beli dihur (mustela putorius furo)

Equus · 169419

kala,runo,bella

• *
Odgovori #180 : 22 Marec 2008, 17:38:55
Aho!

Jaz sem pa sedaj ravnokar še ujela na prvem programu  Majo in Titota. Krasna sta bila, škoda ker je vse tako kratko.
Titotu je pa po videnem sodeč kar godilo v studiju  ;)

Lp
Ana

Satin

• *
  • When wilderness calls...
Odgovori #181 : 23 Marec 2008, 14:10:05
Maja smo vaju s Titom gledali in je bil mali ful priden, na koncu je bil pa tolk prisrčen ko je imel vsega zadosti in se je skril pod tvoj komolec :D :-*

ursa

• Mali Pesjanar
  • **
Odgovori #182 : 23 Marec 2008, 14:39:36
jaz sem vaju tudi gledala ;D Tito je bil tako priden...čeprav te ne poznam (ne po videzu ne tako) sem takoj vedela da si ti ker si imela sabo Tita ;D

A dog is the only thing on earth that loves you more than you love yourself.  [~Josh Billing]

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #183 : 23 Marec 2008, 21:17:44
"Tamali" je en tak povsem netipicen dihur, ampak nadvse pripraven za take hece. Namrec prav nic mu ni tezko tudi vec kot uro spati v narocju, pusti se vlaciti po rokah vsem in vsakomur. In zelo dobro nasprotje kaksni od ostalih nasih clanic (Taz), da lahko morebitnim bodocim lastnikom pokazem dva ekstrema. Taz je namrec do vseh, razen do mene, hja ... ne ravno prijazna in takoj poskusi kako dalec lahko gre in prisleka ustrahuje (beri dobesedno poskusi). ::)
Oddaja sama pa - kaj jaz vem, se nisem gledala, ampak mislim, da imam teh sovov pocasi dovolj. Po eni strani se sicer nekaj najosnovnejsih informacij lahko navrze, po drugi strani pa je kontra ucinek, so prevec lustkani in jaz imam premalo casa, da bi naredila fino antirelkamo. ;D Mogoce bi pa morala naslednjic prinesti Taz ... ;D
m.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #184 : 31 Marec 2008, 21:42:25
iguano, ste ze bili na UZ? Kaj je pokazal?
firbcna m.

SoNy*

• *
Odgovori #185 : 06 Junij 2008, 18:56:34
Pozna kdo kakšno leglo kjer bi se trenutno oddajali dihurji?
Hvala za odgovore.
 :)

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #186 : 06 Junij 2008, 21:00:01

feltna

• *
  • my friend
Odgovori #187 : 25 Julij 2008, 21:31:50
jaz sem pa zasledila tale oglas na bolhi... za take ljudi bi bla sam še palca!!! Če ne marajo živali ne marajo niti ljudi.. pomislite!!!!
dihur z kletko

Resnični prijatelj je nekdo, ki ve, da si dobro jajce, četudi si malce počen!

Nelly

• Mali Pesjanar
  • **
Odgovori #188 : 26 Julij 2008, 04:18:18
Hja, bogi otroček, ki nima več interesa  >:D Saj bodo starši kupili nekaj drugega  :-\

Ravno zadnič sem v mr.petu poslušala prodajalko, ko je neki ženski, ki je nos molila v dihurjevo kletko razlagala kako so to nadvse prisrčne živalice, full crkljive če jih že od malega navajaš na roke lahko v naročju prespijo cel večer. In nadvse primerne za otroke, ker so bolj neobčutljive za nerodne prijeme in se res veliko bolj navadijo na ljudi in so manj nevarne kot glodalci, ki radi grizejo  :o :-\ Jasno tudi boljše kot psi, ni ga treba vozit na sprehode, očistiš kletko in to je to  ::)

Maja01, ti boš verjetno najboljše vedela... za nabavo dihurčka, kdaj ja najbolj primerna starost za nakup oz. kdaj gredo lahko iz legla?
Nič ne načrtujem informativno me zanima, me je še nekaj zbodlo v njujem pogovoru pa ne vem če me je upravičeno :-[

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
Odgovori #189 : 26 Julij 2008, 09:34:41
Jaz sem slišala dva odgovora. Torej, da je dobro, če je mladiček čim dlje pri mamici in da ga rejec navaja na roko. Drugi pa je, da je bolje, da gre čimprej od mamice, saj ga ta veliko nauči - dobrih stvari pa še kakšno grdobijo.
Zdaj če poslušaš vsak odgovor posebaj lahko verjameš vsakemu, prvi je smiseln, drugi je pa argumentiran. Verjetno ve Maja povedati več. Jaz zdaj že lep čas samo proučujem dihurčke in . . . in . . . so mi res zelo všeč.
Sem videla par primerov, ko oddajajo dihurčke okoli 7 tednov, 2mesecev, 3mesecev. Omejitve navzgor verjetno ni, navzdol pa sigurno (je pa ne znam povedat). Maja?

Počasi me je pa že začelo jezit, ko mi vsak reče, da to (dihurček namreč) smrdi ko kuga.  :'( Če je zdrav in ima pospravljeno bivališče, wc in vse kar je potrebno, NE SMRDI!

lp

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #190 : 27 Julij 2008, 22:58:59
Optimalna starost za oddajo je 7-9 tednov, jaz priporocam oddajo oz. da se jih iz legla vzame pri dveh mesecih. Dihurji mlajsi od 7ih tednov potrebujejo socializacijo znotraj legla, ni jih malo, ki pri tej starosti se niso povsem odstavljeni (drugo hrano se zacne dodajati pri starosti 3, 4ih tednov, pri tej starosti tudi sele odprejo oci in usesa). Jaz se s tem, da jih mama nauci vec slabih kot dobrih stvari, ne strinjam, saj ce so samica in celo leglo primerno socializirani, navajeni "hendlanja" ze opd malega, s tem ne more biti problemov. Ce pa samica in mladici ljudi niso navajeni, pa to le pomeni, da se od takega rejca zivali ne jemlje. Ker verjetno to ni edini problem s katerim se bo novi lastnik soocil.

Dihurji absolutno niso primerni kot zivali za otroke, sploh, ce ga vzame "zacetniska" druzina. V takem primeru eventuelno pride v postev kaksen starejsi, socializiran in umirjen dihur, ki je ze od prej vajen otrok.

Poleg zgoraj nastetega (higiena, pravilna prehrana) na vonj seveda mocno vpliva tudi kastracija.
m.

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
Odgovori #191 : 28 Julij 2008, 10:27:58
Jaz, osebno bi raje imela mladička, čeprav bi bil zame mogoče res primernejši starejši dihur, glede na to, da dihurja v živo sploh še nisem videla, ga držala v rokah. Ampak zaenkrat vem še premalo o njih in ne bom na vrat na nos skočila v nakup, pa tudi če si ga še tako zelo želim.

Želim si samičko in če (teoretično) kupim mladička to pomeni, da jo moram dati sterilizirati (oz. kastrirati). Kako naj vem kdaj naj jo dam sterilizirati, da me ne bo prehitela gonitev. Je narobe, če steriliziraš dihurčico med gonitvijo? So kakšne hude posledice?

Že vnaprej hvala za odgovor XD

nastja

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #192 : 28 Julij 2008, 11:53:28
glede na to, da dihurja v živo sploh še nisem videla, ga držala v rokah.
No, potem ves kaj moras pred nakupom narediti ...  ;D Se s kaksnim lastnikom dihurja dogovoriti za ogled. Ker gledati slikce in brati lustne zgodbice je eno, videti jih v trgovini (ali na TV) drugo, v zivo in v realnem okolju pa tretje ...

Citiraj
Želim si samičko in če (teoretično) kupim mladička to pomeni, da jo moram dati sterilizirati (oz. kastrirati). Kako naj vem kdaj naj jo dam sterilizirati, da me ne bo prehitela gonitev. Je narobe, če steriliziraš dihurčico med gonitvijo? So kakšne hude posledice?
Glede na to, da bo to tvoja prva dihurcica, ti toplo priporocam kastracijo. Ko jih enkrat malo bolj spoznas (mislim njihove zahteve in specifike), ko se nekaj naucis, mislim, da je sele potem cas za razmisljanje o vzreji. Velik odstotek samick, ki se jih ne kastrira, ne "pride ven" iz estrusa. Kar zna imeti tudi usodne posledice.

Kastracijo - tako samckov kot samick priporocam cim kasneje, ce res ni nujno, ne pred pol leta (raje kasneje). Kar v praksi pomeni nekje decembra, oz. najkasneje do februarja. Vecina samick ima namrec prvo gonitev v naslednjem letu (ne v tistem kot je skotena). Jasno, so izjeme in lahko je prva gonitev tudi ze tako zgodaj kot pri starosti treh mesecev. Ce se slucajno zgodi, da te prehiti, se navadno odlocamo za hormonsko terapijo (eanko kot pri samickah, ki so v perzistentnem estrusu), stranskih ucinkov nismo imeli se nobenih (gre za enkratno, oz. izjemoma 2x aplikacijo hormona). Kastracije med gonitvijo ne priporocam - takrat so namrec vsi organi mnogo bolj prekrvavljeni in ker poseg vseeno ni najbolj enostaven, je lahko rizkantno. Smo pa tudi ze kastrirali samicke, ki so bile v prvem tednu gonitve.

Ce te se kaj zanima, kar vprasaj.
lp, m.

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
Odgovori #193 : 28 Julij 2008, 13:20:01
Hvala Maja.
Torej, glede na to, da sem brala, da so dihurčki zelo družabni, ali priporočaš, da vzamem dva ali je za začetnika to prevelik zalogaj? Recimo, da bi vzela dva - naj potem vzamem samčka in samičko ali dve samički? Lahko vzamem bratca in sestrico ali dve sestrici?
Ali pač, glede na to, da sem začetnica, kupim samo samičko in se več ukvarjam z njo - igra?

In če imaš dihurja in dihurčico, ki se goni, lahko pričakuješ mladičke, ne glede na to, da sta bratec in sestrica, ali se med samo ne parijo? Ker res ne bi imela dihurčkov zato, da bi imela mladičke . . .

Hvala

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #194 : 28 Julij 2008, 15:57:58
Jaz absolutno priporocam dva. Ker je to pravzaprav za lastnika bistveno bolj enostavno kot en sam, saj namrec veliko odvecne energije "pokurijo" v medsebojni igri. Seveda to, da sta dva (ali vec) nikakor ne pomeni, da se na lastnika kaj manj navezeta. Jaz sicer priporocam malenkost starejsi parcek 8s cimer je misljena samo dvojina, ne komb. spolov), ampak z dobro socializiranimi mladici se da tudi cisto lepo zivet. Problem je edino ta, ker so taki redki ... (zaradi rejcev, ne zaradi samih zivali).

Glede kombinacije spolov je pravzaprev vseeno, je stvar osebne preference, trenutnega navdiha, eye contacta  ;D in podobnih zadev. Razlika, ki je - samicke so v povprecju malo bolj hiperaktivne, morda znajo biti tudi malo bolj sitne. Samci so vecji (lahko se 1x vecji). Kastracija samicke je nujna, ce ne mislis parit, poseg je bolj zahteven. Pri samcih kastracija iz zdr. razlogov ni potrebna, ampak imeti nekastriranega samca v casu gonitve (kar je prakticno pol leta) v stanovanju, je nemogoce. Razen, ce imas poseben prostor kjer shranjujes obleke in imas notri razkuzilnico in razsmrajevalnico. Vonj je namrec "ubitacen" ... In ne smrdi samo dihur, ampak se vse kar pomarkira, pa vse cesar se dotakne (z lastnikom vred) in vse kar je v istem prostoru. Ce jemljes mladice, potem je najbolje, da vzames dva hkrati.

Ce imas nekastriranega samca in nekastrirano samico - ne glede na sorodstvene povezave, lahko pricakujes paritev. Koliko bo uspesna in kaj ven pride (deformacije), je drugo vprasanje ... Kakorkoli, nekastrirani samci so pripravljeni naskocit se vse kaj drugega kot samo gonece samicke ....  ::)
m.

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
Odgovori #195 : 28 Julij 2008, 17:31:52
Če je tako, bi se jaz potem odločila za dve samički. Seveda moram potem računati zraven še dve kastraciji, kar verjetno ni poceni.
Mogoče veš okvirno ceno (glede na to, da so tvoje dihurčice to že dale skozi?)?

Pa še glede veterinarjev - Tudi to me rahlo ovira pri nakupu, smo namreč precej oddaljeni od Ljubljane, kjer verjetno je kakšna klinika, ki je specializirana za eksotične živali. V naši bližini sta namreč samo dve veterinarski kliniki - v Mozirju in v Topolšici. Ne vem sicer koliko izkušenj imajo z dihurju, ampak verjetno ne prav veliko. To pomeni, da bi v primeru kakšnih zapletov morali v Ljubljano na kakšno kliniko, kjer so specializirani za eksotične živali.

Bom pa zdaj poslala email v Topolšico, da se pozanimam glede izkušenj z dihurji.

lpn

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #196 : 29 Julij 2008, 01:02:01
Cena kastracije za samicko je okrog 100€, za samcka pa okrog 50. Cene seveda variirajo od klinike do klinike.

Za prvo in drugo silo so v Topolsici povsem ok in nekaj dihurskih pacientov imajo in torej tudi nekaj izkusenj. Definitivno na vasem koncu najboljsi in kar je meni zelo vsec - ce ne vedo vprasajo, oz. posljejo naprej. Za kaksne resnejse zadeve pa vseeno priporocam Veterinarsko fakulteto.

Se vedno pa je moje priporocilo, da si jih pred nakupom nekje ogledas v zivo.
lp, m.

PilotGirl

• *
Odgovori #197 : 14 Avgust 2008, 20:03:17
Lahko povem, da sem kupila od iguano punčko Galo. Zelo sem vesela ker je zdrava in tudi lahko rečem, da je za moje pojme zelo socializirana. Maja vedno pripravljena na pomoč in nasvet. Prav tako tudi iguano. Hvala obema!

Imam pa vprašanje za Majo, katera hrana je dobra oz. kateri dve bi mešala, ko daješ obrok: Eagle Pack Holistic Select, totally ferret baby formula in orijen (hrana ta za mačke).

Se pozdravček od Gale.

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #198 : 14 Avgust 2008, 22:17:56
Absolutno Orijen (vecinski delez mixa, vsaj 2/3), potem pa po izbiri, lahko mesas tudi vse tri, ne bo cisto nic narobe. Moji so trenutno na mesanici Orijena in malo Totally Ferreta. Nas obicajen mix pa je 2/3 Orijen, 1/6 Felidae (macja hrana), 1/6 TF - to imajo na razpolago vedno, potem pa 2x dnevno dobijo se obrok mesa.
Moji so na Orijenu od zacetka maja in sem nadnavdusena. Iztrebki so super (sicer nikoli niso bili problem), dlaka je fantasticna (skoraj tako kvalitetna kot zimska, samo podlanke je manj - v bistvu bi bil kaksen krznar prav vesel takega kozuha ...) in seveda, jedo jo radi. Enako hrano jesta tudi moja macka in sem ravno tako zadovoljna.
m.

PilotGirl

• *
Odgovori #199 : 14 Avgust 2008, 23:57:38
Jaz ji trenutno dajem Orijen 1/2 in TF Baby 1/2, je ta kombinacija ok? Lahko priznam, da od kar ima Orijen briketke se je tudi prebava uredila, lahko je tudi stresna kriza šla mimo, to ne bi znala točno določit.
Ja vsak dan dobi obvezno 2x meso. Vsake toliko časa tudi tuno oz. katero koli drugo ribico. Poskusim se čim bolj držati tvojih nasvetov. Vsak dan jo tudi tehtam, verjetno bom sedaj prešla na teden, me pa zanima koliko mora imeti gramov pri taki teži?

Maja, veš kaj me zanima, do katere mere se da odomačiti dihurčka, glede grizenja. Se jo, da odvaditi, da čisto prenegaa grizljati ali bodo vedno prisotni minimalni ugrizi, kot npr. igra z mačko ali psom.

Potrebujem še en nasvet, ugotovila sem, ko odprem njeno kletko, pride do napada ugriza v smislu dominance in češ moje je pust, prav tako naredi pri hrani oz. ko ji posodico dam not ali pa ven. Ugrizi ratajo kar močni tako, da kar lepo zarije zob in jasno noče spusit. Sicer odpiranje ni tako hudo kot pri posodici. Predvidevam, da se boji za hrano, da ji jo bom vzela. Dogaja se tudi to, ko jo dam nazaj v kletko, da me prime za kožo in vloče roko v kletko. Mi lahko pomagaš kako jo odvaditi in kaj želi s tem povedati. Rada bi jo razumela, da bom vedela ozadje in pravilno odreagirala ter predvsem odvadila.

U ja pa še to, kako jo odvaditi, da oprsnica in vrvica ni za grizljati :) Navajam jo na oprsnico in vrvico pa ji je nekaj časa všeč potem se pa spravi to noro gristi.

Drugače je pa pravi medo, vedno igriva in ponavadi jo z igro tako zmatram, da revca obleži in zaspi sredi sobe oz. kjer na zadnje ostane :)

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #200 : 15 Avgust 2008, 00:31:05
Jaz ji trenutno dajem Orijen 1/2 in TF Baby 1/2, je ta kombinacija ok?

Jaz bi ji dala malo vec Orijena. Nekje razmerje 2/3 O. + 1/3 TF baby.

Citiraj
Vsak dan jo tudi tehtam, verjetno bom sedaj prešla na teden, me pa zanima koliko mora imeti gramov pri taki teži?
Enkrat na teden je vrh glave zadosti. Teza je zelo odvisna od konstitucije in koncne velikosti dihurja in je pri tej starosti nemogoce reci (ok, neke meje so ze, ko reces, da je dihur absolutno prelahek ali predebel) koliksna je optimalna teza. Je imela pa njena sestrica, ce sem si prav zapomnila, 640 g v torek.

Citiraj
Maja, veš kaj me zanima, do katere mere se da odomačiti dihurčka, glede grizenja. Se jo, da odvaditi, da čisto prenegaa grizljati ali bodo vedno prisotni minimalni ugrizi, kot npr. igra z mačko ali psom.
Odvisno kaj imsa v mislih. Ce mislis grizenje v stilu - pridem mimo in te spotoma ugriznem, potem se jih seveda da odvadit. Ce pa sprasujes za grizenje v igri, potem ne. Ker je to njihov nacin igre in komunikacije. Jasno, je pa pri normalno socializiranem (malo starejsem) dihurju to nekaj cito drugega kot grizenje neustreznosoc. zivali, ali grizenje "sitnih pubertetnikov" (tvoja je v tej fazi :P). Da prides do faze popolne kontrole ugriza, morata vspostavit odnos kjer se ve kdo je alfa (enako kot pri psih, ...) in kaj se sme in kaj ne. Zato se v tej fazi ne dovoljuje nikakrsnega grizenja, tudi igras se z njo tako, da namesto tvoje roke grize pliskota/krpo/kaksno drugo igraco ...

Citiraj
Potrebujem še en nasvet, ugotovila sem, ko odprem njeno kletko, pride do napada ugriza v smislu dominance in češ moje je pust, prav tako naredi pri hrani oz. ko ji posodico dam not ali pa ven. Ugrizi ratajo kar močni tako, da kar lepo zarije zob in jasno noče spusit. Sicer odpiranje ni tako hudo kot pri posodici. Predvidevam, da se boji za hrano, da ji jo bom vzela. Dogaja se tudi to, ko jo dam nazaj v kletko, da me prime za kožo in vloče roko v kletko. Mi lahko pomagaš kako jo odvaditi in kaj želi s tem povedati. Rada bi jo razumela, da bom vedela ozadje in pravilno odreagirala ter predvsem odvadila.
Nima kaj grizt. Enako kot z vsemi ostalimi situacijami - strogi ne, ce je tecna do amena, primes za gubo in zarolas na hrbet (ponovis kolikorkrat je treba, pa na zacetku jo bo, sploh, ker je malo dominantna, to s malo bolj razp***. Samo se ne smes pustit, ker sicer bo ona tebe imela pod kontrolo in ti odrejala kaj lahko in kaj ne.)
Problem jemanja iz kletke in dajanje posode vin iz kletke pa resis tako, da jo med tem zamotis. Npr. posodice namestis notri/vzames ven, ko nje ni v kletki (to da posode in ostalo lahko jemljes ven/dajes notri bosta delali potem, ko bos ti malo bolj prepricana sama vase ;) ), ven jo vzames tako, da kletko pac enostavno odpres in pustis, da zleze ven. Ce jo hoces pa dvignit, pa se to naredi tako, da jo ne kar primes, ampak se ji z roko priblizaj malo bolj pocasi, jo npr. malo ogovori, zamoti (lahko z drugo roko - ji das dlan pred nos, ...) in jo potem lepo pocasi vzames ven.

Citiraj
U ja pa še to, kako jo odvaditi, da oprsnica in vrvica ni za grizljati :) Navajam jo na oprsnico in vrvico pa ji je nekaj časa všeč potem se pa spravi to noro gristi.
Zamoti jo. Oprsnico ji natakni gor, potem pa jo zanimiraj (igra taka ali drugacna) + "magic" malt pasta (to lahko uporabis tudi pri jemanju iz kletke in ostalih zadevah).
m.

PilotGirl

• *
Odgovori #201 : 15 Avgust 2008, 19:12:09
Jaz bi ji dala malo vec Orijena. Nekje razmerje 2/3 O. + 1/3 TF baby.

Se mi je zdelo, da bi mogla to kombinacijo. Hvala za nasvet.

Citiraj
Enkrat na teden je vrh glave zadosti. Teza je zelo odvisna od konstitucije in koncne velikosti dihurja in je pri tej starosti nemogoce reci (ok, neke meje so ze, ko reces, da je dihur absolutno prelahek ali predebel) koliksna je optimalna teza. Je imela pa njena sestrica, ce sem si prav zapomnila, 640 g v torek.

No mojo sem tehtala v sredo pa je tehtala 630g. Tako, da sta tu tu s težo.

Odvisno kaj imsa v mislih. Ce mislis grizenje v stilu - pridem mimo in te spotoma ugriznem, potem se jih seveda da odvadit. Ce pa sprasujes za grizenje v igri, potem ne. Ker je to njihov nacin igre in komunikacije. Jasno, je pa pri normalno socializiranem (malo starejsem) dihurju to nekaj cito drugega kot grizenje neustreznosoc. zivali, ali grizenje "sitnih pubertetnikov" (tvoja je v tej fazi :P). Da prides do faze popolne kontrole ugriza, morata vspostavit odnos kjer se ve kdo je alfa (enako kot pri psih, ...) in kaj se sme in kaj ne. Zato se v tej fazi ne dovoljuje nikakrsnega grizenja, tudi igras se z njo tako, da namesto tvoje roke grize pliskota/krpo/kaksno drugo igraco ...[/quote]

No nisem vedela, da ji ne smem dovoliti nikakršnega ugriza niti v igri. Zelo rada pride mimo in te ugrizne z namenom, pridi se igrat. Samo ti ugrizi so čisto drugačni, veliko man močni in boleči.

Citiraj
Nima kaj grizt. Enako kot z vsemi ostalimi situacijami - strogi ne, ce je tecna do amena, primes za gubo in zarolas na hrbet (ponovis kolikorkrat je treba, pa na zacetku jo bo, sploh, ker je malo dominantna, to s malo bolj razp***. Samo se ne smes pustit, ker sicer bo ona tebe imela pod kontrolo in ti odrejala kaj lahko in kaj ne.)

Bom upoštevala to. Se mi zdi, da točno ve kaj sme kaj pa ne, ampak jo vsake tok časa in to nekajkrat na dan zapopade najstniška pubrteta in preprosto se usaja. Naredi se francoza. Na gubo je zelo jezna :) Pri gubi se prav razjezi in se potem še bol usaja, sicer, ko to ponovim nekajkrat obupa. In seveda globoko udihne ;) Pomoje sem ji tok tečna :)

Citiraj
Problem jemanja iz kletke in dajanje posode vin iz kletke pa resis tako, da jo med tem zamotis. Npr. posodice namestis notri/vzames ven, ko nje ni v kletki (to da posode in ostalo lahko jemljes ven/dajes notri bosta delali potem, ko bos ti malo bolj prepricana sama vase ;) ), ven jo vzames tako, da kletko pac enostavno odpres in pustis, da zleze ven. Ce jo hoces pa dvignit, pa se to naredi tako, da jo ne kar primes, ampak se ji z roko priblizaj malo bolj pocasi, jo npr. malo ogovori, zamoti (lahko z drugo roko - ji das dlan pred nos, ...) in jo potem lepo pocasi vzames ven.
Zamoti jo. Oprsnico ji natakni gor, potem pa jo zanimiraj (igra taka ali drugacna) + "magic" malt pasta (to lahko uporabis tudi pri jemanju iz kletke in ostalih zadevah).

S prebliževanjem roke sve na začetku začele, pa se je vedno končalo z grdim krvavim ugrizom. Tako, da tale pasta najbol deluje :) Tudi raje se prime, preverjeno! Danes ni blo nobene hure bure. Ja hrano pa tudi, sama za enkrat prakticiram tako, kot si napisala, Gala uzuni se se ureja hrano in skodelice.

Ja dejstvo je, da najbol pomaga pri oprsnici animacija ali pasta. Zdej je potuhtala kako je fino za mano tect :D in se delat veliko, kadar ima ovratnico na sebi.

Sem si tudi iz tvoje spletne strani (zverinice.com) našla link in pobrala dol pdf z naslovom The Ferret Owber's Manual.

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #202 : 16 Avgust 2008, 22:49:04
Ja, tale pdfjcek je zelo simpaticen. Zelo pa ti priporocam, da si kupis knjigo Ferret's for dummies (ni v slovenscini, jasno, da ne, jo pa imajo/ti jo lahko narocijo tudi v Konzorciju). Ful dobra knjiga, notri je en kup informacij, pokriva vse zive teme, pa se ful dobro je napisana (ok, nekatere stvari so malo za casom, amapk jih spet ni toliko).

Pa se malo slikc nase tanove zverine - Trinity  (no, ni vec cisto nova, je ze kar kak mesec pri nas). Je pa seveda "second hand".

Pa se en pozer.

m.

PilotGirl

• *
Odgovori #203 : 18 Avgust 2008, 19:28:44
Ja sem si jo kupila knjigo Ferret's for dummies, tako, da nestrpno čakam, da mi jo amazon pošlje in poštar pozvoni :D

Kako je lep dihurček. Koliko jo pa star oz. stara?

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #204 : 18 Avgust 2008, 19:56:25
A lahko samo vprašam, zakaj je dihurčkom treba mešati različne vrste hran?

PilotGirl

• *
Odgovori #205 : 18 Avgust 2008, 20:19:57
To ti bo pa zelo lepo Maja razložila :) Osebno mislim, da je to zelo dober nasvet.

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #206 : 18 Avgust 2008, 21:00:39
Kako je lep dihurček. Koliko jo pa star oz. stara?

Kateri?  ;D Trinity (na prvih treh slikah) je stara okrog leto in pol, Tito (na zadnji sliki) pa tudi dobro leto. Trinity je pri meni od julija, Tito pa od februarja (marca?).

A lahko samo vprašam, zakaj je dihurčkom treba mešati različne vrste hran?

Predvsem iz prakticnega razloga. Namrec dihurji zelo hitro razvijejo prefrenco za doloceno hrano - tam nekje do 6. meseca se jih se da prepricevat v novotarije, potem pa tezko. Zato mora bit prehrana cim bolj pestra - cim vec vrst mesa, vsi deli (meso, drobovina, ...), jajca, ... in razlicne vrste komercialnih hran. Enako kot je z (ne)navajanjem na razlicno hrano, je z navajenosjo na razlicne komercialne hrane. Bolje je, da so navajeni na vec hran, saj v primeru, da tista, ki so jo navajeni, i dobavljiva (kaj jaz vem, jo nehajo uvazati, tako kot se je zgodilo z NV) ali hoces zamenjati iz takega ali drugacnega razloga in je dihur navjen samo na eno - si v riti. Ker ne bo jedel, pa ce se postavis na glavo. Stradanje pri njih (specifika metabolizma) ne pride v postev, itak se lahko sami odlocijo za gladovno stavko in potem ... Eni so taki komplikatorji (dihurji, mislim), da ze drugega okusa iste znamke ne bodo jedli. Npr., en tak hec je, da so dihurji striktni mesoedi. Ampak dihurja, ki od malega ni bil navajen na meso, je prerpicat, da ga s kosom mesa ne bos zastrupil, lahko cel projekt. Take resen, vec mesecev trajajoc. Jaz sem sicer mnenja (in imam tudi tak izkusnje), da je veliko odvisno od lastnika in da se da vsakega dihurja tako navadit na meso, kot odvadit grizenja.
Plus to, da nobena od teh hran ni popolna in se na ta nacin med seboj mlo dopolnijo (ok, Orijen je kar precej blizu temu, da bi bila perfect), ampak zgornji razlog je bolj bistven.
lp, m.

PilotGirl

• *
Odgovori #207 : 18 Avgust 2008, 22:25:46
Kaj naj rečem, Maja vedno znaš ful dobr razložiti. Men to ne gre najbolje :)

Povej mi ko se bo zopet naročevala Orijen bi jaz naročila za mojo zverinico nekaj pa še za mojo sinior mucko ;)Bi se za naso mici poskusila, da vidim, če ji bo kaj bol odgovarjalo, ker te senior po trgovinah jo ene bolj ene manj redijo, če črto potegnem jo tehnical se najmanj, ne vem pa koliko je zdrava hrana.

Mene pa bol zanima še to, koliko kaj porabite kaj briketke, koliko dozirate, koliko date surove hrane al ste večini samo na konzervah. Ker se pogovarjam malo z lastniki in tudi moja ja mama je ena tistih, ki bi samo na konzerve mela navajeno, jaz sem pa stritno proti, da bi bila samo na konzervicah, tako, da moji gale zveseljem kaj surovega in ne konzerviranga ponudim :) Pa strogo se držim raznoliko hrano! Sem pa ze opazola, da pri 4 mesecih se že vidi, kaj ima raje kaj pa s silo poje. Sploh opazam, da hrana, ki jo nima toliko rada, da jo lepo po kotih pospravi :) Ne vem čemu ampak ok.

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odgovori #208 : 18 Avgust 2008, 23:05:08
Jaz imam Orijena se dovolj, tako da zaenkrat se n bom narocala. Grem pa v kratkem iskat hrano za dve kolegici iz HR, pa lahko se zate vzamem. Drugace pa se lahko prek ZS obrnes na Ursko (ki hrano uvaza) ali posljes mail na [email protected].

Za macko - Orijen nima senior hrane za macke. Lahko pa vseeno poskusis z navadno.

Glede hrane - sprasujes za macko ali za Galo? Jaz tezko recem koliko briketov porabim za dihurje, ker enako hrano jesta se moja dva macka. Ampak za ilustracijo v treh mesecih sem za 3-4 dihurje in enega macka (tamala mackica je bila takrat se na baby hrani) porabila 7 kg Orijena in mislim da eno 2,3 kg vreco Felidae in eno tamalo vrecko Almo nature. Konzerve in hrano v vreckah dobijo vsi moji samo obcasno, npr. 2x mesecno. Dobio pa pribl. 1x tedensko konzervo ali dve tune. Brikete imajo na voljo ves cas (tudi macka jesta iz istih posod), pribl. 2x dnevno (vcasih dan samo 1x, vcasih veckrat, ampak naceloma 2x dnevno)mpa dobijo se meso. PAc, dam jim ga toliko kot ga pojedo. Ko zacnejo kose mesa okrog prenasat, pa zakljucimo hranjenje :-) Izjemoma jim ga dam v posodo zvecer, ker ga potem pojedo, ko odspijo prvo runo (se pravi v dveh, treh urah).

Spravljanje razlicnih zadev - hana, igrace in druge "uporabnosti" je pa v dihurskem znacaju. Tko je. :)
m.

p.s. Izjemoma uporabljam vec konzervirane hrane pri zivalih, ki rabijo posebno dieto. Npr. po raznih posegih kaksen dan hranim hill'sov a/d (in tudi sicer ga vsake toliko casa dam - da so an okus navajeni). Sicer raje kot komercialno konzervirano hrano uporabljam domace "racje zupce" - za okrevanje, pri tistih, ki rabijo posebno dieto, veckratno (prisilno) hranjenje, ...

PilotGirl

• *
Odgovori #209 : 18 Avgust 2008, 23:13:27
Za Galo sem sprasevala ja. Me zanima kaj bodo se ostali napisali!

Hvala za email, ji bom pisala !

Ja opazam, da igracke se zelo rade okol skrivajo, prav tako surovo meso :) Zmeri kje skrito najdem. Ampak moram najti in stran dat, ker drugače zasmrdi in ni to to :D