sicer nisem cele teme brala...pa vendar sem se malce nasmejala, kako ste dobri s tem kdo ima bolj prav

Kar se tiče CM in raznih podobnih...pa sej njihov point je samo to, da so svoje ''znanje'' dobro vnovčili v denar. Nobene tople vode niso odkrili. Poleg tega upam, da se bo čedalje več ljudi zavedalo, da gre za zrežiran šov-oddajo na tv. S tem ciljam predvsem na to, da so v epizodah prikazani samo njegovi ''dobri primeri prevzgoje'', poleg tega je vzeti tudi to v zakup, da se načeloma prikazuje zafurane primerke.
Ko sem ravno pri ''zafuranih''...žal je tako, da poznam zelo zelo zelo malo psov, ki so problematični...v pravih rokah seveda. Med tem, ko poznam ogromno zafuranih vodnikov, inštruktorejv, sooklicanih poznavalcev, samoukov...in še bi se dalo naštevati. Prepogosto vidm primere, ko pes dela dobro ali slabo pogojeno s tem kdo je na drugi strani povodca (to je videl že čisto vsak inštruktor, ki se javlja v tej temi - z uradnim nazivom ali brez). In toliko kot je kuharjev toliko je receptov za dobro juho. Prav tako je s psi...toliko kot jih je toliko je dobrih metod (ali slabih). Vse je pa v vodniku s katerim pes živi.
Nekje sem zasledila naveden podatek (oz. pribižno oceno, pa sedaj ne bom iskala kdo je napisal), da večino psov na prevzgojo pride ravno tisih, ki so vodnikom zrasli čez glavo zaradi modernih metod šolanja. Manj pa tistih, ki so bili narejni po klasiki. Ker sama delam po t.i. modernih metodah, kot tudi po klasiki, kot nekaj umes...ker še res nisem srečala identičnih psov...imam svoje mnenje o tem. Večina, ki so svojega psa ''šolali po klasiki'' (recimo, da imajo za silo opravljen bb-h) je mnenja, da so požrli vso znanje tega sveta o šolanju. Da pa bojo menda ja znali psa prizemljiti tako kot so videli v šoli, pa ga malce podredit. Potlej takega psa vidim pač večno na zatezni ovratnici, na kratko obešenega na povodcu ali bolj preprosto zaprtega doma v pesjaku. Ker je pa menda ja opravil tečaj in kaj več pa res ne rabijo zapravljati zanjga.
Tisti, ki pa delajo na moderne načine (hehe kir izraz...ko pa ni splošnega pravila kaj je moderno

) pa pravzaprav upajo priznati da nekaj ne štima. Torej si poiščejo pomoč oz. jim je tako ali tako v interesu s psom delati več kot samo 3 mesece v tečaju.
Se ponavljam, da je to samo moje osebno mnenje oz videnje.
Bi bilo pa zanimivo narediti
uradno raziskavo koliko psov, ki so v registru nevarnih psov, ima opravljen tečaj (in v kateri pasji šoli oz inštrukorju), koliko od teh je npr. klikerašev (ali kakor koli kdo hoče) in koliko takih, ki v življenju niso videli niti konkretnega povodca.
Upam, da se lahko vsi strinjamo s tem, da tisti, ki zares živijo in dihajo s svojimi psi ne potrebujejo konkretnih prevzgoj. Da pa vsekakor prevzgojo potrebujejo vodniki, ki imajo pse brez premisleka, ga zafurajo in potlej iščejo rešitve (eni žal prepozno, drugi še hvala bogu pravočasno, tretji pa nikoli).
Lp