Sladki recepti

anana · 48580

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
Odgovori #90 : 31 December 2006, 23:44:39
Če pa vam višnje ne teknejo pa se lahko posladkate z Malinovimi  rezinami

Za testo potrebujete:
3 jajca
100 g sladkorja
100 g moke
ščepec pecilnega praška
in malo vode

Za nadev pa:
4 dl sladke smetane
500 g skute
1 vanilin sladkor
300 g malin
100 g sladkorja v prahu
1 vrečka preliva za torte
mandeljevi lističi

Rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo malo vode in na koncu moko s pecilnim praškom. Dodamo stepen beljak, vse skupaj na rahlo premešamo in vlijemo na namaščen pekač.

Pečemo 20 minut v naprej ogreti pečici pri temperaturi 190°C. Pečen biskvit ohladimo.

Za nadev stepemo sladko smetano, dodamo skuto, sladkor prahu, vanilin sladkor in maline. S tem premažemo biskvit in ga posujemo z mandeljevimi lističi in sladkorjem v prahu. Čsito na koncu pa šele prelijemo s prelivom za torte.

Pa dober tek :)

Lp

nincy

• *
  • тнє σиє ωнσ мαкєѕ му ∂αу
Odgovori #91 : 19 Januar 2007, 20:42:38
no, v tole temo pa že kar nekaj časa niste pisali  :P  :D pa jaz prilagam še en recept iz revije Lisa-Čarovnija okusa!

enkrat si bom vzela čas pa vam napišem recepte še (morda še kaj več!!!):
  • Linška torta z ribezovo marmelado
  • Crepes Suzette s pomarančno omako
  • Pomarančno-brusnična torta z janežem
  • Saher torta z marelično omako
  • Kavne poslastice, ki vas pogrejejo
  • Razne kroglice, tartufi in praline
  • Fitnes napitek

to vam zdaj obljubim, da enkrat napišem-mam pa še res zelo veliko, polno receptov, pa jih bom napisala, upam, da še v naslednje pol leta!  :P

Današnji recept: KRALJEVSKA ŠARLOTA z bavarsko kremo
Za 16 kosov potrebujete

Za biskvit:
  • 5 jajc
  • 1 zavitek vanilin sladkorja
  • 75 g moke
  • 200 g višnjeve marmelade
  • 75 g sladkorja
  • sladkor za posip

Za nadev:
  • 1 kozarec višenj (neto 460 g)
  • 2 žlici jedilnega škroba
  • 1 strok vanilije
  • 6 listov bele želatine
  • 300 ml mleka
  • 1 ščepec soli
  • 3 rumenjake
  • 50 g sladkorja
  • 300 ml smetane
  • sveže ali odcejene vložene višnje za dekoracijo

Priprava probližno 50 minut
Na kos približno 240 kcal
B: 6 g,  M: 10 g, OH: 31 g.

1.
Pečico segrejte na 220 stopinj (ventilatorsko na 200).Pekač obložite s peki papirjem.

2.
Jajca, sladkor in vanilin sladkor penasto stepajte, da se sladkor stopi in masa močno naraste..Na maso presejte moko in jo rahlo umešajte.Maso pogladite v pekač in pecite približno 10 minut.

3.
Pečen biskvit vzemite iz pečice in prekucnite na kuhinjsko krpo, posuto s sladkorjem.Papir za peko premažite s hladno vodo in previdno odstranite.

4.
Višnjevo marmelado malce segrejte in gladko razmešajte.Z njo premažite še vroč biskvit, ga po daljši strani zavijte in ohladite.
(zavijete ga tako kot npr. štrudelj, rulado, a ne...sej veste kako?)

Pred korakom 5: Odcedite višnje, sok prestrezite (pod cedilo date posodo). 6 žlic soka zmešajte z jedilnim škrobom.Preostali sok segrejte, umešajte škrobovo mešanico, zavrite, odstavite s štedilnika in umešajte odcejene višnje.Mešanico popolnoma ohladite.

5.
Tortni obroč premera 26 cm (toliko mora biti dolg al širok? pomoje dolg ??? ) namažite z oljem in položite na pladenj za torte, ki ste ga obložili s papirjem z peko.Biskvitno rulado narežite na približno 1 cm debele rezine.

6.
Najprej z biskvitnimi rezinami obložite obod obroča za torto, nato pa še dno, obloženo s papirjem za peko.Rezine polagajte tesno eno zraven druge.

Pred korakom 7: Odprite vanilijev strok in postrgajte sredico.

7.
Za kremo zavrite mleko, sol in vanilijo ter odstavite s štedilnika.V kovinski posodi penasto stepite rumenjake in sladkor.

8.
Vroče vanilijevo mleko med nenehnim stepanjem z metlico za sneg umešajte v jajčno maso in nad vročo vodno kopeljo (mišljeno kot para-paro [pomoje]) stepajte, da postane masa gosta in kremasta.Namočite v želatino.

9.
Želatino ožmite in raztopite v vodni kopeli.Maso takoj umaknite s kopeli in jo med mešanjem ohladite.Tik preden se strdi, trdo stepite smetano in jo umešajte v kremo.

10.
Ohlajeno in zgoščeno višnjevo maso z žlico enakomerno razporedite po biskvitnih rezinah rulade in pogladite.

11.
Višnjevo plast premažite s kremo.Torto za približno 4 ure postavite v hladilnik, da se strdi.Šarloto vzemite iz hladilnika ter odstranite peki papir in tortni obroč.Okrasite jo z višnjami brez koščic.

(slikce so manj vidne, ker sem jih slikala iz revije... http://ninicy.moj-album.com/album/6469651/ morda je tu kaj bolje)

Lp, nina!

nincy

• *
Odgovori #92 : 20 Januar 2007, 17:30:34
okej, od obljubljenih sladkih jedi, danes napišem recept za: Kavne poslastice, ki vas pogrejejo!

smetanasta skušnjava Cafe Tia Maria
Za 4 kozarce potrebujete:
-4 žlice sladkorja
-4 žlice kavnega likerja Tia Maria
-4 žlice ruma
-4 kavne skodelice espresa (240 ml) (to je isto kot ekspresa, a ne?)
-125 ml smetane
-1 žličko sladkorja v prahu

V vsak kozarec denite 1 žličko sladkorja.Nanjo vljite kavni liker, rum in espreso.Smetani dodajte sladkor v prahu in jo kremato (ne čvrsto) stepite.Vsak napitek okronajte s smetanovim kupčkom in takoj postrezite.

za prijetne urice Kavni urok
-400 ml sveže skuhane kave (filter)
-400 ml vročega kakava
-2 noževi konici začimb za medenjake
-200 ml mleka
-sladkor po želji
-1 do 2 medenjaka za okrasitev

1.Kavo zmešajte s kakavom in z začimbami za medenjake.Mleko segrejte in spenite.
2.Kozarce do polovice napolnite s kavno mešanico, ji dodajte mleko in po želji sladkajte.Na napitke porazdelite spenjeno mleki in ga posujte z zdrobljenimi medenjaki.

okus po bonbonih - Karamelna kava
-200 ml sveže skuhane kave (filter
-4 žlicke karamelnega sirupa
-4 žlice čvrsto stepene smetane

Kavo prelijte v 4 kozarce in v vsakega denite 1 žličko karamelnega sirupa.Na kavo nato denite po 1 žlico smetane in jo po želji izboljšajte še z nekaj rjavega sladkorja.

slastna duševna tolažba- Lešnikova kava
-4 žlice lešnikovega sirupa
-4 kavne skodelice espresa
-smetano po želji

Lešnikov sirup porazdelite v 4 kozarce in ga prelijte s 4-mi espresi.Smetano kremasto stepite in na vsako kavo kanite po en kupček smetane.Napitke potresite z lešnikovimi lističi ali čokoladnimi ostružki in jih postrezite.

zimski užitek z viskijem - Irska kava
-100 ml smetane
-1 žličko vanilin sladkorja
-4 žličke rjavega sladkorja
-8 žlic viskija
-600 ml sveže skuhane kave (filter)

1.Smetani dodajte vanilin sladkor in jo rahlo stepite.V kozarce za irsko kavo porazdelite rjav sladkor.Viski segrejte in ga prelijte po sladkorju.Nato ga prižgite in pustite goreti od 1 do 2 minuti.  :o
2.V kozarce nato zlijte vročo kavo in nanjo z žlico previdno denite še smetano.Po želji kavo posujte še z nekaj rjavega sladkorja.

Boriga z božočnimi začimbami
-8 kavnih žličk grenkega kakava v prahu
-10 žličk sladkorja
-600 ml mleka
-8 kavnih skodelic espresa (480 ml)
-4 žlice kremasto stepene smetane
-cimet v prahu
-4 trakove lupine neškropljene pomaranče
-4 cimetove palčice

1.V posodi zmešajte kakav v prahu in 8 žličk sladkorja.Mešanici nato dodajte mleko in jo segrejte.V vsak kozarec denite po 2 skodelici espresa, ki ga pomešajte z 1/4 kakava.Vsak borigo okrasite z 1 žlico smetane in nekaj cimeta v prahu.
2.Trakove pomarančne lupinice karamelizirajte z nekaj vode in s preostalim sladkorjem.Z njimi ovijte cimetove palčice in jih položite čez kozarce.

Lp, nina!

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
Odgovori #93 : 20 Januar 2007, 17:37:21
Pri šarlotah pazite samo to,da rulado RES dobro zavijete!Najbolje,da jo zvijete,zavijete v alu folijo in postavite v hladilnik.Drugače zna izgubiti svojo obliko :(l.

Prijatelji so tisti,ki ravnajo z nami,kot da smo najdragocenejši.Najbližji so nam,najbolj razumejo kaj nam pomeni življenje.Do nas čutijo tisto,kar čutimo sami.Z nami so povezani v zmagoslavju in nesreči.Premagujejo uroke naše osamljenosti.

Lp,Tjaša - http://tjasa-ron.moj-album.com/

*ana*

• *
  • moj,moj "cukr" španjel...
Odgovori #94 : 21 Januar 2007, 12:29:42
Hej!
Jaz bom napisala še en recept od muffinov, ki ga znam že skoraj na pamet in sem piki_ci obljubila da ga napišem :P:

ČOKOLADNI MUFFINI

-250 g moke
-1 žlička pecilnega praška
-125 g masla(ali margarine)
-100 g sladkorja
-2 jajci
-5 žlic mleka
-200 g sesekljane čokolade

Pecilni prašek pretresemo v moko. Stopimo maslo in ga ohladimo. Penasto umešamo sladkor in jajci. Dodamo dobro ohlajeno maslo in mleko. Dobro zmešamo in dodamo moko, ki je dobro premešana s pecilnim. V maso stresemo še čokolado.
Pečemo približno 15-20 min, na temperaturi 200°. Ne vem točno, koliko se pečejo, preverite raje še z nožkom.
Ko so ohlajeni, jih poliješ z belo ali črno čokolado (meni osebno je boljše, če je z belo, ampak je nisem imela ;)) in potreseš s pisanimi ali čokoladnimi mrvicami.

LP, Ana & Bono  :-* :-*

Podpis je besedilo ki se samodejno prikaže ob koncu vsakega sporočila...  al neki tazga^^

nincy

• *
Odgovori #95 : 21 Januar 2007, 12:38:49
A to daš v kake modelčke ali samo oblikuješ v krogce?A v maso moraš dat jedilno ali mlečno čokolado?Poliješ jih z jedilno ali mlečno?(sprašujem, ker bom tole probala spečt :P )

Lp, nina!

*ana*

• *
  • moj,moj "cukr" španjel...
Odgovori #96 : 21 Januar 2007, 13:13:56
Hej!
To daš v tak poseben pekač za muffine, ima prav take jamice, da vliješ maso.
Če ga nimaš, daš v take papirčke(saj veš, take, kot so na primer za raffaelo) in daš 2, enega povrh drugega in vliješ maso.
Ja, za preliv in za maso dam jaz jedilno. Enkrat pa sem dala za obliv belo milko, in je bilo čisto v redu.
Za maso pa nwm, kako bi se obnesla mlečna... :-\ :-\ Raje daj jedilno.

Lp, Ana & Bono  :-* :-*

Podpis je besedilo ki se samodejno prikaže ob koncu vsakega sporočila...  al neki tazga^^

nincy

• *

petrca

• Pesjanar
  • BC Buffy in Gia & muca Suki
Odgovori #98 : 23 Januar 2007, 07:29:36
ČOKOLADNI JEŽKI

TESTO
- 100g surovega masla
- 60g sladkorja
- ščep soli
- 16 dag moke

MASA
- vanilijev puding
- ½ litra mleka
- 2 rumenjaka
- 150g sladkorja
- 250g zmehčanega surovega masla ali margarine
- 40g kakava v prahu
- biskvit (kupljen ali doma pečen)
- 50g sladkorja
- ½ skodelice vode
- 100g mandljevih palčk
- 300g jedilne čokolade

Iz sestavin navedenih za testo, ugneti krhko testo, ki naj 2 uri počiva v hladilniku. Iz kartona izrežemo šablone (7cm dolg oval), ki je na enem mestu zašiljen - podlaga za ježke. Testo zvaljamo na 1/2cm debelo, in iz njega s šablono izrežemo osnove za ježke. Pečemo na srednji temperaturi 8-10 minut. Ohladimo!

Puding zmešamo s 3 žlicam mleka in rumenjakoma. Preostalo mleko zavremo skupaj s sladkorjem, mu primešamo puding in pustimo da nekajkrat zakipi. Puding ohladimo, surovo maslo penasto omešamo.
Ko imata puding in surovo maslo enako temperaturo, puding po žlicah dodajamo maslu in ves čas mešamo. 3 žlice maslene mase prihranimo za krašenje. Preostalo maso pa zmešamo skupaj s kakavovim prahom. Biskvitno osnovo zrežemo na kocke in jih stresemo v skledo. Sladkor kuhamo z vodo, z njim prelijemo biskvitne kocke in pokrite pustimo 30 minut da se prepojijo. Biskvitne kocke primešamo masleni kremi. Pazimo da kocke ne razpadejo. Kremo nadevamo na osnove iz krhkega testa, tako da dobimo obliko ježka. Vanje zataknemo mandljeve palčke (bodice) in shranimo v hladilnik za 1 uro. Čokoladno glazuro zmehčamo nad soparo. Ježke damo na pargamentni papir in jih prevlečemo z glazuro. Iz preostale mase jim napravimo smrčke in oči.

piki_ca

• *
  • PiKc&Gali
Odgovori #99 : 08 Februar 2007, 21:56:16
*ana* hvalaaa  :P  sem i ga prepisala v mojo knjigo receptov ;) in tudi nekaj ostalih iz te teme :)

lp ksenja

**A dream is something in your mind and in your heart - where it will stay forever unless you bring it to life...**
Pika&Ksenja

Urša in Balu

• *
  • The Skateboarding Dog
Odgovori #100 : 05 Oktober 2007, 14:27:07
lahko v nemščini napišem ker je stran v nemščine....upam da veste nemško

Živali so tako prijetni prijatelji
- ne sprašujejo in ne grajajo.

BuldogBalu