beli dihur (mustela putorius furo)

Equus · 169403

PilotGirl

• *
Odgovori #270 : 22 Maj 2009, 15:58:49
Kopirano iz foruma zverinice.com/forum Se opravicujem, nisem vedela, da ni vidno!

OPOZORILO JEMAJTE RESNO!

Rada bi opozorila vse prodajalce oz. rejce dihurjev, da naj ne prodajajo ženski osebi iz Slovenskih Konjic duhurčkov.
Povsej verjetnosti, bo kupovala albino dihurčka. Možno je tudi, da bo druga oseba (spol) vendar, živi v Slovenskih Konjicah.

Za več, me lahko privat kontaktirate na ZS.

Opis žalostnega dogodka.

V sreda 13.5. 2009, sva s fantom odpeljala Albino dihurčka v Ljubljano z namenom, da ga predava novemu lastniku. Dobili smo se v BTCju.  Sam pogovor in vsi nasveti, ki sem jih dala z gradivom (stiskala sem ji od Maje brošurico, dala slikovno gradivo za brikete in vitamin, ter paste, da bo vedela katero kupit in nji ponudila brikete, ki jih je zavrnila) je potekalo brez kakršnih opažanj, da je kar koli narobe. Prav tako, sem ji podarila vrečko, da bo nekaj imel od mene. Povedala, sem ji tudi, da ji bom poslala email, za ime posladkov Chicken treats for cat in ji povedla, da sem vedno na voljo za katero koli vprašanje ali pomoč.
V četrtek ob cca 18h je vsa panično poklicala, da se malček dere, da se je polulal, da smrdi, da jo je ugriznil in da mu teče kri iz ust ter da mu je kri udarila na nos (dobesedno citirano). Iz naše strani, je bilo takoj vprašanje, če je pri ugrizu zgubil zobek in naj preveri, če mu iz noska kri teče ali je samo kri prišla na nosek. Jaz sem potem tudi na mail, napisala celoten nasvet, v primeru, če je izgubil zobek, če je krvavitev iz nosa, da naj takoj pokliče in me kontaktira, da se ga pelje vetu in slika ter ostalo kar bo potrebno. Na mail ni bilo nobenega odgovora niti ni klicala, da bi povedala stanje.
V petek ob cca 17h, klicala mama, ki je povedala, da so malega Binkija uspavali. Seveda nas je vse skupaj šokiralo, in prvo vprašanje je bilo, Zakaj pa uspavati? Fanta sem po glasu in obrazu videla, da je bil šokiran, takoj je tudi vprašal kaj pa je bilo. Mama nam je dala takoj vedeti, da je zravnica za ljudi, da so ugotovili, da je imel malček zvito hrbtenico (očitno ni slišala da se premika 180° in tako naprej) in povečan srček. Zaradi vsega naštetega so se odločili za uspavanje. (S fantom, sva že prvi dan bila pripravljena ga vzeti nazaj in ga peljati k veterinarju) Naj povem, da ni bilo več govora o zobu in kakršni koli krvavitvi. Kar je vse skupaj delovalo sumljivo, sicer sem dopuščala možnost, da je res kaj narobe, je fant zahteval kopije izvidov, ter veterinarja, ki ga je uspaval. Mama je sicer rekla, da bo posredovala izvid, kar se je kasneje premislila. Naj povem, da je mama dobesedno brezčutno povedala, da so ga uspavali in da se nimamo kaj vtikati, kaj oni delajo, da ker so ga plačali lahko z njim naredijo kar hočejo saj ona že ve saj je zdravnica. Očitno je mama postavila diagnozo, rtg slikala in ga tudi uspavala (Mama je zdravnik za ljudi in ne veterinar). Obsodila nas je, da sva ga uvozila iz Češke, da je shiran in da z njimi ravnava grdo. Ko je šel malček od mene je imel 800g, kar je za dvo mesečnega primerna teža, mogoče skoraj preveč.
Vsekakor, me je vse to tako šokiralo (dobesedno sem se zjokala), da sem pisala tudi na mail, da želim dobiti izvide in ime veterinarja, da če mi ne bodo posredovali, pomeni, da se nekaj prikriva.
Tole je skopiran mail, ki ga je mama odgovorila.

Očitno bodo po novem ocenjevali zdravje živali zdravnik in ne za to študiran in usposobljen veterinar!
Na zgoraj omenjeni mail, sem seveda odgovorila, zopet prosila za kopijo izvida, slike rtg in veterinarja, ki ga je uspaval. Klici so se nadaljevali, iz drugih številk. Lahko samo povem, da nimajo čist razčiščenih v glavi! Ker vem, da bi me zaneslo in bi pisala tako kot je govorila, kar pa na tem forumu ni primerno.

Dano nama je bilo tudi vedeti, da bodo kupile novega in glede na znanje, ki sem ga dobila serviranega v teh dneh in kako je bil uspavan in postavljena diagnoza (postavila mama, ki je zdravnica) niso primerni za katero koli živalco. Zato prosim, upoštevajte resno! Ker bo tako kot mene postavila na pretvezo, da je že dva dihurčka hotela kupiti pa so ji prodali, da ima že vse pripravljeno in da je prebrala zverinice.com. Pa še zdaleč niso primerni niti nimajo primernega znanja!

Rada bi rešla ostale, ker me resnično boli, da sem se uštela in dala neprimernim ljudem dihurčka, prav tako je šel od mene prez pogodb (moja največja napaka), zato svetujem rejcem/prodajalcem, da si pridobite pogodbe in od sebe dajte dihurčke s pogodbam pa še to prej preverite osebe, vem da je težko tudi po treh pogovorih ne. Vendar take ljudi je treba ustaviti.

Danes sem jo zopet kontaktirala po sms-u in prosila za kopijo izvidov ter RTG slike, sicer vem, da jih ni, ker sem vse veterinarje v okolici preverila in vprašala po telefonu, če so uspavali dihurčka. Vsi so mi odvrnili, da ga niso uspavali in tudi ni bil pri pregledu.
Se opravičujem za napake, vendar sem tako raztresena in žalostna.

PilotGirl

• *
Odgovori #271 : 22 Maj 2009, 16:00:45
Kasneje sem ugotovila, da je ime bilo dihurčku Dinko in ne Binko, kot sem na začetku razumela. Vendar sporočila nisem hotela spremeniti.

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
Odgovori #272 : 11 Oktober 2009, 10:38:32

Evo, ena slikca našega Samota, da se tema malo obudi (:

silver

• *
Odgovori #273 : 11 Oktober 2009, 10:48:08
Kakšen lepotec!  :o
Še fotkee!

So mi pa dihurčki zelo všeč in ga nameravam imeti, ko bo čas :)

PilotGirl

• *
Odgovori #274 : 11 Oktober 2009, 13:04:05
Tole pa je krepak fant. A je kastiran? Taka kategorija, kot moj Buda ;)

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #275 : 11 Oktober 2009, 13:16:34
So mi pa dihurčki zelo všeč in ga nameravam imeti, ko bo čas :)

Js zaenkrat še pogum zbiram  :D

PilotGirl

• *
Odgovori #276 : 11 Oktober 2009, 13:35:26
Jaz sem jih imela 3 odrasle in trenutno pod sedmih imam še 4 mladičke. Vsak dan se nasmejem, so pravi lumpki  >:D

Vendar so največje cartice, ko pa začnejo vsi gagat imam pa pevski zbor doma  O0  :o

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
Odgovori #277 : 11 Oktober 2009, 14:17:10
Eh, niti ni krepak. Se mi zdi, da se je tudi samo tako naštimal, kot da bi bil veverica in skladišči orehe :P
Drugače je star 5 mesecev in ima nekje okrog 1100gramov :)

silver

• *
Odgovori #278 : 11 Oktober 2009, 14:26:59
Js zaenkrat še pogum zbiram  :D

Ah, tako strašno pa spet ni.  :P

*nastja* iiiiii cukr.  :-* Kje si ga pa kupila/dobila? So mi zelo zelo všeč takšni temnejši dihurčki.  :)

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
Odgovori #279 : 11 Oktober 2009, 14:46:37
Mariborčan je :D
Kupila sem ga pa od družine, ki se je selila a.k.a. ga ni več želela imeti. :)

Res je tak srčkan, in ful mi je všeč njegov rjav nosek :P :-*

silver

• *
Odgovori #280 : 11 Oktober 2009, 15:13:15
Mariborčan je :D
Kupila sem ga pa od družine, ki se je selila a.k.a. ga ni več želela imeti. :)

Res je tak srčkan, in ful mi je všeč njegov rjav nosek :P :-*

Le kako lahko nekdo zapusti takega šarmerja?
Verjamem pa, da se super zabava pri novi lastnici.  :)

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #281 : 11 Oktober 2009, 16:27:32
Jaz dihurje vidim približno takole http://www.youtube.com/watch?v=as3JMPx4FIU  ;D   

Nam psi in mačke naredijo čist zadosten raztur po hiši, ne rabijo še enga žleht pomočnika  :D

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #282 : 11 Oktober 2009, 19:22:06
Mhm. Zato je pa eni moji ime Taz Devil.  ::)

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
Odgovori #283 : 11 Oktober 2009, 20:16:22
Meni se pa sploh ne zdi, da je tak hudiček :D
Verjetno zato, ker ga nimam prosto po stanovanju ampak samo v sobi in mi zato ne mora po kuhinja razkopavat testenin in mleka. Tudi na kable se ne spravlja, všeč so mu samo radirke. :P Pa nogavice krade iz predalov in jih vleče za omaro, skače po pisalni mizi, skače med oblačili, razmetava posodici s hrano in vodo, se skriva pod mojo odejo, leze v torbe, koš za smeti, etc. Ampak ni kritično. Čist super, mali, razigrani škratek je. :-*

attems

• *
Odgovori #284 : 21 Oktober 2009, 21:41:33
A ve kdo za kakšno leglo, ki bo za oddajo decembra?

You can have no better friend than a dog.

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #285 : 22 Oktober 2009, 19:04:02
Ta bo pa tezka. Spolni ciklus dihurjev je namrec reguliran z dolzino osvetlitve. Vecina legel se skoti spomladi, kaksno poleti, nekje s septembrom pa se vecina samic neha gonit. Tako da tako pozna legla so redkost, razen v primerih, ko je spolni ciklus reguliran z umetno osvetlitvijo, cesar pa se vecinoma lotevajo na raznih farmah in mnozicnih rejah.
Nekaj letosnjih dihurjev se se prodaja ta hip, vecina pa je ze starih dva meseca in vec.
m.

attems

• *
Odgovori #286 : 23 Oktober 2009, 13:44:00
Pa saj to še ni takšna starost, ali?
Z mladiči nimam glih nekih izkušenj in z vzgojo

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #287 : 23 Oktober 2009, 16:20:36
Ne, starost dva meseca je min starost pri kateri naj bi mladici zapustili leglo. Z zgornjim postom sem hotela reci, da mladici, ki se prodajajo zdaj in so stari dva meseca (torej primerni za oddajo) v decembru najverjetneje ne bodo vec iskali novega doma.

Osebno zacetnikom priporocam nekoliko starejsega dihurja, ne mladica.
m.

attems

• *
Odgovori #288 : 24 Oktober 2009, 14:46:24
Mi smo dobili samičko staro 1 leto in po večini se oddajajo samo mladički...

z veseljem bi nudla dom kakšnemu starejšemu dihurčku ::)
sam moreš že prav srečo met, da ga najdeš...

za december pa sem se zato odličla, ker  se mi takrat sprostijo vezane vloge :P :P :P

bom pač še malo čakala :) če pa mi je kateri usojen pa me bo itak počakal ;D ;D

Jeca

• *
Odgovori #289 : 27 Oktober 2009, 19:05:33
Drugače je veliko oglasov, kjer ljudje oddajajo dihurje zaradi pomankanja časa, itd.. Lahko tudi tak dobiš dhurčka, ki bi ti ustrezal. :)

attems

• *
Odgovori #290 : 28 Oktober 2009, 17:29:52
Pa js nikoli ne najdem teh oglasov:(

Včeraj sem bla na obisku pr neki znanki in mi je vneto zatrjevala, da so dihurji hujši kot primitivne mačke!!!!!

Grizejo, krampajo,...

Jeca

• *
Odgovori #291 : 28 Oktober 2009, 17:59:51
Ja sej to je, če dihur ni socializiran. Odvisno kakšnega dobiš. Moja Cookie je veliko bolj prijazna, kot pa maček. Nikoli me ni ugriznila, je pa samo rahlo, kot da samo potipa.
Na www.zverinice.com se lahko registriraš in spremljaš, ker sta se oddajala 2 dihurčka.
Sicer imajo pa tudi na Madzarskem kot zavetišče za dihurje, ki komaj čakajo nov dom.
http://www.mvk.hu/index.php?m=109&stype=0

Tudi v Avstrji se najdejo:
http://www.frettchenschutz.at/

:)

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #292 : 28 Oktober 2009, 18:25:18
Ne razumem kaj je misljeno s primitivnimi mackami ...

Kdo ali kaj je hujse je predvsem stvar stopnje socializiranosti. Vsekakor dihur ni macek in ga z njim ni za primerjati, tudi gled ugrizov ne. Edino kar lahko recem je, da dihurji pac ne praskajo. Ugriznejo lahko zelo mocno, kremplji so pa povsem drugacni kot pri mackih in tudi njihova namembnost je drugacna.

attems

• *
Odgovori #293 : 12 November 2009, 13:56:29
saj meni se je tudi mal čudno zdelo...

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #294 : 12 December 2009, 23:57:36
Influenca A pri belih dihurjih - uradno obvestilo in priporocila Ambulante za ptice, male sesalce in plazilce, Instituta za zdravstveno varstvo perutnine, Veterinarske fakultete.
m.

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #295 : 19 December 2009, 19:22:48
V Drustvu Zverinice smo letos pripravili koledar z motivi nasih kosmatincev.  :)

Format koledarja je 31,4 cm x 44,4 cm, vezan je s spiralo. Cena za clane Drustva Zverinice je 8,5 evrov, za ostale pa 10 evrov. Narocila sprejemamo na mail [email protected] (sporocite svoje osebne podatke (ime, priimek, naslov) in stevilo koledarjev, ki jih narocate). Denar, ki ga bomo s prodajo koledarjev zasluzili, bo sel za oskrbo in veterinarske stroske brezdomnih dihurjev.

Koledarji bodo stiskani prihodnji teden, upam, da v zacetku tedna, da jih lahko razposljemo se pred bozicem. Po dogovoru bo mozen osebni prevzem v Ljubljani ali v Trzinu, ostalim se bodo posiljali po posti, oz. bomo skusali nekako zorganizirati dostavo na dolocen konec Slovenije in jih boste potem prevzeli pri nekom iz vase regije.

Pa se nekaj slik za okus:

ABBY LABRADOR

• *
Odgovori #296 : 03 Februar 2010, 20:32:37
V Gmajnicah svojega lastnika čaka beli dihurček.

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #297 : 05 Februar 2010, 15:58:14
Dihur je sel domov.

pupa t.

• *
Odgovori #298 : 14 Februar 2010, 23:00:28
Še moja začasna pridobitev :-*

"Kdor malo razmišlja, se veliko moti."

jenny3

• *
Odgovori #299 : 25 Februar 2010, 09:41:24
Luštkano!! Jaz imam tudi namen enega dihurčka nekoč domov privlečt... Moji sicer še niso čisto za, pa tudi jaz zaenkrat še nimam dvolj časa zanj, ampak kako leto, dve... :)