beli dihur (mustela putorius furo)

Equus · 169455

James

• *
Odgovori #120 : 13 Julij 2007, 13:32:52
Maja, hvala za odgovore! Trenutno se še informiram o teh prikupnih živalcah. Čez en mesec grem na dopust v Španijo, tako da ga pred dopustom tako ali tako ne bi vzel, ker bi se mu rad posvetil maksimalno in ga ne bi rad že na začetku dal na počitnice staršem.  ;D

Je pa prav neverjetno kako prikupne živalce so to!  :-[

P.S.: Pri vprašanju glede kastracije sem mislil pod MB in okolico nekje do Celja. V MB sicer imamo privat kliniko za male živali http://www.klinika-malezivali-mb.si/ samo ne vem kak se kaj odnesejo?

Satin

• *
  • When wilderness calls...
Odgovori #121 : 27 Julij 2007, 08:28:36
Maja01 živjo! Sicer tole temo bolj kot ne večkrat samo preletim z branjem ker me te živalice zanimajo - enkrat v prihodnjosti ;) Me je pa zato kolegica prosila če te lahko zaprosim za nekaj informacij, pred leti je že imela kuno (našla poškodovano) in zdaj se je odločila da bi imela njej podobno živalco, zanimajo jo pa tako dihurčki iz domače vzreje kot to da bi vzela kakega iz zavetišča.
Jo pa zanima katere vzreditelje bi ji priporočila, je pripravljena iti tudi čez mejo in če mogoče veš za kako leglo, pa če ji malo poveš v kaki višini se kaj vrtijo cene. In pa če ji tudi poveš kako gre postopek za posvojitev živali iz zavetišča.

Sej vem veliko vprašanj. Hvala že vnaprej za odgovore ;)

lp Andreja

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #122 : 05 Avgust 2007, 21:19:54
Zivjo.
Letos je bilo eno zanimivo leglo tudi pri nas. Zanimivo mislim predvsem glede socializacije in same oskrbe zivali. En maldicek (albino samcek) je se prost - oglas je na bolhi. Cene se pri nas vrtijo od nekje 60 € do 150 € - pri rejcih in od nekje 150 € navzgor po trgovinah. Zivali, ki se prodajajo v trgovinah so praviloma cepljene proti steklini, ponekod (redko) tudi proti pasji kugi. Vecina dihurjev, ki jih pri nas prodajajo rejci, ni cepljena, oz. jih ima vecina se vsaj kaksne usesne garje ...
Cez mejo, v katerokoli stran, se najde kvalitetna legla, pa tudi kaksnega "second hand" dihurcka, ki isce nov dom. Saj so tudi pri nas, vendar je takih manj, vecina se jih tudi kasneje prodaja.
Najblizje zavetisce je v Celovcu, zivali so praviloma kastrirane (izjema so premlade zivali) in cepljene proti kugi. Za uvoz cez mejo je potreben se cip, cepljenje proti steklini in potni list. Postopek je podoben kot pri nas, ko s ezivali oddajajo. Potrebno je kontaktirati Tanjo (anglesko ali nemsko, link na njeno spletno stran je na zverinicah), ki morebitnega interesenta "izprasa", plus je, ce ga priporocim jaz ali kdo drug od lastnikov posvojienih dihurckov (pac ve, da so sli cez prvo "sito") in jasno, da je dihurja videl se kje drugje kot samo na slikcah. Potem Tanja pove kaksne so zivali, ki jih ima trenutno v oskrbi, kateri je primeren za zacetnika, kateri malo manj, oz rabi se nekaj socializacije.
Potem sledi obisk pri njej, kjer vidi kaksna je komunikacija med clovekom in zivalco (da pac ves kaksen je pristop, da npr. ne skaces v luft od strahu, ipd. ...), potem se podpise posvojitvena pogodba in placa neka pavsalna cena. Ne vem tocno kaksen je ta znesek, ampak mislim, da okrog 80 € za zival (pravim, ni tocen). Ce je Tanja sam posrednik pri oddaji, pogoje postavi bivsi lastnik. Je pa tako, da TAnja zelo nerada, oz. izjemoma odda sam enega dihurja v nov dom. Praviloma oddaja vsaj pare ( dve zivali, ni nujno, da so samci in samice), po enega res le tistim, ki eno zival (dihurja) ze imajo doma. Kar nekaj jih namrec k njej pride v "paketu", druge "skompa" pri sebi in sploh tiste naveze, ki trajajo ze dlje casa, ni priporocljivo locevati.
Druga moznost sta Hrvaska in Italija, Madzarsko jaz odsvetujem, oz. ne poznam nobenega spodobnega kontakta tam.

Upam, da sem ti kolikor toliko jasno odgovorila, ce te zanima se kaj, pa vprasaj. Prijateljica me lahko tudi kontaktira in ce zeli, se lahko dogovoriva za obisk. Drugace pa obstaja moznost, da bo nov dom iskal en samcek, sporocim tekom tega tedna.
lp, m.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --

Satin

• *
Odgovori #123 : 06 Avgust 2007, 08:19:12
Maja hvala ti za tele informacije, bo kolegica zelo vesela ;). Ji bom posredovala informacije pa se slišita ;) Je pa sama priznala da jo bolj zanimajo že odrasli dihurčki oz. dihurčki iz zavetišča ;)

Satin

• *
Odgovori #124 : 06 Avgust 2007, 10:10:45
Maja sem ti poslala kar ZS

Tosy

• Pesjanar
Odgovori #125 : 10 Avgust 2007, 18:28:03
Že pred enim letom in pol sem precej veliko prebrala in zaužila literature, ampak sem misel nekako pozabila in jo opustila. Letos, po precej dolgem in temeljitem razmisleku [ter urah in urah ponovnega branja in učenja] odločila, da bi si čez kakšno leto ali dve, po še več raziskovanju in praksi seveda, ;) rada kupila kvalitetnega dihurčka pri vzreditelju, najverjetneje iz Avstrije. Sicer sem si ogromno vzrediteljev, predvsem iz ZDA, Anglije in Francije, že pogledala in nekateri so se mi precej vtisnili v spomin, spet drugi niso bili kaj prida. No v glavnem načrtujem zelo veliko in prostorno kletko, čeprav bo namenjena po večini samo za čas spanja. Vse strupene rože in lončnice bodo pred tem preverjene in primerno zavarovane, prav tako kakšna neprijetna skrivališča, rovi, omarice, škodljivi predmeti,. . . Seveda, ko bo čez verjetno slabih 18 mesecev prispel, samček, z že izbranim imenom Tea [Tii], čajček. ;] Pričakalo ga bo vse kar potrebuje, od igrač, tunelčka, najvišje možne kvalitetne hrane, viseče mreže, cotk, posodic, WC + higienskega peska, seveda, oprsnice, povodca, ščipalca za kremplje, kletke, vitaminske paste,. . . Ne bo izostala skrbna in dosledna socializacija [planiramo mladička], cepljenje proti pasji kugi, mikročip, kasneje tudi kastriranje. Sem se tudi že psihično in fizično pripravila na zahtevno odvajanje grizenja. Upam tudi, da mi bo novega škratka uspelo naučiti tudi kakšnega manjšega trikca. Prebrala sem ogromno -predvsem- angleških strani za prave informacije. Zaužila pa sem tudi celotne Zverinice.com [vse pohvale, bi rekla, da je kvaliteta strani tudi v svetovnem pogledu pri vrhu] in tole temo, kar se tiče slovenskih virov [dobesedno nisem našla kaj prida drugega]. Zdaj si počasi nabavljam še knjige prek Amazona - komaj čakam, da se lotim branja. :]

Drugače sem pa preučila vse možne barve variante in prišla do ugotovitve, da so mi še najbolj prisrčni takšni temno soboljevi. So mi zelo všeč tudi soboljevi in pa black roan mitti. Tudi DEWi so res lepi na pogled. Zdi pa se mi, da bo kar težko [nemogoče?] priti do dihurčka v black sable barvi. Padam drugače na očala, bele 'nogavičke' ter predvsem rjave in črne noske. :] Čeprav so tudi z roza s T-linijo posrečeni.

Še najbolj navdušena sem nad nekaterimi vzrejnimi linijami v ZDA. Žal so preveč oddaljeni, ne pošiljajo nikamor svojih ljubljenčkov, meni se pa tudi zdi kar grozno če bi pristal med kakšno prtljago. Zelo lepe kombinacije so mi v 'ferretry' [ne vem kako po slovensko poimenovati] Shady Hollow. Za sline cedit.

Sicer so cene pri večini kvalitetnih vzrediteljih v ZD od $200 - $450, ampak se definitivno izplača.

Zdaj pa se moram vržti v malo bolj dostopne linije, bližje Sloveniji. Maja in Miša, me zanima, če lahko priporočata direktno po vajinem mnenju najkvalitetnejšega možnega vzreditelja iz Avstrije [lahko tudi Italije] in tudi spletni naslov [če ga ima]? Lahko na ZS.

Zdaj se pa še za dobro leto vržem na delo in se morda potem kasneje, kakšnih par mesecev pred nakupom naročim na obisk[e], da še v živo spoznam male žverce. ;)

"Modern life is so thin and shallow and fake. I look forward to when developers go bankrupt, Japan gets poorer and wild grasses take over."

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #126 : 10 Avgust 2007, 19:55:01
Super  ;D
Jaz ti uvoz iz ZDA odsvetujem ... Imajo cisto prevec zdravstevnih tezav, ki jih je v Evropi bistevno manj - v povprecju so tisti iz Evrope bistveno, bistveno bolj zdravi.
Kar se tice barv, v bistvu je pri nas karkoli drugega kot sable ali albino barvo zelo tezko dobit. So pa res v odtenkih dokaj velike razlike,a mpk tudi navadnega temnega sabla se da dobit. V bistvu, sta to tudi barvi, ki imata nase vezanih najmanj zdravstvenih problemov. Pri DEW, blackselfih (meni najbolj vsecna barva), silverjih, da ne omenjam blazov in pand je genetsko pogojenih tezav precej. Od gluhote (pogojene z belo obarvanostjpo glave), do vecje pogostosti limfomov, kriptorhrizma, agresije pri blackselfih, tezav s srcem, ...
Od knjig ti defiitivno priporocam v branje Ferrets for Dummies - knjiga v kateri je cel kup informacij, ki jih moras vedet, pa se napisana je na hudo zabaven nacin.
Od vzrediteljev ti ta hip iz glave ne morem priporocit iz okolice nikogar (jih pa je kar nekaj omembe vrednih), ker sem pred kratkim ponesreci izbrisala vse linke do strani ... (prevec pospravljanja vcasih skodi >:( ), bom pa pobrskala in ti sporocila. Pri vseh spodobnih  vzrediteljih, ki si dejansko zasluzijo ta naziv, so zivali socializirane, ne oddajajo jih pred dopolnjenim 8im tednom, so cepljene proti kugi, pa zapisane imajo prednike in sledijo zdravstvenemu stanju. Ce mladicka vzames pri takem vzreditelju, tudi neke psihofizicne priprave na boj z grizlijem niso potrebne ;D.
Na obisk si seveda valbljena kadarkoli, ce imas pa kaksno vprasanje, pa kar vprasaj.
lp, m.

Tosy

• Pesjanar
Odgovori #127 : 10 Avgust 2007, 20:26:24
Saj vem, pa še živalca se mi dokaj smili, ker sem tut sama letela 9-urno vožnjo iz Nemčije v Florido in je kar precej zalogaj za človeka, kaj šele za takšno majhno bitje. Sicer bi verjetno [?] pot prespal, ampak ne vem. Drugače pa sem na to pomislila glede zdravja in pokvarjene genetike, ampak si nisem mislila, da je takšna razlika. Torej je to predvsem zaradi popularnosti, ane?.

Upam, da bom našla enega ki gradi na temnejših odtenkih sabla. :] Se mi zdijo super. A so tudi nagnjeni k kakšnim večjim zdravstvenim težavam, predvsem zaradi barve? Glede na to da nimajo oz. imajo še manj telesa pokritega z belo barvo, sklepam da ne? Zakaj pa pri blackselfih nastopa agresija? Ker pri vseh ostalih, ki si jih naštela vlečejo na belo. Kaj pa 'cimetovi'?

Huh, to je pa nesreča. x] Morem se jaz tudi lotiti -skrbno- čiščenja celotnega diska, ker imam polno vsega kar ne rabim.

Glede na to kar si opisala, je res, ne vem. Perfektno. Točno to iščem. :-* Nikoli ne veš, boljše da se dobro pripravim, kot pa da potem letam po sobi in cvilim in šrajam ali kaj takega. Sem naštudirala tvoj postopek odvajanja, tako za vsak slučaj. ;D

Sem prej pozabila omeniti čistočo. Torej glede na to da vzameš tam nekje pri 8-9 tednih mladička, dobiš že navajenega na sobno čistočo?

Hvala! :]

"Modern life is so thin and shallow and fake. I look forward to when developers go bankrupt, Japan gets poorer and wild grasses take over."

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #128 : 10 Avgust 2007, 20:39:53
pri blackselfih je problem agresija in se par drugih tezav (nevroloski problemi predvsem). Eno je to, da je pac pri vseh teh specilanih barvah zadaj dokaj ozek genetski pool (in posledicno se genetske napake potencirajo, oz. je vecja verjetnost, da butnejo ven), druga pa je ta, da jih nekatri zaradi barve mesajo z divjimi evropskimi dihurji. Taki krizanci so daaaalec od domacih zivali, vecina jih je, kljub socializaciji neprimernih za bivanje z ljudmi. sem imela priliko na lastne oci videt tri take krizance in to pri osebi, ki ima z nesocializiranimi dihurji leta izkusenj, pa si niti slucajno nisem mogla predstavljat, da je razlika taka.

S cimetovimi naceloma ni hudih tezav, jih je pa precej tezko dobit (pri nas je nekaj primerkov, a imajo bolj kot ne zadaj sumljivo poreklo in izvirajo od "preljubega" preprodajalca M.). Samo je spet treba pazit na obarvanost (vzorec) na glavi (blaze, panda).

Naceloma so toliko stari mladicki navajeni na cistoco in naj ne bi grizli, moras pa seveda upostevat dejstvo, da takrat enkrat nastopi pubertetea in da nekateri skusajo uveljavit neke svoje cudne rezime. Ce do tega pride, pac velja isto kot povsod - doslednost.
m.

Tosy

• Pesjanar
Odgovori #129 : 10 Avgust 2007, 20:59:19
Uf tole glede križancev so pa skoraj kot neki mutanti torej? Neka mešanica. o_O

Sem pa gledala nekatere slike iz ameriških zavetišč in sem bila kar malce šokirana, ker je polno dihurjev s tumorji. Ali je to pogost pojav?

Me je pa definitivno zaskrbelo, ko sem prebrala tole o na novem -pre-prodajanjem dihurjev od tega skrajneža. Kaj veš česa se bo še lotil. :/

Torej je black mitt obarvanost po glavi najboljša možna opcija?

No, to pa res super. :) Glede pubertete pa tako ali tako bom čim bolj dosledna in pazljiva, da ne bo ratovala kaka underground mafija. Nikoli ne veš česa se lahko spomni. ;D

Aha, še tole. Kakšna je najboljša možna starost za kastriranje? Sicer me kar mika če bo res iz kvalitetne in genetsko zdrave linije kakšna nadaljna vzreja, ampak sem se odločila da si raje prihranim vse nadležnosti pri gonitviji. ;) Pa nameravam ga peljati, kar na našo na novo zgrajeno veterinarsko postajo SG. Sicer ni kaj posebnega, ampak ima definitivno posebnega veterinarja, ki ga ni za prehvaliti in ima izkušnje z vsemi mogočimi živalmi ter definitivno srce in pamet na pravem mestu, tako da mu dihurčka zaupam. 

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #130 : 10 Avgust 2007, 21:27:51
Uf tole glede križancev so pa skoraj kot neki mutanti torej? Neka mešanica.
Gre za dve zelo zelo sorodni vrsti, po nekih klasifikacijah naj bi bil beli dihur samo udomacena varianta evropskega dihurja (se ne strinjam cisto), ki s emed seboj lahko parita i imata plodne potomce. Ravno tako s elahko pari se s stepskim dihurjem in nekaterimi drugimi pripadniki druzine kun, npr. nercem (tam so pa mislim, da, plodne smao samice). Kakorkoli, meni se to zdi katastrofa in sem proti vsakemu takemu namernemu parjenju, ker kot receno, ti krizanci niso primerni za doamce ljubljencke, v narvo jih pa tudi ne mores spusti, ker s ebodo parili z divjimi dihurji in zbrkali genom ...

Citiraj
Sem pa gledala nekatere slike iz ameriških zavetišč in sem bila kar malce šokirana, ker je polno dihurjev s tumorji. Ali je to pogost pojav?
Taki tumorji (kozni) niso pogosti. So pa pogosti tumorji na trebusni slinavki (posledica je inzulinom) in na nadledvicnih zlezah (adrenal gland disease).

Citiraj
Me je pa definitivno zaskrbelo, ko sem prebrala tole o na novem -pre-prodajanjem dihurjev od tega skrajneža. Kaj veš česa se bo še lotil. :/
Zal to ni novo, prodaja pa itak ni da ni ...

Citiraj
Torej je black mitt obarvanost po glavi najboljša možna opcija?
Black mitt po glavi ne obstaja ... Mitt se namrec imenuje obarvanost, pri kateri ima dihur "stumfke" in lahko bela prsa - z obarvanostjo glave to nima neke veze (ok, razen, ce si mislila, da ima pac navadno temno obarvano glavo). Mitt-i so naceloma genetsko dokaj cista barva oz. vzorec. Kar s epa tice splosne obarvanosti - sable (v vseh odtenkih) z normalno obarvano (ne belo) glavo je ok. Problematicni so predvsem balze in panda obarvanost (ce gledas sable barvo), pa seveda DEW in blackself, dao angora dihurjih ne govorim, tisti imajo pa itak xy tezav. Vec o barvah najdes tukaj . S tem, da so kaksna poimenovanja drugje po svetu drugacna ... Pri nas pa vecina itak ne loci med "obicnim rjavim" in albino dihurjem in cemerkoli drugim...

Citiraj
Aha, še tole. Kakšna je najboljša možna starost za kastriranje?
Cim kasneje, definitivno je fajn pocakat do vsaj pol leta starosti. Kar se tice parjenja - pri samcih to ni nek big deal, da bi moral imet lastnik neke hude izkusnje, ker itak samca samo posodis za "cas romantike", je pa vonj gonecih samcev RES grozen ... Meni niti slucajno na kraj pameti ne pade, da bi sploh pomislila imet nekastriranega samca doma (plus navadno se agresija v obdobju gonitve + markiranje).
KAr s epa tice samick in legel, pa je moje mnenje tako, da najprej lastnik rabi kaksno izkusnjo, da ve kaj dela in da zna novim lastnikom kaj svetovat, sele potem naj se gre vzrejo. Mislim pac, da ce o svoji zivali ne ves vsega kar bi moral vedet, da nekako ni pametno se it s evzreje. Kdor ima te zelje, naj ima vsaj kaksno leto ali dve izkusenj z "normalnim" sobivanjem z dihurjem, potem pa naj vzreja, ce zeli (jasno, to pomeni, da ce je smaicka tvoj prvi dihur, da je to prvo, potrebno kastrirat).

Citiraj
Pa nameravam ga peljati, kar na našo na novo zgrajeno veterinarsko postajo SG. Sicer ni kaj posebnega, ampak ima definitivno posebnega veterinarja, ki ga ni za prehvaliti in ima izkušnje z vsemi mogočimi živalmi ter definitivno srce in pamet na pravem mestu, tako da mu dihurčka zaupam.
Po zelji ... jaz vem, da svojih ne dam v roke komurkoli. Pa tudi izkusnje prijateljev in znancev so enake. Res, smo videli v ambulanti ze dobesedno svasta, ko neki "znalci" packajo do onemoglosti, pri cemer niti dobro ne vedo katero zival imajo v rokah, kaj sele, da bi vedeli za kaksno od dihurskih posebnosti (tisti rek It is not a cat, it is not a dog, it's a ferret - drzi kot pribit). Kolikor na prvi pogled izgleda, da so podobni ostalim mesojedom, imajo toliko svojih specifik, da "boli glava" ...
m.

Tosy

• Pesjanar
Odgovori #131 : 12 Avgust 2007, 14:16:43
:o Sem včeraj en dolg post napisala v odgovor pa je izginil neznano kam?!

V glavnem sem malo zmedeno napisala, mislila sem pa štumfke + navadna 'očala'. Sem si pa že prebrala o teh kombinacijah, ja.

Velja, tako da pri kakih 7-8 mesecih? Saj zato ker rabim prvo tako žverco dejansko 'met pri hiši, šele nato čez kakšne par let morda vzreja, pa še to dvomim. 10% možnosti. Bomo vidli. Za začetek bom tako ali tako začela s samčkom. :]

Saj vem, jaz sem od sorodnikov že ogromno slišala in to res groznih stvari, ampak tega veterinarja se pa res ne da prehvaliti, ker se do zadnje kaplje za vsako žival trudi, izkušnje je imel pa že z vso možnjo stvarjo ki pleza, plava, leti, karkoli kar se da videti v glavnem. Bom pa prej preverila za *vsak* slučaj, če ima izkušnje z dihurje, za kar sem pa skoraj stoodstotno prepričana.

iguano

• *
Odgovori #132 : 28 December 2007, 23:05:29
živjo 8)

mene pa zanima,tisti ko imate doma dihurje in to samičke,kje ste jih strerilizirali, Bolj me zanima če ima kdo izkušje s tem v ljbljani na vet.kliniki.

lp :)

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #133 : 29 December 2007, 00:32:59
Kaj tocno te pa zanima? Na Veterinarski fakulteti, v Ambulanti za ptice, glodavce, kunce in plazilce imajo definitvno najvec izkusenj z dihurji pri nas (z vsem) in najvec znanja o njih. Obljubim. ;D

Bos dal samicko kastrirat? Si od lanskih potem kaksnega obdrzal?
m.

iguano

• *
Odgovori #134 : 29 December 2007, 12:34:35
živjo maja,

hotel sem obdržat enga samčka,ampak ga je samička,njegova mati grizla,ni ga pustila v hišico,k hrani... res čudno se je obnašala,nvem če je to normalno,samček oz. njegov oče pa ga je normalno sprejel. Sem ga pa pol dal eni gospe. Morem reč da so vsi šli v dobre roke,mam z vsemi stike ene celo večkrat vidim.
glede sterilizacije pa je naslednje,moja pijateljica,pač ena ko ima mojega dihurčka,ga bo dala sterilizirat in sem ji rekel,da najraje gre tja,kjer se na to spoznajo.
doma je pa iz slovenskih konjic,študira pa v lj,tako da ji nebi bil problem dihurko met pol pri sebi,je parekla da jo lahko pripelje tud k nam v mursko.
zato sprašujem če majo v lj izkušnje,pol bi blo tudi za žival boljše,da se nebi takoj vozila po posegu.

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #135 : 29 December 2007, 15:30:22
Vsekakor VF ... Tako kot sem napisala, izkusenj in znanja imajo tam najvec.

Verjamem, da so sli vsi v dobre roke, ker vem na kaksne nacin skrbis zanje in ne dvomim, da je bilo tako tudi pri izbiri lastnikov.
lp, m.

p.s. daj gor kaksno slikco tvojih zverc

iguano

• *
Odgovori #136 : 04 Januar 2008, 14:36:39
sem ji že povedal,bo se odločila kam bo ga dala.hvala ti
ti imaš še vedno vse 4 ali pa kakeg novega.

iguano

• *
Odgovori #137 : 10 Januar 2008, 22:53:51
zanima me,kako pa je kaj z samčki če jih kastriraš,kako to vpliva na njihov karakter če so mladi in ali je res da se bolj zredijo oz. so naxsplošno večji,kot nekastrirani samci. En od lastnikov bi ga rad dal sedaj kastrirat,ker je začel rahlo "smrdet" in me zanimajo tvoje izkušnje.
lp :o

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #138 : 10 Januar 2008, 23:48:58
- zaenkrat, ta hip, imam se vse 4. Je pa danes ze kazalo na to, da bi jutri imela 3 ... Upam, da mi jo je uspelo prepricat, da se malo ostane.

- nekastrirani samci so kvecjemu manjsi. Sploh, ce se jih kastrira zgodaj - ravno zaradi vpliva hormonov v razvoju se nasplosno priporoca, da se s kastracijo pocaka cim dlje - pri samcih dokler lastniki zdrzijo, pri samickah pa seveda najkasneje do prve gonitve. Zdaj to, kdaj postanejo spolno zreli je odvisno od posamezne zivali, je pa najveckrat tako, da so "problematicni" bolj jesenski mladici, ki - hecno - prej postanejo spolno zreli. Ne samice ne samci se po kastraciji ne spremenijo - kar se karakterja tice je razlika le v toliko, da vpliv hormonov na vedenje (morebitna agresija) odpade (kar ne pomeni, da nesocializiran dihur ne bo grizel - ga je seveda potrebno rehabilitirat v tem smislu). Ostanejo pa kastrati ravno tako zivahni kot pred posegom. V zimskem casu se umirijo, kar pa ni posledic kastracije, ampka dolzine dneva oz. razmerja svetloba : tema. Kar se tice izgleda, pa so prej manj obilni, ker kastrati ne kopicijo mascobe tako kot nekastrirane zivali, oz. se ta razporedi drugace. Nimajo npr. tistih mascobnih blazinic na vratu, ipd.
m.

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #139 : 17 Januar 2008, 20:14:50
Hja ... Kuno smo v ponedljek uspavali.  :'( Je izgubila vso voljo in je bilo povsem nesmiselno vztrajat, tako da je bila to najboljsa odlocitev.
m.

Satin

• *
Odgovori #140 : 17 Januar 2008, 20:28:42
Maja iskrene sožalje :'( :'( Ena svetla zvezdica zdaj od zgoraj pazi na vas.

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
Odgovori #141 : 17 Januar 2008, 21:00:32
O, šit... Sožalje, Maja. Pober se in šibaj dalje!

Lp

Old age means realizing you will never own all the dogs you wanted to.
Joe Gores

http://newfka.deviantart.com

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
Odgovori #142 : 17 Januar 2008, 21:10:07
maja01, iskreno sožalje.  :'( :'( :'(

LP, Maja

SPLETNA STRAN: http://www.majchy.com
PORTFOLIO: http://www.majarokavec.com

iguano

• *
Odgovori #143 : 18 Januar 2008, 20:36:51
bogi dihurček. smem vprašat kaj je bilo narobe?

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #144 : 18 Januar 2008, 20:46:03
Maja sožalje :'(

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #145 : 20 Januar 2008, 18:47:07
Hvala vsem.

iguano - Kuna je imela inzulinom. Priblizno tri leta (kar je bistveno dlje od pricakovanega) smo se, brez da bi se ji drasticno zmanjsala kvaliteta zivljenja, nekako borili z vsemi tezavami, ki jih ta bolezen prinasa. Do pred priblizno 10imi dnevi sva se izvlekli iz vseh kriz in vsakic me je presenetila s svojo voljo do zivljenja. Res, nekajkrat sem bila ze prepricana, da je to to, pa se je potem (s pomocjo jasno) nekako povsem pobrala. Zdaj nazadnje, pa je prenehala jesti - brez nekega vidnega vzroka (infekcija, ...) in kljub vsej podporni terapiji se stanje ni drasticno izboljsalo. Pri terapiji, ki jo inzulinom zahteva in zaradi samih znacilnosti bolezni (prenizek nivo glukoze v krvi), pa je zauzivanje hrane kljucnega pomena. Pac, prisel je dan, za katerega sem vsaj leto dni vedela, da je lahko vsak naslednji ... In edina razumna in humana odlocitev (in niti slucajno ne lahka) je bila evtanazija. Mislim, da bi "tehnicno" sicer se lahko vlekli nekaj casa, vendar nima smisla matrat tako zivali kot sebe, da izsilis nekaj bednih dni.
m.

iguano

• *
Odgovori #146 : 07 Februar 2008, 21:46:21
ŽIVJO MAJA,
ENO NUJNO POMOČ POTREBUJEM. OD PRIJATELJICE DIHURKA SE JE ZAČELA GONIT. ŽELELA PA JO JE STERILIZIRAT RAVNO V TEM ČASU,AMPAK SEDAJ KO SE GONI MISLIM,DA NI PRIMERNO ZARADI PREKRVAVLJENIH ORGANOV. JE PA STARA 9 MESECEV,JE IZ MOJEGA GNEZDA IN OSTALI 2 SAMIČKI PA SE ŠE NE GONITA IN PRAV TAKO TUD MOJA NE.
KAJ PREDLAGAŠ KAJ NAJ NAREDI OZ. KAKO JI LAHKO VETERINARJI POMAGAJO,KER NE ŽELI METI MLADIČEV.

LP

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #147 : 07 Februar 2008, 22:59:07
Injekcija hCGja, ce ne prime prva se v roku 10-14 dni ponovi odmerek in ko se neha gonit cimprej kastracija. Naj pa to dela nekdo, ki ve kaj dela.
m.

iguano

• *
Odgovori #148 : 16 Februar 2008, 20:30:09
hvala za informacijo,včeraj je bila na kliniki in dobila hormonalno inekcijo.
a bi mogoče vedla zakaj se je tako zgodaj začela gonit?

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #149 : 16 Februar 2008, 20:54:18
Saj sredina februarja niti ni tako zgodaj. Vecina jih v estrus sicer pride kasneje, ampak nekatere tudi ze prej. Je pa gonitveni cikel dihurjev zelo odvisen od dolzine dneva oz. izpostavljenosti svetlobi, se natancneje podaljsevanja casa osvetljenosti. Stimulatorno vpliva na pricetek estrusa, ko s eosvetljenost podaljsa na 10+ (pri nekaterih tudi ze 8+) ur dnevno. V kolikor so dihurji namesceni zunaj, je pricetek estrusa lahko pricakovati glede na daljsanje dneva, pri tistih, ki pa so notri, pa stimulatorno vpliva tudi umetna razsvetljava.

Tudi sicer je osvetlitev precej bistvenega pomena, saj konstantna stimulacija (+ nekaj genetike) lahko vpliva na razvoj hiperestrogenizma - bodisi zaradi tumorjev na adrenalkah, bodisi zaradi njihove hiperplazije. Stopnja domestificiranosti (nizja kot pri psih in mackah), jih pac dela obcutljivejse za dolocene stimuluse. In svetloba je eden kljucnih. Zato se priporoca, da imajo dihurji, ki so nastanjeni notri, kletko v prostoru, ki je cimbolj naravno osvetljen, oz. v kolikor te moznosti ni, da je v kletki nek prostor kjer je popolna tema in da se kletko zvecer pokriva.

Precej podobna tezava je tudi s spolno hiperproduktivnostjo pri pticah. Kot ves, je tudi njihov cikel (tako dnevni kot tudi spolni) uravnavan z dolzino dneva.

Za samicke, ki niso planirane za razplod, se sicer kastracijo priporoca nekje konec leta, zacetek januarja - takrat jih vecina se ni v estrusu in predhodna terapija s hormoni ni potrebna.
lp, m.

p.s. se opravicujem za kup manjkajocih vejic v predhodnem sporocilu. Jih tukaj dodajam par - za bonus ,,,,,,