Krdelo je moč koristno uporabiti za rehabilitacijo psa, vendar prvič tisto, kar ima CM ni krdelo ampak velika skupina pasjih posameznikov (krdelo je urejena skupina z lastno hierarhijo in delitvijo dela, do česar v CM skupini ne more priti, ne samo zato, ker tovrstno povezovanje psov sistematično in dosledno zatira, ampak tudi zato, ker je skupina za kaj takega absolutno prevelika) in drugič - načini, na katere nesocializiranega psa uvede v krdelo so včasih taki, da mi gredo lasje pokonci (da recimo trdo prime prestrašenega psa in potisne njegovo rit v drugega psa, pa še kakšen podoben prijem bi se dalo najti) So se mu že zgodili množični pretepi (čeprav ima na strateških mestih spravljene pomočnike, ki posežejo vmes, če zagusti) in pobegi. Kaj se zgodi, če tovrstno socializacijo uporabijo oponaševalci, ki nimajo niti primernih psov, niti poznavanja pasjih reakcij niti CM refleksov, smo pa tudi že videli (in bi skoraj stalo psico, ki so jo "socializirali" življenje)
Lej, ne bom 100tič, da VEM, da pes ni volk. Menda je ja jasno, zakaj pse povezujemo z volkovi.
Poglej. Logično, da to ni čisto pravo krdelo. Niti ne more biti. Pravo krdelo se formira v naravi, oziroma ga formirata par volkov. Stvar je kompleksna, ker so v tem njegovem peku različni psi, različnih pasem in različnih izkušenj. Mislim, da niti eden razen Juniorja ni s Cezarjem od malih nog. To so pomembni podatki. Kako jih pa on pošlihta je pa za moje pojme mogoče res pretirano, kajti vsi ti psi bi se zmenili med seboj, tudi brez njega, ampak verjetno bi bilo grdo. Če recimo pittbull odloči, da bo pošlihtal jazbečarja. Zato njegov pristop razumem. S tem, da zatira povezovanje se ne morem strinjati. Če opazuješ te pse, njegove. Imaš namreč pretirano mnenje o tem, da so vsi ti psi njegovi. Veliko jih je na rehabilitaciji, ker ima pač takšno tehniko, da rehabilitira več psov hkrati. Tudi tu se mi je postavljalo vprašanje ali je to prav, pa spet pridem, do tega, da ima stvar dve plati. Je prav in ni prav. Dodala bom sam še to, da v naravi je izključno od habitata odvisno koliko veliko krdelo tvorijo volkovi. Pri nas smo včasih imeli (v Bosni še vedno recimo imajo) večja krdela od 25-28 osebkov. Zdaj, pri nas, imamo do 5 volkov (trenutno jih imamo 3 krdela). Krdela se znajo tudi združevati, sploh, če kdo od vodji pogine in v krdelu ni primernega samca/samice. Zmotno je namreč, da se par kar tako formira. Samica je vedno bolj glavna in izbira.
Kar se tiče rinenja riti v nos drugemu psu, ti bom povedala iz svoje izkušnje. Moj pes ne pusti samcem, da ga vohajo, sploh jim ne pusti za hrbet. Hoče vedno dominirat in prvi vohat. Meni je to najedalo, čeprav vem, da je to posledica napada psa nanj. Klicala in delala sem s 3 različnimi strokovnjaki pri nas v Slo. Vsi trije so prišli do zaključka, da se mora to nehat in, da ga je potrebno izpostavit neškodljivemu psu, da ga povoha. Najprej se je drl k da ga koljem, ker ga je bilo strah, ko pa je minilo je pa sam začuden gledal. od takrat ni problemov. Pusti se vohat. Tako, da psi, ki živijo z nami ljudmi, ki smo zlo nenaravni, neznajo upoštevati hierarhije, ne znajo se obnašat (ne znamo) in pes, ki je sproščen z ravnim repkom, ki mu binglja, sproščenimi uhlji itd..ta je ne bo skupil, ker se bo znal podrediti. Znati se podrediti je pomembno, ne sam za psa-to velja za vsa živa bitja.
Kar se tiče pretepov, to je logično. To niso psi, ki so jih socializirali ljudje, ki so sposobni vodniki, to nam je vsem jasno. To,da ima pomočnike je fajn, če ne drugega, ljudje se bodo učili, kako ravnat, ko se psi stepejo. Jaz sem včasih zmrznila in sem ugotovila, da to ni dobro. Zdaj se znam postavit, čeprav moram priznat, če vidim kakšnega "močnega psa" še vedno nisem stabilna. Pomembno je pa tudi razumeti razloge, zakaj se mu je kateri pes stepel.
Če pa kateri človek oponaša Cezarja, nimam sploh komentarja. Jaz nisem dirkač formule ena, zato teh voznikov ne oponašam na cesti. Sam to bom napisala.
Iz več razlogov. Glavna dva pa sta, da je tak način dela nevaren, da se stanje lahko zelo poslabša in iz banalnih težav kot je recimo čuvanje hrane ali zaganjanje proti drugim psom pridela psa, ki grize ljudi (za človeka, ki "niti povodca ne zna držati izjemno prijetna situacija). Veliko vprašanje je, ali bo lahko lastnik, ki "niti povodca ne zna držati" na dolgi rok lahko obvladal na ta način ukročenega pa.
Bistveno varnejša, trajnejša in tako za psa kot za lastnika prijetnejša pot je, da namesto izzivanja konflikta in posledično kaznovanja psa, dela tako, da se konfliktom izogiba in se nagrajuje pravilno vedenje. Izzivanje napake je sicer tudi uporabna zadeva, a naj bi se uporabljala izjemoma in ne kot pravilo. V situacijah, ki niso nevarne.
S tem pojasnilom se strinjam. Ampak, verjetno Cezar misli veliko drugače, kot reče ljudem, ker pač ima, kot oseba, ZELO visok nivo komunikacije, ki ga jaz (pa vadim yogo že 5 let vsak dan) ne zmorem. Namreč, nisem ga še videla, razen v res izjemno nevarnih primerih, ljudem reči, da pes ni za njih, ali da tak pes ni za njih. Vedno je nežen in prijazen, medtem, ko bi jaz kakšni "mamici" s čivavo, ki grize vse in vsakogar zelo hitro pokazala zjale. Če kaj cenim pri njemu, cenim to, da je zna komunicirat še s takim debilom. On verjetno naredi kar je v njegovi moči in zna priznat tudi poraz (spomni se scene, ko ni našel načina, da bi psica jedla, kako otroško vesel je bil, ko mu je lastnica pokazala, kako to počne ona). To zelo cenim, da zna videt in poslušat.
Strinjam se tudi s tvojim predlogom o pristopu glede konflikta, ampak verjetno veš, da so to (običajno) problemi, ki so pri teh psih (ljudeh) vsakodnevni. Par, ki ne more iti spat, ker jim pes skače po kljuki in se nagravžno dere, verjetno ne more izognit se spanju a ne? Psu je (moje mneje) potrebno pokazat, da si takšnega vedenja ne želiš in pes ti bo sledil. Samo pokazat mu moraš, kateri način izbereš je pa odvisno, kakšen je problem a ne? Sam Cezar pravi, da pristop niti ni važen, važen je dober rezultat. Mislim, da Cezar točno ve, kaj je nevarno in kaj ne.
prvič: pes ni volk (nekateri psi se z drugimi psi v krdela spoloh ne povezujejo tudi če živijo skupaj in jim ljudje povezovanja ne preprečujejo, pri tistih, ki se povezujejo v krdela pa je ureditev prožna in ne moremo govoriti o kakšni popolni podrejenosti)
Kdo spet pravi, da je pes volk. dajte prosim, imejte prožno misel. vemo kako in kdo so pasji predniki. ne bi o tem res ne. Povezave pasjega krdela (če je sploh možno govoriti o krdelu) so bistveno drugačne, kot so tiste volčje. To pa zaradi enega samega razloga. Niso naravne. V naravnem krdelu se vse vrti okrog hrane, pri pasjem pa človek gre v štacuno in kupi brikete. Hrani, vodi pse...praktično ima vse vloge človek, pri volčjem krdelu so naloge razdeljene in zato hierarhija popolna. Medtem, ko pes doma (oziroma psi v pasjem krdelu) so povezani in se povezujejo, sam, da mi te vloge ne vidimo najbolj jasno.
drugič: vsi psi razen tistih, ki v mladosti niso imeli nobenega stika z drugimi psi, vedo, da ljudje niso psi in nikakor ni njihov življenski cilj prilesti čim višje v družinski hierarhiji.
hmm, premisli...koliko kakšen pes sploh živi v krdelu in se je tam skotil in bival, ter kakšen bi bil tak pes v primerjavi s psom, ki ga človek kupi 8 tednov starega od vzreditelja. če ne drugega, poglej potepuška krdela. prejšnji mesec sem jih v grčiji opazovala. hranila sem potepuško psico, brejo...jedla je in takoj se je nabralo njeno krdelo (to krdelo sem skos hranila, ker si ne morem pomagat- za pse bi dala vse), ki mu ni pustila hrane, noben ni upal niti blizu...eden mlajših je bil pogumen pa mu je pokazala zobe in čao. Torej pasje krdelo (zaradi življenjskega okolja) ni tipično krdelo. Vloga človeka pa je nadrejena psu, ker mu človek daje hrano. Tako, kot alfa samica (pustimo ali izraz velja ali ne) je prva in pusti hrano krdelu, zato ji je krdelo podrejeno. Zaradi tega je pes človeku podrejen. Veš kako sem to ugotovila. Ta psica iz Grčije ljudi ni jebala 5%. Sploh se jih ne boji, niti jih ne spoštuje. Če je nočeš ravno hranit, pobožat je ne moreš, ker takoj da znak, da bo grizla. Pa ne od strahu, ker se ljudi ne boji...ampak zato, ker nima respekta do človeka, kot ga ima pes, ,ki živi 24/7 s človekom.
Dodala bom sam še nekaj. Naši psi imajo (običajno) samo eno vlogo v krdelu na izbiro. Vlogo izvidnika. Izvidnik pa ima dve nalogi. Prvi pregleduje teren, opozarja krdelo in gre prvi v obrambo. Pri volkovih recimo velikokrat prvi celo hodi. Ravno zaradi tega imajo psi težave v medsebojni komunikaciji itd...
tretjič: tudi za naravna krdela volkov zgornja trditev ne drži. Opazovanja, na katerih sloni mit o Alfi in popolni podrejenosti ostalih temelji na opazovanju umetnih volčjih krdel. Sam avtor, ki je ta izraz (alfa) vpeljal, je svoje stališče z leti v skladu z novimi spoznanji povsem spremenil.
zato, ker je na ta način moč butaste lastnike spremeniti v sposobne lastnike, ki se naučijo s psom sodelovati in znajo zgraditi dober odnos s svojim psom na podlagi medsebojnega spoštovanja in zaupanja in ne na podlagi strahu pred kaznijo in popolne podrejenosti
Oprosti, ampak nekoč sem ti že povedala, da poznam življenje volka, tudi zakaj ga poznam sem ti povedala. Ne pišem dolgi komentar brezveze. Če pogledaš živali, ne sam volkove, tudi druge, ki živijo v krdelu je popolna podrejenost prisotna. poglej leve. Levu so vsi podrejeni, ko pride k samicam se mu vse podredijo. Ne vem sicer kako dojemaš podrejanje, ampak to ni samo vreči se na hrbet in dati tace narazen. Tudi sloni komunicirajo isto, tudi gorile itd...In ta podrejenost ima pomen, ima smisel. Lev brani samice in mladiče z življenjem, isto silverback pri gorilah, medtem ko pri slonih vodilna samica vodi trop k hrani, vodi itd...Ta podreditev v naravi ni iz strahu, ampak je samo znak "zaupanja". Povezana je tudi s hrano, lovljenjem hrane itd in tudi z varnostjo. Kot bi te živali vedele, da so v tropu bolj varne (zato so hierarhično urejeni tropi).
To, kar si napisala o o strahu pred kaznijo in podrejenost ne gre eno z drugim. Osebno mislim, da pes, ki ga je strah sploh ni podrejen, ampak ga je strah. In ne to ni dobro, ampak Cezar tega ne uči. Nisem še videla, da bi se kakšen njegov pes ulegel in tresel, ko ga vidi. Medtem ko sem to pri naših trenerjih že videla. In ja- tudi sama to ZELO obsojam.
In ne, nisme takšen optimist, kot si ti. Ljudje, ki niso za pse in ne znajo izbrati sebi primernega psa in si niso pripravljeni dopovedat, da potrebujejo pomoč, da drugi vedno več kot oni, ker pač to delajo in znajo...za takšne ljudi nimam upanja. Dokler bo kakšna blondinka s čivavico v torbici, takšnega upanja ne bom imela. V tem je razliko tudi med menoj in Cezarjem...tudi on misli, da lahko pomaga narediti svet boljši.
Se opravičujem, ker sme bila dolga