Cesar Millan

Urška · 419283

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #300 : 29 Junij 2011, 16:44:40
Citiraj
Psa, ki mirno sedi in čaka na moj ukaz, ne potrebujem. In od psa, ki na treningih dela kot urica, se nimam kaj naučit. Še manj pa bi si želela imet psa, ki se pohlevno plazi za mano in trepeta ob vsakem mojem premiku in si ne upa izraziti se.

Mislim,da je tule poglaviten problem ta, da  določeni sklepi temeljijo na stereotipih ter verjetnu tudi napačni predstavi kaj kakšna metoda sploh predstavlja, to da Milan producira zgolj submisivne pse po mogoče zgornjem opisu in brez karakterja je zame navadno posplošovanje in domneva tistih, ki že a prioriti zavračajo druge metode razen trenutno trendovske pozitivne motivacije ki se je začela z Karen Pryor, kot nekakšno humano nasprotje stari šoli, ćeš ker ta seveda temelji zgolj na bolečini za doseganje poslušnosti, kar enostavno ni res
Problem pri kohlerjevem delu (in velik del Cesarjevih oddaj) je interpretacija , v jedru je  bistvo te metode naučiti psa odločitve

Citiraj
Davor, po kohlerjevi metodi se je pred nekaj leti tudi še nekaznovano vzgajalo otroke, danes se to vsaj po zakonu ne sme več. Zanimivo mi je, da se s tem pa strinj

in kaj imajo otroci z šolanjem psov? seveda ni primerno  brez zamere tibiq ampak domala v vsaki takšni debati omeniš relacijo otroka in psa, me že mal skrbi  :P

Citiraj
Po koehlerjevi metodi smo delali tam nekje 30 let nazaj

po kohlerjevi metodi se še vedno dela, sicer neprimerno bolj v tujini, tudi za pse službene čuvaje v vojski in policiji; pač potrebno je biti odprte glave in razumeti da je to zgolj ena izmed metod šolanja psa; sam pa le trdim da lahko z njo dobiš zadovoljnega delovnega psa, na podlagi rezultatov , ki sem jih videl

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

kalsang

• *
Odgovori #301 : 29 Junij 2011, 17:03:49
Davor, sam si v enem od prejšnjih postov zapisal, da Cezarjevih oddaj ne spremljaš toliko in da v bistvu zadeve ne poznaš dobro. Zdaj pišeš drugače. Si si jih vmes ogledal par deset, da zdaj veš?

Takole: videla sem recimo ene 30 njegovih oddaj. V vseh primerih je bil želeni rezultat enak: popolnoma podrejen pes, ki se temu primerno obnaša - podrejena drža, dajanje množice miritvenih signalov, pasivnost.

Zato ne posplošujem, temveč pišem o tem kar sem videla in kar sam prikazuje v svojih oddajah. Ne govorim in pišem apriori, zato prosim, če se tudi ti malo vzdržiš tovrstnih nagnjenj in mogoče dopustiš možnost, da le včasih napišemo nekaj, kar ni za lase privlečeno in samo zato, da bi komu apripori nasprotovali.

Najprej si poglej zadevo, potem komentiraj.

Pa še nekaj: koliko izpitov imaš s psico narejenih? V katerih disciplinah tekmujeta? Kje sta aktivna? Me zanima, da vem, ali o drugih zadevah tudi govoriš na pamet, ali iz izkušenj. ;)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #302 : 29 Junij 2011, 17:10:46
Po C.M. metodah (če si uspešen seveda) nujno dobiš submisivne pse - saj je temu podrejeno celotno delo s psom od izbire mladiča naprej.
Trenutno najbolj trendovski je C.M.  Karen Pryor (ki mimogrede niti ni začela z metodami pozitivne motivacije, niti se z njo razvoj teh metod ni končal) je zdaj že "klasika".
Po koehlerjevi metodi se pes nauči izbirati. a izbira ni kaj prida: ali ubogati ali utrpeti neprijetnosti.

Primerjava otrok in psov pri debati o metodah vzgoje ni neprimerna, saj so metode povsem primerljive in tudi rezultati so primerljivi. Motivacija, pozitivna, negativna kazen....velja za oboje enako.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #303 : 29 Junij 2011, 17:16:25
Citiraj
Si si jih vmes ogledal par deset, da zdaj veš?

zadevi sledim preko drugih (tujih) forumov  tako da sem v principu o Cezarju obveščen in poznam polemiko; tudi ob kosilu si kdaj pa kdaj ogledam kakšnen del in tvojega vtisa ne delim povsem; sploh v primeru kadar gre za manjše pasme

Citiraj
Pa še nekaj: koliko izpitov imaš s psico narejenih? V katerih disciplinah tekmujeta? Kje sta aktivna? Me zanima, da vem, ali o drugih zadevah tudi govoriš na pamet, ali iz izkušenj.  

Seveda govorim na pamet, nisem nobena avtoriteta (in nasploh neizkušen in celo dokaj slab vodič) kar mi ne onemogoča da si ustvarim osebno mnenje. (pač ne rabiš biti v politiki da ocenjuješ vladne ukrepe a ne)
Po drugi strani če uporabim takšno logiko, kakšne pa imaš ti primerljive dosežke da lahko ocenjuješ delo C. Milana  ? ni ravno tle pogoj za objektivnost , preko kohlerjevih rok je šlo v njegovem času nekaj 1000 psov, mislim da ni tle osebe ki bi imela primerno ozadje, lahko zgolj delimo prepričanja

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #304 : 29 Junij 2011, 17:25:22
PS: Ma več vojska prstke v mes kot pa Karen

Mi je bilo zlo zabavno, ko je eden od zelo priznanih inštruktorjev klasike (vsaj zame) povedal, da se je ogromno naučil o šolanju psov potem, ko je dobil otroka in začel brat tele knjigice o vzgoji  :o :D

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

kalsang

• *
Odgovori #305 : 29 Junij 2011, 17:41:39
zadevi sledim preko drugih (tujih) forumov  tako da sem v principu o Cezarju obveščen in poznam polemiko; tudi ob kosilu si kdaj pa kdaj ogledam kakšnen del in tvojega vtisa ne delim povsem; sploh v primeru kadar gre za manjše pasme

Seveda govorim na pamet, nisem nobena avtoriteta (in nasploh neizkušen in celo dokaj slab vodič) kar mi ne onemogoča da si ustvarim osebno mnenje. (pač ne rabiš biti v politiki da ocenjuješ vladne ukrepe a ne)
Po drugi strani če uporabim takšno logiko, kakšne pa imaš ti primerljive dosežke da lahko ocenjuješ delo C. Milana  ? ni ravno tle pogoj za objektivnost , preko kohlerjevih rok je šlo v njegovem času nekaj 1000 psov, mislim da ni tle osebe ki bi imela primerno ozadje, lahko zgolj delimo prepričanja

Da si ustvariš kolikor toliko objektivno mnenje, potrebuješ osebne izkušnje. Samo prebiranje forumov in ponavljanje opisov in mnenje iz druge roke ne šteje. Sama pišem o stvareh, ki jih poznam neposredno in o katerih imam neposredne izkušnje. Čez moje roke ni šlo 1000 psov, temveč doslej tri moje izšolane psice in nekaj  tečajnikov. Veliko manj kot pri drugih, zelo izkušenih v tej debati, ki jim očitaš posploševanje in apriori nasprotovanje na osnovi svojega prebiranja forumov in ogledovanja delov CM oddaj, pri čemer sploh ne veš, kdo je tvoj sogovornik in koliko kilometrine ima (Lanabela, Deteljica itd.).

Kilometrine in uspehov imam sama manj kot na primer omenjeni forumašici, vseeno pa dovolj, da sem v teh letih z opazovanjem, poskusi in neposrednim delom izbrala metodo, ki je po mojem mnenju najbolj primerna za to, kaj pričakujem od svojega psa in za disciplino, v kateri treniram. Tega nisem storila iz apriori drže ali glede na mnenja forumašev. Čeprav ne uporabljam istih metod, kot na primer kakšen klasik (mi jih tudi ni treba, ker se ne ukvarjam s klasiko), mi je dobrega klasika med delom z užitkom opazovati.

Vsak si izbere metodo, ki njemu, njegovemu psu in njegovi disciplini najbolj ustreza. To je vsa umetnost.

Kot sem že rekla, CM je car v tem kar počne, ampak to ni primerno za aktivno ukvarjanje s kinološkimi športi. In tudi sam CM ne trdi, da je in ne potrebuje nikogar, da bi ga tlačil v šport. To je moje mnenje, osnovano na mojem delu s psi.

Mnenje, osnovano na prebiranju mnenj drugih pa me bolj malo zanima.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #306 : 29 Junij 2011, 17:56:12
Citiraj
Samo prebiranje forumov in ponavljanje opisov in mnenje iz druge roke ne šteje.

Kar nekako izniči smisel tega medija a ne ? sam prilično ne vem, kater uporabnik naj bi imel koliko kilometrine ker vas osebno ne poznam, niti me to ne zanima, saj čisto iskreno povedano nobena izmed vas nima tle kinološke ozadja ki temelji na stroki in izobrazbi razen izkušenj iz hobija in lastne lasti psa, ki pa je takšno ali drugačno.. Po drugi strani pa recimo cenim Lanabelino mnenje ker so njeni argumenti racionalni, logični, direktni in se zrcali v marsikaterem strokovnem viru , ki sem ga tudi sam prebral, tudi če ne bi imela psa, ter TibiQ, ker velikokrat vnese oseben vidik, ki nasploh takšne teme naredi bolj zanimive. deteljica ? aktivizem onemogoča posamezniku kritično distanco, čeravno tudi njene prispevke rado preberem
Koliko psov si je kdo lastil in kolikokrat je vrgel frizbi zame ne igra vloge, zanima me le vsebina, mi pa je jasno da se marsikje vsak ima za znalca, zato se raje držim načela vem da nič ne vem :P 

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #307 : 29 Junij 2011, 18:18:07
Mi je bilo zlo zabavno, ko je eden od zelo priznanih inštruktorjev klasike (vsaj zame) povedal, da se je ogromno naučil o šolanju psov potem, ko je dobil otroka in začel brat tele knjigice o vzgoji  :o :D

#53 - Dogs

A lot of cultures love dogs – be it for entertainment, labor, or other. But white people love dogs on an entirely different level.

It should be understood that in white culture, dogs are considered training for having children. That is to say that any white couple must get a dog before they have kids. This will prepare them for responsibility by having another creature to feed, supervise it’s bathroom activities, and to love. Because of this, white people generally assume that their dog is their favorite child unless otherwise stated.

When actual children are born, the dog is not displaced but rather remains as the most important member of the household. This is because of the fact that white children will eventually hate their parents, but dogs will love anyone who feeds them.

White people generally believe that dogs have human emotions and that they are capable of loving certain TV shows, films, and music. “Buster just loves watching Six Feet Under!” Even though most dogs would enjoy watching Hitler if he were getting attention every time it came on the TV.

They also believe that their dogs share similar tastes in food – “Little Ben Kweller likes the Organic food the best.” Forgetting the fact that dogs enjoy eating their own feces, and pretty much anything that falls onto the floor.

When searching for homes, many white people will require large yards so that their “dog can run around.” If you work in real estate, this can be exploited for large markups when selling to white people.

It is also a proven fact, that dogs are often used by white people to attract members of the opposite sex. Bringing a puppy or dog to a local dog park, will encourage interaction and conversation. Even more so than a Mac Laptop.

If white people are ever talking about their dogs, it is essential that you reassure them that their dogs are absolutely special and unique. That they are being properly cared for, and that treating like children is the only way to care for a pet. Under no circumstance EVER should you say anything that is derogatory towards dogs, critical of spoiling dogs, or that they are not full members of society who deserve the same rights as humans. Doing any of these three things will completely destroy all relationships you might have had with a white person.

kalsang

• *
Odgovori #308 : 29 Junij 2011, 18:29:24
Kar nekako izniči smisel tega medija a ne ? sam prilično ne vem, kater uporabnik naj bi imel koliko kilometrine ker vas osebno ne poznam, niti me to ne zanima, saj čisto iskreno povedano nobena izmed vas nima tle kinološke ozadja ki temelji na stroki in izobrazbi razen izkušenj iz hobija in lastne lasti psa, ki pa je takšno ali drugačno.

Koliko psov si je kdo lastil in kolikokrat je vrgel frizbi zame ne igra vloge, zanima me le vsebina, mi pa je jasno da se marsikje vsak ima za znalca, zato se raje držim načela vem da nič ne vem :P 

O kakšni stroki in izobrazbi govoriš? Marsikdo tukaj ima kinološko izobrazbo, ampak očitno imaš ti neke druge kriterije? Kaj pa je kinologija, če ne hobi?

Glede na tvoja javljanja in mnenja v skoraj vseh temah na tem forumu ti težko verjamem, da se držiš načela, ki ga omenjaš, saj smo bili od tebe že praktično vsi "postavljeni na trdna Davorjeva tla".

Mimogrede, frizbi pa psu nisem še nikoli vrgla, tako da bolje da sem tiho, a ne? ;) Čeprav vsebina le pride s prakso, treningi, vztrajanjem, ne samo prebiranjem literature in forumov...

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #309 : 29 Junij 2011, 18:38:49
Citiraj
ampak očitno imaš ti neke druge kriterije?

Zanimivo, ena izmed pogostejših kritik Milana ki jo berem je ta da ne premore strokovne podlage  napram recimo Dunbarju ki je veterinar in ima doktorat psihologije iz obnašanja živali med drugim se mi ne da naštevat; pri nas je pa definicija kinologije , tisti ki je imel tri pse in  je aktiven vodič ? ali je že članstvo v KD dovolj ? mogoče ravno zato ker je pri nas kinologija zgolj hobij botruje stanju kakšno je, in velikem številu znalcev  :)

Citiraj
Čeprav vsebina le pride s prakso

v avtomobil se vsedem vsak dan, imel sem jih tudi par, pa ne vem točno specifično kaj imam pod havbo, a veš ti ?

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #310 : 29 Junij 2011, 19:55:03
Ja in kakšno je to stanje v kinologiji? Meni se sploh ne zdi tako slabo - imamo nekaj vrhunskih sodnikov, imamo tekmovalce, ki posegajo po najvišjih mestih v svetovnem merilu v praktično vseh panogah od klasike , agilitija, reševanja... pri nekaterih pasmah imamo vrhunsko vzrejo....
Če se z nečem ukvarjaš v prostem času in to ni tvoj poklic, ne pomeni, da ne moreš biti strokovnjak (mimogrede, tudi po svetu najboljši pasemski psi ne prihajajo od profesionalnih rejcev ampak od resnih in zavzetih ljubiteljskih vzrediteljev).
Naš sistem izobraževanja kinološkega kadra sploh ni slab. Ko boš naredil izpit za sodnika ali inštruktorja boš  lahko kritiziral naš izobraževalni sistem, dokler ne veš, kako je organiziran in kaj vse moraš narediti preden dobiš licenco je pa bolje da si o tem lepo tiho.

kar se tiče forumov imajo svoj smisel, a je njihova uporabnost omejena - vsekakor ne morejo nadomestiti niti teoretične izobrazbe niti prakse. En revež, ki pojma nima iz vsega klobasanja in nasprotujočih si trditev ne more potegniti bistva, in če mu tudi uspe, za to potrebuje bistveno več časa kot če bi si priskrbel primerno strokovno literaturo. Korist iz forumov lahko potegneš samo, če imaš dovolj solidno znanje za podlago, tako da lahko ločiš zrnje od plev.

PS: fisbi zadnje čase nekaj mečem, a skrajno neuspešno, tako da....

Kar pa se tiče#53: težko bi rekla, da je to kar je opisano značilnost belcev. Zamorci niso prav nič boljši, sploh če so za povrhu Amerikanci (take kot jih je o psih ven metala Oprah ...)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #311 : 29 Junij 2011, 21:15:00
Citiraj
Ja in kakšno je to stanje v kinologiji?

ponavadi tle zgolj omeniš KZS pa začnejo leteti iskre, ne vem mogoče zgolj sam jaz (ok vem da ne že iz drugih tem)  zadevo dojemam, kot en velik dramski kotel prepirov, kjer veliko ljudi smatra da veliko ve. zelo malo pa se strokovno naredi; začini tole z nekaj slovencem tipičnih lastnosti verjamem da so izjeme, sploh v vzreji

Citiraj
Naš sistem izobraževanja kinološkega kadra sploh ni slab. Ko boš naredil izpit za sodnika ali inštruktorja boš 

tako je, mednarodni sodniki, inštruktorji in predvsem posamezniki ki kažejo v državnem ali svetovnem merilu rezultate, to so zame merilo kinologov in ne vsak "aktiven vodič", ki se delovno ukvarja s svojim psom (če se me že vpraša po "moji" definiciji); eno je hobij drugo pa stroka ali izobrazbaa
Saj potemtakem so potem naša največja skupina kinologov lovci, o stanju FCI6 mi ni potrebno več mnogo razlagati

Citiraj
Kar pa se tiče#53: težko bi rekla, da je to kar je opisano značilnost belcev.

seveda, zadeva je bila bolj kot ne pun,

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #312 : 29 Junij 2011, 21:28:52
Če se kregajo v vodstvu, še ne pomeni, da je zanič vse. Ampak pri nas je pač tako, da je moderno kritizerstvo, buh ne daj, da bi kdaj kaj pohvalili. Aktivni vodniki psov so baza iz katere pridejo tisti, ki delo s psom vzamejo bolj resno in nadaljujejo izobraževanje. Brez te baze tudi vsega ostalega ne bi bilo. Tudi vrhunskih tekmovalcev ne.
Lovcev tudi ne bi dajala v nič - sicer imajo svoje finte in posebnosti - ampak pasme, ki so "njihove" - torej tiste, s katerimi delajo, ne tiste, ki so lovske samo še po klasifikaciji, so ohranili v dobri kondiciji.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #313 : 29 Junij 2011, 22:57:24
Se mi zazdeva, da se zopet mesa vzgoja, solanje in prevzgoja ter s tem razlicni prijemi, metode. Ne bi se rad pretirano spuscal v neke sodbe o CM, ampak moje opazanja ( nisem reden gledalec njegovih oddaj.......ce ravno nanese) je tako, da psi v prevzgoji so po vecini prevec pocloveceni in s tem tudi premalo podrejeni. In ravno to najveckrat manjka tem psom.......nazalost. Obstajajo seveda tudi problemi strahu, itd........ ampak, najveckrat se razprava tu vrti okrog premajhne podrejenosti................. ........vsaj pomoje, tudi ce na TV izgleda pes popolnoma podrejen, se zmeraj sumi, da je tako tudi, ko CM odide.......in podobno bilhko rekli tudi za njegove pse, kardelo.
Vsi se zavedamo do je to ameriski show oz je v prvem planu gledanost oz. denar. Po drugi strani pa je oddaja ocitno tudi trzno uspesno; zato ker je tematika aktualno ;D.................veliko psov, malo znanja, katero lahko nima nobene zveze z agilitijem, izpiti, itd.
Mene ni prav nic strah (ob zelji nekoga, da se pridruzi tudi s svojim psom) izvesti s svoji kuzlico recim en nepozegnan, v realnosti izveden BBH :o :o ...............ali pa gozdni agiliti "skozi trnje" ;D

kalsang

• *
Odgovori #314 : 29 Junij 2011, 23:38:58
Zanimivo, ena izmed pogostejših kritik Milana ki jo berem je ta da ne premore strokovne podlage  napram recimo Dunbarju ki je veterinar in ima doktorat psihologije iz obnašanja živali med drugim se mi ne da naštevat; pri nas je pa definicija kinologije , tisti ki je imel tri pse in  je aktiven vodič ? ali je že članstvo v KD dovolj ? mogoče ravno zato ker je pri nas kinologija zgolj hobij botruje stanju kakšno je, in velikem številu znalcev  :)

v avtomobil se vsedem vsak dan, imel sem jih tudi par, pa ne vem točno specifično kaj imam pod havbo, a veš ti ?

Davor, če tole o treh psih itd. leti name, ej, ne da se mi ... res se mi ne da... ker v tvojem interesu se je prepucavat na forumih in drezat, kamor se drezat da, pa očitno zelo malo veš o dejanskem stanju in imaš še manj izkušenj. Kot si sam povedal, ponavljaš to, kar pišejo drugi, ki jih prav tako ne poznaš.

Nisem stručko svetovnega formata, vendar nekdo, ki komunicira na tvoj način in ima tvoje izkušnje mi nima kaj očitat. Res ne. Ker jih imam vseeno precej več kot ti.

Kot ti je Lanabela povedala, ja, kinologija je za veliko večino hobi in s tem ni nič narobe, saj to avtomatično ne pomeni neznanja. Tudi CM je amater (ni kinologije študiral na nobenem faksu), in tudi Ian Dunbar je glede kinologije amater (študiral je veterino, ne kinologije - velika razlika). Ne razumem, v čem je problem.

Glede havbe - poskrbi za to, da boš vedel, kaj je pod tvojo. Jaz svojo že kar dobro poznam. ;)

TibiQ

• *
Odgovori #315 : 29 Junij 2011, 23:42:59
Mislim,da je tule poglaviten problem ta, da  določeni sklepi temeljijo na stereotipih ter verjetnu tudi napačni predstavi kaj kakšna metoda sploh predstavlja, to da Milan producira zgolj submisivne pse po mogoče zgornjem opisu in brez karakterja je zame navadno posplošovanje in domneva tistih, ki že a prioriti zavračajo druge metode razen trenutno trendovske pozitivne motivacije ki se je začela z Karen Pryor, kot nekakšno humano nasprotje stari šoli, ćeš ker ta seveda temelji zgolj na bolečini za doseganje poslušnosti, kar enostavno ni res
Problem pri kohlerjevem delu (in velik del Cesarjevih oddaj) je interpretacija , v jedru je  bistvo te metode naučiti psa odločitve
Glede na to da me citiraš, razčistimo najprej par stvari. Pisala sem kaj je zame karakteren pes in ne o metodi.

In jaz ne zavračam a priori drugih metod, sem celo za uporabo e-ovratnice, v kolikor se jo uporablja pravilno. Sama sem že parkrat razmišljala o tem, da bi jo uporabila pri vzgoji oz. šolanju odpoklica od preganjanja mačk ali zajcev, pa sem se na koncu vedno znova sproti odločila, da za tista 2 primera letno, ko mi gre psica 50 metrov za mačko, res nima smisla štrom natikat, poleg tega si niti ne predstavljam kako bi izgledalo šolanje tam, kjer bi to najbolj potrebovala - dnevno sprehajanje po jasah, iščoč zajce? Glede na pogostnost ko naletimo na kakšnega, se mi zdi, da bi bilo takšno šolanje dokaj neuspešno in dolgotrajno, ob vprašljivem učinku efekta štroma.
in kaj imajo otroci z šolanjem psov? seveda ni primerno  brez zamere tibiq ampak domala v vsaki takšni debati omeniš relacijo otroka in psa, me že mal skrbi  :P
Če bi se ob branju potrudil vsaj malo razmisliti kaj govorim, se ne bi spotikal ob besedo otrok, ki je v kontekstu napisanega nepomembna. Pač mi je najlažje uporabljait to primerjavo, ker je za vse najbolj razumljiva. Lahko pa ta primer enostavno nadomestiš z ukinitvijo smrtne kazni za določene zločine, ukinitvijo določenih postopkov in metod mučenja za pridobitev priznanja,... ipd. .. gre za izbiro manj mučne poti na poti do istega cilja  ;)  

Pa resnično me zanima iz katere teme izhaja ta oznaka da je Deteljica aktivistka  ??? Meni se zdi daleč od tega, celo nasprotno imam občutek, da je ena redkih, ki zmore obdržat distanco in pove stvari točno tako kot so in čisto nič drugače.

.. in še vedno čakam kakšen odgovor, na vprašanje; če je na začetku CM oddaje izrecno napisano, naj se teh stvari ne poskuša počet doma, zakaj se tule tako zagovarja, kako fajn so te njegove metode za počet doma?  ???

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #316 : 30 Junij 2011, 00:17:10
Citiraj
Res ne. Ker jih imam vseeno precej več kot ti.

možno, ampak si že v osnovi nasprotuješ; prvo poskušaš spostaviti da ti kilometrina daje bolj objektivno in pravilno mnenje, po drugi pa da jaz ponavljam to kar pišejo drugi (in marsikaj tle je dejansko iz strokovne literature);
Dej, dej 1001 psov in 1001 metod pravilnega šolanja in različnih izkušenj, zadeva je znanost zase, neglede koliko znanja misliš da imaš ni enostavnega odgovora, ravno zaradi tega lahko takšni neznalci kot jaz takoj in zelo enostavno opozorijo na luknje in polemike; imaš močne zagovornike obeh metod, kar je razvidno tako v literaturi, organizacijah in medijih in tle naj še enkrat poudaril se Cesarjeve rado posplošuje, v eno smer ali drugo

Citiraj
če je na začetku CM oddaje izrecno napisano, naj se teh stvari ne poskuša počet doma, zakaj se tule tako zagovarja, kako fajn so te njegove metode za počet doma

gre za pravno klavzulo, če bi recimo kakšen kekec napačno interpretiral prikazano in poškodoval psa, sebe ali koga drugega , da ne more nastopiti zoper hišo ki serijo predvaja; tega nima samo Milan, ampak tudi tista na bbcju ki uporablja le pozitivno motivacijo
Tudi ne pomnim, da bi kdo zagovarjal početi to doma, saj ne v celotnem obsegu, so pa določeni napotki koristni sploh tisti ki se tičejo lastnikov. Kot rečeno kohlerjeva metoda je zame eden izmed možnih načinov šolanja psa, tudi se je izkazal v preteklosti za zelo učinkovito on primernemu vodiču in primernemu psu. Načeloma se bi naj tudi pozivno motivacijo učilo ob izvajanju inštrukturjev

kalsang

• *
Odgovori #317 : 30 Junij 2011, 00:21:57
možno, ampak si že v osnovi nasprotuješ; prvo poskušaš spostaviti da ti kilometrina daje bolj objektivno in pravilno mnenje, po drugi pa da jaz ponavljam to kar pišejo drugi (in marsikaj tle je dejansko iz strokovne literature);
Dej, dej 1001 psov in 1001 metod pravilnega šolanja in različnih izkušenj, zadeva je znanost zase, neglede koliko izkušenj misliš da imaš ni enostavnega odgovora, ravno zaradi tega lahko takšni neznalci kot jaz takoj in zelo enostavno opozorijo na luknje in polemike; imaš močne zagovornike obeh metod, kar je razvidno tako v literaturi, organizacijah in medijih

Ne vidim, kje zapadam v kontradikcijo. Izkušnje niso še nikoli nobenemu škodile. ;)

Ej, a sem mogoče jaz kaj drugega napisala par postov višje, ko sem rekla, da si vsak izbere tisto metodo, ki najbolj ustreza svojemu psu in temu, kar hoče doseči? In a ti prav jaz nisem že parkrat napisala, da se ne da posploševati, da ni nič črno belo, temveč je vmes ogromno odtenkov drugih barv?  :P

Ah, ja, neznalci, ...  ::)

damayanti

• *
Odgovori #318 : 30 Junij 2011, 07:41:34

Vsi se zavedamo do je to ameriski show oz je v prvem planu gledanost oz. denar. Po drugi strani pa je oddaja ocitno tudi trzno uspesno; zato ker je tematika aktualno ;D.................

Ampak promovira se pa neverjetno... kadar koli šaltam skoz programe, al je njegov dog visperer, al pa reklama kjer leta v eni rjuhi ???
pa še to mu ni dost da ima SVOJO oddajo ???

Včeraj zvečer( čudežno nisem prej kinknla) gledam Bones.. umor... psi. Ne moreš verjet kdo je rešil primer ::) ::)Cezar Milan

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #319 : 30 Junij 2011, 07:58:05
Ah, denar, denar...............
Ravno to hočem reči, da je tematika očitno aktualna. Psov je vedno več, tudi tam kjer nimajo za njih pogojev...................... ..........ne fzičnih ne psihičnih.
Psi so pač postali moderni.

Ravno včeraj...................pes na povodcu, naš spuščen :-[ (sem kar ponosen na njegovo obnasanje in bi čisto lahko postal terapevtski pes, kot Dady ;D ). Kuža laja, skače na vse pretege. Nato jim rečem, naj ga spustijo, da jim naš sigurno ne bo storil žalega....................... ....pa so odgovorili, da se bojijo, da njihov kaj ne naredi (7 mesecev, 3-4kg) ;D in, da če ga spustijo potem samo laja ;D
Nakar sta se čisto lepo podila, plensko lajanje je kmalu izginilo in vsi so bili presrečni, da se je pes tako znorel, razgibal..................... .............in potem se zamislim; kot CM ; in me postane skoraj sram :-[
Pa še to. Kuža je hodil tudi v malo šolo............samo odnesel je bolj malo...........in ne zaradi slabega inštruktorja!  ;)

damayanti

• *
Odgovori #320 : 30 Junij 2011, 08:51:43
Hja  sem srečala tud jaz že veliko takih, ki so  vestno hodili v šolo s psom, pa pes ni ubogal popolnoma nič ko je srečal sebi podobnega "bedaka".

pri 7 mesečnemu .. je pa tako... teta puberteta ;D, ta naredi tasvoje, pa kakor koli obrneš. temu dodaš še primes njegovega karakterja pa dobiš  zmagovalno kombinacijo  ;D
Tud midva s Damčem sva hodila v malo šolo, pa na igralne urice, pa v šolo, vadila vsak dan in se peglala.... pa dokler ga je puberteta metala, je pozabil čist vse kar je znal... ubistvu še celo kontra je delal .. ko je srečal kakšnega psa je pokazal vse kar se ne sme delat prej kot tisto kar bi moral znat. ::)... ni bilo nobenega zdravila. Sicer agresiven  ali dominanten ni bil nikoli, ker je res šleva svetovna .
Tokrat kolikokrat me je spravil v sramoto....ufff boljš da ne omenjam.  :-[
pa so rekli ( ubistvu tolažili so me) najprej do enega leta bo pubertetnik, potem bo boljše... pa ko je bil star dve leti je bil še bolj trapast, pa pri treh nič boljše... šele tam pri 5+ se je skooliral, in je dejansko celo kaj izvedel v pričo drugega psa kar je bil naučen. ::)
 sedaj ko je star 7+ je nekako postal pes ki se mu pozna da je obiskoval šolo in ga je lastnik( lastnica) nekaj naučila in brezkompromisno uboga(  če sliši...kar še nismo čist točno pogruntal... al res slabše sliši al pa glumi  :D )
 po teoriji nekaterih... sedaj ko je "star prdec" je uredu pes, prej je bil pa "strapan pes" ... figur it out ::)
Se pa ni upadal s popolnomo nobeno CM teorijo :D... to je extra primer
 me prav zanima kako bi ga CM odvadu krast( vse kar mu je na dohvat gobca) razen da vse kar se ti zdi njemu zanimivo poskriješ in pospraviš , odpirat hladilnik pa ven krast( razen da mu namontira zatič) kako bi ga odvadu odpirat koš za perilo( razen da obteži pokrov) in ven pobirat umazane gate, pa kako bi ga odvadu, odpirat predale, pa odpirat pipe  da se je afnal vodo spodaj pit... pa  še kaj  ::) boljš da ne naštevam
pa ta njegova klepto nagnenja niso bila nič povezana s tem da je bil sam... to mu je samo prebilo..in je zgasnu... pa ziher takrat ko se je "odšunjal" tud eno piz*arijo naredu.
Ni bilo ne kazni ne ničesar kar bi ga odvadilo tega početja.  Oziroma ne da je ni bilo... je še ni... ker tud sedaj ko je star prdec, mu občasno prebije in gre nardit eno štalo, pa če ne drugega si gre pa v WC po rolo papirja in jo grize pa pljuva... ::)

Inanna

• *
Odgovori #321 : 30 Junij 2011, 09:20:18
Damayanti: Ahahaha, komedija no. Čeprav si pol stvari predstavljam, malo od prejšnjega psa, malo pa že od Waia.

Veš, Pidog, midva sva uspešno zaključila malo šolo, tam je bil res priden in tudi pozornost ima super (na povodcu, seveda). Ampak, ko pa pride do igre z drugimi psi, ali vsaj te možnosti, se mu pa odpelje. Obvezno na sprehodih, če je le možnost. Kot bi imela trola privezanega ali pa vsaj tasmanskega vraga iz tiste risanke Tasmania. Kaj šele bo v puberteti, me že sedaj glava boli. Imam kar dobro razumevanje za lastnike mladih psov ;)
Morda bi te zadeve omilile malo pogostejše pasje igre - igralne urice, ki pa jih v MŠ nisva imela.
Tako lahko rečem le to, da naju čaka še kar nekaj dela.

Kar se pa CM tiče...res je preveč popularen. En kolega je hotel njegove finte uporabljat na mojem mladiču :-X Z raznimi ŠššŠ in na "sedi" v nedogled, ko ga je metalo, da bi divjal ali se igral - mladič pač. Kaj sva šla to hitro stran... 8)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #322 : 30 Junij 2011, 09:47:36
Koliko sem slišal smo Slovenci dobili svojega dog vispererja, ki psihologijo lastnikov razume da slednje žali; nisem pa še uspel zadeve videti

Inanna

• *
Odgovori #323 : 30 Junij 2011, 09:53:19
Ženska ali moški?
O prvi je bil celo nekje članek. Čeprav ne verjamem, da je to ista oseba mišljena.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #324 : 30 Junij 2011, 09:56:46
moški, mislim da je nekakša nova slovenska oddaja, so me včeraj na to opozorili

TibiQ

• *
Odgovori #325 : 30 Junij 2011, 10:27:08
gre za pravno klavzulo, če bi recimo kakšen kekec napačno interpretiral prikazano
Bojim se, da je takih kekcev veliko preveč in je zato prav, da obstajajo tudi takele teme, v katerih se jim predstavi tudi drug pogled na stvari in alternative, kjer je možnost negativnih posledic (stranskih učinkov) veliko manjša.  ;)

Pismo.. jaz sem tudi že slišala nekaj o tem SI dog whispererju.. pa se mi še sedaj ne sanja za koga gre. A bi me prosim kdo razsvetlil. Saj če je oddaja, ne gre za neko skrivnost glede identitete  ???

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #326 : 30 Junij 2011, 10:30:57
Pa ne da so začeli predvajat Nikito... 

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #327 : 30 Junij 2011, 11:08:20
Vzgoja, šolanje in prevzgoja so med seboj povezane in se prepletajo. Sicer ni nujno, da imaš pri vzgoji in prevzgoji -( s to se sreča skoraj vsak lastnik psa, ko želi popraviti nekaj, kar je prej hote ali nehote narobe naučil) povsem enake prijeme kot pri šolanju, povsem različnih in ločenih pa ne moreš imeti. Oz. imaš jih že lahko, samo rezultati so bolj bogi.

In ja res, pri C.M. se vse vrti okrog premajhne podrejenosti in tega kako postati alfa pes. Celo težave z ločitveno tesnobo je interpretiral kot premajhno podrejenost, pogosto tudi druge oblike strahu. Pa v bistvu psa podrejati si sploh ni potrebno, če znaš z njim zgraditi odnos, ki temelji na medsebojnem spoštovanju.

Če hoče začetnik uspešno delati bodisi po metodah s pozitivno motivacijo, bodisi po C.M., bodisi po Koehlerjevi ali kateri koli drugi metodi, rabi delat pod strokovnim nadzorom. Vendar pa je napake pri delu s pozitivno motivacijo neprimerno lažje popraviti in ne povzročajo trajnih posledic. napačno uporabljena pozitivna kazen jih. zdravljenja take ali drugačne agresije na lastno pest po C.M. in podobnih metodah pa je lahko tudi zelo nevarno.

V Sloveniji pasji šepetalci rastejo kot gobe po dežju, za vsakim voglom že najdeš kakšnega. Ene dva celo nista čista brezveznika in jima C.M.metode kar ležijo.

damayanti: a je bila to tista epizoda, ko so imeli neke morilske pse, čist podivjane, pa pride noter C.M. in reče TSSS in so vsi divjaki ležali na prostorih kot prilimani?
Kako bi C.M. odvadil psa krasti? Stopil bi v prostor, se držal pokonci kot da ima preklo v riti, pogledal psa in se fejst napihnil, da bo ja naredil na psa večji vtis, potem pa claimal ves prostor kot svoj. Ko se bo pes približal pultu, bo deležen TSSS (za boljši vtis in hitrejši rezultat ima lahko pod rutko še elektronsko ovratnice). Števec minut na robu ekrana verjetno ne bi dosegel niti dvomestne številke, ko psa zrezek na pultu ne bi čisto nič več zanimal.

damayanti

• *
Odgovori #328 : 30 Junij 2011, 11:27:55
Nekej na temo pasjih bojev, je takoj ugotovil kdo je lastnik z enim ploskanjem... nekej v tem smislu ;D

Zrezek na mizi..kadar sem jaz v prostoru tud ostane na mizi... brez tsss in  kar koli ;D... samo pogledam  psa. Nobenega zanimanja ne pokaže ;)... še celo dela se kot da ga ne vidi oz njega to ne zanima...  Seicer če je pohan sedi na svojem prostoru in gleda kot že par let ne bi dobil nič za jest  pa "špageti"  z gobca ( slina) do tal  ::)
... pa niti ni tolk lopovski na hrano...  naš pes ukrade stvar k  tud na kraj pameti ne pride nobenemu ,da bi ga utegnila zanimat. Brezvezne stvari...
 nazadnje me je moj nakuril , da če jemljem njegovo orodje naj ga dam nazaj na svoje mesto , ker ni nikjer našel nekih klešč za kable lupit... ja čez en teden , ko sem dala prat pasjo pojstlo so padle ven iz njegovih cunj s pogriženimi  olupljenimi ročaji. Pa kakšne delavske rokavice... ali pa kakšen izolitni trak... take bedaste stvari.
pa to on čopne ,ko ga nihče tud opazi ne... neprizadeto  hodi in luta v unem njegovem slogu spotoma pa še kaj ukrade... klepto... ni rešitve. ::)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #329 : 30 Junij 2011, 11:30:07
mimogrede avgusta bo C.M na Hrvaškem, če želi katera avtogram  :P