Cesar Millan

Urška · 419336

inka

• *
Odgovori #450 : 27 Julij 2011, 15:30:34
CM naredi totalno podrejene pse, čemur nasprotujem! Zako nikakor ni končni rezultat umirjenega psa ali podrejenega psa isti.

To pa tudi meni ni všeč, ker to res ni isto. Jaz imam rada, da moj pes tudi pokaže svoje razpoloženje in iniciativo za kako akcijo, če le ni zelo neprimerna ;). Imam rada, da pes ima nekaj karakterja in samozavesti, kar mi ne gre skupaj s totalno podrejenostjo.

Kar se tiče lajanja in norenja pri agility-ju, sem podobnega mnenja. Jaz sem prav srečna, da v našem društvu treningi potekajo normalno umirjeno, ob mogoče le kakem krajšem naspidiranju posameznikov. Mislim, da se ta histerija ali navdušenje (kakor pač nekdo to razume) vseeno prenaša na druge pse, kar se mi zdi za nekatere preveč stresno (pse in ljudi, ker nam gre na živce in nas moti). Zadnjič sem pa prvič doživela IPO histerijo - na sosednjem poligonu so imeli namreč istočasno vajo le-ti člani kluba. Iz njihovih vozil so se vsake toliko slišali nemogoči pasji glasovi - bilo je slišat kot da bi jih drli pri živem telesu. Poleg tega so streljali kot za stavo in vsi na našem treningu smo rekli, no še dobro, da naši psi niso streloplahi ...
In moj pes se je zaradi tega toliko vznemiril, da ni mogel dovolj sproščeno delat na treningu, začel je cvilit, ker mu pač ni bilo jasno, kaj se tem psom dogaja. In to je zame res moteče.

Uauuu, ste pa res debatirali včeraj ...

inka

• *
Odgovori #451 : 27 Julij 2011, 15:44:25
Noben pes se ne zbudi ob 7.00 in je z njim vse ok, ob 7.15 pa začne grist. Noben pes ne postane nevaren iz danes na jutri. In še enkrat začnite brati, to kar vam pišem iz PRKASE - predno pride do URADNO zabeleženega ugriza, se zgodi v povprečju vsaj 5 neprijavljenih ugrizov.
Ja, so tudi primeri, ko je več kot 30 ugrizov, pa noben ni bil prijavljen, čeprav so bili od 20-tega ugriza vsi oskrbljeni v zdravstvenih ustanovah. Dajte si nehat metat pesek v oči in ne imejte pod nevarne pse v glavi tiste, ki ti odgriznejo roko. Nevaren je pač tisti pes, ki grize. Malo ali pa veliko - če odraslega ugrizne malo, je to za otroka lahko veliko.

Torej? Če bi prostovoljno prišel pri prvem, do uradnega sploh ne bi prišlo in ne bi bil nikjer zabeležen. Ampak, dokler te ne užge po denarnici ne boš naredil nič!

Sicer je bilo tole včeraj in precej nazaj napisano, ampak me je zelo zbodlo, da moram povedat mojo izkušnjo, ki morda marsikaj okoli prijav in evidence nevarnih spov dodatno pojasnjuje (pa čeprav to ni prava tema).

Prijavila sem policiji, VURS-u in vet. inšpekciji napad poznanega psa (pasma, klicno ime) in nepoznanega lastnika (samo opis izgleda) ter v katerem delu Ljubljane živi, kolikor mi je bilo znano pač. Šlo je za napad istega psa, ki je mojega napadel že pred tremi leti Na srečo ga je tokrat manj hudo poškodoval kot prvič, a zdravili smo se pri istem veterinarju!
Ob prijavi sem policiji povedala tudi za tisti prvi napad in da lastnika s tem psom srečam le nekajkrat na leto na istem delu PST na Viču, vendar vedno z odvezanim psom (moj pa z izjemo enkrat vedno privezan).
Kaj je bil rezultat te prijave: zapisnika nisem dobila v podpis niti nobenega obvestila s policije, kaj so s prijavo naredili (če sploh kaj), z Vursa (poslala sem mail) nobenega odgovora niti z inšpekcije, na katero me je napotil VURS in tudi veterinar.
Glede na pasmo psa, ki je napadel mojega zelo silovito in brez vsakega povoda (iz razdalje skoraj 100 m!) sklepam, da je nekaj močno narobe z lastnikom oz vzgojo tega psa, saj naj ta pasma sploh ne bi bila agresivna.
Potem pa si delaj cirkus in prijavljaj na vse mogoče naslove, ko ni nobenega učinka. Ta lastnik se tako ne bo nikoli spremenil, to mi je jasno.

inka

• *
Odgovori #452 : 27 Julij 2011, 15:52:59
kolikor se jaz spomnim niti ni šlo pri vseh psih za to, da jih naredi podrejene po svojih metodah tako da ni ravno za metat v isti koš vsega njegovega dela ...
je res že precej precej časa nazaj kar sem gledala to ampak prav zagovo se spomnim tudi tega da je delal tudi z nesamozavestnimi, plašnimi psi ... ki drugače niso bili problematični

samo njegovo temo ste pa že konkretno prežvečili  :D

Kolikor sem ga jaz gledala do sedaj, je izvajal podrejanje predvsem pri tistih, ki so lastnikom zrasli čez glavo iz različnih razlogov, ki so bili tu že omenjeni. Ampak pes malo bolj dominantne pasme in karakterja ob nedosledni vzgoji pač hitro zraste čez glavo in dela po svoji pameti takrat, ko je to za lastnika najmanj primerno.

simi

• *
Odgovori #453 : 27 Julij 2011, 16:48:33
kolikor se jaz spomnim niti ni šlo pri vseh psih za to, da jih naredi podrejene po svojih metodah tako da ni ravno za metat v isti koš vsega njegovega dela ...
je res že precej precej časa nazaj kar sem gledala to ampak prav zagovo se spomnim tudi tega da je delal tudi z nesamozavestnimi, plašnimi psi ... ki drugače niso bili problematični

samo njegovo temo ste pa že konkretno prežvečili  :D

Ne mešaj hrušk in jabolk, ker ne moreš primerjat plašnega ali agresivnega psa. Tudi metode dela so drugačne in ja, tudi rezultat je čisto drugi.

Tako kot je neprimerno govoriti o delu na visokih temperaturah delovnim spom in domačim spom - tukaj mislim na Lanabelo in njeno pripombo o treningih ruševinarjev. Pes, ki je treniran, kar reševalski pes je, prenaša napore malo drugače. Pa tudi delo in trening v ruševini ne traja več dolgo, ali pač?
Nekaj je, če natreniranega psa, ki ima temu primerno tudi bolj močan organizem pošlješ delat, ko je nad 30° ali pa če hišnega psa pošlješ lovit žogico.
Pač je potrebno nehati govoriti na splošno, potem pa za primere dajati delovne pse.

To je isto kot zgornja pripomba o podrejenosti, pa mi da za primer agresivnega in prestrašenega psa.

Fičko na Ferarri tut ne moješ primerjat, pa če je fičko še tako navit ;)

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji

vesna-skway

• *
Odgovori #454 : 27 Julij 2011, 17:16:46
hja potem smo pa verjetno gledali različne epizode .. jaz se še prav posebno spomnim tiste s plašnim psom, ki mu je rep kar naprej gor dvigal oz. celo naredil povodec ali nekaj takega, kar mu je rep gor držalo  :D česa točno se je bal, ali kar vsega po vrsti se pa več ne spomnim ...
moj komentar je bil v osnovi namenjen temu, da ne izvaja samo prevzgoje nevarnih ... bo pa res treba pogledat kakšno epizodo več  ;)

glej simi - ti si napisala sledeče: "CM naredi totalno podrejene pse, čemur nasprotujem! Zako nikakor ni končni rezultat umirjenega psa ali podrejenega psa isti." ... jaz sem samo napisala, da se ne ukvarja samo z agresivnimi torej tudi ne naredi vseh "beri zgoraj svoj citat"... tako kot tukaj ni bajka tema ampak CM tema kot si že prej ugotovila  :) torej so hruške kje drugje ne pri meni ... enih pa drugih /plašnih in agresivnih/ nisem nikjer primerjala - samo napisala sem da njegovo delo NE zajema samo delo z agresivnimi

Lunette

• *
Odgovori #455 : 27 Julij 2011, 18:25:03
sicer nisem cele teme brala...pa vendar sem se malce nasmejala, kako ste dobri s tem kdo ima bolj prav  :)

Kar se tiče CM in raznih podobnih...pa sej njihov point je samo to, da so svoje ''znanje'' dobro vnovčili v denar. Nobene tople vode niso odkrili. Poleg tega upam, da se bo čedalje več ljudi zavedalo, da gre za zrežiran šov-oddajo na tv. S tem ciljam predvsem na to, da so v epizodah prikazani samo njegovi ''dobri primeri prevzgoje'', poleg tega je vzeti tudi to v zakup, da se načeloma prikazuje zafurane primerke.

Ko sem ravno pri ''zafuranih''...žal je tako, da poznam zelo zelo zelo malo psov, ki so problematični...v pravih rokah seveda. Med tem, ko poznam ogromno zafuranih vodnikov, inštruktorejv, sooklicanih poznavalcev, samoukov...in še bi se dalo naštevati. Prepogosto vidm primere, ko pes dela dobro ali slabo pogojeno s tem kdo je na drugi strani povodca (to je videl že čisto vsak inštruktor, ki se javlja v tej temi - z uradnim nazivom ali brez). In toliko kot je kuharjev toliko je receptov za dobro juho. Prav tako je s psi...toliko kot jih je toliko je dobrih metod (ali slabih). Vse je pa v vodniku s katerim pes živi.

Nekje sem zasledila naveden podatek (oz. pribižno oceno, pa sedaj ne bom iskala kdo je napisal), da večino psov na prevzgojo pride ravno tisih, ki so vodnikom zrasli čez glavo zaradi modernih metod šolanja. Manj pa tistih, ki so bili narejni po klasiki. Ker sama delam po t.i. modernih metodah, kot tudi po klasiki, kot nekaj umes...ker še res nisem srečala identičnih psov...imam svoje mnenje o tem. Večina, ki so svojega psa ''šolali po klasiki'' (recimo, da imajo za silo opravljen bb-h) je mnenja, da so požrli vso znanje tega sveta o šolanju. Da pa bojo menda ja znali psa prizemljiti tako kot so videli v šoli, pa ga malce podredit. Potlej takega psa vidim pač večno na zatezni ovratnici, na kratko obešenega na povodcu ali bolj preprosto zaprtega doma v pesjaku. Ker je pa menda ja opravil tečaj in kaj več pa res ne rabijo zapravljati zanjga.
Tisti, ki pa delajo na moderne načine (hehe kir izraz...ko pa ni splošnega pravila kaj je moderno  ;) ) pa pravzaprav upajo priznati da nekaj ne štima. Torej si poiščejo pomoč oz. jim je tako ali tako v interesu s psom delati več kot samo 3 mesece v tečaju.
Se ponavljam, da je to samo moje osebno mnenje oz videnje.

Bi bilo pa zanimivo narediti uradno raziskavo koliko psov, ki so v registru nevarnih psov, ima opravljen tečaj (in v kateri pasji šoli oz inštrukorju), koliko od teh je npr. klikerašev (ali kakor koli kdo hoče) in koliko takih, ki v življenju niso videli niti konkretnega povodca.

Upam, da se lahko vsi strinjamo s tem, da tisti, ki zares živijo in dihajo s svojimi psi ne potrebujejo konkretnih prevzgoj. Da pa vsekakor prevzgojo potrebujejo vodniki, ki imajo pse brez premisleka, ga zafurajo in potlej iščejo rešitve (eni žal prepozno, drugi še hvala bogu pravočasno, tretji pa nikoli).

Lp

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #456 : 27 Julij 2011, 18:36:20
Citiraj
jaz se še prav posebno spomnim tiste s plašnim psom, ki mu je rep kar naprej gor dvigal oz. celo naredil povodec ali nekaj takega, kar mu je rep gor držalo

Ja se spomnim. Pa še kakšnega podobnega primera tudi. Je pa večkrat plašnega psa dal na svojo korekcijsko ovratnico in ga gladko vlekel v enem primeru mimo smetnjakov, v drugem po psu neprijetni površini. Tudi "separation anxiety" je ponavadi razlagal z dominanco psa.

Citiraj
Pa tudi delo in trening v ruševini ne traja več dolgo, ali pač?

Intenzivno iskanje psa, ki že zna iskat traja okrog 20 minut ponavadi, če se lastnik in pes kaj  zaštrikata (zlasti pri iskanju pogrešanih po gozdu) lahko tudi precej dlje. Na treningu ponavadi naredi po dve taki iskanji, na skupnih vajah in preizkušnjah pa ima pes v enem dnevu več  iskanj.
Pa v bistvu nisem mislila samo na ruševinarje ampak tudi na agilitaše, ki so, naši vsaj, povsem običajni psi, nič posebej natrenirani na vročino in večje napore. Sicer pa prestrezanje žogic ali balončkov ni neko hudo divjanje, kot je tek za frisbiji recimo.

inka

• *
Odgovori #457 : 27 Julij 2011, 18:51:03
Upam, da se lahko vsi strinjamo s tem, da tisti, ki zares živijo in dihajo s svojimi psi ne potrebujejo konkretnih prevzgoj. Da pa vsekakor prevzgojo potrebujejo vodniki, ki imajo pse brez premisleka, ga zafurajo in potlej iščejo rešitve (eni žal prepozno, drugi še hvala bogu pravočasno, tretji pa nikoli).

Jaz bi še dodala, da nekateri lastniki psov pač mislijo, da v zvezi s svojim psom naredijo vse oz. dovolj in če ne pride do večjih problemov, se sploh niso prisiljeni ubadat z iskanjem pomoči in rešitev. Ali pa tip lastnikov, ki NAMENOMA vzgajajo psa v stilu "jaz sem svoboden pes, lahko delam kar hočem, ker me ima gospodar rad in mi zaupa" ali še huje "bojte se me vsi" pri tem pa zagotavlja, da je vaš pes kiv, da njegov pes hoče napasti vašega vsakič ko ga vidi že na daleč - ti samo svojo egocentrično osebnost/image prenašajo na psa - taki ne bodo nikoli priznali, da so ga pos ... in šli koga spraševat za pomoč, ker se imajo za popolne. Šele ko pride prijava in kazen, mogoče, ne vem ... Ampak, če verjamete ali ne, tudi kak izkušen kinolog je med takimi (ni treba komentirat, poznam pa najmanj enega ::)).
In ker je tema o CM, mi je bilo všeč v eni od epizod, kjer je bil soočen s problematično lastnivo čivave, ki je napadal nejenega lastnega sina, pa se ni postavila za sina, ampka je psa še naprej cartala >:(. Dokler ji CM ni lepo povedal svoje, kar si je o tem misil. Zrežirano ali ne, mislim, da se to v resnici lahko dogaja.

inka

• *
Odgovori #458 : 27 Julij 2011, 18:57:02
Ja se spomnim. Pa še kakšnega podobnega primera tudi. Je pa večkrat plašnega psa dal na svojo korekcijsko ovratnico in ga gladko vlekel v enem primeru mimo smetnjakov, v drugem po psu neprijetni površini. Tudi "separation anxiety" je ponavadi razlagal z dominanco psa.

To sem pa gledala v eni epizodi, kjer je bil avstralski ovčar skoraj histeričen, če je lastnica šla samo par m stran od njega. Mislim, da je bilo to res povezano bolj z dominanco kot s tesnobo - pes je zganjal tak cirkus, kot bi se mu svet podiral, ampak meni vseeno ni deloval prestrašeno, niti agresivno, temveč preprosto kot scrklan otrok, ki se meče ob tla zato, ker ne dobi želene igračke, nekaj takega.
Mogoče je to nekoliko povezano s pasemskimi značilnostmi, ker AOji prav pregovorno hočejo biti večino časa ob lastniku, oziroma imajo radi domače pod kontrolo, v smislu, da je vse v redu, ker so dobri čuvaji. Zato absolutno niso za v pesjak ali sami na pašniku. Rabijo človeka ob sebi.

vesna-skway

• *
Odgovori #459 : 27 Julij 2011, 19:01:46
hm .. ja ene zadeve z bleščečo podlago se še spomnim .. je bilo prav lepo videti psa, kako je na koncu brez problema šel čez z lastnico v šolo ali nekaj takega (??) ... čeprav ga je prvič na silo povlekel v diru gor  :D

::)od vseh pogledanih falim ravno eno z avstralčkom ...

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #460 : 27 Julij 2011, 19:14:54
Jaz nisem videla avstralca ampak nekaj majhnega kosmatega.
saj je bilo tudi onega drugega prav lepo videti, kako je šel z lastnico mimo kant - ampak ne mi rečt, da se tega ne bi dalo narediti na psu bolj prijazen način. + tega mi tista ušesa nazaj sploh niso tako zelo lepa za videt.

inka

• *
Odgovori #461 : 27 Julij 2011, 19:22:48
Lastnica tistega je bila tudi lastnica fitnes kluba ;) in ni znala psu mirno postavit meje, zato je bila vsa živčna, on pa ji je najedal s stalnim teženjem, da ni smela stran od njega. Pa tudi ni ga prav dosti zmatrala in se ukvarjala aktivno z njim - psa z veliko energije ::). Zato ga je CM navadil na fitness napravo za tek :D.

Inanna

• *
Odgovori #462 : 27 Julij 2011, 19:38:02
Meni je zmagala tista epizoda s pinky maltežanom (ali nekaj podobnega) in pinky lastnico in pinky stanovanjem... Ti je bilo takoj na začetku jasno, kje oz. pri kom je težava >:D Dominanca ali "adijo pamet" lastnica? :D

Inanna

• *

vesna-skway

• *
Odgovori #464 : 27 Julij 2011, 19:41:35
lej, ... bi ti še pustila da me podučuješ o psu bolj prijaznem načinu, če ne bi takrat omenila tisto grizenje otroka - "vzgojno" s strani tvojega psa

minimalno sile, da je pes šel na tisto drsečo površino, pa se slinil, pa mu je bilo težko je po mojem boljša rešitev kot da zaradi nesposobnosti/nezainteresiranosti/dodajpoželji lastnikov preživi celo življenje v strahu pred točno določeno podlago ... je pa res da več poti vodi v rim  ::)

ja pri nekaterih je en sam smeh ... je včasih res zanimivo kakšni lastniki obstajajo ... od tega da ne zaščitijo otroka pred dominantnim cuckom do vse roza in fitnes naprave namesto sprehoda  :D

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #465 : 27 Julij 2011, 20:53:52
lej, ... bi ti še pustila da me podučuješ o psu bolj prijaznem načinu, če ne bi takrat omenila tisto grizenje otroka - "vzgojno" s strani tvojega psa
;) se bodo ze zmenili kot v krdelu, tropu :)

Sam lahko povem da sem psa dobil pri 5mesecih popolnoma nesocializiranega in plasnega..............ravno tako sva drsala s kremplji po tleh mino navadnih sprehajalcev, pescev po mestu.........ko je nehal drsat so bila samo usesa nazaj................sedaj se brez problema lahko sprehajamo po ultra polnih promenada (brez problematicnih uses), kjer ga vecina sprehajajocih niti ne vidi (jih je bolj strah da njih kdo ne pohodi). Najraje, da obstajajo tudi drugi nacin, samo upam, da so dovolj realno in casovno sprejemljiv za nas ne sportnike oz. da niso samo za na izpit in sminkiranje.
Ravno tako recimo voznja v avtu po temi................ce je bilo le mozno jo je pomaknil pod sedez.......po temi v avto in na trening kjer je bil vsak pobeg pod sedez grajan (malo :-\ ) in sedenje na sedezu nagrajeno. Poleg tega pa se dati psu obcutek, da voznja zmeraj prinese ali sprehod, igro......skratka kar ima rad........in sedaj se z uzitkom vozi in skace v avto in po dnevu in po temi in skozi tunele.......
Ce je pa kdo silil v psa, ga namenoma plasil, ga napadel nevzgojen pes, sem ga pa zascitil 100%, z vsemi sredstvi.........in tudi sedaj ga napad drugega psa psa ne vrze iz tira oz. mi ni potrebno popularno govorit "je imel slabo izkusnjo" (ceprav jih je imel kar nekaj ampka ne za veterinarsko oskrbo)
Sedaj ima dve leti, pa se mi zdi, da je se vedno veliko za postorit, da je se vedno "otrok". Nekateri pa mislijo, da jih bo 14 dnevni kurz odresil. Nazalost :'(

........in uzivam (tako kot nas mufi), ko ga brez strahu, da bo naredil neumnost (raje odide) lahko se pred dnevom nepoznani otroci z uzitkom cohajo  ;D

inka

• *
Odgovori #466 : 27 Julij 2011, 20:58:00
Meni je zmagala tista epizoda s pinky maltežanom (ali nekaj podobnega) in pinky lastnico in pinky stanovanjem... Ti je bilo takoj na začetku jasno, kje oz. pri kom je težava >:D Dominanca ali "adijo pamet" lastnica? :D
Jao, sem pogledala in je blo za kozlat (pardon izrazu). Spodaj pa še piše, da je pes pobarvan z naravnim barvilom rdeče pese. Ženska je v show businessu in to je pač Amerika ... pa kaj je CM v tem super odnosu lastnika s psom pošlihtal?

Inanna

• *
Odgovori #467 : 27 Julij 2011, 21:10:18
Po pravici povedano...ne spomnim se drugega kot roza barve  :o :D Vse roza >:D :D

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #468 : 28 Julij 2011, 10:37:18
Citiraj
Kar se tiče CM in raznih podobnih...pa sej njihov point je samo to, da so svoje ''znanje'' dobro vnovčili v denar.

napram našim inštruktorjem , ki to počno zgolj iz ljubezni do živali; Motiv konec koncu sploh ni pomemben, ravno nasprotno sam menim da bi mariskatero društvo pri nas bolje funkcioniralo, če bi poznali osnove marketinga

Zame je fascinantna ena stvar, kljub vsej debati okoli vprašljivosti  Milanovih metod je zanimivo da vas većina konkretno pozna serijo, torej ji le mora redno slediti na TV ali preko ostalih medijev, melona pozna celo kakšna drevesa je posadil; očitno je vsebinsko dovolj zanimiv da tudi Lanabelo priklene na zaslon  ;D

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

inka

• *
Odgovori #469 : 28 Julij 2011, 11:24:34
Mene prav nič ne moti "marketinški pristop" pri neki dejavnosti, ki je ljudem potrebna in koristna. Vse preveč je marketing prisoten tam, kjer je njegov namen izključno prepričevanje ljudi za nakup izdelkov ali storitev, ki jih sicer ne potrebujejo ali pa imajo nerealno ceno.

Jaz sicer nisem tako redna gledalka, ampak zadnje leto rada pogledam kako epizodo, ker so mi postale všeč njegove razlage problematičnih odnosov pes-človek - to, da poudarja energijo psa v.s. energiji človeka. Tega se ljudje res premalo zavedamo in tisti, ki imajo za svojo vrsto energije, s katero funkcionirajo, primernega psa, nimajo večjih problemov. Psi so veliko bolj energijsko zaznavajoča bitja in to moramo razumeti, da se lahko spremenimo oz. popravimo. Morda niti ni tako nujno, da človek iz podredljive mlačne osebnosti postane odločen "pack leader", ampak je dovolj že, da se zave, kako je tak odnos do psa pomemben za normalno vedenje in srečo njegovega psa, pa da se tega nauči (ker se to da, če se hoče) ker je pes pač bitje, ki to potrebuje za svojo srečo, ker je skozi tisočletja bil človekov služabnik in družabnik, pri delu in nasploh. Včasih sta bila precej bolj eksistenčno povezana kot pa v tej moderni dobi in to je to, da imamo danes vse več sprevrženih pasjeljubcev, katerih psi so prej nesrečni kot pa srečni v vsem udobju, ki jim ga lastniki nudijo. Pa se bom spet ponavljala - saj z današnjimi otroki se dogaja podobno ...

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #470 : 28 Julij 2011, 12:07:33
Ej Davor, meni je bil ful zanimiv prej preden smo imeli kabelsko in nisem videla serije - sem pa poznala njegove knjige. Marsikaj mi je bilo všeč, marsikaj ne, mi pa na kraj pameti ni padlo, da delala s svojimi psi na njegov način. Potem sem si zdavnolovdala prvo sezono njegove oddaje, pa mi je bila zadeva takoj veliko manj zanimiva in prcej manj všeč. tako da videla sem celotno prvo sezono, večji del  del druge, od novejših pa  posamezne oddaje - če sem takrat, ko je bila na sporedu se ravno spravila česat pse. Mi je postala dolgočasna, ker se preveč ponavlja.

Načeloma pa moraš tisto, kar kritiziraš poznati - torej če ne vidim oddaje, jo tudi kritizirati ne morem.

Inka:

ata

• *
Odgovori #471 : 28 Julij 2011, 12:13:10
Malo za popestritev
No comment... :D :D

Bolj črno kot belo, ampak lepo ...

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #472 : 28 Julij 2011, 12:16:56
Uuuu, tole me pa spominja na mojo najljubšo epizodo, kjer ga huski mix pošteno scota....

inka

• *
Odgovori #473 : 28 Julij 2011, 13:03:12
 :D :D :D
Lanabela, sicer ne vem, kaj te je prej tako spravilo v smeh (si pa mislim), ampak jaz CMja ne kritiziram ravno zaradi tega, ker sem ga premalo gledala ;).
Če bi ga prevečkrat, bi bil gotovo tudi meni dolgočasen, pa saj kakšna epizoda mi je tudi bila. Ampak sem pa vseeno nekaj koristnega zase potegnila iz večine njih. Res je tudi, da ne prakticiram tega njegovega psh in cukanja na tak način, ampak včasih, kadar moj začne vleči na povodcu (ob pojavu gonečk), pa to kar zaleže.
Brcam ga pa res ne. Sem našla slučajno en filmček na YT, kjer so zmontirali prizore, kjer CM z desno nogo nazaj brcne psa pod rebra. Ne vem, koliko je taka brca lahko za psa nevarna (če ni močna, seveda), je pa vidno učinkovita, ko mora psa spraviti vi podrejenost. Hecno mi je tudi, ko se zgražajo nad enim primerom, kjer pač zelo agresivnemu psu dal vrvico na zateg in čez gobec, ker ga sicer ni mogel obvladati - napadal ga je prav po volčje od spredaj v vrat (mislim, da je bil češkoslovaški volčjak). Menda se ne bo pustil požret takemu psu, če ga lastniki rposijo za pomoč zaradi agresivnosti ::).

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #474 : 28 Julij 2011, 13:31:02
Citiraj
Ne vem, koliko je taka brca lahko za psa nevarna (če ni močna, seveda), je pa vidno učinkovita, ko mora psa spraviti vi podrejenost.

Ni problem v "brcah" - te so samo nakazane (čeprav močno dvomim, da so nakazane tudi pri posnemovalcih). Problem je v drugem delu stavka. Prav tako ni problem to, da je tistemu psu zavezal gobec, ampak v tem, da je tistega psa sploh spravil v tak položaj, da ga je napadel (če misliva isto oddajo, pes prej nikoli ni napadel človeka ampak je imel težave samo z drugimi psi)
Ne strinjam se z njegovo povsem osnovno trditvijo, da mora biti lastnik vodja krdela, pes pa mu mora biti podrejen.
Tisto o energijah ect, je samo new age pakunga za boljši marketing.

Sleepy

• *
Odgovori #475 : 28 Julij 2011, 13:58:32
In toliko kot je kuharjev toliko je receptov za dobro juho. Prav tako je s psi...toliko kot jih je toliko je dobrih metod (ali slabih). Vse je pa v vodniku s katerim pes živi.

Ni problem v "brcah" - te so samo nakazane (čeprav močno dvomim, da so nakazane tudi pri posnemovalcih).

Mene recimo moti ravno to. Ker jaz tudi dvomim. Ker posnemovalci običajno zares brcnejo, pa neredko, če ni učinka v naslednje pol minute, naslednjič uporabijo še malo več sile, ker je bila brca prvič ziher prešvoh. Se še vedno prepogosto sliši kako si je treba psa s silo podredit, pa ga malo za hec na hrbet vršt. Jasno, sej se še na TV vidi, da je treba tako...

Smile... Tomorrow will be worse. 8)

inka

• *
Odgovori #476 : 28 Julij 2011, 14:00:28
Ja, te stvari so res precej dvomljivo razumljive in uporabne, pa še ne vemo, kako vse skupaj zmontirajo ustvarjalci oddaje, zato jaz vse skup jemljem precej z rezervo, tudi kritike tega iz istega razloga. Človek mora vseeno nucat lastno zdravo pamet in občutek. No, s tem občutkom pa jaz povezujem energijo, kot jo on omenja. Meni se niti ne zdi ta izraz tako new-ageovski, ker normalno res začutimo "energijo" čustvenega stanja, tako pri ljudeh kot pri psih. Pri tem je precej pomembno seveda poznavanje telesne govorice, človeške in pasje, ki pa v bistvu ne kaže nič drugega kot odraz nekega določenega čustvenega stanja ali odnosa do okolice.
Tko da mene taki izrazi sploh ne motijo, dokler ne postanejo zares zabluzeni v new-ageovski domišljiji ::).

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #477 : 28 Julij 2011, 14:05:31
In komur še vedno ni jasno, v čem je keč, naj si še enkrat preberejo sestavek od Silvije na linku ene dve strani nazaj.
Je čist vse ena figa, ali je brca nakazana ali zaresna, ali je ovratnica "korekturna", bodeča ali električna, ali je sila, ki jo uporabiš pri obračanju psa 1 ali 20 kp.

Sleepy

• *
Odgovori #478 : 28 Julij 2011, 14:13:57
Itak, pa mogoče več kot enkrat.
Jaz še vedno mislim, da tisti, ki bi znali brco prav nakazat v pravem trenutku, tega sploh ne rabijo počet...

No, s tem občutkom pa jaz povezujem energijo, kot jo on omenja. Meni se niti ne zdi ta izraz tako new-ageovski, ker normalno res začutimo "energijo" čustvenega stanja, tako pri ljudeh kot pri psih. Pri tem je precej pomembno seveda poznavanje telesne govorice, človeške in pasje, ki pa v bistvu ne kaže nič drugega kot odraz nekega določenega čustvenega stanja ali odnosa do okolice.
Tko da mene taki izrazi sploh ne motijo, dokler ne postanejo zares zabluzeni v new-ageovski domišljiji ::).

Jaz z razumevanjem in razlaganjem energije nimam nobenih težav. Mi je tudi precej logično in blizu. Dokler stvari funkcionirajo in niso nikomur na škodo se mi jih ne zdi nujno met ravno za zbluzene. Včasih so sicer res kakšne reči preveč marketinško zlorabljene, ampak spet, če nikomur ne škodijo in komu koristijo, tudi prav, naj bodo. V bistvu imam raje, da po TV nekdo na veliko razlaga, da energija vsakega človeka ni kompatibilna z energijo vsakega psa, kot pa da uči brce talat. Razmislek ob odločanju za psa itak ne škodi.
Sicer pa CM čisto premalo konkretno poznam za kakšno spodobno kritiko in je tole moje bolj splošno mnenje.   

Smile... Tomorrow will be worse. 8)

melona

• *
Odgovori #479 : 28 Julij 2011, 21:39:05

Brcam ga pa res ne. Sem našla slučajno en filmček na YT, kjer so zmontirali prizore, kjer CM z desno nogo nazaj brcne psa pod rebra. Ne vem, koliko je taka brca lahko za psa nevarna (če ni močna, seveda), je pa vidno učinkovita, ko mora psa spraviti vi podrejenost. Hecno mi je tudi, ko se zgražajo nad enim primerom, kjer pač zelo agresivnemu psu dal vrvico na zateg in čez gobec, ker ga sicer ni mogel obvladati - napadal ga je prav po volčje od spredaj v vrat (mislim, da je bil češkoslovaški volčjak). Menda se ne bo pustil požret takemu psu, če ga lastniki rposijo za pomoč zaradi agresivnosti ::).
http://www.youtube.com/watch?v=RFCGtatpCwI&playnext=1&list=PLEC1D7F8BB3CCCA97
Tu je cel filmček o tem njegovem brcanju.