a Jej. Kaj vse nastane iz tega.
Res je moj namen bil samo opozoriti, da obstaja vsaj 100 metod dela s psom, ki so bolj prijazne psu. Lepo so bili zraven prilepljeni linki.
Res je da pač vsakemu leži določena metoda. In ja s klikerjom se da prevzgojiti težavne pse. Pri mojih postih so bili primeri...pak niso bili pogledani niti odobravani, ker niso pokazali nič atraktivnega. Ni bilo akcije. To pa je problem današnje družbe, vzgoje... Če ni akcije, če ni posnetka vojnega stanja in kriminalne glasbe zraven pač ni ok. To da se da marsikaj naučiti na miren, skuliran način tudi za psa pa je fantastka tistih, ki se gremo kliker.

Ampak je pa treba poznat sistem - kliker
ni klik+nagrada in podkupovanje do onemoglosti. To
je sistem življenja s psom pri katerem pravzaprav sploh ne rabiš uporabljati klikerja. Kateri zahteva ogromno discipline. Če je komu pretežko pač ne rabi uporabljati tega.
Trenutno pri meni živijo 4 psi. Od tega samo 1 od njenega 9 tedna starosti. Ostali 3 so prišleki pri njihovi odrasli dobi -polni težav zaradi svoje zgodovine. Eden od teh je še danes krepko zafuran zaradi starega sistema vzgoje, ki ga uporablja CM. No pa smo vse postavili na kulturno raven s pozitivno vzgojo. Ker smo očitno pokazali javnosti rezultat se je našlo nekaj ljudi, ki so začeli sodelovati z mano. Prav tako smo pse spravili tudi do raznih izpitov.
In, hej, lej, ni mi potrebno tu pisati ta pa ta Franceljnov pes je imel tak pa tak program, blablabla... In tudi mi ni potrebno tu promovirati Mojega dela, pa objavljati Moje metode, pa se iti Mojega egotripa - ker delam točno tako, kot dela precej veliko število ljudi po svetu. Tu ni nobene tople vode odkrite. Priloženi so marsikdaj linki avtorjev. Tako, da na osebno raven ne želim z nikomer.
Še manj propagiram agility kot edino možno vzgojo psa. Še zdaleč ne, ker marsikateri pes ni telesno sposoben tega treninga. Promoviram pa katerokoli obliko dela s psom. Tisti, ki imajo pse, ki ne potrebujejo dodatne zaposlitve so lahko gladko malo srečni, da imajo pse, ki ne razmišljajo. Teh pa je žal malo. Za samo ukvarjanje psa niti ni potrebno v KD če to zmoreš sam doma. Zakaj pa ne. Literature je dovolj. Interaktivne šole so tudi. To pa je namen forumov, a ne? Dajanje informacij, kaj in kje je dosegljivo za preizkusit.
Žal pa v preizkušanju CM metod ne vidim nič dobrega, ker še nisem videla oddaje kjer nebi psa obrcal ali zadavil. Določen del njegove knjige je še zanimiv za prebrat - ampak tudi on pri tem ni odkril tople vode. To da njegovi psi čez dan dosežejo
8 ur aktivnega gibanja, da postanejo uravnoteženi je star rek :
zmatran pes je priden pes.Če gre pa komu v nos to, da sem večkrat omenila kaj in kdaj je kdo počel (jaz ali CM) je pa treba znat prebrat in ne obračat besed - takrat ko smo že nekateri (ne samo jaz) skužili, da tak sistem ni ok za psa in preizkusili druge metode dela je on šele začel davit pse na bodečki. To je kronološko več kot dokazljivo. Si samo prebereš njegovo knjigo in malce pogledaš naše kinologinje, ki so uspešne v svetu. Eni so se razvili eni pač ostajajo na mestu. Sedaj upam, da ne bo plaza kritik o težavnih in ne težavnih psov. Zagovarjam teorijo da težavnih psov ni so pa težavni lastniki.
Si pa želim da bi po svetu hodilo čim manj zatrtih psov, ki jih žal poznam zaradi uporabe starih metod. Prav ošpice dobim, ko vidim mimoidoče obrcavat pse in z navdušenjem razlagajo, da to je pa CM metoda. Čez par mescov pa že cvilijo kak je pes nemogoč. A bejž no.