Cesar Millan

Urška · 419249

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #210 : 15 Februar 2011, 13:15:32
Obstaja veliko prijaznejših načinov vzgoje psov, sploh tistih, ki še niso pokvarjeni in imajo lastnike nekje v mejah normale. CM je sicer OK (njegovih oddaj sicer ne morem več gledati, ker zraven nujno zaspim - se stalno ponavlja eno in isto) imajo pa tisti, ki sami delajo po njegovem zgledu večinoma zelo velike težave, ker njegove metode in prijeme uporabljajo narobe.

lottika

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #211 : 15 Februar 2011, 13:25:39
Pod besedno zvezo vzgoja psa si predstavljam: sprehodi, igra, hranjenje, učenje, podrejenost, človeški prosto (kavč, postelja kamor pes pomoje ne sme) ter prostor psa v stanovanju.

Itak, da je v tej odaji vse zrežiran sam lahko pa rečem, da C.M. zna. Ima avtoriteto in se ne boji tujih psov, kar bo pa bo. Se mi pa zdi, da želijo v tej oddaji bolj prikazati glupe lastnike. Moj pes ni normalen,... ja zaboga ukvarjaj se znjim. Še dobr, da imajo nekateri cucke. Kaj bi bilo, če bi imeli neko veliko pasmo bi pes vse pobil.

kalsang

• *
Odgovori #212 : 15 Februar 2011, 13:27:12
Pod besedno zvezo vzgoja psa si predstavljam: sprehodi, igra, hranjenje, učenje, podrejenost, človeški prosto (kavč, postelja kamor pes pomoje ne sme) ter prostor psa v stanovanju.

namesto izraza podrejenost bi jaz uporabila besedo sodelovanje ;)

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #213 : 15 Februar 2011, 14:53:20
Tisto o postavljanju meja leti na tistega, ki je napisal tole:
Ker on ne šola, ne uči trikcev ampak postavlja meje. In mimogrede,čeprav  nisem videla veliko oddaj, sem videla tudi nagrade in pohvale.
V zadnji ,ki sem jo jaz gledala,se je z različnimi salamicami in sirčki plazil okoli ene nesocializirane psice  ;) Ni glih bla nagrada ,je pa bilo neke vrste podkupovanje  :P
Sicer pa jih hvali (nagrajuje) neprestano za vsako pravilno reakcijo - s izrazom obraza in celega telesa pa tudi z glasom in nenazadnje s pozitivnimi čustvenimi vibracijami. Ob vseh sodobnih metodah dnašnji vodniki na to (bistveno obliko nagrajevanja) velikokrat pozabijo  ::)
Sicer pa je res tudi,da Cesar psov ničesar ne uči in nič ne šola. Kot jasno pove v uvodu oddaje rehabilitira (uničene) pse in uči vodnike kako se naj vedejo, da se bo dalo s psom shajat.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #214 : 15 Februar 2011, 17:01:17
Pove že, kaj pa tisti, ki prevaja prevede je pa čisto drugo, če se prav spomnim  >:D

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #215 : 15 Februar 2011, 18:06:57
Ja prevodi so posebna pesem. In to, kar je napisala Deteljica je res. CM je uspešen točno zaradi takih "malenkosti", ki jih wannabe šepetalci niti ne opazijo. Če on obrne psa okrog, se pes umiri in se mu podredi. Če obrne okrog psa nekdo brez primerne avtoritete, ga bo taisti pes pošteno ogrizel.

Če zna lastnik zgraditi s psom odnos, ki temelji na medsebojnem spoštovanju, ni nobene potrebe po podrejanju psa. Pes lahko leži tudi na kavču ali na postelji, lahko hodi pred vodnikom, lahko vleče, lahko gre prvi skozi vrata, lahko zmaga v vsaki igri, pa mu še na misel ne bo prišlo, da bi se grebel za Alfo.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #216 : 15 Februar 2011, 22:55:40
Sicer pa je res tudi,da Cesar psov ničesar ne uči in nič ne šola. Kot jasno pove v uvodu oddaje rehabilitira (uničene) pse in uči vodnike kako se naj vedejo, da se bo dalo s psom shajat.

Kratko in jedrnato :)
Rezultati so vidni, ali je pravi pristop ali ne............vec poti vodi v Rim ;) .
Sem pa tudi sam skeptik, ali je tudi tako tip top, ko CM-ja oz prevzgojitelja ni vec (ce izuzamem strah)

Prevzgoja se mi zdi bolj zapletena kot vzgoja............in marsikdo, ki ima kolikor toliko vzgojenega, solanega psa oz. "zna", bi pri prevzgoji pogorel...........le cevlje sodi naj kopitar. In se nekaj kar se mi zdi pomembno, ni vse samo v vzgoji (ceprav vecji del) ampak tudi v genetiki 8)..........lastnikov in psov ;)

vesna-skway

• *
Odgovori #217 : 16 Februar 2011, 07:49:58
meni osebno so (med drugim) tudi njegove oddaje pomagale  :D... ne glede na vse pljuvanje po njem, ki ga občasno preberem  ::)
mi ni všeč tako črno belo označevanje
je pa res, da se nobene metode nisem držala do pike - pa ali je bila to zadeva iz male šole, kakšne oddaje, nasveta na 4 oči ali knjige ...

Vesna

TibiQ

• *
Odgovori #218 : 16 Februar 2011, 08:34:18
Rezultati so vidni, ali je pravi pristop ali ne............vec poti vodi v Rim ;) .
Se strinjam, a zakaj ne bi stremeli k uporabi čimbolj prijaznih poti, ki v kolikor jih pravilno uporabljamo, dajejo veliko boljše rezultate  ;)

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #219 : 16 Februar 2011, 08:39:56
Sej v bistvu ni pljuvanje kolikor jaz razumem, ampak zgolj opozorilo, da če je nekdo tako "pokvaru" psa skozi leta, nikakor ni pametno, da se ga pa kar sam po sebi spravi obračat na hrbet, ker je zadeva lahko zelo nevarna in se 100% strinjam. Dokler človek ne ugotovi kaj je počel vsa ta leta narobe in to spremenil, ne bo nič ostalega pomagalo in lahko prinese več škode kot koristi nekaj delat na silo. Je pa ogromno stvari, ki jih zelo lepo pove in pokaže. Kaj pomeni, če si sam v umirjenem psihičnem stanju in tudi to, da se psa pravi čas pohvali in to tudi resno misli!

pidog, za kopitarja si ti deteljico razglasil?  ::)
"Ja super" bi rekla mama Jelka...

Prav zanimivo je, kako ljudje po forumih mislijo, da po njih pišejo samo ljudje, ki nimajo izkušenj in ne deljao s svojimi psmi.

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

cedevita

• Gost
Odgovori #220 : 16 Februar 2011, 09:14:39
ja prevodi so res grozni :-\ če že gledam, raj prez podnapisov :) CM ma zanimive metode, samo vseeno je to nek "show" in najbrš pokažejo le tiste dele v katerm njemu uspe psa prevzgojit, al kokr koli že on temu reče...

imela sem psico, staro 13 let in je spala z nami na kavču, postelji, hodila je prva čez podboje, velikokrat zmagala pri igri,...
nikoli nismo imeli problemov s kakšno dominanco ali nespoštovanjem.  ::)  ;D

tko da, se čist strinjam z Lanabelo. če znaš odnosm med psom in človekom pravilno zatsvit, ni potrebnega takšnega podrejevanja...

vesna-skway

• *
Odgovori #221 : 16 Februar 2011, 09:35:00
če gledaš samo izseke iz oddaj potem ni vidno ampak drugače ima vsaka njegova oddaja na začetku opozorilo, da naj tega ne poskušaš doma ali nekaj podobnega  :)
tako kot imajo druge podobne oddaje .. ponavadi tiste, kjer kaj razstreljujejo ali pa se grejo preživetje v divjini  :D
seveda pa se povsod najdejo ljudje, ki ne upoštevajo tega in potem pride do nesreč pasjih ali kaknih drugačnih

verjamem, da lahko kdo, ki dela s psi celo življenje ob njegovih oddajah zaspi
samo če pasjega obnašanja nisi imel priložnost opazovat prej x ur na dan ti tudi to pomaga da lažje razbereš obnašanje drugih psov, ki jih srečuješ ko si na sprehodu z mladičem

damayanti

• *
Odgovori #222 : 16 Februar 2011, 11:18:09
Mah sej jaz njega sploh ne kritiziram ...  ravno prav z nekim navdušenjem pa tudi ne spremljam oddaj...
 Meni te njegove oddaje delujejo tako kot še mnogo drugih amerikanskih reality showovin podobnih serij in oddaj...
 nisem ravno  navdušena nad amerikanosi.. pa nad kakšnimi angleži tud ne...
 njihove določene( niti ne vem kako bi se izrazila) " fore- brihte- nauki" so mi  za poneumljanje folka...  prav za une možganske maloposestnike...
Nasplošno vsi ti  njihovi nauki... vedno nekaj moralizirajo in se grejo neke čistune in pametnjakoviče. V relanosti pa  ni da ni... ::)

Sploh če se spomnem leta nazaj ko sem bila v Miamiju... in sedaj ko gledam CSI- ne vem al so po celi ameriki talepe zbirali da so jih v serijo vtaknili- jaz sem takrat vidla take Đombe po cesti šetat, da sem cel teden ful gledala kaj jem :D... no sej  glede njihove hrane- če jih ne bi latinosi okupirali in prinesli svoje kulture s hrano vret bi itak "crknla od lakote " tam

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

TibiQ

• *
Odgovori #223 : 16 Februar 2011, 11:45:33
samo če pasjega obnašanja nisi imel priložnost opazovat prej x ur na dan ti tudi to pomaga da lažje razbereš obnašanje drugih psov, ki jih srečuješ ko si na sprehodu z mladičem
Za kaj takega je npr. veliko primernejši video od T. Rugaas, pa sigurno se najde še primernejše zadeve in ravno to je en tak primer, ki pove zakaj smo nekateri proti dvigovanju C.M. v neke višave in zakaj opozarjamo na vse tiste stvari, ki se nam zdijo manj primerne, oz. najdeš danes bolj primerne načine reševanja.  ;)

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #224 : 16 Februar 2011, 13:34:13

pidog, za kopitarja si ti deteljico razglasil?  ::)

Prav zanimivo je, kako ljudje po forumih mislijo, da po njih pišejo samo ljudje, ki nimajo izkušenj in ne deljao s svojimi psmi.

Sploh ne, da ne bo pomote. Prej mislim, da je ena redkih "forumašic", ki zna, bi ji zaupal psa tudi v prevzgojo ;)
Tudi njeni nasveti glede vzgoje, šolanja psov in še kaj (čeprav se v vsem ne strinjava) so ravno toliko pripomogli k mojem boljšem znanju, razumevanju kot brana kinološka literatura................... dve uhi in očesi, zato da več "gledamo", poslušamo kot govorimo (ena usta).............dve roki in deset prstov, hm, hm :-[

A se res tako bere kot, da leti na Deteljico.................pre j na tiste, ki mešajo vzgojo nepokvarjenega od prevzgoje pokvarjenega.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #225 : 16 Februar 2011, 13:37:17
Si jo citiral, pa sem mislila, da misliš nanjo...

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #226 : 16 Februar 2011, 13:41:11
Citiral zato, ker se s citatom strinjam.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #227 : 16 Februar 2011, 13:45:08
škoda, ki ne morem brisat za nazaj :P
Sem bla površna...  :-[

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #228 : 16 Februar 2011, 13:53:38
Smo pa imeli pri nas velikega psa (rodovniškega) enkrat na nekakšni prevzgoji, razmigavanju ker so bili lastniki bolj na tesnem s časom..........(neznosno vlečenje, vsake tolko je kakšnega malo ugriznil.........bil je "car" in to še velik za povrhu).
Pri nas je bil čisto OK, ko je odšel domov oz. doma stara pesem, kot da bi obrnil stikalo v drugo smer.......................če prav se je tudi lastnikom poskušalo stvar obrazložit in so stvar tudi razumeli. Samo v praksi ni šlo :-\
Niso vsi ljubitelji psov ala Deteljica.................... ...............tudi "šofirat" marsi kdo "ne zna", čeprav ima vozniški izpit 8)....................in vprašanje ali bo tak  sploh kdaj znal.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #229 : 16 Februar 2011, 13:58:08
Se strinjam  :-\

vesna-skway

• *
Odgovori #230 : 16 Februar 2011, 14:30:09
tibiQ saj sem napisala TUDI :o vsekakor se pa v vsaki situaciji najde kaj kar bi bilo bolj primerno, drugo vprašanje je ali je tisto v danem trenutku razpoložljivo in ali sploh vemo za to
povsem možno da sem gledala TUDI kakšen njegov video, vseh si res nisem zapomnila .. še tega tipa sem si samo zaradi tega, ker ga tolikokrat omenjate v slabem kontekstu

zato se mi pa zdi nepošteno, da se predstavlja zadeve črno belo sploh ker je to kaj potegneš iz česa tolk subjektivno, odvisno od lastnika in psa

TibiQ

• *
Odgovori #231 : 16 Februar 2011, 15:17:49
Vesna, oprosti. Res je bilo mogoče nejasno, da sem si tvoje sporočilo sposodila samo zato, da ponazorim na konkretnem primeru zakaj se v tej temi opozarja tudi na manj svetle točke C.M. pristopov in želela sem poudarit pravzaprav samo to.. toliko, kolikor se ga omenja v slabem kontekstu, se ga na drugi strani tudi v dobrem in opozarjanje na "napake" oz. manj primerne posege je pravazprav zato, da si ne bi kdo, ki prebere hvale, mislil, da je res vse tako rožnato, kot piše tam, kjer se izključno hvali  ;)

Moj namen ni bil komentirat konkretno to, da nekdo te posnetke uporabi kot dodatno pomoč, a če že, bi komentirala, da je to po mojem mnenju bolj izguba časa in si je bolje za kaj takega poiskat bolj primerne posnetke. In spet.. namen pisanja proti C.M. v tej temi je ravno v tem, da nekdo ne izgublja časa z gledanjem njegovih oddaj, ampak se ga usmeri na literaturo ali posnetke, ki bodo bolj koristni. Saj na koncu se odloči vsak sam, a prav tako ima vsak pravico povedat zakaj se mu zdi nekaj večja izguba časa in nekaj drugega manjša in če meni nekdo utemelji da T. Rugaas ni tako ok, zato ker.. in mi predlaga naj si rajši ogledam ... zato ker...... bi bila tega vsekakor vesela ;)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #232 : 16 Februar 2011, 15:54:50
Človek je naredil več za ozaveščanje lastnikov psov in javnosti, kot bilokatera drugae alternative, ki r5vno najbolj pljuvajo po njem (tista zveza trenerjev v ZDA recimo)
Gre pač za dve različni metodi, kjer je vsaka primerna za določene  situacije, pri njem gre bolj za problematične pse in psiho lastnikov

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

EnNa

• *
Odgovori #233 : 16 Februar 2011, 16:23:49
Tukaj sploh ni problem v CM ali njegovih metodah, temveč v tem, da to ponavadi posnemajo ljudje, ki nimajo osnovnega pojma o šolanju psov še manj pa občutka za to. Tisti, ki je psa že toliko "pokvaril", da rabi prevzgojo, tega ni sposoben narediti samo z gledanjem oddaj in rabi prisotnost strokovnjaka, tisti, ki pa je še v procesu vzgajanja in šolanja psa pa tega ne rabi, ker obstajajo bolj primerne in prijazne metode. Ga pa tudi jaz včasih pogledam iz gole radovednosti  :)

Bolj kot spoznavam ljudi, bolj ljubim pse (CHAMFORT)
"Šele, ko boste posekali zadnje drevo, zastrupili zadnjo reko, ulovili zadnjo ribo, šele takrat boste spoznali, da denarja ne morete jesti...
http://www.youtube.com/user/vabavaimu

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #234 : 16 Februar 2011, 16:53:13
...in z uporabo pozitivne kazni na napačen način ob napačnem času naredi veliko več škode kot če bi enako napačno delal s pozitivno motivacijo in negativno kaznijo.
Se pa tudi meni rahlo gabi, kako nekate zveze pljuvajo po njem. Ponekod niti njegovega imena ne smeš omeniti, ker te sicer zabrišejo ven. Smešno.

Tasha.W

• Gost
Odgovori #235 : 22 Junij 2011, 18:41:08
Hej.
No jaz gledam odajo na national geografic - Dow whisperer with Cesar Millan....
Kakor sem videla na začetku teme, ste kar na veliko pljuvali čez njega.... :-\
In tista, da brca pse - psa ne brcne ampak se ga samo z nogo dotakne, tudi ko izvaja "ugriz", niti ni malo nasilja.
Kako pa mislite, da volkovi in divji psi v tropu počnejo? Da so nežni?
Človek se je postavil na raven psa, razume psa kot psa,... ne pa kot našega dojenčka, srčka, ljubčka itd.
Psu ponudi življenje, zelo pribjižano, kakor je njegovo življenje v naravi. S pravo energijo se pribljiža psu, ta energija pa deluje tudi na ljudi.

Če mene vprašate, so njegove oddaje zanimive (in ja, drži preden kaj poskušaš SE POSVETUJ Z STROKOVNJAKOM), njegove knjige so zelo dobro in nazorno napisane.
Meni osebno so njegove metode všeč, ni nasilen, razume psa kot posameznika in posebaj kot ŽIVAL, PSA.
In namen se imam udeležiti njegovega seminarja, ki bo Avgusta v Zagrebu.

Ampak, to je samo moje mnenje, ki tako ali tako ne bo nič spremenil  ;)

Še eno vprašanje, če so za nekatere te metode za en k....., zakaj potem toliko ljudi po celem svetu bere njegove knjige, gleda odaje, in se udeleži njegovih seminarjov tudi po večkrat, pa so vsi ogromni ljubitelji psov??? Zakaj je tako zelo znan??  ??? ???
LP

T.

Puppy*

• *
Odgovori #236 : 22 Junij 2011, 21:15:39
Tasha.W - podpis!
Res ne vem, kaj vidite tako slabega na njem.

Tasha.W

• Gost
Odgovori #237 : 22 Junij 2011, 22:19:03
Tasha.W - podpis!
Res ne vem, kaj vidite tako slabega na njem.

oo, hej :D
zdaj mi boš pa še tu družbo delala?
Hvala za podporo

TibiQ

• *
Odgovori #238 : 23 Junij 2011, 09:58:13
In tista, da brca pse - psa ne brcne ampak se ga samo z nogo dotakne, tudi ko izvaja "ugriz", niti ni malo nasilja.
Kako pa mislite, da volkovi in divji psi v tropu počnejo? Da so nežni?
Še eno vprašanje, če so za nekatere te metode za en k....., zakaj potem toliko ljudi po celem svetu bere njegove knjige, gleda odaje, in se udeleži njegovih seminarjov tudi po večkrat, pa so vsi ogromni ljubitelji psov??? Zakaj je tako zelo znan??  ??? ???
Se mi zdi, da je bilo na vse tole že odgovorjeno v tej temi. ;)

Zumzum

• *
Odgovori #239 : 23 Junij 2011, 10:16:12
Smo pa imeli pri nas velikega psa (rodovniškega) enkrat na nekakšni prevzgoji, razmigavanju ker so bili lastniki bolj na tesnem s časom..........(neznosno vlečenje, vsake tolko je kakšnega malo ugriznil.........bil je "car" in to še velik za povrhu).
Pri nas je bil čisto OK, ko je odšel domov oz. doma stara pesem, kot da bi obrnil stikalo v drugo smer.......................če prav se je tudi lastnikom poskušalo stvar obrazložit in so stvar tudi razumeli. Samo v praksi ni šlo :-\
Niso vsi ljubitelji psov ala Deteljica.................... ...............tudi "šofirat" marsi kdo "ne zna", čeprav ima vozniški izpit 8)....................in vprašanje ali bo tak  sploh kdaj znal.

Se popolnoma strinjam!  8)

htttp://www.sky-lab.si