Ne Tibi, res nisi nič razumela.
Ne. Grožnja ni bila še nikoli udejanjena. In če nisi opazila je podrejena psica dala ležat vodjo krdela in ne obratno.
Če sem te jaz pravilno brala v preteklosti, so grožnje bile udejanjene. Sicer mogoče res ne tako, kot bi si kdo predstavljal (da bi vodilna psica fino preštihala drugo,..), ampak bile pa so, če je bilo to potrebno, v taki (ravno pravi) meri (saj načeloma naj tudi klasični vodniki ne bi psa na smrt pretepli, ampak ravno toliko, da naj bi zadoščalo), kot je bilo potrebno pri tistih, ki niso upoštevali opozorilne komunikacije. Nekateri drugi, z bolj "podredljivim" karakterjem, so upoštevali opozorilno komunikacijo, ker je bil že sam tak renčeč glas dovolj, da si niso upali izzivat dlje ali pa ker jim je bilo dovolj posnemati zglede drugih podrejenih, ki so bili deležni opozorilne komunikacije ipd.
Glede podrejene psice sem opazila in razumem, da gre tu za vzgojno igro, kar si razložila, da se to tudi med psi pove z določenimi drugimi znaki, oziroma se čuti. Tu nimam komentarja, razen da ta del nima veze z dejanskimi grožnjami in da bo ta psica, ki je sedaj trenutno še podrejena, lahko enkrat igrala prav zaradi te igre alfa vlogo.
Ne, psice v času, ko so bili narejeni posnetki niso bile prav pod nobenin stresom. Nasprotno, povsem sproščene in izredno dobre volje so bile. Prav nobene nevarnosti ni bilo, da bi prišlo do kakršnega koli konflikta. Še več. Prav pred kratkim sem v neki oddaji videla, da so (zvočne) posnetke takih ravsov (ena čudna mešanica renčanja in nečesa, kar je še najbolj podobno kruljenju) s
pridom uporabili pri rehabilitaciji pitbulov, ki so jih uporabljali za pasje boje. Naj bi imelo zelo zdravilen in pomirjujoč učinek.
O kakšni kazni to govoriš? Skoraj se ne spomnim več, kdaj je bila grožnja zadnjič udejanjena, menda je bilo pred 6 ali 7 leti. Celo do zaresnega rangiranja izredno redko pride - kadar hočejo odstaviti vodjo ali kadar kakšen podrejeni postane skrajno nesramen. Kadar vadijo ali se igrajo ali kakor koli že to imenuješ, poleg "nasilnih" znakov (le kateri znak je nasilen prosim lepo) uporabijo tudi pomiritvene signale, ki zelo jasno pokažejo, da ne gre zares.
Če so ti posnetki, posnetki "iger", potem verjamem, ampak potem ne vem kaj delajo ti posnetki v tej temi, ker tu ne govorimo o tem, ampak o renčanju, kot odkriti grožnji da če nekdo nečesa ne bo naredil ali nehal počet, jih bo skupil.
Saj se verjetno strinjamo, da imamo renčanja več vrst. Jazz tudi v igri renči, pa ne zato, da bi ustrahovala, ker potem bi se vsi, ki bi jo resno vzeli, itak nehali igrat z njo. Pa ljudje si tudi kdaj kakšno "pejt nekam" rečemo, zraven se pa smejimo in gre za isto stvar, s tem da jo vzamemo v tem primeru čisto drugače, kot če je to izgovorjeno resno, osorno,.. skratka na drugačen način.
Tako vrsto komunikacije razumejo vsi psi. Brez skrbi, pes na posnetku je dobro vedel, kaj pomeni "spodtikanje". In je jasno pokazal, da tega niti slučajno ne misli upoštevati. Ker se očitno še ni naučil spoštljivega vedenja, je napadel. Kako se je stvar odvijala kasneje ne vem, predvidevam pa, da se je spoštljivega vedenja naučil (če ga je C.M. spustil v svoje krdelo prav zagotovo)
S tem se strinjam v delu, da je pes napadel, ker je znal edino tako odreagirat in da se je verjetno naučil spoštljivega vedenja tudi skozi to, da je bil vsakič, ko je še poskušal, skoraj zadavljen. Ker mu druga možnost, ki bi mu namesto davljenja prinesla nagrado, ni bila nikoli predstavljena.
In mimogrede, pes, ki ne razume, da se mora podrediti (lahko samo s tem, da spoštljivo pogleda stran, ni nujno, da se meče po tleh), kadar se znajde s tremi psi na njihovem teritoriju, je spustil kar nekaj lekcij, ki bi jih moral osvojiti že kot mladiček.
Hja.. kolikor jaz razumem, so "freezing", "miganje z repom", "sklonitev glave", tudi "pogled vstran" (ki je sicer bil malo onemogočen, saj so bili trije psi na vseh straneh kamor bi lahko pogledal) in še nekaj drugih pomirjujočih signalov, ki jih je pes, o katerem sem pisala, demonstriral, kar lepa paleta osnovnih manir. Je pa res, da se ni ta pes še priklonil ali vrgel na hrbet, kar bi mogoče tudi se, če se ne bi prej vmešali vodniki.
Če psa učiš, da se ne sme renčati niti v igri, pa verjetno tudi zob ne kazati ipd - ja kako za vraga naj pa potem nekomu jasno pokaže, da mu njegovo vedenje ni všeč? Če mu prepoveš vsa možna opozorila, mu nazadnje ostane samo ugriz. Do spopada pride zaradi napačnega vedenja lastnika ob srečanju ali pa zato, ker lastnik psu že prej hote ali nehote uničil prirojeno sposobnost za sporazumevanje.
Ja, to se tudi jaz sprašujem, pa vendar se danes to dela po nekaterih šolah in sicer tako, da se psa, ki v igri renči na drugega psa fizično korigira.
Po drugi strani, v stilu tega, kar sem prej pisala, mislim da je prav, da se psa, ki je tako "zafuran", da že na daleč laja in renči na druge pse, se s temi, "taprijaznimi" metodami nauči nadomestnega vedenja, ki je lahko tudi vedenje, ki vključuje "pomirjujoče signale".
Glede na to, kar si sedaj nazadnje odgovorila Igisu, pa mislim, da gre v prvih odstavkih predvsem za to, da si nekatere stvari ki jih ti govoriš, enkrat jaz narobe razlagam, nekatere druge pa drugič ti. Predvsem, ko govoriva o renčanjih in podobno, tako da a bi se lahko najprej uskladili o čem pravzaprav govoriva?