Cesar Millan

Urška · 419280

TibiQ

• *
Odgovori #150 : 15 Februar 2009, 16:56:41
Hehe, ja saj meni je tudi všeč, čeprav je njena komunikacija v nasprotju z vsemi standardnimi pravili enobesednih, kratkih in "ostrih" ukazov  :D .. Tega, da z vsemi njenimi psi tako komunicira sicer nisem videla, a verjamem, sumim pa, da ta njen doberman dosti več kot njeni ostali psi "govori nazaj"  ;) ;D

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #151 : 15 Februar 2009, 19:02:18
mularija jezikava... Ni več spoštovanja niti pri psih... c  c  c ...   :o ;D :P

Faca...

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

pajo

• *
Odgovori #152 : 09 Junij 2010, 14:05:57
Jaz res ne vem kaj je pri njegovih metodah tako slabega. Jaz osebno ne prenesem ljudi ki tako ponosno zagovarjajo šolanje z pozitivno motivacijo potem pa za vogalom cukajo psa na vse mogoče načine. Pri CM je potrebnio vedeti da dela s psi ki so določeno že zavoženi. Če bi mogoče kdo videl kakšen način predlaga za delo z mladičkom bi mogoče razmišljal drugače. konec koncev je rešil veliko pdsov ki so bili tik pred evtanazijo zaradi vedenjskih težav in sedaj srečno bivajo v njegovem krdelu. Drugače pa tudi brca v ledja kot ji pravite ni tako grozna kot jo opisujete. Gre samo za rahel dotik (če je kdo opazil ) ki psu vzpodbudi pozornost. Le kaj naredi pasja mati mladičku. kolikor jaz vem ga butne z gobčkom ali pa celo narahlo ugrizne. Treba je pa vedeti da imajo ti ljudje grozne probleme s psi zato so tudi prijemi pač temu primerni. To je pač moje mnenje. Se pa strinjam da se da s psom vse lepo delati s pozitivno motivacijo. S tem da pravočasno začneš in pravilno socializiraš psa takrat ko je to potrebno.

tjas

• *
Odgovori #153 : 09 Junij 2010, 14:53:11
Jaz res ne vem kaj je pri njegovih metodah tako slabega. Jaz osebno ne prenesem ljudi ki tako ponosno zagovarjajo šolanje z pozitivno motivacijo potem pa za vogalom cukajo psa na vse mogoče načine. Pri CM je potrebnio vedeti da dela s psi ki so določeno že zavoženi. Če bi mogoče kdo videl kakšen način predlaga za delo z mladičkom bi mogoče razmišljal drugače. konec koncev je rešil veliko pdsov ki so bili tik pred evtanazijo zaradi vedenjskih težav in sedaj srečno bivajo v njegovem krdelu. Drugače pa tudi brca v ledja kot ji pravite ni tako grozna kot jo opisujete. Gre samo za rahel dotik (če je kdo opazil ) ki psu vzpodbudi pozornost. Le kaj naredi pasja mati mladičku. kolikor jaz vem ga butne z gobčkom ali pa celo narahlo ugrizne. Treba je pa vedeti da imajo ti ljudje grozne probleme s psi zato so tudi prijemi pač temu primerni. To je pač moje mnenje. Se pa strinjam da se da s psom vse lepo delati s pozitivno motivacijo. S tem da pravočasno začneš in pravilno socializiraš psa takrat ko je to potrebno.

Se strinjam s teboj.  :)

Meni je CM všeč, glede na to kako ma pošlihtano svoje kardelo psov, kapo dol. Večina ljudi nima pošlihtano tako niti svojega psa.

TibiQ

• *
Odgovori #154 : 10 Junij 2010, 08:32:44
Jaz res ne vem kaj je pri njegovih metodah tako slabega.
Saj to je bilo že napisano.
Jaz osebno ne prenesem ljudi ki tako ponosno zagovarjajo šolanje z pozitivno motivacijo potem pa za vogalom cukajo psa na vse mogoče načine.
Jaz tudi ne  ;) ;D

Pri CM je potrebnio vedeti da dela s psi ki so določeno že zavoženi.
Eni primerki niso še tako zavoženi, da se ne bi dalo s pozitivno motivacijo in doslednostjo zadev rešit.

pajo

• *
Odgovori #155 : 10 Junij 2010, 12:36:01
Mogoče res niso še tako zavoženi. Ampak noben od nas ni teh psov videl zato o teh psih ne vemo dosti. Po TV mislim da dobimo je premalo informacij. Tam itak zgleda tako - Pes je problematičen - pride  Cesar - pes je kot angerček. Mislim da v praksi ni niti približno tako  Sam pa nikoli ne komentiram psa če z njim ne preživim vsaj nekaj časa. In mislim da bi se morali vsi tega držat. Zato ne bom govoril o tem katerega psa se da poštimati z pozitivno motivacijo in katerega ne. Je pa tako da CM zadeve kaže skrbnikom, ki po mojem skromnem znanju o psih niso glih eni veliki mojstri pri delu s psi. Kolikor jaz vem če dela on s psi dela itak na odnosu z njegovim krdelom psom. In to se mi zdi zelo ok.
Ampak itak ima vsak svoje mnenje. Nočem tlačiti nobenega v zvezde in se tudi oproščam ker nisem šel brati vseh odgovorov. Sem pač hotel napisat samo svoje mnenje. Pri stvari s katero se ukvarjam ne morem uporabljati ne hrane kot nagrade ne igre kot nagrade ter ne klikerja kot takega. Psi delajo pač zato ker radi delajo in ker imajo spoštovanje do mene kot vodje krdela. in tudi sam delam veliko na krdelnem odnosu, zato mi je Cesarjev način všeč. 

TibiQ

• *
Odgovori #156 : 14 Junij 2010, 10:43:30
Kar se mene tiče nasilje rodi nasilje. Krdelen odnos oz. avtoriteto se da pa dobit tudi drugače kot z nasiljem in zakaj potem tega ne kažejo? Zakaj je treba kazat nasilne metode?

Res je, nihče od nas ne ve kako je s posameznim psom in katerim se res ne da pomagat drugače,.. ampak žal je tako, da zaradi takih oddaj potem ogromno vodnikov verjame, da bodo svoj odnos s psom poštimal samo če bodo psa fajn scukal, od tega pa 90% psov takih gledalcev ne "zasluži" take obravnave.

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #157 : 14 Junij 2010, 11:14:30
Meni pa je bila všeč njega rešitev, ki sem jo gledala včeraj.
Problem je bila psica,ki je grizla vrata in fasado in se tlačila v hišo skozi prezračevalne jaške.
Ko jih je vprašal ,zakaj ne dovolijo psom v hišo so rekli da povzročajo kaos in nemir.
Njegova rešitev je bila: vgradite pasja vratca,da bo psica lahko hodila notr in ven po želji na "legalnen način" (s čipom na njeni ovratnici). Za njo in vse ostale pse tega gospodinjstva pa še - hodite redno na sprehode in bodo vsi psi lahko v hiši, ker bodo mirni. Ne ločujte krdela ( v smislu naj bodo psi v hiši če hočejo) in dajte psu kar si želi (varnost v hiši, ker jo je na vrtu strah od kar je nekoč priletela petarda).
To je zelo blizu moje filozofije,da se ne ukvarjaš z vsako prevzgojo,ki ni nujno potrebna, da se veliko stvari rešiti s prilagoditvami okolja in vodenja.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

simi

• *
Odgovori #158 : 14 Junij 2010, 11:19:53

To je zelo blizu moje filozofije,da se ne ukvarjaš z vsako prevzgojo,ki ni nujno potrebna ampak da veliko stvari rešiti s prilagoditvami okolja in vodenja.

Glavnina prevzgoje temelji na tem. Ljudje se namreč ne zavedajo, da so popolnoma sami krivi za vsereakcije njihovih psov.

TibiQ o nasilju pa.....umiriti agresivnega psa, ki ima to vedenje že kar nekaj časa razvito je najbolje takoj in prej. Pri nesposobnih vodnikih - to so, ker so dopustili takošno vedenje vse drugo odpade.
Pes ki je nevaren okolici je NEVAREN in ga je potrebno ustavit.

Ko boš enkrat imela izkušnjo z res agresivnim psom boš mogoče končno dojela, da je sila v takem primeru potrebna.

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji

TibiQ

• *
Odgovori #159 : 14 Junij 2010, 11:48:46
Simi, spodaj sem govorila o večini (napisala sem 90% - tko na pamet), ravno zato, ker recimo da dopuščam nekaj možnosti (priznam, da še nisem slišala za primer, kjer so neuspešno poskusili že s pravilno uporabo drugih metod, pa so se jim obnesle le še "nasilne" in ne vem kaj je kdo poskusil in kako je poskusil, zato dopuščam da obstaja tudi nekaj takih, kjer se drugače ne da), da jih obstaja nekih 10%, kjer je prisilna prevzgoja mogoče res najhitrejša, za posameznega vodnika najprimernejša in najučinkovitejša rešitev.

Problem je, ker ljudje povečini načeloma kar že kar vsako vedenje, ki jim ni najbolj všeč in jim v nekem momentu ne ustreza, označijo za dominantno, agresivno,.. potem pa posežejo po tistem, kar so videli na TV.

In roko na srce, tak, ki ni znal psa poštimat sam po sebi, ga tudi z ogledi nasilja v nekih TV oddajah, ne bo znal.  ;)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #160 : 14 Junij 2010, 12:06:04
Meni je všeč še marsikaj drugega. Recimo ko lastnikom pokaže, da je njihov pes agresiven samo zaradi strahu oz nesigurnosti vodnika. Pa ko pokaže lastniku, da ni problem spuščen pes, ki renči na njihovega. Če je pes miren in samozavesten, se čudežno umiri tudi vsiljivec. Agresivnemu psu je dal dol bodečko, na kateri ga je vedno imel lastnik in ga vodil kar na zanki, ki jo je naredil iz povodca....Pogosto zahteva od lastnika, da spusti psa s povodca, ker ga povodec (oz napačno vodenje) dela agresivnega. Nekatere zadeve se mi zdijo malo čudne, sama bi se jih lotila drugače, ampak če mu uspeva, potem je vse OK, a ne. Sploh pa se mi zdi, da v primerih, ki sem jih videla (samo prva sezona in del te, ki se vrti zdaj) uporabi minimalno silo ki je potrebna. Dotikov (razupite "brce", ki to ni)  ne smatram za nasilje. In zelo dobro loči agresijo iz strahu od dominance. mogoče bi se v katerem od primerov dalo priti tudi "okrog riti v varžet"  z izključno pozitivno motivacijo, ampak lastniki, ki so psa že zaj...pri tem ne bi uspeli. rabijo nekaj preprostega, kar učinkuje.

simi

• *
Odgovori #161 : 14 Junij 2010, 12:12:13
Agresivnemu psu je dal dol bodečko, na kateri ga je vedno imel lastnik in ga vodil kar na zanki, ki jo je naredil iz povodca....Pogosto zahteva od lastnika, da spusti psa s povodca, ker ga povodec (oz napačno vodenje) dela agresivnega.

Pa mi še povej zakaj je to naredil, ker s tem stavkom mislim, da ne razumeš razlike med enim in drugim :P

Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #162 : 14 Junij 2010, 12:19:50
Mal offtopic, Daddya ni več  :(  http://www.cesarsway.com/news/daddy-memoriam

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #163 : 14 Junij 2010, 12:22:09
In roko na srce, tak, ki ni znal psa poštimat sam po sebi, ga tudi z ogledi nasilja v nekih TV oddajah, ne bo znal.  ;)

Meni je tudi vsec ravno zato, ker vzgaja vodnike, dela v glavnem po zdravi kmecki pameti in sem se od njega naucila, kako je pomembno bit "calm and assertive". Nesposoben po mojem ne more bit, glede na to, da se na psih dejansko vidi sprememba in da ima sam doma tako ogromno krdelo psov, ki jih ocitno obvlada. Pa tudi nekega pretiranega nasilja v smislu izzivljanja nisem se zaznala (res pa da ne gledam redno).

Prav konkretnih metod iz oddaje pa vsaj jaz osebno ne morem pobrat, ma tudi mislim, da oddaja ni temu namenjena (sej je na zacetku opozorilo, "don't try this at home" in to :))

battito animale

TibiQ

• *
Odgovori #164 : 14 Junij 2010, 12:33:29
Lilit, saj jaz sicer ne trdim, da je čisto vse, kar on pokaže, "zanič".  ;)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #165 : 14 Junij 2010, 13:26:18
Kakšna razlika? ne razumem kaj bi rada vedela sploh. Primeri niso bili povezani med seboj.
S tem, da so spustili psa s povodca, je  lastniku pokazal, da je za agresijo psa kriv on sam, v tistem primeru zato, ker je v strahu pred spopadom vlekel psa nazaj in krajšal povodec. psu je s tem onemogočil pravilno komunikacijo (da o prenašanju strahu, napetosti in takih in drugačnih energij preko povodca ne govorim).
Bodečka pa je psa nervirala, predvidevam da zaradi bolečin, verjetno ni preveč prijetno, če je nanjo stalno obešen, ane.

simi

• *
Odgovori #166 : 14 Junij 2010, 14:06:24

Bodečka pa je psa nervirala, predvidevam da zaradi bolečin, verjetno ni preveč prijetno, če je nanjo stalno obešen, ane.

eh ja, ne bomo o bodečka tukaj, ker je mislim da tema o njej.....bodečka ne povzroča čisto nič večjo bolečino kot zatezna ovrantica. JE pa ena ogromna razlika. Na bodečki ima pes stalno zrak ne glede na to koliko vleče in zateguje ( kot sem videla Cesar ne uporablja zatezne bodečke), zanka, ki jo naredi iz povodca je pa čisto isto kot navadna zatezna ovratniva - zmanjka zraka.
Če bi gledali s strokovnstjo in izkušnjami ne bi klamfali oslarij, tako kot jih nekateri, ki se imate za poznavalce (tisti, ki se najdete tu notri, ste kot kaže to) v tej temi stalno klamfate.

Koliko od vas je že imelo opravka z res agresivnim psom?
Koliko od vas je že v red spravilo agresivnega psa?
Koliko od vas je imelo ob sebi popolnoma skonfuznega, histeričnega,....(vstavljaj po domišljiji) lastnika?
Koliko od vas (razen redkih izjem, za katere vsi vemo kdo so) je že izšolalo več kot svojega psa?
No in koliko od teh nima nobenih težav s svojim psom?

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #167 : 14 Junij 2010, 14:34:12
V tistem konkretnem primeru bodečka je povzročala bolečine. Pač  lastniki, ki svojih psov ne obvladajo, niti takih ali drugačnih orodij ne uporabljajo prav.

Hvala čast bogu, da med raznoraznimi agresivnimi psi na morilskega še nisem naletela. Če odštejem mojega podedovanega Kostolomca seveda.

simi

• *
Odgovori #168 : 14 Junij 2010, 15:03:56
V tistem konkretnem primeru bodečka je povzročala bolečine. Pač  lastniki, ki svojih psov ne obvladajo, niti takih ali drugačnih orodij ne uporabljajo prav.

Če bi dala link od oddaje bi bilo čist ok, ne pa da se postavi teza da bodečka boli, zatezna zanka pa ne.....spet smo pri tem, da posplošujemo in delamo škodo.

simi

• *
Odgovori #169 : 14 Junij 2010, 15:06:23

Prav konkretnih metod iz oddaje pa vsaj jaz osebno ne morem pobrat, ma tudi mislim, da oddaja ni temu namenjena (sej je na zacetku opozorilo, "don't try this at home" in to :))

In to zelo prokleto velja, ker ljudje to gledajo si naredijo napačno predstavo in seveda probajo....mam tudi jaz nekaj takih v prevzgoji, ki so probal, posledice so bile pa ....ja to, da so sedaj pri meni. In še vedno kdaj pa kdaj uporbimo podoben prijem, samo....za vsak prijem mora biti najprej pripravljen človek. Šele potem lahko prijem - kakršen koli že- lahko narediš.

TibiQ

• *
Odgovori #170 : 14 Junij 2010, 15:15:49
Simi, kakšno vezo imajo pa tvoja vprašanja z napisanimi sporočili in kdo sploh govori o res agresivnih in do konca zavoženih psih (tem itak po mojem mnenju ni več pomoči)?

V tistih nekaj oddajah, ki sem jih videla jaz, ni bilo nobenega primera res agresivnega in zavoženega psa, ampak bi se vse tiste primere dalo zelo verjetno rešit tudi drugače. Mogoče pa res nisem gledala pravih oddaj - komentiram pač te, ki sem jih gledala.

In ja, bistvo vsega kar me moti pri tem CM je v točno tem, kar si sedaj napisala tudi sama.  ;)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #171 : 14 Junij 2010, 15:23:09
Citiraj
In to zelo prokleto velja, ker ljudje to gledajo si naredijo napačno predstavo in seveda probajo..

Prav zato meni oddaje same kot take niso všeč.

Linka na oddajo ne morem dati, ker niti ne vem, iz katere sezone je bila oddaja. Je pa v konkretnem primeru potem lastnik namesto bodečke moral uporabljati navadno (nezatezno) ovratnico. Spomnim se tudi enega primera, ko je moral lastnik kovinsko zatezno ovratnico zamenjati z navadno nezatezno ovratnico. torej niti ne drži, da vsakemu psu brez razlike namontira gor svoj izum od korekcijske ovratnice.

pajo

• *
Odgovori #172 : 14 Junij 2010, 21:55:50
Meni pa samo nekaj ni jasno. Kako veste preko TV kateri pes je do konca zavožen in kateri ne. Jaz moram imeti psa kar nekaj časa na prevzgoji da definiram kaj je z njim narobe in s kakšnimi prijemi se ga je treba lotiti. Me res zanima ta metoda......
Simi - moram reči da se kar strinjam s tabo. Vsak korekcijski pripomoček lahko pomaga če je uporabljen strokovno in v pravem trenutku.....
Moje mnenje je da je narobe v tej oddaji  samo to da si ljudje določene stvari res napačno razlagajo in potem to nestrokovno probavajo na svojih psih......
Ima pa vsak svoje mnenje in načine. Jaz osebne ne maram šolanja na kliker. Pa ne pravim da je slab pripomoček....... Samo nikakor mi ni všeč način dela z njim in tudi psi ki so učeni na kliker mi ne odgovarjajo.....

TibiQ

• *
Odgovori #173 : 16 Junij 2010, 08:42:58
Pa saj vidiš iz govorice pasjega telesa in odzivov na suvereno vodenje psa ali je pes do konca zavožen ali ne. Pes, ki je do konca zavožen, se bo pač požvižgal na neko suvereno komando ali pa postal celo še bolj agresiven, pes, ki ni do konca zavožen pa bo reagiral v pozitivni smeri, kar je lahko na začetku tudi samo zmedeno obnašanje, ko mu pač ni jasno ker je kar naenkrat tarča jasnega vodenja.

Konkretno tiste doge npr. niso bile prav nič zavožene. Manjkalo jim je samo jasnih navodil in pravil in ker jih niso imele, so pač počele neumnosti po svoje, kakor so vedele in znale. Kar me je tam motilo, je bil pristop, pri katerem se je tem psom videlo, da jih tak pristop spravlja v stres (ušesa priležena nazaj, rep med nogami, sključena drža, zmeden in negotov pogled - ko pes ne ve kaj naj pričakuje naslednji trenutek,..). Bi se jim dalo postavit jasna pravila tudi drugače in tako, da bi psi z veseljem sodelovali in ne bi bili v stresu in o tem govorim jaz, ko govorim o kliker sistemu. Ne govorim o uporabi kliker napravice ampak o samem pristopu.

pupa t.

• *
Odgovori #174 : 19 Junij 2010, 00:01:01
Pravkar pogledala oddajo v kateri je bil zelo agresiven pitbull in sem čisto tako iz firbčnosti pisala s čim se strinjam oz. kaj mi je všeč(+) in s čim se ne strinjam oz. kaj mi ni všeč(-). Bom delila še z vami:

-psa stisnil v kot (vemo kdaj psi vgriznejo, ko nimajo izhoda)
-korekcija s prijemom za vrat (pazite, ne za gubo, za vrat od sredaj kot nasilno davljenje pri ljudeh)
-pes se ob prisotnosti odmika in kaže miritvene signale (ko ga je 'prisilil', da se je usedel zraven se je pes prav nagibal v drugo stran, ni se upal premakniti, se je samo nagibal, ker se je najbrž bal)
-brce, ki so brez potrebe (za moje pojme je dovolj ali odmik iz sitacije ali hitra korekcija z ovratnico za 'snap out of it')
-pes je imel med snemanjem nagobčnik in se je le tega zelo dobro zavedal, zako se je samo zaprl vase
-psa prižene do skrajnosti in ga potisne v vse situacije v roku kakšne ure, namesto da bi stopnjeval težavnost (seveda, ker je oddaja omejena, čudežev pa ni)

+zelo povdarja energijo oz. mentalno razpoloženje lastnika v odnosu do psa (če si sami ne zaupamo, nam tudi pes ne bo)
+ne zateguje povodca, kar omogoča sproščenost, zaupanje in samostojna odločitev psa
+zaupanje mora biti v odnosu obojestransko
+tajming pri učenju, prevzgajanju

Nimam se za nekega strokovnjaka, to so le moja laična opažanja. Predvsem me je zmotilo, ker uporablja zelo 'čudne' korekcije, udarce in stisk v kot, namesto 'predramitvene' korekcije, ki bi predramile psa iz tega stanja; to so odmik iz situacije, pravilen prijem za gubo (ne stresanje) in s tem umiritev psa, saj je pes (vsaj pri moji) takrat bolj onemogel. Po umirjanju dam jaz velik povdarek na umiku iz sitacije, saj nočem potisnit psa do roba ampak le toliko, da ve kaj je sprejemljivo in kaj ne. S tem ko ga v roku parih ur zbombardira z vsemi mogočimi situacijami povzroči le to, da se pes umakne vase in tak pes ni sproščen pes, sproščenost pa vodi v prevzgojo, sproščenost v situacijah ki povzročajo nemirnost pri psu.
S tem ko psa potisne v kot ni nič drugega kot stisk v kot, pes nima kam it, se umaknit zato se preda. Moja je ravno najbolj napeta pri ovohavanju na povodcu, ker ve da ima le določeno dolžino za katero se lahko umakne in že to vedenje, da je na povodcu ji povzroča občutke utesnjenosti in brezizhodnosti. Ko je spuščena večinoma ni problema, ker se lahko umakne, seveda če drug pes ni preveč vsiljiv, saj če se ona odmika on pa sledi in nihče nič ne naredi, se psica počuti vse bolj utesnjeno, kar pri njej povzroča agresijo. Zato je zelo pomemben odmik iz situacije, kar Cesar nikoli ne naredi ampak le povečuje pritisk brez prekinitve in s stalnim pritiskom ni lepo živet in nisi nikoli sproščen.

Psico sem prevzgajala in jo bom do konca življenja, saj agresija ni trenutno stanje ampak življenjski spremljevalec. To kar pokažejo na oddaji, kot neko 'čudežno' spremembo je meni čisto mimo, ker prevzgoja zahteva potrpežljivost in zelo veliko doslednosti, ne pa Cesar + nekaj prijemov = ubogljiv, neagresiven pes v rekordnem času. Preprosto ne gre tako in kar on kaže so zloglasne ameriške sanje...

"Kdor malo razmišlja, se veliko moti."

MajaO

• *
Odgovori #175 : 19 Junij 2010, 00:27:40
Pupa pomoje je tudi osnovna razlika v prevzgoji psa, ki se boji in psa, ki bi rad z ugrizi dominiral okolico. Sicer oddaje nisem gledala, bi pa rekla, da je glede na opisano namensko spravil psa v poden. Pri psih, ki grizejo vsepovprek včasih druge izbire ni. Včasih je tko, da mora biti ful slabš, da je lahko enkrat bolje...ali pa samo, da se pes zaveda svojih mej.

Taar

• *
Odgovori #176 : 19 Junij 2010, 00:35:38
Pupa t, dobro si povzela, kar sem si jaz nekako mislila. Ne moremo prevzgojiti psa v eni uri ali dnevu. Popolnoma bi bilo pa treba prevzgojiti ljudi, da se znajo dobro odzivati, da znajo predvideti še preden pride do neobvladljivih situacij, da so pripravljeni v psa vložiti nekaj časa, posebno ko je mladič.

Glede prevzoje psa, ki bi rad dominiral okolico... Jaz se vedno, ko vidim kak posnetek Cesarja, spomnim samo na naše bulmastife... Pri katerih naj bi jih poskušali prevzgajati, in to več časa, pa vemo, kako klavrno se je ta eksperiment končal... Saj jaz verjamem, da bi Cesar komot vzel enega od treh tistih bulmastifov in ga naredil za solidnega hišnega psa pri sebi doma. Me pa zanima, koliko bi si upal zatrditi, da lahko prevzgoji vse tri in jih vrne istemu lastniku, v isto okolje, ki ostane isto nepoučen o osnovah sobivanja s psom  (če ne že učenja psa).

simi

• *
Odgovori #177 : 19 Junij 2010, 10:44:35

Glede prevzoje psa, ki bi rad dominiral okolico... Jaz se vedno, ko vidim kak posnetek Cesarja, spomnim samo na naše bulmastife... Pri katerih naj bi jih poskušali prevzgajati, in to več časa, pa vemo, kako klavrno se je ta eksperiment končal... Saj jaz verjamem, da bi Cesar komot vzel enega od treh tistih bulmastifov in ga naredil za solidnega hišnega psa pri sebi doma. Me pa zanima, koliko bi si upal zatrditi, da lahko prevzgoji vse tri in jih vrne istemu lastniku, v isto okolje, ki ostane isto nepoučen o osnovah sobivanja s psom  (če ne že učenja psa).

Mislim, da vprašanje, ki ga postavljaš ni niti na mestu niti ni vprašanje, na katerega ti bo kdo odgovoril. Kaže samo omejenost - tvojo seveda. A lahko pustimo te pse počasi že počivat v miru in se raje vprašajmo koliko imamo res agresivnih psov po SLO, in koliko imam res ornk ugrizov, pa nikoli ne pridejo v medije.
In če bi bil malo manj omejen, bi v vseh temah o vzgoji in predvsem prevzgoji že lahko dojel, da je osnova vsega ta, da se spremeni lastni. Torej tvoje vprašanje popolnoma pade, se ti ne zdi?

simi

• *
Odgovori #178 : 19 Junij 2010, 10:46:40
Pupa pomoje je tudi osnovna razlika v prevzgoji psa, ki se boji in psa, ki bi rad z ugrizi dominiral okolico. Sicer oddaje nisem gledala, bi pa rekla, da je glede na opisano namensko spravil psa v poden. Pri psih, ki grizejo vsepovprek včasih druge izbire ni. Včasih je tko, da mora biti ful slabš, da je lahko enkrat bolje...ali pa samo, da se pes zaveda svojih mej.
Točno tako. Ničkolikorat že, pa naj bo še enkrat. RAzlika je v tem kaj počne pes. Če imaš psa ki grize vsepovosod, ga moraš v tistem mometnu ustavit. Pa saj to potem ne postane vsakodnevna praksa, ampak je ravno fora vsega tega, da to naredim enkrat in dovolj učinkovit, da ti ni potrebno narediti dvakrat. Ajde, pa da smo realni, da tega ne počneš več kot teden dni.
Sicer pa, prepričat prepričane, ki še niso bili v situaciji grizočega psa je itak nemogoče.

pupa t.

• *
Odgovori #179 : 19 Junij 2010, 10:57:55

Pri tem primeru je bila dominanca omenjena le na koncu 'prevzgoje' čez dva dni, ko je bila na svojem ozemlju.

Je razlika in to ogromna, ampak mislim, da dokler ne grize lastnika take korekcije kot jih on uporablja niso potrebne. Btw, mene je moja na začetku pri okoli 3-4 mesecih trikrat kar fejst žvajznila, z vso močjo glede na to da je bila mladič.

Ko se je čez dva dni vrnil se je videlo, da se ga psica samo boji. Začela ga je spoštovati, ko je bila v njegovem kardelu 14 dni. Tale njegov vidik je tudi eden ki mi je izjemno všeč, rehabilitacija s pomočjo krdela. Tale mi je pa res krasna, ker se psi veliko več naučijo in povzamejo med seboj.

Sej pravim, da sem laik in so to le moja opažanja. S prevzgojo imam zelo malo izkušenj, ampak dovolj, da si lahko ustvarim neko mnenje.

"Kdor malo razmišlja, se veliko moti."