Cesar Millan

Urška · 419296

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #750 : 23 Oktober 2012, 14:25:27
Citiraj
Pravijo, da trener (ali rehabiliter ali karže), ki psa spravi v tako stanje, da reagira z ugrizom ni kaj prida in ne bi niti smel delati s psi. 

kdo to pravi ? gre za tvoje mnenje, ne si spet potegniti kinoloških resnic iz ta zadnje kot je tvoja navada; sam osebno rad vem kaj je moj pes sposoben  in ja sem jo v mladosti postopoma provociral in navaja recimo na cukanje za rep, za ušesa, ščipanje..etc kar se zna zgoditi med igro z otroci; je skozi igro hitro ugotovila da ji ugriz ni potreben,saj se drugače odzove in ima ponavadi na sebi ves vrtec

problem je to da je kinologija postala ideologija in prav po orwelovskov so njene najbolj žgeče pripadnice ženske, CM je pač pripadnik stare šole, ki črpa svoje znanje iz prakse in izkušenj in ne načitanosti in teorij kot je lep primer v tej temi, posledično toliko gnjeva določenih. Zame je uspel že v tem da je prvi ki je osveščanje okoli psov globaliziral in prinesel domala v vsak dom

Dojeti pa boste morale, da ni zgolj enega načina šolanja in prave vzgoje psa, jih je več, vsak z svojim primerom in vsak po svoje učinkovit v PRAVIH rokah 

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #751 : 23 Oktober 2012, 14:34:30
Od kje si pa ti crpal svoje neizmerno kinolosko znanje, ce ze druge zmerjas z amaterji?

battito animale

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #752 : 23 Oktober 2012, 14:52:48
Citiraj
ce ze druge zmerjas z amaterji?

kje sem to trdil ? ampak dobro če izhajava iz tega da bi vas moral smatrat kot kinološko avtoriteto :

brez zamere nič kar sem tule prebral in videl od tebe mi ne daje tega vedeti, to je seveda zgolj moja amaterska ocena  ;)

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #753 : 23 Oktober 2012, 15:01:40
Nikoli nisem trdila, da sem kinoloska avtoriteta in v temah o vzgoji naceloma ne dajem nekih nasvetov; bi pa rekla, da je nekdo, ki ima doma 6 obvladljivih psov in ima pse ze 30 let kar dobra avtoriteta v teh stvareh.
(s tem ne mislim sebe, da ne bos spet narobe razumel)

battito animale

kalsang

• *
Odgovori #754 : 23 Oktober 2012, 15:07:44
Ampak a ni fajn, kako Davor hitro preusmeri debato drugam, ko ga kdo vpraša po njegovem kinološkem znanju?  :o

Neprecenljivo!  :P

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #755 : 23 Oktober 2012, 15:10:52

Druga možnost: psu daš zatezno čist za ušesa, posodo s hrano daš na lojtro, tako da se mora pes stegnit da jo doseže. Pes se mora na povelje "pusti" odmakniti od sklede - tega ga naučiš tako, da ga ob povelju cukneš stran.

Tretja možnost: psa najprej naučiš, da gre na povelje ležat na dekco (za kar je dobro nagrajen). Vajo najprej zelo dobro utrdiš. Potem jo uporabiš vselej, ko želiš priti do sklede s hrano (torej ukažeš psu ki je naj gre na dekco in mu šariš po hrani medtem ko leži na dekci dovolj daleč od sklede)

Pravijo, da trener (ali rehabiliter ali karže), ki psa spravi v tako stanje, da reagira z ugrizom ni kaj prida in ne bi niti smel delati s psi.

Tako! Komplet višja matematika je s tem vsakem smrtniku dostopna!

..............in po takšnem kursu višje matematike vaš pes ne bo več renčal na vas ko bo papcal šniclne  ;)

Hvala za pojasnila............vsaj ne bo več zablod ob takšnem renčanju za nas vzgojitelje in navadne lastnike psov ;D

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #756 : 23 Oktober 2012, 15:19:34
Ampak a ni fajn, kako Davor hitro preusmeri debato drugam, ko ga kdo vpraša po njegovem kinološkem znanju?  :o

Neprecenljivo!  :P

Po nacelu, napad je najboljsa obramba :P

battito animale

rooxye

• *
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #757 : 23 Oktober 2012, 15:22:14
Pa dobro, no.

CM je rešil že veliko psov pred usmrtitvijo, tako da ni slaba oseba. Način na katerega to počne pa pač ni vsem všeč - tako, kot njemu ni po volji naš način.

Je res potrebnu "prekucavat" eden drugega zaradi njega in to na 25 straneh?

Pač, če ti je všeč ti je, če ti ni, ti pač ni. Brez veze, da tu eden drugemu vsiljujete svoje mnenje.

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #758 : 23 Oktober 2012, 15:25:17
Citiraj
ko ga kdo vpraša po njegovem kinološkem znanju?   

zakaj bi mi bilo treba  če pa sem vedno jasno odgovoril, da sem amater, ki pač mal rad bere in napram Lilit ne smatram da me last psa že naredi  za strokovnjaka; mojega znanja je ravno dovolj da lahko rečen da je moj pes neproblematičen, popolnoma primerna za v javnost in načeloma dobro vzgojena (koliko mi pač uspeva pri ženskah...)

bolj je fajn da kakor ste brez komentarja, takoj poudarite mene ali mojega psa  ;)

Citiraj
Pač, če ti je všeč ti je, če ti ni, ti pač ni. Brez veze, da tu eden drugemu vsiljujete svoje mnenje.

sklepam da si nova na tem forumu ? ni tle stvar razuma, pač večina razume tako kot ti, z CM se strinjaš ali ne in gre pač za tvoje lastno mnenje, kar je seveda super sploh če je argumentirano

Tle pa tema služi da se mal prepucavajo  kera ve več in za malo zabave  :P

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #759 : 23 Oktober 2012, 15:28:57

Citiraj
Tako! Komplet višja matematika je s tem vsakem smrtniku dostopna!

Aja, da ne bo kakšne pomote:
Druga in tretja možnost sta bili prikazani v CM oddajah. Drugo (ki se niti ni najbolje obnesla, saj se mu je hrana stalno stresala) je uporabil CM osebno za rehabilitacijo psice, ki ga je čopnila na zgornjem linku, tretjo pa je (uspešno) uporabila trenerka se mi zdi da iz nekega zavetišča, na psu, s katerim je prej delal CM in je potreboval gobo na palci in teniški lopar da se je približal njegovi posodi na pol metra.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #760 : 23 Oktober 2012, 16:01:04
zakaj bi mi bilo treba  če pa sem vedno jasno odgovoril, da sem amater, ki pač mal rad bere in napram Lilit ne smatram da me last psa že naredi  za strokovnjaka;

Od kje si pa to potegnil ;) spet velja, da je napad najboljsa obramba? :)

battito animale

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #761 : 23 Oktober 2012, 16:10:17
moj oče vozi avtomobil že 40 let imel jih je kar nekaj, tudi več hkrati, brez povzročenih nesreč...kar še ga ne naredi za strokovnjaka avtomobilizma
je pa tvoja logika razumljiva, saj pri nas vsakdo ki si lasti pse misli da je pasji strokovnjak, zato pa je slovenska kinologija   tam kjer je; ob tem je res bolje se imeti za nevednega ;)

Je tudi razlog zakaj CM gre na jetra toliko "strokovnim" organizacijam, saj jim je nek mehiški ilegalec demonstriral njihovo  nesposobnost in z popularizacijo pasjega šolanja odvzel avtoriteto

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #762 : 23 Oktober 2012, 16:13:05
Torej si ti strokovnjak za strokovnjake za pse? ;)

battito animale

kalsang

• *
Odgovori #763 : 23 Oktober 2012, 16:17:21
Je tudi razlog zakaj CM gre na jetra toliko "strokovnim" organizacijam, saj jim je nek mehiški ilegalec demonstriral  nesposobnost in z popularizacijo pasjega šolanje odvzel avtoriteto

;D  ;D  ;D

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #764 : 23 Oktober 2012, 16:19:23
Ja, mi smo amaterji. kar pomeni, da od kinologije ne živimo. Ne pomeni pa, da nimamo take ali drugačne izobrazbe in da smo strokovno nepodkovani. Točno zaradi nas je naša kinologija tam kjer je. Na marsikaterem področju v svetovnem vrhu. Redko kje pod povprečjem.

To, da se lahko do cilja pride na različne načine sama stalno poudarjam, tudi nikjer ne trdim, da je CM a priori nesposoben in da njegove metode ne delujejo. Mi pa rezultat, ki ga dobiš po njegovi metodi ni všeč in s takim psom nimam kaj početi. Pač pa nekateri drugi tukaj pisoči nikakor ne morejo dojeti, da se lahko s problematičnimi psi dela tudi na druge načine, ki so varnejši in prijaznejši do psov in do vodnikov, niso pa atraktivni za posnet.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #765 : 23 Oktober 2012, 16:23:22
Citiraj
Ne pomeni pa, da nimamo take ali drugačne izobrazbe 

in ta je ? me zanima informativno, kakšna izobrazba botruje strokovnemu mnenju

Kar se pa tiče tvojih ocen naše kinologije, pa mi je še vedno neznanka kako je lahko nek ki ima toliko lastnih  izkušenj z psi (napram ostalim ki se gredo rekla in videla tule) tak srdit apologet in od zadnje debate okoli tetoviranja psov zame pak nimaš vsaj tule dosti kredibilnosti  dejansko se mi zdi kar malo hipokritično, da po eni strani zanikaš da je tetoviranje psa pod narkozo mučenje živali po drugi strani  pa tle trobiš o varnosti psa

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #766 : 23 Oktober 2012, 16:39:54
Samo na kratko, ker se mi mudi. Trdim, da tetoviranje psa pod narkozo (in ob primerni oskrbi kasneje) ni mučenje, s čimer se strinja tudi veterinarska stroka. Hkrati pa trdim, da so tovrstni posegi nesprejemljivi, ker gre za goljufijo.
Nima pa to moje mnenje absolutno nobene zveze s šolanjem psov in različnimi metodami ki se pri tenm uporabljajo. Kako se šola strokovni kinološki kader pa se pozanimaj pri KZS, ki je za to pristojna.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #767 : 23 Oktober 2012, 16:44:47
Citiraj
ker gre za goljufijo.

oh sedaj pa te skrbi zakonodaja ? kakor kam padne a ne  ;)

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #768 : 23 Oktober 2012, 17:33:48
To, da se lahko do cilja pride na različne načine sama stalno poudarjam, tudi nikjer ne trdim, da je CM a priori nesposoben in da njegove metode ne delujejo. Mi pa rezultat, ki ga dobiš po njegovi metodi ni všeč in s takim psom nimam kaj početi. Pač pa nekateri drugi tukaj pisoči nikakor ne morejo dojeti, da se lahko s problematičnimi psi dela tudi na druge načine, ki so varnejši in prijaznejši do psov in do vodnikov, niso pa atraktivni za posnet.

Še enkrat: Razglabljate kaj je boljše ......... in skoraj vse je boljše kot CM ........... in večinoma kar CM "proizvaja" je slabo.

................. navsezadnje; boste že, saj ste "profesorji" :)

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #769 : 23 Oktober 2012, 17:51:07
PS
Nimam nič proti zgolj pozitivni motivaciji in ignoriranju ; SUPER, če le deluje ..................... seveda pa, kaj bi komu solil pamet, ki je strokovnjak na področju spreobrnitev................. ..................ampak nekateri zlikovci pač ostanejo zlikovci za zmeraj ............. kljub neskočnim poskusom s pozitivno motivacijo  ;) ; pa še brat pa pisat znajo  ;D

Zame stvari niso tako preproste kot za nekatere  :)

damayanti

• *
Odgovori #770 : 23 Oktober 2012, 18:06:45
Samo ma pa CMčekanar resno konkurenco. Slučajno ujela danes popoldne  na TV...
 babo , pamže IN pomeranca je spedenou. ;D
S tem da jih je na travnik in  v adrenalinski park peljal... samo enkrat...
  in so čudežno ozdraveli  :o

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #771 : 23 Oktober 2012, 20:45:57
Zame stvari niso tako preproste kot za nekatere  :)

Pa ravno CM hoce prikazat, kot da so stvari zelo preproste... in dejansko niso. :)

battito animale

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #772 : 23 Oktober 2012, 20:56:34

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

all_

• *
Odgovori #773 : 23 Oktober 2012, 21:11:51
Če smo iskreni je večina teh lastnikov v njegovih oddajah res katastrofa, ker se jim sanja ne kako se mora vzgajati psa. Psa zafurajo potem ga pa obtožujejo da je zelo agresiven, nemogoč itd. Verjetno si na Animal Planet že kdaj videla oddajo kjer izbirajo najporednješega psa? Tam vidiš še hujše lastnike kot na CMjevi oddaji. "Moj pes nonstop laja, nikoli ne utihne, zgrize vse kar dobi, napada družinske člane... ampak jaz ga imam rad on je moj dojenček."  :-X Da kozlaš zraven.

Ja se strinjam, da so lastniki porazni. Ravno zato načeloma ne gledam oddaj takega tipa, ker se ne morem prisilt da bi take ljudi gledala.

all_

• *
Odgovori #774 : 23 Oktober 2012, 21:22:55
A kdo spremlja oddajo At The End of My Leash (http://www.bradpattison.com/page/end-my-leash), ki se tudi vrti pri nas? To sem večkrat gledala od CM, čeprav imajo lastniki tudi en kup problemov sami s sabo. Se mi pa zdi ta inštruktor drugačen od CM.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #775 : 23 Oktober 2012, 22:10:49
http://beyondcesarmillan.weebly.com/andrew-luescher.html

oh tole je pa staro od AVSAB, 2006 nekje in nič od napovedanega se ni zgodilo, CMjeva serija je podrla vse rekorde gledanosti na NG pa tudi nobenih tožb zaradi "mučenja živali" ni bilo , so pa verjetno zgubili kar nekaj strank na račun serije

roxa

• *
Odgovori #776 : 23 Oktober 2012, 23:32:48
Roxa, če se strinjaš, da pes NI volk, se ne obnaša kot volk in ne tvori krdela kot volk, zakaj potem toliko omenjaš volkove in vlečeš povezave z volčjim krdelom?

Lej obstaja stvar, ki se ji reče evolucija in obstaja stvar, ki se ji reče antropologija. Kaj in zakaj se to rabi, tega odraslim pismenim ljudem ne bom razlagala. Upam, da zdaj razumeš, pa brez zamere. Volk je prednik psa. Zato. Tako kot je tvoj in moj prednik australopitek ;D

roxa

• *
Odgovori #777 : 23 Oktober 2012, 23:40:54
Očitno da ne, če ne ne bi STALNO direktno prenašali pravila, ki naj bi veljala (pa niti ne) v voljčjem krdelu na pse. Še huje. Medtem ko pasja krdela (ki dejansko so krdela in ne psi, ki morajo po sili razmer bivati v skupini) še lahko primerjamo z volčjimi (čeprav niso enaka volčjim), pa nikakor ne moremo prenašati vedenja volk -volk na vedenje pes-človek

Še enkrat: CM nimas krdela ampak ima veliko skupino psov, ki so prisiljeni živeti v skupini. V tej skupini ni notraqnje urejenosti, ni delitve dela, ni hierarhije - ker je ne more biti zaradi samega števila živali, zaradi stalne menjave psov v skupini in zaradi tega, ker jim stric tega da bi se povezali niti pod razno ne dovoli.

o volčjih, levjih ali kaj jaz vem kakšnih še  krdelih tule ne bi, da ne bi bili predolgi, saj smo ugotovili, da pes ni volk.

To mogoče ne, vsaj ne pred kamero,  vendar vsi njegovi psi s svojo držo izražajo podrejenost - vedno in povsod, celo pes, ki je na naslovnici njegove v slovenščino prevedene knjige se drži tako ponižno, da je za zjokat žalostno.

Sicer sem rekla, da ne bomo o volkovih. A ker se to direkt povezuje s psi vseeno:  naravna volčja krdela štejejo 2 do nekaj odraslih in mladiče. Pri večjem številu odraslih volkov njihova ureditev ne funkcionira več dobro, zato taka krdela razpadejo. Kadar jih v to prisilijo okoliščine (recimo to, da je na voljo samo velik plen, ki ga lahko obvlada samo večje število volkov), se lahko manjša krdela med seboj združijo v večje "nenaravno" krdelo, v katerem pa dejansko lahko vidimo spopade za vodstvo, alfe ect. Taka velika krdela niso stabilna in razpadejo takoj, ko okoliščine to dopuščajo.

Pri psih po mojih izkušnjah lepo funkcionirajo krdela 4- 6,največ 8 živali, če jih je več, razpadejo na več skupin. Kadar to zaradi prostorske omejitve ni možno, dobimo trop psov, skupino, v kateri ne vlada red ampak pravica močnejšega (taka je ponavadi tudi ureditev p'ri pocestnih psih, ki jih opisuješ. Izjemno redko so povezani v pravo krdelo)

Se ti ne zdi, da sta tvoj drugi in tvoj tretji stavek kontradiktorna? Je bilo tvojega psa strah (kot trdiš kasneje) ali je hotel dominirati (kot trdiš zgoraj). V vsakem primeru, pa je miljon drugih, prijaznejših in varnejših načinov, pri katerih pes se ne bo drl k da ga koljem, ker ga je bilo strah.

Očitno ga ta občutek vse bolj zapušča, če ne ne bi bil v zadnji sezoni v vsaki drugi oddaji oklan. In valjda da je prijazen do največjih bedakov, saj od tega živi. Koliko psov zafura ne vemo, a je že tistih, ki jih vidimo pred kamerami preveč (in potem lastnik potoži solzico, CM psa zapakira v svoj avto in ga odpelje na svoj ranč, lastnikom pa v zameno pripelje drugega in svojega "krdela")
 Ne drži povsem. Nekateri psi zelo radi štartajo na podredljive pse. Skupil pa jo  ne bo tisti pes, ki je calm assertive in zna drugemu psu jasno povedati: ne bojim se te, a te ne ogrožam. Tisti, ki imamo take pse, se ne bojimo pretepov z nesocializiranimi tujimi psi, ker jih naši psi vedno uspešno blokirajo brez nasilja. se pa takega psa ne pridela tako, da mu, kričečemu od groze rineš rit v drugega psa.

Zelo lepo se vidi, če se zna opazovati. Krdelo ni naravno ali umetno v odvisnosti od tega ali se hrano lovi ali se jo dobi ampak od tega, kakšne so sorodstvene vezi med psi, koliko se v skupino posega od zunaj, koliko se dodaja novih živali in koliko se odvzema starih. Menim tudi, da se v krdelu ne vrti vse okrog hrane, ampak se vrti okrog mladičev. In delitev vlog je tu najbolj izrazita. Pri psih, ki so povezani v krdelo se izoblikuje hierarhija (lahko na povsem lep način skozi igro, lahko na podlagi tekmovanj v renčanju in buljenju, pravi spopadi so povečini posledica nerodnega vmešavanja lastnikov), vendar te hierarhija ni rigidna (kot ni rigidna niti hierarhija v naravnem volčjem krdelu), kar pomeni, da lahko pri določeni dejavnosti krdelo vodi en pes, pri drugi pa drug. V večjem pasjem krdelu se lahko zgodi tudi delitev dela, pri svojih lahko naštejem kar nekaj takih vlog. V bistvu se rigidna hierarhija v pasjem krdelu pokaže samo takrat, ko je krdelo nestabilno ( pride nov član, izguba starega, odstavljanje vodje...). Verjetno gre tudi volčje krdelo skozi take cikle - ko je stabilno, se podrejenost/nadrejenost skoraj ne opazi, v nestabilnem obdobju pa je vsak prekršek kaznovan)

Pravzaprav ti lahko iz lastnih izkušenj povem, da je razlika zelo majhna. Pes, ki ostane v leglu do 8 tedna ima tisto osnovno identifikacijo kdo je in kam paše že za seboj. In se je že naučil osnovnih pravil vedenja med psi. Mišljeni so bili mladiči, vzeti iz legla pred 6 tednom, ki odraščajo brez vsakega stika z drugimi psi ampak samo z ljudmi. Takih psov tudi kasnejša socializacija z drugimi psi ne more več povsem popraviti. Ostanejo nekakšni vedenjski hibridi.
prav. očitno imaš skozi zid z glavo prav. spoštujem tvoje mnenje. poznam ljudi, ki so celo življenje delali s psi, šolali pse pa niso tko abgresivno trmasti kot si ti. pojdi, dokaži svetu, da imaš ti prav. dejstvo je, da CM ne more imeti vse prav, ker noben človek nima...in dejstvo je, da nekatere stvari nočeš videti ali pa si jih priznati. in spet v tej temi zaključujem debato s tabo, ker ne znaš komunicirati na nivoju. žali koga drugega in pitaj si ego na tistemu/tisti, ki se ti bo pustila, lp

roxa

• *
Odgovori #778 : 23 Oktober 2012, 23:46:16
tudi sam sem mnenja da je potrebno na agesivno vedenje psa odgovoriti enako agresivno;
Kar se mene tiče; moj pes bi mi pokazal zobe zgolj enkrat
S telim delom bi se strinjali vsi trije strokovnjaki s katerimi sem imela stik. Nekateri bi pa počakali, dali klobaso v žep in ko pes neha ga pobožali in mu jo dali.  ;D

roxa

• *
Odgovori #779 : 24 Oktober 2012, 00:06:20
Še enkrat: Razglabljate kaj je boljše ......... in skoraj vse je boljše kot CM ........... in večinoma kar CM "proizvaja" je slabo.

................. navsezadnje; boste že, saj ste "profesorji" :)
hahahhahahaha točno tako hahhahaa