Cesar Millan

Urška · 419252

TibiQ

• *
Odgovori #90 : 05 Februar 2009, 09:56:42
Skar, ti pa res ogromno veš o kliker metodah. A bi mi kdaj kaj pokazal/a v praksi, ko toliko veš, kako se to izvede, da ga ignoriraš ko te grize in potem nagradiš?

skar

• *
Odgovori #91 : 05 Februar 2009, 10:05:29
Citiraj
Skar, ti pa res ogromno veš o kliker metodah

Tole pa ne bo čisto v redu - a me je sploh kdo kdaj zalotil, da sem izjavila, da sploh karkoli "vem o kliker metodah"??

In sploh ni bila poanta v tem, da ovrednotim katerokoli metodo kot bolj ali manj primerno. Simi sem samo poskušala razložit, da se časi spreminjajo - pa se spreminjajo ljudje, pa psi, pa metode, pa moda, pa vreme.....In da sva midve očitno ostale nekje zadaj v zgodovini, ko je pes še bil Pes.

Ej, no hard feelings. Sploh pa naj vsak svoje v red spravi z njemu všečno metodo...ocenjevati delo drugih takole na "podolgem in počez" in na podlagi filmčkov in "rekla - kazala" kaže samo na to, da je treba nekako zapolnit praznino svojega dneva in se mora nekaj dogajat. Kruha in iger! Pa so vsi srečni......

TibiQ

• *
Odgovori #92 : 05 Februar 2009, 10:15:17
Ah ni panike, samo sem razumela, da pišeš o nečem, kar poznaš, ker nekako mi je čudno, če ljudje z ironijo ali sarkazmom pišejo o nečem, kar niti malo ne poznajo, niti toliko osnove, da bi vedeli, da se neželjenih vedenj po kliiker sistemu ne nagrajuje.

Mogoče pa ni bilo mišljeno sarkastično in je pač kriva takale pisna in brezosebna komunikacija, ali pa sem samo jaz "po žup priplavala" ..   ???  :)

S temle zadnjim se pa ne strinjam najbolje. Jaz sem iz takilih debat prišla do marsikatere informacije in literature, ki mi je pomagala marsikatere stvari premaknit. Če ne bi bilo takih debat, bi imela na razpolago par društev, ki delajo po različnih metodah, in malo morje literature,.. kjer ne bi točno vedela ali se mi morda splača poiskat kaj boljšega za branje, ali je kar prvih 30, na katere slučajno naletim, ok,... ipd. pa že zdavnaj bi vrgla puško v koruzo, ker mi samo "obešanje", ko pes ne uboga, ne leži, samo ignoriranje ali podobno, pa tudi ne deluje. Skratka meni forumske debate nikakor ne predstavljajo izključno zabijanja časa, čeprav malo je tudi v tem resnice.

skar

• *
Odgovori #93 : 05 Februar 2009, 10:26:06
1, Vsi, ki me kolikor toliko poznajo, vedo, da sem cinična - lahko temu rečeš tudi sarkastična. To je odraz "prikrite agresije", kot pravijo strokovnjaki, ki pa je verjetno odziv na dražljaje okolice. A zaradi slabih izkušenj z ljudmi tudi jaz rabim prevzgojo? In kakšno metodo predlagate? Ker grizem... :-[

2. Debate na forumih so čisto OK - na načelni ravni. Ko pa pogledaš v praksi, kaj vse najdeš, pa stvar postane "zabavna". In ko  mi v službi delovna storilnost pade, zabijam čas v takile neosebni komunikaciji.

Citiraj
če ljudje z ironijo ali sarkazmom pišejo o nečem, kar niti malo ne poznajo
A če pišeš o stvareh, ki jih niti malo ne poznaš,  brez ironije in sarkazma, je pa OK?

Urška

• *
Odgovori #94 : 05 Februar 2009, 10:55:25
Ko pride do ugriza psa - govorim o tem momenti se ne da nikakor drugače, kot da uporabiš vsa možna fizična sredstva, da spraviš psa v stanje ne griznenja!
Potem pa obstaja veliko načinov. Runk/cukn je samo izhod v sili, ki je potreben da preprečiš naslednji ugriz!

In začnite brati kaj pišem. Pišem točno o tem zaradi česar je bila ta tema odprta. Uporaba fizične sile pri pasjem ugrizu.

V bistvu ni res. Tema je bila odprta zato, da se pokaže na kako sfaljen način in s kako napačno interpretacijo se je nekdo, ki se je samooklical za "šepetalca psom" lotil reševanja nečesa, kar je v končni fazi uspel pripeljati do večjega problema kot je ta, s katerim je začel.

Drugače pa se samo še naglas režim, ko berem vaše prispevke. Moram pa priznati, da ne verjamem v odpravljanje medpasje agresije z uporabo sile, pa to kar lepo na podlagi lastnih izkušenj. Sedaj, ko delam drugače, se je zadeva že lepo omilila. Za začetek sem si pomagala z napotki Turid Rugaas. In zanimivo, delujejo brez cukanja.

TibiQ

• *
Odgovori #95 : 05 Februar 2009, 11:04:08
Skar
1. Ne vem kaj bi ti priporočila. Glede na to, da ti prijazne metode ne ležijo, bi te bilo mogoče bolje dati na teletakt  :P :D Če je bilo vprašanje resno, si preberi nekaj sporočil nazaj, kjer odgovarjam Lanabeli. Mogoče bo kaj pomagalo, če boš dojela in začela razumeti, da agresivne poteze rodijo agresivne odzive in obratno. Ljudje naj bi bili v osnovi le toliko različni oz. pametnejši od psov, da nekatere take stvari lahko razumemo tudi sami in v osnovi lahko začnemo sami delat na sebi, če pa sodeluje okolica, ki jo zaprosimo za pomoč in tak in tak način ravnanja z nami, pa še toliko bolje. Mislim v smislu, da tebi, kot človeku lahko povem, da poskusi to in to in vztrajaj. Če bom isto govorila psu, me bo samo butasto gledal in mu je treba isto povedat na način, ki ga bo razumel in dojel skozi ponovitve in skozi to, da neko vedenje deluje njemu v prid in da lahko sam vpliva na to. Razlika med dopovedovanjem psu po "rukn cukn" in "kliker" varianti je pa približno enaka, kot razlika, če ti jaz napišem to tako, kot sem ti napisala, ali pa če ti namesto tega napišem "če ne boš nehala bit sarkastična, te bom poiskala in pretepla, pa bomo potem videli kdo bo sarkastičen". Dobro.. mogoče nisem izbrala najboljšega primera, ker me pri taki debati verjetno ne bi resno vzela, ampak prestavi to v nek gostilniški pogovor, pa si zamisli, kako bi vplivala nate prva varianta in kakšne vse negativne misli (kako bi se mi uprla, kako bi me tožila, kako bi se mi maščevala,..) bi imela ob drugi varianti, ki bi jo po možnosti jaz še podkrepila z dejanskim dejanjem.

2. Ja, saj sem rekla.. oboje je, torej vsekakor ni izključno samo zabijanje časa. Recimo da gre za zabavno in tudi koristno porabljen čas. Sicer pa če to človeka sprosti, je, tudi če nič drugega koristnega ne potegne ven, to koristno porabljen čas.  ;)

3. Ni najbolj ok, ampak tako pač je, to se pač dogaja, ampak če to počneš, potem pričakuj temu primerne odgovore. In ne morem da ne bi dodala. Če je morda vprašanje malo osebno.. ponavadi pišemo o stvareh, ki jih poznamo ali pa vsaj mislimo da jih poznamo. Sama, če me kdo popravi in mi razloži zakaj to ni tako, kot sem mislila da je, ko sem o tem pisala, to tudi upoštevam in vsekakor ne ignoriram v tem smislu, da ker ni tako, kot sem si zamislila, gonim naprej svoje. Če se kljub argumentom ne strinjam, pa pišem dalje, z upanjem, da dobim dodatne argumente oz. da izvem in se naučim več.  ;) In če slučajno tole leti na konkretno, da ne poznam določenega sistema, s katerim se tu ne strinjam, naj povem, da ga dovolj dobro poznam, da vem, da v nekaterih primerih pač ne bo deloval in tudi povem zakaj.

Mislim da sva šli sedaj že fino iz teme.

simi

• *
Odgovori #96 : 05 Februar 2009, 12:00:42

Drugače pa se samo še naglas režim, ko berem vaše prispevke. Moram pa priznati, da ne verjamem v odpravljanje medpasje agresije z uporabo sile, pa to kar lepo na podlagi lastnih izkušenj. Sedaj, ko delam drugače, se je zadeva že lepo omilila. Za začetek sem si pomagala z napotki Turid Rugaas. In zanimivo, delujejo brez cukanja.

Zanimivo pri vsem skupaj je to, da nihče od tukaj sodelujočih (skar, pštt - tebe ne mislim tukaj) ni že nekaj časa videl delati ljudi, sploh pa še nihče o tukaj sodelujočih ni NIKOLi sodeloval v niti enem celostnem procesu prevzgoje.  Tako da ja, smejte se vsi skupaj, ker na koncu se smejeva midve s skar in še nekaj nama podobnih. In to zato, ker mi popravljamo te pse, ki jih je potrebno samo malo scukat, pa tega v šolah ne počnejo. Skar, sedaj pa lahko kakšno rečeš ;)

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji

skar

• *
Odgovori #97 : 05 Februar 2009, 12:10:33
Urša, tole je pa zate, ker sva se Tibiq že vse lepo zmenili.... :)

Citiraj
pa to kar lepo na podlagi lastnih izkušenj

Kako  se lahko navedene "lastne izkušnje" izrazijo v številu psov, ki si jih sama izšolala ali prevzgojila? Eden ne šteje...sorry.

In ker sva se tudi midve z Urško že vse lepo zmenili v neki drugi temi, vas zdaj zapuščam in vse lepo pozdravljam.

IgiS

• *
Odgovori #98 : 05 Februar 2009, 12:13:05
Mogoče bo kaj pomagalo, če boš dojela in začela razumeti, da agresivne poteze rodijo agresivne odzive in obratno.
Bom samo malo ciničen :D

Torej če pasja mati vrže mladiča tako, da leti 2m po lufru, ker ji gre na živce in ma dosti grizenja svojega repa, bo mladič:
a) kasneje postal notorični agresivec
b) takoj se zapodil nazaj v mamo, ker agresija pač rodi agresijo
c) se ji po pasje opravičil
d) nič od tega
e) današnje pasje mame so spremenile metodo šolanja in tega ne počno več

;)

roberd

• Gost
Odgovori #99 : 05 Februar 2009, 12:31:48
IgiS, ti nisi pasja mati. Psi imajo neko sposobnost, da vidijo onkraj našega znanja, osvojenih naslovov in urne postavke. Jaz sem se nehal spraševati, kaj lahko pse naučim. Zanima me samo še to, kar mi oni lahko dajo. Zadnje dni opazujem stopinje v svežem snegu: poti človeka in psa so vedno različne, a vedno prepletene.

TibiQ

• *
Odgovori #100 : 05 Februar 2009, 12:54:15
Uff, toliko enih vprašanj (tudi če so retorična). Moji odgovori so na vsa že v prejšnjih sporočilih, če bi se jih kdo potrudil razumet, pa glede na vse kar se piše, dvomim, da jih je večina sploh prebrala (mogoče skar, ko pravi, da sva se vse zmenili  ;)). Celo namesto Urške (ko ji Skar zastavljaš vprašanje) sem že prej odgovorila, pa za namig vsaj tega ponavljam, ker se je vprašanje ponovno pojavilo kar 2x; Saj ni treba niti meni, niti Urški izšolat nobenega psa, da bi se dokazalo, da tudi take metode delujejo, ker je to namesto naju storilo dosti drugih ljudi z dovolj dobrimi rezultati in to ne samo pri psih, ampak tudi pri drugih živalih, na katere se z "obešanjem" sploh ne da vplivat.  ;)

Po drugi strani pa lahko postavim kontra vprašanje. Koliko psov ste uspeli popravit vi, če se vodniki niso sprijaznili s takim načinom in takega načina niso bili sposobni. Ravno nekaj sporočil nazaj je moč prebrati, da je to pa pač problem nesposobnih vodnikov in da so bili zaradi njih psi celo evtanazirani. Delno se strinjam, po drugi strani pa pravim, da če ti vodniki ne bi vrgli puške v koruzo in če bi poskusili tudi kaj drugega, mogoče do tega ne bi prišlo. Pa ne narobe razumet.. nikakor ne krivim inštruktorjev, ker jih niste bili sposobni popravit, samo pravim, da ravno pomagali jim pa tudi niste ane.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #101 : 05 Februar 2009, 13:21:07
Ne Tibi, res nisi nič razumela.

Citiraj
Ja, osnova na slikah je torej točno to. Grožnja, ki je bila enkrat v preteklosti udejanjena, da se je ta, ki grozi, lahko postavil v položaj, da sedaj lahko samo "pove na tak način" in se ga bo načeloma upoštevalo brez dodatnih dejanj agresije.

Ne. Grožnja ni bila še nikoli udejanjena. In če nisi opazila je podrejena psica dala ležat vodjo krdela in ne obratno.

Citiraj
Mogoče res nobena od psic ni pod resnim stresom in sploh glede na to, da so to fotke tvojih psic, mi je bilo nekako jasno, da iz tega ven ni sledil nek resen ravs, ampak ne moreš pa govorit, da psice niso v prav nikakršnem stresu.

Ne, psice v času, ko so bili narejeni posnetki niso bile prav pod nobenin stresom. Nasprotno, povsem sproščene in izredno dobre volje so bile. Prav nobene nevarnosti ni bilo, da bi prišlo do kakršnega koli konflikta. Še več. Prav pred kratkim sem v neki oddaji videla, da so (zvočne) posnetke takih ravsov (ena čudna mešanica renčanja in nečesa, kar je še najbolj podobno kruljenju) s pridom uporabili pri rehabilitaciji pitbulov, ki so jih uporabljali za pasje boje. Naj bi imelo zelo zdravilen in pomirjujoč učinek.

Citiraj
Če pa so povrh vsega podkrepljene z raznoraznimi znaki, ki veljajo za nasilne in so v preteklosti že imele za posledico kazen, so pa še toliko bolj stresne.

O kakšni kazni to govoriš? Skoraj se ne spomnim več, kdaj je bila grožnja zadnjič udejanjena, menda je bilo pred 6 ali 7 leti. Celo do zaresnega rangiranja izredno redko pride - kadar hočejo odstaviti vodjo ali kadar kakšen podrejeni postane skrajno nesramen. Kadar vadijo ali se igrajo ali kakor koli že to imenuješ, poleg "nasilnih" znakov (le kateri znak je nasilen prosim lepo) uporabijo tudi pomiritvene signale, ki zelo jasno pokažejo, da ne gre zares.

Citiraj
Mogoče neka taka vrsta komunikacije deluje pri psih ki so je vajeni in vedo kaj pomeni, pri drugih pa ne nujno.

Tako vrsto komunikacije razumejo vsi psi. Brez skrbi, pes na posnetku je dobro vedel, kaj pomeni "spodtikanje". In je jasno pokazal, da tega niti slučajno ne misli upoštevati. Ker se očitno še ni naučil spoštljivega vedenja, je napadel. Kako se je stvar odvijala kasneje ne vem, predvidevam pa, da se je spoštljivega vedenja naučil (če ga je C.M. spustil v svoje krdelo prav zagotovo)

In mimogrede, pes, ki ne razume, da se mora podrediti (lahko samo s tem, da spoštljivo pogleda stran, ni nujno, da se meče po tleh), kadar se znajde s tremi psi na njihovem teritoriju, je spustil kar nekaj lekcij, ki bi jih moral osvojiti že kot mladiček.

Citiraj
Kot si sama enkrat v neki drugi debati povedala, nimajo vsi psi čisto istega dialekta in čeprav bi načeloma morali razumeti osnovne "besede", jih dostikrat napačno razumejo in iz takega ali drugačnega razloga pride do spopada. Saj iz istega razloga tudi učimo naše pse, da se v igri ipd. ne renči,...... ane?

Hm... Edini psi, s katerimi je kdajkoli dejansko prišlo do nesporazuma so bili nekateri hrti. Pa še to samo tisti, ki niso bili socializirani z ne-hrti. Vsi ostali razumejo vsaj pomiritvene signale, če že nič drugega. Če psa učiš, da se ne sme renčati niti v igri, pa verjetno tudi zob ne kazati ipd  - ja kako za vraga naj pa potem nekomu jasno pokaže, da mu njegovo vedenje ni všeč? Če mu prepoveš vsa možna opozorila, mu nazadnje ostane samo ugriz. Do spopada pride zaradi napačnega vedenja lastnika ob srečanju ali pa zato, ker lastnik psu že prej hote ali nehote uničil prirojeno sposobnost za sporazumevanje.

Roberd, imaš prav. Pri svojih že pokojnih uničenih psih mi tega ni bilo težko doseči. Celo pri najhuje prizadetem ne. Tudi stvari z drugimi psi in ostalimi živalmi smo porihtali. Z drugimi ljudmi pa ne. Vsaj ne z vsemi kategorijami.

Urška

• *
Odgovori #102 : 05 Februar 2009, 13:26:12
Urša, tole je pa zate, ker sva se Tibiq že vse lepo zmenili.... :)

Kako  se lahko navedene "lastne izkušnje" izrazijo v številu psov, ki si jih sama izšolala ali prevzgojila? Eden ne šteje...sorry.

In ker sva se tudi midve z Urško že vse lepo zmenili v neki drugi temi, vas zdaj zapuščam in vse lepo pozdravljam.

Skar, v bistvu zanimivo vprašanje za popolnoma vse v tej temi. Koliko psov ste po metodi, ki jo zagovarjate, uspešno prevzgojili, koliko stare in kaj za vas šteje pod uspešno?

Sama sem izšolala vse naše družinske pse, z mano so bili odkar pomnim. Prvega pri starosti 7 let, po Zidarjevi: O psih (rukn-cukn sistem), svojega prvega psa, ki je bil moj-moj pa sem dobila pri starosti 9 let. Prvi je bil zelo dominanten, ampak zlo dobro socializiran pes, drugi je po napadu NO-ja pri starosti 7 let kazal agresijo iz strahu, ki se je stopnjevala. Rukn-cukn metoda se kljub borim 12 kg pri njem ni obnesla. Pa pri Paxu se tudi ni.

K temu lahko prištejem vse najdenjce, ki so se znašli pri meni doma in odšli šele, ko so bili primerno vzgojeni za sobivanje z novimi lastniki (malo več kot 15 jih je prišlo in odšlo skozi leta). Pri dveh se agresija do drugih psov z rukn-cukn metodo ni prav nič omilila, pri tretjem, v velikosti manjšega telička pa z njo nisem niti poskusila, smo delali na postopnem približevanju, na varni razdalji in ignoranci drugih psov in ta priletna mrcina od takrat uspešno sobiva z drugimi psi (jih ignorira).

Ni nek statistični vzorec, ampak zame dovolj zgovoren, tako, da bom sedaj prevzgojo delala po metodi, za katero sem prepričana, da bo prinesla rezultate. Za rukn-cukn metodo namreč velja, da potrebuješ zanjo primernega vodnika, pa še v tem primeru so rezultati vprašljivi. Jaz imam psa obvladljivega, pa mi rezultat kot tak ni všeč, ker je pes na sprehodu obvladljiv samo v primeru, da sem vodnik jaz.  Zato so rezultati ostalih metod vsaj po mojem osebnem mnenju bolj aplikabilni v primeru povprečnih pasjih lastnikov, družinskih psov, ki jih vodi na sprehod več oseb...

IgiS, pasje mame prenašajo svoje vedenjske vzorce na mladiče, zato je še kako pomembno, kje človek vzame mladiča. In mama, ki odreagira prostro vedno, tak vzorec prenaša naprej na svoje potomstvo in od take psice jaz osebno ne bi želela imeti mladiča (še najmanj psico, ki bi to prenašala naprej prko svojega potomstva).

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #103 : 05 Februar 2009, 13:56:54
Igis:
Pasje mame so različne. Pri nas so po tem vzorcu delale prinašalke. Večina mladičev se je opravičila. Tisti, najboljši, so zarenčali nazaj in šli težit bratcem in sestricam. Noben pa ni zaradi tega postal agresiven ali nezaupljiv do drugih psov. Tudi živčen zaradi tega ni bil nobeden.
Samojedke pa so vse po vrsti raje uporabljale prijazne metode. Če so bili mladiči tečni, se je psica umaknila, za jest so dobili šele, ko so se umirili recimo. Mladičev si niso podrejale, niso jih obračale okrog, kaj šele da bi kakšnega zabrisale po zraku.
Mladiči zaradi tega niso postali ne agresivni, ne živčni in niti ne pretirano predrzni  v odnosu do drugih psov.

Nauk zgodbe: očitno sta obe metodi dobri. Mladiče uničijo nervozne psice, ki ne obvladajo nobene metode.

TibiQ

• *
Odgovori #104 : 05 Februar 2009, 14:51:10
Ne Tibi, res nisi nič razumela.

Ne. Grožnja ni bila še nikoli udejanjena. In če nisi opazila je podrejena psica dala ležat vodjo krdela in ne obratno.
Če sem te jaz pravilno brala v preteklosti, so grožnje bile udejanjene. Sicer mogoče res ne tako, kot bi si kdo predstavljal (da bi vodilna psica fino preštihala drugo,..), ampak bile pa so, če je bilo to potrebno, v taki (ravno pravi) meri (saj načeloma naj tudi klasični vodniki ne bi psa na smrt pretepli, ampak ravno toliko, da naj bi zadoščalo), kot je bilo potrebno pri tistih, ki niso upoštevali opozorilne komunikacije. Nekateri drugi, z bolj "podredljivim" karakterjem, so upoštevali opozorilno komunikacijo, ker je bil že sam tak renčeč glas dovolj, da si niso upali izzivat dlje ali pa ker jim je bilo dovolj posnemati zglede drugih podrejenih, ki so bili deležni opozorilne komunikacije ipd.

Glede podrejene psice sem opazila in razumem, da gre tu za vzgojno igro, kar si razložila, da se to tudi med psi pove z določenimi drugimi znaki, oziroma se čuti. Tu nimam komentarja, razen da ta del nima veze z dejanskimi grožnjami in da bo ta psica, ki je sedaj trenutno še podrejena, lahko enkrat igrala prav zaradi te igre alfa vlogo.

Ne, psice v času, ko so bili narejeni posnetki niso bile prav pod nobenin stresom. Nasprotno, povsem sproščene in izredno dobre volje so bile. Prav nobene nevarnosti ni bilo, da bi prišlo do kakršnega koli konflikta. Še več. Prav pred kratkim sem v neki oddaji videla, da so (zvočne) posnetke takih ravsov (ena čudna mešanica renčanja in nečesa, kar je še najbolj podobno kruljenju) s
pridom uporabili pri rehabilitaciji pitbulov, ki so jih uporabljali za pasje boje. Naj bi imelo zelo zdravilen in pomirjujoč učinek.

O kakšni kazni to govoriš? Skoraj se ne spomnim več, kdaj je bila grožnja zadnjič udejanjena, menda je bilo pred 6 ali 7 leti. Celo do zaresnega rangiranja izredno redko pride - kadar hočejo odstaviti vodjo ali kadar kakšen podrejeni postane skrajno nesramen. Kadar vadijo ali se igrajo ali kakor koli že to imenuješ, poleg "nasilnih" znakov (le kateri znak je nasilen prosim lepo) uporabijo tudi pomiritvene signale, ki zelo jasno pokažejo, da ne gre zares.
Če so ti posnetki, posnetki "iger", potem verjamem, ampak potem ne vem kaj delajo ti posnetki v tej temi, ker tu ne govorimo o tem, ampak o renčanju, kot odkriti grožnji da če nekdo nečesa ne bo naredil ali nehal počet, jih bo skupil.

Saj se verjetno strinjamo, da imamo renčanja več vrst. Jazz tudi v igri renči, pa ne zato, da bi ustrahovala, ker potem bi se vsi, ki bi jo resno vzeli, itak nehali igrat z njo. Pa ljudje si tudi kdaj kakšno "pejt nekam" rečemo, zraven se pa smejimo in gre za isto stvar, s tem da jo vzamemo v tem primeru čisto drugače, kot če je to izgovorjeno resno, osorno,.. skratka na drugačen način.

Tako vrsto komunikacije razumejo vsi psi. Brez skrbi, pes na posnetku je dobro vedel, kaj pomeni "spodtikanje". In je jasno pokazal, da tega niti slučajno ne misli upoštevati. Ker se očitno še ni naučil spoštljivega vedenja, je napadel. Kako se je stvar odvijala kasneje ne vem, predvidevam pa, da se je spoštljivega vedenja naučil (če ga je C.M. spustil v svoje krdelo prav zagotovo)
S tem se strinjam v delu, da je pes napadel, ker je znal edino tako odreagirat in da se je verjetno naučil spoštljivega vedenja tudi skozi to, da je bil vsakič, ko je še poskušal, skoraj zadavljen. Ker mu druga možnost, ki bi mu namesto davljenja prinesla nagrado, ni bila nikoli predstavljena.

In mimogrede, pes, ki ne razume, da se mora podrediti (lahko samo s tem, da spoštljivo pogleda stran, ni nujno, da se meče po tleh), kadar se znajde s tremi psi na njihovem teritoriju, je spustil kar nekaj lekcij, ki bi jih moral osvojiti že kot mladiček.
Hja.. kolikor jaz razumem, so "freezing", "miganje z repom", "sklonitev glave", tudi "pogled vstran" (ki je sicer bil malo onemogočen, saj so bili trije psi na vseh straneh kamor bi lahko pogledal) in še nekaj drugih pomirjujočih signalov, ki jih je pes, o katerem sem pisala, demonstriral, kar lepa paleta osnovnih manir. Je pa res, da se ni ta pes še priklonil ali vrgel na hrbet, kar bi mogoče tudi se, če se ne bi prej vmešali vodniki.

Če psa učiš, da se ne sme renčati niti v igri, pa verjetno tudi zob ne kazati ipd  - ja kako za vraga naj pa potem nekomu jasno pokaže, da mu njegovo vedenje ni všeč? Če mu prepoveš vsa možna opozorila, mu nazadnje ostane samo ugriz. Do spopada pride zaradi napačnega vedenja lastnika ob srečanju ali pa zato, ker lastnik psu že prej hote ali nehote uničil prirojeno sposobnost za sporazumevanje.
Ja, to se tudi jaz sprašujem, pa vendar se danes to dela po nekaterih šolah in sicer tako, da se psa, ki v igri renči na drugega psa fizično korigira.

Po drugi strani, v stilu tega, kar sem prej pisala, mislim da je prav, da se psa, ki je tako "zafuran", da že na daleč laja in renči na druge pse, se s temi, "taprijaznimi" metodami nauči nadomestnega vedenja, ki je lahko tudi vedenje, ki vključuje "pomirjujoče signale".

Glede na to, kar si sedaj nazadnje odgovorila Igisu, pa mislim, da gre v prvih odstavkih predvsem za to, da si nekatere stvari ki jih ti govoriš, enkrat jaz narobe razlagam, nekatere druge pa drugič ti. Predvsem, ko govoriva o renčanjih in podobno, tako da a bi se lahko najprej uskladili o čem pravzaprav govoriva?   :D

roberd

• Gost
Odgovori #105 : 05 Februar 2009, 18:31:00
mislim, da gre v prvih odstavkih predvsem za to, da si nekatere stvari ki jih ti govoriš, enkrat jaz narobe razlagam, nekatere druge pa drugič ti.

Naj si vsak ustvari svojo lastno razlago. Tako bo vsak dobil točno tisto, ki si jo zasluži.

TibiQ

• *
Odgovori #106 : 06 Februar 2009, 12:42:33
No, jaz si rada ustvarim razlago na podlagi pravilnega razumevanja drugega  ;)

Drugače sem pa včeraj po oddaji sporočila prebrala večino na tejle strani http://www.canis.no/rugaas/ (je Urška prej govorila o tem) in res priporočam za branje vsem, ki jih to zanima. Ni veliko in so neke osnove za razumevanje. Saj ni treba da se vsi strinjate, ampak bomo vsaj lažje debatirali  :) Škoda ker sem se šele sedaj prebila tudi skozi to, pa če se že mene ne razume kaj hočem povedat, mogoče se tole bo.

Kakorkoli, tu nekje vmes, sem našla tudi to, da volkovi ne vzgajajo mladičev z nekimi "agresivnimi" dejanji,.. in tudi, kot je Irena opisovala njene "polarce", psi ne vzgajajo samo z grizenjem in metanjem po tleh, ampak predvsem z ignoranco in podobnim,..... 

Sedaj se mi pa pojavlja vprašanje, če morda nekatere druge oblike vzgoje, ki jih ljudje opazimo pri nekaterih psicah z mladiči, niso posledica priučenih vedenj. Npr. da smo mi psico z našimi "klasičnimi" tehnikami vzgojili tako in jo morda celo z nerazumevanjem še vedno držimo pod nekakšnim stresom, da sama na podoben način sedaj vzgaja mladiče in mi dejansko opazujemo neko vedenje, ki ga v naravi ne bi mogli opaziti v taki meri? In ali je možno, da Irenine psice demonstrirajo toliko bolj naravno (ali pa drugačno) vedenje do mladičev, ker so bile same vzgajane na drugačen način? Irena, a si tvoje goldne mogoče vzgajala malenkost drugače kot samojedke? Si glede na to, da si imela goldne pred njimi, uporabljala takrat manj teh "prijaznih" metod in več "klasičnih",..? Tudi me zanima ali so goldni prav tako živeli v krdelu večih psov in so se učili med sabo ali ne.

Kakorkoli, to zadnje je samo razmišljanje z vprašanji. Se mi pa zdi zanimivo če bi lahko res kaj bilo na tem (nekaj sigurno je na tem, da je zelo pomembno kakšna vedenja psica prenese na mladiče - koliko smo za ta vedenja poleg ostalega zaslužni mi) in me zanimajo vaša mnenja.

TibiQ

• *
Odgovori #107 : 06 Februar 2009, 13:22:59
Joj Irena, moram se ti opravičiti. Sedajle mi je pa mogoče kapnilo kaj si skušala povedat. To, da renčanje psi uporabljajo kot komunikacijo in da ni neka agresivna fizična korekcija nujna da se drug pes (mladič) nauči razumet kaj pomeni renčanje.

Ali prav razmišjlam, da renčanje v osnovi v nekaterih primerih (v nekaterih gre tudi za neko vokaliziranje ko pes uživa, se igra,..) pomeni "nehaj početi kar počneš, ker me to moti,.." in ne "naredi to in to ker.."? Ko pa nekega psa nekaj moti, je zaradi te motnje pod stresom (stres ni nujno posledica strahu,..). Odzove se res z renčanjem, ampak vzgojni in kakršnikoli nadaljnji ukrepi so pa raznorazni. Pri nekaterih so podkrepljeni z "agresijo", če motnja ne preneha, pri drugih pa z ignoriranjem v smislu umika in podobno? Ampak lahko se pa strinjamo, da lahko samo renčanje, brez da bi mladič pred tem imel za izkušnjo neko slabo posledico zanj, če renčanja kot opozorila ne upošteva, pa je že samo po sebi take vrste pojav, ki vzbudi v mladiču neke določene občutke naj bo pozoren, da nekaj ni v redu,..? Ali gre preprosto za take vrste signal, ali je razumevanje tovrstnega signala nagonsko pogojeno - ker sicer mi ne gre v glavo, kako naj bi mladič razumel kaj renčanje pomeni, če ne bi bilo zraven nekega drugega vzgojnega elementa, ki bi mu povedal kam vodi neupoštevanje renčanja?

Napisala sem ogromno vprašajev, da me ne bi spet kdo narobe razumel?

roberd

• Gost
Odgovori #108 : 06 Februar 2009, 14:53:12
jaz si rada ustvarim razlago na podlagi pravilnega razumevanja drugega

Hočeš pravilno razumeti drugega?

Spusti ga iz boksa in v svoje srce.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #109 : 06 Februar 2009, 17:29:25
Tibi, tisti link ki si ga napopala...nisem zelo natančno prebrala, ampak moj prvi vtis od tistega kar sem prebrala: polomija. Oz. Če bi se novopečeni lastnik mladega psa striktno držal napisanega, bi v primeru psihično močnega psa nastala grda polomija. Mar avtorica napisanega res iskreno verjame, da lahko pasjega mladoletnika, ki preizkuša meje, vzgajamo tako, da je najmočnejši vzgojni prijem ignoriranje? Da stari psi pri tečnih mladičih obrnejo hrbet in nič drugega? Ja pajade. Pa da se pasji mladiči začnejo učiti samokontrole po 16 tednu, prej pa lahko delajo kar jih je volja? A veš kaj se zgodi, če je mladič do odraslega nespoštljiv?
Recimo nekaj takega:

Po mnenju avtorice je to kruto. Po mojem pa prav nič. Laki je dobila točno to, kar je zaslužila. Zgodilo se je v trenutku, bolelo ni čisto nič, tamala ni bila v nobeni nevarnosti. Za kakršen koli stres sploh ni bilo časa. Opozorilo je razumela, njen rep je šel za 2cm nižje in ušesa za 1cm nazaj, sledilo je VLJUDNO povabilo v igro s strani tamale in nato povsem sproščena igra. Ob taki lekciji (Alba, najlepša hvala, normalne pse je dandanes tako težko najti) napredovanje v samokontroli ni zelo počasno in postopno, ampak skokovito. Od tistega trenutka naprej, se je vsem odraslim neznanim psom približala VLJUDNO. Brez strahu.

Renčanje lahko pomeni 1000 različnih stvari, odvisno od konteksta.

Citiraj
Sedaj se mi pa pojavlja vprašanje, če morda nekatere druge oblike vzgoje, ki jih ljudje opazimo pri nekaterih psicah z mladiči, niso posledica priučenih vedenj. Npr. da smo mi psico z našimi "klasičnimi" tehnikami vzgojili tako in jo morda celo z nerazumevanjem še vedno držimo pod nekakšnim stresom, da sama na podoben način sedaj vzgaja mladiče in mi dejansko opazujemo neko vedenje, ki ga v naravi ne bi mogli opaziti v taki meri?

Psica lahko zaradi nepravilne vzgoje ali šolanja (kamor pa rukn cukn metoda šolanja, če se dela tako kot je treba, ne sodi) lahko postane nervozna in nervozo prenaša na mladiče.
V konkretnem primeru prinašalk in samojedk pa temu ni tako. Obe obliki vzgoje sta povsem normalni. Oboje psice so imele v leglih red. Samojedke celo malo boljšega, ampak so se pa z mladiči tudi več ukvarjale in legla so bila vsaj za tretjino manjša. Vzgoja samojedk se z moje strani skoraj nič ne razlikuje od vzgoje prinašalk in ni "positive only". Šolanje se pa sicer razlikuje, ampak mamine prinašalke, ki sploh niso bile šolane in tudi vzgoja je bila hudo permisivna, so se do mladičev obnašale do pikce enako kot moje.

Odziv mladičev na renčanje  in druge opozorilne signale je pa vsaj delno priučen. Majhni goldenčki so, če je psica zarenčala, takoj postali ponižni in vljudni. Če je psica grožnjo stopnjevala, so se preventivno obrnili okrog. Ker prinašalke niso prav dosti renčale. Če ni zelo hitro zaleglo, je takoj sledila korekcija.

Samojedke pa  renčijo  izrazito veliko. (vedno, ne samo do mladičev) Reakcija čisto majhnih samojedkov na renčanje: pridejo k psici in jo ližejo po zobeh.  kar pomeni med drugim tudi to, da morajo hočeš nočeš nehati početi, kar so prej počeli. Tudi ni ignoriranje edino orožje mamic samojedk. tudi one so obračale mladiče okrog, le da so to počele v igri in dovolile, da so tudi mladiči obrnili okrog njih (kar bi bilo za prinašalko povsem nezaslišano). Pa še to: odrasli samojedi lahko postanejo izredno zoprni do drugih psov, če se v času odraščanja ne morejo dobro socializirati. Goldni tudi.

Aja, moje prinašalke so živele v krdelu, večino časa skupaj z samojedkami.

TibiQ

• *
Odgovori #110 : 06 Februar 2009, 19:54:08
Hočeš pravilno razumeti drugega?

Spusti ga iz boksa in v svoje srce.
Roberd, jaz te nič ne razumem, ampak če govoriš o psih, moj pes ni nikoli v boksu, razen ko je v avtu.

Lanabela. To, kar si ti prilepila na fotki je točno isto omenila tudi avtorica. Če bi bolj podrobno prebrala, bi mogoče spremenila mišljenje. Verjetno se pa strinjaš, da ne gre za grob ugriz, ampak ravno pravi prijem (nekako miren in kontroliran ugriz nasproti agresivnemu oz. nekako ne tako kontroliranemu popadu, ki jih v obliki zaušnic vodniki talamo svojim psom - saj pravim, ne znam prav povedat, da se ne bi spet narobe razumeli in ne, ne mešam tega s histeričnimi zaušnicami, ki sem jih iz nevednosti in nesposobnosti jaz vsake toliko talala Jazz)? In ne, avtorici se nekaj takega ne zdi kruto. Torej vidiš, jaz sem tisto kar piše avtorica in to, kar pišeš ti, razumela kot eno in isto, samo ti tistega, kar piše ona, ne razumeš tako (mogoče, ker si preletela, jaz sem si pa vzela čas in prebrala). Imaš mogoče še kakšen drug primer? Ok, ne bom je sicer kovala v zvezde, ker se glede določenih stvari, ki so tam napisane, tudi jaz še sprašujem določene stvari, ampak vsaj kar se mene tiče, so pa tam vseeno neke osnove, ki so vam nekaterim mogoče samoumevne, večini drugih pa ne, oziroma vsaj ne tako, da bi to uporabili v praksi. In vsi smo ljudje, nihče ni popoln in dvomim, da so v kakšni knjigi,.. napisane vse absolutne resnice brez napak, ampak dokler je stvar povečini ok, se jo meni zdi vredno prebrat in upoštevat. Saj v končni fazi, tudi če v nekem primeru z ignoriranjem ne prideš skoz, boš to prej ali slej opazil in poskusil nekaj drugega ane.  ;)

Drugače lahko samo rečem, da ko danes (no, sedaj že nekaj časa) berem te stvari in gledam nazaj, veliko bolje razumem določena obnašanja, kje in kakšne napake sem delala in zakaj sva bili z mojim psom po nepotrebnem v konfliktih, ko bi lahko v veliko primerih, če ne kar vseh, stvari razrešili na povsem drugačen način. Še več, ob aplikaciji novih načinov v povezavi z novim razumevanjem in pogledom na stvari, se mi dnevno "dogajajo čudeži", ko moj pes, ki pred pol leta ni bil sposoben ignorirat drugih psov in ljudi, to počne (ni še tako siguren, oziroma jaz še ne zaupam toliko, ampak v tem tednu se mi je zgodilo, da je zignorirala psa, ki se ji je na sprehodu dobesedno prilepil na rit in danes psa, ki naju je presenetil, ko sva se kepali. Ne samo da ga je zignorirala. Celo okrog njega je šla, ko je prišel, da bi se igral z njo in do mene, s pogledom "a boš že vrgla tisto kepo". To je nekaj, kar je bilo pred pol leta nepredstavljivo).

To, da mladiči niso imeli vidnih posledic sem sicer videla že prej, ampak tega glede načina vzgoje prinašalk in samojedk pa ne razumem. Prej si govorila nekaj drugega, namreč da so samojedke drugače vzgajale. Naprej ne bom sploh ugibala, me pa zanima kako bi ti razložila zakaj prinašalke drugače vzgajajo mladiče, če sploh jih. Sedaj si nisem na jasnem. Je to pasemsko pogojeno ali kaj?

Aja, še nekaj. Razmišljam, da si mogoče tudi "rukn cukn" ti po svoje razlagaš.. no, tako se mi zdi.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #111 : 06 Februar 2009, 21:21:16
Samojedke so vzgajale mladiče  na svoj način, prinašalke so vzgajale na svoj način, terierke verjetno vzgajajo še malo drugače. Jaz pa sem enako  vzgajala samojedke kot prinašalke + tega so nekatere od njih živele v skupnem krdelu.

Praviš, da ne gre za grob ugriz. Seveda ne. Tudi pri prijemih, ki jih izvaja C.M. ne gre za neke  grobe prijeme - RAZEN če pes dejansko napade. Načeloma tudi korekcije pri rukn cukn metodah niso grobe. (rukn cukn metode so zame vse, pri katerih se napake fizično korigirajo). Pravzaprav to sploh ni bil ugriz, samo prijela jo je za gobec. zelo precizno kontrolirano, pa nič mirnega ampak tako bliskovito, da od nas nihče sploh ni nič opazil - dokler nismo pogledali posnetkov. Klofute in brce se ne uporabljajo pri nobeni resni obliki šolanja. Pravzaprav se ne spomnim, da bi kdaj sploh se.

Citiraj
In nature and where the dogs are allowed to grow up naturally in a pack, they learn self-control very gradually. Until they are about 16-20 weeks old, they have a so-called ´puppy license´. ...The adult dogs let the puppies carry on with unbelievable patience during this period of time.

Eni ja, drugi pa ne. Pri nas se je od mladičev najkasneje pri 5 tednih pričakovalo, da obvladajo osnovni bonton. Nekatere psice so tujim mladičem pustile veliko, tako kot trdi avtorica. Ponavadi mlade psice, ki še nikoli niso imele svojih mladičev. Druge pa so bile različno stroge. Nekatere niso dovolile, da se jim tuj mladič približa na več kot meter. Mladič, ki ni reagiral na opozorilo, je staknil prav nič nežen udarec z gobcem.

Citiraj
Turning your back to the dog and ignoring him is sufficient - and will say more than a thousand words. Turning the back and ignoring the adolescence is exactly what the adult dog would do.

Včasih. Ponavadi pa ne. Če bi preprosto obrnila hrbet kateri od mojih pasjih pubertetnic, (še prav posebej, če bi bila ta pubertetnica samojedka) kadar bi ta preizkušala meje, bi jo to skrajno razveselilo. In bi še z večjim navdušenjem širila načete meje. In naj ne ploza, da kakšen bolj podjeten pasji pubertetnik  nikakor ne bo poskusil prevzeti vodstva.  Če bo smatral, da je vodja nesposoben, bo seveda poskusil. Odrasli psi nesramnosti od pubertetnikov veliko redkeje odignorirajo, kot nesramnosti od mlajših mladičev.

Citiraj
Under no circumstances should you get physical with the dog - avoid physical unpleasantness such as shaking him by the scruff of his neck, grabbing him by the cheeks while looking into his eyes, or any other cruel and frightening methods of punishment. Notice how the confident, adult dogs do it, and copy what they are doing. Adult dogs let the adolescent dog know without seeming brutal - they turn their backs and walk away. They may ´yell´, but no more than that.

Ja pa ja de.

Citiraj
Growling isn´t dangerous, it´s simply a way to let others know that he is uncomfortable.

...odvisno od konteksta.

itd itd....

Del o pomiritvenih signalih je še kar. A sem prebrala že boljše in popolnejše opise. Že precej dolgo nazaj.

roberd

• Gost
Odgovori #112 : 06 Februar 2009, 22:11:13
Roberd, jaz te nič ne razumem, ampak če govoriš o psih, moj pes ni nikoli v boksu, razen ko je v avtu.

"Glede izsiljevanja je meni Jazz počela isto in če ima možnost to počne še danes in edina rešitev je box in ignoriranje in še danes obžalujem, da nisem kupila boxa ko je bila še čisto mala." http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=17585&postdays=0&postorder=asc&start=0

Mogoče pa jaz ne razumem tebe.

TibiQ

• *
Odgovori #113 : 07 Februar 2009, 13:33:07
Lanabela, pri teh mladičih ne bova nikamor prišli, ker mene zanima če bi lahko kaj stalo zadaj ali je dejansko pasemsko pogojeno, ampak dobivam kar različne odgovore na ista vprašanja, tako da recimo da nekako na pol oz. v določenih primerih je odvisno tudi od vzgoje lastnika, kakšno psico naredi, ni pa seveda vse odvisno od vzgoje.

Ja saj s kakšnimi takimi vprašanji, kot si jih napisala, se jaz še ukvarjam, ampak potem nekje drugje napiše tudi, da če "turning your back" ne pomaga, greš ven iz sobe, ali daš mirno pač psa nekam, ali ga mirno primeš za ovratnico na določen način (ne daviš,..) in umiriš (pri mojem psu deluje kot pomiritev če je preveč razposajena in začne ščipat ali kaj podobnega že če si jo potegnem ob noge in jo gladim po boku in verjemi, da potem neha težit in se začne nazaj lepo igrat), po drugi strani jo je stresanje za vratno gubo ali celo metanje na hrbet še bolj razvnelo.

Glede tega, da bo pes poskušal prevzeti vodstvo, če bo menil, da vodnik ni sposoben, se tudi strinjam, ampak če se prav spomnim, ona piše v smislu, da si psi povečini ne želijo prevzeti vodstva, poleg tega bo pes skušal prevzeti vodstvo, če bo menil, da vodnik ni sposoben,...

Glede tega, kako se s klofutami in brcami ne vzgaja pa.. no, Simi je nekaj sporočil nazaj napisala ravno to, da psa, ki skoči vate, pač fajn brcneš, po možnosti v trebuh. Kar bi tudi jaz naredila, pa še kaj drugega, če ne bi imela nobene druge izbire, tako da ne mešat drugih prijemov, ki jih tudi ti avtorji tolerirajo in takih prijemov.

Roberd, ja, moja krivda. Kakšno leto nazaj, sem kupila boks. Je delovalo, če Jazz ni nehala težit, da sem jo dala notri in zato vem, da deluje in priporočam. Ampak to sem počela kakšen mesec, potem se mi pa ni ljubilo kar naprej boksa nosit v avto in nazaj v stanovanje, še enega pa tudi nisem kupila, Jazz se je potem že dalo tudi drugače pomirit, tako da... 

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #114 : 07 Februar 2009, 15:29:43
Kar se mladičev tiče - povedala sem dejstva, iz njih lahko sklepaš ali je različno vedenje dedno ali odvisno od okolja. Moje mnenje je, da je vsaj 90% podedovano. Ne vem pa ne, vpliv okolja in dednosti se tako prepletata, da je nemogoče ločiti eno od drugega. Je pa silno malo odvisno od tega, kako vzgajamo psico (dokler je vzgoja v mejah normale in ne naredimo iz psice živčno razvalino). Več bi znalo biti odvisno od tega, kako je psico v najzgodnejši mladosti vzgajala njena mama. To pa sodi na področje vtisnenja. Ki ga je praktično nemogoče ločiti od podedovanega vedenja.

Ignoriranje je v določenih situacijah zelo učinkovito. Če recimo pes bevska in izsiljuje, pa mu mirno obrneš hrbet, greš ven ali pa daš ven psa dokler se ne umiri - ok. V kakšni drugi situaciji ne deluje nič, v kakšni tretji tretji pa psu daje samo še dodaten polet. Je pač treba delati po občutku, včasih kaj poskusiti in ugotoviti, kaj v določeni situaciji pri določenem psu dejansko deluje. Samo z ignoriranjem pa ne prideš nikamor.

S klofutami in brcami se ne vzgaja. Ne otrok, ne psov in ne katerega koli živega bitja. Ampak če res izjemoma kdaj pade kakšna klofuta, ker je roka hitrejša od pameti, pač pade. Nobena katastrofa. Do brc imam pa posebno močan odpor. Mislim na brce kot brce, ne na odrivanje z nogo v taki ali drugačni obliki. Če se že slučajno zgodi, da se psi stepejo med seboj (načeloma naj bi se delalo tako, da se ne stepejo, ampak vsi smo zmotljivi in lahko naredimo kakšno napako) jih raje zagrabim za kožo na vratu in hrbtu (lahko tudi za ušesa in rep) in jih streskam po tleh, potem pa morajo lepo pridno ležati (če nočejo, se postopek ponovi). Vsi ki so udeleženi v pretepu enako. Ne glede na to, kdo je začel. Da bi pa psa na tečaju pripeljali tako daleč, da bi napadel vodnika ali celo inštruktorja pa...no coment. Če Simi pri delu z že zafuranimi izredno (dominantno) agresivnimi psi uspe s pridom uporabiti brce v trebuh, pa pri tem ne poškoduje ne psa ne sebe in doseže celo trajen pozitivni učinek pa vsaka ji čast. Meni se sicer zdi ogabno, ampak če je lastnikom prav, je prav tudi meni.

TibiQ

• *
Odgovori #115 : 07 Februar 2009, 20:54:35
Ja se strinjam z vsem napisanim.. dodala bi k tem tvojem drugem odstavku še eno napol vprašanje, s katerim se ukvarjam, namreč ali se kot posledica npr. pozitivne metode "ignoriranja" in podobnega, lahko razvije neko drugo neželjeno vedenje, naprimer samonagrajujoče lajanje in v kakšnih primerih - kje lahko naredimo napako, da pride do tega,..?

roberd

• Gost
Odgovori #116 : 08 Februar 2009, 10:13:42
TibiQ, psi ne delajo vsega za nagrado. To so te narobe učili. Jaz sem prepričan, da se psi zelo dobro zavedajo naših emocij in želijo ustreči našim željam, zato je pomembno, da se tudi sami zavedamo, kaj čutimo in hočemo. Brez tega ni jasne komunikacije, brez te pa ni odnosa. To je iskrenost, o kateri govorim. Nikoli ne izdaj zaupanja svojega psa s tem, da ne veš, kaj hočeš in zakaj.

TibiQ

• *
Odgovori #117 : 08 Februar 2009, 11:14:14
Saj se strinjam Roberd, saj te knjige ne govorijo samo o kliku in nagradi.

Konkretno naprimer sedaj razumem, da tisto, kar sem jaz razumela prej pri Jazz kot jezikanje (ko je kot mladič sedela nasproti mene in sekala z zobmi po tem, ko sem jo grobo prijela), sploh ni bilo jezikanje v smislu da bi me ona hotela dominirat, ampak je bilo jezikanje kot posledica stresa, v katerega sem jo postavila ko sem jo silila da izpolni nek ukaz, namesto da bi po svojem tempu in po drugi metodi prišla, sicer počasneje, do nekega cilja in se hrkati tudi izognila temu, da jo sploh postavim v stres. Kakorkoli, je bilo vsaj pri nama ogromno konfliktov čisto po nepotrebnem in sedaj jih že dolgo ni več, pa to ne pomeni, da se jaz njej podrejam.

roberd

• Gost
Odgovori #118 : 08 Februar 2009, 12:36:22
Za to gre: priti do nekega cilja. Če si trdno odločena, da boš prišla do tistega drevesa tamle, te pes ne more ustaviti, in ko bo videl, da ti res greš, niti poskušal ne bo. Če pa mencaš in pogleduješ psa, a bo sledil, a bo vlekel v nasprotno smer, je pa tudi psu jasno, da slepo tavaš - neodločnost pa ni kvaliteta vodje. Zato ne zahtevaj od psa, da izvaja nesmiselne trikce za tvojo zabavo, ali še huje, da bi impresionirala prijatelje. Nikoli ne počni kaj samo zaradi videza, ampak imej vedno pred očmi dejanski, konkreten cilj, tisto drevo tamle. Vodnik in pes sta tim, in drugi bo šel samo tako daleč, kolikor je sposoben iti prvi.

TibiQ

• *
Odgovori #119 : 09 Februar 2009, 08:44:55
Hihi, se strinjam.  ;D Je pa pri nama bil bolj problem, da zaradi videza določenih stvari nisva počeli. Naprimer neznansko mi je bilo nerodno vaditi poleg na pločniku, ali pa primerno postopati ko je Jazz začela lajati na kakšnega mimoidočega, ki nas je presenetil (namesto da bi se ukvarjala z njo, sem se ukvarjala z opravičevanjem tem mimoidočim),..

Se pa učim-o  ;) in danes lahko vadiva poleg na vsakem sprehodu, pa tudi če je sredi ulice polno mimoidočih,...