Ja, seveda je njeno gibanje pri tej vaji pozornosti pomembno, ampak popolnoma neživljenjsko, če si omejen s prostorom in časom. . A boš takole s psom hodil po mestu ali kaj?
Hmmmm. Torej: obvladovanje psa z vajami pozornosti je neživljenski, ker zanj nimaš ne časa ne prostora. Hmmm. Potemtakem se ti zdi lomljenje psa z davljenjem na bodečki bolj življenski. A boš tako hodila s psom po mestu in ga pri vsakem 11 psu davila do nezavesti?
No naj ti zaupam, da sem opazovala dve mladi dami, eno lani in eno letos, obe sta imeli živahna pasja pubertetnika srednje oziroma večje rasti, kar zahtevna zalogajčka. Očitno sta prišli iz iste male šole, saj sta delali zelo podobno. metoda je zelo podobna tisti po tvoje neživljenski (samo brez haltija, pa z dodatkom klikerja) in ja punci sta celo točno tako s psom hodili po mestu. Obema je šlo prav v redu, prva ima zdaj zelo uravnovešenega odraslega psa, druga je na najboljši poti. Sta si pa vzeli tako prostor kot čas.
Kot mi je rekel en kinolog (baje) iz soseščine, ki ima agresivnega psa (do ljudi in do psov), načeloma mirne pasme seveda (sicer ima več psov, tudi "nevarne" pasme), potem ko je vse kazalo da ta hoče mojega napasti - da njegov sploh ni agresiven, če moj ne bi bil tak ... ja seveda, pa smo tam, "moj" je pač vedno popoln.
In kako on svojega psa umiri, z mirnostjo in asertivnostjo? Daleč od tega, celo brca ga, če ne uboga (kar pa ponavadi ne).
Hmmm. S čim si je ta tvoj znanec zaslužil naziv kinolog? Ker ima več psov? Ker je obiskoval s psom kakšen tečaj ali pa je mogoče celo član kakšnega društva? Ali pa je mogoče inštruktor, kinološki sodnik ali vsaj tekmovalec?
Hmmm....ta tvoj znanec psa miri z brcami. Hmmmm...pri tem očitno ni uspešen, saj ga pes kljub temu ne uboga - se ti ne zdi, da je pes agresiven točno zaradi takega ravnajnja? Pa se ti vseeno metode ki vsebujejo brcanje in davljenje zdijo skrajno življenske in posnemanja vredne?
C.M. je pri svojem početju tako uspešen zato, ker ni samo miren in samozavesten in z egom do neba, ampak pozna pse v nulo, odlično opazuje, zna prevideti njihove reakcije, ima odlične reflekse, tudi veliko domišljijo in iznajdljivost pokaže včasih ...poleg vsega pa zna tudi delati z ljudmi. Redka kombinacija. Zaradi tega je tudi vredno pogledat kakšno njegovo oddajo, ne glede na to, ali so ti njegovi prijemi všeč ali ne. Posnemovalci, ki tega ne premorejo so bedni.
s 14 dnevnega "šnel" kurza, če izuzamemo klikanje, hranjenje in osnovno poligonsko poslušnost................... .ki pa imajo z realnim življenjem družnega psa zelo malo. Seveda niso vsi za v en koš, večina pa.
No ja, ti šnelkurzi trajajo tkole po tri mesece. Če v tem šnelkurzu uspejo naučiti lastnike kako se pse motivira (torej futranje in igra) osnovne metode kliker treninga (kar pomeni kup "neuporabnih" trikcev) in "neuporabno" poligonsko poslušnost so naredili že ogromno in dali lastnikom vse potrebno orodje, ki ga rabijo pri bodočem delu s psom, ne glede na to, v katero smer se bodo kasneje usmerili. (osneve vzgoje in socializacije so dobili že prej, v mali šoli). Kako bodo to orodje uporabili, pa je stvar lastnikov. Poleg tega vsi, za katere vem, lastnike s psi vodijo tudi ven v "real life", se pa delež teh "izletov" razlikuje.
Oddaje, kjer se bo delalo "okoli riti v žep" pa že nestrpno pričakujem Grin še bolj pa rezultate.......upam, da se ne bodo končali s kakšnimi "ameriškimi" obsodbami, tožbami Wink
uh, ta način dela z živalmi najrazličnejših vrst, domačih in divjih, se da videti v vseh mogočih oddajah v vseh mogočih variantah. Ko bom naletela na kakšen prav posebej nazoren primer, bom nalimala link.
Kazen bi si pa prav hitro prehitro lahko prislužil z davljenjem psa na bodečki po C.M. receptu.
Saj CM ima tudi eno serijo posnetkov vzgoje maldiča na bolj ''prijazen način'' pa jo dosti premalo vrtijo na tv.
Ima. In končni rezultat je živa žalost. Ne glede na to, kako "prijazno" podreja mladiče.