Skrbništvo dveh psov

Iztok23 · 5730

Iztok23

• *
: 14 Junij 2008, 18:45:45
Pozdravljeni!

Pri nas smo bogatejši za dva nova družinska člana in iščem koristne informacije v zvezi z njuno vzgojo. Kupili smo nemškega ovčarja in švicarskega planšarskega psa.

Problem je v tem, ker je slednji po značaju precej miren, nemški ovčar pa pravo nasprotje tega. Ves čas ga grize (in to ne ta igriv način, ampak zares), skače po njem, odžene ga od posode s hrano, itd. Mislili smo, da se bosta mladička takoj vzljubila, da bosta skupaj spala v pesjaku in se nasploh imela rada.

Tako pa smo prav presenečeni in ne vemo kaj naj storimo. Ali se lahko nemškega ovčarja na kak način socializira ali ga bomo morali oddati komu drugemu?

Hvala za odgovore in lp,

Iztok

kajcyka

• *
  • BOC Bebi and Amy
Odgovori #1 : 14 Junij 2008, 20:29:10
Prvo me zanima, zakaj ste kupili 2 mladiča? Že en mladič je velik zalogaj, 2 sta pa še večji in rabili boste še veliko več časa da ju zrihtate.

Imate namen iti kaj z njima v šolo?

Mladiči imajo svoj način igranja. Eni so bolj grobi drugi ne. Ampak to še ne pomeni, da če zgleda res grobo in grdo, da drugega mladiča boli. Ampak je treba pazit, da ne bo prišlo predaleč. Tudi mi imamo 2 nemški ovčarki pa je starejša bolj mirna in skulirana, mlajša pa je bolj igriva in divja(sta 1 leto razlike). Tastarejša ji samo na čase pokaže, da je šefica, če gre predaleč(če preveč skače po njej ali jo grize) KO pa sta se Nera in moja borderka igrale ko je bila moja še puppy, jo je res grdo grizla in se je res grobo igrala. Ampak moje ni to nikoli bolelo, sem pa vseeno pazila ko sta se igrale, da ne bo prišlo predaleč. Sploh pa jo je Nera rada podirala med tekom, ko je ni ujela.

marko006

• *
Odgovori #2 : 18 Junij 2008, 11:04:17
sicer ni tako neobičajno, da se mladička igrata in pri tem grizeta - to delajo vsi mladički in se pri igri medseboj tudi dosti naučijo (n.pr da ugriz lahko boli). pri vzgoji dveh mladičkov želim pa mnogo zabave  ;D. to zna biti celo za zelo izkušene "pesjanarje" problem. daš navodilo, eden uboga, drugi ne, boš hvalil ali kregal? bosta mladička vedela kdo je pohvaljen, kdo je kregan? - najbolje in najažje jih bo verjetno vzgajati ločeno.

lp
marko

Če delaš doma, so kužki srečni!!!
http://spiderweb-webspider.ws/blog

Florinca

• Mali Pesjanar
  • **
Odgovori #3 : 18 Junij 2008, 12:48:43
Tudi jaz se sprašujem o smislu nakupa dveh mladičev na enkrat...  :-\  Koliko konkretno sta pa stara pasja mladiča? Oba 2 meseca? Koliko družinskih članov se bo ukvarjalo z vzgojo? Boste šli v šolo z njima? Res ni nujno, da je igra boleča, se mi pa zdi, da je eden dominantnejši in je drugemu pokazal, kje mu je mesto.

Dela boste imeli veliko, zato vam želim veliko sreče. Boste pa morali vsakega posebej vzgajati, kajti to niso otroci, ki jih posediš za mizo in učiš oba skupaj. Ne vem, kako ste si stvar predstavljali... da ju boste zaprli v pesjak in bosta lepo pridna?  :-\     

Kristinca & Florinca

Smrček

• *
  • Little star :*
Odgovori #4 : 18 Junij 2008, 18:53:10
Mi poznamo psičko ki je takšna še zdaj (ni več mladič) skače grize odnaša igrače stran od Timija  :D način igre pač in s tem ni nič narobe  :) jaz sem mela čist drug problem naš ni grizu drugih psov je sam derku okrog  ;D (najhitrejši frajer >:D) psi majo čist drugačne oblike igre (majo značilne sicer ampak vsak si mal priredi :D) poznam eno ki leže čaka potem pa šavsne, en se dela da mu je vsen pa začne skakat čez Tima (o vseh teh igrah si lahko prebereš v knjigi na netu...) sam dva sta pa res veliko breme sploh za začetnika :o  drugač pa res veeeeeeeeeelik veselja z cukri  :-* :-*

I´m the sweetest trouble maker ;) :D

shivas_

• *
  • Izberi svojo ljubezen, in ljubi svoj izbor!
Odgovori #5 : 26 Avgust 2008, 21:18:43
živjo! imam en problem in bi se ga zelo rada znebila.. moj prijatelj ima psa shar peia in se dostkrat zgodi da bi rad prišel z njim k meni in pri meni prespal..no problem je pa v kanu :-[ ne mara drugih psou in vedno začne renčati na druge..tako da ko pride on k meni dam jaz kana k prijateljici-albi in ga tam pustim malo na počitnicah, vendar tako ne bo šlo naprej..kako naj psa zbližam in da se bosta razumela?!? ???
lp

Florinca

• Mali Pesjanar
  • **
Odgovori #6 : 27 Avgust 2008, 08:25:31
shivas, ni problem v psu, ampak vodniku.  ;)  Ni treba, da sta prijatelja, morata pa se vsaj tolerirati (brez renčanja in podobno). Kako to doseči? S tem, da daš svojega psa "na počitnice" ne bo nič. Jaz bi ju najprej spoznala zunaj, oba na povodcu. Ob kakršnem koli renčanju in lajanju (velja za oba psa!), bi ostro rekla ne (ali podben ukaz). Poslušnost in še enkrat poslušnost. Čim več takih skupnih sprehodov. Ko bi se navavadila drug na drugega, pa v stanovanje. Tam pa najprej v ločene prostore. Kadar bi bila skupaj v istem prostoru, pa vsakega na drug konec na prostor. Brez pardona. In vedno znova NE vsakemu renčanju. Če ne zaleže, pa bolj na oštro prijet. In seveda nagrajevanje za lepo obnašanje. Kako nagrajevat pa sama najbolje veš kaj pes mara.

Tudi jaz sem imela problem, ker je moja konstantno delala grivo in renčala na fantovega psa. Zgledalo je, kot da ga bo požrla. Pa mi ni niti na misel prišlo, da bi jo za ta čas, ko sem bila pri fantu, kje pustila. Dejstvo je, da bomo enkrat živeli skupaj in psica je to hočeš nočeš mogla sprejeti. No, po pol leta skupnih vikendov, sta s fantovim psom neločljiva.  :D  8)     

Kristinca & Florinca

shivas_

• *
  • Izberi svojo ljubezen, in ljubi svoj izbor!
Odgovori #7 : 28 Avgust 2008, 19:42:24
sej vem..parkrat sta se že vohala čez ograjo in je spet kan začel prvi renčati.. sem tudi že predlagala skupni sprehod in da se psa počasi navadita drug na drugega..pa ga skrbi da ga bo kan kar zaklal ::) sej jih imaš na povodcu in ustrezbo razdaljo na začetku..ne vem kaj bom.. da bi jih pa skupaj dala na vrt se igrat pa ne upam in mislim da to ni pametno kajne? bom vidla in bom poročala kako nam gre ;)
lp

ABBY LABRADOR

• *
Odgovori #8 : 28 Avgust 2008, 20:35:26
poznam eno ki leže čaka potem pa šavsne, en se dela da mu je vsen pa začne skakat čez Tima

Smrček kje pa vidva živita?? Ker moja ima podoben stil.
Sori za off topic

Smrček

• *
  • Little star :*
Odgovori #9 : 28 Avgust 2008, 22:53:54
Lj-Center

I´m the sweetest trouble maker ;) :D

5rca

• *
  • Venka
Odgovori #10 : 28 Avgust 2008, 23:05:14
shivas_, za prvo spoznavanje takih psov je vedno najbolje, da so na nevtralnem območju. Vrt in "domače okolje" niso primerni, ker jih ima pes za svoj teritorij (isto pri ovohavanju čez ograjo) in ga ščiti. Tako da najprej se morata razumeti izven tega domačega okolja. Vsaj jaz tako nekako mislim.  :-[ :-[

Florinca

• Mali Pesjanar
  • **
Odgovori #11 : 29 Avgust 2008, 07:45:07
5rca in imaš povsem prav.  ;D  Za tak spoznavni sprehod je fajn, da se gre nekam, kjer oba psa še nista bila. Nekateri psi namreš za svoj teritorij vzamejo tudi poti po katerih se običajno sprehajate.  ;)

Kristinca & Florinca

sibila

• *
  • still more white...
Odgovori #12 : 29 Avgust 2008, 23:27:44
Po moje bi pomagal skupni sprehod po nevtralnem območju in pa,da psov sploh ne približujeta.Lepo pojdita brez,da se psa povohata in po določenem času bo že eden pokazal interes.Ker ju ne bosta silila skupaj,se bosta mogoče lažje sprostila.
Pri meni pomaga,če moji kak pes ni preveč všeč,se normalno pogovarjam z drugim lastnikom in pol se že sprosti in vidi,da ji tisti drug nič noče.
Čez ograjo in doma pa veliko psov renči.Malo čuvajo,pa še na varnem so in so bolj junaški,ker jih ograja ščiti.
Kaj pa vem,malo je tudi odvisno od psov.Nekateri se spuščeni čisto lepo ignorirajo,medtem ko na vrvicah renčijo,drugi pa se kljub temu hočejo 'zmlatit'.
Moji se tudi nekateri psi zdijo sumljivi,kdove zakaj,in pomaga,če jih večkrat vidi,preden jih gre pozdravit.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #13 : 11 September 2008, 16:44:58
Izdelajta najprej pozornost, potem pa postopno zmanšuj razdaljo med psom. ne pustit, da slučajno začne grozit s pogledom. Mogoče bi ga navadila na halti in ga vsaj na začetku ob bližnjih spoznavanjih imela gor, če bi slučajno hotel skočit da bi ga lažje ukrotila. Če pali na igrače jih imej vedno s sabo in preusmirjaj še pravi čas-po drugi strani pa, če je preveč posesiven, se zna zaradi igračke tudi stepst. V glavnem veselo na delo!

Sicer pa kak ima odnos pes do tebe? Je bolj šefovski?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!