Cesar Millan

Urška · 419300

melona

• *
Odgovori #390 : 24 Julij 2011, 19:59:07
letos sem moral sejati travo ter gnojiti, na določenem mestu položiti tlakovce, pa nisem imel na obiskih več kot enega ali dva psa na 1krat in je že frćala trava, si predstavljam kaj povzroči 10-20 aktivnih psov, divjina bi mogoče bial kak teden  ;)
A je divjina samo trava? Jaz v mislih nikakor nisem imela neke angleške travice.
Vsekakor pa beton ni niti najmanjši približek naravi. Vsaj prava drevesa bi lahko posadili... Ali pa naj ne pravi, da je njegov center nek približek narave. Ker jaz ga nikakor ne vidim. :P

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #391 : 24 Julij 2011, 20:13:08
Kdor zlorablja svoj položaj in maltretira podrejene ni nujno nestabilen (kot ni nujno stabilen tisti, ki tega ne počne).
CM ima trop psov in ne krdelo, pa ne zato, ker imajo sam beton in ograjo ampak zato, ker se CM stalno vpikuje v njihove medsebojne odnose in ne moreju ustvariti naravne ureditve, pa tudi preveč jih je za pravo krdelo.

Zakaj bi moralo imeti uraden program za obvezno šolanje vodnikov nevarnih psov vsako društvo mi ni jasno. Ker gre tu za program, namenjen lastnikom tistih odpisanih psov, s katerimi ne bo mogoče nikoli več nič drugega početi, kot imeti jih za ograjo, jih voditi na kratkem povodcu in z nagobčnikom. Tu se ne prevzgaja psov, ampak lastnike, da so sposobni voditi psa tako, da se ugriz ne bo mogel več ponoviti. Ni resocializacije in ponovnega vključevanja psa v družbo.

pipipi.......v prostem času so poligon psi družni psi. Če imaš športnega psa, še ne pomeni, da je zaradi tega tudi avtomatično "lepo" vzgojen in socializiran - čeprav je treba kar lepo priznati, da so ti psi načeloma nadpovprečno dobro socializirani in vsaj v osnovi vzgojeni. Koliko jim lastniki v prostem času dovolijo, je njihova stvar. Nekateri jim dovolimo zelo veliko, vse znotraj čim širših meja, drugi jih imajo zelo na kratko. Po osebnem okusu pač.

Delitev na poligon pse in real life pse nima nobene osnove, čeprav sem videla mogoče petino vseh CM oddaj, sem v njih videla kar precej "poligon psov" z različnimi težavami.

Ne, obvezno šolanje lastnikov nevarnih psov nima s tistim, kar piše in dela Silvija prav nobene zveze.
In ja, veliko inštruktorjev ni po KD - ker ustanavljajo privat šole, s katerimi bistveno lepše zaslužijo kot po društvih.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #392 : 24 Julij 2011, 22:13:39

Delitev na poligon pse in real life pse nima nobene osnove, čeprav sem videla mogoče petino vseh CM oddaj, sem v njih videla kar precej "poligon psov" z različnimi težavami.

Ne, obvezno šolanje lastnikov nevarnih psov nima s tistim, kar piše in dela Silvija prav nobene zveze.
In ja, veliko inštruktorjev ni po KD - ker ustanavljajo privat šole, s katerimi bistveno lepše zaslužijo kot po društvih.

Se strinjam.
Glede in instruktorjev in zakaj niso v KD jih................zaradi denarja, hmm, najraje tudi...................., predvsem pa zaradi tega ker tam vejo vec kot oni,......... podobno kot na forumih, hiv,piv,hiv,piv ;D

PS
Ups, nisem mislil prevzgajanja nevarnih psov ampak solanje druznih in ne agility psov (seveda so mozne tudo kombinacije ali pa delne, cetrtinske kombinacije hiv,hiv)
Ali pa to sploh ni solanje oz. je X solanje ;D

TibiQ

• *
Odgovori #393 : 25 Julij 2011, 10:10:42
Imamo zgolje eno društvo od tam 70 tih, ki  uradno prevzgaja naravne pse, pa še to je novost

ŠKD Bajka edino društvo pri nas, ki v tem trenutku izpolnuje pogoje za zakonsko šolanje navarnih psov;pasjih teoretikov in znalcev pa imaš verjetno več pri nas kot problematičnih psov;
Bi si človek mislil, da ob vsem tem napihovanju premoremo kaj več
O tem smo že v eni drugi temi in čeprav mi je povsem jasno, da gre tule za navadno provokacijo da ponovno izzoveš hudo kri, medtem ko se ti pomakneš na stran in muzaš ob prepiru ki si ga sprožil, enostavno ne bom ignorirala teh poskusov blatenja vseh, ki jim pač program uradne prevzgoje nevarnih psov ni bil toliko v interesu, da bi se skušali oz. si želeli vanj vključiti.

Davor, če nekaj je uradno, še ne pomeni, da neuradni ne počnejo istih stvari enako ali mogoče v kakšnih primerih celo bolj učinkovito.

In če je že toliko govora in poveličevanja edinega uradno priznanega programa, mi prosim povej koliko psov je bilo po tem programu uspešno prevzgojenih in na čem ti pravzaprav gradiš svoje poveličevanje uspešnosti tega uradnega programa.

Po mojih informacijah (če se ne motim) 2, in še tu bi se tu dalo ogromno debatirat o tem, da je šlo v bistvu za prevzgojo lastnikov, pa kako se bo ob doslednem nošenju nagobčnika in kontroli nad psom v resnici sploh kdaj ugotovilo ali je pes v resnici prevzgojen,.... (pa ne rečem da ni - še vedno optimistično verejamem da prevzgoja je možna.. ampak govorim o dokazovanju uspešnosti v konkretnih primerih - namreč če pes fizično nima možnosti ugriznit, kako boš v praksi dokazal da je resnično prevzgojen? In ali res lahko govorimo da se je v obdobju npr. pol leta uspešnost prevzgoje potrdila? Sem mnenja, da se o uspešnosti prevzgoje lahko govori šele ko pes umre naravne smrti in od končanega programa prevzgoje, do svojega konca, ni imel več agresivnega izpada - to je zame prevzgojen pes, ker pa govorimo o prevzgoji lastnika, recimo da je uspešna prevzgoja ko pes od zaključka programa do svoje smrti ni imel agresivnega izpada, katerega posledica bi bila poškodba....).

Pa fajn bi bilo če Simi tule ne bi spet vzela osebno in se obesila na eno besedo, počutila osebno napadena in padla ven – Simi, beri prosim kot da govorim o enem xy programu nekje v Avstriji in ne o ..

Ja, se strinjam, da bi bilo fajn imet več takih uradnih »prevzgajalcev«, ampak tu se je pa za vprašat ali je problem res v strokovnosti oz. sposobnosti populacije, ali pa je problem drugje – in sem prepričana, da je drugje – v nezainteresiranosti za uradno podprte zadeve iz raznoraznih razlogov (od tega, da imaš takoj najmanj en kup težav z birokracijo, davki, smernicami, kontrolo, nadzorom,…pa do..…..) – skratka razlika je samo v »uradnosti« in problem zakaj ni več uradno potrjenih, je pa spet čisto drugje. ;)

Citiraj
bret dvoma so Milanove metode stare tam iz časov po koncu druge svetovne vojne, ampak so ob danih razmereh, primernih psih in vodičih konstruktivne, racionalne in kažejo rezultate; je pa na drugi strani definitivno  več govora in teorije
To je navadna laž in če tvoj pogled ne seže dlje od tvojih plank, debatirat s tabo o tem sploh nima smisla. Najprej se razglej, potem bomo pa dalje ane..

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #394 : 25 Julij 2011, 10:28:34
Citiraj
Davor, če nekaj je uradno, še ne pomeni, da neuradni ne počnejo istih stvari enako ali mogoče v kakšnih primerih celo bolj učinkovito.

glej, kaj kdo počne z svojim hobijem  in z kakšnimi uspehi mi je prilično nepomembno, verjamem da marsikdo v kakšnem drugem društvo marsikaj zna in stori. Tule so pa dobili uradno možnost preko javnega razpisa svoje znanje uveljaviti  navsezadnje  gre za osnoven namen KDjev, in da odpovedali so na čeli črti, pa šlo tebi to dejstvo še tako v nos ali tistemu društvu ki ga zagovarjaš.
In to je tudi vsa beda slovenske kinologije, ogromno znalcev, ki čepijo po prostorih društve ali ni forumih izredno malo pa rezultatov. so pa takoj v prvih vrstah ko je  potrebno udrihat po KZSju.
Uspeh na javni razpisi so merilo tudi v akademskih in gospodarskih organizacijah, ne vem čemu ne bi bilo tudi tokrat. Interes je tudi prisoten, saj koliko vem Bajka ni bila edino društvo ki se je prijavilo  ;)

Sedaj sploh ni pomembno ali se šola psa ali lastnika, to si sama vključila kot  poskus zrelevatizacije samega programa kot načine opravičenja drigih društev, saj nihče ne poudarja (še manj pa Milan) da  se prevzgoja samo psa; dejstvo da pa obstajajo strokovnjaki tam nekje za sedmimi gorami pa večini raje ne pomaga nič,  Hecno da domala za vsako temo pri nas bodisi od politike, gospodarstva ali kakšnih ljudskih ved kot je tale, ni težav najti vedežev, sploh takšnih ki jamrajo čez druge, koliko se pa narediti pa naj vsak oceni zase

Citiraj
To je navadna laž

to je osebno mnenje in lastno opažanje

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #395 : 25 Julij 2011, 10:45:19
Čaki pipipi.....velikanska večina inštruktorjev, ki so danes samostojni izhaja iz društev, tam so se učili in so licenco pridobili na KZS, ali pa licence nimajo. Potem so šli na svoje bodisi zaradi denarja, bodisi zato, ker so se skregali.

Potem primerjaš dva pristopa k šolanju psov (za kakršnokoli uporabo) ki sta si diametralno nasprotna. Če bi si morala izbrati enega od obeh pristopov do vzgoje in šolanja (katerekoli discipline ali pa samo za doma) bi si nedvomno in brez vsakega pomisleka izbrala "novo", ker daje neprimerljivo boljše rezultate. In je bistveno bolj zanimiva in prijazna tako do psov kot do vodnikov. Osebno imam sicer raje rahlo modificirano obliko, ker daje ta, ki jo omenjaš (in je verjetno v podrobnostih niti ne poznaš) pse, ki so za moj okus malce preveč odvisni od vodnika. V vseh drugih ozirih so pa super - izjemno ubogljivi brez vsakih bergel v obliki povodcev in ovratnic, znajo misliti in so povsem nezavrti.

Seveda pa je prav, da obstaja izbira, ker nekaterim vodnikom prijazne metode, pri katerih je treba tudi malo misliti, nikakor ne ležijo. Sploh če R+P- enačijo s popustljivostjo, permisivnostjo in nedoslednostjo. Prav je, da za take ostajajo v uporabi tudi preproste lahko doumljive metode, s katerimi se tudi da doseči uspeh. Psi so sicer poslušni in se "znajo obnašat", vendar se meni zdijo žalostno zatrti. Stvar okusa pač.

TibiQ

• *
Odgovori #396 : 25 Julij 2011, 10:49:49
glej, kaj kdo počne z svojim hobijem  in z kakšnimi uspehi mi je prilično nepomembno,
Se pravi tebi je pomembno da imamo neko uradno društvo, pa ni važno ali ima uspehe v praksi ali ne in na drugi strani ti ni pomembno ogromno uspehov v praksi, dokler to ni uradno potrjeno od gnile države?
.. gre za osnoven namen KDjev,
Od kje ti pa ideja, da je uradna prevzgoja nevarnih psov osnoven namen KDjev?
Uspeh na javni razpisi so merilo tudi v akademskih in gospodarskih organizacijah, ne vem čemu ne bi bilo tudi tokrat.
Odvisno komu in zakaj..
Interes je tudi prisoten, saj koliko vem Bajka ni bila edino društvo ki se je prijavilo  ;)
Ja, ampak se jih pa tudi ni prijavilo toliko, da bi lahko govoril o nekem res širokem interesu  ;)
Sedaj sploh ni pomembno ali se šola psa ali lastnika, to si sama vključila ko  poskus zrelevatizacije samega programa kot načine opravičenja drigih društev, saj nihče ne poudarja (še manj pa Milan) da  se prevzgoja samo psa; dejstvo da pa obstajajo strokovnjaki tam nekje za sedmimi gorami pa večini raje ne pomaga nič,
Popolnoma si zgrešil bistvo. Dejstvo da obstajajo strovovnjaki tam nekje za sedmimi gorami, pomaga ogromno ljudem, ki ne dajo tako kot ti toliko na uradnost programa in očitno je uraden program uradno pomagal samo dvema (recimo po mojih informacijah). Boš res na taki številki gradil svojo tezo še naprej?
to je osebno mnenje in lastno opažanje
Ne, to je dejstvo.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #397 : 25 Julij 2011, 10:59:37
Pod veliko, zares veliko ukvarjanja nisem imela v mislih tekmovanj, čeprav mislim, da so dobra stvar, da vidimo naše dejanske sposobnosti vodenja psa. Kakšni tečaji so čisto dovolj.

Pod veliko, zares veliko ukvarjanja pomeni psa vzgajat, šolat, usmirjat, se ogromno igrat in ga naučiti kopico uporabnih in tudi neuporabnih stvari, zato, da je pes zadovoljen, da ne uničuje, se dolgočasi etc, etc. Tudi družinski psi morajo biti deležni tega. So razlike med pasmami, eni rabijo več mentalne zaposlitve, eni manj...Ampak vsem psom koristi, če se njihovi lastniki z njimi veliko ukvarjajo, namesto, da se derejo ne, fuj in da ti psi lajajo izza ograje po 8 ur.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

Sleepy

• *
Odgovori #398 : 25 Julij 2011, 11:10:50
Uspeh na javni razpisi so merilo tudi v akademskih in gospodarskih organizacijah, ne vem čemu ne bi bilo tudi tokrat.
??? O čem ti to? Kakšno merilo prosim je uspeh na javnem razpisu v akademski organizaciji? Tale kriterij me res zanima.

Tako na splošno pa - na razpise se prijavijo tisti, ki imajo interes in v trajanju razpisa niso obremenjeni z drugimi obveznostmi in imajo čas in kader za izvedbo razpisanega projekta.

Tule so pa dobili uradno možnost preko javnega razpisa svoje znanje uveljaviti  navsezadnje  gre za osnoven namen KDjev, in da odpovedali so na čeli črti, pa šlo tebi to dejstvo še tako v nos ali tistemu društvu ki ga zagovarjaš.
In to je tudi vsa beda slovenske kinologije, ogromno znalcev, ki čepijo po prostorih društve ali ni forumih izredno malo pa rezultatov. so pa takoj v prvih vrstah ko je  potrebno udrihat po KZSju.
Samo to, ker nekdo nima interesa se prijavit na nek razpis, še ne pomeni, da je odpovedal na celi črti. Morda svojo energijo vlaga v preventivo, morda pa razlog tiči čisto nekje drugje. Predno se lahko reče, da so odpovedali na celi črti, bi bilo potrebno dobit odgovore zakaj se prijavili niso. Glede na to, da pa sta od razpisa do danes bila na prevzgoji 2 kadnidata pa neke hude potrebe po masovni prijavi jaz niti vidim ne. Z udrihanjem po KZS to niti nima neke hude zveze.

dejstvo da pa obstajajo strokovnjaki tam nekje za sedmimi gorami pa večini raje ne pomaga nič, 
Pomaga tistim, ki živijo za sedmimi gorami in za nasvet prosijo strokovnjaka izza 7 gora. Pomaga tudi drugim, ki do takega strokonvjaka želijo prit. Sicer pa ti strokovnjak ne pomaga prav nič niti pred nosom, če ga za nasvet še vprašaš ne.

Smile... Tomorrow will be worse. 8)

TibiQ

• *
Odgovori #399 : 25 Julij 2011, 11:15:02
Eh.. jaz vidim, da je Davoru edino pomembno da so stvari nekje zapisane in uradno potrjene, da so kot take merljive in da je treba verjeti vanje, pa čeprav se v praksi kažejo kot popoln absurd in so do konca neživljenjske. Davor pozablja, da so te stvari zapisane in uradno potrjene od ljudi in ne od nekih višjerazvitih bitij, ki imajo vedno v vsem bolj prav od nekoga ki nima uradne funkcije - od nekega civilista. Vidim, da se je tudi njega polotil ta novodobni trend - verjeti v idejo, da bodo pravila, ukalupljanje, merljivost, poročila,... prinesla napredek.

Davor, odpri oči in poglej okrog sebe kaj to v resnici prinaša.. ne samo v kinologiji, ampak na splošno.  ;)

Sleepy, pri ogromno razpisih (ne govorim o konkretnem) je ključnega pomena tudi cena (žal velikokrat tudi na račun kakovosti)  ;)

Sleepy

• *
Odgovori #400 : 25 Julij 2011, 11:21:46
Sleepy, pri ogromno razpisih (ne govorim o konkretnem) je ključnega pomena tudi cena (žal velikokrat tudi na račun kakovosti)  ;)

hehe ta del sem spustila namenoma, ker sem čakala Davorjev odgovor, zdej si pa vse pokvarla  :P
;)

No, še vedno upam, da zvem kakšno merilo je uspeh na javnem razpisu v akademskih organizacijah ::)

melona

• *
Odgovori #401 : 25 Julij 2011, 11:30:20
No, ko Davor že tako zagovarja Millana... Konec koncev tudi on ni nikjer uradno zapisan kot neki prevzgojitelj, pravzaprav je postal znan šele zaradi svoje oddaje... Bog ve, kako je pse prevzgajal pred tem. Kolikor jaz vem, v ne v nekem KDju...

In meni se zdi blazno smotano, da se nekdo odloči za prevzgojitev svojega psa samo zato, ker je nekdo uraden in nekdo neuraden. Če ima nekdo manjši problem, ne recimo, da njegov pes želi vsakega razcotati že na daleč, obstaja še ogromno drugih, prav tako učinkovitih - če ne celo bolj - možnosti... Mekateri te celo obiščejo na domu, od koder itak izhaja največ težav. In jih potem tudi uspešno odpravi, oz. jih lastnik, če se 99% drži navodil.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #402 : 25 Julij 2011, 11:35:18
Da ne bo pomote. Nikakor ne zagovarjam nekega represivnega šolanja in tudi sam uporabljam kliker, čeprav ga prej nisem poznal in se mi zdi odlična zadeva glede šolanja. Prav vsega se je naš pesjanar naučil s pomočjo kliker (sem pa tudi prepričan, da klikerja sigurno ne znam uporabljat, obvladat 100%), vsaj kar se "trikcev", taksnih in drugačnih (večinoma splošnih, poslušnostnih :) ) tiče. Tudi v primeru športnega šolanja sem prepričan, da se da vse postorit s klikerjem, pozitivno motivacijo s čimer se tudi strinjam.
Zaskrbi me kdaj samo to, da lahko nekateri (recimo manj poučeni lastnik, ki jih je zelooo veliko) lastniki psov stvar preveč posplošijo in nekako nastane zmeda kot se omenja; obvlada trikce v ostalem obnašanju pa polomija. In ni obnašanje=socializacija, sta pa seveda povezana kot vse ostalo "priučeno". Recimo "obnašanja primernega za v človeško in pasjo družbo" ali pa tistega, ki se drži vsesplošne varnosti, je psa potrebno ravno tako učiti kot trikcev in tukaj imam kdaj pomisleke kako neke stvari naklikat in ravno pri takšnih stvareh je (vsaj po mojih izkušnjah) kar dobro kombinirat (pa ne ravno pretepanje in maltretiranje) Seveda pa tudi tukaj obstaja enostavna rešitev; povodec in nagobčnik ter lastnost, da smo si ljudje glede "pravilnega" obnašanja različni.......recimo pes, ki skeče po mizah in kjer se mu zljubi, brezglavo bevska,..... pri nas doma (in še na kakšnem javnem kraju) nima kaj iskat, enim je pa to OK, vendar samo dokler se dogaja to pri njih ;). Zakaj psom recimo ni dovoljeno v lokale (ne vse). Ker jih ne marajo? Težko verjamem oz. nekje je razlog zakaj jih ne marajo. Predvsem zaradi slobe vzgoje (ki mora biti "podobna" socializiranemu človeku) oz. slabe izkušnje z nevzgojenim, nesocializiranim psom......itd., itd.
Glede Cezarja pa kot sem že poveda. Meni so njegove metode čisto OK kakor tudi njegovi psi. Vemo pa vsi, da je stvar režirana itd. Kaj se dogaja v resnici lahko somo spekuliramo in sigurno prevzgoja ni tako "pocukrana" stvar. Se pa prevzgoja (vsaj po moje) razlikuje od vzgoje in stvari ni za metat v en koš, kar eni počnejo oz. kar precej mešajo. Sigurno pa ima vsak svoj pristop, prilagojen svojim sposobnostim, isto kot pri šolanju. Če je rezultat dober..........komu mar metoda :).
Edino se mi zdi tumpasto (kot sem že povedal), da se ga ima, prikazuje kot nekakšnega vrača, mistika, šepetalca ::).................in ljudje to verjamejo :'(

Sleepy

• *
Odgovori #403 : 25 Julij 2011, 11:37:27
Hm, ko že wikipedia postaja čisto zanesljiv vir:

Cesar Millan, (born César Millán Favela; August 27, 1969) is a Mexican-American self-taught, professional dog trainer[2] widely known for his television series The Dog Whisperer.

Nimam prav nič proti self-taught profesionalcem, celo nasprotno - marsikateri ve več kot uradno priznani, ampak ne vem pa kako gre to skupaj z vso tisto omenjeno uradnostjo...  ::)

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #404 : 25 Julij 2011, 11:41:58
V bistvu se je za vprašat kaj vsa "uradnost" dela v njegovi temi.  >:D

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

melona

• *
Odgovori #405 : 25 Julij 2011, 13:14:05
Hm, ko že wikipedia postaja čisto zanesljiv vir:

Cesar Millan, ( César Millán Favela; August 27, 1969) is a Mexican-American self-taught, professional dog trainer[2] widely known for his television series The Dog Whisperer.

Nimam prav nič proti self-taught profesionalcem, celo nasprotno - marsikateri ve več kot uradno priznani, ampak ne vem pa kako gre to skupaj z vso tisto omenjeno uradnostjo...  ::)
Saj to je...  ::) Po eni strani samo uradno, po drugi pa zagovarjanje Cesarja. Dvoličnost.

simi

• *
Odgovori #406 : 25 Julij 2011, 13:47:32
Mi lahko poveste kaj ima Škd Bajka skupnega s Cesar Milanom, da se že več kot tri dni pojavlja v njegovi temi?

Kdo od vas pozna delo v škd Bajka?
Kdo od vas je bil osebno celo šolanje v škd Bajka? Torej od igralnih uric do konca programa?
Kdo od vas je bil v prevzgoji problematičnih psov?
Na to, koliko jih pride v prevzgojo nevarnih psov pa nihče nima vpliva, kajti to je odločitev lastnika ali bo psa obdržal ali ne. Lahko sem bi bila vzvišena in bi rekla, da je uspešnosti 100% :P. Koliko jih čaka, da začnemo s prevzgojo in koliko jih je v postopku pa tudi ne veste in vam tudi nisem dolžna polagat računov koliko jih je.

In počasi bi bil že čas, da je o škd Bajki piše v njeni temi in ne tam, kjer ni prav nobene povezave z njo!

Predvsem pa bi bil čas, da nehate pisat o nekem društvu, brez da bi ga poznali!

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji

Sleepy

• *
Odgovori #407 : 25 Julij 2011, 14:39:12
No, ne vem če se je v tejle temi res tako zelo pisalo konkretno o nekem društvu in njegovem delu. Šlo je nekako takole:
Imamo zgolje eno društvo od tam 70 tih, ki  uradno prevzgaja naravne pse, pa še to je novost
In od prevzgajanja naravnih (;)) psov do ŠKD Bajka.

rekla in videla, zame je zgolj pomemben podatek da je zgolj  ŠKD Bajka edino društvo pri nas, ki v tem trenutku izpolnuje pogoje za zakonsko šolanje navarnih psov;pasjih teoretikov in znalcev pa imaš verjetno več pri nas kot problematičnih psov;
Bi si človek mislil, da ob vsem tem napihovanju premoremo kaj več

Vsaj meni se zdi, da je šlo za vse kaj drugega prej kot pa konkretno za delo društva in da jeza ni ravno potrebna.  :)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #408 : 25 Julij 2011, 14:49:26
Ja kaj češ, ko zmagaš na javnem razpisu, pokasiraš tudi take in drugačne komentarje javnosti. Paše zraven.
Pač. CM prevzgaja težavne pse, škd Bajka ima edini uradno priznani program za obvezno prevzgojo nevarnih psov - torej ni nič nenavadnega, če se omeni v tej temi. Še sploh, ker se v bistvu  niti ni kritiziralo niti konkretno  programa niti  konkretno škd Bajka.
Pa tudi če bi se, javne ustanove in tisti, ki izvajajo njihove programe, se temu ne morejo izogniti.

simi

• *
Odgovori #409 : 25 Julij 2011, 15:21:26
Nihče ni rekel, da se o Škd Bajki ne sme pisati - naj se piše v njeni temi, ne pa da se jo omenja v temah, kamor ne paše.
Konec koncev imamo kar nekaj društev in posameznikov, ki povdarjajo, da prevzgajajo nevarne pse. V Bajki v prvi vrsti skrbimo za preventivo, to, da imamo edini potrjen program s strani VURSa je pa le dodana vrednost, ki potrjuje to, da to kar počnemo, počnemo prav :P

Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #410 : 25 Julij 2011, 16:48:12
Citiraj
za preventivo, to, da imamo edini potrjen program s strani VURSa je pa le dodana vrednost, 

ja pa saj o temle govorim in o navezi ki jo je Lanabela  zgoraj razložila, primerjava je vsekakor smotrna, kot poudarek da ob vsej stroki pri nas zmore le eno društvo (pa saj ni pomembno katero) slednje praktično izvesti;  v kontekst da se  kritizira in napihuje zelo rado. Kaj specifično pa ni bilo rečeno, razen pač poskusa postaviti program kot vprašljiv, kar sam razumem kot opravičevanje drugih društev. Že do da se uporabi manjek interesa kor razlog, kar dosti pove. 

Kar se pa tiče merila javnih razpisov oz, uspeha, brez dvoma da nek "zmaga" na razpisu, mora ponuditi določeno vsebino (ki je javna če katera želi spet kaj namigovati), za kar potrebuješ strokovno podlago in primerne pogoje, pravtako brez dvoma konkurenčno ceno; tole je dejstvo, v ta kontekst pride vso opravičevanje (od gnile države, do salomonske birokracije in baje "ineteresov"), učitno da je že to uspelo zliti že nekaj žolča; in da sem eden tistih ki so mi pomembni uradni rezultati, ostalo je vse subjektivno osebno mnenje. In tudi CM sam ne smatram za "strokovnjaka", daleč od tega, kakor tudi sam poudarja da to ni, vsekakor pa smatram za stroko teorijo šolanja ki jo uporablja in o tem je bilo tule govora

Bolj gre za to da so se spet nekateri med vrsticami prebrali

Citiraj
Pomaga tistim, ki živijo za sedmimi gorami in za nasvet prosijo strokovnjaka izza 7 gora

od 170.000 registrinaih psov, kolikšen procent se jih dejansko šola, 1% ? ob vsem tem poflu društev, klubov, hobij trenerjev je strokovnost več kot vprašljiva ravno zaradi tega ker gre za "domačo" storitev

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #411 : 25 Julij 2011, 17:23:30
Citiraj
Seveda pa je prav, da obstaja izbira, ker nekaterim vodnikom prijazne metode, pri katerih je treba tudi malo misliti, nikakor ne ležijo. Sploh če R+P- enačijo s popustljivostjo, permisivnostjo in nedoslednostjo. Prav je, da za take ostajajo v uporabi tudi preproste lahko doumljive metode, s katerimi se tudi da doseči uspeh. Psi so sicer poslušni in se "znajo obnašat"

Seveda, sem poudaril da sam preferiram  šolanje z pozitivno motivacijo, predvsem zaradi dejstva potencialno manjše škode in zadev, ki si jih sama pudarila teso mi popolnoma jasne.
Gre za možnost izbire in specifičnih  potreb psov ter lastnikov. Gre tudi za tendenco, ki je tudi prevedla do te  debate češ da gre za  popolnoma nasprotujoči si teoriji vzgoje psa, ena ki temelji na nasilju druga na lepi besedi, doseldnosti in sta ta tabora na bojni nogi (tole kot je razvidno na objavljenem linku razpihujejo tudi razne ikone medijske senzacije okoli psov )

Gre pač za dve različni a učinkoviti poti šolanja psov, ki ima skupno destinacijo. Pač racionalno gledano je  zlata pot nekje vmes.
Sploh ne gre za zagovarjanje Milana, katerega niti ne sledim redno, čeprav so določeni komentarji okoli pomembnosti (ne)umetnih dreves prav komični, pa si jim zato ne morem ogniti  :D

Citiraj
Vstavi Navedek
Eh.. jaz vidim, da je Davoru edino pomembno da so stvari nekje zapisane in uradno potrjene, da so kot take merljive in da je treba verjeti vanje, pa čeprav se v praksi kažejo kot popoln absurd in so do konca neživljenjske

napram osebni pripadnosti, mnenju in poznastev, rekla in videla logiki ? Uradni rezultati so merilo stroke domala vsake storitvene panoge v gospodarstvu in da zame je pridobite kakšnega uradnega programa dodatna vrednost sposobnosti izvajalca
In ne gre pri meni za trend, ampak stranski produkt ki ga prinese tudi  smer v kateri sem izobražen sam , vir je oprijemljiv, besed pak ne, sploh ker nam slednjih ne primankuje

TibiQ

• *
Odgovori #412 : 25 Julij 2011, 18:09:21
Že do da se uporabi manjek interesa kor razlog, kar dosti pove. 
Kaj točno manjek interesa za sodelovanje pri takem uradnem programu pove o ne-sposobnosti prevzgoje nevarnih psov teh nezainteresiranih, na kar si ti namigoval - ali sem te morda narobe razumela in nisi namigoval na njihovo nesposobnost prevzgoje nevarnih psov?

Aja, edino če tudi pri terminu "nevarni psi" ti slediš uradni, zakonski klasifikaciji in ne tistemu, kar je po zdravi pameti vseh ostalih nevaren pes.  ::)

Citiraj
sem eden tistih ki so mi pomembni uradni rezultati,
Še dobro da ne razmišljamo vsi tako kot ti.

Citiraj
od 170.000 registrinaih psov, kolikšen procent se jih dejansko šola, 1% ? ob vsem tem poflu društev, klubov, hobij trenerjev je strokovnost več kot vprašljiva ravno zaradi tega ker gre za "domačo" storitev
Ti za to, da so lastniki psov preleni, da bi psa peljali v šolo, kriviš strokovnost inštruktorjev??  ???

Madona Davor, danes te res ne razumem. Pa ponavadi si imel kaj tehtnega za povedat, ampak danes pa...  ???

Citiraj
napram osebni pripadnosti, mnenju in poznastev, rekla in videla logiki ? Uradni rezultati so merilo stroke domala vsake storitvene panoge v gospodarstvu in da zame je pridobite kakšnega uradnega programa dodatna vrednost sposobnosti izvajalca
Osebni pripadnosti? Mnenju? Rekla in videla? Ne, na podlagi doživetega in izkušenega, kar je meni najpomemnejše merilo izmed vseh.  ;)

Pa moram še komentirat uradne rezultate, kot merilo stroke (niti slučajno ne leti na Bajko, samo toliko da ne bo hude krvi - imamo čisto dovolj primerov v gospodarstvu).. Ti veš, da so uradni rezultati stvar prirejanj, manipulacij,...? V zadnjem času opažam da se po podjetjih samo še meri, meri se klimo v podjetju, meri se uspešnost, meri se..... in vse meritve kažejo odlično stanje, zanimivo, na drugi strani pa s komerkoli govoriš je nezadovoljen (od kje torej rezultati merjenja klime kažejo visoko zadovoljstvo?), podjetja propadajo eno za drugim (kako, če so letni izkazi kazali pozitivno rast,..?) .. ena dobra iz zadnjih mesecev.. neko podjetje je kazalo xy miljonov izgube, v par mesecih pa dobiček - zanimivo, ampak če poznaš ozadje je šlo za preprosto manipulacijo z bilanco ko izgube iz preteklega leta ne upoštevaš v prikazu novega leta in potem imaš v poslovanju novega leta kar naenkrat plus, čeprav si v resnici še vedno dolžan par miljonov.. Kako uradni rezultat prezentiraš javnosti, brez da bi se karkoli zlagal, dovolj je samo da zamolčiš, je zelo pomembno.  ;)

In kot je npr. Simi napisala (spet ne gre za njeno društvo, ampak za primer ki mi pride prav pri argumentaciji pomembnosti takih uradnih rezultatov kot meril).. lahko se pohvali s 100% uspešnostjo in se absolutno strinjam da se lahko, če gledaš s tega vidika. Če pogledaš z drugega - kaj se lahko zgodi v roku 5 let.. (pa bog ne daj da bi se) če kakšen od teh psov ponovno napade... Še vedno se lahko pohvali s 100% uspešnostjo.. če gledaš zadevo izpred petih let kot zaključen primer z že zaključeno oceno uspešnosti pred petimi leti.. Kaj pa če ne gledaš s tega vidika? Kaj misliš da bo zanimalo napadenega?

simi

• *
Odgovori #413 : 25 Julij 2011, 18:18:40
Nekaj bi rada še povdarila, ker mislim da hočete prikazat prevzgojo - pa ne govorim uradne, ampak vsekakšrno prevzgojo, kot metodo dela kjer se uporablja sila.

Uporabe sile je v šolanju zelo malo. Silo se uporabi takrat, ko jo je vodnik spososben uporabiti. Ko pa jo je sposoben uporabiti, pa skoraj že ne potrebuje uporabe sile, saj je osebnostno tako zrastel, da je psu s svojo spremembo dopovedal kaj se sme in kaj ne sme.

Tudi podrejanje psov je nekaj kar se ne počne kar tako iz navade. Če je res nujno, se. Samo psa se nikoli ne pusti v podrejenem položaju. S psom morata biti partnerja, kar pa pomeni, da se morajo določiti meje.

Meje pa lahko določimo takrat, ko je lastnik toliko zrel, da jih lako postavi!

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #414 : 25 Julij 2011, 18:36:15
Citiraj
in nisi namigoval na njihovo nesposobnost prevzgoje nevarnih psov?

sploh nisem namigoval, ampak sem tole dejansko poskušal poudariti;
imeli so priložnost svoje strokovnost licenzirati, zame je pač žalostno da je zgolj eno društvo pokazalo interes in strokovno poldago to pridobiti, zgolj za to gre in ne razne teze o obstoječih strokovnjakih
in seveda uporabljam zakonsko definicijo, "zdrava pamet" je pač stvar zornega kota oz na tem forumu večje tolerance do psa kot človeka

Citiraj
Še dobro da ne razmišljamo vsi tako kot ti.  

bi bile takšne teme sila nezanimive če bi

Citiraj
Ti za to, da so lastniki psov preleni, da bi psa peljali v šolo, kriviš strokovnost inštruktorjev??

preleni, premalo obveščeni , slabo vzgojeni, nekaj jih ima tudi marsikdaj opravičen odpor zoper kinološka društva, vsi pak ne delijo tvojega navdušenja nad sposobnostjo slovenske kinologije, ki naj bi bila uradna ampak to ehm ni ?

Citiraj
Ne, na podlagi doživetega in izkušenega, kar je meni najpomemnejše merilo izmed vseh.

Kaj pa je to kaj drugega kot podlaga za osebno mnenje ? tle pa velja sto ljudi sto čudi, nekateri imajo pozitivne izkušnje drugi pak ne, spet izhajaš zgolj iz tvojih lastnih izkušenj in predstave po drugi strani pa trdiš :
"da so uradni rezultati stvar prirejanj, manipulacij,...? napram seveda lastnim  ki so merilo strokovnosti neobremenje z zunanjimi vplivi ali  interesi ?
Vir ni že v osnovi pristen, zato imaš proces kritičnega pretresa podatkov, ker je javen lahko  primerjaš, analiziraš, daš v oceno in preveriš pristnost, veš celotna propaganda okoli rodovnika ki se mi tle trobi ? gre za isto stvar, javni razpisi so javni in preverljivi
Ti je že to simi razložila, lahko vzameš njihov program ki je zmagal na natečaju v roke in ga podležeš strokovni oceni. Osebno mnenje pa je stvar konstantnega ponavadi neracionalnega spreminjanja. brez dvoma mi lahko tle pokaže sposobne posameznike , ki uspešno prevzgajajo navarne pse, ampka spet gre za tvojo lastno oceno 

Bolj gre tle za nepoznavanje poteka obdelave javnih podatkov, ki temeljijo kvečjemu na špekulacijah in ljudskih predstavah, obremenjim z trenutnim razpoloženje do vsega  zakonskega, odpovedali niso uradni podatki , odpovedali je njih obdelava;

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #415 : 25 Julij 2011, 19:05:34
Ce se navezem na to kar je  Simi napisala (vsaj sam tako razmisljam).............postavljanje meja pa zahteva v zacetku doloceno podrejenost psa, ki se ne odraza vekomaj kot "strah", podrejenost, otopelost, ampak ravno tako preide v "kri", v navado. Meje pa vsak postavlja sam in se strinjam, da ogromno "navadnim" lastnikom psov to predstavlja velik problem. Mejo bi postavili, ampak kako, na kaksen nacin :)......ce deluje lahko tudi s tropovskim, kardelnim samoucenjem. Vendar je prvi pogoj, da ga imas ;).............in pse prepustis same sebi  ;) ;)
Postavljanje meja marsikdaj ni igra, povdarjanje pravilnega vedenja, klikanje, nagrajevanje........seveda pa lahko to ob upostevanju meje sledi. Toliko, malo o prepletanju po mojem laicnem mislenju.
Ampak kar ni zgolj pozitivna motivacija in odvracanje pozornosti je mrcvarjenje ::) . Vsaj sam imam tak obcutek ob prebiranju vecine. Rezultat je pa zmeda in pocloveceni psi, ki pa najveckrat resnicno niso prav nic podrejeni in izrazajo tisto pravo, pravega psa :-[

PS
Meni je enkrat ena mlada puncara rekla, da sem hinavc in, da se s psom tako ne dela. Najprej ga ga "nasujem" ker je prestopil plocnik, potem pa ko pride k meni, hvalim.
Ampak plocnika pa vseeno ne prestopi vec tudi ce ni na "poleg" in ne vidim, da bi ga to prav obremenjevalo.

melona

• *
Odgovori #416 : 25 Julij 2011, 20:19:47
Simi, se strinjam.

TibiQ

• *
Odgovori #417 : 26 Julij 2011, 09:11:19
sploh nisem namigoval, ampak sem tole dejansko poskušal poudariti;
in seveda uporabljam zakonsko definicijo, "zdrava pamet" je pač stvar zornega kota oz na tem forumu večje tolerance do psa kot človeka
Ah, potem je vse jasno. No, za tistih par (skoraj dobesedno) nevarnih psov, ki so nevarni po zakonski definiciji, vsa čast Simi, da se ji je sploh ljubilo se prijavljat na razpis in je še en razlog več, zakaj se toliko drugih ni prijavilo. Ampak če ti v tale koš nevarnih psov mečeš samo tiste, ki so to po zakonski definiciji, potem ne vem če imamo sploh kaj dosti za debatirat, namreč prepričana sem da vsi ostali gledamo na tole malo širše.  ;)
preleni, premalo obveščeni , slabo vzgojeni, nekaj jih ima tudi marsikdaj opravičen odpor zoper kinološka društva, vsi pak ne delijo tvojega navdušenja nad sposobnostjo slovenske kinologije, ki naj bi bila uradna ampak to ehm ni ?
Marsikdaj ni vedno in v državi, kjer so psi še vedno po verigah in jih lastniki niti na sprehod ne peljejo... tole zadnje sigurno ni vredno komentarja.
Se pravi še vedno.. ti za prelenost, neodgovornost,.. lastnikov kriviš inštruktorje?  ???

Kar se tiče meril, si me razumel narobe. Jaz samo svetujem, naj vsak vklopi svoj razum in ne naseda slepo vsemu kar nekje prebere in naj ne bere samo napisanega, ampak naj razmisli tudi o vsem, kar ne piše pa bi morda lahko pisalo, pa naj bo to uradno mnenje ali osebno mnenje. Naj se pozanima, pridobi čimveč informacij, argumentov in odloči po svoje na podlagi tega. Nikjer in nikoli nisem trdila da imam jaz prav ;)

Citiraj
brez dvoma mi lahko tle pokaže sposobne posameznike , ki uspešno prevzgajajo navarne pse
Glede na to, da so zate nevarni psi samo tisti, ki ustrezajo zakonski definiciji, sem že rekla, da je nadaljnja debata brezpredmetna. Nihče ti ne more pokazat posameznikov, ki prevzgajajo pri nas nevarne pse, ki so to po zakonski definiciji, v tem primeru je to res samo edino društvo, ki ima od države odobren program za prevzgojo.

Če se pa odločiš, da se boš pogovarjal tudi o nevarnih psih, ki še niso to po zakonski definiciji, pa javi.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #418 : 26 Julij 2011, 09:53:23
Citiraj
Če se pa odločiš, da se boš pogovarjal tudi o nevarnih psih, ki še niso to po zakonski definiciji, pa javi. 

in kakšna je druga definicija kot ta  ?

"6. Nevarne živali so živali, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka.

23. Nevaren pes je pes, ki je ugriznil človeka oziroma žival. Za nevarne pse se ne štejejo:

službeni policijski ali vojaški psi, katerih ugriz je posledica izvajanja službene dolžnosti;
    psi, katerih ugriz je posledica nedovoljenega vstopa osebe v objekt ali na ograjeno zemljišče, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom.

Citiraj
Se pravi še vedno.. ti za prelenost, neodgovornost,.. lastnikov kriviš inštruktorje?

Ne, del teže pa nedvomno nosi tudi slovenska kinološka organizacija, zavednost  ljudi ne nastane sama od sebe. Največji dosežek Milana, niso njegove metode in gledanost , ampak zgolj to da je dal ljudem v majhnih gospodinjstvih misliti, tudi pri nas

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #419 : 26 Julij 2011, 10:53:42
No interes za šolanje psov je v zadnjih letih v velikem porastu. Zaenkrat sicer najbolj pri mali šoli (ko pa je za "real life"psa in njegovega lastnika najpomembnejša), pa tudi na drugih področjih. Od oka bi rekla, da v malo šolo pride vsaj petina pa raje več mladih psov iz urbanega okolja. In ta procent še narašča. Inštruktorji so različni, ampak v povprečju sploh ne slabi.

Citiraj
ena ki temelji na nasilju druga na lepi besedi

Tole vsekakor ne bo držalo, razlike so povsem drugje. Tudi pri "klasičnem" šolanju, karkoli že štejemo sem, se v veliki meri uporablja R+, lahko se dela skorajda brez uporabe sile, lahko se dela z vabo, lahko se tudi klika....vendar pes ostane podrejen, pasiven element - vodnik na bolj ali manj prijazen  način pokaže psu, kaj od njega zahteva, če pes to naredi naj bi bil nagrajen, če ne sledi korekcija (ki niti ni nujno uporaba sile, sploh pa ne groba).

Pri kliker sistemu (ki se seveda lahko dela tudi brez klikerja) pa je pes v procesu šolanja aktiven element, ki se mu ne ukazuje, ampak sam skuša ugotoviti, kaj mora storiti, da bo prišel do nagrade (ki ni nujno hrana). Pes ni v podrejenem položaju, ampak ima ves čas občutek, da sam vodi igro.

To sta dva tako različna koncepta, da ne vidim, kako bi med obema lahko potekala kakšna "zlata" srednja pot. Po obeh konceptih se pride do željenega cilja. Po obeh se lahko doseže vrhunske rezultate, po obeh sistemih se da pse tudi rehabilitirati. Šole so lahko dobre ali slabe, ne glede na to, po katerem konceptu delajo. Po obeh sistemih, če delaš dobro, na koncu dobiš poslušne pse - je pa od metode odvisno, kakšen bo na koncu pes oziroma kakšen bo odnos med vodnikom in psom.

Meni osebno je drugi koncept bistveno bližji in ima toliko prednosti, da mi na kraj pameti ne pade, da bi šla kdaj nazaj na prvega. Ostali  pa kakor komu drago.

In nevarne pse (po uradni definiciji) še vedno lahko prezgajajo tisti inštruktorji, ki se za to počutijo sposobne. Uradni program, ki ga izvaja samo eno društvo, pa je samo za nevarne pse po drugem ugrizu. (kar se mene tiče, bi bilo bistveno bolj smiselno poslati lastnika in psa na prevzgojo po prvem ugrizu, s čemer bi se zmanjšala možnost za ponovitev. V register pa naj bi šel po drugem ugrizu).

Na kraj pameti mi ne pride, da bi podcenjevala in v nič dajala naš edini uradno požegnani program, če bi ga tudi hotela ga ne morem, ker ga ne poznam. Uspešnost se bo pokazala šele po parih letih, ko bo jasno, koliko ponovnih ugrizov bodo zagrešili absolventi. Je pa enako trapasto v nič dajati vse ostale, ki se na razpis niso prijavili ali ki so oddali pomankljive prijave. To je ravno tako, kot da bi rekli, da so vse glasbene šole, kjer ne poučujejo tudi baleta zanič.