?Cepljenje?

*nastja* · 121571

DOB

• *
Odgovori #240 : 26 Marec 2011, 23:32:47
Citiraj
Čist vseeno, kolkrat je bil pes cepljen proti steklini, ker če pride v stik s steklo živaljo , ga v vsakem primeru ubijejo.
Najbolj smešno pa je, da mačk, ki se brez nadzora šetajo povsod in se sploh ne ve s koliko steklimi živalmi so lahko v stiku (tudi miši,podgane prenašajo steklino) se pa itak ne cepi . Niti na eno , niti na 3 , niti na pet let. In zadnje stekle domače živali so bile mačke, ne psi. Smeh na kubik.

??? ??? ??? Svašta!! Mislim, zakaj pa potem obstajajo karantene? Steklih živali je pri nas malo, stikov z njimi še manj, torej psov, ki pridejo v stik z njimi skorajda ni. Za recimo da enega psa na leto pa nikjer nebi bilo prostora za karanteno?

damayanti

• *
Odgovori #241 : 27 Marec 2011, 09:02:04
Čist vseeno, kolkrat je bil pes cepljen proti steklini, ker če pride v stik s steklo živaljo , ga v vsakem primeru ubijejo.
Najbolj smešno pa je, da mačk, ki se brez nadzora šetajo povsod in se sploh ne ve s koliko steklimi živalmi so lahko v stiku (tudi miši,podgane prenašajo steklino) se pa itak ne cepi . Niti na eno , niti na 3 , niti na pet let. In zadnje stekle domače živali so bile mačke, ne psi. Smeh na kubik.

Pa ne samo steklino... še marsikakšnega drugega"hudiča", ki lahko pusti trajne posledice tudi na človeškem organizmu...( sploh na kakšnih otrocih, ki jih tako z veseljem po rokah valijo)

kar se mene tiče tole cepljenje proti steklini vsako leto ( ajde izvzamemo Hrvaško- pa mejo- pa da tja veliko nas leta) je zame eno navadno luplenje folka... ker so zavohali da se da.
Tako radi se po vsem zgledujejo po tujini... ko bi se le še tukaj ::)
Ubvezno cepivo naj uvedejo tako ki drži 3 leta in na dve leti- do dve leti in pol obvezno cepljenje, kar se psov tiče... za moje pojme.
Kar se pa mačk tiče... bi bil pa skrajni čas ,da se na tem področju kaj ukrene... zakonodaja jasno navaja da mačka je hišna žival... še v tej smeri naj začnejo kaj izvajat... ne pa da imamo vsako leto večjo populacijo prostoživečih živali- in da določen folk še vedno misli , da mačka je za ven da lovi miši in podgane okoli hiše( čeprav jih kljub mačkam- še vedno vestno zastrupljajo...
po eni strani "papeštvo"  v isti sapi pa z "lastnim k***** po koprivah opletajo"

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

Lojze

• *
Odgovori #242 : 27 Marec 2011, 18:24:51
deteljica,tukaj si pa totalno butnila v temo.Par postov nazaj sem napisala v odgovoru kakšen je pravilnik pri stiku živali z steklo živaljo.
Še enkrat,pes,kateremu se ne more dokazati,da je bil kdajkoli v življenju cepljen proti steklini in pride v kontakt z steklo živaljo se evtanazira.Pes,ki ima potrdilo,da je bil cepljen proti steklini in pride v kontakt z steklo živaljo-odredi se 3 mesečna karantena z tremi pregledi,odvzemom krvi in FAVN test(titraža).V kolikor je titer prenizek,se žival še enkrat vakcinira in ne evtanazira!!!Takšnga psa nima nihče pravice ubiti.Ne govoriti bedarij!
Tjaša

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #243 : 27 Marec 2011, 18:37:46
Se jih je pobijalo dokler ni bilo možnosti za titre delat. in še zdaj se jih pobija, ker lastniki nočejo plačati titracij, ponovnih cepljenj, pregledov in morebitne karantene (karantena je bila možna že prej, preden so delali titracije, vendar se zanjo ni odločil skoraj nihče - zaradi zelo visokih stroškov pa tudi zaradi dolgotrajne izolacije in izredno slabe oskrbe v karanteni)

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #244 : 27 Marec 2011, 22:10:28
Tudi jaz dam psa raje uspavat, kot pa v karanteno. Tri mesečna karantena, kjer je pes bogsigavedikako oskrbovan, kjer ne skrbim zanjo jaz in ni v pristnem stiku z ljudmi,se ne zagotovi dovolj aktivnosti zunaj in noter...a-a

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

Lojze

• *
Odgovori #245 : 28 Marec 2011, 07:17:14
Titraža se v takem primeru krije iz proračuna,stroške pregledov pa plača lastnik psa.Karantena pa je običajno domači pesjak ali v primeru manjših psov box.Dostop do živali pa naj bi imela samo ena oseba,ki bi jo oskrbovala.Opravljanje potrebe psa-striktno na povodcu.Daj, čara, ti stroški znesejo max 100Eur-a za tak denar daš ti psa evtanazirat?
Tjaša

Lojze

• *
Odgovori #246 : 28 Marec 2011, 07:19:38
Ups,psa,ki ima potrdilo da je cepljen in je v postopku opazovanja se ne sme evtanazirati.
Tjaša

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #247 : 28 Marec 2011, 08:21:11
Pa ne zaradi denarja. Zarad tri mesečne karantene,že itak mam kup dela z resocializacijo, pol bi blo še večje sranje, ker bi psico iz postle šuknela v boks, tega ji pač ne bi naredila. Psa je treba dnevno zmigat še kje drugje kot na domačem dvorišču.

A pri ljudeh,ki jih ugrizne stekla žival ali žival, ki je ne "ulovijo" je tudi tri mesečna karantena, kjer jih oskrbuje samo ena oseba, sicer pa so v izolaciji? Ali kako dolga karantena? Sploh je? Se naš in pasji organizem tako zelo razlikuje?

Le vkup uboga gmajna!

zoe

• Moderator
Odgovori #248 : 28 Marec 2011, 08:33:03
Resno bi svojo psico zaradi treh mesecev slabšega življenja evtanazirala?? Jaz na evtanazijo sploh ne bi pomislila. Saj tri mesece se sliši dolgo, ampak potem ima pes še celo življenje!

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"

Lojze

• *
Odgovori #249 : 28 Marec 2011, 09:13:50
Tudi jaz imam rajši malo manj socializiranega psa kot pa evtanaziranega psa.Poleg tega,če bi tako razmišljala,psov sploh ne bi imela.
Tjaša

zoe

• Moderator
Odgovori #250 : 28 Marec 2011, 09:33:23
Odraslemu psu pomoje to sploh ne škodi tako... Zdaj lahko spremljamo Guccijevo zgodbo, ki je imel lepo mladost potem pa več let preživel v obupnih razmerah. Trenutno je v začasnem domu in po prebranem je prav super pes :)

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #251 : 28 Marec 2011, 09:42:26
deteljica,tukaj si pa totalno butnila v temo.Par postov nazaj sem napisala v odgovoru kakšen je pravilnik pri stiku živali z steklo živaljo.
Še enkrat,pes,kateremu se ne more dokazati,da je bil kdajkoli v življenju cepljen proti steklini in pride v kontakt z steklo živaljo se evtanazira.Pes,ki ima potrdilo,da je bil cepljen proti steklini in pride v kontakt z steklo živaljo-odredi se 3 mesečna karantena z tremi pregledi,odvzemom krvi in FAVN test(titraža).V kolikor je titer prenizek,se žival še enkrat vakcinira in ne evtanazira!!!Takšnga psa nima nihče pravice ubiti.Ne govoriti bedarij!
Tjaša

Mogoče res govorim bedarije, ampak to se je v preteklosti že zgodilo oz dogajalo  :(.
In v konkretnem primeru niso dali lastniku informacij, da obstaja kakšna druga rešitev, sam pa tudi ni bil informiran  >:(
Upam torej, da se res ne dogaja več in sem z veseljem bedak  :).

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

Lojze

• *
Odgovori #252 : 28 Marec 2011, 09:44:06
Vem,da se je to v preteklosti dogajalo in sem vesela,da se ne dogaja več.
Tjaša

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #253 : 06 April 2011, 14:51:23
Je ne bi dala uspavat, če bi jo kdo drug potem vzel k sebi domov in zanjo fenomenalno dobro skrbel do konca njenega življenja.

Nimam stabilne psice, dobla sem jo iz zavetišča in kaj hudiča bi si psica mislila in kako bi to zadevo dojemala, da jo kar naenkrat šuknem v boks in kako bi to vplivalo na najin odnos, zaupanje? a-a-a jaz ji tega pač ne naredim, niti sebi. Da porušim vse, kar sem se trudla zgradit! Bom pa prekleto poskrbela, da ne bo v stiku z steklo živaljo!

jah Gucci-ima precej drugačen karakter od moje.  ::)

Le vkup uboga gmajna!

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #254 : 06 April 2011, 15:16:38
Če je "karantena" taka kot je sedaj (ko imaš psa lahko doma, samo zaprt mora biti) ni nobenega problema. Tudi če je karantena na veterinarski postaji ali pasjem hotelu  ni taka groza.
KARANTENA kakršna je bila nekoč pri kafileriji in je bila za pse v stiku s steklo živaljo obvezna (pa ne vem če so bili samo trije meseci, bi rekla da je bilo precej več) je bila pa taka, da bi sama zelo premislila, katero psico bi dala notri in katero bi dala raje evtanazirat. Če bi si karanteno sploh lahko privoščila - takrat zanesljivo ni šlo iz proračuna ampak si jo plačal sam.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #255 : 06 April 2011, 18:38:03
Se pravi lahk maš psa tudi v hiši oz. v stanvanju?

Le vkup uboga gmajna!

Inanna

• *
Odgovori #256 : 13 April 2011, 10:06:17
Kako je s cepljenji proti kužnim boleznim...
Namreč, moj mali je bil prvič cepljen na Češkem, drugič pri nas in čez 3 tedne naj bi ga še tretjič. Bo potem še četrtič (tretjič v Slo), ker je bilo prvo cepivo drugačno oz. ni zajemalo vseh kužnih bolezni, katere vsebuje cepivo pri nas??? Ali naj raje vprašam vzrediteljico proti čemu je bila cepljena mama?

TibiQ

• *
Odgovori #257 : 13 April 2011, 10:11:56
Ja, vzrediteljico vprašaj proti čemu je bila mama cepljena in kdaj in s katerim cepivom in s čim in kdaj so cepili mladičke, pa še kdaj so jih razglistili,.. Potem se pa glede na to pogovori z veterinarjem.

Moja je bila 1. cepljena pri vzreditelju, potem pa še 2x pri nas.

Katere bolezni je pa krilo prvo cepivo? Določene stvari se da namreč cepiti ločeno in ne s kombiniranim. Tako smo mi npr. lani cepili samo lepto. Drugače pa mislim, da ti sedaj, če pri nas cepiš 2x s kombiniranim, čisto zadošča.

Inanna

• *
Odgovori #258 : 13 April 2011, 10:17:05
Hmm, na pamet ne vem proti čemu, vendar je veterinarka rekla, da ni bilo vse zajeto, kot pri nas. Je prepoznala cepivo po nalepki v potnem listu.
Jaz bi ga tudi raje samo 2x pri nas, ker nočem pretiravat z dozami, in če bi 2x zadoščalo, bi bilo super.

Aja, še to, cepljenje proti steklini pa je veterinarka sama predlagala 1 mesec po kužnih...bolje, da mine več časa. (to se nanaša še na prejšnje pogovore)

TibiQ

• *
Odgovori #259 : 13 April 2011, 10:37:16
http://www.radiokoper.si/zabava/svetovalnica/obvezno-cepljenje-proti-steklini/194217
Starost mladiča ob prvem cepljenju je odvisna od tega, ali je bila njegova mama cepljena ali ne. Če je mati bila cepljena, mladička proti vsem kužnim boleznim prvič cepimo pri starosti 8 tednov in cepljenje ponovimo pri 14 tednih. Cepljenje proti steklini je torej ravno vmes, 14 dni po prvem cepljenju proti kužni bolezni in 14 dni pred drugim cepljenjem.

Če mati psica ni bila cepljena ali njenega statusa ne poznamo, so mladički proti kužni bolezni prvič cepljeni že pri 6 tednih, nato znova pri 10 tednih in tretjič pri 14 tednih. Vmes pa seveda tudi proti steklini.

Cepljenja so tako razporejena zato, da imunski sistem mladiča ni preveč obremenjen, saj se v tej starosti še razvija.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #261 : 13 April 2011, 11:11:00
Ma ne vem, zakaj enostavno ne dolocijo, da se pac cepi s cepivom, ki drzi eno leto - pa bojo oni obdrzali svojo takso, mi bomo pa manj obremenjevali pse?

battito animale

sasha

• *
Odgovori #262 : 13 April 2011, 20:21:12
Ja res super, da se javno govori, da dobijo samo nalepke - bodo še bolj začeli komplicirat ::)

xinao

• *
  • Moja lisička :P
Odgovori #263 : 13 April 2011, 20:41:48
Ja nevem no, naš veterinar na Hrvaški je smotan  ::)
Verjetn se je zmotil in nam skupaj s knjižico spakiral 5 nalepk od Rabikala  :o, ali pa je to nova finta hr veterinarjev  >:D

*LuNa*

• *
Odgovori #264 : 13 April 2011, 21:51:05
Ma ne vem, zakaj enostavno ne dolocijo, da se pac cepi s cepivom, ki drzi eno leto - pa bojo oni obdrzali svojo takso, mi bomo pa manj obremenjevali pse?
Problem je le, da takega cepiva ni. Cepivo pač povzroči določeno imunost, ki traja določen čas. In ta čas je odvisen od tega, kolikor časa so aktivna protitelesa, na kar pa proizvajalci ne morejo glih ne vem kako vplivat.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #265 : 14 April 2011, 11:30:23
Pol pa naj uvedejo cepljenje na dve leti!! Pa naj bojo bolj aktivni pri talanju kazni za nepobrane dreke!   >:(

Pa naj si sami VURsovci filajo s cepivi vsako leto. gademn

Le vkup uboga gmajna!

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #266 : 14 April 2011, 11:33:16
Problem je le, da takega cepiva ni. Cepivo pač povzroči določeno imunost, ki traja določen čas. In ta čas je odvisen od tega, kolikor časa so aktivna protitelesa, na kar pa proizvajalci ne morejo glih ne vem kako vplivat.

Pa v clanku so nasteta nekatera cepiva, za katera naj bi bilo priporoceno vsakoletno cepljenje.
Sicer smo v tej temi prisli do tega, da v Sloveniji ni enoletnih cepiv - ampak kaj to pomeni, da sploh ne obstajajo?

Na nek nacin morajo proizvajalci vplivat na ta protitelesa, ce ne ne bi razlicna cepiva drzala razlicno dolgo...

battito animale

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #267 : 14 April 2011, 12:05:37
Citiraj
Pol pa naj uvedejo cepljenje na dve leti!

potemtakem morajo spremeniti zakonodajo, to  za trenutno vlado pomeni še en referendum  ;D

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #268 : 14 April 2011, 12:22:58
he he  >:D

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

Lojze

• *
Odgovori #269 : 14 April 2011, 12:46:59
Čakajte malo no,saj se dela na tem.Letos je VURS že v proračunu namenil,da se bo v letošnjem letu v Sloveniji cca 500 psom,ki bodo letos prišli drugič na cepljenje proti steklini( so bili v lanskem letu prvič cepljeni proti steklini)odvzela kri za FAVN test(titražo) na steklino.Stroški preiskave se krijejo iz proračuna.
Samo pri nas se počasi "žaba dere"!Bo še nekaj časa to trajalo.
Tjaša