Cesar Millan

Urška · 419359

kalsang

• *
Odgovori #660 : 21 Februar 2012, 15:31:05
Ja, kalsang, tako je... no go je odgovarjati na takšne komentarje.

Easy way out ;)

whatever

• *
Odgovori #661 : 21 Februar 2012, 15:32:06
Velja za obe strani, a ne?

Vsekakor! Jaz nimam prav nič proti klikanju, vendar ne v vsakem primeru psa. Pač take izkušnje imam.
In vsekakor se strinjam s tem, da je zeeellloooo pomembno kakšno metodo (pod to vštevam tudi maltretiranje, ki je za ... ne vem kako bi imenovala takšne ljudi, tudi metoda) uporabiš in kakšen "izdelek" dobiš. In če se vrnem na CM-ja, ne vidim, da bi ti "izdelki" bili slabi.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #662 : 21 Februar 2012, 15:41:08
odvisno, kaj je zate slabo. zame je zavrt, povsem podrejen pes, kakršnega dpobiš po CM zanič in povsem neuporaben. nekomu drugemu bo to idealen pes. pač. Sto ljudi sto čudi.
In kliker metode niso samo klikanje in hranca.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #663 : 21 Februar 2012, 15:47:49
Citiraj
Velja za obe strani, a ne?

zanimivo, nihče tle ne kritizira pozitivne metode šolanja psa iz katere ste očitno naredile pravi kult , ampak poudarjamo da obstaja več metod, za različne situacije, pse in lastnike, ki so  različno uspešni. CM se je pač odločil / zna kombinacijo star šole z poudarkom na lastniku

Citiraj
in dali drugim sposobnim vodnikom, bi se jih verjetno dalo rešiti

tak lep primer demagogije; dobro veš da je trenutno le eno društvo, ki lahko legalno to izvaja in v tej temi je oseba k vodi ta program zapisala da uporablja kombinacijo različnih (obeh) metod, in če se spomnim z odgovorom nisi bila ravno zadovoljna

Tko da drži., sto ljudi in sto čudi, ampak ob koncu dneva nekdo pač mora biti dovolj sposoben tudi kaj uspešno narediti in ne zgolj tipkati teorije,

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

kalsang

• *
Odgovori #664 : 21 Februar 2012, 15:53:42
Potem pa le pojdi, Davor, in nas vodi s svojim svetlim primerom in dejanji! ;)

whatever

• *
Odgovori #665 : 21 Februar 2012, 15:55:13
odvisno, kaj je zate slabo. zame je zavrt, povsem podrejen pes, kakršnega dpobiš po CM zanič in povsem neuporaben. nekomu drugemu bo to idealen pes. pač. Sto ljudi sto čudi.
In kliker metode niso samo klikanje in hranca.

Vem zelo dobro kaj je klikanje in kako se ga izvaja, da pa je pes po CM-ju zanič in neuporaben je totalna dezinformacija. Res ne vem zakaj so ga tisti za katere je delal, priporočali naprej. Mogoče zato, da en mehiški kmet postane no.1 simbol za uravnovešenega psa in zato, da ga lahko predvajajo na NG-ju... kr tk, mal za zabavo...

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #666 : 21 Februar 2012, 15:59:43
Citiraj
Potem pa le pojdi, Davor, in nas vodi s svojim svetlim primerom in dejanji! 

ob vsej tej stroki in  dosežkih ne vem če bi slovenska kinologija preživela še enega ;D

dejansko kdor si prebere to temo lahko krasno prezrcali kaj je narobe z tem pri nas

Ogromno samohvale,  zveličanja "resnice" pravih metod, faušije, posploševanja in ega.... brez dvoma si kalsang rešila tako veliko problematičnih psov pred evtanazijo

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

whatever

• *
Odgovori #667 : 21 Februar 2012, 16:03:37
Ja, res, kdor prebere to temo, ostane šokiran. Nisem mogla verjet, ko mi je prijateljica povedala o tej temi. S komer koli sem se pogovarjala samo pozitivno razmišljanje o tem CM-ju, tukaj pa hladen tuš. Kar neki... samo da se pljuva, pa tudi če je brez potrebe.

kalsang

• *
Odgovori #668 : 21 Februar 2012, 16:11:13
Ne vem, če si whatever res prebrala tole temo, ker potem ne bi mogla priti do zaključka, da gre samo za pljuvanje iz potrebe, da se pač pljuva. Veliko je bilo utemeljenega, tudi pohvaljenega, in to s strani ljudi, ki že desetletja ne samo bivajo s psi, ampak z njimi aktivno delajo  in jih vzgajajo, imajo ogromno izkušenj in tudi rezultate na različnih kinoloških področjih. Samo pač niso na televiziji, to pa je očitno edino merodajno dandanes. ;)

Davor, tebi pa itak nimam kaj reč. Ker boš bezal do konca. To je pač tvoj šport. Spuščaš se v stvari, o katerih zelo malo veš, to celo priznaš, in veselo žališ tiste, ki imajo dosti več pojma o zadevah kot ti. Pač iz principa, ker si upajo oporekat populističnemu mnenju. Tak pač si, j$%#ga.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #669 : 21 Februar 2012, 16:22:36
Citiraj
ki imajo dosti več pojma o zadevah kot ti.

nemara, je pa vprašanje dokaj simpl, koliko problematičnih psov si / ste rešile pred evtanazijo?

Citiraj
tukaj pa hladen tuš 

mogoče kdo tle  aktivno dela z psi kakšno desetletje preveč  ;)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #670 : 21 Februar 2012, 16:30:51
Citiraj
da pa je pes po CM-ju zanič in neuporaben je totalna dezinformacija.

Odvisno za kaj ga rabiš. Nisem napisala da je zanič in neuporaben, napisala sem, da je zanič in neuporaben ZAME, ker potrebujem samostojne in samoiniciativne pse.
 In ja, lahko da veš, kako se klikne in kako se da potem nagradica, a to je še zelo daleč od poznavanja "kliker metod".

Citiraj
tak lep primer demagogije; dobro veš da je trenutno le eno društvo, ki lahko legalno to izvaja

Naka. sem napisala: če bi jih ločili in oddali TAKRAT (takoj po prvem resnem napadu, kar je bilo še pred Megličem). In prvič sploh ni nujno, da bi bili novi lastniki v Sloveniji, drugič pa TAKRAT obvezno šolanje po državnem programu ne bi bilo potrebno. PO TEM pa jih v TO šolo sploh ne bi vzeli (tako kot jih niso hoteli vzeti v nobeno drugo "uradno").
In mimogrede, ali so mi metode všeč ali ne ni pomembno, saj sem večkrat napisala, da to ali je neka šola dobra ali ne ni odvisno od metod, ki jih v tej šoli uporabljajo. Vsekakor pa psi iz TE šole ne pridejo ven zatrti in skrajno podrejeni kot od CM.

Lunette

• *
Odgovori #671 : 21 Februar 2012, 16:45:18
a Jej. Kaj vse nastane iz tega.
Res je moj namen bil samo opozoriti, da obstaja vsaj 100 metod dela s psom, ki so bolj prijazne psu. Lepo so bili zraven prilepljeni linki.

Res je da pač vsakemu leži določena metoda. In ja s klikerjom se da prevzgojiti težavne pse. Pri mojih postih so bili primeri...pak niso bili pogledani niti odobravani, ker niso pokazali nič atraktivnega. Ni bilo akcije. To pa je problem današnje družbe, vzgoje... Če ni akcije, če ni posnetka vojnega stanja in kriminalne glasbe zraven pač ni ok. To da se da marsikaj naučiti na miren, skuliran način tudi za psa pa je fantastka tistih, ki se gremo kliker.  ::) Ampak je pa treba poznat sistem - kliker ni klik+nagrada in podkupovanje do onemoglosti. To je sistem življenja s psom pri katerem pravzaprav sploh ne rabiš uporabljati klikerja. Kateri zahteva ogromno discipline. Če je komu pretežko pač ne rabi uporabljati tega.

Trenutno pri meni živijo 4 psi. Od tega samo 1 od njenega 9 tedna starosti. Ostali 3 so prišleki pri njihovi odrasli dobi -polni težav zaradi svoje zgodovine.  Eden od teh je še danes krepko zafuran zaradi starega sistema vzgoje, ki ga uporablja CM. No pa smo vse postavili na kulturno raven s pozitivno vzgojo. Ker smo očitno pokazali javnosti rezultat se je našlo nekaj ljudi, ki so začeli sodelovati z mano. Prav tako smo pse spravili tudi do raznih izpitov.

In, hej, lej, ni mi potrebno tu pisati ta pa ta Franceljnov pes je imel tak pa tak program, blablabla... In tudi mi ni potrebno tu promovirati Mojega dela, pa objavljati Moje metode, pa se iti Mojega egotripa - ker delam točno tako, kot dela precej veliko število ljudi po svetu. Tu ni nobene tople vode odkrite. Priloženi so marsikdaj linki avtorjev. Tako, da na osebno raven ne želim z nikomer.

Še manj propagiram agility kot edino možno vzgojo psa. Še zdaleč ne, ker marsikateri pes ni telesno sposoben tega treninga. Promoviram pa katerokoli obliko dela s psom. Tisti, ki imajo pse, ki ne potrebujejo dodatne zaposlitve so lahko gladko malo srečni, da imajo pse, ki ne razmišljajo. Teh pa je žal malo. Za samo ukvarjanje psa niti ni potrebno v KD če to zmoreš sam doma. Zakaj pa ne. Literature je dovolj. Interaktivne šole so tudi. To pa je namen forumov, a ne? Dajanje informacij, kaj in kje je dosegljivo za preizkusit.

Žal pa v preizkušanju CM metod ne vidim nič dobrega, ker še nisem videla oddaje kjer nebi psa obrcal ali zadavil. Določen del njegove knjige je še zanimiv za prebrat - ampak tudi on pri tem ni odkril tople vode. To da njegovi psi čez dan dosežejo 8 ur aktivnega gibanja, da postanejo uravnoteženi je star rek : zmatran pes je priden pes.

Če gre pa komu v nos to, da sem večkrat omenila kaj in kdaj je kdo počel (jaz ali CM) je pa treba znat prebrat in ne obračat besed - takrat ko smo že nekateri (ne samo jaz) skužili, da tak sistem ni ok za psa in preizkusili druge metode dela je on šele začel davit pse na bodečki. To je kronološko več kot dokazljivo. Si samo prebereš njegovo knjigo in malce pogledaš naše kinologinje, ki so uspešne v svetu. Eni so se razvili eni pač ostajajo na mestu. Sedaj upam, da ne bo plaza kritik o težavnih in ne težavnih psov. Zagovarjam teorijo da težavnih psov ni so pa težavni lastniki.

Si pa želim da bi po svetu hodilo čim manj zatrtih psov, ki jih žal poznam zaradi uporabe starih metod. Prav ošpice dobim, ko vidim mimoidoče obrcavat pse in z navdušenjem razlagajo, da to je pa CM metoda. Čez par mescov pa že cvilijo kak je pes nemogoč. A bejž no.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

whatever

• *
Odgovori #672 : 21 Februar 2012, 18:18:33
Joj, hvala Lunette in vsi ostali, da ste nas razsvetlili glede vsega, prav primitivno se počutim, ker mi je všeč metoda CM..... nak, tako kot pravite tukaj nekateri, prav nič me ne sekira to dogajanje v tej temi, ker jaz tudi vem, da sem dober lastnik svojem psu in poznam veliko ljudi, ki nikoli, ampak nikoli niso videli mučitelja v CM-ju, kvečjemu se vse več ljudi fajn nasmeje, ko jim pošljem link do te teme ali jim povem, kaj se vse tu piše.
V glavnem moj namen ni bil da bi se kregala ali koga žalila, btw, Lanabela, zelo dobro poznam kliker in pozitivno vzgojo, ampak tega ne nameravam bilo komu tukaj dokazovati, tako ali drugače. Ravno tako vi ne rabite nasprotno. Moj namen tukaj je bil izraziti svoje mnenje in zaradi tega se niti malo ne počutim kruto, še manj da sem mučitelj. Če pa je ta tema višek vašega dnevnega ali tedenskega dogajanja, pa dajte si duška. Meni je CM všeč, njegove metode zanimive in izvirne, nimam nič proti klikanju, kvečjemu zelo dobrodošlo, če le deluje.

Lunette

• *
Odgovori #673 : 21 Februar 2012, 18:36:59
whatever, ni za kaj  ;D lepo da si dobra lastnica svojemu psu. To je vendar bistvo lastništva psa. Če le pravilno razumeš CM povdarjanje, da pes rabi gibanje, disciplino in naklonjenost (v tem vrstnem redu). Mislim, da se pri tej točki njegovega razmišljanja prav vsi strinjamo. Samo povdarjamo nekateri, da naj ljudje doma sami ne izvajajo njegovih ''prizemljitvenih'' metod šolanja. Žal prevelikokrat lahko podrejanje (alfa roll) v nepravi situaciji privede tudi do ugriza ali pa preveč potlačenega psa. Samo to in nič več. Don't do this at home. Kar pa se žal prevelikokrat dogaja v praksi.
Če pa se samo na kratko vrnem na gibanje, disciplino, naklonjenost - to pa je eden glavnih temeljev bilo katere vzgoje psa, kjer ni potrebnih alfa rollov.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #674 : 21 Februar 2012, 18:55:43
Problem je v tem ker znalci začnejo razpravljat o BOLJŠIH metodah  ;) . Nič drugega. Zame stvar ni tako preprosta, ampak ker obvladate.................... vsekakor uživajte v boljšem  8)

Lunette

• *
Odgovori #675 : 21 Februar 2012, 19:42:22
Ja seveda. Saj zato pa smo tu, da podamo svoje mnenje in pokažemo še druge avtorje. Ni vse v ''moji metodi'' ker je psihologija kar zapletena reč in je že prava poplava obstoječih knjig, tečajev, trenerjev (tudi interaktivnih)... uh tega je toliko, da smo mi vsi skupaj na tem forumu pa CM zraven kapljica v morje znanja v svetovnem merilu.
Pa vendar je v prvi vrsti pomemben tu pes in njegovo počutje ob uporabi bilo katere metode. Je le živo bitje, ki si ni samo krivo, če ima kret*%$ za lastnika. Torej psom prijazne metode so samo po klasični logiki v prednosti. Če pa komu ustreza psa iz gat stresit pa tudi prav. Tudi to je lahko način dela.
OH uživanje ob dobrih metodah je pa vsekakor zagotovljeno.  ;)
Kar je seveda najboljša kombinacija - Vesel pes - vesel lastnik   :-*
Enostransko pak ni uravnoteženo - in z besedo uravnoteženo se tudi strinjam z CM. Tako, da nekaj strinjanja z njemu pa vendarle imam. Problem je samo v tem, da velikokrat vidim bolj egocentrična dejanja kot pa obojestransko koristna. In vesela sem, da jih ne vidim samo jaz.  ;) Ampak, ja, mi kot tini mini prispevek pesjanarstva na svetu smo srečni, ker smo skupaj.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #676 : 22 Februar 2012, 15:30:47
Citiraj
Problem je v tem ker znalci začnejo razpravljat o BOLJŠIH metodah

Če primerjamo tri omenjene skupine metod med seboj, vidimo, da so vse učinkovite, če se pravilno izvajajo.

V prvo skupino damo lahko CM in vse ostale metode, pri katerih se konfliktnim situacijam ne izogibamo ampak jih celo namenoma izzovemo, zato da lahko psa korigiramo. Pes je povsem pasiven element, na tak ali drugačen način ga prisilimo, da se podredi in preneha z za nas nesprejemljivim vedenjem. Dobra stran je, da so rezultati vidni zelo hitro, da zadeva zgleda atraktivna in preprosta, zadaj ni neke hude teorije v katero bi se morali poglabljati lastniki. Slabe strani so pa da so te metode nevarne. Lahko pride do ugrizov - celo veliki mojster CM jih je fasal pred kamerami, kolikokrat brez kamer kdo ve, in celo njemu so se dogodili množični pasji pretepi, ki jih je sam izzval (pred kamerami, kaj se dogaja ko ni kamer, kdo ve). Koliko je bilo pogriženih lastnikov psov, ki so se sami doma igrali CM (opozorilu naj tega ne počnejo navkjub) kdo ve. No za par konkretnih ugrizov in množičnih pretepov, ki so jih izzvali naši  wannabe CM vem. Če zadeva uspe, dobiš zatrtega in  podrejenega psa, kar je lahko + ali - , odvisno od tega, kakšnega psa bi imel rad. Vsekakor pa te metode psom niso prijazne in lahko pustijo zoprne posledice, ki jih je težko popravljati.

V drugo skupino bi dala metode po sistemu Nič ni zastonj ali Okoli riti v varžet, pri katerih se konfliktnioh situacij izogibamo in hkrati gradimo medsebojen odnos med psom in lastnikom, lastnik si utrjuje avtoriteto skozi delo in sodelovanje s psom, pa seveda z doslednim upoštevanjem tistih 10 pravil. rezultati so vidni šele čez nekaj časa, metode niso za videt prav nič atraktivne, pes je tudi tu pasiven element in tudi tu delamo na tem, da dobimo podrejenega psa. Je pa zadeva vseeno psom veliko bolj prijazna, varna in če je lastnik dovolj discipliniran zelo učinkovita. Od lastnika zahteva urejenost in samodisciplino, nekega silnega miselnega napora pa pri vsem skupaj ni. Za lastnike, ki jim pes leze čez glavo, pa niso tako zelo nesposobni, da si ob nekaj pomoči od zunaj ne bi znali sami pomagati še najbolj priporočljiva.

V tretji sklop pa bi dala metode, ki temeljijo na kliker sistemu - jih je več, se med seboj precej razlikujejo, ene je moč kombinirati med seboj, drugih ne, njihova skupna lastnost pa je, da so psom prijazne, da so psi aktiven element, da ne temeljijo na principu dominance/podrejenosti. So zelo učinkovite, vendar mora lastnik poleg poznavanja psa in predvidevanja njegovih reakcij biti tudi spreten (ključen je dober timing), iznajdljiv (ne moreš delat po nekih ustaljenih shemah, ampak gre z vsakim psom drugače) in mora imeti nekaj teoretičnega znanja.  Ljudje, ki so uspeli zamočiti svojega lastnega psa s temi metodami ponavadi ne pridejo nikamor, za take, ki znajo in popravljajo pse, ki so jih pokvarili drugi, pa dajejo definitivno najboljše rezultate.

In še nekaj, kar se ponavadi pozablja: tudi če se greš rehabilitacijo, prevzgojo ali vzgojo s pozitivno motivacijo, to ne pomeni, da v določenih situacijah ne boš uporabil sile. Se sicer takim situacijam izogibaš kolikor mogoče, a celotne okolice ni mogoče imeti vedno povsem pod kontrolo. Bolj ko si spreten, manjkrat prideš v nepredvideno situacijo.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #677 : 22 Februar 2012, 15:40:21
Pa še to. Tistim, ki verjamejo samo temu, kar se godi po belem svetu, po možnosti v Ameriki in je moč videti na TV: V seriji Dogtown je moč videti rehabilitacijo odpisanih psov, tudi najtežjih primerov s pozitivnimi metodami, nekaj je tudi kliker sistema, pa delo s pomočjo drugih psov, pa uporaba elementov iz agilitija.......Vendar zadeva ni kar prinešena na mizo in postrežena kot v dog vispererju, v oddajah je prikazano vse mogoče, način dela s psi pa lahko napaberkuješ košček v tej epizodi, košček v drugi....

Lunette

• *
Odgovori #678 : 22 Februar 2012, 16:30:01
Tale Dogtown morm pa zbrskat  :) me zanima.
Drugače pa smo pregledali komplet serijo Top Geara (polar edition). Smeha za ene par dni naprej in nekaj nazaj  :D Dobra tale ideja od Damayanti.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

damayanti

• *
Odgovori #679 : 25 Februar 2012, 09:49:47

Drugače pa smo pregledali komplet serijo Top Geara (polar edition). Smeha za ene par dni naprej in nekaj nazaj  :D Dobra tale ideja od Damayanti.

Dobra a ne  ;D?
Ni vsa poanta celotne pasje vzgoje  s pozitivno motivacijo psa naučit, da more dat prednost lastnku na kavču  >:D
So še kakšni drugačni psi na svetu  ;D

pa motivacija s  kajtom pred njimi. ;D
Ampak unadva sta bila pa tud... skret sta imela svetoven :o :D :D

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

Lunette

• *
Odgovori #680 : 25 Februar 2012, 10:04:03
 :o Zmagale so mi priprave na ekspedicijo. Un čof v vodo, pa poskusi smučkanja...  :o :o :o

Ja in so drugačni/ različni psi. To da so polarci mi lepo aplicira na uno zgodbico od CM da so to izredno dominantni in človeku j$%#&%$ veterni psi in bla bla bla...pa res zanimivo kako lepo sodelujejo s človekom v ''naravnem okolju'' (tam ko jih spustijo pa vseeno veselo pritečejo nazaj). Glede na ekstremne razmere bi človek pričakoval, da bi se 10 psov mirno obrnalo proti 2 človečkim, pa jih zdominirali, si jih podredili (in potem bi dva človečka morala peljat na sankah 10 kužov  >:D ). Ko so tok dominantna pasma namerč, pa še psi itak skoz razmišljajo kako si človeka po pasje podredit pa to.  :P

Ne moreš verjet da so sposobni sodelovanja na oprsnicah in ovratnicah ter ne na zajlah za davljenje. No v bistvu se mi tu zdi, da paše razmišljanje od Zaka - Psi so bili ustvarjeni za to, da s človekom sodelujejo in mu ne dominirajo.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

damayanti

• *
Odgovori #681 : 25 Februar 2012, 10:43:48
Kot sem že rekla enkrat pred časom. Te   oddaje so meni kot nekakšni reality showi... daleč od tega kaj v resnici določeni psi so.
Meni so take oddaje kot so razno razni ameriški show nasveti takih in drugačnih    brezvezni.
Ker je vse domala skoncentrirano na razvajena hišna ščeneta katerih lastniki so eni levaki.
Edino  oddajo o psih  katero sem res gledala je bila pred šasom na kanalu " chase". Mi je pač zanimivo to da  se psa vzgaja tud v tej smeri za katero je bil ustvarjen( lovski, vlečni, pašni itd) in ima ta vzgoja dejansko tudi nek namen
Sem se pa včeraj zvečer vrnila iz poslovne poti. "Balkan"  ;)
tam bi tud marsikateremu behajvioristu odpovedalo vse znanje o pasji naravi.
To je pa druga skrajnost :-X. Za kakšne take ,ki so mišljenja da je  pes "kužek"  ni ravno prizor za pogledat..

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

barbara10

• Vzreditelj
  • *
  • Moji musketirji in cebelice...

Tasha.W

• Gost
Odgovori #683 : 07 Marec 2012, 15:07:44
Joj, hvala Lunette in vsi ostali, da ste nas razsvetlili glede vsega, prav primitivno se počutim, ker mi je všeč metoda CM..... nak, tako kot pravite tukaj nekateri, prav nič me ne sekira to dogajanje v tej temi, ker jaz tudi vem, da sem dober lastnik svojem psu in poznam veliko ljudi, ki nikoli, ampak nikoli niso videli mučitelja v CM-ju, kvečjemu se vse več ljudi fajn nasmeje, ko jim pošljem link do te teme ali jim povem, kaj se vse tu piše.
V glavnem moj namen ni bil da bi se kregala ali koga žalila, btw, Lanabela, zelo dobro poznam kliker in pozitivno vzgojo, ampak tega ne nameravam bilo komu tukaj dokazovati, tako ali drugače. Ravno tako vi ne rabite nasprotno. Moj namen tukaj je bil izraziti svoje mnenje in zaradi tega se niti malo ne počutim kruto, še manj da sem mučitelj. Če pa je ta tema višek vašega dnevnega ali tedenskega dogajanja, pa dajte si duška. Meni je CM všeč, njegove metode zanimive in izvirne, nimam nič proti klikanju, kvečjemu zelo dobrodošlo, če le deluje.

S tem se strinjam :) Mene so tudi v tej temi zasaluli takoj ko se omenila da mi je CM všeč, pa sem potem raje utihnila  :-X

Hugo.Boss

• *
Odgovori #684 : 11 September 2012, 20:30:30
BTW na tistem posnetku, kjer trdite, da psa davi, se men ne zdi, da bi ga davil. Res ne. Pa ponavadi me pogreje, če kdo z živalmi grdo dela.

Jaz ne trdim, da je Cezar Milan najboljši - pač vidi se mu, da ima izkušnje s psi in da je z njimi delal res veliko, kar verjetno še marsikdo drug. Pač si je on naredil s tem dobro reklamo, ker je dejstvo, da prej ni bilo neke take oddaje, vsaj ne zanimive na tak način. Oddaja je inovativna, v bistvu... Marsikomu pa mogoče celo prav pride. Oddajo pogledam, ker mi je zanimiva, čeprav trenutno nimam psov in ko ga bom imela, bo ravno tako šel v pasjo šolo, tudi če sem že te stvari kdaj dala skozi. Ne trdim, da vse vem, daleč od tega.

Je pa to, se ve - en sam marketing. Namen je bolj, dobit čim večje število gledalcev. Tako kot je npr. bil tud Jamie oliver popularen, pa nima pojma o kuhanju, ko smo že pri tem  ;) Pa tako kot je Top Gear najboljša oddaja o avtomobilih, pa ravno ni za kakega inženirja, ko bi hotel ne vem kaj izvedet, ker ni toliko strokovna, je pa ful zabavna. Danes itak uspeš samo z dobrim marketingom, pa si lahko še ne vem kako dober, brez tega ne gre. Je pa jasno, da na TV bodo za tako oddajo izbrali človeka, ki je karizmatičen, ima neke igralske sposobnosti, ostalo je tako - postranskega pomena... Pač, tega se je treba zavedat. Je pa jasno... Amerika je čisto nekaj drugega, kot TV pokaže.

Me pa nekaj moti - a sploh vidite koliko je zlorabljenih živali na splošno že samo v Sloveniji, pa se nič ne naredi? Začet bi morali pri resih stvareh, ne pri malenkostih. Ko že ravno rešujem ene potepuške mačje mladiče, ki jih nihče noče vzet in prevzet odgovornosti - lahko samo povem, da sem že vse preklicala, obvestila, od VURSa, občine, zavetišč - nihče  še ni prišel po te mačke. Traja že kakšen mesec. Po nekaterih občinah je to urejeno, pri nas pa žal ne. Sama sva plačala veterinarja za mačke, ker bi sicer ena sigurno poginila. Obstajajo zakoni ampak ugotavljam, da se jih pa čisto nihče ne drži. Na koncu se bodo spet razmnožile, pa po možnosti jih bo kak kmet dobu in utopil, ostale, ki bodo imele srečo, se bodo naprej razmnoževale in kaltile okrog.

Hugo.Boss

• *
Odgovori #685 : 11 September 2012, 20:38:16
Pa še nekaj - sama imam sicer pedagoško izobrazbo in tudi pri vzgoji otrok je milijon različnih pristopov, s katerimi se eni strinjajo, nekateri pa ne. Eni delujejo, drugi ne. tisti, ki ne - mogoče delujejo pri kaki drugi osebi. Isto je pa z živalmi. V bistvu je pri vzgoji tako... veliko enih teorij, ki so nekatere pokvarile cele generacije, sam eni še kar trdijo svoje... Pa tudi ljudje, ki zagovarjajo, da se otrok ne sme niti kaznovat, kaj šele tepst... No in to - da se ne sme kaznovat, je men največja neumnost... No, tepla jih ne bi, to je res brezveze - čeprav te včasih prime, da bi koga >:( (tašča jih je sicer tepla, ker so jih takrat vsi  :D pa so tud vsi ubogali, pa vseen jo imajo zdaj radi, hehe )Pri živalih je sicer drugače - ker je drugačen način učenja, pogojni refleks in niti ne bi razumele. Pri človeku je pa to nenaravno - glede na to, da pa prideš v življenju v take situacije, kjer boš sigurno enkrat doživel tudi negativne stvari.

Lunette

• *
Odgovori #686 : 12 September 2012, 08:47:05
Mhm of cors. Pes visi na ovratnici s svojo maso tam ene dobre pol minute. Jezik mu pomodri. In ko se ''preda'' obleži na tleh. Seveda. Ker mu zaradi tega izstopi penis iz ''žepka'' je pes strašansko dominanten. Ja. Tega ne počnite doma al kako že. Pa glede na to, da psi prav tako čutijo bolečino kot ljudje... no ne na sebi tega sprobat, ker se zna grdo končat. Čvrsta vrvica okrog vratu (specifično pri ušesnih kanalih) in dobre pol minute obešeni na svoji lastni masi v zrak.  ;) Razen če si mal mazo...
Vsekakor se strinjam, da ima dobro reklamo, marketing in da je atraktiven. Ampak SO bile in so še druge oddaje ampak žal niso tako gledane, ker dejansko pokažejo kako se dela na miren način. V povprečju se v kinu tudi pogleda več akcijskih/kriminalnih filmov kot pa kakšnih dejanskih dokumentarcev ali vsaj kakih potopisov. Pa to še vedno ne pomeni da je OK da doma izvajamo ''akcije''.

Edino vesela bi bila če bi tisti napis ''ne počnite tega doma'' bolj izpostavili. Bi bilo super, ker ljudje to dejansko preizkušajo doma. V najboljšem primeru brez učinka. V povpreču pokvarijo v osnovi pridne pse. So pa primeri, ko pes gre v večna lovišča, ker je nazaj ugriznu pri raznih alfarolih. Da ne omenjam manjših poškodb, ker se prešvoh ljudje spravijo klečat na premočnega psa.  ::)
Saj če bi ljudje upoštevali samo njegove nasvete, da pes rabi gibanje in red - bi blo super. Dejansko zmatran pes je pridn pes. Ampak zmatrat se ga da brez zatiranja. Ter seveda, da ne pozabim omenit, da zatiranje in aktivnost s psom, ki ga utrudi nimata niti pikice skupnega.

Fajn bi pa blo (tudi zaradi otrok) da se začne ločit definicije ''zavijanja v vatko - učenje s pozitivo - učenje s kaznijo'' Obstaja recimo pozitiven stres. Sicer lepša oblika besede za negativne motivacije ampak v osnovi predstavljen drugače - torej brez kazni do zavedanja, da neka stvar škodi (ali vsaj ne prinaša koristi) in se jo je pametno izognat.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Lunette

• *
Odgovori #687 : 05 Oktober 2012, 18:54:35
ok v google iskanje slikc vtipkaš ''dog body language fear'' pa dobiš eno od prvih zadetkov tole
http://drsophiayin.com/blog/entry/dog-bite-prevention-week-poster-on-the-body-language-of-fear-and-aggression
Ena taka super ''slikanica'' ki jo razume praktično vsak otrok. Kako izgleda prestrašen pes. In potem vidiš psa, ki se umika. Noče konflikta. Prosi za prekinitev dejanja, ker je zmeden, prestrašen, nesiguren.
Pol pa naletiš na yutubu na tole:
http://www.youtube.com/watch?v=RDb-wsQzAeI&feature=plcp
Hja kaj naj rečem...sploh na koncu mi zmaga stavek ''od kje je pa tole prišlo''...kao strokovnjak s področja pasje telesne govorice pa to lalalalalalala... :P

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

all_

• *
Odgovori #688 : 06 Oktober 2012, 12:26:43
Jaz ne vem kako lahko ljudje-lastniki na posnetku zgoraj samo gledajo vse skupaj. :(

Lunette

• *
Odgovori #689 : 08 Oktober 2012, 08:37:41
Jaz pa ne razumem da ljudje kot 1. niti ne precenijo težave in psa takoj označijo za agresivnega in kot 2. takoj na prvo žogo kličejo nekoga ki je kralj samopromocije ter 3. da to tretji ljudje doma potem izvajajo.
Ej ko bi si ljudje vsaj potem ko imajo psa doma (če že ne prej) pogledali kaj je telesna govorica psov. Pa ne premorejo dlje od tega ''pes maha z repom - vesel''...
Niti me ne zmoti na posnetku to da ga je rahlo brcnil med ugrizom (takrat pač nekaj narediš da spusti)...krepko me zmoti to da psa provocira do te meje da mu ga spipa provokacijo, po prvi reakciji nadaljuje in potem skrajno strokovno izjavi, da nima pojma od kje je tole priletelo. A hkrati ni osnovnega znanja o pasji govorici pokazal. S svojim frisekom pa vse ljudi prepriča kok je pes čisti bavbav, ki je očitno skrajno nepredvidljiv. Pes je že v štartu hotel stran in se je odmikal.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.