Cesar Millan

Urška · 419258

Kayya

• Gost
Odgovori #630 : 18 Februar 2012, 18:47:10
Umiram LoL. Odrasli so lahko res zelo smešni. ::)
Jaz sem prebrala njegovo knjigo in v bistvu vse kar deluje je ta "energija", pa še ta šlampavo.

Felina

• *
Odgovori #631 : 18 Februar 2012, 18:48:21

Jaz modela ne morem gledat :-X... osladen z unim pocukranim nasmeškom pobeljenim, mejhen, brihten ko čebela vse ve  vse zna
... prav un slimis mi je no...

Okusi so različni :) Meni tudi ni baš nekaj, očitno ga pa moški zelo radi gledajo :P

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #632 : 18 Februar 2012, 18:48:41
Jaz modela ne morem gledat :-X... osladen z unim pocukranim nasmeškom pobeljenim, mejhen, brihten ko čebela vse ve  vse zna
... prav un slimis mi je no...

............, pa ko bi bi bila vsaj barva zob pri nasmešku bolj Mehiška in manj Ameriška...................na ravna ;D

Felina

• *
Odgovori #633 : 18 Februar 2012, 18:49:46
............, pa ko bi bi bila vsaj barva zob pri nasmešku bolj Mehiška in manj Ameriška...................na ravna ;D

LOL   ;D

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)

damayanti

• *
Odgovori #634 : 18 Februar 2012, 19:10:46
Evo ... da začnejo v Slo snemat, naj dajo za  dogvispererja unega Kumra... :o .. isti slimis  ::) , ko da bi bila v žlahti
( ajde zobe ima mal bolj nametane... drugače pa ustreza) >:D

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #635 : 18 Februar 2012, 19:13:33
Citiraj
pa ko bi bi bila vsaj barva zob pri nasmešku bolj Mehiška in manj Ameriška...................na ravna

Če bi dovolj pazljivo bral njegove knjige, bi vedel, kako je prišel donjega....je nekje napisal

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #636 : 18 Februar 2012, 19:17:46
Davor bi  rad imel luštno slovensko vodičko, ki bi preko medija uspešno širila svoje poligonsko znanje vzgoje in šolanje psa in rajo spomnila kaj je odgovornost lastnika psa

Zakaj pa raja (=Davor) ni zadovoljna, ko en kup lušnih slovenskih vodičk preko medija (=forum) uspešno širi svoja znanja?

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #637 : 18 Februar 2012, 19:22:49
Citiraj
zato naj bi bil tolk popularen 

ena zadeva pa je le zanimiva, ob vsem zanikanju Milana in njegovih kao batin metod in kako bi zmogle bolje...mi je zanimivo kako vestno sledite seriji in literaturi od barve zob do vrtne dekoracije...

Tbh celoten kocnept okoli "energije" je specifično namenjen ženski populaciji ki danes pada na new age veganske sektaške fore, sam sem pač pogledal del ali dva zaradi gostov, pač človek se počuti bolje če je kakšen lastnik psa še večji šalebajzer kot sam

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #638 : 18 Februar 2012, 19:38:32
Koncept energije je res new age ovitek (že tko malček iz mode, btw), a nanj moški ne padajo nič manj kot ženske. Sploh imam občutek, da ima več občudovalcev med moškimi - tak mačo, pa pak lider, pa ego do neba.
Njegove knjige smo brali že dolgo nazaj, ko pri nas sploh še ni bil posebno znan. Povsem luštno branje,  čeprav zna biti njegovo silno napihovanje v nekaterih delih že prav vsiljivo. vseeno neprimerljivo boljše od oddaje.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #639 : 18 Februar 2012, 19:39:14
ena zadeva pa je le zanimiva, ob vsem zanikanju Milana in njegovih kao batin metod in kako bi zmogle bolje...mi je zanimivo kako vestno sledite seriji in literaturi od barve zob do vrtne dekoracije...

Tbh celoten kocnept okoli "energije" je specifično namenjen ženski populaciji ki danes pada na new age veganske sektaške fore, sam sem pač pogledal del ali dva zaradi gostov, pač človek se počuti bolje če je kakšen lastnik psa še večji šalebajzer kot sam

Da ne bo pomote. Zame CM metode niso "batine" metode. Meni je kot sem že prej povedal suma sumarum čisto OK in poznam nekatere, ki so šele preko njegovih oddaj sploh spregledali, kje je njihov problem v odnosu do psa pa recimo pes sploh ni bil "hudo" problematičen. Sigurno pa obstajajo tudi "instant" verovalci.................... .....ampak taki prihajajo tudi iz naših in ostalih pasjih šol.

damayanti

• *
Odgovori #640 : 19 Februar 2012, 09:08:07
Koncept energije je res new age ovitek (že tko malček iz mode, btw), a nanj moški ne padajo nič manj kot ženske. Sploh imam občutek, da ima več občudovalcev med moškimi - tak mačo, pa pak lider, pa ego do neba.

Moj občutek je nasploh tak, da bolj kot ženske nanj padajo moški ;D
v smislu- sploh nobene veze  z prevzgojo psa ampak z lastnikom( M spola)  samim . ...... obnašanje. Točno tako kot si rekla... "glumci" - sploh taki , ki doma v vsakdanjih razmerah tudi pisnit ne upajo.
Potem pa psa na vrvico, belo srajčko - nagor zavihan ovratnik,...in parada z psom  na povodcu- po CM metodi . >:D >:D

Drugače je nekaj na njem- v tej povezavi kokoške- petelini. Morem priznat, da model je "master-petelin" ;D

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #641 : 19 Februar 2012, 14:40:27
sicer ne vem od kje prepričanje, da ga  gledajo predvsem moški, bi rekel da so njegove stranke večinoma ženske (in pač partnerji zraven, kjer sem jim že od daleč vidi da bi bili raje drugje)), kar je razumljivo glede kako močno je kinologija že pri nas popularna pri ženskah (določeni zaključki kar silijo  tle,,,ampak ok),
Podoba pack liderja, ki ima zraven svojega lojalnega, karakterno svobodnega psa kot iz Jack Londonovih romanov je že zdavnaj mimo in nas veliko prisega če citiram čaro, na "neprave"pse ,  ki so praktični in izredno pripravni na sprehodu za navezati pogovor z pripadnicami nekoč nežnejšega spola

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Lunette

• *
Odgovori #642 : 20 Februar 2012, 14:26:15
Sam res...večina strastnih zagovornikov je dedcov.  :o Ob konkrtenih predlogih kam it pogledat slovensko znanje in ob konkretnih predlogih kje na spletu videt slovensko znanje, bi pa eni imeli pupe v minicah na TV.  ::) Pol pa še naj čujem trditev, da moški ne radi gledajo CM. Očitno ga  ;)

Mel heca, mal pa zares.  ;)

Cesar zagovarja teorijo - gibanje, disciplina, naklonjenost (v tem vrstnem redu). To se vsekakor lahko strinjam. Je pa dejstvo, da toliko gibanja, discipline in naklonjenosti (v točno tem vrstnem redu) kot ga moraš zagotoviti med treningom agilitya preseže vse njegove ideje o količini. To, da psa privežeš na treadmill in mu zlomiš vrat ni gibanje, kot ga psu lahko nudiš med pripravami na agi. Da o disciplini nebi. Ostalo je že povedano.

Imamo pa na spletu dosegljiv tudi internetni tečaj slovenske inšturktorice, ki svoje znanje konkretno širi predvsem v tujino. Lahko si privoščiš njen DVD, kjer dobiš konkretna navodila. Če želiš iz psa doseči kaj več si lahko privoščiš njen longdistance tečaj. Lušna, mlada, suha.  :-* In predvsem uspešna!

In kako že pravijo - brezposeln um je hudičeva delavnica. To pri psih še kako drži. Daj mu zaposlitev (agi, ro, ipo, reševanje, frizbi, paša, flyball, freestyle, trikci,...) pa ne bo težaven. Žal ljudje imajo psa pa ne vejo zakaj in potem ga proglasijo za agresivnega in težavnega. Sami pa ne naredijo več kot to da pogledajo TV, psa obesijo na ilusioncollar pa na treadmill. In si mislijo da so sedaj pa psa uravnovesili. To tko instant ne gre.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

damayanti

• *
Odgovori #643 : 20 Februar 2012, 20:20:35
Sicer vem ,da je to CM tema... pa ker tega "Cuzarja" res ne morem gledat  ::)... bom nekej off topic vprašala.
A je  kdo gledal mogoče  top gear.  Toyota Vs Pasja vprega čez Antarktiko ? V dveh delih naj bi bilo.. pa ker ne gledam redno ne vem kdaj bo  ali je bil drugi del
Bi rada gledala še drugi del... če obstaja. :)

masyka

• *
Odgovori #644 : 20 Februar 2012, 20:40:19
Uf, ja že nekaj let nazaj. Polar Challenge ali Polar Special je bil to, uradno v enem delu ( http://www.bbc.co.uk/programmes/b007v18p). Da se jo dobiti na spletu, tako ali drugače ;).

"Za vedno si odgovoren za tisto, kar si udomačil." (Mali princ)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #645 : 21 Februar 2012, 10:24:34
Citiraj
da toliko gibanja, discipline in naklonjenosti (v točno tem vrstnem redu) kot ga moraš zagotoviti med treningom agilitya preseže vse njegove ideje o količini. 

Nobena od naštetih disciplin ni pogoj za uspešno vzgojo oz- šolanje psa, dejansko so te razne aktivnosti nastale ker si folk izbira sebi neprimerne pasme, katere so včasih po možnosti imele kakšno delovno nalogo in poskušajo s takšnimi ali drugačnimi miselnimi in fizičnimi aktivnosti obremeniti psa, da pač doma ne  reztrga kavča. Pse se je čisto brez težav šolal še preden ste ve  rolkanje nadomestile z agilityem

Super da ti je kakšna aktivnost vseč, ne pa slednjo prodajat kot recept vzgoje psa za vsakega lastnika in pasmo, nekateri tega ne rabijo in imajo vzgojenega neproblematičnega psa

kalsang

• *
Odgovori #646 : 21 Februar 2012, 10:51:14
Vsak izgovor prav pride za lastno lenobo in prikrivanje dejstva, da nekateri pametujejo o stvareh, o katerih nimajo pojma, ker se z njimi ne ukvarjajo. ;)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #647 : 21 Februar 2012, 11:21:35
Citiraj
o katerih nimajo pojma, ker se z njimi ne ukvarjajo

ah ta sveta preproščina, torej po tvoji logiki pa dajmo za primer to našo ljubo politiko o njej ostali nimamo pojma (in ergo ne zmoremo kritike ali lastnih zaključkov) ker se z njo ne ukvarjamo?

iz ene neumnosti v drugo, samo da se napihuje ego a ne kalsang?
Pa saj  sploh ni potrebe za tole, jaz verjamem da ste bolj sposobne in strokovne kor razni Milani,Zaki..etc za vse ostalo sma pa z pidogom že prosila za slike, ker pač tle je težavno reći kako in kaj brez vizualne potrditve  ;)

kalsang

• *
Odgovori #648 : 21 Februar 2012, 11:33:09
Ja, Davor, točno tako, ti svoj ego že dolgo napihuješ na teh straneh in od vseh v teh debatah razen moraliziranja nisi pokazal/dokazal nič konkretnega. Od drugih zahtevaš ne vem kaj vse, sam pa nimaš kaj pokazat. Ali se morda motim? Če se, prosim, pokaži rezultate svojega dela s svojim psom. :)

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #649 : 21 Februar 2012, 11:41:32
Nekaj sporočil je bilo tukaj včeraj že odstranjenih in jih bo še, če ne boste govorili o Cesarju in se boste spuščali na osebne debate in obračunavanja.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #650 : 21 Februar 2012, 11:43:12
Citiraj
Od drugih zahtevaš ne vem kaj vse, sam pa nimaš kaj pokazat. Ali se morda motim? 

;D
Nisem jaz tisti ki se tle na veliko šopiri kako bolje obvlada pse kot Milan, ravno nasprotno, sem parkrat že poudaril da sem pak laik. Zakaj bi moral jaz sedaj kazati rezultate ? Prosili pa smo tiste ki se gredo kinološke avtoritete tule, da  pač za mero objektivnosti nakažejo kaj jim je referenca.

Namreč če trdiš da so metode CM napačne saj tvoje delujejo bolje in si jih izvajal ko še je bil Milan pasji frizer, ne bi mselo biti tako težavno to potrditi z rezultati. Saj vem da je kinologija pri nas še vedno bolj piknik hobij kot pa veda, ampak so pač določene metode dokazovanja uspešnosti  iste kot na vseh ostalih področji

Oz, bi mi bilo čisto dovolj, če bi rekla Franceljnov pes je bil problematičen ali napadalen , v registru, sem ju uspešno prevzgojila in svoje znanja posredovala večjemu krogu ostalih lastnikov psov, kar v principu počne tudi Milan.

Nekateri pač tle nismo po kisli župci priplaval

kalsang

• *
Odgovori #651 : 21 Februar 2012, 11:58:42
Ja, nekateri res nismo!  :P

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #652 : 21 Februar 2012, 13:04:46
Naka. Ne bo šlo tako. Nič ni treba, da ti kdo pokaže rezultate boljše od Cesarjevih. Navsezadnje tudi ti nisi prevzgojil niti enega psa po C.M. metodah. Povsem zadostuje to, kar je naredila Lunette - povedati, da obstaja precej boljših in do psov bolj prijaznih metod. In dati zraven kakšen linkec za primer. Ni potrebno, da te metode tudi sama uporablja.

Bi pa ravno zato, ker se nam očita, da ne ločimo vzgoje od prevzgoje in mešamo kaj jaz vem kaj še vse napisala še tole: Eno je rehabilitacija psihično poškodovanih in uničenih psov, posledica izolacije od zgodnje mladosti, dolgotrajnega mučenja ali travme. Drugo pa je popravljanje nezaželenega vedenja, ki je ponavadi posledica napačne vzgoje.

Tisto prvo je najtežje. In je dejansko delo s psom. Ono drugo je predvsem vzgoja lastnika. Prvega sem v CM oddajah videla zelo malo -  bilo pa je par  zanimivih primerov, ko se je zelo potrudil za pse, ki so doživeli travmo (če se prav spomnim, je tudi njemu vzelo par mesecev in se je delalo predvsem na pozitivo), kakšnega res težkega sesutega do amena pa nisem videla. Verjetno tudi zato, ker bi bila oddaja na to temo skrajno dolgočasna: okrevanje traja mesece, pes pa rabi predvsem mir in rutino, rezultat pa je redkokdaj popoln, ponavadi ostanejo posledice. Pri nas imajo s takimi primeri največ izkušenj tisti, ki delajo s psi iz zavetišč (od društev so se tega prvi - uspešno - lotili v KD Krim, pa tudi drugot imajo kar precej inštruktorjev, ki znajo s takimi primerki).

Tisto, s čemer se CM največ ukvarja so razvajeni cucki, ki so lastnikom ušli iz rok. On se zadeve loti z direktno konfrontacijo in žival ukroti. Kar je seveda de uspešno, vprašanje pa je, če zadevo enako uspešno potem vodijo naprej lastniki. (Da o CM Copy Catih ne bi - so naredili že obilo škode). To je super za TV: vedenje psov zgleda dovolj grozno (če ni se jih pa še malce izzove, da na posnetku bolje zgleda), borba s psom atraktivna, zmaga zagotovljena, uspeh se meri v minutah. Copy Cati pogosto pri malce zahtevnejših primerih pogorijo na polno črti, ker nimajo CM ega do neba, nimajo CM avtoritete, njegovega poznavanja pasjih reakcij in njegovih refleksov. Glavna pomanjkljivost je (razen tega, da so te metode nevarne in jih lahko malce manj spreten CC pošteno skupi) je to, da v končni fazi dobiš ven zatolčenega, do konca podrejenega psa, ki leži v kakšnem kotu ali pohlevno caplja za lastnikom. Kdor si takega psa želi, ok.

Za take razvajene cucke se odlično obnesejo metode okrog riti v varžet: s konkretnim problemom (recimo pes renči, če zahtevaš da gre dol s postelje, noče dati igrače, kosti, se zaganja proti drugim psom....) se niti ne ukvarjaš, ampak se kritičnim situacijam izogibaš.  (torej povsem nasprotno od CM, namesto da bi izzval konflikt, se mu izogneš). Hkrati pa uvedeš na nekonfliktnih področjih nova pravila. Glavno je, da ni nič zastonj, prav vsako najmanjšo ugodnost si mora pes zaslužiti. Sem pride tistih slavnih 10 pravil, ki se jih mora lastnik striktno držati. Zraven dodaš še dovolj gibanja, poligonsko poslušnost, trikce in delo, s pri katerem pes zaposli svoje nagone (prinašanje, iskanje, vlečenje...odvisno od pasme). Z vsem tem ne samo krepiš svojo avtoriteto, ampak redvsem gradiš odnos in veselje do medsebojnega sodelovanja. In po določenem času opaziš, da je prvotni problem, s katerim se sploh nisi direktno ukvarjal izginil "sam od sebe." Brez takih ali drugačnih ovratnic, obračanja psa okrog ect. Varno, zelo uspešno (če je lastnik dosleden) a neatraktivno, časovno zahtevno in zahtevno za vodnika psa. Pri nas po teh metodah že zelo dolgo uspešno delata vsaj dve vedenjski terapevtki.

In potem imaš še cel niz bolj "eksotičnih" metod, ki imajo za osnovo clicker training. Znajo bit izjemno uspešne celo pri res hudih primerkih, a morajo vodniki imeti precej kilometrine in znanja. Lastniki, ki so svoje lastne  pse zamočili, tega ne zmorejo niti pod razno.  Se pa lepo obnese za prevzgojo pokvarjenih psov, ki jih posvojijo sposobni vodniki.

PS: za rehabilitacijo psa, zatrtega po CM metodah, je potrebno enako delo kot za rehabilitacijo zlorabljanega psa.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #653 : 21 Februar 2012, 13:48:07
Uporabljate "boljše" metode za prevzgojo psov.....................če ne veste kako, povprašajte znalce v tej temi, čeprav nekateri v praksi niso z njimi še nič dosegli  ;)

Spolno zlorabljene pse pa so pred nekaj časa rešili prav z klikom....................amp ak na petelin strelnega orožja  ;D
Tudi eden od primerov "dobre prekse" uradne kinologije pri nas  ;)

PS
Kdor ima kilometrino in znanje nima "pokvarjenega" psa vsaj v večini primerov

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #654 : 21 Februar 2012, 14:00:54
In kaj majo veze, poznanstva, odvetniki in nedelovanje pristojnih z "uradno kinologijo"?  ::)

Nekaj skupnega z določenimi posti zgoraj definitivno - nimajo ne repa ne glave in ne pašejo v to temo, vključno z mojim sporočilom  :-X

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #655 : 21 Februar 2012, 14:06:08
Tiste pse so  poskušali prevzgajati po metodah, ki so spominjale na staronemške, rezultat je znan. Trener ni bil iz "uradne kinologije." Je pa bil edini, ki je bil pripravljen poskusiti, čeprav je bilo vnaprej obsojeno na neuspeh: Če bi tiste pse odvzeli takoj po prvem hujšem napadu, jih ločili in dali drugim sposobnim vodnikom, bi se jih verjetno dalo rešiti. Dokler so ostali skupaj in pri starem lastniku, jih ne bi rešil niti CM niti sam ljubi Bog.

Kdor ima kilometrino in znanje, si lahko privošči posvojiti "pokvarjenega" psa. Če se mu seveda ljubi ogromno vložiti v psa, ki nikoli ne bo popoln.

whatever

• *
Odgovori #656 : 21 Februar 2012, 14:54:36
Pozdravljeni,
nikakor ne morem verjeti, da se tema o CM-ju na tem forumu tako razvija. Kako je lahko stvari posploševati in jim dajati negativne prizvoke samo zato, ker niso po nekih standardih. Samo če bolje pomislim, kaj pa so standardi? A to, kar se v glavi posameznikov usede, zažre in potem je vse ostalo škart?
Skratka, tukaj barantate s tem kdo ima "pokvarjenega" psa in kdor nima, pa ne vem kaj vse.  Vem dobro kaj pomeni imeti psa, ki je zapuščen in verjetno slabo vzgajan, pa po možnosti maltretiran... in to res ni za vsakega. Vsekakor ne za tiste, ki bi se po določenem času bivanja z njim, odločili za vrnitev zavetišču, ali pa za tiste, ki bi ga zaprli v boks, ali pa za tiste, ki bi ga uspavali. Z različnimi strokovnjaki sem se pogovarjala glede vzgoje oz. prevzgoje in odganjanja strahov in ne vidim nič slabega v CM-jevih metodah, tako kot to ne vidijo moji svetovalci. Ne ukvarjam se z nobeno posebno metodo in nimam nekega kalupa, poskušam pa se vrniti k naravi, vsaj, ko je govora o mojem psu. Torej, da ne bo pomote; psa imam že dlje časa, ko CM-ja še ni bilo na TV, vsaj pri meni, tako da njegova metoda mi je zelo zanimiva.
No ravno ko smo pri naravi, bi rekla, da je CM iz tega vidika zelo zanimiv. Lahko rečem; končno nekdo, ki upošteva pravila v naravi. Pozitivna vzgoja, kliker in priboljški, ja za nekoga, ki ima psa od majhnega ali pa je zelo vodljiv. Drugače pa je to za nikamor. Glede tega, da jih CM duši, tolče ... nimam besed. Ja res je krut, bi ga bilo treba prijaviti društvu proti mučenju živali... zavetišča ga kličejo, da jim rešuje pse, ki so pred tem, da jih uspavajo, in on jih prevzgoji in jim najde dom. Za pse, ki so celo ubijali, se CM trudi da jih sistem ne bi ubijal, ampak omogočil prevzgojo. Celo se zavzema za to, da bi obstajale ustanove, ki bi psom, ki se jih ne da rešiti, nudile dom in da se jih ne bi, opla... uspavalo. Ja res mi je vse to podobno mučitelju.
Drugače glede brcanja; nisem še videla, da bi si volkovi ali psi med seboj klikali ali dajali priboljške, če kakšen naredi kaj narobe, ga z nosom sune in opozori, da je kaj narobe (mislim vodja krdela).
Osebno, pa mislim, da je kliker in priboljšek super stvar, za tiste, ki jim to vžge. Tako da kar naprej tako, ne pa obsojati vse drugo, kar je enostavno drugačno...

kalsang

• *
Odgovori #657 : 21 Februar 2012, 15:09:30
Pozdravljena, whatever. Ali lahko vprašam, ali o klikerju in nagrajevanju priboljškov pišeš iz lastnih izkušenj - se pravi si metodo preizkusila in ugotovila, da ne deluje, ali je tole tvoje pisanje na temo klikerja tako bolj, no, whatever? :)

whatever

• *
Odgovori #658 : 21 Februar 2012, 15:11:26
Ja, kalsang, tako je... no go je odgovarjati na takšne komentarje.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #659 : 21 Februar 2012, 15:22:09
Citiraj
Tako da kar naprej tako, ne pa obsojati vse drugo, kar je enostavno drugačno...

Velja za obe strani, a ne?

Sicer pa, kot sem že zgoraj napisala, ni alternativa samo CM ali kliker sistem (ki je nekaj drugega kot trening s klikerjem) ampak jih imaš še malo morje preprostejših. Eno od njih sem opisala zgoraj. Zdej...čist vsakemu psu (mački, konju, kozi, kokoši, ribi...) brez izjeme kliker "vžge". Žal pa nikakor ne vžge vsakemu lastniku. Metoda pa mora biti taka, da odgovarja tako psu kot vodniku. In treba je pazit, katero metodo uporabiš, ker je "končni idelek" (to je kakšen bo pes) odvisen od uporabljene metode.