Cesar Millan

Urška · 419262

roxa

• *
Odgovori #840 : 24 Oktober 2012, 17:58:38
Gledam, pa ne vidim tega ??? ampak to, kar dela z Juniorjem in zogo, je to, kar delajo ucijo dobri trenerji pozitivne motivacije. In tudi nisem slisala, da bi v teh 10 minutah kaj rekel proti hrani, razen da moras bit pozoren, da ne nagrajujes napacnega custvenega stanja psa.

Ima pa ljudi res zelo dobro nastudirane. :)
ne. pokazal je, kakšna je razlika med pozitivno motivacijo in klasiko (ali karkoli že on počne). dejansko psa odvračati s piškotom v roki, še ne pomeni odvrniti njegov um od "tistega na kar je pozoren", ampak se ponižuje inteligenca psa, če lahko razumeš. ker pes je zelo inteligentno bitje. poglej ponovno, pozorno. on pozornost odvrne z resnično pozornostjo nase, čaka, da se pogledu pridruži um (vonj).

njegove študije ljudi so dejansko res dobre, so pa tudi za crknt smešne in ne, ne kaže jih, ker ima tko zlo rad pozornost, ampak, da se ljudje vidijo. fino je, če ti kdo zna na prijeten način nastavit ogledalo. on to zna. to pa cenim pri njemu.

Felina

• *
Odgovori #841 : 24 Oktober 2012, 17:59:19
Tokrat se z Davorjem celo strinjam....današnji čas ni najbolj primeren za pse v celem paketu. Pes more biti dejansko narejen tako, da ne trza na nič, pa naj bo še kako moteče/boleče. ..no, to je zame žaljenje pasje inteligence in pravice do zasebnosti kot živega bitja. Ampak tak pač je in temu se moremo lastniki psov prilagoditi, če jih še hočemo ob sebi. 

Kar pa se ostalega dela te teme tiče pa lahko samo rečem WOW...Lanabela, vsaka čast, da še poskušaš.  ;) Sama sem samo v fazi čudenja :D

Sedaj pa tako čist brez kakšnih provokacij...kaj počnete s psi na sprehodih, če ne uporabljate igre? Kako to izgleda? Pač samo šetate ali kako? KEr pri moji duši, ne znam si predstavljati sprehoda od koder ne pridem blatna jaz, moji psi in tako izmučeni od skupnih dejavnosti, da smo samo še za v posteljo, ampak brez igre si pa tega ne predstavljam...aja, tudi brez prešernega skakanja ne :D

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #842 : 24 Oktober 2012, 18:14:36
ne. pokazal je, kakšna je razlika med pozitivno motivacijo in klasiko (ali karkoli že on počne). dejansko psa odvračati s piškotom v roki, še ne pomeni odvrniti njegov um od "tistega na kar je pozoren", ampak se ponižuje inteligenca psa, če lahko razumeš. ker pes je zelo inteligentno bitje. poglej ponovno, pozorno. on pozornost odvrne z resnično pozornostjo nase, čaka, da se pogledu pridruži um (vonj).

Ja, to stekam. Ampak to, da psu rines piskot pod nos, medtem ko je ves vznemirjen zaradi necesa, in mislis, da ga bos s tem odvrnil, to ni pozitivna motivacija.
In potem, ko dobis tudi umsko pozornost psa, ga lahko nagradis tudi s piskotom. Nikjer ni omenil, da ne.

Da nimas ti napacne predstave o tem, kaj je pozitivna motivacija?

battito animale

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #843 : 24 Oktober 2012, 18:17:58
Citiraj
a nisi rekla, da hrane ne uporabljaš, razen pri tamalih?
Kdaj sem pa to rekla? Hrano uporabljam pri tamalih in pri tavelkih in pri najstarejših, takrat, ko jih učim nekaj novega ali kadar želim izboljšat nekaj starega, včasih pa tudi samo zato, da jim naredim veselje ob dobro opravljenem delu.

Citiraj
sori-psi ne vedo, KAKO ZELO se njihova inteligenca ponižuje.
A lahko prosim razložiš kako se lahko ponižuje inteligenco nekoga, ki mu plačuješ za njegovo delo? (CM na 42 minuti razlaga, kako je sprehajal pse za denar -  ne mislim eno uro iz posnetka brskat in ugibat, kaj si mislila z zgoraj citiranim nesmislom) Mimogrede, pri šolanju hrane nimaš v roki.

Citiraj
pač kakor je moderno brezpogojno zagovarja pozitivno vzgojo po drugi strani pa zagovarja fizično kaznovanje otrok ali celo vzgojni ugriz - kjer si sama trdila da je do določene starosti vzgoja otrok in psov enaka ni nič drugega kot izredno dvoličen in nekredibilen dajati ocen

Če imaš tako dober spomin, potem se verjetno spomniš, da je bilo zgornje že parkrat pojasnjeno: vzgoja s pozitivno motivacijo ja, a v določenih izjemnih situacijah je potrebno poseči po sili. Pri otrocih še veliko redkeje kot pri psih. Gre pa skoraj brez izjeme za situacije, ko je ogrožena varnost psa (ali otroka) ali njegove okolice.

Citiraj
Pes more biti dejansko narejen tako, da ne trza na nič,
to niti ni problematično

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #844 : 24 Oktober 2012, 18:18:20
Ja, to stekam. Ampak to, da psu rines piskot pod nos, medtem ko je ves vznemirjen zaradi necesa, in mislis, da ga bos s tem odvrnil, to ni pozitivna motivacija.
In potem, ko dobis tudi umsko pozornost psa, ga lahko nagradis tudi s piskotom. Nikjer ni omenil, da ne.

Jaz sem v to prepričana.  ::) in ni edina.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

Felina

• *
Odgovori #845 : 24 Oktober 2012, 18:30:37
to niti ni problematično

Kakor za koga. Nisem imela v mislih samo ugrizov, ampak celoten odnos psov povprečnih lastnikov do okolice, ki, žal, trzajo na vse.  Problem je v povprečju, ne v nekaj posameznikih, ki jim je sobivanje s psom način življenja.

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #846 : 24 Oktober 2012, 18:44:52
Ni problematično kot zahteva za psa, ki naj bi bil na javnem mestu. Zna pa seveda biti problematično kako to doseči.
Lastniki, ki nimajo psov socializiranih do te mere, morajo pač poskrbeti za fizično varstvo psa. Problem  nastane, kadar se mularija (ali odrasli) vpikava v fizično varovanega psa - torej: vtika prste/roke čez rešetke, vtika prste v nagobčnik, ga dreza s palico....

Kar pa se tiče nagrajevanja/podkupovanja....mogoče pa zamenjujejo nagrajevanje psa s hrano z učenjem psa s pomočjo vabe? Tistega sicer ne bi imenovala poniževanje pasje inteligence, res pa je, da pes pri tovrstnem šolanju ne razmišlja prav veliko ampak samo sledi vonju. Vendar pri klasičnem šolanju pes svojo pamet uporablja še toliko manj. Nobeno ponižanje pa ni tako veliko, kot priključit psa na elektriko in ga voditi z daljincem.

roxa

• *
Odgovori #847 : 24 Oktober 2012, 18:51:25
Jaz sem v to prepričana.  ::) in ni edina.

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

roxa

• *
Odgovori #848 : 24 Oktober 2012, 18:53:10

po vaše imam vse predstave napačne.  ;D prav, važn, da so vaše prave in vse veste. zato je pa debata na temle forumu nesmiselna in se ljudje pritožujejo, kako par ljudi v parih letih odžene vse forumaše ;D

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #849 : 24 Oktober 2012, 19:12:58
zato je pa debata na temle forumu nesmiselna in se ljudje pritožujejo, kako par ljudi v parih letih odžene vse forumaše ;D

Meni je najbolj fino, da se zaradi nesmislov nekaterih Lanabela zelo poučno razpiše na dolgo in široko. Kakorkoli jo že ti dojemaš ti lahko povem da vsekakor ne bo odgnala nikogar, saj jo velika večina tule z veseljem bere. Poskusi zanemarit podton, ki naj bi ga imela in še enkrat preberi, RES najdeš velik pametnih stvari v njenih postih.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #850 : 24 Oktober 2012, 19:14:29
Ok Roxa. Potem pa razloži, kako se psa s hrano nagrajuje, kako se ga s hrano podkupuje, kako se hrano uporablja kot vabo in kako se hrano uporablja kot distrakcijo. Potem bomo lahko hitro videli, v čem je nesporazum.

Nika, včasih je težko paziti še na podtone, če te pitajo z popolnimi traparijami. Se pa splača vztrajat, posebno zaradi tistih, ki berejo, pa v debatah niti ne sodelujejo.

kalsang

• *
Odgovori #851 : 24 Oktober 2012, 19:20:46
Kakšni podtoni le! Ne samo, da je Lanabelino pisanje nadvse poučno in koristno, temveč je tudi objektivno in realno. Lanabelo naravnost občudujem, ker z neizmerno potrpežljivostjo vedno znova niza dobro podprta dejstva in se ne zapleta osebno. Kapo dol!

To, da jo nekdo obtoži, da je žaljiva, je naravnost smešno. Po navadi se to zgodi, ko ni mogoče več iti mimo dejstev in tistim, ki se ne strinjajo z njo zmanjka argumentov.

Se pa strinjam, če se iz njenega pisanja neposredni sogovorniki ne bodo ničesar naučili, je še vedno izjemno koristno za vse druge, ki ga berejo. Hvala, Lanabela! :)

roxa

• *
Odgovori #852 : 24 Oktober 2012, 19:23:04
Master od pupets od the Pesjanar forum...sem ti že rekla, da ego pitaj na komu drugemu, tempej pa že imaš >:D. hvala bogu (čeprav mi je beseda bog smešna)! da še komu drugemu ni treba prenašat tvoje pasiv agresije. jaz je ne mislim več.

prijetno debaturanje želim še naprej. s cezarjem ali brez. jaz sem vse svoje povedala, kdor je razumel je razumel, kdor ni pa pač ni. lahko me imate za karkoli, dokler sama sebe poznam me to ne gane. hranila bom pa ego na yoga blazini, lp

manchy

• *
Odgovori #853 : 24 Oktober 2012, 19:29:16
po vaše imam vse predstave napačne.  ;D prav, važn, da so vaše prave in vse veste. zato je pa debata na temle forumu nesmiselna in se ljudje pritožujejo, kako par ljudi v parih letih odžene vse forumaše ;D

V bistvu sami sebe odženete...  ;) Tale forum je prav fajn, poskusi pri "zelenih" pisat na tak način, kot si v tej temi, bomo videli, če boš na koncu sama odšla ali te bo admin odstranil  ;D

Bulldogs... And nothing else...

kalsang

• *
Odgovori #854 : 24 Oktober 2012, 19:47:26
Master od pupets od the Pesjanar forum...sem ti že rekla, da ego pitaj na komu drugemu, tempej pa že imaš >:D. hvala bogu (čeprav mi je beseda bog smešna)! da še komu drugemu ni treba prenašat tvoje pasiv agresije. jaz je ne mislim več.

prijetno debaturanje želim še naprej. s cezarjem ali brez. jaz sem vse svoje povedala, kdor je razumel je razumel, kdor ni pa pač ni. lahko me imate za karkoli, dokler sama sebe poznam me to ne gane. hranila bom pa ego na yoga blazini, lp

Joj, Roxa, ko bi ti lahko z malo razdalje prebrala, kako in kaj pišeš... Res bo najbolje, da nehaš, ker verjemi mi, si zelo neprijeten sogovornik. Malo bontona ne bi škodilo. Pa ego na yoga blazino nikakor ne paše.

lp

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #855 : 24 Oktober 2012, 19:52:27
Kalsang:

Roxa: trditev, da je nagrajevanje s hrano žalitev pasje inteligence je nesmisel. To je dejstvo, ki ga je moč podpreti z dokazi in ne moje osebno mnenje. Ker predvidevam, da je prišlo do nesporazuma in  ne govoriva o isti stvari, sem ti (povsem prijazno) napisala, da povej, kaj si pod naštetimi pojmi predstavljaš. Da se nesporazum razjasni. Če se raje  umakneš....tudi prav. A zapomni si: eno je mnenje, ki ga ima lahko vsak kakršnega hoče, drugo pa so dejstva, ki so kakršna so, ne glede na to, ali so nam všeč ali ne.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #856 : 24 Oktober 2012, 21:22:12
Ma, pa ravno je postalo zanimivo. :)

battito animale

roxa

• *
Odgovori #857 : 24 Oktober 2012, 21:56:29
Evo, da vam ne bo dolgčaš, še ena "kost za glodat" >:D
http://www.youtube.com/watch?v=4a0idskuZRA

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu

Šapa

• *
Odgovori #859 : 25 Oktober 2012, 00:58:15

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #860 : 25 Oktober 2012, 06:40:36
Citiraj
Tale forum je prav fajn, poskusi pri "zelenih" pisat na tak način, kot si v tej temi, bomo videli, če boš na koncu sama odšla ali te bo admin odstranil

hehe tako zvana svoboda govora pri tako znanih oglaševalci prave resniceTM šolanja psa z pozitivno vzgojo; ta forum je odprt in javen, torej ima vsak možnost izraziti svoje mnenje točno to v tem primeru počne roxa; sam sem pa itak že navajen na vse klice da se me briše :D

Pa sam ne uporabljam pozitivnega kaznovanja, nimam takšne pasme ali psa kjer bi bilo to potrebno, dojamem pa njeno uporabnost sploh ko gre za problematične pse kar  se izkazuje že od 30 let prešnjega stoletja mi pa je humorno kako ste vse skočile na vlak šolanja z hrano kot obljubljena dežela, pač kakor trend zapiha. Zame je to eden od načinov šolanja psa nič več nič manj, katerega izraba je pravtako škodljiva

Citiraj
http://fearfuldogs.wordpress.com/2012/10/24/do-you-have-any-business-punishing-a-dog/  ?

a sedaj smo prišli že tako daleč da bodo pasjeljubci skušali diktirati kako naj kdo vzgaja svojega lastnega psa ?

ja vuš de,

Citiraj
ker verjemi mi, si zelo neprijeten sogovornik.

:D

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #861 : 25 Oktober 2012, 07:45:36
mi pa je humorno kako ste vse skočile na vlak šolanja z hrano kot obljubljena dežela, pač kakor trend zapiha.

:D :D :D od kje si pa to zdej povlekel? :D

Debato o hrani je zacela roxa, ko je rekla, da ona nikoli ne bi uporabljala nagrajevanja s hrano, ker je to zaljenje pasje inteligence. Ne vem, kako si ti spet uspel naumit, da je to kao edini pravi nacin solanja.
Mogoce tudi ti nimas prave predstave o pozitivni motivaciji :)

battito animale

Sleepy

• *
Odgovori #862 : 25 Oktober 2012, 08:58:56
hehe tako zvana svoboda govora pri tako znanih oglaševalci prave resniceTM šolanja psa z pozitivno vzgojo; ta forum je odprt in javen, torej ima vsak možnost izraziti svoje mnenje točno to v tem primeru počne roxa; sam sem pa itak že navajen na vse klice da se me briše :D
Svoboda govora, mende! Kaj pa ti misliš drugega? Vsak, ki ima ustrezno mnenje (torej skladno z abosolutno resnico), ga lahko svobodna izraža  :D
Sicer je pa to žal več ali manj uzanca v našem medijskem in internetnem prostoru. Za nasprotno mnenje najrajši ni prostora, pa če je podano z argumenti al pa brez. 

Btw. - a je že kdo opazil, da imajo tisti, ki bi lahko bili označeni za neprijetne sogovornike, običajno različno mnenje od našega in obratno? Tisti, ki ga delijo, nekako ne sodijo med neprijetne sogovornike, čeprav je način podajanja lahko povsem ekvivalenten načinu podajanja nasprotnega mnenja?  ::)

Drugače pa meni hrana kot nagrada povsem ustreza kot pripomoček pri učenju in kot pripomoček pri komunikaciji s psom. Bi se mi prej zdelo, da žalim pasjo intelegenco, če bi pričakovala, da me bo pes ubogal samo zato, ker sem jaz tako rekla. Če gledam po sebi, kot je že rekla Lanabela - od pohvale za dobro opravljeno delo nekako ne morem živet. Lahko celo bolj direkt povem, da sicer jo je sem pa tja fajn slišat, jo pa enitajm zamenjam za primerno plačilo.  :)

Smile... Tomorrow will be worse. 8)

Lunette

• *
Odgovori #863 : 25 Oktober 2012, 09:05:06
Tisti, ki mora s seboj na navadne sprehode nositi hrano, je nekje nekaj ___HUDO__ zamočil.
A lahko dopolnim tale stavek?  ;)

Mimogrede Roxa, ko si omenila da tvoj trener ne uporablja hrenovk in takih pripomočkov...Kaj pa uporablja kot osnovno opremo za šolanje psa?

Pa kdaj se bo nehalo enačit polne žepe klobas s pozitivno motivacijo ??? Jaz nisem za vsakdanja opravila, ki jih psi počno z mano že dolgo dolgo ne več imela polne žepe. Napolim jih natanko takrat, ko želim psa načut nekaj novega. To traja (odvisno od zahtevnosti vaje) v povprečju kak dan ali dva. Vse ostalo psi delajo na pohvalo in se veselijo svojega obroka zvečer iz posode (povsem neodvisno od same izvedbe vaje). Nekaj podobnega kot dvojni klik (eden je za spodbudo drug za prihod nagrade-samo sekvence so precej raztegnjene). Pa spet klikerja ne najdem nikjer, ker ga že dolgo nisem uporabljala. Kaj pa zdaj?  :P Se poruši sistem razmišljanja o nagrajevanju/podkupovanju in avtoriteti?  ;) Psi so še vedno učeni, vzgajani, vodeni samo na pozitivo. Pa jih prav nikoli ''na kolenih'' ne prosim da kaj naredijo in prav nikoli ne pokažem priboljška, da pridejo na odpoklic. Naredijo že na sam namig kaj sledi. Tudi psica, ki mi je gnala/pasla kokoši je bila učena, da se to ne sme samo na pozitivo (brez hrenovk ;)) in tudi brez povodca, ker pri tako grajenem odnosu niti ne potrebuješ fizičnega kontakta s psom. Ne da sem ji dala čas za karkoli...naučili sva v cca dveh tednih osnovno vodljivost brez popadanja kokoši. In sem ziher zanjo, da jih ne bo popadla tudi takrat, ko mene ni zraven  ;)

In ne da smo fauš CM (zakaj že ???)...sam ene nas res jezi, ker ljudje to doma počno s svojimi psi...in eni potem te izdelke zelo od blizu gledamo...bogi psi  :'(

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

kalsang

• *
Odgovori #864 : 25 Oktober 2012, 09:20:28
Če se vrnemo k osnovni temi:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=97lwtUkXjwQ

OK, ne glede na to, ali se strinjamo z njegovim pristopom ali ne, bi bilo zanimivo slišat iz njegovih ust, zakaj uporablja ta pristop. Ampak očitno mu utemeljitve ne gredo najbolje od rok...

Lunette

• *
Odgovori #865 : 25 Oktober 2012, 10:07:28
 :o :D :D ej sam je pa zgrešu tematiko svojega poklica...kot stand-up komedijant bi bil še bolj uspešen kot to kar je :D :D :D Priznam da mi bil v tej vlogi bolj ušeč.  :D

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

barbara10

• Vzreditelj
  • *
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #866 : 25 Oktober 2012, 10:36:30
Se ljudi se da podkupiti, zakaj se tu in tam ne bi se psov?
Se ljudje dobivajo placo, zakaj ne bi tudi psi?
Se ljudje smo radi pohvaljeni, zakaj psi ne bi bili?
Kaj so psi slucajno stroji?

Roxy

• *
Odgovori #867 : 25 Oktober 2012, 10:48:31

a sedaj smo prišli že tako daleč da bodo pasjeljubci skušali diktirati kako naj kdo vzgaja svojega lastnega psa ?

ja vuš de,

A si sploh prebral kaj piše na linku?

Meni je namreč to zelo lepo povedano:
"...I had the opportunity to watch this trainer handle a rambunctious, young, male, Labrador Retriever. She had been unable to provide a rate of reinforcement that was high enough to get the behavior she wanted from the dog. She was also unable to explain to the owners how to do this and instead the dog wore a shock collar and was subjected to repeated collar corrections in order to get him to ‘calm down’. I realized that she wasn’t doing what worked, she was doing what she could do.
I understand how challenging high energy dogs can be, but I was stunned. The foundation reward-based trainers build with a dog is finding rewards that are reinforcing enough to the dog they will repeat behaviors to get them. Sometimes this can take some exploring, but with a lab? A lab!? Labs are the poster children for food and play as reinforcers...."

Mi je skrajno nerazumljivo, da si ljudje nabavijo "high energy" psa, potem pa ga zaradi njegovega karakterja kaznujejo. Halo?! Ali pa, če bi si nabavili psa z manj energije, ki bi jim bolj ustrezal. Saj obstaja malo morje pasem z različnimi karakterji, a je treba izbrati ravno tisto, ki jo bo treba zatirati, ker nam karakter ne ustreza? In, če nekdo že gre tako nepremišljeno v nakup psa, naj bo toliko odgovoren in se potem potrudi, da psu nudi tisto kar potrebuje. Tako kaznovanje je nesprejemljivo!

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #868 : 25 Oktober 2012, 11:05:18
Citiraj

Se bo treba naučiti, da se napisano najprej prebere, preden se komentira. Napisano se nanaša na trenerje in ne na neuke lastnike psov. Tole še prav posebej drži (čeprav je malce čudno zavito napisano, pa če kdo ne dojame smisla v angleščini mu lahko po želji tudi prevedem)
Unless you have the skills to teach behaviors without inflicting pain, yelling, or threatening a dog, with a level of proficiency that demonstrates knowledge of how the various types & schedules of reinforcement get behavior, you have no business, as a professional, resorting to punishment as a solution to a behavior challenge. Even if you can demonstrate that skill and knowledge you should also be able to identify the potential risks and fallout of using punishment, should you decide to use it, so you are prepared to identify them should they occur. Knowing how to punish a dog to stop behaviors is not enough, you should be well versed in all the reasons why you shouldn’t

Citiraj
mi pa je humorno kako ste vse skočile na vlak šolanja z hrano kot obljubljena dežela, pač kakor trend zapiha.

Neko posebno šolanje s hrano ne obstaja, razen če pri tem misliš na šolanje z vabo, ki ga sama nikoli nisem uporabljala in ga nikoli ne bom (saj ne, da bi bil sistem v osnovi povsem zanič, a obstajajo boljši. Je pa uporabno včasih za kakšnega bolj nerodnega vodnika, ki se v določeni situaciji ne znajde na drug način).

Obstaja šolanje s pozitivno motivacijo in hrana je samo en od možnih motivatorjev. Če je le mogoče, je dobro uporabiti (pri istem psu) več različnih motivatorjev. na ta vlak smo pa nekateri počasi začeli lesti  že pred desetletji.

Citiraj
Evo, da vam ne bo dolgčaš, še ena "kost za glodat"

Ni kaj za glodat, to je reklamni trailer neke trenerke, ki zase trdi da je med najboljšimi na svetu, ne pokaže pa konkretno njenega dela s psi.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #869 : 25 Oktober 2012, 11:17:01
Hja se ze zacne v mali soli trobit, kako je potrebno za delo z psom imeti zraven vedno priboljske (imate taksne pripravne torbice) in igraco (ponavadu cuf), pozitvna metoda temelji na nagradi. zame se solan pes odziva na lastnika in ne zaradi upanja da bo kaj dobil

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.