Avtor Tema: Kinološko društvo  (Prebrano 95091 krat)

*sara*

• *
  • Spol: Ženski
    • Golden handling
Kinološko društvo
« Odgovori #120 : 16 Oktober 2009, 12:38:50 »
Punchyka, lahko poveš za katero kd gre, kje sta se učila?

TYASHY

• Gost
Kinološko društvo
« Odgovori #121 : 16 Oktober 2009, 14:37:09 »
Oj!
Punchyka, najbrž sta vidva s psom delala samo doma in na poligonu. Potem ne moreš pričakovati, da te bo pes ubogal vsepovsod. Ko pes obvlada eno vajo stopnjuješ na višnjo stopnjo z več motečimi dejavniki. In ponavadi to deluje. Pri vaji glej me pa pomoje je fajn met kliker, vsaj čisto na začetku, ko loviš tiste kratke trenutke, ko te pes gleda, vsaj jaz si ne predstavljam kako bi to svojega psa naučila... :) Se mi pa zdi, da s cukanjem in nevem čem še vsem ne prideš daleč pri veliko psih. Če bi našega cuknila, ko bi potegnil bi stoprocento potegnil še bolj. Ali pa delal z odporom.  ;) Dosti psov bi se pa zlomilo, ker ne prenesejo sile.
Lp, Tjaša

Punchyka

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #122 : 16 Oktober 2009, 15:09:51 »
TYASHY se cisto strinjam s tabo, da je v takih situacijah kliker zelo uporaben. Saj tudi sama drugače uporabljam kliker. Ampak se pa ne strinjam, da lahko kliker nauči psa CELO vajo poleg. Ne da se za moje pojme potrebno psa naučiti, da mora hoditi poleg tudi brezpogojno - ne samo takrat, ko imaš v roki priboljške... Meni se je bolj resen in odločen pristop izplačal, ker me prej pes ini ravno resno jemal in delal le takrat ko se mu je zazdelo (to pripisujem temu, da ni bil za svoje napačno in nezaželjeno vedenje nikoli kaznovan in sankcioniran - bilo mu je vse dopuščeno, ko pa je naredil nekaj prav, je bil pa izdatno pohvaljen) - pa nisva delala le doma in na poligonu, ampak tudi na sprehodih, med ljudmi itd.

Saj pravim - to je moja izkušnja. Problem je v tem, ker je način šolanja v KDjih eden, psi so pa različni in tudi rabijo različno vzgojo (na kar pa v dostih KDjih niso pozorni)

Živa

• *
  • Živa & Grom
    • Moji psi
Kinološko društvo
« Odgovori #123 : 16 Oktober 2009, 15:28:52 »
Jaz bi pripomnila samo tole:

- če neka metoda/sistem ne deluje, ni nujno kriva metoda/sistem
- pozitivno NI permisivno (ali po slovensko - tudi če delamo s klikerjem, to ne pomeni, da pes dela, kar hoče; daleč od tega)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kinološko društvo
« Odgovori #124 : 16 Oktober 2009, 15:40:13 »
Ah daj no daj, seveda se da naučiti s klikerjem CELO vajo poleg. Je pa res treba malo misliti zraven. Rukncukn je bistveno bolj enostaven za vodnika. In če nekomu to bolj leži, potem naj tako tudi dela. Fino je, če približno vodnik ve kako bi rad delal prej, preden se vključi v skupino in poišče sebi primerno. Težko je namreč pričakovati, da bo v skupini začetnikov lahko delal vsak po svoje.

Je pa bil tvoj pristop povsem napačen - tudi če delaš samo s pozitivno motivacijo (+negativno kaznijo) to ne pomeni, da pes lahko počne kar hoče in da mu je vse dopuščeno. torej vzrok za neuspeh ni bil v odsotnosti (pozitivne) kazni ampak v tvoji neodločnosti in nedoslednosti.

Lissa

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #125 : 16 Oktober 2009, 16:36:45 »
Naj povem da sem Chilly-a povsem brez prisile naučila vajo poleg v celoti in to odlično!
Z klikerjem seveda. Hodiva v KD Ilirija kjer nas je Silvia super naučila to vajo.
Začeli smo na visoki tarči. Najprej shaping. Imaš eno višjo škatlo, posodo itd. (ravno toliko da pes "komot" da prednji taci gor). Ko se pes približa taci klikneš in klikaš vsako zanimanje dokler ne da gor tace in nato še druge. Potem klikaš samo še to. In potem klikaš vse premike zadnjih nog dokler se ne začne vrteti v eno ali drugo smer. Psa lahko navigiraš z rokami, vendar brez dotika.
No ko se pes vrti v eno in drugo smer na tarči tako da se privrti do noge, tarčo postopoma nižaš dokler se pes ne privrti ob nogo brez tarče. Takrat dodaš ukaz poleg. Potem vadiš da pride pes do tebe v različnih položajih. Najprej čisto majhni koraki, dokler ne obvlada tudi večjih premikov in se samostojno postavi ob nogo.
V glavnem se čisto da. In psi veliko bolj uživajo kot pri metodi "rukn cukn".
Lp.
Ana&Chilly 8)

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
Kinološko društvo
« Odgovori #126 : 16 Oktober 2009, 16:44:12 »
Seveda se da, ampak je treba d-e-l-a-t.

Večina obiskovalcev KD-jev z že obstoječimi težavami, bi radi recept, kako se jih čez noč odpravi, saj obupajo, če že po 2. uri ni 100% napredka. Večni problem-potrpljenje in trud. Plus tega so vsi pametni, da kao pes učen na hrano, brez le-te pred nosom nikoli ne bo ubogal. Standard.

n+n

• *
    • PISAN.si
Kinološko društvo
« Odgovori #127 : 16 Oktober 2009, 17:26:40 »
Če se da petelina (http://www.youtube.com/watch?v=1sTBh7KLUEg) naučit, da zakikirika na ukaz, in kokoške (http://www.youtube.com/watch?v=RJtf9YxZkNI), da razlikujejo med različnimi oblikami, ter mačke (http://www.youtube.com/watch?v=bwvSZX6sIC4), da izvajajo raznorazne trikce in seveda še ogromno drugih živali po principu kliker sistema, se bo dalo pa tudi psa v celoti naučiti poleg. :P

Po principu pozitivne motivacije se da naučiti psa vse, kar je fizično sposoben narediti - samo pravilno se moraš lotiti stvari  ;)

pa tako kot so ostali rekli... treba je delat :)

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
Kinološko društvo
« Odgovori #128 : 16 Oktober 2009, 17:32:50 »
ahahaaaa  :D dober link je bil zadnji :D

Lissa

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #129 : 16 Oktober 2009, 21:13:38 »
Mojadva mačka ko delam  s Chilly-em vedno tako radovedno opazujeta, pa sem še z njima poskusila.
In lahko se pohvalim da obvladata sedi, vrti se in prostor  :P
Tako da kliker dela čudeže! Moja prijateljica z klikerjem uči svoji dve podganci in tudi že obvladata nekaj trikcov  :o

pikaa@

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #130 : 17 Oktober 2009, 20:04:59 »
Punchyka, zgleda da sem te edino jaz pravilno razumela in se popolnoma strinjam s tabo!!

Vsem ostalim, ki prisegate LE na šolanje s pozitivno motivacijo, pa bi z vsem spoštovanjem rada povedala naslednje: zgleda ste imeli srečo in dobili kužka, ki ni trmast, ki se ne trudi biti vodja krdela in ki ne zganja dominance! Če pa bi dobili ravno obratno, se pa metoda "klikaj ko pes dela pravilno in ignoriraj ko dela narobe/nagaja" ne bi obnesla! Veste da so kužki zelo pametni in točno vedno kdaj kaj morajo in kdaj jim ni treba! torej, če uporabljaš zgolj kliker bo kuža vedel da se mu SPLAČA ubogat (še posebaj če mu moliš zrezek pod nos), ampak ve tudi da NI NUJNO, ker bo edina sankcija, če ne bo ubogal to, da ne bo dobil zrezka :) In kaj se potem zgodi: kuža super uboga na poligonu, ker ve da je na prostoru, kjer se uči in je navajen že vseh for, ki jih inšturktorji imenujejo moteče dejavnike, in bo super opravil izpit, ker je bil program KD usmerjen le v to. A drugje bo delal po svoje.

Rada bi le, da malo pomislite še o drugih metodah, ki niso nujno grobe, nasilne... Zadostuje že glasna komanda, sankcioniranje izsiljevanja, renčanja pri igri ipd.  Problem se mi zdi v tem, da veliko KD-jev dela le na pozitivni motivaciji in ignoreranjem problemov! Sama sem imela podobno izkušnjo s KD-jem kot ti punchyka, kjer je instruktorica, ko je kuža vihal nos proti meni, le gledala in nič rekla , za vsak probelm je bil izgovor, da je kuža zivahen mlad... Končalo se je s pogrizenimi prsti več članov moje družine in tega kužka na mojo veliko žalost danes ni več.  Lahko bi bil, če bi mi kdo le dal par nasvetov, kako si pridobiti avtoriteto nad psom ali pa le, če naju ne bi zgolj hvalili, kako je pozoren KADAR ŽELI BITI ampak bi se osredotočili tudi na to, kakšen je, ko ne želi delati... V bistvu bi zadostovalo že to, da bi razložili kardelno obnašanje psa, kaj pomeni predugriz, kaj pomeni naskakovanje noge, kaj pomeni izsiljevanje, kaj pomeni renčanje, cviljenje... Za to bi morali biti tudi KD!S klikerjem zna vsak sam doma naučiti kužka ogromno trikcev in to sploh ni problem! kliker bi moral biti le pripomoček!

Lp!

piki moj, pogrešam te!

čara

• *
  • Obožujem pse!
Kinološko društvo
« Odgovori #131 : 17 Oktober 2009, 22:26:06 »
Očitno tudi ti ne razumeš kaj dejansko je kliker sistem, zato ne krivit sistema. Saj ti niti ni jasno da kliker dejansko je pripomoček kateri označi vedenje, ki mu sledi nagrada-NIKAR NE MAHAT PSU Z NAGRADO PRED NOSOM-če pa tako delaš, ja pol pa ni čudno. Shaping sistem je najučiinkovitejši, zahteva predanega in DOSLEDNEGA vodnika. ::) S psom je treba delat povsod, brez motečih dejavnikov in potem postopno dvigovat kriterije.

In ja tudi največje trme lahko šolaš na tak način-pravzaprav še najlažje. Morda pa nisi razumela kaj so ti hoteli inštruktorji povedat ali pa si imela smolo in izbrala slab KD ali pa naletela na slabega inštruktorja.

DOSLEDNOST, DELO, DELO, DELO.

Pač moraš znat oz. najdit nekoga ki obvlada in se držati navodil.

kalsang

• *
    • kalsang
Kinološko društvo
« Odgovori #132 : 17 Oktober 2009, 22:34:41 »
Med delom s klikerjem se NIKOLI psu ne maha s priboljški pred nosom! Iz zgornjih kritik je več kot očitno, da sistema niste osvojili in da ga sploh ne razumete, po vsej verjetnosti pa ga ne razumejo niti vaši inštruktorji.

isla

• *
  • ash
Kinološko društvo
« Odgovori #133 : 17 Oktober 2009, 23:08:02 »
Punchyka, zgleda da sem te edino jaz pravilno razumela in se popolnoma strinjam s tabo!!

Vsem ostalim, ki prisegate LE na šolanje s pozitivno motivacijo, pa bi z vsem spoštovanjem rada povedala naslednje: zgleda ste imeli srečo in dobili kužka, ki ni trmast, ki se ne trudi biti vodja krdela in ki ne zganja dominance! Če pa bi dobili ravno obratno, se pa metoda "klikaj ko pes dela pravilno in ignoriraj ko dela narobe/nagaja" ne bi obnesla! Veste da so kužki zelo pametni in točno vedno kdaj kaj morajo in kdaj jim ni treba! torej, če uporabljaš zgolj kliker bo kuža vedel da se mu SPLAČA ubogat (še posebaj če mu moliš zrezek pod nos), ampak ve tudi da NI NUJNO, ker bo edina sankcija, če ne bo ubogal to, da ne bo dobil zrezka :) In kaj se potem zgodi: kuža super uboga na poligonu, ker ve da je na prostoru, kjer se uči in je navajen že vseh for, ki jih inšturktorji imenujejo moteče dejavnike, in bo super opravil izpit, ker je bil program KD usmerjen le v to. A drugje bo delal po svoje.

Rada bi le, da malo pomislite še o drugih metodah, ki niso nujno grobe, nasilne... Zadostuje že glasna komanda, sankcioniranje izsiljevanja, renčanja pri igri ipd.  Problem se mi zdi v tem, da veliko KD-jev dela le na pozitivni motivaciji in ignoreranjem problemov! Sama sem imela podobno izkušnjo s KD-jem kot ti punchyka, kjer je instruktorica, ko je kuža vihal nos proti meni, le gledala in nič rekla , za vsak probelm je bil izgovor, da je kuža zivahen mlad... Končalo se je s pogrizenimi prsti več članov moje družine in tega kužka na mojo veliko žalost danes ni več.  Lahko bi bil, če bi mi kdo le dal par nasvetov, kako si pridobiti avtoriteto nad psom ali pa le, če naju ne bi zgolj hvalili, kako je pozoren KADAR ŽELI BITI ampak bi se osredotočili tudi na to, kakšen je, ko ne želi delati... V bistvu bi zadostovalo že to, da bi razložili kardelno obnašanje psa, kaj pomeni predugriz, kaj pomeni naskakovanje noge, kaj pomeni izsiljevanje, kaj pomeni renčanje, cviljenje... Za to bi morali biti tudi KD!S klikerjem zna vsak sam doma naučiti kužka ogromno trikcev in to sploh ni problem! kliker bi moral biti le pripomoček!

Lp!

Lahko rečem le, čudna inštrutorica, ki ignorira renčanje psa na lastinka.. oz ne da lastniku nasveta, kako reagirati v takšnem primeru. Svojega bi v takšnem primeru v najblažji obliki obrnila na hrbet, če na kaj drugega.  ;)

pikaa@

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #134 : 18 Oktober 2009, 11:11:40 »
ČARA: ravno to smo mi delali na poligonu!dobesedno prosili kužka daj poglej me in ko je, smo kliknili. Lahko smo seveda delali tudi brez klikerja, le z glasom, in nagrajevali smo le pravilno vedenje. NPR.če je kuža začel noro skakati po meni, mi je instruktorica rekla : "počakaj da neha skakati in ko neha klikni!" --  HALO???!!! s tem kužku poveš da lahko skače po meni kolikorčasa hoče, važno da enkrat neha!
 Hotela sem le opozoriti na to, da vsi, ki nimamo veliko izkušenj s šolanjem, gremo v pasjo šolo z namenom, da bodo NAM povedali kako učiti psa, na kaj moramo biti pozorni, kaj se res ne sme tolerirati, ne pričakujem da bi mi oni naučili/prevzgojili psa! Ampak vsak pes je svojevrsten in ne zaležejo vse metode pri vsakem!

Vem, da je bila moja napaka, da sem izbrala slab KD in nisem bila dovolj samoinciativna. Upam, da tisti, ki se še podajate na pot šolanja kužka, temeljito premislite v kater KD in zakaj, ter kako tam delajo in koliko so ti pripravljeni individualno svetovati glede na karakter kužka.

n+n

• *
    • PISAN.si
Kinološko društvo
« Odgovori #135 : 18 Oktober 2009, 11:57:32 »
Kar se tiče kinoloških društev, se popolnoma strinjam z vama... enostavno se premalo opazuje vodnika, premalo se posveča socializaciji in premalo se dela individualno. Preveč se sledi nekim okvirom, žal. Inštruktorji so premalo "izobraženi" na področju pozitivne motivacije. Metoda učenja s pozitivno motivacijo ni samo click&treat in ignoriranje, ampak je še veliko več kot to. Kot prvo je pa način življenja - (s tem ciljam na doslednost...). Začetniku, ki s svojim prvim psom pride v malo šolo, brez predznanja, je vsekakor težko... kaj je to socializacija, kako se psa socializira, kako se mu postavijo meje... vse to bi moralo biti v programu vsaj male šole... pa žal ni, oziroma če je, je zelo malo.
In ja, žal se inštruktorji s tem nimajo časa ukvarjati... pa bi si za moje pojme morali vzeti tudi čas za take stvari.

Kar se skakanja tiče... ignoriranje je čisto ok, s tem da bi jaz ignoriranje nadgradila še s tem, da bi psa privezala in šla stran...pa naj privezan za npr. ograjo skače kot mu je volja  :) Če na ta način začneš delati že z mladičkom, in če si pri tem dosleden, pes slej kot prej dojame, da je skakanje nekaj, kar se ne počne. Pa spet, treba je ločiti ali gre za izsiljevanje, preveliko navdušenje nad samim delom, ali pa za "agresivno" skakanje v lastnika.

Dejansko pa za neuspeh ne moreš kriviti metode, ampak kvečjemu društvo, ki ti ni dalo dovolj informacij :P (pa še to bi bilo zanimivo slišati še drugo stran te zgodbe ;))

Urška

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #136 : 18 Oktober 2009, 12:26:22 »
Tukajle pa ne morem, da se ne bi oglasila.

n+n, moje mnenje je, da bi moral obstajati tudi program izobraževanj za šolanje po kliker sistemu, ker je kinološki kader na tem področju izrazito preslabo podkovan in ko imajo klasične štirinožce gre, ko pa pride v šolo karkoli izvenstandardnega pa sistem popolnoma odpove oz. se, kot v nedavnem primeru, konča tragično. Največkrat je težava prav ignoriranje neželjenega vedenja.

n+n

• *
    • PISAN.si
Kinološko društvo
« Odgovori #137 : 18 Oktober 2009, 12:39:58 »
Urška, saj zato sem pa napisala, da je potrebno pri skakanju ločiti, ali gre za izsiljevanje, navdušenost nad delom ali agresijo.
In ravno zaradi tega sem rekla, da pozitivna motivacija ni samo click&treat in ignoriranje, ampak še veliko več.
In ravno zaradi tega sem napisala, da ni kriva metoda, ampak društvo - če bi bili inštruktorji bolj podkovani in bolj izobraženi, bi tudi vedeli kdaj svetovati ignoriranje in kdaj drugačno reagiranje.

Urška

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #138 : 18 Oktober 2009, 13:45:18 »
Ja, samo povej mi ime ene osebe v Sloveniji, ki je ima znanje in izkušnje šolanja po kliker sistemu na tem nivoju, da je primerna za mentorja kinološkemu kadru, ki se v šolah srečuje tudi z zelo zapletenimi primeri. Osebo z izkušnjami tudi pri reševanju težjih primerov (agresija).  ???

n+n

• *
    • PISAN.si
Kinološko društvo
« Odgovori #139 : 18 Oktober 2009, 14:43:56 »
Urška, saj to je glavni problem... take osebe kot je meni znano ni. Če že rabiš slovensko osebo, bi bila mogoče primerna Sabina Stariha Pipan (naj bi bila strokovnjakinja za vedenjske težave pri psih), vem da je pristaš klikanja, vendar osebno nimam z njo nobenih izkušenj, ne poznam njenih metod dela, tako da tudi ne vem, ali se vedenjskih težav loti s pozitivo ali ne... 
Če bi bilo zanimanje, bi bilo najbolje najti kakšnega tujega strokovnjaka s tega področja. Oziroma našega "mentorja" poslati na izobraževanje v tujino. Ampak ker zanimanja ni... se bodo še vedno ponavljale take zgodbe... Poleg tega pa ne vem zakaj bi moralo biti vse organizirano s strani KZSja... lahko bi kdo pokazal tudi malo samoiniciative in prebral kakšen članek ali knjigo...

Ne vem... jaz sem nad iskanjem inštruktorja, ki bi se vedenjskih težav lotil po principih pozitivne motivacije obupala, kupila par knjig in začela eksperimentirati.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kinološko društvo
« Odgovori #140 : 18 Oktober 2009, 15:17:44 »
No ali govorimo o šolanju ali o vzgoji? Govora je bilo o vaji poleg, ki da se je ne da v celoti naučiti po kliker sistemu, kar je seveda nonsens. Čeprav nekateri trdite, da ni nobene razlike med vzgojo in šolanjem, pa sama to dvoje ločim. Vzgoja je predvsem postavljanje meja, učenje pravil po katerih naj bi se pes v določenih situacijah vedel. Šolanje pa je učenje konkretnih veščin, pa naj gre za vajo poleg, poslušnost, iskanje, trikce...je pa oboje povezano, seveda. Šolanje samo s pozitivno motivacijo in negativno kaznijo (ignoriranje samo ne zadošča) se krasno obnese pri vseh psih, še najbolj pa pri tistih trmastih, dominantnih in samozadostnih. Vzgoja na ta način je pa hudo komplicirana zadeva in začetniku s težavnim psom ne bo uspela, celo ob dobrem inštruktorju ne. Ker vodniki delajo napake, neizkušeni še več, vzgoja brez pozitivne kazni pa zahteva delo brez napak. Je pa možna, seveda, vendar se mi zdi kot bi hodil okrog riti v varžet. Če vodniku ni popolnoma jasno, kaj mora v določeni situaciji narediti, če ni povsem dosleden in discipliniran, bo pridelal problem. In ko imamo enkrat problem, se ga samo z nagradami in boh ne daj ignoriranjem ne da več popraviti.

Zdaj ne vem, ali inštruktorji sploh ne vedo, kaj kliker sistem je in učijo narobe ali pa sami sicer znajo, ne znajo pa zadeve pravilno prenesti na tečajnike. ali pa preprosto pozabijo, da je tečajnikom treba stati za ritjo in jim eno in isto stvar ponoviti vsaj 10x pa še potem je velika verjetnost, da bodo naredili narobe in jih je treba stalno popravljati.

za lastnike, ki se ne mislijo nadpovprečno veliko ukvarjati s psom in se zraven še sami izobraževati, pa za tiste, ki niso ravno preveč disciplinirani in dosledni, se še vedno bolje obnese ena taka starinska klasične šola.

Urška

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #141 : 18 Oktober 2009, 15:41:27 »
n+n, zadnji primer, ki ga poznam, naj bi bil med drugim tudi pri njej, tako, da jaz kar zaključujem, da takega kadra nimamo.

Lanabela, govorimo o obojem, to namreč pokrivajo tečaji male šole in osnovnega šolanja, kjer se kinološki kader srečuje z začetniki. Včasih bi morali v šolah dejansko oceniti, da je problem prerasel njihove sposobnosti in vodnika napotiti drugam, če mu sami niso zmožni pomagati.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kinološko društvo
« Odgovori #142 : 18 Oktober 2009, 16:02:15 »
Citiraj
Včasih bi morali v šolah dejansko oceniti, da je problem prerasel njihove sposobnosti in vodnika napotiti drugam, če mu sami niso zmožni pomagati.
ja seveda, se strinjam. ampak kaj, ko nekateri ne bi za nič na svetu priznali, da nečesa ne zmorejo.

pikaa@

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #143 : 18 Oktober 2009, 17:23:45 »
Se strinjam, da vzgoja in šolanje ni isto, je pa zelo povezano - če je pes vzgoojen, ga bo lažje šolati.
mislim, da bi naši instruktorji res morali biti bolj izkušeni, ne more biti instruktor 25 letna oseba, ki je v življenju imela zgolj enega psa. (Ne mečem pa vseh instruktorjev v isti koš).
Jaz osebno sem v šoli pogrešala nasvete glede "vsakdanjih incidentov" s kužkom, kot npr.kaj če ti uide, kaj če renči med igro, .... Ker ravno zato so šole, ne zgolj za to da pes opravi izpit! Kako psa naučiti odlaganje, odpoklic ipd. si prebereš na netu in ustrajno piliš vsak dan po 10min in to je to!
Poleg vsega me pa zanima kakšni so formalni pogoji za to, da nekdo postane instruktor in kakšen je nadzor nad njihovim delom, ali kdo preverja njihove rezultate????

anas

• *
  • Lu
    • http://labradorka-lu.blogspot.com/
Kinološko društvo
« Odgovori #144 : 18 Oktober 2009, 21:38:20 »
Punchyka in pikaa@, glede na to, kar sta napisali, bi vama verjetno zelo ustrezal način, ki ga ima Škd Bajka.

Jaz hodim tja in sem zelo zadovoljna. To je moje prvo šolanje psa - pred tem nisem imela nobenih izkušenj, tudi ne poznam drugih kinoloških društev - Izbirala sem na blef (kar je bilo poleti na voljo in je bilo najbližje) in moram reči, da sem imela res veliko srečo. Bolj kot na izpitnih je poudarek na življenjskih situacijah. Dobimo ogromno nasvetov glede vzgoje doma, kako odpravljati probleme ... cilj je socializirati psa tako, da gre lahko s tabo vsepovsod. Jaz si ne predstavljam, kaj bi mi z našim hudičkom brez te šole.
Bajka je tudi edina šola, ki ji je VURS odobril program za šolanje nevarnih psov.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kinološko društvo
« Odgovori #145 : 19 Oktober 2009, 12:16:05 »
Mogoče so tudi pričakovanja lastnikov, ki jih imajo ob vpisu v pasjo šolo prevelika. Nekako tako kot starši ne morejo zvrniti vse odgovornosti za (ne) vzgojenost svojih otrok na učitelje. V mali šoli naj bi bil poudarek na vzgoji. Ampak če lastniki že prej niso naredili nič in tudi potem ne delajo doma toliko kot bi morali - vzgoja se vrši 24/7 in ne 10 minut na dan - potem od šole ne morejo pričakovati čudežev. Večkrat se mi zgodi, da srečam lastnike malo starejših  pasjih mladičev, ki so absolutno nesocializirani, nevzgojeni, slabih navad so se že nalezli kot berač bolh, o kakšnem odpoklicu ne duha ne sluha. Pa mi zagotovijo, da bodo  šli drug teden (mesec...) v šolo in bo vse v redu. ja pa ja de. Brez muje se še čevelj ne obuje.
Na višjih stopnjah je pa poudarek bolj na šolanju, osnovno vzgojo naj bi psi do takrat imeli že narejeno. Inštruktor je lahko zlat, če lastnik ne dela dovolj in ne upošteva navodil, uspeha ne bo. In to, kar je napisala da je delala pikaa@, je bilo narobe. Ali so jo narobe naučili ali pa ni dosledno upoštevala navodil je pa vprašanje.

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
Kinološko društvo
« Odgovori #146 : 19 Oktober 2009, 13:31:25 »
Inštruktor je lahko zlat, če lastnik ne dela dovolj in ne upošteva navodil, uspeha ne bo.
Amen.

Sej nikoli ni vsem prav. Eni se usajajao, ker je inštruktor pre-mil, da dela vse s pozitivno motivacijo, drugi se usajajo, ko hoče resnično problematičnega a v lastnikovih očeh najbolj nežnega psa v red spravit.

Nekak je treba razumet, da je vse prikazano na seminarjih, tečajih, šolanjih,... le ena od xx možnosti, vsakemu svoj "My way". O njeni uporabnosti za posamični duo je treba pa uporabljati lastne možgane in trud, ker splošnega recepta pač ni in nikoli ne bo. Pogosto se pa s šolo in vzgojo začenja prepozno.

Inštruktorja male šole kriviti za težave in evtanazijo psa, je pa fejst mimo.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Kinološko društvo
« Odgovori #147 : 19 Oktober 2009, 13:42:00 »
Pes je lahko kompletno nevzgojen hkrati pa dobro šolan. So psi, ki se brez komnde ne znajo vesti.

Kriterij lahkosti šolanja se mi zdi da je tak: 1.  kako lahko/težko je motivirat psa za sodelovanje
                                                         2. Kako dojemljiv/sposoben in izkušen je vodnik

Pri prvemu psu vsi delamo napake-četudi je fenomenalen inštruktor. Se pa premalo ljudi  PRAVI ČAS odloči za šolo (igralne urice) in VEČINA JIH NIMA POJMA O PSIH NASPLOŠNO, ker so si ga nabavili na horuk-namesto da bi se malo kinološko izobrazili in si že vnaprej izbrali KD.

Mene kar glava peče, ko ljudje sprašujejo tako osnovno, nepotrebno stvar-"Naš pa se uleže na Lezi, a je narobe? Moram naučiti na besedo Prostor? Najprej nekaj malega teorije v glavo-spoznavat pse, potem pa v nabavo.

pikaa@

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #148 : 19 Oktober 2009, 15:26:09 »
Mogoče so tudi pričakovanja lastnikov, ki jih imajo ob vpisu v pasjo šolo prevelika. Nekako tako kot starši ne morejo zvrniti vse odgovornosti za (ne) vzgojenost svojih otrok na učitelje. V mali šoli naj bi bil poudarek na vzgoji. Ampak če lastniki že prej niso naredili nič in tudi potem ne delajo doma toliko kot bi morali - vzgoja se vrši 24/7 in ne 10 minut na dan - potem od šole ne morejo pričakovati čudežev. Večkrat se mi zgodi, da srečam lastnike malo starejših  pasjih mladičev, ki so absolutno nesocializirani, nevzgojeni, slabih navad so se že nalezli kot berač bolh, o kakšnem odpoklicu ne duha ne sluha. Pa mi zagotovijo, da bodo  šli drug teden (mesec...) v šolo in bo vse v redu. ja pa ja de. Brez muje se še čevelj ne obuje.
Na višjih stopnjah je pa poudarek bolj na šolanju, osnovno vzgojo naj bi psi do takrat imeli že narejeno. Inštruktor je lahko zlat, če lastnik ne dela dovolj in ne upošteva navodil, uspeha ne bo. In to, kar je napisala da je delala pikaa@, je bilo narobe. Ali so jo narobe naučili ali pa ni dosledno upoštevala navodil je pa vprašanje.

Ja se strinjam, da mogoče, ko imamo prvega kužka, preveč pričakujemo od šole in smo prehitro zadovoljni, češ, saj šolam psa, sej bo... A pomojem je problem v tem, da gremo v šolo, opazimo napredek, smo hitro zadovoljni s tem da se nam kuža na komando usede, uleže, dela odpoklic ipd in ob tem spregledamo ostale znake, ki kažejo, da nekaj ni vredu med odnosom vodnik-kuža. Na to pa bi morali opozoriti instruktorji, ki imajo izkušnje, ki so videli in doživeli več odnosov... Ko imaš ti prvič svojega kužka niti ne veš točno kakšen odnos bi moral biti. Crklaš ga, nisi dosleden, popuščaš, ko ti naredi "p!"%arijo" si sicer jezen, a je tok luškan da ga ne kregaš ipd. 

In še to: če moj kuža ni bil vzgojen pravilno, vem da sem bila sama kriva, ampak ne le jaz! Z njem sem ogromno delala, ampak enostavno napačne sstvari! Znal je  ogromno trikcev, ko je hotel je poleg delal super, kt srnca je skakljal okoli mene. A ko ni hotel ali ko se mu ni dala, je "znoru"! In tu bi rabila pomoč šole!! Rabila bi da rečejo ej tole je pa gozno narobe, ne mu tega pustit. Ne pa da ti rečejo "sej se bo umiril, živahen je".  Ja priznam naredila sem OGROMMNO NAPAK, ampak sem delala tako kot so mi rekli v KD!!

kalsang

• *
    • kalsang
Kinološko društvo
« Odgovori #149 : 19 Oktober 2009, 15:48:21 »
Po svoje imaš prav, vendar inštruktor ni zraven, ko te pes vrti okrog krempljev doma. In ko praviš, da ne veš, kakšen bi moral biti odnos: predvsem takšen, da tebi in drugim ljudem in živalim okrog tebe v družbi tvojega psa ni naporno in zoprno. V takšnem primeru je treba takoj ukrepat, vprašat za nasvet in vztrajat, da to ni sprejemljivo. Če ne dobiš nasveta, greš drugam. Meni se to zdi logično in nekateri tudi prve pse tako vzgajamo, da nam je v njihovi družbi prijetno.

Ne prelagajte vse odgovornosti na inštruktorje. Sami najbolje veste, kakšno je vaše bivanje s psi in iščite odgovore. Če ga nekje ne dobiš, greš drugam.