Odpoklic

S1b · 45668

damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #90 : 19 November 2009, 11:59:50
Za pse; .... boš morala nekaj potuhtat. Tukaj ti jaz ne znam dat nasveta, ker vsak pes ima svoj karakter. Naš npr,  je z leti in ,ko je prišla Dina, nehal hodit k psom. Jih sploh ne šljivi. ( nobenga..nasplošno je zelo ignorantski do njih)

Srne. To ga boš res morala odvadit ,da jih ne bo podil. Včasih je dovolj ,da kdo vidi ,da jo je spodil iz travnika. ( folk ponavadi naredi iz vinske mušice - dinozavra) Bo kaj klanfal- in bo ta klamfa prišla do lovcev ..... pa naj bo kateri koli drug pes... bo tvoj na tapeti. Tukaj roko na srce- odvadi ga tega.

Glede ptičev. :D :D :D
Pri nas je ptičar....in je navajen da taco dvigne :D
Razen če boš kraševca naučilo v fermi stat :D. To je ena od rešitev ;)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #91 : 19 November 2009, 12:22:56
Za pse sem nameravala srečanja s parimi takimi, ki so ignorantski do drugih (potem je tudi Grom ignorantski do njih) in da mu počasi iz kateregakoli psa uspem preusmerit pozornost name  ;) Srn on ne preganja na način, da bi jih želel ujeti, ampak jih prežene samo 20-30m (ker včasih recimo naletimo na kakšno srno par metrov stran in potem ne vemo kdo je bolj presran, sploh tamala psica zažene celo paniko  ::)), toliko, da ne "ogrožajo" več njegovega krdela, pa vseeno se včasih bojim, da če bo v tistem spuščen, znajo bit problemi, sploh ker imamo tako krasne lovce  ::) Seveda smo poleg tega edini v vasi, ki sprehajamo pse in bi bila po mojem za kakšen pokol avtomatsko kriva našedva, čeprav sploh nimata kakšnih klavskih nagnjenj. Glede ptičev pa...  8) :P Sem danes dobila idejo, da se poči na tla ali kaj podobnega- samo toliko, da je pri miru in da jih ignorira.
Pa saj upam, da počasi bo uspelo  ;)
Hvala za vse nasvete, bom poročala o napredku  ;)!



martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #92 : 19 November 2009, 12:36:03
Kraševec je čuvaj črede in čuva tudi pred ujedami, ki kradejo ovce/ jagenjčke.
To je zelo zaželeno in je v genih;  ravno zadnjič sem slišala, da imajo na Krasu problem z ujedami, ki jim odnašajo jagenjčke
Torej se tvoj pes obnaša tako, za kar je bila narejena selekcija.
Veliko pastirskih / ovčarskih pasem to počne,,preganja ptiče namreč.



I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #93 : 19 November 2009, 12:38:10

Pa saj upam, da počasi bo uspelo  ;)
Hvala za vse nasvete, bom poročala o napredku  ;)!

"  that's the spirit "  "SREČNO KEKEC" !!!   :D :D ;) ;D

 Uči se in matraj! :P :P  >:D  Mi smo se tud 8)  ( v puberteti mi je vsak dan  eno kilo pa  pol živcev požru :))

Sej tam čez ene tri leta boš pa  pisala kolk je fajn, ker nimaš več mladiča  in kolk je fajn  ker  je tvoj pes odrasu in vse zna ;)


kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #94 : 19 November 2009, 12:52:10
Damayanti, super, če ti je uspelo, sem pa skeptična glede univerzalnosti te formule. Pri kakšnem drugem psu bi se lahko zapletlo. Lahko bi zasovražil tujce,.. karkoli. bi si skratka lahko razložil drugače kot je bilo mišljeno in potem imaš kar naenkrat še več težav kot si jih imel prej.

Zina, menjava povelja je dobra ideja, samo ne ga izdat domačim, dokler ne bo utrjeno, čeprav tudi takrat je vprašljivo ali bo ubogal samo tebe ali še koga.  ;) Kar se tiče tega ali ga počakaš ali odpelješ pa niti nima veze. Čisto odvisno od tvoje volje in tvojega časa. Psu je treba tudi pustiti malo pasje svobode, da na sprehodu prevoha stvari,... in je res daleč od priporočljivega, da ga kar naprej nekaj maltretiraš s pozornostjo nate. Ko pa se odločiš, da je čas za pozornost, in če se on v tistem momentu bolj ukvarja z nečim drugim, ga preprosto odvleci dovolj stran, da se bo lahko skoncentriral nate. Še nekaj, mogoče pomembnega. Ko kuža voha,... in neha vohat in se osredotoči nate, ga nagradi že za samo pozornost in mu ne takoj začet "utrujat" z nekimi "povelji", sicer zna kuža pozornost vzeti kot nekaj negativnega, sploh če mu izvajanje "povelj" ne predstavlja ravno zabave in se bo namenoma začel izogibati pozornosti, ker bo vedel, da takoj ko bo pozoren, bo moral nekaj delati.

Kar se pa kolesa tiče pa bodite samo previdni. Ob neposlušnem psu, ki zna za kakšno motnjo tudi grdo povleči povodec, lahko grdo padete in se poškodujete.

En odgovor kako reagirati ob motnjah pa je mogoče tudi tule;
http://www.learningaboutdogs.com/html/one_for_the_pups.html
(pomemben je tudi nasvet kako reagirati v primeru dedovanega vedenja, kako v primeru mladičkastega, ki bi kot neutrjevano izzvenelo,...)
Kako s preprečevanjem dostopa do motnje vzbudimo emocije razočaranja. Pes je s tem nekako kaznovan, vsekakor pa ni nagrajen in skozi doslednost, se bo pač začel izogibat teženja k dejanjem, ki mu vzbujajo razočaranje (negativno) in izbiral vedenja, ki mu prinašajo pozitivne občutke - zato je pa pomembno, da se potem, ko kuža ponudi namesto neželjenega (vlečenje k motnji) željeno vedenje (pozornost na nas), to željeno vedenje potrdimo in nagradimo. Citiram iz prej objavljene strani;
Citiraj
If you are pairing disappointment with a conditioned sound, avoid falling into the trap of “sweetening” the disappointment with food, or any reinforcer. As he goes to zip past my legs out of the door, I block his path, pause, give the conditioned sound “no”, and leave him behind. But instead of the emotion of disappointment he enjoyed some treats, my conditioning is going to fall apart. There will be a need to divert his attention of being left behind with a bone to chew or sweeten the situation, but when you do this do not use the conditioned sound as well.

Posebej še pazi, da pes ne začne izsiljevati tako, da s ponujanjem neželjenega vedenja izsili tvoj signal za željeno vedenje, za katero bo nagrajen, ali da ne začne povezovati neželjeno vedenje + željeno vedenje v neko celoto. Psu mora biti absolutno jasno da je nagrajen za neko pozitivno vedenje, po možnosti tako, da nikakor ne more povezat tega z predhodnim negativnim vedenjem. Če je psu nagrada že sama tvoja pozornost, ki se lahko izraža tudi skozi "povelja", moraš paziti tudi na to. Torej tudi vodniku mora biti jasno kaj nagrajuje.



**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #95 : 19 November 2009, 13:08:37
Kraševec je čuvaj črede in čuva tudi pred ujedami, ki kradejo ovce/ jagenjčke.
To je zelo zaželeno in je v genih;  ravno zadnjič sem slišala, da imajo na Krasu problem z ujedami, ki jim odnašajo jagenjčke
Torej se tvoj pes obnaša tako, za kar je bila narejena selekcija.
Veliko pastirskih / ovčarskih pasem to počne,,preganja ptiče namreč.




Se strinjam, ampak vseeno se lahko ta njegov čut za čuvanje preusmeri. Tako kot je lahko pri borderju prevelik pašni nagon v urbanem okolju moteč in nezaželjen, pa se ga učinkovito preusmeri, tako lahko po moje tudi kraševčevo pozornost na okolico preusmerim nase. Mislim, da v takem primeru to ne pomeni zatiranja pasemskih značilnosti, samo preusmeritev pač. Mene osebno pač moti, da je pes preganja druge živali, kljub temu pa ima kraško toliko drugih pozitivnih lastnosti, da ga ne bi zamenjala za nobeno drugo pasmo. Torej bomo naredili kompromis in se naučili, da se uboga vedno, pa čeprav stereotipi pravijo da kraševci nedojemljivi in, da "imajo to v genih". Jaz pravim, da je največ odvisno od lastnika, od tega kakšnega psa želi imeti, ne pa od njegovih izgovorov, kakšen je njegov pes karakterno. Imam poleg njega še psičko terierko, ki je imela blazen fetiš na preganjanje labradorcev, sploh psičk, pa bi lahko rekla, da ji je ostrina v krvi in da taka pač je. Pa danes čisto lepo ignorira labradorce in vse ostale pse  ;) Če bi imela psa za čuvanje črede, bi spodbujala njegov razvoj v drugačno smer- tako ga imam kot spremljevalca in odpoklic paše k temu.

"  that's the spirit "  "SREČNO KEKEC" !!!   :D :D ;) ;D

 Uči se in matraj! :P :P  >:D  Mi smo se tud 8)  ( v puberteti mi je vsak dan  eno kilo pa  pol živcev požru :))

Sej tam čez ene tri leta boš pa  pisala kolk je fajn, ker nimaš več mladiča  in kolk je fajn  ker  je tvoj pes odrasu in vse zna ;)



Je res super pes za učenje, pri vsaki stvari moraš 10x premisliti in to 10x hitreje kot to premisli on, če ne te gladko zvozi v razmišljanju in vztrajnosti  ;D  8)
Upam, da se tale napoved o skuliranem psu čez tri leta uresniči  >:D ;D

TibiQ,
ko je na povodcu, skoraj nikoli ne potegne, ampak prej otrpne in nahruli motnjo. Če je spuščen, gre pač sam pogledat in preverit, če je kaj nevarnega. S kolesom bova še malo počakala, bova najprej delala na ignoriranju premikajočih stvari, ptic... Ima pa ogromno energije in včasih ne vem, kako naj ga res učinkovito zmatram. Ampak sem sedaj malo bolj probala te aktivne sprehode, s skrivanjem ipd. pa je veliko bolj utrujen, kot recimo če se zlaufa sam- v tem primeru rabi 5 minut da nafila baterije potem pa akcija naprej.
V redu, glede pozornosti, bova začela nagrajevati samo to, če prav razumem, sploh ker so mu vonjave res večja nagrada kot izvajanje povelij. Jaz sem povelja dodala predvsem zato, ker sem iskala en razlog, da ga nagradim in, da bi s tem dosegla njegovo še večjo pozornost do mene. Ampak, kot vidim včasih res ne pogleda zato, ker  ve, da potem ne bo "zabave".  Če prav razumem naslednjo stvar, se moram v prihodnje predvsem truditi, da mu bo določen moteči faktor že sam po sebi signal za zaželjeno vedenje? Torej če bo videl ptiča, me pogleda, namesto, da ga začne poditi in ga zato jaz nagradim in potem nadaljujeva sprehod?
Hvala za link, si bom prebrala!



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #96 : 19 November 2009, 13:12:00
Damayanti, super, če ti je uspelo, sem pa skeptična glede univerzalnosti te formule. Pri kakšnem drugem psu bi se lahko zapletlo. Lahko bi zasovražil tujce,.. karkoli. bi si skratka lahko razložil drugače kot je bilo mišljeno in potem imaš kar naenkrat še več težav kot si jih imel prej.


Ta formula nikakor ni univerzalna ;) Sej sem napisala, da je odvisno od karakterja psa.
naloga vsakega lastnika je, da pozna svojega psa. In zna preceniti katera metoda se pri njegovem psu zna obnest.

Zato se pa tudi strinjam z deteljico ko je napisala tole
vedno znova me fascinira, kako znajo Američani 50 let stare štose na lep video zapakirat (al pa fensi seminar) in drago prodajat kot vesoljsko znanost  8).

Vsaka metoda so zgolj smernice.
Noben nasvet ni za vzet 100%.  
Kar se mene tiče je tudi na vsakem lastniku posamezno kako šola psa. Enim zaleže pozitivna motivacija, drugim  kliker, tretjim klobasa...... tam enim šestim ki pa vse to brezuspešno sprobajo pa potem preostane mogoče ena okol ušes ;) :)
Moja izkušnja je opisana v smislu kaj je pri nas delovalo.In se popolnoma strinjam, da nekje drugje bi znalo imet totalno kontra učinek. :)

Vsak naj se po svoje" brihta" in lomi.... tudi to je smisel učenja in šolanja psa :)

p.s. Je pa res ,da kot sem že večkrat zapisala. Lahko je bit pameten in brihten , če imaš po defoltu ubogljivega psa ( to je npr  moja Dina). Ko pa nabašeš na en tak primer kot je bil moj "Damček"
takrat se pa tud lastnik šola - ne samo pes :)


kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #97 : 19 November 2009, 13:31:14
Jackie, moj odgovor na zadnje je "ja", vsekakor pa na to temo obstaja še ogromno napisanega, ker sigurno boš v praksi imela še podprimere, ki te bodo zmedli in spet ne boš vedela kako reagirat (vsaj moje izkušnje so take).. tako da pridno beri čimveč različnih virov in po lastni presoji in v skladu z lastnimi potrebami pač uporabi najprimernejše ;)

Damayanti, tisto dodatno opozorilo ki si ga napisala sem spregledala, pa tudi moj odgovor je bil mišljen predvsem kot opozorilo na kaj je treba pazit in ne kot kritika neke oz. tvoje metode. Vsekakor se strinjam v celoti s tem kar si sedaj napisala.

Sama sem tudi "nabasala" na malo manj po defoltu ubogljivo psico, povrh vsega sem pa še (no, vsaj 2,5 let nazaj sem bila popoln) zmeden začetnik in dejansko bolj psica mene šola kot jaz njo. S tem ne mislim, da bi mi ona diktirala življenje ali da bi bila ona vodja,.. ampak bolj v smislu da sem morala poskusit ogromno različnih stvari, neštetokrat obrnit nazaj iz napačne smeri,.. da sem danes vsaj približno na tem kar sem želela, pa še naju čaka ogromno učenja. Predvsem pa je bolj bistveno kot samo učenje to, da sva se do danes s psico spoznali.. da ona razume kaj jaz želim, pričakujem in kako bom reagirala in obratno.. da jaz razumem psico in vem kaj sploh ima smisel poskusiti in kaj ne,....



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #98 : 19 November 2009, 13:47:56
Sva se razumeli TibiQ ;) :) ( sej se ponavadi razumeva ;D)

Tako kot ti pred 2,5 leti, sem bila jaz pre 6 imi leti ;)

pa še  zaključek na vso vzgojo za vse: ( sej vem da je bila luna >:D)

Spoštujem  vsakega lastnika ,ki se pobija in ubada s psom in vstraja dokler ne zmaga.
Ne spoštujem pa tistih, ki obupajo. To mi je pa neodgovorno in nemoralno.  In ful je takih ,ki obupajo- in ogromno je nevzgojenih " ščenet" in zaradi tistih Quiterjev- smo usrani vsi pasji lastniki.
Pes ko ga pripelješ k hiši / mladiča je zgolj pasji kalup.
Ko je izučen, takrat pa res lahko rečeš, da imaš psa. Prej pa ne.

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


pupa t.

  • *
    • Prispevkov: 872
    • Točke: 1
Odgovori #99 : 19 November 2009, 15:28:11
vedno znova me fascinira, kako znajo Američani 50 let stare štose na lep video zapakirat (al pa fensi seminar) in drago prodajat kot vesoljsko znanost  8).

Seveda, da znajo, ampak jaz sem v kinologiji šele par let in vedno rada dobim potrditev, da dobro delam. Večinoma delam itak po občutku, ampak kakšna dodatna informacija nikoli ne škodi. ;) Pa glede na to, da je 'štos' znan že 50 let, sem presenečena kako malo se dela na tem v tečajih. Po tej logiki smo torej v slovenskem kinološtvu še toliko dalj nazaj, al kako? Žal nimamo vsi toliko izkušenj, kot ti in bi rada čim manj napak delala s prvim psom.

"Kdor malo razmišlja, se veliko moti."


**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #100 : 19 November 2009, 15:58:08
Jackie, moj odgovor na zadnje je "ja", vsekakor pa na to temo obstaja še ogromno napisanega, ker sigurno boš v praksi imela še podprimere, ki te bodo zmedli in spet ne boš vedela kako reagirat (vsaj moje izkušnje so take).. tako da pridno beri čimveč različnih virov in po lastni presoji in v skladu z lastnimi potrebami pač uporabi najprimernejše ;)
Hvala res za te nasvete, včasih sama ostanem čisto brez idej in moram potem povprašati naprej  :)
Sedaj sem si lepo z vašo pomočjo uredila plan "odpoklic", ki ga bom v prihodnjih mesecih dosledno upoštevala in upam, da bodo rezultati vidni.
Vsekakor se strinjam, da je vsak pes primer zase, z nekaterimi dobiš odpoklic v kompletu spet z drugimi pa se je potrebno kar precej spotiti. Jaz nikakor ne nameravam odnehati, zgolj zato ker imam kraševca in ker se večini zdi, da kraševcem pa ni treba vsega ubogati. No, če drugim ni treba, bom z mojim vsekakor to dosegla  ;D



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #101 : 20 November 2009, 08:24:34
Ja, pa čisto nikoli naj ti ne bo problem vprašat, ne glede na to, da obstajajo ljudje, ki zraven zavijajo z očmi, ker ti boš s spraševanjem samo pridobila  ;)



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #102 : 01 December 2009, 09:50:12
V tejle temi še res uporabno;
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=5212.msg392154;boardseen#new

če veliko in vsepovsod in redno delaš - karkoli, čeprav "samo" trikce, se sočasno izboljšuje tudi odpoklic.
Sicer pa se nobene pes , noben pasme ne rodi s programom za prihajanje na odpoklic.
V vsakem primeru  ga je treba izšolat.
In izšolat samo odpoklic skoraj ni mogoče. Kot si eni ljudje predstavljajo- zame je dovolj da pes pride, če ga pokličem- verjamem, da bi mu bilo to dovolj ampak žal ali pa srečo  ;) to ni mogoča opcija  :P.
Zanesljiv odpoklic je le vrh ledene gore in kakor vedno je 90 % le te pod površino. Odpoklic je torej povzetek celotne pravilne vzgoje in ukvarjanja s psom v vsakdanu prikaz celotnega odnosa med psom in vodnikom. Ni neka vaja, ki lahko visi v vesolju praznine.


Ma kaj ni odpoklic tak lep trikec?  ::)
Najprej pogled, pol korak, dva proti tebi, na koncu pa cel dir in feštaaaaa... Trikci so samo za zraven. Plus, če se jih dela bolj doma in ne zunaj in se na sprehodu bolj sprehaja kot aktivno ukvarja s psom, tudi trikci odpovejo.

Odpoklic je res zelo široka slika, ampak bolj našega odnosa s psom in naše doslednosti. Trikci so za zraven, niso pa pogoj ali nuja za odpoklic za vzopostavitev odnosa. Je pa luštno da se vodnik tudi tako zabava s psom in pes z vodnikom seveda kar seveda res utrjuje odnos.

Lahko pa pes zna en kup trikcev, odpoklic pa še vedno šepa. Da bo odpoklic deloval, je treba največ na tem delat.




**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #103 : 29 December 2009, 22:30:03
Evo, malo poročila, glede na to, da midva pridno vadiva vsak dan  ;)
Torej, v tem času odkar bolj dosledno in vsak dan delam z njim na pozornosti, odpoklicu in koncentraciji v okoljih z motečimi faktorji se odpoklic ni bistveno popravil, sem pa opazila kar nekaj "stranskih učinkov". To so, da zelo hitro in lahko pridobim njegovo pozornost- to sedaj nagrajujem in pozornost tudi podaljšujem. Opazila sem vedenja, ki jih niti nisem učila in so prišla kar zraven v paketu- recimo, da prilagaja položaj svojega telesa glede na moj položaj (vedna hodi vzporedno zraven mene, ne obrača se več toliko v druge smeri), sled ga pravzapra ne zanima več toliko oz. zelo lahko preusmerim njegovo pozornost. Začel je ignorirati ptiče, zadnjič je celo čisto mirno prebavil eno napsihirano srno, ki smo jo seveda presenetili med našim igranjem na jasi. Ja, začel se je celo malo igrati  ;) Večkrat med sprehodom pride kar tako, pogledati k meni  :), če se obrnem in hodim v drugo smer mi sledi, prav tako če tečem po travniku, teče zraven in me ne ignorira, kot je to počel prej. Začel se je bolj zanašati name in manj na mojo starejšo psičko. Če ga nekaj vznemiri se usede- sposoben je tudi preusmeriti pozornost name, če to želim- sicer za kratek čas, ampak sprememba je. Na ostale pse sicer še laja (oz. opozori nanje), vendar ne kaže želje, da bi jih "pojedel", če se odločim, da greva psa spoznati, je sicer nekoliko napet, ampak veliko bolj pod kontrolo. Pridobil je na samozavesti, kar se pozna tudi v odnosu do drugih psov, saj ni več prepričan, da more vse kar se premika najprej podredit in izzigravat šefa- ne prenese pa, da ga kakšen pes podreja. Če ga kaj namami, ga kar odvlečem stran  :-[- on pa tudi ne kaže želje, da bi to pobližje spoznal.  ;) Veliko manj voha, bolj je pozoren na moje gibe, začel se je celo brez povelja postavljati na notranjo stran ko pride avto.  ;)
Spet pa so se po drugi strani pojavile slabosti (za ostale družinske člane), ker ne upošteva drugih niti petino toliko kot mene. Na povodcu jih vleče, izsiljuje, ignorira,... Medtem, ko so se pri meni te stvari korenito izboljšale, so se pri ostalih toliko bolj poslabšale. Kakorkoli, povedala sem, da lahko tudi drugi vadijo z njim, če želijo dobre rezultate, ampak se večini ne da ;)
Skratka, hvala še enkrat vsem za nasvete, so mi prišli zelo prav- upam pa, da se bo tudi odpoklic sčasoma popravil  :)
Lp, Zina




TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #104 : 30 December 2009, 07:54:34
Jackie, na zelo dobri poti sta in čeprav se ti zdijo morda ti stranski učinki nepomembni, so zelo pomembni!! Pri enih pač kakšne stvari trajajo dlje, tudi moja po enem letu kar se tiče odpoklica ni še 100% zanesljiva, ampak sva pa popravili za 95%  ;) Ti samo vztrajaj!  ;)




Lissa

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #105 : 11 Januar 2010, 23:48:30
Malo poročanja o našem pobeglem odpoklicu. Puberteta se je malo potuhnila in mi celo ne uide ob prvi priložnosti. Danes sem ga na travniku spustila in se lovila za njim - je tekel za mano in ni ušel. Ko sem se ustavila se je tudi on  :o Velik napredek! Ampak potem je pa zagledal psa in ... fjuuu že je bil tam  :-\
Ampak, ogromen napredek je že da mi ne pobriše prvo sekundo ko ga odpnem iz povodca. Notri se pa vsak dan igrava eno fajn igrico... skrivanje. Dam ga na sedi - čakaj in čaka dokler se ne skrijem. Potem ga kličem (Chilly, pridi, pridi...) in ves vesel priteče da mu skoraj rit odnese  :P  In seveda klik in nagrada.
Zunaj bi ga pa rada malo zaposlila... igračk sploh ne opazi ko mu jih mečem... Nevem a se mu tako mudi ali kaj  :-\
Spomladi greva na tečaj agility-a in morava do takrat utrditi odpoklic, sicer nevem kako bo  ::)
Ima pa za kavalirja res močen lovski nagon... podil bi se za ptiči, mačkami, pajki, muhami...  :-X  za vsem...  >:(


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #106 : 12 Januar 2010, 08:29:26
Vsakič ko ti kuža uide in ne upošteva odpoklica, se potrjuje v tem, da ga ni treba upoštevat. Daj psa na sledni povodec, ki se prosto vleče za njim, da ga lahko ujameš če bo hotel pobegniti in delaj odpoklic samo takrat, ko si 98% prepričana da bo res prišel.



Lissa

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #107 : 12 Januar 2010, 18:06:53
Moram it kupit sledni povodec. Danes sva šla na en travnik se podit in mi je ves čas sledil  :-* :)


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #108 : 13 Januar 2010, 08:23:14
Lahko kupiš tudi primerno vrv v "bauhausu" zraven imajo tudi karabine, pa zmontiraš. Jaz sem imela enega slednega, ki se je dosti močil v deževnem vremenu in sem potem rajši kupila primerno vrv, ki ne vpija toliko vode,.. Se mi zdi da tudi ceneje pride.  ;)



Jana*

  • *
    • Prispevkov: 2.334
    • Točke: 11
  • Tery & Brie
Odgovori #109 : 13 Januar 2010, 12:34:18
Jaz sem tudi uporabljala malo lažjo navadno vrv (ker manjšega psa manj moti in je bolj laheh, 10m vrv namreč potem, ko se po možnosti še napije vode, lahko vredu moti) in zraven navaden karabin.

If an animal does something we call it instinct. If we do the same thing for the same reason we call it intelligence…

http://never-endingdreams.deviantart.com/


**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #110 : 30 Junij 2010, 15:33:13
Po pol leta spet malo glasu od naju.  ;D
Kar sva dosegla je, da je začel ignorirati druge pse, ljudi, ptiče, konje, krave in vse ostalo kar se sreča na sprehodu  :) Sicer je še vedno problem pri kakšnih samcih- bi moj takoj rad pokazal kako "veliik in močan" je. Ampak sem ga čisto po pomoti odvadila, da se kakorkoli zaganja v samce- po nesreči sem se namreč spotaknila ob njega, ko je nadiral bernca in mu stopila na tačko  ::) On je to dojel kot blazno strašno kazen in od takrat naprej si sploh ne upa piskat, če gremo mimo katerega psa  8) Odpoklic boljši, bolj zanesljiv, še vedno pa ga ni za spuščat. Je pač na povodcu- sploh v gozdu in bolj obljudenih poteh, na kakšnem travniku pa ga občasno spustim, da se zleta (zelo zabavne so mu "dol" igrice, ko teče, teče in potem zavpijem DOL in oba psa se počita na tla  8) potem pa tri, štiri, zdaj in naprej  >:D). Sicer pa ga pred vsakim sprehodom vsaj malo utrudim s tem, da se z njim igram, kaj povadiva, malo poščipa in lovi Kano- tako, da je na sprehodu bolj umirjen. Po moje se bo odpoklic še kaj izboljšal, glede na to, da par mesecev ni bilo nič-od-nič, potem pa v 14 dneh ogromen napredek.  :) Edini problem so ostale srne, ampak sem ga navadila, da ko dobi vonj v nos se usede, sicer je popolnoma trd in ni šans da bi takrat želela kakšno pozornost  ::), ampak ga pohvalim, ko se pač usede, pa greva naprej, ko se spet sprosti. Če ga odvlečem naprej, pa postane popolnoma zmešan, tako da meni tale "sedi pa mir" sistem popolnoma odgovarja. Splošno gledano- tole se je popravilo za 100%  8) Še kakšno leto- pa bo postal že čisto skuliran pes  >:D (če pri takem norcu pač lahko upam na to  :P).
Lep pozdrav, Zina  :)




n+n

  • *
    • Prispevkov: 662
    • Točke: 0
Odgovori #111 : 09 Julij 2010, 23:37:30
mogoče komu pride prav... Susan Garrett je na svojem blogu objavila en 15min filmček o začetku učenja odpoklica.

http://susangarrettdogagility.com/brilliant-recalls-sign-up/

(na žalost je najprej potrebno na desni strani vpisati ime&email naslov in potem po mailu dobiš link do videa)


pupa t.

  • *
    • Prispevkov: 872
    • Točke: 1
Odgovori #112 : 27 Avgust 2010, 02:06:52
Tale tečaj izgleda kar zanimiv, ampak je za moj žep predrag. Sem pa zadnjič imela srečo, ko sem odprla Susanin blog in opazila, da so dve igri pozabili zaklenit samo za člane 8). Če koga zanima=> KLIK

"Kdor malo razmišlja, se veliko moti."


karamela86

  • *
    • Prispevkov: 391
    • Točke: 0
Odgovori #113 : 21 December 2011, 23:24:49
Marsikomu se bo mogoce zdelo tole neumno a kaj naresti, kako uciti ko sledni povodec ni koristen? Nasa psica ima namrec tak DIR da bi rabila trideset metrskega ce bi hotela da ima kak efekt, pa se takrat bi mogla ornk sprintat.

Imam namrec ultra hiperaktivno psico, s katero z velikim navdusenjem NE SMEM delati, ker rata se bolj navdusena, isto velja za kliker. Se do vceraj so nasi sprehodi bili 95% odpoklicni, danes pa cez noc, stura v drugo smer. Sicer mi je to nekajkrat naredila znotraj dvorisca, vendar smo to popravili, danes pa NOCNA MORA! Zjutraj sva bili popolnoma sami na travniku ko se je dama odlocila da me ne bo vecupostevala. Najini sprehodi namrec zgledajo tako da del poti hodiva na poleg, nato se na vrvici igram z njo i klobaso, nato jo spiustim, malo voha, jo poklicem, nagradim, pustim da gre naprej, spet poklicem jo samo malo pocoham, spustim da gre naprej, poklicem, se poigrava, gre naprej mnato jo spet malo privezem in spet spustim, tako vsakic drugace, da ja nebi dobila kakega vzorca da je privezana za kazen...

Danes pa fertik, sploh je nisem mogla dobiti, igraca? Kje pa! Hrana? Kje pa! Laufanje drugam? Ze ze vendar tako da je odlaufala mimo mene na varno razdaljo dvajsetih metrov in me cekirala. Laufanje v dugo smer se enkrat? Ah seveda da ponovitev prvega poskusa. Ignoriranje? Seveda, sledila mi je zelooooooo od dalec. In tako naprej in tako dalje, se to ko je ena gospa prisla naproti se ji ni pustila prejet (pa je naceloma nora na tujce, vse bi prelupckala).

Imate kake ideje? Zakaj je bilo to pocetje? Stara je 8 mesecev, pac pubertetni bokser.



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #114 : 22 December 2011, 13:01:09
Nisem sicer neka poznavalka pa ti bodo še drugi bolj svetovali... ;) Jaz sem sicer psa imela kar nekaj časa le na povodcu (to je trajalo kar 1 leto). In sem odpoklic vadila na tem povodcu: ko je prišel pa čeprav z majhne razdalje pa hrana, skakanje,, cartanje, tek... to kar ima najrajši. In potem sem ga dala na 10 m povodec in sem ga imela v roki, ko pa ni prišel sem ga pač pripeljala s povodcem in dala manjšo nagrado. In potem povodec na tla. Ampak še vedno ga ne morem za sigurno spustit in pač delava tako. Pa niti je ne kliči če veš da ne bo prišla.  :)



Jana*

  • *
    • Prispevkov: 2.334
    • Točke: 11
  • Tery & Brie
Odgovori #115 : 25 December 2011, 14:46:23
karamela86..... tole se sliši pa čist pubertetniško  ;D  se zna zelo verjetno zgodit, da bo jutri čist normalno vse skupaj z odpoklicem. Pazi samo da če jo spuščaš - na krajih ki so bodisi zagrajeni, ali pa kako drugače varovano just in case. Pubertetniki pač preizkušajo meje in to je treba vzeti v zakup. Še nekaj časa bodo izpadi, takšni in drugačni.. je treba pa res pazit in predvidit zadeve, da se ne karkoli pripeti.  :)

If an animal does something we call it instinct. If we do the same thing for the same reason we call it intelligence…

http://never-endingdreams.deviantart.com/