Pravkar pogledala oddajo v kateri je bil zelo agresiven pitbull in sem čisto tako iz firbčnosti pisala s čim se strinjam oz. kaj mi je všeč(+) in s čim se ne strinjam oz. kaj mi ni všeč(-). Bom delila še z vami:
-psa stisnil v kot (vemo kdaj psi vgriznejo, ko nimajo izhoda)
-korekcija s prijemom za vrat (pazite, ne za gubo, za vrat od sredaj kot nasilno davljenje pri ljudeh)
-pes se ob prisotnosti odmika in kaže miritvene signale (ko ga je 'prisilil', da se je usedel zraven se je pes prav nagibal v drugo stran, ni se upal premakniti, se je samo nagibal, ker se je najbrž bal)
-brce, ki so brez potrebe (za moje pojme je dovolj ali odmik iz sitacije ali hitra korekcija z ovratnico za 'snap out of it')
-pes je imel med snemanjem nagobčnik in se je le tega zelo dobro zavedal, zako se je samo zaprl vase
-psa prižene do skrajnosti in ga potisne v vse situacije v roku kakšne ure, namesto da bi stopnjeval težavnost (seveda, ker je oddaja omejena, čudežev pa ni)
+zelo povdarja energijo oz. mentalno razpoloženje lastnika v odnosu do psa (če si sami ne zaupamo, nam tudi pes ne bo)
+ne zateguje povodca, kar omogoča sproščenost, zaupanje in samostojna odločitev psa
+zaupanje mora biti v odnosu obojestransko
+tajming pri učenju, prevzgajanju
Nimam se za nekega strokovnjaka, to so le moja laična opažanja. Predvsem me je zmotilo, ker uporablja zelo 'čudne' korekcije, udarce in stisk v kot, namesto 'predramitvene' korekcije, ki bi predramile psa iz tega stanja; to so odmik iz situacije, pravilen prijem za gubo (ne stresanje) in s tem umiritev psa, saj je pes (vsaj pri moji) takrat bolj onemogel. Po umirjanju dam jaz velik povdarek na umiku iz sitacije, saj nočem potisnit psa do roba ampak le toliko, da ve kaj je sprejemljivo in kaj ne. S tem ko ga v roku parih ur zbombardira z vsemi mogočimi situacijami povzroči le to, da se pes umakne vase in tak pes ni sproščen pes, sproščenost pa vodi v prevzgojo, sproščenost v situacijah ki povzročajo nemirnost pri psu.
S tem ko psa potisne v kot ni nič drugega kot stisk v kot, pes nima kam it, se umaknit zato se preda. Moja je ravno najbolj napeta pri ovohavanju na povodcu, ker ve da ima le določeno dolžino za katero se lahko umakne in že to vedenje, da je na povodcu ji povzroča občutke utesnjenosti in brezizhodnosti. Ko je spuščena večinoma ni problema, ker se lahko umakne, seveda če drug pes ni preveč vsiljiv, saj če se ona odmika on pa sledi in nihče nič ne naredi, se psica počuti vse bolj utesnjeno, kar pri njej povzroča agresijo. Zato je zelo pomemben odmik iz situacije, kar Cesar nikoli ne naredi ampak le povečuje pritisk brez prekinitve in s stalnim pritiskom ni lepo živet in nisi nikoli sproščen.
Psico sem prevzgajala in jo bom do konca življenja, saj agresija ni trenutno stanje ampak življenjski spremljevalec. To kar pokažejo na oddaji, kot neko 'čudežno' spremembo je meni čisto mimo, ker prevzgoja zahteva potrpežljivost in zelo veliko doslednosti, ne pa Cesar + nekaj prijemov = ubogljiv, neagresiven pes v rekordnem času. Preprosto ne gre tako in kar on kaže so zloglasne ameriške sanje...