?Cepljenje?

*nastja* · 121621

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #150 : 01 December 2010, 22:38:03
Se da posebaj cepit tudi samo kugo?

Zal ne. Ce kdo ve, da imajo kjerkoli v Sloveniji samo cepivo proti kugi, naj prosim sporoci kje.

Kar se tice EU potnega lista, tudi jaz imam podatek, da se ga brez stevilke cipa (in torej cipirane zivali) ne sme prodati.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #151 : 02 December 2010, 11:56:56
vprašanje: sem  jo dal  redno cepiti za kugo (stara  leto in pol), naju čaka decembra ponovno, a je to res priporočljivo ? vet zatrjuje da ja ker je cepivo za tam 4 različnih bolezni, ampka je zadeva dejansko koristna ?

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

TibiQ

• *
Odgovori #152 : 02 December 2010, 12:55:30
Davor, jaz sem pred časom prebrskala internet in ugotovila, da različna cepiva držijo različno dolgo, ene bolezni ogrožajo itak samo pasje mladiče,.., ampak ker obstajajo predvsem v kombiniranih cepivih, se mi zaradi praktičnosti (ker bi potem pes dobil npr. 3 inekcije namesto ene, pa večkrat bi ga morala izpostavljat stresu ob obisku ambulante) ne izplača cepit vsako posebej, v različnih obdobjih. Mi sedaj (od lani) cepimo na dve leti druge kužne in vsako pomlad lepto in steklino.

Mene pa zanima v čem je hec, da imam ob zadnjem cepljenju stekline vpisano št. cepiva z roko, zraven je podpis in žig veterinarja, nalepke pa ni.  ??? (nisem bila pozorna in sem šele sedaj opazila).

Ker sem se ravno pred kratkim zanimala za uvoz mladička iz Hrvaške, navajam iz pisnega odgovora VURSa (mogoče bo kaj v pomoč);

Po Zakonu o veterinarskih merilih skladnosti (11. člen) morajo biti psi v roku 7 dni po prihodu v Republiko Slovenijo oziroma najkasneje do dopolnjenega tretjega meseca, vpisani v centralni register psov (CRP) pri izbranem veterinarju (v ambulanti), kjer nato pes ob izpolnjevanju vseh zahtevanih pogojev dobi EU potni list.

Pes mora biti označen z mikročipom ali z jasno čitljivim tetoviranim znamenjem (slednje velja do 3. julija 2011).

http://www.vurs.gov.si/si/mednarodne_zadeve_stara/potovanja_s_hisnimi_zivalmi/
Novost se nanaša tudi na označevanje živali za katere bodo morale v naslednjih osmih letih države članice uvajati metodo označevanja živali z elektronskimi mikročipi (transponderji), ki omogoča enostavno povezavo z ustreznimi potnimi listi živali. V tem prehodnem obdobju osmih let bo v državah članicah dovoljeno tudi označevanje živali s tetoviranjem, razen Združenega kraljestva in Irske, ki že zdaj zahtevata označevanje z mikročipi.

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006136&stevilka=5688
3. čl.
http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r00/predpis_PRAV5650.html

alenkab

• *
  • Gingerbell Zio Frank - Deep
Odgovori #153 : 02 December 2010, 13:37:34
Po Zakonu o veterinarskih merilih skladnosti (11. člen) morajo biti psi v roku 7 dni po prihodu v Republiko Slovenijo oziroma najkasneje do dopolnjenega tretjega meseca, vpisani v centralni register psov (CRP) pri izbranem veterinarju (v ambulanti), kjer nato pes ob izpolnjevanju vseh zahtevanih pogojev dobi EU potni list.

A so tebi vpis kaj zaračunali? Ker jaz sem včeraj dala za minuto dela 22,00 eur  >:(

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #154 : 02 December 2010, 13:42:37
Ma saj niso normalni res.... v kateri ambulanti pa je to bilo????? Cena EU knjižice ziher ni toliko... in če je pes iz EU držav imaš pa že itak knjižico in morajo samo podatke vnesti v rač.

alenkab

• *
Odgovori #155 : 02 December 2010, 13:48:41
V Postojni na veterini. Sicer sem imela na računu napisano Sprememba lastništva in ko sem vprašala, kaj so mi zaračunali, je rekla da vpis v CRP  ::)

sp30

• *
Odgovori #156 : 02 December 2010, 13:54:37
mi smo  za EU potni list plačali 5€ ali celo manj ( prej je mel hrvaški potni list, tko da so mogli prepisat.) čip pa je bil zastonj.

Inanna

• *
Odgovori #157 : 02 December 2010, 13:59:39
Jaz sem pa prejšnje leto brez potrebe dobila nov potni list/knjižico - EU, ki ga pa res nisem potrebovala. Nisva 13 let čez mejo hodila in tudi zadnje leto potem ne, z lahkoto bi imela še tisto knjižico do konca  ::) Kar hočem povedati je, da ga nisem hotela, niti rabila, niti plačala  :)

TibiQ

• *
Odgovori #158 : 09 December 2010, 12:53:58
Alenkab, bom vprašala, ker nimam jaz novega kužka, ampak svakinja. Ravno včeraj so ga peljali cepit, tko da izvem danes.

A ti si samo za vpis dala toliko in nič drugega?  ??? 

alenkab

• *
Odgovori #159 : 09 December 2010, 12:59:35
Jap, samo vpis so mi zaračunali.

A kdo mogoče ve, če sploh v Sloveniji in kje cepijo steklino z Nobivac rabbies cepivom?

Felina

• *
Odgovori #160 : 09 December 2010, 14:08:08

A kdo mogoče ve, če sploh v Sloveniji in kje cepijo steklino z Nobivac rabbies cepivom?
Meni so ga cepili leta 2007 cepili z Nobivacom  v Slovenski Bistrici. Sem ga naročila in nato šla cepit. ;)

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)

alenkab

• *
Odgovori #161 : 09 December 2010, 14:29:40
A pa cepivo si pri njih naročila?

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #162 : 09 December 2010, 15:05:01
v čem je pa Nobivac boljši?

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

sibila

• *
  • still more white...
Odgovori #163 : 09 December 2010, 15:12:03

Če se ne motim ima delovanje omejeno na eno leto, ne kot ostala, ki v bistvu učinkujejo dve ali tri in psi pol dobivajo 'overdose'. :)
Tako po kmečko in po moje. :D

alenkab

• *
Odgovori #164 : 09 December 2010, 15:30:06

Pri Nobivacu naj bi bila največja možnost, da so titri dovolj visoki že po prvem cepljenju. Drugače pa drži 3 leta.

Bistvena prednost zame je ta, da lahko začnem pohajat okrog še preden pes dopolni 10 mesecev  :D

sibila

• *
  • still more white...
Odgovori #165 : 09 December 2010, 16:42:25
Aaaa, pol sem pa narobe zapisala, se opravičujem...
Ampak vem, da so imeli v Slovenski Bistrici cepivo, ki je držalo eno leto, pa sem malo povezala, ker sem se nekoč zanimala kje bi se ga dalo dobit. Ups. :-[

Felina

• *
Odgovori #166 : 09 December 2010, 18:32:41
A pa cepivo si pri njih naročila?
Ja, poklicala in naročila. In takrat ni bilo problema :)

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)

alenkab

• *
Odgovori #167 : 09 December 2010, 18:51:27
Najlepša hvala Felina!  :)

Inanna

• *
Odgovori #168 : 09 December 2010, 19:34:31
Z Nobivac-om so mojega nekajkrat cepili v Domžalah. Večkrat pa z Defensor.

alenkab

• *
Odgovori #169 : 09 December 2010, 20:21:59
Domžale mi pa še bolj ustrezajo  :) Hvala!

Inanna

• *
Odgovori #170 : 09 December 2010, 20:30:57
Super. Ampak ne vem s čim trenutno, jaz sem šla samo v knjižico gledat za nazaj...

san-san

• *
Odgovori #171 : 09 December 2010, 20:58:30
Meni so v Izoli pred dvemi leti tudi cepli z Nobivacom.

alenkab

• *
Odgovori #172 : 09 December 2010, 21:34:11
Potem bom pa najprej malo okoli preklicala  :)

Lojze

• *
Odgovori #173 : 10 December 2010, 07:25:12
alenkab,ne vem če bo ravno držalo,da je samo po Nobivacu titer dovolj visok.Jaz sem našega mladička letos prvič cepila proti steklini,ko je bil star 3 mesece.Čez mesec dni smo delali titražo in je bila vrednost po prvem cepljenju 1,99 I.E./ml krvi.Drugi primer sem pa videla pri psu,ki je imel kontakt z lisico.Pes je bil aprila letos prvič cepljen proti steklini,v oktobru je imel kontakt z lisico.Izvid je pokazal 2,62 I.E./ml krvi.Oba psa sta bila cepljena z Rabisin(Merial) vakcino.
Tjaša

alenkab

• *
Odgovori #174 : 10 December 2010, 08:16:24
Ne saj ni samo po Nobivacu titer dovolj visok npr. pri Rabisinu dosežeš višje vrednosti titrov, vendar je tam vseeno večji delež tistih, ki mejnega praga 0,5 IU/mL ne dosežejo, kot pri Nobivacu. In če lahko izbiram bi najraje vzela tistega, kjer je verjetnost, da bo 0,5 IU/mL dosegla največja.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #175 : 13 December 2010, 14:05:17
Jap, samo vpis so mi zaračunali.

Pri nas v SG (vsaj včasih so, no).

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

tprose4

• *
Odgovori #176 : 06 Januar 2011, 20:07:49
Mene pa zanima, kaj priporočate glede na to, da živim v blokovskem naselju, kjer lastniki psov ne pospravljajo iztrebkov za njimi in bi bilo zelo verjetno, da če so tako malomarni, da tega ne naredijo, da tudi psa ne peljejo na cepljenje... In dobim 10 tednov starega mladička (mama vakcinirana ter kužika 1.), pa ne vem kako in kaj do drugega cepljenja. Ali naj imam do takrat kužija v stanovanju in lulamo in kakamo na pleničko... Ker že če samo peljem pred blok, je zelenica vsa pokakana in polulana  :(  >:(
Ali je dovolj zaščitena, da jo lahko vozim na krajše sprehode? Ker do sedaj na to nisem niti pomislila, sedaj me pa malce grabi panika. Poleg tega sem pa slišala, da naj bi pes v vsakem primeru zbolel, če pride v stik s kugo. Ali je to res?
Kakšna so vaša mnenja o vodenju mladička pred blok, predno bo drugič cepljena pred kužnimi? Ter še to, kdaj naj drugič cepim, ker sem zasledila dve variante-pri 12. tednih ali pa pri 14. tednih. Ker če peljem cepit pri 12. še nekako zdržimo tista dva tedna doma, da pa čakam do 14. pa se mi zdi kriza.
Če ne bi živela v takšni okolici, kot živim, bi kužiko pač peljala ven ter se izogibala psom in njihovim iztrebkom, pri nas pa je res vse pokakano  >:(

Če ne dopustiš, da bi ti srce otrdelo, če izkazuješ soljudem kaj prijaznosti, ti bodo odgovorili z naklonjenostjo. Podarili ti bodo prijazne misli. Če pomagaš mnogim ljudem, te bo spremljalo mnogo dobrih misli. Naklonjenost ljudi je več vredna kakor bogastvo.

Henry Old Coyote

*LuNa*

• *
Odgovori #177 : 06 Januar 2011, 22:23:49
Drugič cepiš 1 mesec po prvem cepljenju oz. imaš itak v knjižici napisano, kdaj naj bi ga naslednjič cepila.

Ven jo pa seveda lahko pelješ. Malo bodi pozorna na stike z drugimi psi, to je pa po mojem povsem dovolj.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #178 : 07 Januar 2011, 08:09:14
Če boš cepila pri 12. tednih morah še enkrat.

Tako da jaz bi cepila po 14. tednu, vmes pa nekaj ful komplicirati nima smisla, samo ne peljati psa načrtno med maso psov (recimo na pasjo razstavo :)).

BTW tudi če so psa cepili in da ga niso pravilno, recimo so ga prehitro, lahko da pes vseeno ni zaščiten. tega res ne moreš vedeti če ne narediš titra.

tprose4

• *
Odgovori #179 : 07 Januar 2011, 09:15:20
Problem je, da je v naši okolici vedno dosti psov ter še več njihovih iztrebkov. Ker sem poleg poti spominov in tovarištva in tu vsi sprehajajo svoje pse, pred našim blokom pa vsi lulajo in kakajo  :-\ Mogoče kdo ve kakšno statistiko za letos? Kako je s kužnimi?

Če ne dopustiš, da bi ti srce otrdelo, če izkazuješ soljudem kaj prijaznosti, ti bodo odgovorili z naklonjenostjo. Podarili ti bodo prijazne misli. Če pomagaš mnogim ljudem, te bo spremljalo mnogo dobrih misli. Naklonjenost ljudi je več vredna kakor bogastvo.

Henry Old Coyote