Jaz ji trenutno dajem Orijen 1/2 in TF Baby 1/2, je ta kombinacija ok?
Jaz bi ji dala malo vec Orijena. Nekje razmerje 2/3 O. + 1/3 TF baby.
Vsak dan jo tudi tehtam, verjetno bom sedaj prešla na teden, me pa zanima koliko mora imeti gramov pri taki teži?
Enkrat na teden je vrh glave zadosti. Teza je zelo odvisna od konstitucije in koncne velikosti dihurja in je pri tej starosti nemogoce reci (ok, neke meje so ze, ko reces, da je dihur absolutno prelahek ali predebel) koliksna je optimalna teza. Je imela pa njena sestrica, ce sem si prav zapomnila, 640 g v torek.
Maja, veš kaj me zanima, do katere mere se da odomačiti dihurčka, glede grizenja. Se jo, da odvaditi, da čisto prenegaa grizljati ali bodo vedno prisotni minimalni ugrizi, kot npr. igra z mačko ali psom.
Odvisno kaj imsa v mislih. Ce mislis grizenje v stilu - pridem mimo in te spotoma ugriznem, potem se jih seveda da odvadit. Ce pa sprasujes za grizenje v igri, potem ne. Ker je to njihov nacin igre in komunikacije. Jasno, je pa pri normalno socializiranem (malo starejsem) dihurju to nekaj cito drugega kot grizenje neustreznosoc. zivali, ali grizenje "sitnih pubertetnikov" (tvoja je v tej fazi

). Da prides do faze popolne kontrole ugriza, morata vspostavit odnos kjer se ve kdo je alfa (enako kot pri psih, ...) in kaj se sme in kaj ne. Zato se v tej fazi ne dovoljuje nikakrsnega grizenja, tudi igras se z njo tako, da namesto tvoje roke grize pliskota/krpo/kaksno drugo igraco ...
Potrebujem še en nasvet, ugotovila sem, ko odprem njeno kletko, pride do napada ugriza v smislu dominance in češ moje je pust, prav tako naredi pri hrani oz. ko ji posodico dam not ali pa ven. Ugrizi ratajo kar močni tako, da kar lepo zarije zob in jasno noče spusit. Sicer odpiranje ni tako hudo kot pri posodici. Predvidevam, da se boji za hrano, da ji jo bom vzela. Dogaja se tudi to, ko jo dam nazaj v kletko, da me prime za kožo in vloče roko v kletko. Mi lahko pomagaš kako jo odvaditi in kaj želi s tem povedati. Rada bi jo razumela, da bom vedela ozadje in pravilno odreagirala ter predvsem odvadila.
Nima kaj grizt. Enako kot z vsemi ostalimi situacijami - strogi ne, ce je tecna do amena, primes za gubo in zarolas na hrbet (ponovis kolikorkrat je treba, pa na zacetku jo bo, sploh, ker je malo dominantna, to s malo bolj razp***. Samo se ne smes pustit, ker sicer bo ona tebe imela pod kontrolo in ti odrejala kaj lahko in kaj ne.)
Problem jemanja iz kletke in dajanje posode vin iz kletke pa resis tako, da jo med tem zamotis. Npr. posodice namestis notri/vzames ven, ko nje ni v kletki (to da posode in ostalo lahko jemljes ven/dajes notri bosta delali potem, ko bos ti malo bolj prepricana sama vase

), ven jo vzames tako, da kletko pac enostavno odpres in pustis, da zleze ven. Ce jo hoces pa dvignit, pa se to naredi tako, da jo ne kar primes, ampak se ji z roko priblizaj malo bolj pocasi, jo npr. malo ogovori, zamoti (lahko z drugo roko - ji das dlan pred nos, ...) in jo potem lepo pocasi vzames ven.
U ja pa še to, kako jo odvaditi, da oprsnica in vrvica ni za grizljati
Navajam jo na oprsnico in vrvico pa ji je nekaj časa všeč potem se pa spravi to noro gristi.
Zamoti jo. Oprsnico ji natakni gor, potem pa jo zanimiraj (igra taka ali drugacna) + "magic" malt pasta (to lahko uporabis tudi pri jemanju iz kletke in ostalih zadevah).
m.