Uf tole glede križancev so pa skoraj kot neki mutanti torej? Neka mešanica.
Gre za dve zelo zelo sorodni vrsti, po nekih klasifikacijah naj bi bil beli dihur samo udomacena varianta evropskega dihurja (se ne strinjam cisto), ki s emed seboj lahko parita i imata plodne potomce. Ravno tako s elahko pari se s stepskim dihurjem in nekaterimi drugimi pripadniki druzine kun, npr. nercem (tam so pa mislim, da, plodne smao samice). Kakorkoli, meni se to zdi katastrofa in sem proti vsakemu takemu namernemu parjenju, ker kot receno, ti krizanci niso primerni za doamce ljubljencke, v narvo jih pa tudi ne mores spusti, ker s ebodo parili z divjimi dihurji in zbrkali genom ...
Sem pa gledala nekatere slike iz ameriških zavetišč in sem bila kar malce šokirana, ker je polno dihurjev s tumorji. Ali je to pogost pojav?
Taki tumorji (kozni) niso pogosti. So pa pogosti tumorji na trebusni slinavki (posledica je inzulinom) in na nadledvicnih zlezah (adrenal gland disease).
Me je pa definitivno zaskrbelo, ko sem prebrala tole o na novem -pre-prodajanjem dihurjev od tega skrajneža. Kaj veš česa se bo še lotil. :/
Zal to ni novo, prodaja pa itak ni da ni ...
Torej je black mitt obarvanost po glavi najboljša možna opcija?
Black mitt po glavi ne obstaja ... Mitt se namrec imenuje obarvanost, pri kateri ima dihur "stumfke" in lahko bela prsa - z obarvanostjo glave to nima neke veze (ok, razen, ce si mislila, da ima pac navadno temno obarvano glavo). Mitt-i so naceloma genetsko dokaj cista barva oz. vzorec. Kar s epa tice splosne obarvanosti - sable (v vseh odtenkih) z normalno obarvano (ne belo) glavo je ok. Problematicni so predvsem balze in panda obarvanost (ce gledas sable barvo), pa seveda DEW in blackself, dao angora dihurjih ne govorim, tisti imajo pa itak xy tezav. Vec o barvah najdes
tukaj . S tem, da so kaksna poimenovanja drugje po svetu drugacna ... Pri nas pa vecina itak ne loci med "obicnim rjavim" in albino dihurjem in cemerkoli drugim...
Aha, še tole. Kakšna je najboljša možna starost za kastriranje?
Cim kasneje, definitivno je fajn pocakat do vsaj pol leta starosti. Kar se tice parjenja - pri samcih to ni nek big deal, da bi moral imet lastnik neke hude izkusnje, ker itak samca samo posodis za "cas romantike", je pa vonj gonecih samcev RES grozen ... Meni niti slucajno na kraj pameti ne pade, da bi sploh pomislila imet nekastriranega samca doma (plus navadno se agresija v obdobju gonitve + markiranje).
KAr s epa tice samick in legel, pa je moje mnenje tako, da najprej lastnik rabi kaksno izkusnjo, da ve kaj dela in da zna novim lastnikom kaj svetovat, sele potem naj se gre vzrejo. Mislim pac, da ce o svoji zivali ne ves vsega kar bi moral vedet, da nekako ni pametno se it s evzreje. Kdor ima te zelje, naj ima vsaj kaksno leto ali dve izkusenj z "normalnim" sobivanjem z dihurjem, potem pa naj vzreja, ce zeli (jasno, to pomeni, da ce je smaicka tvoj prvi dihur, da je to prvo, potrebno kastrirat).
Pa nameravam ga peljati, kar na našo na novo zgrajeno veterinarsko postajo SG. Sicer ni kaj posebnega, ampak ima definitivno posebnega veterinarja, ki ga ni za prehvaliti in ima izkušnje z vsemi mogočimi živalmi ter definitivno srce in pamet na pravem mestu, tako da mu dihurčka zaupam.
Po zelji ... jaz vem, da svojih ne dam v roke komurkoli. Pa tudi izkusnje prijateljev in znancev so enake. Res, smo videli v ambulanti ze dobesedno svasta, ko neki "znalci" packajo do onemoglosti, pri cemer niti dobro ne vedo katero zival imajo v rokah, kaj sele, da bi vedeli za kaksno od dihurskih posebnosti (tisti rek It is not a cat, it is not a dog, it's a ferret - drzi kot pribit). Kolikor na prvi pogled izgleda, da so podobni ostalim mesojedom, imajo toliko svojih specifik, da "boli glava" ...
m.