Samojed [Samoiedskaďa Sabaka,Samoyed]

ursa · 502878

BiancaBučko

• *
Odgovori #1470 : 26 Julij 2009, 09:48:05
Lanabela, če prav vidim, ima Laki nekaj na hrbtu... :-[ kaj pa je to ?

Lanabela

• Pravi Pesjanar

Lynn

• *
Odgovori #1472 : 09 Avgust 2009, 13:00:42
Lanabela, zelo so mi všeč vaši samojedi, res super slikce. :) Moji mami so tudi fuuul všeč samojedi, prav obožuje jih. Mene pa zanima, ali se plahost pojavlja še pri drugih samojedih, ali je samo moj bolj plahe sorte.

Zanima pa me tudi, ali mislite, glede na to, da imate veliko izkušenj s samojedi, ali bi bilo dobro zanj če bi ga dala individualno šolat, ker sva poskusila v pasji šoli in ni šlo, ker se je bal drugih večjih psov in je dobesedno stal s povešenim repom celo uro, ko smo bili tam. Si pa želim, da bi ga lahko imela spuščenega, da bi bil bolj vodljiv, sama sem ga sicer naučila sedi, lezi in tačko, ne upam pa se ga spustiti iz vrvice, ker bi se lahko prestrašil in kam zbežal. Sicer je veliko bolje, kot je bilo pred letom, ko se je bal čisto vsega, pusti se celo že pobožati zato razmišljam da bi ga dala šolat individualno, tako da bi bili samo jaz, on in inštruktor?

Lep pozdrav in hvala v naprej za vaš odgovor,

Sara

Lynn

• *
Odgovori #1473 : 09 Avgust 2009, 13:22:09
Tole pa je moj samojed Sacha :), je zelo prijazne narave, zelo dobro se razume z našim kavalirjem, rad gre z nami na morje,
rad pa ima tudi dolge sprehode, kadar ni vroče..

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
Odgovori #1474 : 09 Avgust 2009, 18:10:47
Če sem se jaz kaj naučila je to, da ni dobro delati s psom v rokavicah. Že od začetka ga je treba izpostavljati raznim "stresorjem", seveda v mejah normale (ne boš šel z dvomesečnim mladičem v zabaviščni park, ko dozori, si pa to lahko privoščiš). Moj je bil tudi na začetku strašno plašen, ker je bil v leglu ves čas v hiši in na njihovem dvorišču, 'zunanjega' (nepoznanega) sveta pa ni videl, tujih ljudi ni spoznal. Ko smo šli po njega, se me je tako bal, da se je zavlekel pod podstavek za rože. V tem primeru plašnost ni izvirala iz tega, ker bi imeli leglo skoz zaprto na istem mestu, v kletki ali kaj podobnega, ampak preprosto zato, ker so jih imeli preveč radi, da bi jih izpostavljali raznim virom stresa. Ampak temu jaz pravim naivna ljubezen, ne prava ljubezen do psov.
V novem domu se je presenetljivo dobro aklimatiziral, večjih težav ni bilo. Vse dokler nisva na sprehodu srečala kakšnih tujcev (sploh taki z brado so bili groza in trepet) ali drugih psov. En čas se je vselej skrival med mojimi nogami (priznam, to počne še zdaj včasih, če ni popolnoma siguren v situacijo, je pa malo nadležno, ko to naredi komu drugemu ::)). Ampak jaz ga nisem preveč ujčkala, nisem ga dvigovala s tal, pustila sem, da se sam sooči s situacijo, pa čeprav med mojimi nogami, kjer se je počutil bolj varno in zaščiteno. Ko ga je kdo želel pobožati, sem vedno dovolila. Tudi večjim psom sem dovolila, da so se približali. Seveda se je vsakemu podredil in to podrejanje je potem trajalo nekako do petega leta starosti. Sedaj si mlajše pse že zna podrediti, ampak nikoli agresivno, večkrat se pa v igri tudi sam podredi mlajšim in manjšim psom, še posebej, če zazna, da jih je strah.
Strašno se je bal tudi enega mostu, katerega tla so kar nestabilna in se premikajo, ko hodiš po njem. Morala sem ga prav učiti, da se je sprijaznil. Še zdaj ima ušesa povlečena nazaj, ampak gre pa brez upiranja. Vozila sem ga na razne kraje, šla v bližnji stanovanjski blok, da se je navadil na več stopnic, se vozila z dvigalom .... 
Rezultat vsega tega je, da se ne boji ljudi (ni pa na drugi strani nikoli vsiljiv), s psi se odlično razume, ker se je naučil primerne komunikacije in povsod ga lahko vlačim povsod s sabo.

Kar sem hotela povedati je to, da se mi individualno šolanje ne zdi smiselno, ker se plašnost pri psu ne bo odpravila. Jaz bi rajši delala na tem, da se pes socializira in spozna čim več drugih psov (mogoče lahko na forumu spoznaš koga iz vaše okolice, ki ima prijaznega psa), najprej individualno, potem pa v skupini več psov, na kakšnih tekmah, razstavah, kjer je ogromno psov ipd. Ko bi bil malo bolj stabilen pa v pasjo šolo. Do takrat bi pa doma vadila poslušnost. In na sprehodih.

P.S.: Iz katere psarne pa prihaja kuža? 

http://samchica.com
http://samchica.com/sammy

"Qei me amat, amat et canem meum." - St. Bernard

Lynn

• *
Odgovori #1475 : 09 Avgust 2009, 23:31:16
Hvala za odgovor, Sammy. Jaz sem hodila z njim vsepovsod, že od malega, pa pred njim sem imela že enega mešanca, podobnega nemškemu ovčarju in zdaj imam še kavalirja in samo ta samojed je plah. Šla sva tudi na razstave, kjer se ni pustil sodniku pregledati, bila sva z njim v pasji šoli, ampak sem jo pustila, ker je enostavno samo stal tam čisto otrpel. Zato iščem kakšnega strokovnjaka, ki bi individualno delal z nama, pa da bi mi pomagal oz. povedal kako tudi odpraviti to plahost. Je pa precej bolje, kot je bilo na začetku, to moram povedati, da se že celo na kratko pusti pobožati in tudi ni več paničen ko sliši tovornjak ali vlak, tega se je namreč na smrt bal. Dosti hodim z njim tudi v Tivoli in drugih psov, če je samo eden se ne boji več, čim pa sta dva ali več, pa takoj rep dol in postane negotov. Kupila sem ga pa v Italiji (ampak ne bi zdej tle na forumu glih pisala o vzrediteljici).. Je pa vseeno velik cuker in ga imamo vsi zelo radi, je pa smešno to, da je kavalir, ki je bil napaden in sem ga komaj rešila, še vedno neomajno pogumen in vsi mislijo, da samojed njega brani, ampak je kavalir glavni pri hiši.

Ja pa še to lahko povem, da sem ga zelo težko navadila, da je začel zunaj lulat, mislim da se je šele pri šestih mesecih popolnoma odvadil lulat doma, vse do takrat se je še včasih kar v hiši polulal. Nasprotno pa je moj kavalir Boni, že ko sem ga dobila vedno lulal samo na vrtu, tako da mislim, da je bila že v leglu bolj slaba socializacija. Mi je pa vzrediteljica povedala, da je tudi njegova sestrica plaha, ampak ona pač ima s samojedi izkušnje in jo bo lažje navadila da ne bo več plaha, kakor jaz. Po pravici povdano, sem ko je bil mladiček mislila, je pač mlad in se bo navadil, ampak ko je bil star eno leto in še vedno plah, sem spoznala da ga ta plahost ne bo kar nekega dne minila. Žal mi je tudi zato, ker sem si zelo želela hoditi na razstave in na agility. Z mojem kavalirjem sva namreč hodila na oboje in mi je bilo zelo všeč... :)

Lynn

• *
Odgovori #1476 : 09 Avgust 2009, 23:40:09
Se pa strinjam, da je dobro, da že mladiček spozna druge ljudi, da ni samo izoliran, 'stresorji' morajo biti.. Če ne potem pride do lastnika in se prestraši vsakega avtomobila, kolesa.. On se je bal dobesedno vsega, čeprav je tudi doma zelo nežen in bog ne daj, da bi mu kaj bolj grobo rekel, ker se takoj prestraši. Meni je kar hudo, da je tako občutljiv, da ga še naš kavalir skomandira..
Nežen kuža je pač, tale moj Sacha.. :-*

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1477 : 10 Avgust 2009, 11:55:58
O živjo Lyn, lepo da si se pojavila tudi na tem forumu.
Kot sem že napisala po karakterju tipičen samojed nikakor ne bi smel biti plah ampak nasprotno, vesel, radoživ  pes, zaupljiv in prijazen do vseh ljudi. Tudi do drugih psov naj bi bil družaben. Večinoma so nadpovprečno dominantni, vendar naj bi svojo voljo uveljavljali na bolj zvite in nenasilne načine.

Nobena od mojih samojedk ni po naravi plašna. Ena se je prav na začetku ko sem jo dobila izredno bala vsega novega, ker je bila prej v popolni izolaciji. Jo je pa po 10 dneh minilo in je bila potem povsem normalna psica z dovolj trdnim karakterjem. Nobena se ni bala hrupa, prometa (celo tista, ki je čeznjo zapeljal šleper zaradi tega ni imela kasneje prav nobenih strahov), nobena se ne boji nevihte. Je pa ena v srednjih letih pridobila strah pred poki, a samo tistimi povezanimi s smodnikom. Pa še tista se je kljub hudemu strahu znala obvladati in je recimo brez problema prestala pokanje med vadbo poslušnosti ali med delom recimo.

Tako kot pri vsaki pasmi se tudi pri samojedih najdejo netipični predstavniki. Zelo plašnih samojedov sem nekaj videla, ne prav veliko. Nerodovniških. Med rodovniškimi iz slovenske vzreje kakšnih izrazito plašnih niti nisem opazila. Italijani imajo pa vse mogoče, od podna do vrhunskih. Nekateri so pretirano usmerjeni samo v zunanjost in vzrejajo skoraj izključno za razstave, ostalo jim dol visi. Normalno je, da so mladiči v leglu različni po karakterju in da se poleg grebatorjev in težakov najdejo tudi nežne dušice. Samo nežnost ni enako plahost. ali je bilo pri vzreditelju vse v redu ali ne je nemogoče reči. tudi v sicer dobrem leglu se najdejo mladiči, ki so netipični po zunanjosti ali karakterju. Najdejo se tudi tai, ki so genetsko sicer povsem v redu, a imajo kasneje težave zaradi težkega poroda recimo. Malo je sumljivo to, da je bilo mladiča tako težko navaditi na čistočo. sicer so samojedi glede tega mogoče res malo počasnejši od povprečja, a če bi imeli mladiči v leglu dovolj prostora, da bi šli lahko lulat ven, ne bi smelo biti problema (Laki recimo je bila ob prevzemu pri slabih 8 tednih že čista, ker so se z leglom nadpovprečno veliko ukvarjali. Če ji je ušlo notri, ji je zato, ker je predolgo nisem spustila ven, je pa sicer točno vedela, da se notri ne lula)

Kar se tiče zavijanja v vato in stresorjev je pa tako: biti morajo taki, da jih mladič brez škode prenese. In po naravi plašen pes ne prenese prav veliko.

kar se tiče individualnega šolanja: fino, če boš imela dobrega inštruktorja, ki obvlada šolanje s + motivacijo. Celo zelo dobro je, da imajo tako ali drugače problematični psi od začetka individualno obravnavo.  Ko so glavni problemi vsaj omiljeni, pa je treba počasi uvesti tudi delo v skupini.

Lynn

• *
Odgovori #1478 : 10 Avgust 2009, 20:19:45
Lanabela, hvala za vaš odgovor in pojasnila. :) Sem se prijavila še na ta forum, zato da dobim še kakšne dodatne informacije..
Drugače pa iščem enega dobrega inštruktorja, ki bi mi pomagal tako s šolanjem, kot pri plahosti. Kličem malo naokoli in zbiram informacije, če morda veste za koga iz Ljubljane, bi bila zelo vesela, če mi napišete na zasebno sporočilo (ne vem sicer ali je to tukaj možno..). Je bil pa tudi pri njemu bolj težek porod, tako da psička potem ni več imela legel. Moram pa reči, da mi je v teh hudih časih ko je Boni hudo bolan in imam občutek kot da ga dobesedno vlečem iz groba, precej v tolažbo, kadar vidi da mi je hudo, pride k meni in me poliže po obrazu. Res je zelo dober kuža, tak čustven, prijazen in ljubezniv. :-* Ko bi lahko odpravila še to plahost, bi bil pa sploh super.. :) Se mi zdi, da sva se zdaj, ko je Boni bolan še bolj zbližala, veliko se cartava, stiskava in drživa pesti za našega Bončita :'( :'(, da bo še nekaj časa z nama..

Kako je pa kaj z zdravjem pri samojedih? Me skrbi, da ne bi še on kej zbolel.. :( A imajo samojedi tudi kakšne dedne bolezni, tako kot npr. kavalirji s srcem..?

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #1479 : 10 Avgust 2009, 20:25:53
Jaz bi kontaktirala Katarino Wallas v KD Krim, ki sicer dela z azilaši, tam pa je tudi pogosta plahost. Nič ne škodi TTTouch knjiga od Linde Tellington Jones in če je možnost it na kak njen seminar.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

Lynn

• *
Odgovori #1480 : 10 Avgust 2009, 21:11:11
Aha, hvala za nasvet, čara.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1481 : 11 Avgust 2009, 11:53:09
Citiraj
da je tudi njegova sestrica plaha, ampak ona pač ima s samojedi izkušnje in jo bo lažje navadila da ne bo več plaha, kakor jaz.

Žal ne gre tako. Po naravi plašen pes je pač plašen. Ne moreš ga plahosti enostavno odvaditi, tako kot lahko odvadiš psa grizenja rok ali skaknja v človeka. S tem je nekako tako, kot z bevskanjem. Rojenega bevskača ne moreš navaditi, da bo tih. V najboljšem primeru lahko dobiš nekaj kontrole nad lajanjem, sicer pa ga kvečjemu lahko daš v tak prostor, da se manj sliši in ne moti okolice.

Pomaga, če gradiš odnos s psom na podlagi medsebojnega zaupanja in spoštovanja. Pomaga, če krepiš njegovo samozavest. Kako konkretno se to dela, se ne da napisati takole na kratko, pa še pri vsakem psu je malo drugače. Vsekakor pa to pomeni delati nekaj skupaj s psom. Pa ne samo poslušnost in trikce - to je sicer čisto v redu in koristno, vendar mora pri tem pes delati tisto, kar si zamisli vodnik. Pomeni, da pes nekaj naredi samostojno, da mu to uspe in da za to požanje priznanje in občudovanje vodnika- ne samo nagrado v obliki hrane ali igre-  Take igre so lahko iskanje skritih predmetov, ki so vsaj na začetku skriti tako, da jih pes zlahka najde. lahko poišče kakšnega znanca, ki se mu skrije, če pa mu ni všeč nič od tega, lahko išče skrite priboljške. zdajle mi ne pride na misel nič drugega, vendar je takih iger s katerimi krepiš samozavest in samostojnost veliko. samo domišljijo moraš uporabiti in opazovati psa, kaj rad počne. Pa naloge morajo biti dovolj lahke, da psu uspe. pomaga to, da zmaga pri vlečenju za igračo, pa da se daš kdaj pa kdaj prepričati in greš na sprehodu tja, kamor se je on namenil....Zanesljivo lahko pomaga tudi TTouch, kot je predlagala Čara.

Konkretnega inštruktorja ti ne morem svetovati. Tisti, za katere vem, da imajo privat ure se mi za tako plašnega psa ne zdijo primerni. Tisti, ki bi bili primerni, pa ne vem če delajo tudi individualno. Sama bi se v primeru, da ne jaz ne moji dosedanji inštruktorji v šolah ne bi našli rešitve problema, verjetno obrnila ne na inštruktorja ampak na vedenjskega terapevta (recimo na Sabino Stariha Pipan). Mogoče bi ji uspelo odkriti vzrok plašnosti.

Aja, pa določen del svojega časa moraš posvetiti samo  Sachu.  Vem, da je težko pustiti kavalirčka doma, ampak brez tega ne bo uspeha.

Ne boš verjela, ampak v agilitiju je nadpovprečno veliko plašnih psov. celo nekateri zelo uspešni tekmovalci so po značaju prave driske. Če hočeš lahko prideš poskusit v petek na naš trening v Domžale - trenutno so dopusti in bo zelo malo psov.

Kar pa se zdravja tiče je pa tako. Dednih bolezni, ki jih lahko samojedi imajo je ogromno.  Pa se ni za sekirat, ker se pojavljajo zelo redko. Bolj od dednih bolezni se mi zdijo nevarne tiste, ki jih staknejo zaradi napačnega življenskega stila. Po mojih izkušnjah mora biti samojed vsaj v mladosti suh (tako suh, da večina veterinarjev meni, da je presuh in tudi na razstavi bi moral sodnik napisati v oceno, da je presuh). In samojed mora teči, če je le dovolj zdrav za to (komot počasni sprehodi ne štejejo). Kasneje, ko pride v srednja leta ni nič narobe, če se malce poredi in rahlo poleni. Vse bolj opažam, da debeli, zaležani psi ne živijo prav dolgo - pogosto jih začne pobirati že pri 8 letih. Zlaufani psi v dobri kondiciji pa komot žive čez 14 let.

Lynn

• *
Odgovori #1482 : 11 Avgust 2009, 16:37:38
Lanabela, hvala za odgovor. :) Ja, za Sabino Strihar sem že slišala, samo ne vem, v katerem društvu je ona.
Drugače pa, mojega Bonija res težko pustim samega, amapak kadar je mama doma, takrat bi pa lahko komot šla sama na sprehod ali na individualne ure (saj zdaj itak sama hodiva na sprehode, ker Boni ne more več daleč in kar doma na vrtu lula),
nisem pa vedela, da je za samojede dobro da so suhi, jaz pa se skoz trudim, da bi se zredil, no potem ga pa ne bom več tako
silila s hrano. Ima pa 23 kil, a je to dovolj, za samca? Visok je pa nekje vmes med 55 in 56 cm (marsikdo me vpraša če je samička ker je res bolj majhen). Zelo rada bi šla tudi na agility z njim, ampak najprej moramo razdelati ta problem s plahostjo, ker drugače je zelo zvest kuža :-*, sploh ne uhaja (čeprav bi lahko, ker smo imeli nekaj časa bolj razmajano ograjo), zelo rad je tudi v centru pozornosti in sploh ni trmast ali samosvoj, kar eni pravijo za samojede.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #1483 : 11 Avgust 2009, 17:05:28
Ni v društvu, dela na Prvi K na Gorkičevi ;) http://www.prva-klinika.si/2_01_osebje.html

Le vkup uboga gmajna!

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1484 : 11 Avgust 2009, 17:23:56
Ok.
Če boš čakala, kdaj bo nehal biti plašen, ne boš do agilitija prišla nikoli.

Moje psice imajo 50 - 53cm in 18 - 20 kil. Pa trenutno ni nobena pretirano suha.

Lynn

• *
Odgovori #1485 : 11 Avgust 2009, 17:42:32
Problem je v tem, da pri agilitiyu  psa nimaš na vrvici, vsaj ko sem hodila z Bonijem je bil vedno spuščen, zato bi raje najprej da mi nekdo pomaga ga toliko uravnovesiti da ne bo zbežal bogve kam, če ga spustim, ker zdaj na vrvici se je že navadil, da ne začne bežat proti domu, ko gre mimo en tovornjak, ne vem, kako bi bilo pa če ga spustim in gre mimo vadbišča npr. vlak ali konj.

Sva pa enkrat na vadbišču malo probala in je bilo kar v redu (tako da se mi zdi, da bi mu bilo to všeč, meni je bilo super) :), seveda pa je bil takrat privezan.

Bom pa kontaktirala dr. Strihar in bom vidla, ali nama je ona pripravljena pomagat.

Me pa še nekej drugega zanima. Moj Boni je itak bolan in kašlja, ampak ene tri dni tudi moj Sacha zakašlja, pa ne vem, a je možno da je to kak virus, ali prehlad, ker Boniju so odkrili infekcijo in ima zdaj antibiotike, razmišljam pa, da bi morala še Sacha peljati kri pregledat, da ni tudi on kaj bolan. Ker drugače sta bila oba redno cepljena proti kužnim boleznim in ne vem, zakaj zdaj še on kašlja..?

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1486 : 13 Avgust 2009, 10:26:52
Agilitija s privezanim psom ne moreš trenirati, lahko pa delaš posamezne ovire in treniraš samozavest.
Za kašljanje pa ne vem, če sicer ni nič hudega počakaj 14 dni in če ne bo izginil, bo treba najti vzrok.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #1487 : 13 Avgust 2009, 10:42:19
Lynn zagrabi to priložnost agi treninga. Saj ne rabiš rinit s psom prav tja-lahko se umakneta do točke, ko mu je prijetno in kaj sama povadita ;) Vzemi kako coto, jo vleči pred njim, mogoče ga zagrabi želja po cotanju-in pusti, da te vleče levo, desno, naprej, nazaj in čez čas mu pusti igračo. Kaj pa majhni ignorantski psi, mladiči, prijazni psi? Se prav vseh boji.

Jaz bi se probala domeniti, da srečam na VSAKEM sprehodu nekaj psov-ne tako, da se bližajo v črti nasproti-ampak nekje na obzorju-recimo 50-100M-obvezno neagresivni psi, najbolje ignorantski psi, ti ga pa imej na 10-20M slednem povodcu in ga drži popuščenega. Pa kaki priboljški , igrača zraven in mu dviguj samozavest. Če bo paničen, prestrašen, se samo obrni v drugo stran in mirno naprej. (če bi moja bila plašna, pa tudi ni tako daleč od tega, s tem da se ona v določene nepoznane zaganja)

Uporabljaš oprsnico? Preizkusi jo, psa veliko bolj zaobjame čez telo in nekatere pse to pomiri, se čutijo bolj samozavestne, sploh hvalijo Feltmanovo oprsnico (je v temi oprsnica napisano in polinkano).

Pri TT touch metodi za plahe pse uporabljajo povoj čez telo, no preizkušeno pri strahu pred grmenjem pa tudi majica deluje. Tole knjigo resnično priporočam ;) Seveda pa samo knjiga in masiranje ni dovolj, treba je graditi samozavest, šola je verjetno res bolje individualna za zdaj, ampak vseeno ne biti v izolaciji-najdi ignorantske, prijazne (ampak ne vsiljive pse!) s katerimi se boste dnevno srečevali na sprehodu-no dobro kaken dan samote bo tvojega psa prav fajn sprostil.

p.s. Dosti psov se na vrvici počuti negotovoih, če so prosti, pa ne toliko, ker imajo več manevrskega prostora-prostor za umik.

Le vkup uboga gmajna!

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1488 : 13 Avgust 2009, 10:53:21
Ta možnost obstaja samo jutri, potem pridejo redni iz dopustov. če pa ima pes kužni kašelj, potem tudi to odpade.

Lynn

• *
Odgovori #1489 : 13 Avgust 2009, 14:10:58
Ne, nima kužni kašelj, sva bila včeraj pri veterinarju in niti Boni ga nima. Sacha je v bistvu že nehal kašljat, so mi pa na veterini tudi povedali, da če je pes cepljen proti kužnim boleznim, da je zelo majhna verjetnost da bi dobil kužni kašelj, ker naj bi bilo v cepivu proti pasji kugi tudi del cepiva proti kužnem kašlju.. Sam ne vem pa, a je to res.

Lanabela, a vi tudi učite agility?

Ampak na oprsnico sem že sama pomislila, pa so mi rekli, da potem pes še bolj vleče..

V bistvu je tako, da če je Boni zraven, potem se nobenga ne boji, tudi kadar greva sama ven in srečava psa, ki je manjši od njega se veselo z njim po igra in voha, v glavnem se boji večjih, takrat pa da vedno rep dol ali pa se skrije za mano.
Največji problem je, če je večje število psov, kot npr. na razstavah, takrat ima pa čist vedno dol rep in vidi se, da se boji.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #1490 : 13 Avgust 2009, 14:55:17
Nič bolj ne vleče, razen če je vlečna.  Je že marikaj napisano o ne-vlečenju tukaj. ;)

Le vkup uboga gmajna!

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1491 : 13 Avgust 2009, 15:07:16
Če ne bi vodila treningov te verjetno ne bi mogla kar tako povabiti, ne?
Pes še kako lahko dobi kužni kašelj čeprav je cepljen, ker je povzročiteljev več.
Pa veš kaj, čes bi že bil, da se odločiš, kaj je narobe s tvojim psom. Ali je samo pretirano navezan na kavalirčka (se zgodi, kadar lastniki  naredijo napako pri vzgoji. To kar si napisala zdaj ustreza ti "sindromu drugega psa") Tisto, kar si opisovala prej je čisto nekaj drugega. Tisto je prav nenormalna plašnost z izpadi panike. Eno je, če da rep med noge in se skrije za tebe, če je kje kakšen strašljiv pes, drugo pa je, če ti pobegne ko vidi konja ali sliši vlak.

Lynn

• *
Odgovori #1492 : 13 Avgust 2009, 17:55:33
Moj Sacha je plah in boji se določenih stvari (vlaka, tovornjaka, na kolo se je že navadil), tako kot sem napisala. Bolj siguren vase pa je skupaj z Bonijem le pri drugih psih, drugje pa občasno dobi paničen napad in vleče v vse strani, ampak stanje se je že malo izboljašalo in določenih stvari, ki se jih je bal se je že navadil (ne boji se več konja, kolesarjev, še vedno pa ga je strah hrupnih vozil in motorjev).

Ampak kužnega kašlja pa nima ne on ne Boni.

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
Odgovori #1494 : 19 Avgust 2009, 22:03:46
Jaz bi podnapise (imena) :-[ - ful so si različne! Drugače pa lepe fotke! Tista s Plutom mi je najboljša. :)

http://samchica.com
http://samchica.com/sammy

"Qei me amat, amat et canem meum." - St. Bernard

Alba

• *
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #1495 : 20 Avgust 2009, 08:51:45
Lanabela kot vedno krasne fotke smejočih lepotičk. So si različne, pa kljub temu nimam pojma katera je katra. Opazim, da je ena malo bolj oskubljena, ena pa ima piko na jeziku - vsaj zdi se mi da je pika.

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1496 : 20 Avgust 2009, 10:44:29
Piko na jeziku ima Brina (Lana je imela celo dve)
Oskubljena je pa Beti, ki se vedno ogoli tako, da zgleda kot koza. Preoblačenje v poletno oblekco je pa zgledalo takole (po enem samem česanju):

Alba

• *
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #1497 : 20 Avgust 2009, 11:41:44
No za Betko se mi je nekako zdelo, da je ta oskubljena. Je to od ene ali vseh psic? Toliko sem jaz albi v 1 uri sčesala ven.

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1498 : 20 Avgust 2009, 13:08:53
Tole je bila nekoč Betka. Trajalo je ravno za en TV dnevnik. Je pa šlo kasneje v par česanjih stran približno še enkrat toliko dlake. Dlaka bo koristno uporabljena na vrtu - ščitila bo tulipane pred voluharji.

Lynn

• *
Odgovori #1499 : 20 Avgust 2009, 17:11:38
Lepe slikce! :)  Me pa zanima a gre psičkam več dlake dol, ker mojemu tudi poleti ne odpade veliko dlake, tudi pri česanju ne..