Prebiram tole res zanimivo temo, kjer se vključujete kar dobri poznavalci pasje narave
. Pri vseh dosedanjih komentarjih glede šolanja psov (in lastikov) pri nas pa me moti le to, da ni še nihče omenil možnosti za izboljšanje sedanjih - ne metod, ampak programov šolanja v KD-jih. Veliko je bila omenjana prevzgoja nevarnih psov - a tako kot pravi Urška, je to le manjši "zavoženi del populacije", s katerim ni ravno užitek delati. Poleg tega so ti zavoženi psi in lastniki posledica nedoslednosti pri vzgoji. Grem stavit, da je večji del teh "nevarnih" ali kako drugače problematičnih psov obiskovalo tudi kak tečaj. Pa bom pustila to temo, ki mi ni tako pomembna.
Ker se poleg uradne - obvezne prevzgoje ukvarjam tudi z problematičnimi psi, mi je ta stavek, ki je poboldan dolgo, ležal v meni, pa sem ga raje pustila tam not.
Statistika problematičnih psov, ki pridejo k meni namreč kaže, da jih je večina takšnih, ki
SO obiskovale pasje šole, pa jih niso znali ali mogli pomagati pri težavah z vedenjem. Celo iz točno določenih šol in od točno določenih inštruktorjev prihajajo psi z enimi in istimi problemi ( se že bojim reakcije, ko se bodo nekateri prepoznali, zato raje tega ne komentirajte

). Imela sem pse, pa ne enega, torej ne govorim o naključju, ki imajo opravljene izpite in to celo BBh, pa vseeno še vedno napadajo pse ali ljudi, da ne govorim o tem, kako se postavljajo nazaj napram lastnikom. Zakaj jim pasje šole, ki so jih obiskovale niso pomagale. Glavnina šol take pse odmakne iz tečaja, da delajo nekje na robu poligona ali pa jih enostano izločijo. Ker ni napredka oz, ker se z lasnikom nihče aktivno ne ukvarja in ker so težave vedno večje, se šolanje konča. Vprašanje, kako so pa taki psi naredili BBH, je več kot na mestu. Vsi, ki imamo BBH- je narejene ali pa A- je vemo ,da smo se o parih prej pogovorili, da smo skupaj z njimi vadili, da sta bila vedno skupaj dva, ki sta "frenda", ampak ne pa taka, " frenda", ki bi znala en drugega dvignit. To je bilo predvsem pomembno predno so se spremenili izpitni programi in so morali psi držati prostor odvezani tako na A, kot na BBh.
Torej se da lepo s problematičnim psom narediti izpit. Skupaj ga daš s psom, ki ga prenaša, po možnosti nasprotnega spola in gre. Kriterij na izpitu je itak tak, kot vemo da je.
Prebiram tole res zanimivo temo, kjer se vključujete kar dobri poznavalci pasje narave
. Pri vseh dosedanjih komentarjih glede šolanja psov (in lastikov) pri nas pa me moti le to, da ni še nihče omenil možnosti za izboljšanje sedanjih - ne metod, ampak programov šolanja v KD-jih.
Ker pišem diplomo ravno o tem, sem zadnje časa, pa tudi sicer delala veliko primerjav in analiz.
Program v KD-jih je takšen kot je zato, ker mora biti strogo določen, torej do koraka in obrata natančen, ker je merljiv v obliki izpita. Cilj Kd-jev je uspešno opravit izpti, kar pomeni, da morajo psa v treh mesecih in pol naučiti hodit poleg najprej 50 korakov naravnost, potem se mora obrntii za 180° , it 10 korakov poleg, 10 korakov teka, 10 korakov počasne hoje.......... naslednja vaja je ista, le brez povodca. Naslednja vaja je, da mora iz osnovnega položaja it najmanj 15 korakov naravnost naprej, ne da bi se ustavljal mora psu poveljevati sedi in oditi še 20-30 korakov v smeri gibanja. Naslednja vaja je ista, le da mora narediti prostor..... ( ne me sedaj držat za število korakov)! Razumete zakaj torej nimajo časa se ukvarjat s takšnimi psi? Ker morajo psa naučiti to - hoditi določeno število korakov poleg.
Ali jih učijo na salamco, ali pa na cuk ni važno - to je shema za vse.
In razumem, da če imajo časa 3 mesece in pol, pač ne morejo hoditi z njimi na kavo, v mesto ali kar tako na sprehod. Ni časa. Tisti urbani del BBH ja itak nareje tako, da se točno ve s kom se boš srečal, točno se ve kje bo prižal avto, kdo bo bicikliral mimo.....to je le približek realnega stanja, kjer lastniku ne vcepiš v glavo "kinoloških standardov" ampak le fint, kako se naredi izpit

!
Mala šola je pač mala šola, namenjena začetkom in spoznavanju lastnikov s kužki in njihovim zibliževanjem. Osnovna šola pa se mi zdi že v osnovi programsko zelo ozka. Kaj se tam naučimo o vzgoji in šolanju psa? Da ga je treba naučit poslušnosti za vsako ceno
in to v obdobju, ko je veliko psov že v puberteti. Metode so resda moderne in izrazito pozitivne, ampak ali so tudi primerne za prav vsakega psa in vsakega lastnika?
Ravno tukaj jaz osebno vidim največji problem " uradne kinologije". Malo šolo se še vedno nekje tretira da pač mora biti, ker je to moderno. Ker ljudje hočejo z mladimi psi v šolo. Pa jo imejmo, saj tam se samo igrajo pa nič pametnega ne delajo.
Realno gledano pa je tako. Po mali šoli je največji osip. Za to obstajata dva razloga:
Nekatere šole malo šolo jemljejo kot pripravjalnico za pravo šolo, kjer psa naučijo že vse. V veliki šoli potem to samo še sfrizirajo, da imajo dobre rezultat. A dejstvo je, da ljudje so pač hitro zadovoljni in jim je važno to, da v tistem trenutku pes ne vleče, se usede in uleže. To je to, kar jih večina takrat rabi. In to imajo. Zato ne gredo naprej v naslednji tečaj, ker zakaj pa bi - saj že vse znajo, kar morajo znati.
Dejstvo pa je, da ne vedo tega, da se pes obrača, da pride v puberteto in da odrašča. Da nič več ne velja, da se večina kar zna pozabi. Dejstvo je tudi, da pes, ki dvakrat na teden dela v šoli plus vsak dan še doma, je "nadrkan" pes, in bo znal - dokler obdržijo intenziteto vadbe.
Drugi razlog upada pa je, da se v malih šolah sicer neki dogaja, da jih učijo trikce in igrice, da se nekaj igrajo. Ne rešujejo pa življenjsih težav, ne naučijo jih osvnov ali bolje. Ne vzgojijo jih.
Primarna naloga pasjih šol do enega leta bi morala biti vzgoja vodnikov in njihovih psov. Vzgojiti - v Bajiki pravimo v "mestnega psa".
Večina obiskovalcev pasjih šol ni v šoli zato, da bo nadaljevala v kinoloških vodah, ampak da bo imela vzgojenega psa, s katerim bo šla lahko kamor koli.
Glavnina pasjih šol, je od male šole naprej usmerjena ali v "klasiko" ali v agility ali rally. In to je srš problema zakaj iz pasjih šol prihajajo problematični psi. S takimi psi se nimajo časa ali pa znanja ukvarjat.
Tako psi kot otroci potrebujejo našo avtoriteto in jo neprestano preskušajo - ja, oboji rabijo meje, ki jim jih moramo mi postaviti, na odločen, spoštljiv in ljubeč način. Zato pa so potrebne tudi korekcije, seveda. Pa ne z ignoriranjem neprimernega obnašanja kot se nekaterim zdi primerno, ampak z odločnim NE (ali FUJ ali A-A ...) če je potrebno to podkrepiti tudi fizično (brez pretiravanja in z občutkom seveda). Včasih pač ni mogoče psu preusmeriti pozornosti, ker postane gluh. Kako naj pes sicer ve, da njegovo vedenje ni sprejemljivo? Nihče me ne bo prepričal, da tako vedenje zaradi občasnega ignoriranja kar izzveni ... In če bi nas tega naučili tudi v KD dovolj zgodaj, ne bi bilo toliko nevzgojenih in problematičnih lastnikov in psov - razen tistih lastnikov seveda, ki jim je iti v šolo s psom samo odvečni strošek in čisto zapravljanje časa. Ampak očitno se inštruktorji bojijo povedati novopečenim lastnikom psov, da morajo odločno postavljati tudi meje, ne pa samo, da morajo talat priboljške in klikat v primernem trenutku. Korekcije in nagrade so + in - vzgoje, ki tvorijo celoto, sicer vzgoja ni celovita.
Vsaj populacijo, ki je hodila v šolo bi imeli ok, če bi bila šola namenjena temu čemu je.
Uporaba korekcije v obeh sistemih obstaja, samo...vprašanje zrelosti in ja, tudi odgovornosti inštruktorja je, kako jo bo predstavil tečajnikom, sploh tistik, ki v šolo pridejo z 2,5 mesečnim psom.
Je pa še eno vprašanje in sicer kaj so za inštruktorje meje dopustnega pasjega vedenja. Kaj pomeni za nekoga vzgojenega in hkrati sproščenega psa. V sosedni temi, so me "obtožili", da zatiramo pse, ker so umirjeni in ker ne obremenjujejo okolja.
Torej, meje dopustnega vedenja postavlja inštruktor. Če je sam zelo liberalen, potem so taki tudi njegovi in šolski psi.