Neapeljski Mastif [Mastino Napoletano,Neapolitan Mastiff]

mefisto · 205357

Jurastic

• *
Odgovori #210 : 25 November 2006, 18:34:54
Izgleda, da bova ZOPET primorana aktivirati odvetnika.

MIŠA

• Pod Lupo
  • *
  • Mastino Napoletano
Odgovori #211 : 25 November 2006, 20:43:56
li
Miša,hvala za izrečeno sožalje in upam,da si imela uspešen dan v Zagrebu!

Sonja,

današnji dan je bil za nas več kot uspešen.  ;) Vse moje štiri čokoladne princeske so se izkazale za lepe, pridne predvsem pa  zdrave mastinčice - zaenkrat. Po besedah profesorja z veterinarske fakultete v Zg, ki je bil več kot zadovoljen z našimi izvidi, smo "super zdrave bebe" :o. A ker smo še tako mladi smo se za ponovitev slikanja in testov naročili čez 6 mesecev, da ugotovimo, koliko se lahko zdravje spreminja, da ne bomo našim bodočim kupcem mladičkov metali peska v oči.

Mimogrede smo imeli eno poučno predavanje o kardiomiopatiji z strani dveh strokovnjakov, katere smo vprašali za mnenej - glede nato, da pri nas v Sloveniji razsaja v pasmi mastino napoletano ta huda dedna bolezen in izvedeli isto nekaj zanimivih podatkov. Članek ( napisan v slovenskem jeziku ) sem ukradla z veterinarske strani klinike Loka iz Šk. Loke in je poučen tako za lastnike psov pasme mastino napoletano, kot za tiste, ki imajo velike pasme ( irski volčji hrt, nemške doge...) V bistvu so isto povedali tudi priznani hrvaški kolegi.

Bolezni srca

Srčne bolezni so pri psih zelo pogoste. Sklop bolezni srca je precej obsežen, govorili pa bomo samo o najbolj pogostih obolenjih.Opažamo jih predvsem pri starejših psih zaradi oslabelosti srca in srčnih zaklopk, pri mlajših psih pa so večinoma posledica prirojenih napak na srcu.

KAKO DELUJE SRCE ?

Pasje srce deluje podobno kot človeško. To je mišična črpalka sestavljena iz dveh preddvorov in dveh prekatov, ki jih ločimo na desno in levo stran, med preddvori in prekati pa so srčne zaklopke, ki skrbijo zato, da se kri prečrpava v krvni obtok v pravilni smeri. Desna stran srca pošilja kri v pljuča, kjer se obogati s kisikom. Tako obogatena kri prihaja iz pljuč v levo stran srca, ta pa jo črpa naprej v veliki krvni obtok po vsem organizmu. Iz organizma se s kisikom osiromašena kri po velikih dovodnih venah zopet vrača v desno srce, od tu pa spet v pljuča, kjer se ponovno obogati s kisikom.

KAJ POMENI OBOLENJE SRCA?

Obolenje srca pri starejših psih je vedno povzročeno s poškodbami srčnih zaklopk ali z razširitvijo srčne mišice, ki postane mlahava in nesposobna v zadostni meri črpati kri. Posamezne pasme psov so različno nagnjene k določenim oblikam srčnih bolezni. Za razliko od ljudi pri katerih so poglavitni vzroki srčni infarkti, pri psih ne poznamo te oblike bolezni.
Dve najpogostejši obliki srčnih bolezni sta:

- bolezen na srčnih zaklopkah, ki je še posebno pogosta pri starejših psih manjših in pritlikavih pasem in mešancih. S starostjo zaklopke čedalje bolj popuščajo, ne zapirajo več popolno prehoda iz preddvora v prekat in kri se ob krčenju srčne mišice iz prekata delno vrača nazaj v preddvor namesto, da bi v celoti prešla v veliki srčni obtok. Posledica te napake pa je zaostajanje krvi v pljučih in posledični pljučni edem oz. nabiranje vode v pljučih in nezadostna oskrba organizma s krvjo.

- razširitev srčne mišice, t.i. dilatativna kardiomiopatija
To obliko bolezni zasledimo v glavnem pri velikih pasmah psov, še posebno so podvrženi dobermani, nemške doge in irski volčji hrt.
Bolezen povzroča razširitev stene srčne mišice tako, da se srce razširi kot balon napolnjen z vodo. Krčenje srca postane zelo slabotno in tako srce ni sposobno v zadostni meri pošiljati krvi po organizmu. Zbolijo mlajši psi in psi v srednjem življenskem obdobju. Pogosto se bolezen razvije zaradi prekomerne telesne obremenitve takih psov.

Simptomi za srčne bolezni so pogosto zelo podobni ne glede na vzrok obolenja. Veliko simptomov srčnih bolezni se lahko prepleta z naravnimi procesi staranja. Psi s hudo obolelim srcem imajo slab apetit, zgubljajo na teži, težko dihajo, sopejo, kašljajo zaradi nabiranja vode v pljučih. Ne smemo pa pozabiti, da se takšni simptomi pojavljajo tudi pri mnogih drugih boleznih. V nekaterih primerih prihaja tudi do trenutne omedlevice in krčev zaradi pomanjkljive oskrbe mozganov s krvjo.

KAKO VETERINAR UGOTOVI, DA IMA PES SRČNO OBOLENJE?

Veterinar najprej od lastnika vzame izčrpno anamnezo (izpraša lastnika, kaj opaža in kaj se dogaja z živaljo).
Pri pregledu bo najprej uporabil stetoskop - napravo za poslušanje srca in potipal srčni utrip na stegenski arteriji. Če so prisotne napake na srcu, bo lahko slišal nenormalne srčne tone kot je npr. šum na srcu, pohitreno in neenakomerno bitje srca. Za pregled srca uporabljamo tudi RTG slikanje pljuč in srca s katerim lahko ugotavljamo predvsem povečano srce in pljučni edem, UZ za ugotavljanje delovanja srčne mišice in zaklopk in EKG.

ALI SE BOLEZNI SRCA LAHKO ZDRAVIJO?

Vse bolezni srca ne pomenijo nujno tudi hujše okvare srca. Mnogi psi z obolenjem srca ne kažejo zunanjih znakov bolezni in lahko dokaj normalno živijo tudi brez zdravljenja. V hujših oblikah bolezni, ko se pričnejo pojavljati znaki bolezni (utrujenost, kašelj, težko dihanje) pa je zdravljenje potrebno, ker s tem izboljšamo kvaliteto življenja psa in mu tudi podaljšamo življenje. Žal pa je pri zelo napredovani bolezni zdravljenje večkrat tudi neuspešno.

KAKO LAHKO ZDRAVIMO BOLEZEN?

Terapija upočasni napredovanje omenjenih bolezni ne more pa popolnoma ustaviti njihovega poteka. Terapijo izvajamo na naslednji način:
- zmanjšati moramo telesno aktivnost bolnega psa
- nekatera zdravila izboljšajo moč srčne mišice in srčnega utripa in vplivajo na njegovo frekvenco
- zdravila za uravnavanje srčnega pritiska
- določena zdravila pospešijo odvajanje vode iz organizma (diuretiki), predvsem iz pljuč in na ta način olajšajo dihanje
- diete za bolezni srca

Nekatere prirojene napake na srcu pa se lahko uspešno pozdravijo s kirurškimi posegi.

KAKO DOLGO ŠE LAHKO ŽIVI PES, KI IMA BOLNO SRCE?

Na to vprašanje je nemogoče točno odgovoriti. Živali, ki imajo hujšo obliko bolezni lahko poginejo brez zdravljenja v zelo kratkem času. Vse je sicer odvisno od oblike in resnosti obolenja srca. V mnogih primerih smo zelo uspešni pri zdravljenju bolezni, izboljšamo kvaliteto življenja in precej podaljšamo življensko dobo, tudi za nekaj let. Če pa je počutje psa kljub zdravljenju slabo, se je nujno potrebno posvetovati z veterinarjem o dodatnih možnostih zdravljenja. V kolikor pa so te možnosti izčrpane, pes pa se počuti slabo (hitra utrujenost, dušenje, pogost kašelj, hiranje) pa lastnikom svetujemo evtanazijo. Na ta način živali prihranimo trpljenje, ki se pojavi zaradi dušenja v zadnji fazi bolezni.

Imeli smo nekaj viška časa in ker smo že bili v Zg smo se mimogrede še ustavili na CACIBu. Razstava kot vsaka druga, škoda le, da ni bilo prijavljenega nobenega mastinčka. Sedaj pa mi ni jasno kaj se to dogaja na hrvaški mastino sceni, saj so včasih imeli kar veliko mastinov, sedaj pa se nikjer nobeden ne pojavlja.

Moje štiri mastinčice se na samem razstavnem prostoru niso pojavile, ker imam o razstavah takšnega tipa svoje mnenje, zato pa so imele kar nekaj obiskovalcev izven razstavnega prostora. In vsi so bili očarani nad njihovo prisrčnostjo ter ljubeznivostjo.

Miša

Naše mastinčice so mi zmeraj bolj podobne, vedno manj ubogajo mojega moža!
Moj Zoro ima krokodilčke v očeh, vražičke v repu in angelčke v srčku.
Mopsi očarajo s svojo karizmo, šarmom in humorjem do te mere, da se z lahkoto zaljubiš v njih.

MIŠA

• Pod Lupo
  • *
  • Mastino Napoletano
Odgovori #212 : 25 November 2006, 21:00:25
Ves čas sem imela v vidu, da sem nekaj pozabila. Na hrvaškem forumu se oddaja mastino napoletano, samček star 2 leti, ki se baje trenutno nahaja v slovenskem azilu. Če koga zanima:

http://www.ljubimci-forum.com/index.php?topic=45368.0

Miša

Mopsi očarajo s svojo karizmo, šarmom in humorjem do te mere, da se z lahkoto zaljubiš v njih.

mefisto

• *
  • Neapeljski mastifi CARSO DEL DOLAR
Odgovori #213 : 25 November 2006, 21:57:31
Citiraj
Na hrvaškem forumu se oddaja mastino napoletano

Sent: 25. november 2006 12:50
To: [email protected]
Subject: Mastino napoletano

Pozdravljena Nataša.

Samo da javim, kot sem obljubila...trenutno je zadeva v mirovanju, ker lastniki skušajo najti kakšno varjanto zanjga pri kakšnih znancih. In kot sem sklepala, ima predsednica že nekaj interesentov, tako da, če se bo od naštetega izjalovilo, bom lahko vskočla jaz.

Hvala zaenkrat in še 1x pa lep pozdrav,

_____________________________ ________________
sicer pa, če bo zadeva še aktualna, ima mastinko nov dom.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #214 : 25 November 2006, 22:40:45
sicer pa, če bo zadeva še aktualna, ima mastinko nov dom.

Pride k vam ? :o

Lp nina

sparks

• *
Odgovori #215 : 25 November 2006, 23:13:59
mefisto: Moje iskreno sožalje ob izgubi.
Sem komaj zdaj prebrala, zato tega v mejlu nisem omenila.

Lp, Saša

hera

• *
Odgovori #216 : 26 November 2006, 12:01:07
Petrček,dobro jutro!
Tole "preseravanje"  ne spada na forum,zato :
V petek sva s Srečkom  v Idriji,lahko se ustaviva v Logatcu in tam osebno končno razčistimo,kje te čevelj žuli ....
Samo javi, če si zato,da pokličeva,ko bova tam.

MIša,super,da so tvoje  mastinčice zdrave,me veseli!   

unique&magnificent

MIŠA

• Pod Lupo
  • *
  • Mastino Napoletano
Odgovori #217 : 05 December 2006, 14:27:10
MIša,super,da so tvoje  mastinčice zdrave,me veseli!   

Sonja,

hvala!

Triminutni filmček naših čokoladnih princesk, kako "mrcvarijo" svojo mamico Zoyo:

http://www.youtube.com/watch?v=x1zRCOAbKHI

Miša

MIŠA

• Pod Lupo
  • *
  • Mastino Napoletano
Odgovori #218 : 14 December 2006, 16:36:00
Uradni rezultati iz svetovne v Poznanu:

http://www.worlddogshow2006.pl/wyniki/po/katalog_po.php?gr=002

Miša

mefisto

• *

mefisto

• *

MIŠA

• Pod Lupo
  • *
  • Mastino Napoletano
Odgovori #221 : 10 Januar 2007, 19:44:52
Sonja,

najprej se vsedi...
  pa globoko zajami sapo...  8)

in uživaj  ;D

tole je samo zate  ;) , ker dvomim, da si tole že videla

( drugim je ogled prepovedan brez Sonjinega dovoljenja  :P )

http://www.youtube.com/watch?v=Qd5SoN85Tk8&mode=related&search=

Missa

hera

• *
Odgovori #222 : 10 Januar 2007, 20:10:45
 ;D ;D
Miša,ma od zdaj naprej se sploh ne bom pogovarjala več z nikomer-tako bom važna :P ;)
Pa avtorske pravice,pa odvetniki pa takšne stvari :D
Hecam se,saj veš :)
Dobra si,da najdeš takšne stvari.
Drugi pa si lahko brez skrbi ogledajo tudi brez mojega dovoljenja-saj me tudi prej ni nihče vprašal :D ;D
Je pa dokumentiran dokaz,da se lahko tudi tako velike zverine kot so mastini,spravijo v naročje,a ne Miša ;)

unique&magnificent

MIŠA

• Pod Lupo
  • *
  • Mastino Napoletano
Odgovori #223 : 10 Januar 2007, 20:27:51
 :D, viš, mama Missa vse vidi, mama Missa vse ve  :P

glavo stavim, da si se drla iz kopalnice, Srečkoooooooooooooo, poglej na pesjanarja   ;D ;D ;D

Meni je tole tako simpatično, da sem se najprej ene tri minute dodobra nasmejala. Potem sem Bobija klicala na pomoč, da proba uganiti, če mu je kakšna slika poznana...

Je pa lep dokaz, kaj lahko vse ljudje počno z zadevami, ki so javno objavljene. Jeb....avtorske pravice, lastništvo in podobna sranja. Ko je nekaj objavljeno je javno in človek nikoli ne ve, kdaj se bo kje na drugem delu sveta pojavilo v drugi obliki.

No, tvoja slikca je bila vsaj uporabljena v dobre in lepe namene.

Kako pa mastino zleze v naročje je pa treba doživeti, tega občutka ti ne pričara nobena slika  ;)

Mam na zalogi kar nekaj takih in podobnih zadev, pa je bolje, da vsaj nekaterih ne objavim tukaj, da se res nebi zgodilo, da bo kdo angažiral kakšnega advokata.

Bom ostala kar pri slikcah:

Missa

Kar pa se lezenja v naročje tiče, pa nima smisla, da ti ga opisujem. Pri naših princeskah ga je treba doživeti, da človek resnično občuti kako je, ko se ti mastino vsede v krilo.

hera

• *
Odgovori #224 : 10 Januar 2007, 20:35:40
Ne,ne,Miša,nimaš prav!
Nisem se drla,ker Srečkota ni doma :P Je šel po miške za bratovo kačo ::)
Ja,kaj hočemo,o avtorskih pravicah se pogovarjati-nekateri res ne vedo,kaj se lahko in kaj se ne sme
-res je dobro,da s to objavo vsaj nikomur ne škodi :-\
O lezenju v naročje pa bi lahko verjetno obe napisali knjigo ;)
Meni je prav hecno,da Mack še zdaj to počne,pa sprakticiral se je tudi....Obrne se stran,parkira vzratno in se usede v naročje,kako ,da je to čisto normalna poza :o :o
Bom nahecala Srečka,naj enkrat slika to pozo,se bomo malo smejali ;D 

unique&magnificent

Baki

• *
  • Ko se enkrat zaljubiš v bernčka,...
Odgovori #225 : 10 Januar 2007, 20:36:34
Oooooooo, ti mastinčki,..., so prav luškani, ko tako trapasto izgledajo (to je kompliment - moj žargon pač)!

Tudi meni se moj berni "naguzi" v naročje, če je le možno!

lp, miša

MIŠA

• Pod Lupo
  • *
  • Mastino Napoletano
Odgovori #226 : 10 Januar 2007, 20:48:19
Ja, daj nahecaj ga ! Povej, da dam za pivo, če bo fotkal. Več fotk, več piva  :P

Jaz bom tud Bobija nagnala slikat, ko bodo sedalne poze na potezi.

Baki, pozdrav !

Imaš prav  :D mastinčki res trapasto izgledajo, ko so tako nagubani  :-[ Še bolj trapasto izgledajo, ko dvignejo glavo v znak in jim gubice sp!"%ijo nazaj čez čelo. Ali pa, kar je še hujše, padejo v gobec, potem pa izgledajo v faco kot stara baba brez zob  :o

Missa

Baki

• *
  • Ko se enkrat zaljubiš v bernčka,...
Odgovori #227 : 10 Januar 2007, 20:52:02
Imaš prav  :D mastinčki res trapasto izgledajo, ko so tako nagubani  :-[ Še bolj trapasto izgledajo, ko dvignejo glavo v znak in jim gubice sp!"%ijo nazaj čez čelo. Ali pa, kar je še hujše, padejo v gobec, potem pa izgledajo v faco kot stara baba brez zob  :o

:D ;D :D ;D :D ;D

Ja, jaz sem tudi malo trapasta, ker bolj ko je pes trapast, bolj mi je všeč!  ;)

tjasav

• *
  • R&R
Odgovori #228 : 10 Januar 2007, 21:18:40
Še bolj trapasto izgledajo, ko dvignejo glavo v znak in jim gubice sp!"%ijo nazaj čez čelo. Ali pa, kar je še hujše, padejo v gobec, potem pa izgledajo v faco kot stara baba brez zob  :o
Ah Miša...tebi se človek res iz srca nareži!!!  :D

MIŠA

• Pod Lupo
  • *
  • Mastino Napoletano
Odgovori #229 : 10 Januar 2007, 22:58:34
Če je pa res, no.... :(

Missa

tjasav

• *
  • R&R
Odgovori #230 : 10 Januar 2007, 23:51:30
Predvidevam, da je to ta druga varianta!  :o :D

hera

• *
Odgovori #231 : 11 Januar 2007, 09:51:06
Ko smo že ravno pri čudnih in utrganih pozah/videzih mastinov ;D
Pobrskala sem malo po arhivu in našla kar nekaj fotk :D
Miša,v akcijo ;)
http://img.photobucket.com/albums/v467/mastino/Pdr_0014.jpg[/img]

unique&magnificent

hera

• *
Odgovori #232 : 11 Januar 2007, 09:57:55
Pa še:

unique&magnificent

MIŠA

• Pod Lupo
  • *
  • Mastino Napoletano
Odgovori #233 : 11 Januar 2007, 11:44:29
 ;D ;D ;D, dobre slikce!

Kaj pa je na sliki, ki je pripeta k zadnjemu posnetku. Je tako majhna, da mi tudi očala ne pomagajo  >:(

Še naši frisi:

Betka paštetka vsa zadovoljna:

Ko Zoya zagleda vodo se ne more upreti:

Čičolina je raje ušla resnim pogovorom:

Zoya uživa ob in v vodi:

Zelo rada se stiska z našim Zokijem:

Šaška, ku-ku, a si doma?

Missa

Satin

• *
  • When wilderness calls...
Odgovori #234 : 11 Januar 2007, 11:50:48
Frajle ful dobre fotke, so mi tako lepo popestrile dan in zvabile nasmeh na usta, se hahljamo cel čas k jih gledamo :o :D

MIŠA

• Pod Lupo
  • *
  • Mastino Napoletano
Odgovori #235 : 11 Januar 2007, 11:59:47
No, pa še malo za smeh:

Ena štručka:

Ne me, ne me pojest, saj bom pridna:

Joj, se moram malo zrihtat, pa nohte pogrist:

Missa

tjasav

• *
  • R&R
Odgovori #236 : 11 Januar 2007, 14:06:43
Kako se mi dopadejo te njihove čobe...te prime, da bi jih kar cel dan lubčkal!  :-* :-* :-* :-*

Tina

• *
  • Gomi & Chics
Odgovori #237 : 11 Januar 2007, 15:09:05
Dobre fotke!

Sem ravnokar gledala eno oddajo o brejosti, kotitvi in prvih tednih življenja psičkov na National Geographic in so povedali, da je največ pasjih mladičkov do sedaj skotila psica pasme neapeljski mastif in to kar 24!!!

Kakšno je pa povprečno število mladičev v leglu?

hera

• *
Odgovori #238 : 12 Januar 2007, 09:27:45
Tina,teh 24 mladičkov je totalen ekstrem in se zgodi enkrat na sto let....
Drugače,pa kolikor spremljam ,je povprečje približno podobno kot pri ostalih velikih pasmah-tam nekje
od 4 do 8 mladičkov,odvisno. 

unique&magnificent

MIŠA

• Pod Lupo
  • *
  • Mastino Napoletano
Odgovori #239 : 15 Januar 2007, 00:15:11
Kakšno je pa povprečno število mladičev v leglu?
Citiraj

Moje izkušnje so drugačne. Povsod kjer sem videla legla, ki so bila parjena normalno ter so starši zdravi je bilo leglo nad 8 mladičkov. Sicer pa je za velike pasme znano, da so po visokorodne. Če imajo velike pasme malo mladičkov se je potrebno vprašati kje je vzrok temu.

Imam nekaj luštnih slikc iz današnje razstave:

Čestitke udeležencem !

Missa