Razmišljala sem, če to sploh sodi v to temo, pa sem se odločila, da vseeno napišem. Včeraj sem prejela klic Paxovega vzreditelja, ki me je resnično, resnično razžalostil.
Resi vom Schwaiger Rathaus, Paxove polsestre, žal ni več. Bila je tisto, čemur se reče tipična predstavnica pasme, vizuelno in karakterno super psička, sonček. Imela je tisto nekaj, tisto neoprijemljivo, kar ima tudi Pax in kar je danes vedno težje najti v pasmi. Stabilen značaj, močne nagone, temperament in delovno sposobnost. Opravljen je imela najvišji delovni izpit in najvišjo vzrejno preizkušnjo - körung. Xaver, ki je med ljubitelji pasme pogosto poimenovan kot "boter rottweilerjev", nikoli ni želel vzrejati napol in nikoli ni želel imeti psov, s katerimi se ne da delati. To, da je bila Resi njegova ljubljenka, je bilo popolnoma jasno. In to, da vzreditelja po skoraj 40 letih vzreje izguba psa popolnoma pretrese, pove to, da je človek pri psih in v vzreji resnično s srcem. In da je navezan na vsakega psa posebej. Brez njega jaz nikoli ne bi imela mojega Paxa, ki je s svojo srčnostjo, stabilnostjo in značajem vame za vedno zapisal ljubezen do te pasme in mi odkril, da je pravi značaj in temperament te pasme tisto, za kar se je vredno boriti. Pravi rottweiler ni lenuh. In pravi rottweiler ni pes s slabo izraženimi nagoni in brez delovne etike.
Pogrešala bom to mrcino in izguba me je prizadela. Želela sem si njeno potomko in letos naj bi se mi želja uresničila. Kljub temu pa sem v zadnjem času pogosto razmišljala o tem, kaj pričakujem od svojega naslednjega delovnega psa. In pred kratkim sem sprejela odločitev o spremembi. Kljub temu se mi je v misli pogosto prikradla senca dvoma, predvsem, ko sem pomislila na Resi in na to, da si resnično želim psa te linije. Želim ta temperament, to želim tudi ohraniti v vzreji. Cikel sicer ni zaključen, Xaver ima simpatično Sofie (ja, ste uganili, Resi je bila njena mama). Kot kaže je podedovala vse prave lastnosti in je izjemno aktivno mlado pasje bitje. Bomo videli v kaj se bo razvila in kaj bo prinesla prihodnost. Kocka pa je padla. Moja naslednja mrcina ne bo rottweiler.