Yorkshirski terier [yorkshire terrier]

Alya · 1769144

Friese

• *
Odgovori #5370 : 28 Januar 2013, 16:13:14
Joj, rodovnik NI garancija. Rodovnik je pregled nad predniki. In veliko več možnosti imaš da je vzreditelj dovolj odgovoren, da svoje pse pelje k strokovnjaku, ki pregleda npr. pogačice (pri malih pasmah). Tudi napreduje DNK testiranje, kar pa pomeni da se lahko marsikatero bolezen izkorenini ali pa vsaj močno omeji. Nisem rekla da je vsak vzreditelj rodovniških psov pa dober. Maš tudi rodovniške šteparje kjer se pari vsepovprek (kolikor je dovoljeno), samo da so mladički z rodovnikom.
Pa zasuk želodca in odpoved ledvic ni nujno da mata kaj veze z genetiko. Do zasuka želodca lahko pride recimo ko se večji pes naje in potem nori.
 Tako da, tisti ki kupuje psa in je kupil prvega rodovniškega ki mu je prišel "pod roke" tudi ni najbolj odgovorno kupoval mladička. Treba se je pozanimat o vzreditelju, o paritveni kombinaciji.

Bonnie_YT

• *
  • I stand for animal rights!
Odgovori #5371 : 28 Januar 2013, 18:05:24
Seveda, tuki so razlike med kvalitetnimi vzreditelji in tistimi ki prodajajo rodovniske pse samo zato, ker imajo potem papir. so pa tudi tisti, ki prodajajo pse iz puppy millsov ali pa imajo eno leglo in potem nikoli vec.
in ja, rodovnik ni garancija.

Since rescuing animals I lost my mind but I found my soul

bachiko

• *
Odgovori #5372 : 28 Januar 2013, 21:45:47
saj se ne gre za to da je rodovnik 100% garancija...gre se za to da se ne podpira kvai vzrediteljev...ne rečem nimam nič proti če ljudje parijo zdrave nerodovniške pse in za njih skrbijo...ok to še gre...na bruhanje mi gre ko vidiš da folk dejansko preprodaja in prideš na dom in vidiš da ne štima...in potlej vidiš na bolhi da imajo vsakih par mesecev oglase...v mojem primeru je bilo celo tako da so imeli na voljo 3samičke...potlej pa glej pa zlomka...čez 2tedna je samička povrgla še 3samčke...halooooo
da ti gre na bruhanje...takrat sem postala pozorna na take stvari in ti ljudje...bruh od bruha...lahko tudi povem da so iz tomačevega in upam da jih nikoli v življenju več ne srečam...poleg vsega pa je bila ta "gospa" celo članica v kzs pa so jo nato izključili ko so ugotovili nastalo situacijo...mislim da ti gre res na bruhanje...fuj od fuja!!!!!

bachiko

• *
Odgovori #5373 : 29 Januar 2013, 19:58:38
aprila poteka vzrejni pregled pa me zanima če mi lahko kdo kaj več pove o tem...sem pisala na mejl na klub terierjev pa se mi noben ne oglaša...kako približno potekajo ti pregledi, potlej za yorkije sem opazila da ni nobenih potrebnih dodatnih testiranj, zanima me pa še koliko znaša članarina KZS?

Hvala

Friese

• *
Odgovori #5374 : 29 Januar 2013, 20:10:21
Pregled ponavadi poteka v dveh ringih. Pri obeh se čaka v vrsti, razen če se kdo prej spomne da se hodi notri po številkah računov. Glede članarnine se ne spomnem točno ponavadi je okoli 20 € (odvisno od kluba/društva). Če pa že imate plačano članarnino pri katerem od kinoloških društev prinesete dokazilo da ste plačali članarnino za to leto.

tpodpecan

• *
Odgovori #5375 : 29 Januar 2013, 21:33:28
Ja ja punce js vas čist razumem, kaj mi hočte povedat :) js to yorkshirko k jo mam sm res naletela na tako vzrediteljico, da sm mela res srečo... Ona je pač mela enkrat mladičke... in je rekla, da je blo to to, da nima psičke zato, da bi non stop mela mladičke... tko, da ja kot ste rekle! ja sem pa gledala na bolhi in sm tud js naletela na take sumljive oglase... k so se mi zdel mal smešni....oziroma, ne morš met ti psa doma, da ti bo" mašina, za delanje mladičkov" ti boš pa služu na tak račun. Sam na žalost je pr veliki večini  pač važn le denar...ne gre to tak!!!

Yuppie

• *
Odgovori #5376 : 31 Januar 2013, 11:51:47
Glede hrane, če mi lahko pomagate.

Moj je trenutno na TOTW, pa me zanima ali se vam zdi, da je to v redu hrana za njega. Problemov s prebavo nima, prav tako hrano poje, kolikor mu dam. Skrbi me samo, da ne bi bila ta hrana "premočna" za njega, v smislu da bi imela preveč beljakovinskega deleža za tako majhnega kužka.

Hvala za odgovore.  ::)
Lp

Bonnie_YT

• *
Odgovori #5377 : 31 Januar 2013, 20:41:33
Nas je tako zbircen glede hrane da ti tezko pomagam, saj ga moras skoraj prosit da poje. Probali vse zivo... Rad ima pastetke iz Alerja, kupim samo da je zadovoljen in mesam z briketi. Je pa moje mnenje, ce na hrano nima neke reakcije in jo rad poje da ni "narobe"...

bachiko

• *
Odgovori #5378 : 03 Februar 2013, 20:29:58
mi pa našemu že od začetka dajemo od orijena brikete in čisto nič drugega tako da s tem res nimamo težav.smo se odločili, da striktno je le to in niti ne tečnari za karkoli drugega ali se zmisluje. le vsake toliko mu skuhamo piščančka in rižka oz. polento :)   
mene pa zanima še nekaj ker odgovorov iz strani društva terierjev nisem dobila... namreč ali je članstvo v kateremkoli kinološkem društvu dovolj za pristop k vzrejnemu pregledu?namreč sama sem bila lani v kinološkem društvu pasji center pa me zanima če je to ok ali oni zahtevajo kaj drugega??hvala

Friese

• *
Odgovori #5379 : 03 Februar 2013, 20:53:51
Kje je članarina plačana ni važno, dokler so člani KZS. Jaz na primer nikoli ne plačam članarine kluba ki organizira vzrejni pregled, ker sem zaradi pasje šole in kinoloških športov vedno v kakšnem kinološkem društvu. Mora pa biti plačano za tisto leto ko delaš vzrejnega. In moraš prinesti sabo na vzrejni pregled potrdilo, to je tista nalepkica ki ti jo na člansko izkaznico nalepijo v klubu ko plačaš. http://www.kinoloska.si/drustva Tu pa imaš seznam klubov in društev ki so člani KZS.

Bonnie_YT

• *
Odgovori #5380 : 03 Februar 2013, 21:19:25
Oj, se tukaj prilepim ce kdo pozna koga...

http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=12862.0

bachiko

• *
Odgovori #5381 : 04 Februar 2013, 17:47:00
najlepša hvala za odgovor.vidim da društvo kje sem hodila jaz v pasjo šolo ni član KZS...čudno ker piše na kartici kinološko društvo pasji center...no očitno bom morala članstvo vzeti kje drugje...hvala še enkrat

Friese

• *
Odgovori #5382 : 04 Februar 2013, 18:09:02

Takole izgledata nalepki za leti 2011 in 2012. Če imaš to za letos potem ne rabiš iskat drugje. Če pa nimaš se pa lahko včlaniš v SKT kar na samem vzrejnem.

Keka

• *
Odgovori #5383 : 04 Februar 2013, 20:47:11
Če bo komu kaj v pomoč - jaz sem se pred enim tednom včlanila v SKT in kot čisto nova članica plačala 22 evrov. So pa res precej slabi pri odgovarjanju na maile, ampak če po telefonu pokličete gospo Đurđico (ona je pri kontaktih navedena kot blagajničarka in za članarine) bo garantirano povedala čist vse kar vas zanima, pa še yorkija ima doma in lahko rečete še kaj na to temo. Ful prijazna gospa ;)

bachiko

• *
Odgovori #5384 : 05 Februar 2013, 19:30:36
ne nimam te nalepkice tako da ja...no super za vse informacije, mislim da se bom kar včlanila v ta klub za terierje...hvala vsem

cufko

• *
Odgovori #5385 : 11 Februar 2013, 12:54:58
Pozdravljeni.

Rabim vašo pomoč in sicer naš Cufko je leto in pol jedel hrano Ziwi Peak . Hrano so nehali uvažati in sedaj ne vem katera hrana bi bila najbolj primerna za mojega fanta. Mi lahko svetujete in kako je s prehodom na drugo hrano?

Hvala že vnaprej.

Bonnie_YT

• *
Odgovori #5386 : 17 Februar 2013, 21:35:19
glede hrane ne bom pametna. je pa fajn mesat nove in stare brikete vsaj 14 dni in postopoma vedno vec novih dodajat in manj starih...

bachiko

• *
Odgovori #5387 : 26 Februar 2013, 10:54:51
Lepo pozdravljeni!

Približuje se datum vzrejnega pregleda pa me zanima kako potlej naprej.zdi se mi namreč da se parijo večinoma psarne med seboj ostali pa niti ne. Neka gospa mi je tudi pravila da se ji zdi naš kar velik in nima prave barve po glavi, ostalo je vse ok.rekla je da bodo to sigurno skritizirali za vzrejnem, dovoljenje pa bomo verjetno dobili. je pa še opozorila da se pri paritvah iščejo samčki z naslovi medtem ko za mamice to ni pomembno, prav tako mora biti samček manjši, že zaradi kotitve mladičev da bodo ti manjši in bo za mamico lažje. zdaj pa ne vem ali sploh ima smisel iti na vzrejni pregled glede na to da se mi zdi da očitno ne bomo našli samičke za paritev???

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #5388 : 01 Marec 2013, 20:12:14
Mislim da ni res da parijo samo psarne med sabo, oz je tukaj bolj v igri kvaliteta psov. Namreč večina psarn proda kar ni mišljeno za vzrejo, kar je ustrezne kvalitete pa obdržijo. To je mišljeno za te velike psarne ki jih toliko ljudi hvali. Ta občasna družinska legla, pa tudi če so rodovniška, pa so običajno kolikor sem jaz videla slabe kvalitete. No pri nas imamo na srečo vsaj eno res res dobro psarno v vseh pogledih, ki ima kvalitetno vzrejo in vem da lahko dobiš res lepega psa tudi za vzrejo in razstave.

Ko sem jaz videla kaj vse dobi vzrejno dovoljenje pri jorkijih, se mi je kar malo zavrtelo. Mislim da bi morala biti vzrejna komisija malo bolj stroga... ker se zgubljajo glavne karakteristike pasme.

Tako da mogoče bi bilo smiselno prositi kakšnega ki se razume na jorkije da ti ga pogleda in poda mnenje, preden po nepotrebne zapravljaš denar. AMPAK to ti naj pove res kdo ki se razume, ne kar eden ki podaja mnenje. To da je prevelik je lahko relativno, in barva dlake je spet relativna, odvisno koliko je pes star in podobno. Vzrejna komisija gleda tudi anatomijo, gibanje, karakter - to so mnogo bolj klučni faktorji kot če je pes večji. Seveda če je ful nad standardom je spet druga zgodba...

Ali pa še ena ideja, če bo v kratkem kakšna razstava ga pelji vsaj zraven in se zmeni z kakšnim poznavalcem ki bo na razstavi da ti pogleda psa izven ringa. Vsaj ena adli dve takšni gospe sta ki sta tudi super sodnici in zelo prijazni in korektni in mislim da bi ti pogledale psa in povedale mnenje, če jih prosiš.

bachiko

• *
Odgovori #5389 : 01 Marec 2013, 20:39:39
super najlepša hvala...naš bo junija star 2leti je pa še zlo svetel po glavici...saj se vidi tudi na sliki..res pa je da se do 3leta oblikuje barva.vem da je možno tudi opraviti vzrejni pregled tudi izredno, tako da se najprej poišče če so kakšni interesenti za parjenje potem se gre pa delat vzrejnega...ampak mislim da bomo kar šli sedaj aprila ker itak velja do 3leta pa bomo videli kako naprej.

upam da bo v kratkem res kakšna razstava pa bomo naredili tako kot ste napisali...hvala in lp

bachiko

• *
Odgovori #5390 : 01 Marec 2013, 20:40:57
vidim sedaj da je predvidena razstava v aprilu...super

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #5391 : 02 Marec 2013, 14:40:43
cena izrednega vzrejnega pregleda je okoli 200€ ali nekaj takega običajno. tako da se splača iti kar na redni vzrejni potem.

bachiko

• *
Odgovori #5392 : 02 Marec 2013, 21:12:55
aja torej je izredni dražji?ja potlej pa res gremo...saj smo itak mislili iti 99% , ampak sedaj smo pa res tisto 100%...hvala

tpodpecan

• *
Odgovori #5393 : 11 Marec 2013, 14:25:43
Pozdravljeni!

Zanima me pri katerem mesecu, bi naj mel Yorkshire vse stalne zobe. Moja je stara 5 mesecev, in ma sprednje vse stalne le podočnike ma še mlečne, ki pa ji spodaj na notranji strani že rastejo stalni, a mlečni so še noter. Sedaj me pa zanima, ali morem ukrepati? Ker tle v Postojni v bolnišnici je puljenje 200 €. ve kdo če je kje ceneje, pa če še lahko počakam kak mesec, dva? Da ne bo imela nepravilnega ugriza!

Hvala za odgovorr. Lp

Tea

bachiko

• *
Odgovori #5394 : 11 Marec 2013, 15:25:48
naš je imel pri 5 mesecih še zmiraj mlečne medtem ko so stalni že rasli... zgledalo pa je takole... to slikco sem poslala vzrediteljici in mi je svetovala naj čimprej to uredimo tako da smo šli odstranit...šli smo pa v postojno ker smo slišali same pohvale in res je blo vse tako kot je moralo biti. vse so nam lepo razložili, pokazali slike, kako bojo to narediti in uglavnem res podrobni so bili. jaz sem bila izjemno zadovoljna. našemu je bilo potlej še par dni slabo in smo zastonj hodili na veterino v ljubljani ki sodelujejo z njimi in nam ni bilo potrebno plačati nič...klicala sem v postojno, ta veterinarka je poklicala v lj da se bomo oglasili tako da je blo vse zmenjeno, nobenih komplikacij. jaz toplo priporočam postojno, za ostale pa ne morem nič povedati ker ne vem.lahko da so tudi drugje tako fajn.

lp

tpodpecan

• *
Odgovori #5395 : 11 Marec 2013, 16:00:45
Koliko pa je stalo puljenje v Postojni??

ivanka-lino

• *
Odgovori #5396 : 17 Marec 2013, 14:58:40

Lep pozdrav
Imam 7.mesecev staro yorki terierko,tehta 2 kg,začela  se je gonitev že 27.februarja,namreč zanima me koliko časa to traja.
Ugotovila pa sem po tem,ker imam pritlikovega pudlja in je začel skakati ko sem jo imela v naročju,lajati ,cviliti,polizal jo je če je le mogel do nje.Namreč zdi se mi,da traja že kar dolgo,če traja 21 dni bi moralo biti potem v torek 19.marca že konec,kaj mislite. 

Imam pa še eno vprašanje ,kakšno mnenje imate o sterelizaciji.Ali je to dobro,namreč mislim,da je to kar dosti huda operacija.Vprašala bi pa še glede zobkov,namreč spodaj ima nov in star podočnik,tako ,da ima dvojna zobka,v kolikem času je treba to izpuliti.Prav tako ima tudi zgoraj še oba .

Friese

• *
Odgovori #5397 : 17 Marec 2013, 15:24:59
Gonitve trajajo različno dolgo, odvisno od psice, 21 dni je nekje povprečje. Tako da lahko se konča tudi prej, lahko pa tudi kasneje.
Glede sterilizacije so mnenja različna. Jaz ko s psičkami ne bom več vzrejala jih bom dala sterilizirati že samo zaradi tega, ker tako ni šans za ups leglo če psička pobegne. Če pa imate psičko namen razstavljati pa sterilizacijo odsvetujem, ker se nekaterim psičkam po sterilizaciji močno spremeni kvaliteta dlake.
Zobki pa, priporočam da se jih čim prej spravi ven. Če se nič ne majejo ni smiselno čakati ker močno dvomim da bodo padli ven. Jaz sem našim med rastjo stalnih malo "pomagala" zmajati mlečne tako da so padli ven brez  operacije.
Pa če se odločite za sterilizacijo se pozanimajte če je možno da vam jo opravijo hkrati kot puljenje zobkov, da ni potrebno psičke dajati dvakrat v narkozo.

Balerina

• *
Odgovori #5398 : 24 Marec 2013, 21:39:24
Zanima me, kako je z lajanjem pri vaših yorkijih? moja je stara zdaj 10 mesecev, pa ne laja velik, za kar sem ful hvaležna. SEveda, ko gremo iz stanovanja in če ostane sama, malo zacvili en mal zalaja in je to to. Ali mislite, da bo začela bolj lajat kasneje, ker naj bi Yorkiji ful lajali? Njena mamica ful laja, bratec pa ne toliko.

melitavinko

• *
Odgovori #5399 : 25 Marec 2013, 12:07:47
Naša Ela je stara leto in pol, ter laja če kdo pozvoni pri vratih in ker je najbrž precej terotialna,kadar gre kdo po cesti mimo naše ograje čist " ven " pade.