beli dihur (mustela putorius furo)

Equus · 169472

silver

• *
Odgovori #300 : 25 Februar 2010, 15:57:29
Luštkano!! Jaz imam tudi namen enega dihurčka nekoč domov privlečt... Moji sicer še niso čisto za, pa tudi jaz zaenkrat še nimam dvolj časa zanj, ampak kako leto, dve... :)

Enako... :)

pupa t., iii.  :-*

belidihurcek

• *
Odgovori #301 : 07 Marec 2010, 20:35:08
jaz sem cisto nov ampak se mi zdi da so dihurčki neki najbol carskega kar obstaja :P

Boo

• *
Odgovori #302 : 13 Marec 2010, 20:19:40
Moje stiri barabe :)

Faurholts Miss Nayuki

Faurholts Mister Ichigo

Faurholts Maximus

Cumulus' Gipsy (Liesl)

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #303 : 29 Marec 2010, 12:57:15
Na Vodnikovi cesti v Ljubljani je bil najden albino samcek. Ni oznacen, je precej zanemarjen in ni najboilj socializiran. Ker je zavetisce Gmajnice trenutno zaprto, je bil sprejet v ZH. Lastnik lahko poklice Polono na 051 30 44 35. http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,35827.0.html

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --

Macika

• *
Odgovori #304 : 29 Marec 2010, 12:59:32
Hei

Imam eno vprašanje...namreč, kolega ima namen v kratkem kupiti dihurčka, pa me zanima, kje bi se ga, razen v trgovinah, dalo dobiti? In pa, kje kupujete hrano za svoje dihurčke?
Dala sem mu tudi že razne linke, da si vse zadeve prebere  :)

Hvala

Lp

Barbara

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)

NoXika

• *
  • Beware....this dog is not vegeterian.
Odgovori #305 : 29 Marec 2010, 13:08:35
predlagaj kolegu da ga raje posvoji.  ::)
na sosednjem forumu imajo enega   :)

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,35827.0.html

Parking for Siberian husky owners only! Violators will freeze to death!

Macika

• *
Odgovori #306 : 29 Marec 2010, 13:09:42
Tudi to je opcija ja  ;) Samo, da mu beli niso najbolj.

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)

NoXika

• *
  • Beware....this dog is not vegeterian.
Odgovori #307 : 29 Marec 2010, 13:10:54
ups, maja01 nisem videla, da si že ti nalimala link  :-[

Parking for Siberian husky owners only! Violators will freeze to death!

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #308 : 29 Marec 2010, 13:47:05
Omenjeni dihur se ni na voljo za posvojitev. Lastnik ima namrec 8 dni casa, da se javi. Po preteku tega casa pa bo oddan pod pogoji zavetisca Horjul.

Kar se tice nakupa dihurja - zacenja se sezona mladicev in izbira bo precejsnja. Tako kot odsvetujemo nakup v trgovinah, pa je potrebno biti tudi glede izbire rejca zelo izbircen. Pravzaprav je zelo malo legel v katerih je poskrbljeno za primerno oskrbo mladicev (tako zdravstveno kot za primerno socializacijo). Vecina dihurjev, ki se prodajajo, je okuzena z usesnimi garjami, lahko pa se s kaksno drugo "prijetnostjo" (npr. kokcidija, giardia). Prav tako mladici po vecini niso cepljeni. Zelo veliko pa ni niti primerno socializiranih.

Svetujem, da se o leglih, ki jih priporocamo, pozanima na forumu drustva Zverinice.

Kar se tice hrane - vecina nas hrani s kombinacijo briketirane hrane in mesa. Od briketirane hrane za dihurje, ki je na voljo v Sloveniji (in primerni okolici) je primerna in uporabna samo hrana Totally Ferret (Aler), vsa ostala hrana, ceprav je deklarirana kot hrana za dihurje, ni primerna. Poleg TF nas vecina uporablja se razne visokokvalitetne macje hrane, npr. Orijen, Power of Nature (Natural cat), Applaws, Felidae, Acano (grain free), ...Ki so dobavljive tudi na nasem trgu (tako v "fizicnih" trgovinah, kot tudi v spletnih).
m.

Macika

• *
Odgovori #309 : 29 Marec 2010, 14:25:38
maja01, hvala za odgovor. Tale link za forum sem mu pa že zadnjič dala, da bo prebral malo.

(Hellen Keller)

ABBY LABRADOR

• *
Odgovori #310 : 29 Marec 2010, 16:53:21
V zavetišču Horjul se nahaja en beli dihurček. ;)
Njah sem šele zdaj opazila zgornje poste.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #311 : 30 Marec 2010, 15:19:34
V Gmajnicah je bel dihur, rdeče oči,najden na Vodnikovi, datum najdbe 28.3.2010. Verjetno isto o katerem je govorila Maja01.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

Tine.dihurček

• *
Odgovori #312 : 08 Maj 2010, 20:52:48
Imam eno vprašanje. Pred desetimi dnevi je moj enoletni dihur začel težko dihati in sem ga odpeljal k veterinarju. Začel je dobivati injekcije in sicer pet dni zapored, nato pa čez vikend tablete. Antibiotike namreč. Stanje se mu je postopoma izboljševalo, nato pa spet močno poslabšalo. Zanima me, če je že imel od koga beli dihur, že kakšne podobne težave. Torej težave z dihanjem, kašljanjem ipd.
Hvala, že v naprej.

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #313 : 09 Maj 2010, 12:07:49
Ja.
Kje pa si bil pri veterinarju? RTG prsnega kosa in/ali UZ so naredili? So vzeli kri?
m.

mojca_zajc

• *
Odgovori #314 : 19 Maj 2010, 21:49:43
Tudi jaz imam doma dva dihurčka  :D Sta prava hudička, z njima mi nikoli ni dolgčas. Sta pa po drugi strani velika obveznost in je tudi z njima veliko dela. No pa še malo slikc za vse, ki jih te živalce zanimajo:

It's amazing how someone walks into your life and suddenly you can't remember how you ever lived without them.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #315 : 20 Maj 2010, 19:23:30
Hmm te živali se verjetno neka posebna kategorija. Precej drugačnni od psov, mačk, buder, činčil? A je kak primerek, da je bolj cartljiv, da sčasoma zaupa tudi manj poznani osebi in se pusti mal počohat?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #316 : 21 Maj 2010, 00:01:04
Cist drugacni. Ce ze, potem od nastetega najbolj primerljivi s kaksnim malo "zmesanim" macjim mladostnikom.
Seveda se pustijo cohat. Od mojih stirih, oz. trenutno petih (en zacasnik) se samo ena ne. Ostali pa, ce se jim ljubi in ce imajo cas (te zivali imajo ful enih opravkov  ::) ;D), so cist navduseni nad cohanjem ali vsaj igranjem.
m.

mrzS.

• *
Odgovori #317 : 22 Maj 2010, 11:22:37
Jaz sem prejšni teden dobila dihurčka. Je zelo igriv, radoveden, živahen ..
Zanima pa me, če kdo ve, kako ga lahko odvadimo kakanja in lulanja po stanovanju. Ima namreč posebno sobo, v kateri se lahko prosto igra, če ga imamo pa v dnevni sobi ima pa zraven kletko, kjer ima tudi del stranišča. Včasih ga uporabi in gre v kletko, včasih pa se polula oz. pokaka na parketu. Star je 4 mesece.
Njegova dlaka pa ima tudi posebenj vonj. Zanima me, če obstaja kakšen šampon ali kaj podobnega, da bi ga skopala. Trgovka v zooticu mi je dala nekakšen deodorant, s katerim vonj malo omilimo. Ali bi se s kastracijo ta vonj prenehal??

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #318 : 22 Maj 2010, 11:37:04
Bom zacela na koncu ...

Vonj se po kastraciji omili, vendar imajo tudi kastrirani dihurji svoj specificen vonj. Ta je sicer bistveno manj intenziven od vonja intaktnih zivali (tudi mladicev), vendar nekaj ga ostane in za nekater ljudi je tudi ta vonj motec.
S kopanjem vonja ne boste bistveno omilili, prej nasprotno. Vsako kopanje namrec s koze spere izlocke koznih zlez in jo osusi, kar povzroci le se vecje izlocanje koznih zlez in s tem mocnejsi vonj. Ce ste ga ravno prinesli iz trgovine oz. od rejca ga sicer lahko skopate, vendar naj to ne bo pravilo, ker kot receno bo le se slabse. Kastracija se odsvetuje prej kot konec leta (pri 8-9 mesecih), saj je prezgodnja kastracija povezana z spremambami nadledvicne zleze (tumorji, hipreplazija, ...). Jasno, v tem casu, se posebno, ko bo zacel markirati, bo vonj vse mocnejsi.
Tisti "parfumi" so brezezni in za zival moteci. Dihurji imajo izredno dobro razvit vonj in jih nanasanje raznih sprayev in disav vsekakor moti.
Tudi to je eden od razlogov, da vedno priporocamo, da si vsi, ki so jim dihurji vsec, le-te prej pogledajo v zivo pri katerem od lastnikov. Ce razmisljajo o mladicu, se priporoca ogled nakastriranih dihurjev ...
Navajanje na wc - veliko vztrajnsoti in potrpljenja. Vsakokrat, ko ga vidite, da se pripravlja, da bo sel na potrebo, ga premaknite v wc in kadar gre pohvalite in nagradite (malt pasta). Velja pa pravilo, ce je dihur prosto spuscen, je potrebno, vsaj od zacetka v vsak prostor, ki ga ima v uporabi, namestiti en wc. Ga ni junaka (vsaj ne med mladici in pubertetniki), ki bo cez vse stanovanje tekel  v kletko na potrebo. Nasel si bo prvi kot in to je to ... Poleg tega so precej izbircni pri tipih wc-ja, vecina ne mara trikotnih wc-jev, sploh samci ne, saj so jim prekratki.
Vec odgovorov na svoja vprasanja in vec izkusenj pa na forumu o dihurjih. Saj odgovarjam tudi tukaj, ampak tam smo pac azurnejsi in vec nas je  ;D
lp, m.

zallchy

• *
Odgovori #319 : 18 Julij 2010, 21:20:09
živjo,

tudi mene zanimajo dihurji in tudi sama nekoč želim imeti kakšnega. zanima pa me kakšne vrste je dihur ki ga pošiljam v priponki, ali je sploh "domači" dihur oz. beli dihur?  ???
takšnega bi sama rada imela, saj je čudovit in izgleda naravnost fantastično.
prosim za odgovor.

pupa t.

• *
Odgovori #320 : 18 Julij 2010, 21:27:48
To je ogrožena divja vrsta. ;)
Ti pa pod slikco piše, da se imenuje black-footed ferret.

Če te kaj več zanima o belih dihurjih ti priporočam branje foruma zverinice, ki je res enkraten in zelo poučen. Je bila ena tema tudi o tehle malih divjih žvercah in podobnem vprašanju. :)

"Kdor malo razmišlja, se veliko moti."

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #321 : 19 Julij 2010, 10:00:24
Nov dom isceta JAcky in Zax.

Ona je albino dihurcica, stara dve leti in pol, on pa dark silver/black roan samcek star dobro leto. Sta zdrava, kastrirana, cepljena, socializirana ... Oddajata se izkljucno v paru.
Z dihurjema pride skupaj tudi vsa njuna  oprema, potna lista, ... Oddajata se zaradi zdravstvenih tezav v druzini in posledicnem pomanjkanju casa za ukvarjanje z njima. Kot receno, sta socializirana, ne grizeta (razen v igri - ampak to ni ravno grizenje), kolikor vem, sta navajena tudi psov.

Jacky in Zax sta bila vceraj cipirana. 

Jacky je najbolj raznezena in najbolj cartljiva albino dihurcica kar jih je ... Zax je pravi mali turbodinamicni norec, ocitno imajo to v druzini (moj Skratek je njegov brat). Trenutno je ves pisan, ker menjata dlako.

Oddajata se prek hrvaskega Drustva ljubiteljev dihurjev Tvorum in z njihovo posvojitveno pogodbo.

Vec informacij na [email protected], [email protected] ali prek ZS.

Jacky

Zax

Nove slike bodo v kratkem.

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #322 : 19 Julij 2010, 23:17:19
Novejse slikce:

Lovebug

• Gost
Odgovori #323 : 20 Julij 2010, 17:05:28
En lep pozdrav vsem skupaj...sem malce na hitro pregledala vse post-e moram reči da imaste vsi zelo lepe dihurčke.
Sama sem v iskanu dihurčice cimet barve ali bele z rjavimi očmi žal nikjer ne najdem zato sem se obrnila na vaš forum če mi zna kdo pomagati s kakšnimi kontakti rejcev.
Lep pozdrav ;D

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #324 : 21 Julij 2010, 15:43:37
Ne.
Predvsem pa glej se na kaj drugega kot na barvo. Nakup DEW odsvetujem, cimeta se pa v Sloveniji ne dobi, ker so res redki (tisti, ki se prodajajo na bolhi kot cimet, niso cimet barve). Dobijo pa se bez/sampanjske obarvanosti.

Pa se nekaj stvari na katere je potrebno biti pozoren pri nakupu.
Pri nakupu pazite, da je žival, ki jo izberete, zdrava – naj bo živahna, imeti mora bistre oči brez izcedkov, čista ušesa, dlaka mora biti svetleča, ne pretrda in čista. Ravno tako naj bo čisto in primerno urejeno okolje, v katerem živi. Če je v kletki več dihurjev skupaj, preglejte, ali so vse živali brez vidnih bolezenskih znakov, saj je veliko bolezni nalezljivih.

Odsvetujemo nakup bolnih živali iz usmiljenja, saj je zdravljenje lahko zahtevno in drago. V primeru, da opazite bolno žival, opozorite prodajalca, lahko pa se obrnete tudi na pristojno službo (veterinarska inšpekcija).

Svetujemo, da si žival pred nakupom ogledate večkrat, saj boste tako lažje spoznali njen karakter in navade (tudi slabe – grizenje). Začetnikom odsvetujemo nakup nesocializiranih živali, prav tako bodite pozorni na socializiranost staršev legla, predvsem mame. Odvajanje dihurjev od grizenja je lahko dolgotrajen, zahteven, predvsem pa precej boleč proces, res pa je, da je ob primernem pristopu skoraj vedno uspešen.

Vesten rejec mladičev od mame ne bo ločil pred dopolnjenim osmim tednom starosti (mladiči dihurjev so do 4. tedna popolnoma slepi in gluhi, približno takrat se jih začne navajati na drugo hrano poleg materinega mleka in v tem času gredo skozi izredno pomembno obdobje socializacije, tako da je zelo pomembno, da v leglu ostanejo do omenjene starosti), mamo in mladiče bo hranil s kvalitetno hrano, jih navajal na meso, primerno socializiral (mladiči iz takih legel ne grizejo do krvi!), navajal na uporabo wc-ja, tretiral proti parazitom (notranjim in zunanjim) in vsaj enkrat cepil proti pasji kugi. V kolikor so mladiči ob oddaji se čipirani, imajo potni list in so vpisani v Centralni register psov (z zaznamkom, da gre za dihurja) - toliko bolje ...
vir: http://www.zverinice.com/forum/index.php/topic,1304.0.html

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #325 : 07 Avgust 2010, 21:37:40
Jacky in Zax imata zagotovljen nov dom. :)

tessa

• *
Odgovori #326 : 08 Avgust 2010, 11:43:17
Živjo!

Jaz sem se malo pozanimala o dihurčkih na internetu kjer sem našla večinoma samo dobre stvari. Seveda sem si rekla nekoč ga bom imela. A ko sem govorila s prijazno gospo v neki trgovini za živali mi je povedala tudi nekaj slabih stvari. Za to sem ji hvaležna, me je vsaj malo postavila na trdna tla. Še vseno pa želja po mali zverinici ni izginila. Ker bi bil to moj prvi dihur me zanima kakšne so vaše izkušnje samček/samička, ali se da kje kupiti malo starejše dihurčke ki so jih že malo ˝izšolali˝, kakšna je priporočljiva velikost kletke če bi dihurček v njej spal in bil zaprt ko me nebi bilo doma ter seveda koliko časa si moraš vzeti zanj. Ne mislim se brezglavo spuščati v nakup samo zato ker so mi všeč. Verjetno bom počakala še kakšno leto ali dve ko bom imela res dovolj časa in denarja da mu nudim prijeten dom. Do takrat bom pa samo zbirala informacije ;D

Hvala za odgovore in lep pozdrav,
Nika

Živali ne znajo povedati, znajo pa pokazati...zato se moramo toliko bolj potruditi da jih razumemo

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #327 : 08 Avgust 2010, 12:08:44
Ne vem kje si brala, jaz vsakemu, ki se za dihurje zanima, obicajno najprej povem vse slabe stvari.

Od tega, da imajo zelo specificen vonj, tega, da je zivljenjska doba relativno kratka, da je veterinarska oskrba precej draga (in da do nje slej ko prej prides, saj so na stara leta podvrzeni raznim tumorjem, ki pa so bolj ali manj vsi obvladljivi), do tega, da uporaba wc-ja nikoli ni 100%, da mladici iz neprimerno socializiranih legel hudo grizejo in da je pri nas zelo tezko dobiti mladega dihruja, ki bi bil popolnoma zdrav (vecina jih ima vsaj usesne garje - ki so zaradi anatomski znacilnosti dihurjevega sluhovoda precej bolj zoprne kot npr. pri mackih).

Preden se odlocis za nakup, si dihurja definitivno (skupaj s starsi) oglej v zivo. Pa ne v trgovini za male zivali, ampak pri katerem od lastnikov. Za obisk se lahko dogovoris tukaj (za branje vecine tem na forumu je potrebna registracija in napisan predstavitveni prispevek v skladu s pravili).
Samec : samica - samci so vecji (lahko tudi vec kot 2x vecji od samicke), samicke so lahko izredno drobne (pod 500g). Samice so praviloma zivahnejse. Kastracija samicke je iz zdravstvenih razlogov nujna, za samce ni (je pa priporpocljiva, ce hoces ziveti z njimi v istem stanovanju ...). Poseg je pri samicah invazivnejsi in drazji.

Na bolhi se ves cas (pre)prodaja cel kup dihurjev, najdejo se tudi odrasli socializirani. Jo pa vseeno odsvetujem. V drustvu pomagamo tudi z iskanjem novega doma brezdomnim dihurjem. Vsi, ki se oddajajo z naso pomocjo, so kastrirani, vsaj 1x cepljeni proti pasji kugi, razparaziteni (in pregledani na parazite) in ustrezno socializirani. Ce niso, se oddajajo le pod dolocenimi pogoji - ce sploh. Vse zivali se oddajo s posvojitveno pogodbo in po predhodnem pogovoru z vsemi morebitnimi interesenti (oz., ce tako presodimo tudi po predhodnem ogledu dihurja), placa se pavsalna posvojnina (iz katere krijemo veterinarske stroske za dihurje, pri oskrbi katerih pomagamo). Na podoben nacin deluje sorodno drustvo na Hrvaskem (glej malo visje sporocilo o Jacky in Zaxu), sodelujemo pa tudi z drustvi iz ostalih drzav.

Vec o posvajanju tukaj, o dihurjih na splosno pa na ta istem forumu. Kot sem ze napisala, odgovarjam na vprasanje tudi tukaj, ampak nisem ravno azurna ...

Mib

• *
Odgovori #328 : 24 Avgust 2010, 11:32:40
Pozdravljeni, na tem forumu sem nova a že veliko časa ljubiteljica dihurčkov.
Zato razmišljam da bi si nabavila enega. Sam sem ševedno malo v dvomih da dihurčku nebi mogla nudit vsega.
Tudi za kupit enega, ko gledam malo po netu te gojitelje, nevem komu lahko zaupam da mi bo res prodau zdravega dihurčka oz da me nebi naokoli prenesu.

Boo

• *
Odgovori #329 : 30 Avgust 2010, 19:23:32
Tudi za kupit enega, ko gledam malo po netu te gojitelje, nevem komu lahko zaupam da mi bo res prodau zdravega dihurčka oz da me nebi naokoli prenesu.

Nikomur  ;)
Forum Zverinice za vec informacij :)