajo me na izjave moje babice,ki je imela letnico rojstva začenši z 1800 in ki je še verjela, da si ženske med menstruacijo ne smejo las prat , kaj šele plavat  :P
Mislim, tako pri meni osebno - kot pri mojih psicah  ne delam cirkusa iz teh hormonskih dnevov  ;)
Je pa seveda pripročljivo, da jo zbrišeš, če je res mrzlo (v vodi ali zunaj) in da osušiš ušesa , ki so k vnetjem boj nagnjena kot oni deli telesa. Ampak to jaz neredim vedno , ne glede na ciklus psice (ali psa )  :).

To ne pišem zaradi navijanja, da greš na ta datum PNZ, ampak da ne boš pretirano zaskbljena zaradi naravnega pojava  :P

BBH jev pa je, kot že rečeno, toliko na spisku, da ni problema najt kakšen drug termin  8) .

Itak za lovskega psa je najbolj primerno , da greš delat VP (1 ali 2  )  ;), tako da, tudi če BBH spustiš nisi nič zamudila.

meta

• Pesjanar
Odgovori #23 : 11 Oktober 2006, 20:26:32
deteljica ni dovolj da psico zbrišeš s krpo, če je voda hladna ker to za vnetje maternice ni dovolj!!!! Ok za ušesa... Ko je psica v vodi ima ta vse poti odprte (pač v notranjost) in ni nič kaj fletno če se psici vse tam notri "zmudra" zaradi umazane vode.

Lp, Meta & Atra

*LuNa*

• *
Odgovori #24 : 11 Oktober 2006, 21:31:15
No ja Deteljica jaz se med menstruacijo vedno kopam, ker prevzemam odgovornost nase (pa smo ženske vseeno verjetno bolj zaščitene kot psice). Ne bi si pa oprostila, če bi psica zbolela zaradi moje malomarnosti. Pa drugače ne paničarim in se normalno kopa v Savi tudi ko je zunaj sneg. Sicer pa so eni psici že na vzrejnem pregledu odsvetovali prinašanje iz vode, ker se je gonila ravno iz tega razloga, da ne bi fasala vnetja maternice.

bom še vidla kako bo. Mi je pa vseeno bolj pomembno, da naredi B-Bh kot pa recimo PNZ, ampak ker se na oboje pripravljava, bi pa rada da naredi oboje. Sicer mi je pa bolj pomembno, da je psica šolana in uboga kot pa da ima ful lepotnih nazivov in je v I. vzrejnem razredu.

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #25 : 12 Oktober 2006, 08:31:50
. Mi je pa vseeno bolj pomembno, da naredi B-Bh kot pa recimo PNZ, ampak ker se na oboje pripravljava, bi pa rada da naredi oboje. Sicer mi je pa bolj pomembno, da je psica šolana in uboga kot pa da ima ful lepotnih nazivov in je v I. vzrejnem razredu.

Sej VP je poslušnost  ;) samo lovski program. Od BBh se razlkuje samo po tem,da ima pleg vseh vaj iz BBh ja še:  stoj v gibanju, down v gibanju in prinašanje divjadi (oz prinosila s perjem ali kožo oblečeno) in odpoklic ni iz prostora ampak iz sedi in stoj. Mislim,da bo pri nas izpit enkrat v novembru- če zamudiš BBH je se najbrž lahko priključiš.

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #26 : 12 Oktober 2006, 08:45:02
Glede gonitev in plavanja: Sem imela in imam psice,a še nikoli mi ni niti na misel prišlo,da bi zaradi gonitve ne smele plavat, pa so vse bile in so popolnoma zdrave. No, mogoče imam samo srečo ::)
Bi pa verjela, da se lahko psica prehlladi kadarkoli, če plava cele ure v mrzli vodi. Ne vem koliko imate retriverji preiskave terena v vodi- če ima pes za preiskat najprej cel bajer na prazno in potem za racami je tega namakanja res precej, res pa tudi krepko plava in se greje  :).
Če pa imate samo prinašanje iz vode je tega res malo. Premalo,da bi se pes globinsko shladil.
Kolikor vem tudi dlaka prinašalcev ni premočljiva- tako da ostane podlanka suha.
Tudi bi rekla,da je drastična razlika med enim kratkim preiskusom in lovom, kjer se pes ves dam po malo namaka in vmes čaka pri miru na naslednjo akcijo. Tud j erazlik ač epotem daš psico zbrisano v avto on pelješ domov  v stanovanje,al pa če daš mokro in mrzlo zvečer v zunanji boks- tako da morebitne slabe izkušnje nekaterih lovcev so precej tudi posledica specifičnih situacij značilnih za pravi lov.

Vlaga - ne samo plavanje in/ali veter  ter pes, ki v takih pogojih ne giba intenzivno so neprimerno nevarnejše za prehlad kakor samo vodno delo. Vse leto.

meta

• Pesjanar
Odgovori #27 : 12 Oktober 2006, 10:14:28
Sej VP je poslušnost  ;) samo lovski program. Od BBh se razlkuje samo po tem,da ima pleg vseh vaj iz BBh ja še:  stoj v gibanju, down v gibanju in prinašanje divjadi (oz prinosila s perjem ali kožo oblečeno) in odpoklic ni iz prostora ampak iz sedi in stoj.

Nam so rekli, da je na PNZ - ju samo osnovna poslušnost...teh dodatnih vaj nam ni nihče omenjal  ??? Drugače se pa prinaša pravo divjad...samo mrtva je pač  ;)

Mislim,da bo pri nas izpit enkrat v novembru- če zamudiš BBH je se najbrž lahko priključiš.

Če jaz prav vem dela *LuNa* BBh na Krimu in tam nič ne komplicirajo z gonečimi psičkami. Čakajo do konca in potem še one pokažejo kaj znajo  :)

Lp, Meta & Atra

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #28 : 12 Oktober 2006, 13:09:01
Nam so rekli, da je na PNZ - ju samo osnovna poslušnost...teh dodatnih vaj nam ni nihče omenjal  ??? Drugače se pa prinaša pravo divjad...samo mrtva je pač  ;)

Izpit iz vodljivosti nima nobene veze s PNZ jem. To je samo lovski "poslušnostni program" ala za športne pse BBH , ki pa ga priznava tudi KZS.
Pes ga lahko ima ali pa ne - z razliko od PNZ, ki ga mora imet. Pri društvu ljubiteljev ptičarjev je npr tako,da za udeležbo na tečaju za PNZ  hočejo, da ima pes opravljen VP ali kakršenkoli drug podoben program, da se v lovišču potem ne ukvarjajo z osnovami poslušnosti, socializacije in prinašanja na sploh, pač pa čimbolj efektno izkoristijo čas in divjad. Je pa to čisto odvisno od posameznega kluba kakšne pogoje za tečaje postavi.

*LuNa*

• *
Odgovori #29 : 12 Oktober 2006, 13:18:54
Deteljica kolikor jaz vem, ni problem plavanja v času gonitve mrzla voda in moker kožuh, ampak to, da voda pride v maternico in se tam zadrži, kar pa lahko povzroči vnetje. Tako da kompliciram zgolj iz tega vidika in ne zato, ker psico "zebe". Ker drugače je tudi pozimi na sprehodih ne bi pustila v vodo pa jo, če ji pač paše.

Koliko je pa izpit VP sploh "primeren" za prinašalce? Kolikor vem se s tem bolj ukvarjajo ptičarji pa ostale lovske pasme.

Meta a ti že veš, kdaj bo ime SKR PNZ?