simi,

moram povedat, da so tvoji posti (za moje pojme, kolikor jih pač premore moja nevedna glava

) EDINI mirodajni in RESNIČNI, zato hvala, da VIDIŠ problem in poznaš razlike. skos se pozabim zahvalit, zato se zahvaljujem zdaj, ker te je že Davor pač omenil. Prebrala sem tudi tvoje komentarje in res, sam hvala. To je to.
Kar se tiče Cezarja. Dodala bom sam še to. Če pogledamo primere, ki jih ima Cezar, potem so to primeri, kjer so zajebali lastniki že v štartu ali pa so posvojili psa/e, katerim niso kos in dejansko ne vedo kako psa narediti znosnega. Stotič že ponavljam, da NISO vsi ljudje za psa. Pes ni riba v akvariju, čeprav ljudje žal, tako misli (primeri, ki jih ima Cezar so že taki, razen psi, ki imajo težko preteklost). Pes je inteligentno bitje, prekleto inteligentno. Zato pa prihaja do takšne anomalije, da pes človeka ugrizne. In pes NIKOLI, ne sme ugrizniti lastnika, kajšele njegovega otroka, TUDI ZA OPOZORILO NE! Ker Cezar pse
rehabilitira in ne trenira. To je nekaj, kar nekaterim tule ni jasno. Ker pa smo imeli priložnost videti, kako izgleda pri njemu vzgoja (psa, ki si je nabavil kot mladiča, mora tudi vzgojiti, primer je Junior,tudi v njegovi prvi knjigi je opis vzgoje mladiča). Nikjer ni pristopov, ki jih ima do psa, ki skače v faco lastniku ali pa partnerju lastnika, recimo. Tudi psa, ki se recimo boji (grmenje, avti, čolni, tla itd), tudi pri njih uporabi drugačen pristop. To je dejansko opazno. Zato pa pravim. Ne moreš kar lepo prit in reč, da je vse, kar on počne, za en K vredno. Vedno je pri nekomu najlažje najti negativo, kakšno pozitivno stvar pa težko.
Pri njemu cenim to, da skos ponavlja, kako ne smeš NIKOLI delovati PROTI naravi. Ta kontekst je zelo težko razumljiv za ljudi, ki ne razumejo kako v bistvu narava deluje. Hja, žal deluje tko, da ne vpraša, ampak naredi! In, če se vi tukaj in 500 drugih ukvarja s tem, da pes ni volk, potem ja. Res ni, to vemo. Ampak nečesa se pa morate zavedati. Pes in volk sta biološko ista vrsta. Res upam, da se tega zavedate. BIOLOŠKO. To pove vse. In Cezar to ve. In to smiselno uporablja. In ne, pri volku (vodji) ni niti pozitivne niti negativne motivacije...niti klika, niti "klobase" ampak samo vonj, sluh, vid. Na takšen način delujejo in se vse "zmenijo". Pretepi so ZELO redki, ker poznajo zdravo rangiranje, ki jih naši psi, zaradi nas, ne poznajo. Pa brez skrbi, videla sem krdela potepuških psov, ki se znajo zdravo rangirati. Takšne stvari si morate razčistiti. Mislila sem podobno, ko sem delala na projektu monitoringa volkov in njihovega števila v Slo (zato si jemljem pravico "filozofirati" o volku, kot si jo jemljem 2filozofirati" pri medvedu). Potem pa sem fasala krasnega mentorja Adamiča, ki je naš največji strokovnjak za volkove, ki me je hitro postavil na realna tla in mi prikazal življenje živali. Plus, če ga že omenjam. Velik ljubitelj psov je (lovec je tudi) in vedno ima psa (že celo življenje). Ob eni priložnosti sem ga vprašala, kateri je bil njegov najljubši pes, ki ga je imel. Povedal je, da psica (airedale terierka) to pa zato, ker je bila najbolj prvinska. Ni marala v dež. Zjutraj jo je vedno silil in enkrat, ko je stegnil roko proti njej v košaro, da bi jo pripel je hlastnila (ne tako, da bi ga hotela ugriznit, ker drugače, če bi hotela bi ga, ker je bil zelo blizu) in se samozavestno ulegla nazaj. Rekel je, da takrat mu je pokazala, da ga ima zadosti in da hoče spet. Zato pa....Se opravičujem, ampak tukaj je veliko napačnih interpretacijo in dokler ima človek napačno interpretacijo narave, živali, kako delujejo, kako živijo...in trmo, ego..negiranje, da bi poslušal, ne more napredovati. Kar pa je drugače od tega, če nekdo (zavestno in premišljeno) zavrača kakšen način.
Naj se vrnem na Cazarja. Meni osebno je ZELO pozitiven in dober pristop, ki ga opiše, pokaže, kako pripeljati še enega psa domov. Na kakšen način in kaj storit. Kako izbrati (tudi mladiča), ma vse. Zelo pozitivno za moj okus, da upošteva psa, ki ga že imaš doma. In da ne dela razlik med njima.
Osebno pa mi je gledanje Cezarja mučno. To pa zato, ker non stop vidim ljudi, ki so slabiči, neuki, trmasti, pod vplivom trendov (čivave), neodgovorni in psu dejansko ne dovolijo biti pes. Bilo mi je tudi zelo mučno gledati vibrirajočo ovratnico, vem, da ni škodljiva, ker v ZDA, če bi bila "mučenje" bi jo ZELO hitro umaknili in prepovedali, ampak meni osebno je bilo grozno. Potem pa sem zvedela, gledala kako je povedal, da se zanjo odločijo lastniki in ne on. On jim sam pokaže pravilno uporabo. Ja, lahko bi jim povedal, da naj raje kakšen drug pristop. Sam tolk.
Poglejte si raje tole (potrpite reklamco na začetku). VREDNO OGLEDA, Cezar v Southparku

:
http://www.southparkstudios.com/full-episodes/s10e07-tsst