Cesar Millan

Urška · 419638

kalsang

• *
Odgovori #720 : 22 Oktober 2012, 08:44:08
ok, razumem tole kar pišeš, ampak pojasni, če že navajaš...zakaj kaj ni dobro in koliko veš o tem.

Zakaj bi moral CM silit butaste lastnike (ki še sami ne zmorejo zase umske zaposlitve), da umsko zaposlijo psa? Osebno mislim, da naredi to, kar lahko in kar se ZAHTEVA od njega. Ljudje pač niso vsi isti in enim se še na sprehod ne da. Bil je primer v oddaji, ko je bila poleg strokovnjakinja za vedenje volkov, ki je obsodila CMa in tek na tistem sobnem tekaškem traku, češ, da tisti človek, ki  nima časa za psa, naj ga nima (zahtevala je 4 ure gibanja za mešanca z volkom). CM se strinja z njo, ona pa ne razume, da na tem svetu ima lahko psa vsak (pustmo izjeme) in mu ni potrebno zadovoljevati pasje potrebe in je trak bolje, kot celodnevno sedenje v boksu.

Zakaj ti način vključevanja krdela v rehabilitacijo ni všeč?
Nič, kar lastnik noče CM ne dela, vsaj videla v oddaji in ob prebiranju knjig nisem zasledila. Biti v krdelu je naravno psu, ravno zaradi tega pes dobro shaja s človekom. Poleg tega krdelo zlo fajn pokaže kaj je s psom narobe in kolk hudo je.

Zakaj ti izziv psa, da pokaže ali naredi napako ni všeč? A bi moral 10 dni čakat, da pes naredi napako? Sori, sam ljudem, ki ne znajo in ne vedo držat niti povodca je treba pač pokazat.

Kar se tiče podreditve. Oprosti, ampak v krdelu volkov je samo popolna podreditev alfi in nič več. Malce je treba tule čustva brzdat. Sem že vidla folk, ki je trdil, da pes ne rabi biti podrejen in ga je lastni pes grizel ali ugriznil. Pa ga oseba ni grdo tretirala. Pes pač mora imeti svoje mesto in komando. Seveda, do zdrave mere, ko se ne dereš na psa ali ga na silo nekaj učiš ali hočeš od njega.

Kot prvo, pes ni volk.

Kot drugo, vključevanje psa v tuje pasje krdelo je za tega dotičnega psa in celo krdelo hud stres. Številnim psom je njegovo krdelo njegov človek in mogoče še njegov pasji cimer. Vključevanje takega psa v tuje krdelo zna biti zelo stresno za vse.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #721 : 22 Oktober 2012, 11:08:14
Citiraj
Zakaj ti način vključevanja krdela v rehabilitacijo ni všeč?
Biti v krdelu je naravno psu, ravno zaradi tega pes dobro shaja s človekom. Poleg tega krdelo zlo fajn pokaže kaj je s psom narobe in kolk hudo je.

Krdelo je moč koristno uporabiti za rehabilitacijo psa, vendar prvič tisto, kar ima CM ni krdelo ampak velika skupina pasjih posameznikov (krdelo je urejena skupina z lastno hierarhijo in delitvijo dela, do česar v CM skupini ne more priti, ne samo zato, ker tovrstno povezovanje psov sistematično in dosledno zatira, ampak tudi zato, ker je skupina za kaj takega absolutno prevelika) in drugič - načini, na katere nesocializiranega psa uvede v krdelo so včasih taki, da mi gredo lasje pokonci (da recimo trdo prime prestrašenega psa in potisne njegovo rit v drugega psa, pa še kakšen podoben prijem bi se dalo najti) So se mu že zgodili množični pretepi (čeprav ima na strateških mestih spravljene pomočnike, ki posežejo vmes, če zagusti) in pobegi. Kaj se zgodi, če tovrstno socializacijo uporabijo oponaševalci, ki nimajo niti primernih psov, niti poznavanja pasjih reakcij niti CM refleksov, smo pa tudi že videli (in bi skoraj stalo psico, ki so jo "socializirali" življenje)

Citiraj
Zakaj ti izziv psa, da pokaže ali naredi napako ni všeč? A bi moral 10 dni čakat, da pes naredi napako? Sori, sam ljudem, ki ne znajo in ne vedo držat niti povodca je treba pač pokazat.

Iz več razlogov. Glavna dva pa sta, da je tak način dela nevaren,  da se stanje lahko zelo poslabša in iz banalnih težav kot je recimo čuvanje hrane ali zaganjanje proti drugim psom pridela psa, ki grize ljudi (za človeka, ki "niti povodca ne zna držati izjemno prijetna situacija). Veliko vprašanje je, ali bo lahko lastnik, ki "niti povodca ne zna držati" na dolgi rok lahko obvladal na ta način ukročenega pa.
Bistveno varnejša, trajnejša  in tako za psa kot za lastnika prijetnejša pot je, da namesto izzivanja konflikta in posledično kaznovanja psa, dela tako, da se konfliktom izogiba in se nagrajuje pravilno vedenje. Izzivanje napake je sicer tudi uporabna zadeva, a naj bi se uporabljala izjemoma in ne kot pravilo. V situacijah, ki niso nevarne.

Samo...če imaš zbrano snemalno ekipo pa pes napake noče narediti...

Citiraj
Kar se tiče podreditve. Oprosti, ampak v krdelu volkov je samo popolna podreditev alfi in nič več

prvič: pes ni volk (nekateri psi se z drugimi psi v krdela spoloh ne povezujejo tudi če živijo skupaj in jim ljudje povezovanja ne preprečujejo, pri tistih, ki se povezujejo v krdela pa je ureditev prožna in ne moremo govoriti o kakšni popolni podrejenosti)
drugič: vsi psi razen tistih, ki v mladosti niso imeli nobenega stika z drugimi psi, vedo, da ljudje niso psi in nikakor ni njihov življenski cilj prilesti čim višje v družinski hierarhiji.
tretjič: tudi za naravna krdela volkov zgornja trditev ne drži. Opazovanja, na katerih sloni mit o Alfi in popolni podrejenosti ostalih temelji na opazovanju umetnih volčjih krdel. Sam avtor, ki je ta izraz (alfa) vpeljal, je svoje stališče z leti v skladu z novimi spoznanji povsem spremenil.

Citiraj
Zakaj bi moral CM silit butaste lastnike (ki še sami ne zmorejo zase umske zaposlitve), da umsko zaposlijo psa?
zato, ker je na ta način moč butaste lastnike spremeniti v sposobne lastnike, ki se naučijo s psom sodelovati in znajo zgraditi dober odnos s svojim psom na podlagi medsebojnega spoštovanja in zaupanja in ne na podlagi strahu pred kaznijo in popolne podrejenosti

Lunette

• *
Odgovori #722 : 22 Oktober 2012, 19:23:30
Morem še jaz enkrat povdarit PES NI VOLK in volčje krdelne ureditve so že med njimi tok specifične, da jih projecirat na domačega psa res ne gre. Recimo - naravno volčje krdelo so mama+ata volk pa tamali. Tam se metanja ob tla sploh ne grejo. Tud renčanja med hranjenjem praktično ni.
Pri umetnih krdelih, kar eni smatrajo tudi kot normalno krdelno ureditev pa psi v realnosti ne uporabljajo tako kot eni to propagirajo.  ::)
Ko je že povedala Lanabela se eni psi sploh ne povezujejo v pack, eni se bolj drugi manj...ampak še vedno to v praksi redko kdaj izgleda tako kot to prikazuje CM in njemu podobni.

Čisto iz prakse ti lahko povem kako izgleda krdelna ureditev pri naših-glavna je najmanjša psica (prišla skoraj zadnja) in še v življenju ni nikogar metala ob tla, nikomur ne šari po hrani, nikogar fizično ne obvladuje, nikdar si ne svoji tujih igrač (če so le te v gobcu drugega psa)...vedno pa odloča kam grejo, vedno najde taboljše zaposlitve, vedno ona prva navezuje prijateljske stike (v primeru napada z druge strani pa naprej pošlje ''pehoto'' v obramobo, če je to potrebno)... torej je vodja ampak nikoli s silo (ker 5 kg na 35kg nebi glih šlo se alfa-rollov  :D)
Sledi ji najmlajša psica (fizično skoraj največja). Ona razen tega, da se bolj druži z ljudimi pravzaprav nima neke vrednosti v krdelu. Sodeluje prva pri vseh dejavnostih ki se jih domisli tamala. Si pa drzne stikat po tujih posodah in kradit igrače. Če se tisti njen ''izbrani'' za drezanje ne strinja z njenim početjem pride umes šefica in jih samo pogleda pa je mir (spet ker nima kaj dveh 30+kg psov fizično narazn vlečit, ker ma premal mase :D).
Po vseh alfa pravilih, ki jih filajo ''strokovnjaki'' je moj največji, najstarejši, nekastriran samec alfa. Deluje dominantno. Glavni bi bil (če bi le lahko) v vseh pogledih. Prvi čez vrata, prvi pri hrani, prvi pri sranju, prvi na sprehodu, taca nonstop gor, ni šans da kdo hoče njegovo kost (od psov seveda, meni jo da)...ampak ko pride mala samo mimo...pašteta taka, da res ni. ::) Še mal bi se v zemljo zakopal, da bi le lahko bil nižje od nje. Umika se ji ko da je bog. Če ona presodi, da nasprotnik ni škodljiv (kar večinoma vedno, ker je ful družabna) bo to sprejel tudi on. Pa spet vse brez alfa-šita (fizičnih nadvlad, ker to nikakor ne gre).
Je pa res, da se tudi človeški del familije ne spušča na tok nizek nivo, da bi se šli alfa-pse, ker to pač nismo in psi to zelo dobro vedo. Mi imamo bolj ali manj ureditev v stilu ata-mama in ostali člani. Daleč od tega, da jih imamo za otroke, ampak za volkove pa tud ne, ker ne eno ne drugo niso  ;) Mi smo v vseh pogledih ''krovna familija''. Prva sva s partnerjem ostali pa se imajo super, če sodeljujo. ČE ne pač nimajo ugodnosti, ker do njih niti ne pridejo. No psi niso za nič prikrajšani in za nič zatirani, ker jim je že v štartu jasno, da za lepo obnašanje dobijo svoje dobrine.

A kake ma to veze s CM - vlke. Pri njemu vse temelji na dejstvu da pes rabi alfa-psa  ::) no psi niso tok neumni, res ne. Rabijo sicer vodilne, ampak ne pse.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

roxa

• *
Odgovori #723 : 22 Oktober 2012, 22:35:53
Kot prvo, pes ni volk.

Kot drugo, vključevanje psa v tuje pasje krdelo je za tega dotičnega psa in celo krdelo hud stres. Številnim psom je njegovo krdelo njegov človek in mogoče še njegov pasji cimer. Vključevanje takega psa v tuje krdelo zna biti zelo stresno za vse.
niti nisem napisala, da je volk....kaj pes je vemo.

nisem še videla CM-ja, da si psa vključil v svoje krdelo brez razloga. logično, da je stresno. življenje je pač streno. pri psu ali človeku.

hvala za mnenje, lp

roxa

• *
Odgovori #724 : 22 Oktober 2012, 22:48:19
Morem še jaz enkrat povdarit PES NI VOLK in volčje krdelne ureditve so že med njimi tok specifične, da jih projecirat na domačega psa res ne gre. Recimo - naravno volčje krdelo so mama+ata volk pa tamali. Tam se metanja ob tla sploh ne grejo. Tud renčanja med hranjenjem praktično ni.
Pri umetnih krdelih, kar eni smatrajo tudi kot normalno krdelno ureditev pa psi v realnosti ne uporabljajo tako kot eni to propagirajo.  ::)
Ko je že povedala Lanabela se eni psi sploh ne povezujejo v pack, eni se bolj drugi manj...ampak še vedno to v praksi redko kdaj izgleda tako kot to prikazuje CM in njemu podobni.

hvala tudi tebi. to, da pes ni volk vemo.
to, da v volčjem krdelu živijo samo mama ata in otroci ni res. Tudi to, da se mečejo ob tla ni res. Pa tudi to, da ni renčanje ni res. Vsak pripadnik krdela ali prišlek v krdelo mora imeti svoje mesto, drugače v krdelu nima kaj počet. Tako kot lahko trop izloči nepotrebnega (za njih, nam ljudem ne more bit jasno, kako je lahko nekdo nepotreben), tako tudi sprejme novega.

Edini psihološko zdravi psi, ki sem jih v svojem življenju videla (žal tko menim, če je komu všeč ali ne) so tisti, ki živijo skupaj z drugimi psi. To vedno vidim recimo pri večjih vzrediteljih, kako harmonične pse imajo.

Kar se tiče tega, da se psi ne družijo v pek (eni ja, eni ne) je verjetno odvisno od njihovega prirojenega "karakterja". Tudi od pasme. je pa eno res - vsi psi so lahko v peku, dokler si ga lahko izberejo sami ali pa imajo močnega  vodjo, ki zna postavit "pravila".

In, ker tule nisem zasledila nobenega strokovnjaka, ampak se bolj tko piše...sama nisem tolk pogumna, da bi kr tko mal pljuvala po delu vsakogar, če le imam 5 minut časa (ne leti nate Lunette, leti na nas vse). Enostavno...lastniki naj izberejo kaj je njim prav. Meni je recimo vse kar ni na besedo in veliko, veliko volje in vztrajnosti, pri vzgoji psa totalno smešno in brezveze. Pa ne težim in ne pljuvam po ljudeh, ki uporabljajo hrano, tisto klikanje itd. Če jim to nuca, super, ker imam pa rada vzgojene pse. In zame je vzgojen pes takšen, ki maha z repom, ko mu ukažem in spoštuje moj prostor in moja pravila, jaz pa spoštujem njegov prostor in to, da je on pes-jaz pa človek.

lp

lp

roxa

• *
Odgovori #725 : 22 Oktober 2012, 23:54:51
Krdelo je moč koristno uporabiti za rehabilitacijo psa, vendar prvič tisto, kar ima CM ni krdelo ampak velika skupina pasjih posameznikov (krdelo je urejena skupina z lastno hierarhijo in delitvijo dela, do česar v CM skupini ne more priti, ne samo zato, ker tovrstno povezovanje psov sistematično in dosledno zatira, ampak tudi zato, ker je skupina za kaj takega absolutno prevelika) in drugič - načini, na katere nesocializiranega psa uvede v krdelo so včasih taki, da mi gredo lasje pokonci (da recimo trdo prime prestrašenega psa in potisne njegovo rit v drugega psa, pa še kakšen podoben prijem bi se dalo najti) So se mu že zgodili množični pretepi (čeprav ima na strateških mestih spravljene pomočnike, ki posežejo vmes, če zagusti) in pobegi. Kaj se zgodi, če tovrstno socializacijo uporabijo oponaševalci, ki nimajo niti primernih psov, niti poznavanja pasjih reakcij niti CM refleksov, smo pa tudi že videli (in bi skoraj stalo psico, ki so jo "socializirali" življenje)

Lej, ne bom 100tič, da VEM, da pes ni volk. Menda je ja jasno, zakaj pse povezujemo z volkovi.

Poglej. Logično, da to ni čisto pravo krdelo. Niti ne more biti. Pravo krdelo se formira v naravi, oziroma ga formirata par volkov. Stvar je kompleksna, ker so v tem njegovem peku različni psi, različnih pasem in različnih izkušenj. Mislim, da niti eden razen Juniorja ni s Cezarjem od malih nog. To so pomembni podatki. Kako jih pa on pošlihta je pa za moje pojme mogoče res pretirano, kajti vsi ti psi bi se zmenili med seboj, tudi brez njega, ampak verjetno bi bilo grdo. Če recimo pittbull odloči, da bo pošlihtal jazbečarja. Zato njegov pristop razumem. S tem, da zatira povezovanje se ne morem strinjati. Če opazuješ te pse, njegove. Imaš namreč pretirano mnenje o tem, da so vsi ti psi njegovi. Veliko jih je na rehabilitaciji, ker ima pač takšno tehniko, da rehabilitira več psov hkrati. Tudi tu se mi je postavljalo vprašanje ali je to prav, pa spet pridem, do tega, da ima stvar dve plati. Je prav in ni prav. Dodala bom sam še to, da v naravi je izključno od habitata odvisno koliko veliko krdelo tvorijo volkovi. Pri nas smo včasih imeli (v Bosni še vedno recimo imajo) večja krdela od 25-28 osebkov. Zdaj, pri nas, imamo do 5 volkov (trenutno jih imamo 3 krdela). Krdela se znajo tudi združevati, sploh, če kdo od vodji pogine in v krdelu ni primernega samca/samice. Zmotno je namreč, da se par kar tako formira. Samica je vedno bolj glavna in izbira.
Kar se tiče rinenja riti v nos drugemu psu, ti bom povedala iz svoje izkušnje. Moj pes ne pusti samcem, da ga vohajo, sploh jim ne pusti za hrbet. Hoče vedno dominirat in prvi vohat. Meni je to najedalo, čeprav vem, da je to posledica napada psa nanj. Klicala in delala sem s 3 različnimi strokovnjaki pri nas v Slo. Vsi trije so prišli do zaključka, da se mora to nehat in, da ga je potrebno izpostavit neškodljivemu psu, da ga povoha. Najprej se je drl k da ga koljem, ker ga je bilo strah, ko pa je minilo je pa sam začuden gledal. od takrat ni problemov. Pusti se vohat. Tako, da psi, ki živijo z nami ljudmi, ki smo zlo nenaravni, neznajo upoštevati hierarhije, ne znajo se obnašat (ne znamo) in pes, ki je sproščen z ravnim repkom, ki mu binglja, sproščenimi uhlji itd..ta je ne bo skupil, ker se bo znal podrediti. Znati se podrediti je pomembno, ne sam za psa-to velja za vsa živa bitja.

Kar se tiče pretepov, to je logično. To niso psi, ki so jih socializirali ljudje, ki so sposobni vodniki, to nam je vsem jasno. To,da ima pomočnike je fajn, če ne drugega, ljudje se bodo učili, kako ravnat, ko se psi stepejo. Jaz sem včasih zmrznila in sem ugotovila, da to ni dobro. Zdaj se znam postavit, čeprav moram priznat, če vidim kakšnega "močnega psa" še vedno nisem stabilna. Pomembno je pa tudi razumeti razloge, zakaj se mu je kateri pes stepel.

Če pa kateri človek oponaša Cezarja, nimam sploh komentarja. Jaz nisem dirkač formule ena, zato teh voznikov ne oponašam na cesti. Sam to bom napisala.

Citiraj
Iz več razlogov. Glavna dva pa sta, da je tak način dela nevaren,  da se stanje lahko zelo poslabša in iz banalnih težav kot je recimo čuvanje hrane ali zaganjanje proti drugim psom pridela psa, ki grize ljudi (za človeka, ki "niti povodca ne zna držati izjemno prijetna situacija). Veliko vprašanje je, ali bo lahko lastnik, ki "niti povodca ne zna držati" na dolgi rok lahko obvladal na ta način ukročenega pa.
Bistveno varnejša, trajnejša  in tako za psa kot za lastnika prijetnejša pot je, da namesto izzivanja konflikta in posledično kaznovanja psa, dela tako, da se konfliktom izogiba in se nagrajuje pravilno vedenje. Izzivanje napake je sicer tudi uporabna zadeva, a naj bi se uporabljala izjemoma in ne kot pravilo. V situacijah, ki niso nevarne.
S tem pojasnilom se strinjam. Ampak, verjetno Cezar misli veliko drugače, kot reče ljudem, ker pač ima, kot oseba, ZELO visok nivo komunikacije, ki ga jaz (pa vadim yogo že 5 let vsak dan) ne zmorem. Namreč, nisem ga še videla, razen v res izjemno nevarnih primerih, ljudem reči, da pes ni za njih, ali da tak pes ni za njih. Vedno je nežen in prijazen, medtem, ko bi jaz kakšni "mamici" s čivavo, ki grize vse in vsakogar zelo hitro pokazala zjale. Če kaj cenim pri njemu, cenim to, da je zna komunicirat še s takim debilom. On verjetno naredi kar je v njegovi moči in zna priznat tudi poraz (spomni se scene, ko ni našel načina, da bi psica jedla, kako otroško vesel je bil, ko mu je lastnica pokazala, kako to počne ona). To zelo cenim, da zna videt in poslušat.
Strinjam se tudi s tvojim predlogom o pristopu glede konflikta, ampak verjetno veš, da so to (običajno) problemi, ki so pri teh psih (ljudeh) vsakodnevni. Par, ki ne more iti spat, ker jim pes skače po kljuki in se nagravžno dere, verjetno ne more izognit se spanju a ne? Psu je (moje mneje) potrebno pokazat, da si takšnega vedenja ne želiš in pes ti bo sledil. Samo pokazat mu moraš, kateri način izbereš je pa odvisno, kakšen je problem a ne? Sam Cezar pravi, da pristop niti ni važen, važen je dober rezultat. Mislim, da Cezar točno ve, kaj je nevarno in kaj ne.

Citiraj
prvič: pes ni volk (nekateri psi se z drugimi psi v krdela spoloh ne povezujejo tudi če živijo skupaj in jim ljudje povezovanja ne preprečujejo, pri tistih, ki se povezujejo v krdela pa je ureditev prožna in ne moremo govoriti o kakšni popolni podrejenosti)
Kdo spet pravi, da je pes volk. dajte prosim, imejte prožno misel. vemo kako in kdo so pasji predniki. ne bi o tem res ne. Povezave pasjega krdela (če je sploh možno govoriti o krdelu) so bistveno drugačne, kot so tiste volčje. To pa zaradi enega samega razloga. Niso naravne. V naravnem krdelu se vse vrti okrog hrane, pri pasjem pa človek gre v štacuno in kupi brikete. Hrani, vodi pse...praktično ima vse vloge človek, pri volčjem krdelu so naloge razdeljene in zato hierarhija popolna. Medtem, ko pes doma (oziroma psi v pasjem krdelu) so povezani in se povezujejo, sam, da mi te vloge ne  vidimo najbolj jasno.

Citiraj
drugič: vsi psi razen tistih, ki v mladosti niso imeli nobenega stika z drugimi psi, vedo, da ljudje niso psi in nikakor ni njihov življenski cilj prilesti čim višje v družinski hierarhiji.
hmm, premisli...koliko kakšen pes sploh živi v krdelu in se je tam skotil in bival, ter kakšen bi bil tak pes v primerjavi s psom, ki ga človek kupi 8 tednov starega od vzreditelja. če ne drugega, poglej potepuška krdela. prejšnji mesec sem jih v grčiji opazovala. hranila sem potepuško psico, brejo...jedla je in takoj se je nabralo njeno krdelo (to krdelo sem skos hranila, ker si ne morem pomagat- za pse bi dala vse), ki mu ni pustila hrane, noben ni upal niti blizu...eden mlajših je bil pogumen pa mu je pokazala zobe in čao. Torej pasje krdelo (zaradi življenjskega okolja) ni tipično krdelo. Vloga človeka pa je nadrejena psu, ker mu človek daje hrano. Tako, kot alfa samica (pustimo ali izraz velja ali ne) je prva in pusti hrano krdelu, zato ji je krdelo podrejeno. Zaradi tega je pes človeku podrejen. Veš kako sem to ugotovila. Ta psica iz Grčije ljudi ni jebala 5%. Sploh se jih ne boji, niti jih ne spoštuje. Če je nočeš ravno hranit, pobožat je ne moreš, ker takoj da znak, da bo grizla. Pa ne od strahu, ker se ljudi ne boji...ampak zato, ker nima respekta do človeka, kot ga ima pes, ,ki živi 24/7 s človekom.
Dodala bom sam še nekaj. Naši psi imajo (običajno) samo eno vlogo v krdelu na izbiro. Vlogo izvidnika. Izvidnik pa ima dve nalogi. Prvi pregleduje teren, opozarja krdelo in gre prvi v obrambo. Pri volkovih recimo velikokrat prvi celo hodi. Ravno zaradi tega imajo psi težave v medsebojni komunikaciji itd...

Citiraj
tretjič: tudi za naravna krdela volkov zgornja trditev ne drži. Opazovanja, na katerih sloni mit o Alfi in popolni podrejenosti ostalih temelji na opazovanju umetnih volčjih krdel. Sam avtor, ki je ta izraz (alfa) vpeljal, je svoje stališče z leti v skladu z novimi spoznanji povsem spremenil.
zato, ker je na ta način moč butaste lastnike spremeniti v sposobne lastnike, ki se naučijo s psom sodelovati in znajo zgraditi dober odnos s svojim psom na podlagi medsebojnega spoštovanja in zaupanja in ne na podlagi strahu pred kaznijo in popolne podrejenosti
Oprosti, ampak nekoč sem ti že povedala, da poznam življenje volka, tudi zakaj ga poznam sem ti povedala. Ne pišem dolgi komentar brezveze. Če pogledaš živali, ne sam volkove, tudi druge, ki živijo v krdelu je popolna podrejenost prisotna. poglej leve. Levu so vsi podrejeni, ko pride k samicam se mu vse podredijo. Ne vem sicer kako dojemaš podrejanje, ampak to ni samo vreči se na hrbet in dati tace narazen. Tudi sloni komunicirajo isto, tudi gorile itd...In ta podrejenost ima pomen, ima smisel. Lev brani samice in mladiče z življenjem, isto silverback pri gorilah, medtem ko pri slonih vodilna samica vodi trop k hrani, vodi itd...Ta podreditev v naravi ni iz strahu, ampak je samo znak "zaupanja". Povezana je tudi s hrano, lovljenjem hrane itd in tudi z varnostjo.  Kot bi te živali vedele, da so v tropu bolj varne (zato so hierarhično urejeni tropi).
To, kar si napisala o o strahu pred kaznijo in podrejenost ne gre eno z drugim. Osebno mislim, da pes, ki ga je strah sploh ni podrejen, ampak ga je strah. In ne to ni dobro, ampak Cezar tega ne uči. Nisem še videla, da bi se kakšen njegov pes ulegel in tresel, ko ga vidi. Medtem ko sem to pri naših trenerjih že videla. In ja- tudi sama to ZELO obsojam.

In ne, nisme takšen optimist, kot si ti. Ljudje, ki niso za pse in ne znajo izbrati sebi primernega psa in si niso pripravljeni dopovedat, da potrebujejo pomoč, da drugi vedno več kot oni, ker pač to delajo in znajo...za takšne ljudi nimam upanja. Dokler bo kakšna blondinka s čivavico v torbici, takšnega upanja ne bom imela. V tem je razliko tudi med menoj in Cezarjem...tudi on misli, da lahko pomaga narediti svet boljši.

Se opravičujem, ker sme bila dolga ;)

rooxye

• *
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #726 : 23 Oktober 2012, 06:56:21
Največji problem je, da ga ljudje poskušajo oponašati in vse njegove tehnike uporabljajo doma - in to NESTROKOVNO. Ker njega imajo njegovi psi definitivno radi. Sploh ko pride v center, vsi hodijo za njim.

Na tak način se potem lahko poriši celoten odnos med psom in vodnikom, ko to počnejo doma brez nadzora strokovnjaka - lastne izkušnje.

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.

kalsang

• *
Odgovori #727 : 23 Oktober 2012, 08:31:25
Roxa, če se strinjaš, da pes NI volk, se ne obnaša kot volk in ne tvori krdela kot volk, zakaj potem toliko omenjaš volkove in vlečeš povezave z volčjim krdelom?

damayanti

• *
Odgovori #728 : 23 Oktober 2012, 09:49:38
Ker njega imajo njegovi psi definitivno radi. Sploh ko pride v center, vsi hodijo za njim.

V prisotnosti kamere  ;D...

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #729 : 23 Oktober 2012, 11:52:59
ja kamerman uporablja pozitivno motivacijo...

Sicer pa namesto da tle spet pišete traktate kako ve bolje znate, vložek je minimalen, youtube kanal pa pokažte kje se CM moti ;)

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #730 : 23 Oktober 2012, 12:06:26
Citiraj
niti nisem napisala, da je volk....kaj pes je vemo.

Očitno da ne, če ne ne bi STALNO direktno prenašali pravila, ki naj bi veljala (pa niti ne) v voljčjem krdelu na pse. Še huje. Medtem ko pasja krdela (ki dejansko so krdela in ne psi, ki morajo po sili razmer bivati v skupini) še lahko primerjamo z volčjimi (čeprav niso enaka volčjim), pa nikakor ne moremo prenašati vedenja volk -volk na vedenje pes-človek

Citiraj
nisem še videla CM-ja, da si psa vključil v svoje krdelo brez razloga

Še enkrat: CM nimas krdela ampak ima veliko skupino psov, ki so prisiljeni živeti v skupini. V tej skupini ni notraqnje urejenosti, ni delitve dela, ni hierarhije - ker je ne more biti zaradi samega števila živali, zaradi stalne menjave psov v skupini in zaradi tega, ker jim stric tega da bi se povezali niti pod razno ne dovoli.

o volčjih, levjih ali kaj jaz vem kakšnih še  krdelih tule ne bi, da ne bi bili predolgi, saj smo ugotovili, da pes ni volk.

Citiraj
Nisem še videla, da bi se kakšen njegov pes ulegel in tresel, ko ga vidi

To mogoče ne, vsaj ne pred kamero,  vendar vsi njegovi psi s svojo držo izražajo podrejenost - vedno in povsod, celo pes, ki je na naslovnici njegove v slovenščino prevedene knjige se drži tako ponižno, da je za zjokat žalostno.

Citiraj
Dodala bom sam še to, da v naravi je izključno od habitata odvisno koliko veliko krdelo tvorijo volkovi

Sicer sem rekla, da ne bomo o volkovih. A ker se to direkt povezuje s psi vseeno:  naravna volčja krdela štejejo 2 do nekaj odraslih in mladiče. Pri večjem številu odraslih volkov njihova ureditev ne funkcionira več dobro, zato taka krdela razpadejo. Kadar jih v to prisilijo okoliščine (recimo to, da je na voljo samo velik plen, ki ga lahko obvlada samo večje število volkov), se lahko manjša krdela med seboj združijo v večje "nenaravno" krdelo, v katerem pa dejansko lahko vidimo spopade za vodstvo, alfe ect. Taka velika krdela niso stabilna in razpadejo takoj, ko okoliščine to dopuščajo.

Pri psih po mojih izkušnjah lepo funkcionirajo krdela 4- 6,največ 8 živali, če jih je več, razpadejo na več skupin. Kadar to zaradi prostorske omejitve ni možno, dobimo trop psov, skupino, v kateri ne vlada red ampak pravica močnejšega (taka je ponavadi tudi ureditev p'ri pocestnih psih, ki jih opisuješ. Izjemno redko so povezani v pravo krdelo)

Citiraj
Kar se tiče rinenja riti v nos drugemu psu, ti bom povedala iz svoje izkušnje. Moj pes ne pusti samcem, da ga vohajo, sploh jim ne pusti za hrbet. Hoče vedno dominirat in prvi vohat. Meni je to najedalo, čeprav vem, da je to posledica napada psa nanj.

Se ti ne zdi, da sta tvoj drugi in tvoj tretji stavek kontradiktorna? Je bilo tvojega psa strah (kot trdiš kasneje) ali je hotel dominirati (kot trdiš zgoraj). V vsakem primeru, pa je miljon drugih, prijaznejših in varnejših načinov, pri katerih pes se ne bo drl k da ga koljem, ker ga je bilo strah.

Citiraj
Mislim, da Cezar točno ve, kaj je nevarno in kaj ne.

Očitno ga ta občutek vse bolj zapušča, če ne ne bi bil v zadnji sezoni v vsaki drugi oddaji oklan. In valjda da je prijazen do največjih bedakov, saj od tega živi. Koliko psov zafura ne vemo, a je že tistih, ki jih vidimo pred kamerami preveč (in potem lastnik potoži solzico, CM psa zapakira v svoj avto in ga odpelje na svoj ranč, lastnikom pa v zameno pripelje drugega in svojega "krdela")

Citiraj
in pes, ki je sproščen z ravnim repkom, ki mu binglja, sproščenimi uhlji itd..ta je ne bo skupil, ker se bo znal podrediti.
Ne drži povsem. Nekateri psi zelo radi štartajo na podredljive pse. Skupil pa jo  ne bo tisti pes, ki je calm assertive in zna drugemu psu jasno povedati: ne bojim se te, a te ne ogrožam. Tisti, ki imamo take pse, se ne bojimo pretepov z nesocializiranimi tujimi psi, ker jih naši psi vedno uspešno blokirajo brez nasilja. se pa takega psa ne pridela tako, da mu, kričečemu od groze rineš rit v drugega psa.

Citiraj
Niso naravne. V naravnem krdelu se vse vrti okrog hrane, pri pasjem pa človek gre v štacuno in kupi brikete. Hrani, vodi pse...praktično ima vse vloge človek, pri volčjem krdelu so naloge razdeljene in zato hierarhija popolna. Medtem, ko pes doma (oziroma psi v pasjem krdelu) so povezani in se povezujejo, sam, da mi te vloge ne  vidimo najbolj jasno.

Zelo lepo se vidi, če se zna opazovati. Krdelo ni naravno ali umetno v odvisnosti od tega ali se hrano lovi ali se jo dobi ampak od tega, kakšne so sorodstvene vezi med psi, koliko se v skupino posega od zunaj, koliko se dodaja novih živali in koliko se odvzema starih. Menim tudi, da se v krdelu ne vrti vse okrog hrane, ampak se vrti okrog mladičev. In delitev vlog je tu najbolj izrazita. Pri psih, ki so povezani v krdelo se izoblikuje hierarhija (lahko na povsem lep način skozi igro, lahko na podlagi tekmovanj v renčanju in buljenju, pravi spopadi so povečini posledica nerodnega vmešavanja lastnikov), vendar te hierarhija ni rigidna (kot ni rigidna niti hierarhija v naravnem volčjem krdelu), kar pomeni, da lahko pri določeni dejavnosti krdelo vodi en pes, pri drugi pa drug. V večjem pasjem krdelu se lahko zgodi tudi delitev dela, pri svojih lahko naštejem kar nekaj takih vlog. V bistvu se rigidna hierarhija v pasjem krdelu pokaže samo takrat, ko je krdelo nestabilno ( pride nov član, izguba starega, odstavljanje vodje...). Verjetno gre tudi volčje krdelo skozi take cikle - ko je stabilno, se podrejenost/nadrejenost skoraj ne opazi, v nestabilnem obdobju pa je vsak prekršek kaznovan)

Citiraj
hmm, premisli...koliko kakšen pes sploh živi v krdelu in se je tam skotil in bival, ter kakšen bi bil tak pes v primerjavi s psom, ki ga človek kupi 8 tednov starega od vzreditelja

Pravzaprav ti lahko iz lastnih izkušenj povem, da je razlika zelo majhna. Pes, ki ostane v leglu do 8 tedna ima tisto osnovno identifikacijo kdo je in kam paše že za seboj. In se je že naučil osnovnih pravil vedenja med psi. Mišljeni so bili mladiči, vzeti iz legla pred 6 tednom, ki odraščajo brez vsakega stika z drugimi psi ampak samo z ljudmi. Takih psov tudi kasnejša socializacija z drugimi psi ne more več povsem popraviti. Ostanejo nekakšni vedenjski hibridi.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #731 : 23 Oktober 2012, 12:12:31
Davor, ker se mi ne ljubi brskati po jutubu, bom dala kar tega, ki je že bil. Si jih pa lahko najdeš sam še eno par podobnih.
http://youtu.be/9ihXq_WwiWM

Lunette

• *
Odgovori #732 : 23 Oktober 2012, 12:48:33
...pa nikakor ne moremo prenašati vedenja volk -volk na vedenje pes-človek...

Podpis pod tole.
Bi si blo dober tole podrobno zapomnat pa tudi, če so vam volčje ureditve tako zelo všeč. Še vedno veljajo samo v povezavi volk-volk. Čisto preprosto se poskus najbrž nebi obnesel niti v relaciji volk-pes. Domnevam, da slabo za psa. Prav tako kot se dostikrat slabo obnese projeciranje relacij pes-pes na pes-človek.  ;)

Drugače pa povzetek iz http://www.volkovi.si/sl/o-volkovih/biologija
''NAČIN ŽIVLJENJA VOLKOV

Volkovi so izrazito teritorialne živali in živijo v tropih, katerih člani sodelujejo pri lovu, razmnoževanju in varovanju njihovega teritorija. Trop lahko šteje od 2 do 20, najpogosteje od 5 do 8 živali. Dominanten je roditeljski par, ostali člani pa so navadno njuni potomci oziroma sorodniki. Velikost teritorija se močno spreminja, odvisna pa je od gostote volkov, gostote plena na nekem območju, geografije območja in človekovega dostopa. Volkovi so teritorialne živali in vsako krdelo aktivno brani svoj teritorij pred volkovi iz sosednjega tropa. ''

Iz poboldanega je povsem lahko sklepati da gre za ata-mama volk plus tamali. Do klasičnih ''bojev'' prihaja med krdeli/tropi znotraj tropov pa redko kdaj, ker načloma mladiči (če je skupnost velika od 2-8 živali) do svojega cca 2 leta (torej do polne zrelosti) živijo pri starših. V takih (tudi pasjih) ureditvah potrebe po boju za nadvlado NI. Ker mladič nikoli ne želi, niti nima smisla nadvladat npr. alfa samcu, ker je to njegov oče. Alfa samica pa je njegova mati...torej itak nima smisla nadvladat fotra da si lah novi alfa samec svoji mami  ::) Če so hormoni in želja po svojem krdelu tako močni pa se ''odselijo na svoje''.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

damayanti

• *
Odgovori #733 : 23 Oktober 2012, 12:55:48
ja kamerman uporablja pozitivno motivacijo...

ziher z zasko je po čelu namazan, pa s  celo verigo klobas okol vratu  snema :P

un kalimero pa potem pametuje kolk je sposoben.... z unimi zobmi ::)

Lunette

• *
Odgovori #734 : 23 Oktober 2012, 12:57:26
http://videolectures.net/pms2011_potocnik_vkb/

Je že bilo objavljeno, pa še enkrat za pogledat - kaj in kako živijo volkovi - v naravi.  ;)

Drugače pa ena boljših bučk ki jih je enkrat CM imel...dva parsona je dvignil za vratni gubi in ju ''soočil''. Tko vsakega v eni roki viseča za vratno gubo je približal na par cm. Vsa penasta in renčeča en na drugega. Zraven pa cel strokoven razlagal da to naredi mati psica, če mulci nagajajo.  :o of cors. Mati psica z enim gobcom prime oba tamala in ju dvigne ''na glejta se!''  :D :D

Sicer pa v svoji prvi knjigi tko simpatično opisuje da je kot otrok zelo rad gledal filme o psih (potem ko so končno dobili tv) in da se je takrat odločil da bo on tud v hoolywood prišel. Na pa mu je uspelo  ;) Prav željo je imel bit slavna hoolywoodsa osebnost - ne dober pasji trener/strokovnjak na področju vedenja...

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #735 : 23 Oktober 2012, 12:59:26
Citiraj
Davor, ker se mi ne ljubi brskati po jutubu, bom dala kar tega, ki je že bil

tudi sam sem mnenja da je potrebno na agesivno vedenje psa odgovoriti enako agresivno; tle je bila načrtno sprovocirana situacija da se pokaže odziv psa, ravno zato je prikazana javnosti; takšen pes niti pod razno ni primeren blizu otrok
Kar se mene tiče; moj pes bi mi pokazal zobe zgolj enkrat

Citiraj
ne dober pasji trener/strokovnjak na področju vedenja

nikoli se ni imel za trenerja, zato ima hvalabogu kinologija veliko vas ostalih  ;)
noben od teh ni prišel blizu njegovemu uspehu

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Lunette

• *
Odgovori #736 : 23 Oktober 2012, 13:07:22
ok...pa a se ne vidi, da pes ni želel konflikta dokler ga ni butnil v vrat. Pa še potem se je najprej umikala. Šele po skrajni provokaciji prijela roko. Še preden je psica šla jest je bila v stresu. Kje je keč ki se ga ne razume?
In pes, ki je natanko 30s ni niti pod razno nevaren v bližini otrok, ker mu tistih 30s nimajo kaj težit in ga butat v vrat.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #737 : 23 Oktober 2012, 13:18:42
ja, in kaj je dosegel s svojim izzivanjem psice? Jo je ozdravil agresije? Naka, jo ni. Ampak jo je moral odpeljati v svoj center in jo tam rehabilitirati na malce bolj inovativen način kot je izzivanje in tlačenje roke v skledo.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #738 : 23 Oktober 2012, 13:20:53
30s? še manj je dovolj in tudi razlog napada psov in ugrizov otrok, ki koliko vem prednjačijo po statistikah
pes mora biti v javnosti 100% varen če ni ne sodi tam; sam lahko moje psu vzamem skledo /kost kdarkoli pa še pomisli ne da bi zarenčala; to pač ne dosežeš z vašim čislanim podkupovanjem;

Citiraj
Jo je ozdravil agresije?

saj to niti ni bil namen, želel je videti odziv psa;

damayanti

• *
Odgovori #739 : 23 Oktober 2012, 13:22:57
nikoli se ni imel za trenerja, zato ima hvalabogu kinologija veliko vas ostalih  ;)
noben od teh ni prišel blizu njegovemu uspehu

Chuk Norris je v svojih filmih  tud nepremagljiv  ::)

Roxy

• *
Odgovori #740 : 23 Oktober 2012, 13:24:07
Jah, če je starš tako nesposoben, da ne zna psa vzgojit, si pa res lahko vzame 30 s časa na dan, da ima vsaj svojega otroka na očeh  ::)

Lunette

• *
Odgovori #741 : 23 Oktober 2012, 13:26:13
 :D :D :D podkupovanjem? hja bo pa treba še nekaj o šolanju vedet  ;)
Sicer pa kaj ima pes v javnosti za jest  ??? moji jedo doma  :P pa so otroci zraven. Pa a veš, da tu pes, ki je renčal pri posodi s hrano - danes ''deli'' hrano z otroci. BP pa samo hranili so ga iz roke. Nihče mu hrane ni jemal, noben ga ni butal v vrat. Samo povezat je mogu, da DOBRA hrana pride od tamalih, SLABO hrano mu pa v posodi ponudijo. Danes cel vesel na otroke pride gledat, če majo kej boljšga kot ima v posodi. Sicer pa prazne posode nikoli ne vajamo po hodniku (ker mi je napoti).

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #742 : 23 Oktober 2012, 13:26:36
oh ja, seveda je na koncu otrok še sam kriv, kaj pa je provociral...in ravno takšna aroganca in oholost določenih  lastnikov psov je razlog zakaj smo vsi potem na slabem glasu in razlog za našo zakonodajo

Citiraj
Sicer pa kaj ima pes v javnosti za jest

posoda s hrano je klasičen način prikaza dominance, ostalo potem sledi iz tega...zaradi tega ne rabiš v šolo Lunette da veš  ;)

kalsang

• *
Odgovori #743 : 23 Oktober 2012, 13:31:34
posoda s hrano je klasičen način prikaza dominance, ostalo potem sledi iz tega...zaradi tega ne rabiš v šolo Lunette da veš  ;)

;D  ;D  ;D  ;D

Men je pa najbolj zabavno brat in čakat, da se bo Davor spet do konca zapletel. Se mi zdi, da ne manjka več veliko tudi v tej debati....  :P

Roxy

• *
Odgovori #744 : 23 Oktober 2012, 13:32:18
oh ja seveda je na koncu še otrok sam kriv...in ravno takšna aroganca in oholost določenih  lastnikov psov je razlog zakaj smo vsi potem na slabem glasu:

bla bla, Davor. Moji psici lahko, tako kot ti tvoji, vzamem karkoli hočem iz gobca ali sklede. Pa ne samo jaz, tudi drugi ji lahko... Ampak, če je nekdo tako neodgovoren, da pusti psu skledo čuvat in se izgovarja na to, da ima še pes rad pri jedi mir, naj pa ta mir psu potem še zagotovi, da mu pes otroka ne požre! VEDNO je kriv lastnik psa, ne pes, ker čuva posodo.

Citiraj
posoda s hrano je klasičen način prikaza dominance, ostalo potem sledi iz tega...

O joj  :D

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #745 : 23 Oktober 2012, 13:34:01
Citiraj
VEDNO je kriv lastnik psa

če je vključen otrok, brez dvoma

Citiraj
da se bo Davor spet do konca zapletel.

ni se kaj zapletat; pač šolanje z pozitivno motivacijo ma svoje verne pripadnice, CM kot javna oseba pač ob vsaki brci psa tudi ženje odzive le teh (in mal faušije sploh iz strani "stroke") , kar se mene tiče ni dvoma kako bi zelo dominatnega / problematičnega psa šolal, In v tem kontekstu je CM koristen. Sam pak nimam po njegovih metodi potrebe

(ok ima zdaj eno luštno asistentko pa pogleda tu in tam -nekaj kaj bi lahko tudi v slovenski kinologiji bilo več)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #746 : 23 Oktober 2012, 13:42:27
Citiraj
posoda s hrano je klasičen način prikaza dominance, ostalo potem sledi iz tega...

A si prepričan? Res?

Citiraj
pač šolanje z pozitivno motivacijo ma svoje verne pripadnice

Pa saj ni nujno da se zadeve lotiš prav s pozitivno motivacijo (čeprav prav v primeru čuvanja hrane izredno lepo deluje), vsekakor pa se je moraš lotiti z nekaj malega inteligence. Če nočeš končati na urgenci (kot CM v tem primeru je)

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #747 : 23 Oktober 2012, 13:45:22
:D :D :D podkupovanjem? hja bo pa treba še nekaj o šolanju vedet  ;)
Sicer pa kaj ima pes v javnosti za jest  ??? moji jedo doma  :P pa so otroci zraven. Pa a veš, da tu pes, ki je renčal pri posodi s hrano - danes ''deli'' hrano z otroci. BP pa samo hranili so ga iz roke. Nihče mu hrane ni jemal, noben ga ni butal v vrat. Samo povezat je mogu, da DOBRA hrana pride od tamalih, SLABO hrano mu pa v posodi ponudijo. Danes cel vesel na otroke pride gledat, če majo kej boljšga kot ima v posodi. Sicer pa prazne posode nikoli ne vajamo po hodniku (ker mi je napoti).

Kdor obvlada pač obvlada.....................t ako, da vsi, ki imate problem renčanja pri hrani; hranite nekaj časa z roke in stvar bo urejena - nadvse preprosto!

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #748 : 23 Oktober 2012, 13:48:28
bi rekel da delo z problematičnimi psi nosi pač svoje ugrize, ni to nekaj drama kot jo ve tule želite prikazati

Citiraj
A si prepričan? Res?

lastninjenje hrane, ližišča oz krdelno hirarhijo so prinesli z seboj iz narave, tako da ja...eni psi bolj drugi manj seveda; in ne debata o volkovih je brezpredmetna, je popolnoma jasno od kod se je vrsta razvila , so pa psi toliko volkovi kot smo mi opice

Citiraj
.....................t ako, da vsi, ki imate problem renčanja pri hrani; hranite nekaj časa z roke in stvar bo urejena

:D

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #749 : 23 Oktober 2012, 14:08:13
Citiraj
Kdor obvlada pač obvlada.....................t ako, da vsi, ki imate problem renčanja pri hrani; hranite nekaj časa z roke in stvar bo urejena - nadvse preprosto!

Ena od možnih poti, ja. Samo da ni tako zelo preprosto saj si mora pes hrano, ki jo dobi iz roke najprej zaslužiti. In imaš od tega, da psa hraniš iz roke do tega, da mu lahko šariš po posodi polni hrane na tleh nekaj korakov, ki jih moraš narediti lepo po vrsti.

Druga možnost: psu daš zatezno čist za ušesa, posodo s hrano daš na lojtro, tako da se mora pes stegnit da jo doseže. Pes se mora na povelje "pusti" odmakniti od sklede - tega ga naučiš tako, da ga ob povelju cukneš stran.

Tretja možnost: psa najprej naučiš, da gre na povelje ležat na dekco (za kar je dobro nagrajen). Vajo najprej zelo dobro utrdiš. Potem jo uporabiš vselej, ko želiš priti do sklede s hrano (torej ukažeš psu ki je naj gre na dekco in mu šariš po hrani medtem ko leži na dekci dovolj daleč od sklede)

Citiraj
bi rekel da delo z problematičnimi psi nosi pač svoje ugrize, ni to nekaj drama kot jo ve tule želite prikazati

Pravijo, da trener (ali rehabiliter ali karže), ki psa spravi v tako stanje, da reagira z ugrizom ni kaj prida in ne bi niti smel delati s psi.