Neyka,
ni se ti treba ravno v vsako stvar vtakniti, če ne veš točno zakaj gre.
Eno je sigurno: zlatarji niso tako dobro usposobljeni, da bi delali modelčke kar po slikah, razen redkih izjem, ki so v bistvu bolj kiparji in potem ulivajo tudi iz zlata. Pri nas v Sloveniji je sedaj mlada generacija zlatarjev, ki jih zanima tudi kakšna druga izdelava nakita, kot samo prodaja kalupiranih kupljenih modelov iz tovarne zlata.
Če bi nekdo želel, da se mu naredi obesek ali prstan po sliki svojega psa, človeka ali karkoli že...potem potrebuješ: dobrega fotografa, ki ti bo objekt slikal iz vseh možnih kotov in profilov in če želiš biti perfekcionist, moraš imeti res dobre posnetke. Potem potrebuješ človeka, ki ti bo po teh slikah naredil model ali modelček, odvisno kako veliko zadevo si želiš. Potem šele najdeš dobrega zlatarja, ki se bo želel ukvarjati s tvojo željo in bo po tem modelčku naredil odlitek, ki bo tako dober, da bo lahko vanj vlil zlato ali srebro in , da bo ta zadeva potem dobro izpadla je potrebna še finalna obdelava. Cena takšnega početja je verjetno res tako velika, da si lahko kupiš kar celo leglo lepih mastinov, ne samo enega, kot je rekla Sonja.
Tudi sama obžalujem, da se ne da delati kar po sliki, ker potem bi jaz imela na prstanu odlitek glave moje Zoye, tako pa imam glavo mastina, ki se ga lahko kupi na vsaki pasji razstavi.
Neyka, v Sloveniji poznam samo eno osebo, ki bi ti po slikah naredila kipec iz katerega se da narediti odlitek in potem še izdelek iz zlata, pa da ob tem ne boš bankrotirala. Vendar je vsa stvar še nedodelana in oseba potrebuje veliko prakse, ter izpopolnitev svoje tehnike ( predvsem pa veliko časa ), da bi končni izdelek izgledal, tako kot izgleda moj prstan na sliki. Nekje imam sliko takšnega izdelka, mislim, da je prstan nemške doge, pa ti jo bom ob kakšni drugi priložnosti tudi prilimala sem, da boš videla razliko med amaterskim in profesionalnim delom.
Miša