Cesar Millan

Urška · 419266

Sleepy

• *
Odgovori #1050 : 27 Oktober 2012, 16:12:16
točno kaj si v tem odstavku povedala ? (razen tega da se po tvojem motim in sem ozkogleden), namreč ponavadi pričakujem nek argument na katerega lahko odgovorim, bodi bolj specifična

To, kar piše. Da sobivanje različnih vrst prikazuješ kot patologijo. Včasih sicer lahko res gre za to in takrat je res naloga družbe, da pomaga, so pa to izjeme in ne pravilo. Kot si napisal ti je videt, da gre za pravilo.

Smile... Tomorrow will be worse. 8)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1051 : 27 Oktober 2012, 16:23:34
Citiraj
Ob koncu dneva je bistveno to kar si želiš od psa oz kakšnega:

Točno to ponavljam že od vsega začetka: kdor se odloči delat po CM, naj dela, a naj se zaveda, kaj bo na koncu dobil: popolnoma podrejenega psa, ki pridno caplja za lastnikom, teče po tekočem traku, če ga obesijo gor ali pa  leži v kotu in pazi, da ni napoti. Komur je tak pasji zombi všeč - veselo nadelo. Ostali naj si najdejo primernejše metode.

Pri pozitivnih pa tudi ni vseeno, na kakšen način delaš - pri vseh sicer spodbuješ samoiniciativnost in veselje do dela, vendar pri nekaterih oblikah ne dobiš samostojnega psa ampak psa zelo odvisnega od vodnika. Tako da je Saj tudi pri vseh klasičnih metodah NE dobiš podrejenega psa.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1052 : 27 Oktober 2012, 16:47:17
Citiraj
Komur je tak pasji zombi všeč

pretiravaš, res da ne sledim CM redno, ampak koliko sem videl njegovega starega psa ni kazal znakov takšne podrejenosti, ki ve prepisujete te metodi, pa da bi hodil za lastnikom kleče..etc, Poznam kar nekaj lovskih psov pri nas ki so šolani po klasiki in so vsi odlični delovni psi z rezultati, res pa je da njihove pse  ne potrebujejo za delanje trikcev in metanje frisbija, ampak obstajajo z namenon za katerega so bili vzrejeni

Citiraj
Kot si napisal ti je videt, da gre za pravilo

od primera do primera,

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

kalsang

• *
Odgovori #1053 : 27 Oktober 2012, 16:53:52
Poznam kar nekaj lovskih psov pri nas ki so šolani po klasiki in so vsi odlični delovni psi z rezultati

CM ni isto kot klasika. Nikakor in nikoli. Njegovih metod ni mogoče enačiti s klasiko, poleg tega so njegovi cilji popolnoma drugačni kot cilji nekoga, ki psa šola s klasiko. Dva različna planeta.

Pes, ki je končni produkt pristopa CM, ni uporaben za klasiko. Pes, izšolan za klasiko mora biti cocky, pogumen, srčen, gajsten, pozoren, osredotočen, mora razmišljati, hkrati pa mora obvladovati svoje nagone, da lahko v nulo dela visoko poslušnost. To nikakor ni pes, ki je popolnoma podrejen - submissive, kar je cilj CM in kar CM pravi, da je pravo stanje psa.

Vprašaj klasika, kaj si misli o CM. ;)

all_

• *
Odgovori #1054 : 27 Oktober 2012, 17:10:36
će bi si prispevek dejansko pogledala in ne zgolj kako je srčkana opica ki se igra z psom, ti je jasno razloženo da so takšni nenormalni odnosi posledica psiholoških stresov v preteklosti, kjer si žival nato najde nadomestilo v tem kar pač ima pri rokah; človek je socialno bitje ki potrebuje človeške odnose da se normalno sociološko razvija, tle ni nič "kaj pa je še zdravo" to je dejstvo iz psihologije; vsaki substituti temu jasno kažejo da posameznik enostavno ni zdrav, Mnogokrat po izgubi dolgoletnega partnerja ljudje radi najdejo psa kot nadomesilo, ki to ni in ne more biti; in je stvar družbe oz zavodov da se takšni osebi pomaga

A zdaj če nekomu umre ljubljena oseba in si človek potem omisli psa za preganjanje časa, je ta pes avtomatično substitut in človek avtomatično ni zdrav?

Tko si ti razlagaš stvari?

Ne vem a bi se smejala, a bi me skrbelo kakšni ljudje vse se potikajo po CSDjih, ker ne vem če meni ti čist zdrav izpadeš, če si lahko tvoje besede sposodim.

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #1055 : 27 Oktober 2012, 17:11:11
će bi si prispevek dejansko pogledala in ne zgolj kako je srčkana opica ki se igra z psom, ti je jasno razloženo da so takšni nenormalni odnosi posledica psiholoških stresov v preteklosti, kjer si žival nato najde nadomestilo v tem kar pač ima pri rokah;

Pozitivna motivacija po mojem mnenje ne sme biti edina oblika šolanja psa in je njena skrajna oblika zoper naravo samega psa

Sam res, pozitivna motivacija je psihološki stres, ki povzroči nenormalne odnose s človekom in zato si pes najde nadomestek ki mu je pač pri roki. Le kako nisem tega prej poštudirala  :-[
http://tinypic.com/player.php?v=23jpwzc&s=7

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1056 : 27 Oktober 2012, 17:33:40
Citiraj
Njegovih metod ni mogoče enačiti s klasiko, poleg tega so njegovi cilji popolnoma drugačni kot cilji nekoga, ki psa šola s klasiko.

čisto možno, delo CMja premalo poznam, kar je posneto verjetno ne prikazuje vseh rezultatov, niti njegovih metod  ne uporabljam
Govora je bilo specifično o klasiki in ne toliko o Milanu

Citiraj
si človek potem omisli psa za preganjanje časa

ne znam odgovarjati ljudem, ki se namenoma delajo neumne, če ne ločiš med "preganjanjem časa" in nadomestilom človeške socializacije, ki je definiran psihološki problem, ti jaz tud razlike ne bom opisal

Citiraj
Le kako nisem tega prej poštudirala 

sicer tisti tvoj stavek sploh ni smiseln , ampak me veseli da se v debati marsikaj tudi ve naučite, ima vsaj nek namen ;)

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

all_

• *
Odgovori #1057 : 27 Oktober 2012, 18:05:29

ne znam odgovarjati ljudem, ki se namenoma delajo neumne, če ne ločiš med "preganjanjem časa" in nadomestilom človeške socializacije, ki je definiran psihološki problem, ti jaz tud razlike ne bom opisal

Hvala, ampak se ne delam neumne, samo poenostavljeno sem vprašala, ker sicer ti rad vse tako črno belo pišeš, da ne vem kako bi sicer še zastavila vprašanje.

Večina ljudi ima čisto običajne stike z ljudmi vsak dan, eni jih imajo več, drugi manj. Ti si pa drzneš pisati o substitutih, kot da lahko stopiš na ulico in s prstom pokažeš na ljudi, ki imajo po tvoje substitut. In me torej zanima kdaj ima po tvoje človek psa za substitut? In to te čist resno sprašujem.

Itak, da ne boš nič opisal, če še sam ne veš kaj napisati. Najboljš je govorit o nezdravih ljudih, čeprav za to nimaš neke osnove.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1058 : 27 Oktober 2012, 18:09:26
Govorili smo o klasičnih metodah - ki se lahko med seboj tudi močno razlikujejo in tudi se razlikujejo končni rezultati. Klasika kot tekmovalna disciplina pa...hm, tukaj bi jo calm submisive  CM pes zelo slabo odnesel.

Citiraj
če ne ločiš med "preganjanjem časa" in nadomestilom človeške socializacije
No zelo nerodno povedano, a mislim da razumem: Davorju se zdi patološko, če si nekdo omisli žival kot nadomestek za človeka in z njim potem tako tudi ravna. Ali je to prav patologija ali bi lahko uporabili kakšen milejši izraz ne vem, pa niti ni pomembno. V tej debati ne sodeluje nihče, ki bi imel tovrsten problem.
To, da v psu ne vidiš manjvrednega in v vsem podrejenega bitja ampak enakovrednega partnerja, ki pač pripada drugi živalski vrsti in zato dojema svet drugače, ima drugačne potrebe in zanj veljajo drugačne omejitve kot za človeški del naveze bi zelo težko popredlačkal v patologijo.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1059 : 27 Oktober 2012, 18:21:25
Citiraj
In me torej zanima kdaj ima po tvoje človek psa za substitut?

po definiciji v točki , ko posameznik obravnava psa kot osebo z človeškimi čustvi in mislijo ter za lastne človeške potrebe do te mere da začne to vpliva negativno na njegove človeške medosebne odnose ter socialno življenje;
Iz vidika psa je pa tole škodljivo ker spodbuja  manipuliranje

Je zelo pogosta tendenca dandanes in nikakor ne izjema, imaš na netu ogromno članko na to temo če te specifično zanima

Citiraj
enakovrednega partnerja

moj pes kot vsak pes ima konkretno drugačno predstavo ali želje kot jaz, tle ni nič enakovrednega, ve kdo je gospodar in ve da je zadnja v hirahiji  družine, kar pa ne pomeni da ni del nje, dobro kako mi to pa v praksi uspeva je pa druga stvar

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1060 : 27 Oktober 2012, 18:29:33
...iz vidika psa je to škodljivo zato, ker ne dovoli njegovi vrsti primernega vedenja in ne pokrije potreb, ki jih ima pes kot druga živalska vrsta. Ker se od psa pričakuje tisto, česar kot predstavnik druge vrste ni sposoben, pride do nesporazumov in konfliktov, pri katerih po defoju najkrajši konec potegne pes.

all_

• *
Odgovori #1061 : 27 Oktober 2012, 18:33:42
Bolj kot ljudje, ki so izgubili ljubljeno osebo, meni tukaj v uč padejo določeni ljudje, ki imajo toy kužke in jih non stop prenašajo naokoli... do te mere, da pes skorajda ne hodi več, ker je stalno v naročju. Kakšni zvezdniki recimo, ali pa ženske, ki imajo psa za dojenčka.

No, da ne bo kakšen lastnik manjšega psa zdaj mislil, da imam kaj proti majhnim psom.  :)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1062 : 27 Oktober 2012, 18:58:48
Citiraj
Je zelo pogosta tendenca dandanes in nikakor ne izjema,
Se strinjam. Samo med tistimi, ki s psi kaj delajo jih boš težko našel, pa ne glede na to, po kakšnih metodah delajo

Citiraj
moj pes kot vsak pes ima konkretno drugačno predstavo ali želje kot jaz, tle ni nič enakovrednega

Ja seveda, kadar je pes vrtni palček. Kadar s psom skupaj delata, imata isti cilj in sta lahko enakovredna partnerja

Sleepy

• *
Odgovori #1063 : 27 Oktober 2012, 19:36:33
Je zelo pogosta tendenca dandanes in nikakor ne izjema, imaš na netu ogromno članko na to temo če te specifično zanima
Pretiravat pa res ni treba. To še zdaleč ne pomeni da gre za kakšna bolezenska stanja (kar bi bile vedenjske motnje kot jaz razumem tvoj post). Pol lahko uvrstiš sem tudi tovarniško pripravljeno hrano in vso ostalo biljonsko industrijo povezano s psi, vključno s pasjimi ležišči in povodcem. Meni sicer pretiravanje v smer, ko pes recimo dobi obrok na krožnik za mizo sicer ni všeč (me pa pri drugih ne moti), ampak dvomim da bi kakšen pes tako življenje zamenjal za verigo. Dovolim pa sama npr. sedenje na stolu, tudi za mizo, če se že kdo tako vsede, učim tega ravno ne.
Sicer pa so naša življenja polna nekih substitutov, če smo že pri tem. TVja, telefonov, računalnikov, avtomobilov... človek pač ne rabi za preživetje vrste, a ne? Ampak JBG, vse se razvija in spreminja. Smo se pač prilagodili temu. Se prilagajajo tudi psi. In vse ostale vrste. Tiste, ki se ne, izumirajo. So si pač "urbani" psi in "divji" psi pač razvojno vse bolj narazen. Čez 100 let bojo imeli mogoče že prebavila prilagojena tovarniško pripravljeni hrani in bojo brez poddlanke pa jih bo treba oblačit, za razliko od njihovih "divjih" sorodnikov.

roxa

• *
Odgovori #1064 : 28 Oktober 2012, 00:06:47
Roxa,ne, Daddy ni bil.Ta pes je vedno deloval kot popolnoma podrejen,njegova lastna osebnost pa "zabita"meter v zemljo.Vedno previdni koraki,sklonjena glava,nikoli pokazano pristno veselje,nikoli vidnega veselega mahanja z repom.Sorry,to je zame ubit pes.

uredu no, čak...da najdem pravi smajli....evo ga

roxa

• *
Odgovori #1065 : 28 Oktober 2012, 01:25:03
kar lepo oriše zakaj  je debata tle dokaj brezpredmetna;verujete v nekakšno sebi vsečno podobu o psu, ki legitimizira nenormalen odnos z živaljo;
Tako zanikate volka kot pasjega prednika in psa kot krdelno žival, saj slednje daje legitimnost dominanci in razmerju: vodja krdela/ukaz/ pozitivna kazen - podrejen pes; Ni tle nek problem da vas človek prav prebere in se bi nam lahko prihranilo nekaj strani filozofiranj

Zdej pa tkole. Zadnjič vam bom napisla (tebi ne Davor, ker očitno veš). VOLK JE PREDNIK PSA (imajo tudi isti arhetip), STA ISTA DRUŽINA (ste kdaj slišali za sistematiko, ki razvršča živa bitja) in IMATA ISTO BIOLOGIJO. KAR POMENI, DA IMATA SKUPNEGA PREDNIKA, SKUPEN IZGLED (ki ga sistematika določa po različnih ključih) in LAHKO IMATA PLODNE POTOMCE. Zato to, da vlečete vzporednico s človekom-to je čista bedarija. Človek in njemu nabolj podobna opica (bonobo) sta si v genetski zasnovi različna sam v enem procentu pa še mal (ne spomnem se točno kolk), kar pomeni, da sta različni vrsti (prednik je lahko isti), ki ne moreta imeti potomcev, kajšele plodnih.  Pes in volk pa imata toliko vzporednic, če bi imeli osnovni pojem bi jih poznali in videli, ne pa da pisarite čiste neumnosti! Res je že SKRAJNI ČAS, da nehate pisat bedarije, ker se dobesedno smešite.

Zakaj pa ne davi košut pes in ne papca mrhovine, ne živi v krdelu (z alfa samico & samcem) in ne potuje po 80 km (tolk približno migrira naš slovenski volk na dan)  TO ŽE VEMO. Ker živi s človekom, kateremu je V VSAKEM PRIMERU PODREJEN!!!!! Pa ga lahko šolaš na Luni, kakršnokoli metodo že uporabljaš...PES je PODREJEN! Vedno bil in vedno bo.

Citiraj
sfeminizirana družba , ki bi pse želala vzgajati kot otroke z istimi pravicami ? zgolj vprašam  :P
če že omenjaš sfeminiziranost. v bistvu je to ZELO zlorabljan izraz, ker to, kar imamo zdaj na svetu sploh niso ženske... ampak nekaj, kar je od ženske ZELO daleč.

roxa

• *
Odgovori #1066 : 28 Oktober 2012, 01:28:32
In kaj bi bil normalen odnos in kaj nenormalen? In zakaj en tak in drugi drugačen?
poglej. normalno je tisto, kar je določila narava, ali določa narava. ( človek si sam domišlja, da je on tisti, ki določa)

btw: za tiste, ki verjamejo v znanstveno fantastiko, ki se ji reče bog (moje mnenje, malce cinizma sem uporabila in se zato opravičujem verujočim na tej strani)...takšni tu v to "definicijo" uvrščajo tudi to, da je normalno, kar je od boga.

roxa

• *
Odgovori #1067 : 28 Oktober 2012, 01:46:41

Pozitivna motivacija po mojem mnenje ne sme biti edina oblika šolanja psa in je njena skrajna oblika zoper naravo samega psa
bravo! 8)
dodam pa sam še to, da se je klasika GRDO zlorabljala in v mnogih primerih spridila. sam v rokah imbecila se itak vse spridi, kar je pa v bistvu žalostno.

roxa

• *
Odgovori #1068 : 28 Oktober 2012, 01:51:10

in prvinske pasme se uspešno šola le zadnjih nekaj let kakor ste začele z pozitivno motivacijo, ma ja

no, tale komentar na to pisanje...oziroma takšno pisanje je pa sam

roxa

• *
Odgovori #1069 : 28 Oktober 2012, 01:57:24
To še ne pomeni, da tretira svoje pse kot enakovredne njemu.
tole je verjetno res tako, ker pes je vedno podrejen, ne glede na metodo itd...

Citiraj
da je med učenjem treba s psom komunicirati kot da bi učil 3-letnega otroka
tole pa počnem že 7 let. čeprav pes je na višji inteligenci, kot je 3 letni otrok, da ne rečem, da ima čutila veliko bolje "prvinska". sam, kadar pa resno mislim, pol pa ni več otročje govorice ;D  pol smo na normalni (in ne na dretju, preden se kdo spotakne)-vse se da...sam treba je bit potrpežljiv ;)

roxa

• *
Odgovori #1070 : 28 Oktober 2012, 02:07:34
dejansko je, pa kakorkoli se že to sliši, med napadi psov za spostavljanje hirarhije, teritorija, podrejanja..etc
tole bi se strinjala, oziroma delim isto mnenje. dokaz so psi, ki živijo na ulici v krdelih. vse to, kar si naštel imajo.

Citiraj
Človek pak ima razum in se naj zaveda da je kazen smiselna le ko je pozitivna in ne ogroža zdravje psa ter predvsem da pes ve zakaj je korigiran
no, tule bi se vrnila na CM-ja. oziroma na še eno stvar, ki mi je pri njegovem razmišljanju pozitivna. namreč, on pravi, da kazni sploh ne sme biti, biti pa mora disciplina. to dvoje, to je velika razlika. zaradi tega kazni nikoli nisem uporabila, ker mi ni bilo potrebno, isto mi je bila predlagana disciplina in doslednost (trener) in deluje. pri nas deluje. zato kazni nikoli ne bom uporabila. niti fizične, niti verbalne. ker tega res pri tem psu, ki ga imam ne rabim. niti nisem človek, ki ima takšne nadzore.  ;) osebno namreč mislim obratno, da kazen ni vzgojna, in da je pač samo kazen. da je nasilje, ker osebi št 1 ni uspelo nekaj na osebi 2. (v tem primeru, da ne bo pomote) in ker smo HOMO SAPIENS SAPIENS in NE HOMO SAPIENS, kot nekateri TULE PIŠEJO, se znamo menit drugače 8)

roxa

• *
Odgovori #1071 : 28 Oktober 2012, 02:15:02
Ziher niso zdravi!  :D

Sicer pa Davor narava že strašno dolgo pozna sobivanje različnih živalskih vrst. Reče se mu simbioza ;)
Sobivanje ni simbioza. Ampak sožitje. To je drugo. Poleg tega simbioza ni to, kar si prikazal. To sta dve vrsti, ki živita skupaj vendar si nista medsebojno "enakopravni".  ;)

roxa

• *
Odgovori #1072 : 28 Oktober 2012, 02:21:12
Ikskjuzmi!   Patologija je nekaj, sobivanje med različnimi živalskimi vrstami pa nekaj drugega.
Dejmo razrešit še "sobivanje". Še nekaj, kar narobe uporabljate. Kaj pomeni sobivati? Sobivanje je skupnost z istim ciljem in istimi nadzori. In različne živalske vrste nikoli nimajo istih "nadzorov" (pri živalih jih ZELO težko definiramo, zato sem izraz uporabila sam za razumevanje), kajšele ciljev.  ;)

Nočem težit, sam hruške pa češnje ne gredo skupaj 8)

roxa

• *
Odgovori #1073 : 28 Oktober 2012, 02:24:25
pretiravaš, res da ne sledim CM redno, ampak koliko sem videl njegovega starega psa ni kazal znakov takšne podrejenosti, ki ve prepisujete te metodi, pa da bi hodil za lastnikom kleče..etc,
to zato, ker ne znaš brat pasje govorice in si pozabil, da je daddy (CM-jev pokojni pes) robot ;D :P

roxa

• *
Odgovori #1074 : 28 Oktober 2012, 02:27:54
Pes, ki je končni produkt pristopa CM, ni uporaben za klasiko.

najprej kakšen produkt? če CM rehabilitira pse. veliko jih je takšnih, ki so "duševno" in telesno bili zlorabljani ali pa v rokah nevestnih in nesposobnih lastnikov.

drugo-to pravi kdo? ime prosim.

roxa

• *
Odgovori #1075 : 28 Oktober 2012, 02:43:59

Sicer pa so naša življenja polna nekih substitutov, če smo že pri tem. TVja, telefonov, računalnikov, avtomobilov... človek pač ne rabi za preživetje vrste, a ne? Ampak JBG, vse se razvija in spreminja. Smo se pač prilagodili temu. Se prilagajajo tudi psi. In vse ostale vrste. Tiste, ki se ne, izumirajo. So si pač "urbani" psi in "divji" psi pač razvojno vse bolj narazen. Čez 100 let bojo imeli mogoče že prebavila prilagojena tovarniško pripravljeni hrani in bojo brez poddlanke pa jih bo treba oblačit, za razliko od njihovih "divjih" sorodnikov.

opa, opa...prosim lepo. takšno pisanje je že težko brat. to koliko se pes prilagaja-to bi se dalo debatirat. pa ti na kratko povem, da se prilagaja samo človek, psa pa puhne v to in pes mora sprejet. vsak pes. pa v karkoli ga že puha. v novo bundo ali pa na mačji wc (ja, to dela moja soseda). da o drugih vrstah ne pišem. sploh pa tale del, da vrsta umre, zato, ker se ne prilagodi. prvo, vrsta ne umre ampak izumre. drugo. ne izumre zato, ker se ne prilagodi, to so zastareli podatki, ki smo jih poslušali v osnovnih šolah. za izumrtje je veliko več razlogov, ne da se mi pisarit o njih, preveč je,  treba bo v knjižnico in prebrat (internet ni ziher vir). če pa ciljaš na evolucijsko izumrtje, tudi tu se ne gre za prilagajanje, ampak za vire in pa tudi "prilagoditev" na vire. superiorno dominacijo nad viri. to ima recimo, trenutno, človek. tolk.

Maja3000

• *
Odgovori #1076 : 28 Oktober 2012, 08:03:28
potuje po 80 km (tolk približno migrira naš slovenski volk na dan)
Volkovi v Sloveniji v eni noči prepotujejo v povprečju 10-20 km. Tak podatek so mi podali slovenski raziskovalci, ko sem jih povprašala o tem. O tem si lahko preberete tudi na povezavah (na primer):
http://www.delo.si/druzba/panorama/volkovi-pod-drobnogledom-strokovnjakov.html
http://www.volkovi.si/images/stories/Miha/razen%202009%20raba%20prostora%20-%20volkulja%20-%20diplomska.pdf

vesna-skway

• *
Odgovori #1077 : 28 Oktober 2012, 09:09:56
zaradi tega kazni nikoli nisem uporabila, ker mi ni bilo potrebno, isto mi je bila predlagana disciplina in doslednost (trener) in deluje. pri nas deluje. zato kazni nikoli ne bom uporabila. niti fizične, niti verbalne. ker tega res pri tem psu, ki ga imam ne rabim. niti nisem človek, ki ima takšne nadzore.  ;) osebno namreč mislim obratno, da kazen ni vzgojna, in da je pač samo kazen.

Mislim da pošteno mešaš pojme. Doslednost je tudi to, da na vedenje, ki ga ne odobravaš pri psu reagiraš s čim - torej tudi s kaznijo. Saj je kazen še kaj drugega kot verbalna ali fizična (če si prav predstavljam kaj je zate fizična kazen). Si ne predstavljam, da recimo imaš mladička in mu pustiš kopat luknje kjerkoli si spomni oziroma, da je nekdo tak superčlovek, da uspešno prepreči vsako nezaželjeno vedenje psa še preden se zgodi z preusmeritvijo pozornosti, nadomestnim vedenjem, ...
Neko reakcijo menda imaš kadar nisi superčlovek in vsak pes kdaj tudi testira postavljene meje in omejitve, ... slej ko prej. ;)
Del doslednosti in discipline pri šolanju je po mojem mnenju tudi to, da kaznuješ nezaželjeno vedenje, kadar ti ga ne uspe preprečiti in to, da se kot odgovoren lastnik pozanimaš, kaj je primerna kazen in kaj ni.

O CM pa samo toliko, .. ja nekateri potegnejo ven tudi kaj uporabnega. :D  Si pa ne predstavljam da bi svojega psa šolal izključno po njegovem načinu, ... isto kot si ne predstavljam, da bi ga šolal izključno po nasvetih lokalnega janeza iz lokalnega KD-ja.

Sleepy

• *
Odgovori #1078 : 28 Oktober 2012, 10:12:36
opa, opa...prosim lepo. takšno pisanje je že težko brat. to koliko se pes prilagaja-to bi se dalo debatirat. pa ti na kratko povem, da se prilagaja samo človek, psa pa puhne v to in pes mora sprejet.
A bejž.  :) Hvala za kratko poved, povej jo še znanstvenikom in raziskovalcem, ki so še kar prepričani, da so posamezne vrste uspešne ravno zaradi možnosti hitrega prilagajanja spremenjenim razmeram. Pa čimprej, da ne bomo še naprej pisali bedarij, ki smo se jih naučili v OŠ in ne bi po nemarnem poneumljali še koga. Ker se je res treba malce posodobit in prilagodit.

Internet:
Sistem, v katerega se povezujejo računalniki in ki omogoča nadvse hiter prenos informacij.

Wikipedia
Že dolgo ni več kr nekaj ampak vir zanesljivih informacij. Ob koncu prispevkov je neredko bogat seznam virov kot npr. tule, ko jih je kar 72 za eno tako brezvezno reč kot je internet.

Knjige:
Knjige so nadvse prijeten vir informacij, ampak žal nekoliko počasen in v tem smislu zastarel. Najnovejša dognanja so objavljena v serijskih publikacijah, najhitreje pa na internetu. Iz tvojega pisanja je razbrati, da se ti sanja ne kako dologo traja od nastanka do izida knjige. Morda od tod izvira manjko sodobnih informacij. Za stik z napredkom priporočam vsaj občasno uporabo novodobnih tehnologij, npr. Interneta.

Internet, ki ni ziher vir:
na internetu je mogoče najt vrsto predavanj strokovnjakov, poznavalcev, raziskovalcev, doktorjev znanosti, iz najbolj znanih svetovnih univerz, inštitutov, centrov... in nam torej omogoča dostop do vrhunskih znanj in informacij, ki bi nam bil brez le težko omogočen. Prednostim interneta se prilagajajo tudi založniki knjig in zato so, ne boš verjela, nastale baze znanstvenih besedil, dostopne prek interneta. Si že slišala morda za recimo EBSCOhost? Vključuje tudi eBook Collection, če imaš raje knjige.
Stvari je treba pač znat uporabljat. Tudi Internet.

Dejstvo
déjstvo  -a s (ẹ̑) kar dejansko obstaja ali se je dejansko zgodilo... vir: SSKJ
O dvomu ne duha ne sluha.

Simbioza:
Pripombo, da gre za sožitje (sobivanje je širši pojem, ki pa sožitje vključuje), ti seveda priznam kot utemeljeno. Za ostalo pa:
simbióza  -e ž (ọ̑) 1. biol. pojav, da dva različna organizma živita v skupnosti, ki je za oba koristna, sožitje vir: SSKJ
To jaz razumem kot enakopravno ureditev.

Tvoje zanesljive in verodostojne podatke (predvidevam, da je vir kar lasten zelnik) v zvezi z volkovi je komentirala že Maja3000, ostalega pa sploh ne mislim komentirat, morda še tole, da je tvoj dar opazovanja naravnost neverjeten (beri za ne mu verjeti) in se mu še kar čudim...
ko že ravno rada ogledalo nastavljaš.

Citiraj
Citat: roxa na 26 Oktober 2012, 14:56:18

kvečjem mi ti to poskušaš po krivem pripisati, kot si mi že kaj poskušala po krivem pripisati.

hja. človek mora malce vedeti kaj govori, mora biti najprej do sebe iskren, da je lahko do drugih in da sploh ve KAJ IN KAKO nastaviti ogledalo, sploh pa da ve KOMU ga nastaviti. 8)

Mhm 

Citiraj
Citat: Lanabela na 26 Oktober 2012, 14:53:48

Roxa: še vedno čakam na dokaz ali opravičilo.....

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #1079 : 28 Oktober 2012, 11:13:42
Ker ni nič čudnega, da debata pristane tam kjer pristane; pri šolanju  ;)
Da se ponovno vrnemo na stara pota prevzgoje problematičnih psov; katerih malo kakšen ima probleme s prirojeno željo do prinašanja, neprinašanja  ;D .

Ker se velikokrat zgraža nad provokativnimi situacijami; sam jih dostikrat izzovem  :'( ...................seveda vse manj in manj, ker sem z učinkom "provokacije" zadovoljen  8) ...................... ampak to je že druga tema; vzgoja  :o