beli dihur (mustela putorius furo)

Equus · 169411

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #90 : 23 Januar 2007, 20:40:07
Hja, saj to pocnejo vecino dneva ... ::) Ko pa ne, pa :o

Takole spi pa moj polarni medved:

Dokaz, da ni plisast:

Pa se dve malo bolj aktivni fotki

Koliko dihurjev je na sliki?  ;D

MAkis in  Fricko ??? ali pa Fracko  ???

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --

žiža

• *
Odgovori #91 : 28 Januar 2007, 20:15:41
zdravo maja!em...resno se zanimam za belega dihurcka.čekerala sm po netu in nism zasledila nobenega oglasa...tako da res ne wem kje se da malega hudička nabaviti ???ce  ima kdo kaksno info.-kje je kako leglo itd.zame bi bila wesela...pa še mekaj me zanima...mal smesno vpr.:ali se dosti pustojo po rokah met pa crtlat?ali so dosti stabilni in radovedni da plezajo po tebi(po ramenih,tako kot podganica od prijateljice)...
nekje pa sem zasledila da jim baje odctranijo tisto zlezo da ne spusca vonja.(oz.se brani)....kkako je  stem?wem da domaci dihurji imajo ze nekako zakrnelo to žlezo(ja wem nism se praw izrazla) ::)...tnx za odgowor...živa :P

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #92 : 29 Januar 2007, 17:30:44
Citiraj
ali se dosti pustojo po rokah met pa crtlat?
Povsem odvisno od posamezne zivalce. Nekaterim to zelo pase, drugim sploh ne, tretjim pa kot se jim v dolocenem hipu zazdi. Ampak ce bi bil to nekomu eden od glavnih pogojev pri izbiri zivalce, bi dihurcka odsvetovala. Vecina je namrec takih, da se radi pridejo pocrkljat, ampak v narocju ne zdrzijo prav dolgo, ker so "strasno zaposlene" zivalce.

Citiraj
ali so dosti stabilni in radovedni da plezajo po tebi(po ramenih,tako kot podganica od prijateljice)...
Primerjat podgane in dihurja se ne da v nobenem primeru (in jasno, nikakor niso kompatibilni). Sicer zlezejo na ramo ali celo na glavo, ce jih imas v narocju ali sedis nekje od koder lahko zlezejo nate, vendar je potrebno pazit, ker ravno vzor stabilnosti pa niso ... Tudi se jih ne nosi, tako kot je to kar praksa pri podgancah, po raznih kapucah ali zepih. Je prevec zanimivih stvari in kaj kmalu poskusajo zlest ven. Edino na tak nacin se jih da tovorit okrog, ko so ze posteno utrujeni in zaspijo - npr. meni je Taz zadnjic zlezla v flis in na toplem zaspala, ko smo se preganjali po Barju.

Citiraj
nekje pa sem zasledila da jim baje odctranijo tisto zlezo da ne spusca vonja.(oz.se brani)....kkako je  stem?wem da domaci dihurji imajo ze nekako zakrnelo to žlezo(ja wem nism se praw izrazla) ::)
V Ameriki je res praksa, da se zlezi odstranjuje. Pri nas je to, ce ne gre za poseg zaradi zdravstvenih razlogov (tumor, hudo vnetje, ponavljajoce "zapackanje" - izjemno redko), prepovedano. In dejansko po tem ni nobene potrebe. Vonj, ki ga zivali imajo, v precej vecji meri izhaja iz zlez na kozi. Na intenziteto vonj avpliva prehrana, pogostost umivanja (prepogosto umivanje vonj samo ojaca), cistoca okolja/kletke kjer zivijo in seveda kastracija ter gonitev. To, da bi spustili vonj iz zleze se ne dogaja pogosto - npr. v primeru medsebojnega pretepa, ce se zelo prestrasijo in tudi ob prekomerni stimulaciji (npr. bozanju) - ampak takrat je vonj blazji, pa seveda pri zivalih v fazi gonitve.

Ce se za dihurcka resno zanimas, ti svetujem, da si ga najprej pri nekomu (komot pri meni), ogledas v zivo. Eno je videti dihurcka na lepih slikcah, drugo zaprtega v kletki v trgovini, povsem nekaj drugega pa je ta mala zverinjad v elementu ;D ;D ;D Ce imas kakrsnokoli vprasanje me seveda lahko vprasas, bom poskuslaa odgovorit.
lp, m.

ninanana

• *
Odgovori #93 : 14 April 2007, 14:55:32
caw
mene pa zanima, kako ves al mas samcka ali samicko?? vceraj sva s fantom kupila dihurcka, ampak una zenska v trgovini ni mela pojma, se komaj da je vedla da je dihurcek..kaj sele ker spol je..in me zdj zanima kako se to vidi..ker se mi zdi da je samicka, sam nisem pa ziher..pa se nekaj..sem prebrala vse prispevke na forumu o dihurckih, sam tale zverce men res noro smrdi..nima samo vonja ampak smrdi..kljub temu da sem jo k smo jo prinesli domov po kakšni uri ze kopala, ker res ni blo za zdrzat..pa sem navajena vonja zivali k mam kuza, dve podganci in zajcka..sam tole je pa res..u 5min je smrdela cela soba..pa men vse cunje k sm mal bozala p to..pol pa za povrhu vsega..k smo se ze mal navadl na to..pa nonstop okn odprt..je pa se nekj na postlo k da bi se polulala, sam je pa uffff..mal mn da nism bruhala.. :'( ressss! glede na to k pravte d sploh ne smrdi drugac kao..nvem..kaj je lahko narobe?? drugac je pa res cortkana zvalca pa full prjazna..pa igra se k mucki :) in mi ni tut mal zou pa ceprou jo mam sele en dan:)
ce pa kdo kj ve kaj je s tem vonjem ker je res bad an..pa prosim.. na pomoc!!  ???  hvala!

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #94 : 14 April 2007, 18:22:41
dej me poklici na 040 395 995, ti bom prej odgovorila na vse kar te zanima.
m.

alja12345

• *
Odgovori #95 : 19 April 2007, 19:47:40
zloje lep nisem vedela da lahko imas za domacega ljubljencka dihurja

alja

ursa

• Mali Pesjanar
  • **
Odgovori #96 : 05 Junij 2007, 12:45:38
ojla!
Učiteljica nam je rekla da si lahko zberemo eno žival in jo opišemo in naredimo predstavitev v power pointu. Odločila sem se da predstavim belega dihurja in zato vas sprašujem če lahko te info. ki so napisane na forumu in strani zverinice.com malo uporabim?

mal je off topic

papa

A dog is the only thing on earth that loves you more than you love yourself.  [~Josh Billing]

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #97 : 05 Junij 2007, 13:14:34
ojla.
seveda. Lahko vzames tudi fotke iz galerije na zverinicah, ce pa te bo zanimalo se kaj ali ti kaj ne bo jasno, pa me lahko kontaktiras na mejl ali tukaj na zasebno sporocilo.
lp, m.

p.s. pa menda me ne vikas?  :-\

ursa

• Mali Pesjanar
  • **
Odgovori #98 : 05 Junij 2007, 13:56:15
ne ne ;D tisto z vas sem mislia množino

A dog is the only thing on earth that loves you more than you love yourself.  [~Josh Billing]

Katja :)

• *
  • sladki mali navihančki :D
Odgovori #99 : 16 Junij 2007, 22:21:49
lep pozdrav vsem ljubiteljem in lastnikom dihurčkov!
moje me je Katja in sem ponosna lastnica kar nekaj živalic. dom delim z istrsko goničko Piko, čivavico Sofio Misho, ribicami, zajčkom Tačijem ki je pravi senior saj bo letos dopolnil 10 let  :) že dve leti se s fantom zanimava za dihurčka. moram se zahvaliti tebi Maja, saj si nama bila v veliko pomoč ko sva brala o teh malih zverinicah. no, pravzaprav vsak na forumu je malo pripomogel k odločitvi da postane dihurček del najinega življenja. seveda se v nakup nočem prehitro spustiti saj bi jih želela enkrat videti v živo v kakšnem ljubečem domu  :)
našla pa sem tudi oglas človeka ki te dihurčke prodaja http://www.bolha.com/oglas2444616 
upam da bo delovalo... saj vidite na kateri strani jih oglašujejo pa vtipkajte ameriški dihur če drugače ne bo šlo...
gospoda sem poklicala ampak ne vem kako je s tem-nisem razumela a jih načrtno vzreja... mogoče ga kdo pozna? ga je morda kontaktiral? mladičke iz tega legla nisva nameravala vzeti ker sva sredi selitve pa bi bilo prestresno za dihurčka in tudi za naju malce prehitro...
torej, hvala za odgovore in pozdravček od nas vseh  ;D

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #100 : 17 Junij 2007, 11:26:26
Zivjo.
Ne vem, ali si me ti kontaktirala tudi na mejl ali ne ... No, ce nisi ti (punca ima precej podobno situacijo tvoji), potem je prva stvar, ki jo moras vedeti, da dihurji in kunci nikakor in nikoli ne morejo ziveti skupaj ... Dihurje uporabljajo za lov na kunce ...
Vsekakor je odlocitev, da si dihurcka pogledas v zivo pri nekom, ki jih ima doma, super odlocitev. Branje zgodbi, gledanje slikc in videno v petshopih je eno, dihur "v real lifu", pa nekaj drugega  ;D Ce si iz Lj. ali okolice, se lahko za obisk komot zmeniva midve (tudi ce si od kod drugje, ampak potem bi ti mogoce rajsi dala kontakt od koga, ki zivi blize tebi).
Gospod, ki ima na bolhi oglas, je imel leglo ze lani, kaksni so njegovi dihurji nimam pojma, zato ga ne morem komentirati, niti ne vem v kaksnih razmerah zivijo. Letos je imel eno lustno leglo en fant iz prekmurskega (pomurskaga) konca, vedar ima ze vse maldicke oddane.
Skratka, karkoli te zanima, vprasaj, ti bom poskusala odgovorit.
lp, m.

• *
Odgovori #101 : 17 Junij 2007, 21:03:58
živijo!
 ;D tisto z maila nisem jaz  :) sem pa zelo vesela tvoje ponudbe. glede tega ti bom poslala še mail  :) me veseli da si pripravljena pomagati, tako pomagaš tudi najinemu morebitnemu posvojenčku  ;D
glede kunca. da, sem se že prej pozanimala o tem tako da za to informacijo vem. se mi je zdelo pomembno da se pozanimam kako je v sobivanju z drugimi živalmi in mislim da sem našla primerno rešitev. prostor v katerem bo zajček bo ločen od prostora kjer bo dihurček. bom tako uredila da ne bi smel bit problem. vem da se male zverinice znajdejo a verjemi da bi poskrbela v dobrobit vseh mojih malčkov  :) morda se sliši naivno a s tem imam kar izkušnje  ;D upam le da ne bi bil problem z čivavico. je le eno leto stara-navajena vsem možnih živalic a bolj me skrbi kako bi reagiral dihurček? bi se kot mladič navadil kod je meja ali ne? hm...
drugače pa se ne bi brezglavo zaletavala v idejo da ga kupim. ni važno ali želiš hrčka, ribico ali psa-moraš vedeti v kaj se spuščaš. za ljudi ki ponujajo dihurčke bom pa še gledala. tako ali tako raje preverim več domov oz. lastnikov, ki jih majo, da vidim kakšna je situacija in socializacija staršev...
hvala za odgovor.  lep pozdrav  :)

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #102 : 19 Junij 2007, 01:05:12
glede kunca. da, sem se že prej pozanimala o tem tako da za to informacijo vem. se mi je zdelo pomembno da se pozanimam kako je v sobivanju z drugimi živalmi in mislim da sem našla primerno rešitev. prostor v katerem bo zajček bo ločen od prostora kjer bo dihurček.

Samo res poskrbi, da bosta vedno locena. Ce je treba, tudi z zaklepanjem v kletke v zaklenjeni loceni sobi ...

Citiraj
upam le da ne bi bil problem z čivavico. je le eno leto stara-navajena vsem možnih živalic a bolj me skrbi kako bi reagiral dihurček? bi se kot mladič navadil kod je meja ali ne? hm...
Naucil bi se ze, samo dokler se pa ne bi, bi pa verjetno civavica malce trpela. Pac, njihova igra je precej groba ... recimo na tak nacin:

Tukaj sta oba, macek in dihurcek stara med tri in stiri mesece. Ne vem, jaz osebno bi na tvojem mestu rajsi vzela normalno socilaiziranega starejsega dihurcka. Pri malo vecjem psu se mi ne zdi nic hudega, civave se mi zdija pa vseeno malenkost preobcutljive. Sem namrec sigurna, da bi si ga mlad dihur hotel vzet za partnerja v igri. Sicer pa, vprasaj Miso, s civavami in dihurji ima izkusnje iz prve roke.
m.

• *
Odgovori #103 : 21 Junij 2007, 21:44:38
ojla! maja01, ti verjamem na besedo. vem da so dihurčki pač male zverinice, ki se igrajo tako kot znajo. to bo treba še premislit ja. sicer se naš muc in čivava tudi precej grobo znata igrat ampak obema paše. kako točno pa bi šlo to skupaj z dihurčkom pa ne morem zagovarjat ker nimam izkušenj. zato pa sedaj nabiram informacije in si mi res v veliko omoč  ;D hvala. na mail se ti oglasim ko bom konec z izpiti in selitvijo ker je zdaj noro (saj veš hitimo gor in dol..).  hm... starejši socializiran dihurček... morda veš kod bi se ga dalo dobiti... ker saj veš, včasih da kdo svojega drugam češ saj je socializiran in potem dobiš vse prej drugega. ne mislim nič slabega le to se pogosto dogaja pri drugih živalicah in odrasle živalice je potem kar dolgo, dolgo treba privajat-gre po moje težje kot pri mladih?  :) lepo se imej in počohaj svoje zverinice tudi v mojem imenu  :D

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #104 : 22 Junij 2007, 20:56:27
nisem imela v mislih nic divjega kar bi potrebovalo par tednov intenzivnega ukvarjanja, ampak kaksnega prijaznega socializiranega dihurcka (se najdejo). V naprej je brezveze govorit konkretno, ker bomo pac videli kaksna bo situacija, ko boste dihurcka zares iskali.
Se slisimo, ko se konca izpitna guzva. Jaz imam tudi trenutno pravo norisnico.
lp, m.

crna

• *
Odgovori #105 : 09 Julij 2007, 20:08:59
Danes smo dobili novega člana, tega na sliki. Ime mu je Bine in je star le tri mesece. Zanima me, če bo ostal bele barve in pa kako ga navaditi da bo hodil na potrebo vedno na enako mesto. Brala sem kaj ste napisali na forumu in nekje zasledila da ne grizejo. No, z zagotovostjo lahko rečem da tale naš Bine grize, in to kar močno. Kako ga vzgajati in kako se lotiti prave vzgoje.............?
Hvala za odgovor, pa za kakršne koli druge informacije. >:D

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #106 : 09 Julij 2007, 21:04:42
zivjo.
na fotkah se ne vidi dobro, ampak sklepam, da je albincek (rdece oci) - ce je, potem bo ostal bel, oz. se mu dlaka malo obarvala rumenkasto (glej slike mojega Gulota v tej temi).
Za drugo dvoje pa velja le striktnost in doslednost, pa nobene sile, pomakanja smrcka v luzice in kupocke ... Ti bom jutri napisala obsirneje, danes nimam casa, ker imam jutri en izpit in sem sredi ucenja.
lp, m.

crna

• *
Odgovori #107 : 09 Julij 2007, 21:10:33
Hvala za tako hiter odgovor. In vse nadaljne. Lp

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #108 : 09 Julij 2007, 21:32:40
samo se nekaj na  hitro, preden nazaj planem med knjige ...
par vprasanj, da ti bom lazje in hitreje odgovorila:
- koliko casa je dihurcek ze pri vas?
- kje je nastanjen? (kletka - kako velika; soba; notri - zunaj, ...)
- koliko casa dnevno je spuscen?
- kaksen wc ima (oblika in posip)? koliko wc-jev ima? ali potrebo opravlja "random" samo zunaj kletke ali tudi v njej? Kako velik je prostor kjer je spusce - so v njem se kaksni extra wc-ji, koliko?
- kako mocno in kdaj grize? S eti zdi, da je to v igri ali se ti zdi bolj kot "napad"?

Pa se malo branja do jutri:
http://www.zverinice.com/dihurcki/index.htm
http://www.ferretcentral.org/faq/
http://www.thechipster.com/fert-man.html
http://www.everythingferret.com/index.htm

m.

crna

• *
Odgovori #109 : 09 Julij 2007, 22:04:21
Čau!

Bine je pri nas od danes.
Kletka je zelo velika, ima tri nadstropja in je nekje dva metra krat meter in pol široka.
Potrebo opravlja tako v kletki kot zunaj, vendar se je odmaknil iz tepiha in opravil potrebo na ploščicah.
V kletki ima en WC. Imamo ga notri. Grize pa ko se igra, mislim da ni napadalen ampak se razigra in potem tudi grize.

Hvala in lp

crna

• *
Odgovori #110 : 09 Julij 2007, 22:05:59
Aja, in WC je trikotne oblike, standardni. Posip pa pesek.

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #111 : 10 Julij 2007, 11:31:44
pa v kletki pa svoj wc uporablja, ali gre tudi mimo?

crna

• *
Odgovori #112 : 10 Julij 2007, 15:59:07
Živjo,
v kletki včasih uporabi svoj Wc, drugič gre mimo.
Zanima me tudi kolikokrat na dan se ga hrani? Ali mora imeti ves čas hrano v kletki, ker naš non stop samo nekaj grizlja.
Pa ko se igra včasih prav napada in grize. Kako ga vzgojiti da bo priden fant?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #113 : 10 Julij 2007, 19:34:18
Zivjo.
1. hrana: mora bit na voljo ves cas (preberi si prosim linke, ki sem ti jih vceraj prilimala, bos zvedela en kup koristnih informacij ...). Dihurji imajo namrec izjemno kratek prebavni trakt in hiter metabolizem in hrana, ki jo zauzijejo, je v dobrih 4ih urah "lepo spakirana" na drugem koncu dihurja zunaj ... Ce je dihur predolgo casa brez hrane,  mu nevarno pade konc. glukoze v krvi (toliko so obcutljivi, da se jih tudi pred op. ne posti dlje kot 4 ure).
Moji imajo brikete na voljo ves cas, dvakrat dnevno pa dobijo se pripravljen mesni obrok (navadno perutnino, samo obcasno govedino ali kaj podobnega). Pribl. enkrat tedensko dobijo jajca.
Vkolikor po zauzitju mlecnih izdelkov nima prebavnih tezav, lahko dobiva tudi to. Vse ostalo, posebaj sladkarije (te niti v min. kolicinah) so za dihurje ne... Testenine, kruh, riz, ... vse to, razen v obliki obcasnih in kolicinsko majhnih priboljskov odpade. So striktni mesojedi in vlaknin in OH ne prebavljajo najboljse. Pprevelike kolicine hrane rastl. izvora in hrana prebogata z ogljikovimi hidrati, lahko vodijo v razlicna bolezenska stanja.
Dokler je se mlad, ga navajaj na cim bolj raznovrstno (mesno) hrano, starejsi ko je, tezje je uvesti karkoli novega. Samo briketiran hrana za dihurja ni ok ...
Pri izbiri briketov pazi, naj bodo visoko kvalitetni. Od briketov za dihurje, ki se dobijo pri nas, so uporabni samo Totally Ferret briketi. Vse ostalo so "jajca" in ceprav je hrana namenjena dihurjem, je neuporabna. Verjemi ... Ce si jo kupila, jo zmesaj v drugo kvalitetOmenjene brikete lahko kombiniras s kvalitetnimi macjimi briketi (Whiskas, Frieskies in odobne trgovinske znamek hran odpadejo, ravno tako vsa pasja hrana - ne vsebujejo vsega kar dihur rabi in imajo mnogo prevec vsega tistega kar ne rabi, ali je skodljivo) - jaz uporabljam Felidae (vecji del moje mesanice) in obcasno, bolj kot dodatek za okus, Almo Nature.
Jasno, ravno tako kot hrano, mora ves cas imeti na voljo tudi vodo.

2. wc:
Da imajo dihurji posebno hitro prebavo, sem ze napisala... Posledicno tudi velikokrat iztrebljajo. In takrat, ko je treba, je reees treba - s emudi. In dihur se ti ne bo sprehajal cez vse stanovanje do kletke, plezal v tretje nadstropje (karikiram seveda - ampak drzi), da bo tam opravil potrebo. Nasel bo prvi prazen kot, se namestil in ... Torej, vecji kot je prostor, ki ga ima dihurcek na voljo, vec wc-jev potrebuje. V kletki kot je vasa, vsaj dva. Potem pa, vsaj od zacetka, vsaj enega v vsakem prostoru kjer je spuscen. Ce se zgodi, da se polula, pokaka zraven wc-ja, ali pac kar nekje. Ce ga vidis in utegnes, ga dvigni in prenesi v nablizji wc. Ce zamudis, lepo pobrisi nesreco, mesto kjer se je zgodila, pa dobro ocisti, najbolje s cistilom, ki ima mocan vonj, lahko tudi s kisom. Kreganje, rinjenje smrcka v luze in kupcke ne pomaga cisto nic, prej situacijo poslabsa …
Trikotni wc-ji so dostikrat problem in jih neardi uporabljajo (ceprav jih "pametni" trgovci zelo radi prodajajo kot posebej za dihurje) - so namrec prekratki in dihur se ne more udobno namestiti.
Druga stvar, wc je potrebno redno cistiti - to pomeni vsaj 2x dnevno. Pri cemer pa spet ne smes vsakic prevec ocistiti, malo vonja mora ostati. Sploh kadar menjas pesek, pusti notri nekaj starega ... Dokler se v kletki ne navadi striktne uporabe wc-ja,  mu lahko v ostale tri kote namestis - v najbolj oddaljenega (diagonalno) hrano, v ostala dva pa daj kaksne cuje. Navadno si namrec prostor organizirajo tako, da imajo hrano najbolj oddaljeno od wc-ja. Na cunje pa naceloma ne iztrebljajo (razen, ko markirajo, kar te caka v roku parih mesecev).
Pa se ena stvar – preden ga spustis (kljub veliki kletki naj bo spuscen vsaj dve uri dnevno), pocakaj, da opravi potrebo. C eje ne bo v kletki, s emu bo potem zunaj prevec mudilo z raziskovanjem in bo pac opravil nekje "spotoma" …

3. socializacija:
Prvo pravilo – cim bolj se z njim ukvarjaj. Za zacetek ti priporocam, da ga spuscas v omejenem prostoru (soba npr.), ne po vsem stanovanju – ga bo lazje kontrolirat, pa prej bos prisla na vrsto ti. Ko ga spustis iz kletke, ga najprej pusti, da se v miru zdivja, navoha, razgleda (to traaaaja – pol ure min.). Ko se ti zdi, da je obdelal ze vse koticke, lahko zacneta z blizjim kontaktom. Ko ga primes, ne dovoli, da te ugrizne. Lahko ga k sebi privabis tako, da mu ponudis neko stvar, ki jo ima rad (krasno se v fazi socializacije obnesejo "antihairball" macje paste, pa razne vitaminske paste – sploh Gimpetove so super. Ne mislim toliko z vidika delovanaj za kar so namenjene, ampak kot "ucni pripomocek".) Vsakic, ko pride do tebe, mu daj malo paste (kar iz tube). Lahko si jo tudi namazes na iztegnjono dlan (na ta nacin te ne more ugriznit). Medtem, ko lize, si ga daj v narocje in ga bozaj, se z njim pogovarjaj. Verjamem, da sicer ni ravno hud primer, pri takih "orto", jaz uporabim kar metodo pravljice … Ker pac ne vem kaj se naj z dihurjem pogovarjam npr. pol ure, zacnem govorit pravljico  ;D ::) Glas imas pri tem namrec umirjen (pravljico tezko kricis) in enakomeren - kar zival pomirja ... Na ta nacin bo ugotovil, da vsakic, ko se z njim ukvarjas, se mu dogajajo fajn stvari.
Ko/ce te ugrizne, predvsem ne panicari. Ni fajn, vem, celo zelo zna boleti, ampak ce mahaz z rokami, vpijes, ... ni nic boljse, prej slabse, ker se iz strahu zagrize se bolj. Gobcek mu odpres tako, da mu a) prst porines se globlje in mora odpret (podobna fora kot pri kaci), ali pa tako, da ga stisnes v celjustnem sklepu (imej mero, ni mu treba izpahnit celjusti), kar ga spet prisli, da odpre. Ko jemljes prst ven iz gobca, bodi previdna in hitra, ker te bo verjetno skusal savsnit se 1x (ce res fajn grize).
Vsakic, ko te ugrizne mu moras povedat in pokazat, da se tega ne sme, grizenja ne sme bit dovoljeno nikoli (lahko potem scasoma, ko bo znal kontrolirat ugriz, dovolis dolceno grizljanje pri igri – ampak to pride sele kasneeeejeee). Ko hoce ugriznit, ga primi za kozno gubo na vratu (ta guba je na vrhu vratu – tam kjer macke primejo mladice in jih nosijo okrog in ne na sp. delu vratu kot nekateri zmotno mislijo), skratka – primes za gubo, ga dvignes (ne boli, je pa prijem zelo uporaben, zato s ega cimprej nauci), nalahno (nalahno!) stresi in z odlocnim glasom (ne se dret) reci NE! Ce "tezi" se naprej, ga alhko prevalis na hrbet in ga v tem polozaju (podrejen) zadrzis par sekund. Pazi, ko ga bos spustila, bo – vsaj od zacetka, skocil nazaj. Ponovi vajo. Ce je prevec siten, ga daj za nekaj minut na time out v kletko. Potem ga spusti in s eznjim s emalo poigraj, da ne bo kletke slucajno jemal kot nekaj slabega. Vem, da vcasih kaj razlozim tocno do potankosti, ampak sem se navadila, da moram razlagat in pisat stvari "trotlziher", da ni dileme kaj naredit.

Upam, da ves, da ga je pametno cepit proti pasji kugi, pa da bo imel zelo intenziven vonj, ki se s spolno zrelostjo in v obdobju gonitve smao se stopnjuje. Pri samcih je se veliko bolj izrazit. Moj predlog je kastracija … ki te zadeve zelo ublazi + prepreci markiranje in agresivnost v obdobju gonitve (samci se tudi gonijo, ce slucajno ne ves) + prepreci tezave z urinarnim in genitalnim traktom, ki se znajo pojavit (oz. kar se pojavljajo) pri nekastriranih samcih. Kopanje pri vonju ne bo nic pomagalo, prej bo se slabse, saj s kopanjem speres mascobni sloj s koze in zleze se bolj "delajo", da ga nadomestijo … S kastracijo pocakaj cim dlje, vsaj do starosti pol leta, optimum bi pa bil do 8-9 meseca starosti. Priporocam ti tudi, da si izberes veterinarja, ki o dihurjih nekaj ve …

Toliko zanekrat. Ce te zanima se kaj, ti kaj ni jasno – vprasaj. LAhko tule, lahko na mejl ali prek telefona – slednje najdes na Zverinicah.
lp, m.

+ 1

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #114 : 10 Julij 2007, 19:35:39
mja ... mi je ratalo to nalimat kar nekam.  :-\ ::) Prosim, ce lahko moderatorji prestavijo v "naso" temo.
m.

crna

• *
Odgovori #115 : 10 Julij 2007, 21:29:45
Čau Maja,

Hvala za informacije. Včeraj sem tudi sam že našla linke na netu in si dosti prebrala, zavedam pa se da ne vem veliko, zato se ti zahvaljujem za obsežno razlago. Te bom pa še kontaktirala, ker verjamem da se bodo vprašanja še pojavljala. Živinozdravnika že imamo in v petek ga peljemo na pregled, čeprav je že cepljen proti steklini bomo preventivno cepili še za pasjo kugo. Kaj pa če je ves čas v stanovanju oz. ni v stiku z psmi je tudi potrebno cepit?
Hvala še enkrat in če boš kdaj v celju se oglasi pogledat našega pobalinčka.

C.

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #116 : 10 Julij 2007, 22:15:16
Stekline tudi, ce ne bi bil ...
Kugo pa jaz priporocam, ker je 100% (99,9% ::) ) smrtna, virus pa lahko prineses tudi ti na cevljih, ce bi ze ravno bil kje okrog. Prvo leto 2x, potem ponovno cez leto dni, potem pa morda se enkrat cez dve leti.
Kam pa ga mislite vozit k veterinarju?

crna

• *
Odgovori #117 : 11 Julij 2007, 08:28:42
K veterinarju v Celju. On je imel že našega psa čez in je Bineta tudi že prej spoznal in ga cepil. To je dr. Štokovnik.

James

• *
Odgovori #118 : 12 Julij 2007, 23:08:00
Pozdravljeni vsi ljubitelji teh prikupnih žverc,  ;)

Sem velik ljubitelj živali, ki težko zdrži, brez občasnih obiskov v trgovine z malimi živalmi.  ;D Danes sem v trgovini opazil belega dihurja in lahko rečem, da je bila ljubezen na prvi pogled.  :o Tako prikupne živalci se težko opreš in ni minilo dolgo in že sem jo imel v naročju. Odločil sem se, da se bom o njih čimbolj informiral in najprej spoznal, ali njihov način življenja ustreza mojemu. Pri zbiranju informacij ste mi bile nekatere uporabnice na tem forumu v ogromno pomoč, tako da se vam moram še posebej zahvaliti. V vaših besedah je vidna ljubezen do teh zverinic in moram priznati, da jih ni težko vzljubiti.

Kljub vseh prebranih informacijah, me zanima še nekaj stvari. Mogoče se vam bo zdelo kakšno vprašanje smešno, vendar me zanima vse v zvezi z njimi.

1. Ko gre dihurček na wc, ali ima kakšen poseben/nevzdržen vonj? Npr. ko gre maček na wc je vonj zelo neprijeten. Kako je pri dihurjih?

2. Kako je z dihurčkom ko je sam? Predvidevam, da večino časa prespi vendar vseeno me zanima, kako bi prenašal čas ko sem v službi (caa. 7-8h dnevno). Bi znal biti to problem?

3. Se je že komu zgodilo, da je začel gristi kabel? V sobi imam namreč kar nekaj kablov (TV, komp, radio itd.) Kako je kaj z uničevanjem pohištva in ostalih stvari v stanovanju? Ker mladi psi radi grizejo in praskajo po vsem kar jim pride pod zobke. Kako je pri dihurčkih?

4. Ker stanujem v stanovanju, bi mi verjetno prišla v poštev bolj samička, ker je manjša. Kakšna je razlika v velikosti med samčkom in samičko? Kakšne razlike v vedelnju med spoloma? So samičke kaj bolj mirne od samčkov?

5. Bral sem, da je kastracija skoraj nuja, zanima me kateri veterinar v MB ali okolici je sposoben narediti to na profesionalen način in kakšen strošek to predstavlja? Prav tako me zanima glede cepljenja. (denar ni ovira, samo vseeno me zanima, da vem v kaj se spuščam)

6. Kako je s striženjem nohtkov? Vsi pišete da jim jih je treba na 14dni strižti, vendar na nekaterih slikah vaših ljubljenčkov imajo dihurčki zelo dolge nohtke.

To je zaenkrat vse, verjetno bom še kaj vprašal. Saj veste raje 100 neumnih vprašanj, kot pa nekaj narediti na slepo.

Za vse odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem!

Lp

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #119 : 13 Julij 2007, 00:17:02
Zivjo.  ;D

1. Ko gre dihurček na wc, ali ima kakšen poseben/nevzdržen vonj? Npr. ko gre maček na wc je vonj zelo neprijeten. Kako je pri dihurjih?

Vonj dihurskih iztrebkov je bistveno "blazji" kot vonj macjih. Jasno, ob predpostavki, da je hranjen s kvaliteteno hrano in da s ene goni - obe ti dve stvari namrec znatno vplivata na intenziteto vonja.

Citiraj
2. Kako je z dihurčkom ko je sam? Predvidevam, da večino časa prespi vendar vseeno me zanima, kako bi prenašal čas ko sem v službi (caa. 7-8h dnevno). Bi znal biti to problem?
Tisti cas prespi, urnik prilagodijo lastniku, je pa to eden od razlogov, zakaj jaz zelo toplo priporocam dve zivali. So namrec zeeeelo druzabni in z dvema ni bistveno vec dela kot z enim, je pa za vse - tako za lastnika kot dihurja, to bistveno bolj zabavno. Tudi stroski pri dveh niso opazno visji. To, da pa se dihurja v dvojini  ;D ne navezeta na lastnika, pa definitivno ne velja. Samo eden z drugim si zapolnita cas, ko lastnika ni doma.

Citiraj
3. Se je že komu zgodilo, da je začel gristi kabel? V sobi imam namreč kar nekaj kablov (TV, komp, radio itd.) Kako je kaj z uničevanjem pohištva in ostalih stvari v stanovanju? Ker mladi psi radi grizejo in praskajo po vsem kar jim pride pod zobke. Kako je pri dihurčkih?
Ne. Dihurji, ki grizejo kable, so izjemno redki - s enajde kaksen nadebudnez, ampak jaz iz prve roke ne vem za nobenega.
Od ostalega pohistva so problematicne roze - izkoljejo zemljo in pokoncajo ubogo rozo, vse gumijaste zadeve, nekateri se spravijo praskati itisone, kavce. Tega jih je zelo tezko odvadit in navadno pomaga le, da jim preprecis dostop do te zanimive stvari ... Pa zavedat se moras, da mora bit prostor kjer je dihur spuscen, primerno zavarovan.

Citiraj
4. Ker stanujem v stanovanju, bi mi verjetno prišla v poštev bolj samička, ker je manjša. Kakšna je razlika v velikosti med samčkom in samičko? Kakšne razlike v vedelnju med spoloma? So samičke kaj bolj mirne od samčkov?
Bistvene razlike v karakterju ni. Je bolj stvar karakterja posamezne zivali kot pa spola. Razlika v velikosti pa ni taka, da samcek zaradi tega, ker zivis v satnovanju, ne bi prisel v postev ... Tudi najvecji smaci so bistevno manjsi od se tako "zgoljave" macke. Prostora pa oboji, ne gled ena velikost, rabijo enako.

Citiraj
5. Bral sem, da je kastracija skoraj nuja, zanima me kateri veterinar v MB ali okolici je sposoben narediti to na profesionalen način in kakšen strošek to predstavlja? Prav tako me zanima glede cepljenja. (denar ni ovira, samo vseeno me zanima, da vem v kaj se spuščam)
Kaj je zate okolica MB?
Kastracija samcka sicer pride okrog 50€ (malo manj), kastracija samicke pa je drazja, saj je poseg zahtevnejsi, pride pa okrog 80 €. S tem da, je pri kastraciji samicke nujno, da veterinar ve kaj dela ...

Citiraj
6. Kako je s striženjem nohtkov? Vsi pišete da jim jih je treba na 14dni strižti, vendar na nekaterih slikah vaših ljubljenčkov imajo dihurčki zelo dolge nohtke.
Jaz jih svojim strizem na 2-3 tedne. Nimam nobene pametne slike, ampak tule ima Gulo normalno dolge kremplje, pa na tejle sliki so Tazini tudi normalni. Tile Kunini so pa ze precej dolgi in potrebni krajsanja.

Citiraj
To je zaenkrat vse, verjetno bom še kaj vprašal. Saj veste raje 100 neumnih vprašanj, kot pa nekaj narediti na slepo.
Se absolutno strinjam.  ;D Ce bi zelel dihurcka prej videti v zivo - kako funkcionira pri nekom doma, povej, ti bom probala uredit obisk v vasem koncu.
lp, m.