Cesar Millan

Urška · 419539

roxa

• *
Odgovori #900 : 25 Oktober 2012, 14:43:58
primarni argument za pozitivno metodo, vsaj zame je ta da se njena izraba na psu da lažje korigirati
moje mnenje pa je podobno kot od simi in si ga lahko prebereš v tej temi par strani nazaj, kombinacije različnih vrst metod za različne pse, če se ne motim se tudi z njo ni Lanabela strinjala
in verjetno dejansko gre za "avtoriteto" prevzgoje problematičnih psov pri nas

se strinjam, ima pa pozitivna motivacija tudi eno zelo slabo lastnost. če jo uporablja neuk, "nesposoben" vodnik je to huda psihološka prisila na psa. in to je hujš, kot vaša slavna brca, ki sploh ni brca. in NE NISEM PRISTAŠ NE ENE NE DRUGE (vsaka je za nesposobneža, ki sploh ne bi smel imeti psa neprimerna), SEM PA PRISTAŠ POGLOBLJENEGA DELA S PSOM, KO TI KOT LASTNIKU POSTANE IZZIV NAJTI NAČIN (MOTIVACIJO) S KATERO PSA NAUČIŠ ŽELJENO. To je bolj pozitivna motivacija kot klasika s kaznijo a ne?  Dejte PROSIM nehat tlačit ljudi v koš 1 ali 2. Če nisi za pozitivno motivacijo si apriori za šolanje s kaznijo. To pač ni res.

roxa

• *
Odgovori #901 : 25 Oktober 2012, 14:51:42
Demoniziranje je, ce nekdo napise, da je solanje s hrano zaljenje pasje inteligence
ja, to sem napisala. kaj? a je boleče? sej bo minilo >:D pa prosim, da mi ne podtikaš še drugih izjav, ker niso moje. hvala ;)

roxa

• *
Odgovori #902 : 25 Oktober 2012, 14:54:13

wikipedia demonizira ?
ne rabiš wikipedije, imaš jo tu. še več... ;D ;)

poleg tega imaš tu mojstre prepisovanje besed različnih svetovno priznanih kinoloških strokovnjakov. poguglaš prepišeš na forum in dobiš aplavz. tako to TULE nekateri delajo. aja, pse pa imajo 30 let. res so se veliko vmes naučili ;D

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #903 : 25 Oktober 2012, 15:10:10
se strinjam, ima pa pozitivna motivacija tudi eno zelo slabo lastnost. če jo uporablja neuk, "nesposoben" vodnik itd
pozitivna motivacija nima nobene slabe lastnosti  :). Lahko seveda z (nezavednim)potrjvanjem neželjenih vedenj pridelaš problematičnega  ::).  Amapk z razliko od "neg reinforcement" je pri "positive reinforcement" mala malca spremenit vedenje s premembo koncepta dela. Treba je samo ugotovit od kje in kako je izviralo potrjevanje in pripravit program za potrjevanje drugačnega vedenja.
Pri šolanju posameznih vaj -če se vzame šolanje športnih vaj kot nekakšen model, se je dokazano in vedno izkazalo,da se z lahkoto in hitro prešola vaje, ki so bile naučene zgolj na poz potrjevanje, še sploh gre ekspresno pri učenju na shaping. Z razliko od vaj pri katerih je pri učenju ali utrjevanju prihajalo(ali prišlo enkrat) do kakršnegakoli  konflikta ( ne nujno fizične sile, dovolj je konflikt). V takih primerih je prešolanje dolgotrajno in bolj ali manj približek, nikoli povsem ok :'(.
Osebno vidim glavno prednost šolanja s poz reinforcement ravno v tem, da praktično ne moreš narest nobene škode 8). Poenostavljeno: če prikikaš kaj bedastega to pač kasneje "odklikaš" ali "preklikaš"  :P . Če pa si kaj zaj*** s kalsičnimi metodami pa je mnogokrat nepovratno zaj****  :(.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #904 : 25 Oktober 2012, 15:22:53
Roxa: daj enkrat prosi tvojega trenerja, da ti pojasni posamezne pojme in ti razloži razlike med metodo, motivacijo, pozitivno motivacijo,negativno motivacijo, pozitivno kaznijo, negativno kaznijo, nagrado, vabo, pohvalo, podkupovanjem, naj ti razloži, kaj je potrjevanje, kaj korekcija in kaj prisila. Če zna, ti naj razloži še kaj je shaping, capturing in targeting....tiste najbolj osnovne pač, da se lahko pogovarjamo in vemo o čem govorimo. Ker trenutno si povsem zmedena in niti ne veš, kaj pišeš.

roxa

• *
Odgovori #905 : 25 Oktober 2012, 15:29:14
Ima svoje metode, ki ji očitno delujejo, torej no problem. Jaz imam drugačne, ki mi tudi delujejo - torejspet no problem.

Tvoje pisanje in koliko spoštuješ delo koga drugega.
Citiraj
Karkoli že je naredil je en k... vredno. Ker je tisti, ki mora zrihtat psa vodnik in ne C.M.

Odloči se... ;D Čas je že..
ker, to je še vedno on ;D CM. človek čigar delo je en K vredno!
Citiraj
Za razliko od  Dog whisperer filmčkov, mi njegov sistem predstavljen v knjigah deluje povsem konsistentno.
Citiraj
Tisto, kar izgleda v filmčku instant uspeh, je dejansko posledica  dolgotrajnega dela tako s psom kot z lastnikom.

Včasih treskamo, čez par postov pa ne ;D
Citiraj
Svojega bi streskala precej manj nežno kot je C. M. tistega "volka")
Citiraj
In ja, prekrški se kaznujejo. Tudi s fizično silo, če ne gre drugače.
potem pa...nežna duša, ki treska in bi treskala
Citiraj
V vsakem primeru, pa je miljon drugih, prijaznejših in varnejših načinov, pri katerih pes se ne bo drl k da ga koljem, ker ga je bilo strah
Sam res, tvoje pse ni strah, ko jih treskaš bolj kot treska CM "volka" in neskončno uživajo v tem.

itd itd...ne da se mi....in se mi tudi ne bo dalo.

roxa

• *
Odgovori #906 : 25 Oktober 2012, 15:32:00
pozitivna motivacija nima nobene slabe lastnosti  :). Lahko seveda z (nezavednim)potrjvanjem neželjenih vedenj pridelaš problematičnega  ::).
Odloči se, stroka se je že. Pozitivna motivacija IMA slabe lastnosti, tako kot jih ima katera druga. Treba je pa začeti ločevati treniranje psa in rehabilitiranje psa. Slednje je delo Cezarja recimo.

Citiraj
Pri šolanju posameznih vaj -če se vzame šolanje športnih vaj kot nekakšen model, se je dokazano in vedno izkazalo,da se z lahkoto in hitro prešola vaje, ki so bile naučene zgolj na poz potrjevanje, še sploh gre ekspresno pri učenju na shaping. Z razliko od vaj pri katerih je pri učenju ali utrjevanju prihajalo(ali prišlo enkrat) do kakršnegakoli  konflikta ( ne nujno fizične sile, dovolj je konflikt). V takih primerih je prešolanje dolgotrajno in bolj ali manj približek, nikoli povsem ok :'(.
Osebno vidim glavno prednost šolanja s poz reinforcement ravno v tem, da praktično ne moreš narest nobene škode 8). Poenostavljeno: če prikikaš kaj bedastega to pač kasneje "odklikaš" ali "preklikaš"  :P . Če pa si kaj zaj*** s kalsičnimi metodami pa je mnogokrat nepovratno zaj****  :(.

s tem se strinjam :) kar še ne pomeni, da podpiram delo s hrano.  :-*

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #907 : 25 Oktober 2012, 15:34:31

ja, to sem napisala. kaj? a je boleče? sej bo minilo >:D pa prosim, da mi ne podtikaš še drugih izjav, ker niso moje. hvala ;)

Bolece? Zakaj pa naj bi bilo bolece ??? si imela namen, da koga s to izjavo prizadenes ??? in katere izjave ti se podtikam?

Aja zdej vidim, da se je dalo tudi tako prebrat... se globoko opravicujem. 8)

battito animale

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #908 : 25 Oktober 2012, 15:37:49
Citiraj
imaš jo tu. še več

kot naši "magistri " v parlamentu  ;)

sice pa je CM serija  skriptana, posneta mesece pred dejanskim predvajanjem in prilagojene publiki; Milan pa je koliko razumem delal z psi dolge  preden je bil uspešen na TV, vsebina je tako editiran prikaz šolanja ki je v ozdaju verjetno trajalo dlje kot tistih 35 min in še tule 3/4 časa  nameni izobrazbi lastnikov; Dejansko je eden prvih ki je preložil toliko odgovornosti in pomena odnosa z psom na lastnike, psiho..etc preko malih zaslonov. Tule vsaj zame leži njegov največji uspeh
Ob tem da se ukvarja z psi ki so v stanju kakšnem bi pri nas hitro sledila evtanazija in s katerih rehabilitacijo nobena naša pasjenarska enciklopedija nima izkušenj :D 

kar se pa tiče "pasje govorice" je lep primer da ljudje vidijo to kar žeiijo videti   

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #909 : 25 Oktober 2012, 15:41:22
Citiraj
poleg tega imaš tu mojstre prepisovanje besed različnih svetovno priznanih kinoloških strokovnjakov. poguglaš prepišeš na forum in dobiš aplavz.

A lahko prosim konkretno pokažeš, kje je bilo kaj prepisano, ne da bi bil jasen vir (link) s katerega je bilo citirano?

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #910 : 25 Oktober 2012, 15:48:52
Odloči se, stroka se je že. Pozitivna motivacija IMA slabe lastnosti, tako kot jih ima katera druga. Treba je pa začeti ločevati treniranje psa in rehabilitiranje psa. 

Jaz sem se že zdavnaj odločila in tako je tudi napisano- torej poz motivacija nima slabih lastnosti.
Če je kdo"primotiviral slabo vedenje" je problem v tem, da je potrjeval napačno vedenje . Enako kot je problem, če kaznuje vedenje, ki ga v bistvu želi- tudi to se dogaja kar naprej. Ker ljudje sploh ne pomislijo, da kaznujejo dobra vedenja ali vsaj z ignoriranjem povzročijo ugasnjenja želenih vedenj. Ker pač tipično za vsa področja življenja- ljudje vedno manj razmišljajo in pozabljajo , da imajo med ušesi lociran en organ, ki ga je namenjen uporabi.
In ..že zdavnaj ne debatiram več o CM pa tudi večina drugih v tej temi po moje ne več o CM ampak na splošno.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

roxa

• *
Odgovori #911 : 25 Oktober 2012, 15:56:20
Jaz sem se že zdavnaj odločila in tako je tudi napisano- torej poz motivacija nima slabih lastnosti.
Če je kdo"primotiviral slabo vedenje" je problem v tem, da je potrjeval napačno vedenje . Enako kot je problem, če kaznuje vedenje, ki ga v bistvu želi- tudi to se dogaja kar naprej. Ker ljudje sploh ne pomislijo, da kaznujejo dobra vedenja ali vsaj z ignoriranjem povzročijo ugasnjenja želenih vedenj. Ker pač tipično za vsa področja življenja- ljudje vedno manj razmišljajo in pozabljajo , da imajo med ušesi lociran en organ, ki ga je namenjen uporabi.
In ..že zdavnaj ne debatiram več o CM pa tudi večina drugih v tej temi po moje ne več o CM ampak na splošno.
prav ;)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #912 : 25 Oktober 2012, 16:19:19
Citiraj
prav ;)

shhh da jih ne boš dobila na vrata, z knjigo Victorije Stilwell v rokah in v kiklah, da te spravijo na prava pota z namenom pozitivne motivacije...pa Lanabela ti bo dala nogo vmes da ji ne boš mogla zapret  :P :D

me pa včasih skupnost na tem forumu zelo spominja na:
http://www.youtube.com/watch?v=SYkbqzWVHZI&feature=related ;) :P

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

roxa

• *
Odgovori #914 : 25 Oktober 2012, 16:45:10
shhh da jih ne boš dobila na vrata, z knjigo Victorije Stilwell v rokah in v kiklah, da te spravijo na prava pota z namenom pozitivne motivacije...pa Lanabela ti bo dala nogo vmes da ji ne boš mogla zapret  :P :D

me pa včasih skupnost na tem forumu zelo spominja na:
http://www.youtube.com/watch?v=SYkbqzWVHZI&feature=related ;) :P
sem se podredila brez klika

drugač pa video

rooxye

• *
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #915 : 25 Oktober 2012, 16:47:56
Ravnokar berem njegovo drugo knjigo in moram priznati, da sem NAVDUSEN.

Njegova teorija v bistvu sploh ni slaba - nasprotno, super je! Problem je kako on to izvaja v praksi.

Namrec menim, da se mirnost psa da doseci tudi na pozitivne nacine.

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #916 : 25 Oktober 2012, 16:48:52

Ne vem no :-\ ............................. . meni izgleda bolj kot najboljša metoda športne prevzgoje  ;)

Yushy

• *
Odgovori #917 : 25 Oktober 2012, 16:50:22
Samo res čudno, da se v tej debati na osebni nivo spuščata samo roxa in Davor...

diva1

• *
Odgovori #918 : 25 Oktober 2012, 17:38:26
sem se podredila brez klika

roxa je prilimala cigaret... Pomeni to "puši mi....?" Ali kaj drugega? Ne vem.. Ali pa?

Vem pa samo to, da ljudje lahko "psujete", psi pa še vedno ne morejo govoriti... Še vedno ne "znajo" povedati..

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #919 : 25 Oktober 2012, 17:47:18
Citiraj
roxa je prilimala cigaret... Pomeni to "puši mi....?"

oh džizs  :o :D :D

all_

• *
Odgovori #920 : 25 Oktober 2012, 18:17:59

-hrana kot nagrada: pes dobi hrano PO opravljeni nalogi kot nagrado za dobro izvedbo, prej hrane načeloma ne vidi.
-hrana kot podkupnina: psu daš/kažeš hrano pred opravljeno nalogo, zato, da bi to nalogo opravil (kar je na svete cajte kdaj moč koristno uporabiti, načeloma pa je tak način dela škodljiv in vodi v to, da pes ne naredi nič, če ve, da ni hrane)
-hrana kot distrakcija (lepo vidno na posnetku z belim nemcem: punca psu vrže hrano, on gre iskat hrano in pozabi na to, da bi moral lajat na punco) Občasno uporabno
-UPORABA HRANE KOT VABA: hrano imaš v roki in s hrano vodiš psa na željeno mesto ali v zaželjen položaj (primer: hočeš, da se pes usede, pokažeš mu hrano in jo dvigneš tako, da se mora pes usesti, v položaj poleg ga vabiš tako, da mu kažeš hrano, enako ga dobiš pri obratu okrog sebe, če želiš, da gre pes na nek predmet, mu tja neseš hrano, če želiš, da pride k tebi, mu pokažeš hrano) Ta način dela bi res lahko označili kot najlažji (za vodnika) in slab za psa (ker samo sledi hrani in pri tem nič ne misli, pa je potrebnih nenavadno veliko ponovitev, preden se kaj nauči). Je pa moč tudi na ta način psa čisto ok učiti.

A je pri učenju mladiča osnovnih ukazov "sedi,..." to ok način? Pač kot uvod, dokler ne ve kaj beseda pomeni?

Sicer to ni ravno tema za to, ampak ko se že tkole debatira bom izkoristila.  ;D :-[

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #921 : 25 Oktober 2012, 20:31:07
All: Lahko delaš tako, škode ne bo nobene, vendar če imaš namen delat po kliker sistemu raje začni kar s tem. Ta vaba je bolj potuha za komot lastnike.

Pa še par besed o mojih citatih izpred več let: nekateri smo se sposobni učiti in na podlagi novih dejstev spremenimo svoje mnenje. Pri meni konkretno se je v parih letih zelo spremenil odnos do  kastracij psov in psic (od skoraj nevtralnega do vse bolj negativnega - narejene so bile nove študije in dobila sem nekaj izkušenj s svojimi kastrati.)
Prav tako se je v nekaj letih spremenilo moje mnenje o metodah CM. Za razliko od ostalih sem najprej poznala  njegove knjige in predavanja in na podlagi le teh niti nisem imela slabega mnenja. Tudi prvi odlomki iz oddaj mi niti niso delovali slabo - sem jih preveč gledala v luči njegovih knjig. Več ko sem videla njegovih oddaj, bolj odklonilno je bilo moje mnenje - ko pa so se pojavili njegovi oponašalci pa.....Pri odlomku, ki je bil omenjen najprej sploh nisem opazila, da je bil napad namerno sprovociran. Ko sem videla celo oddajo, mi je bilo šele jasno, kakšno p***jo je naredil temu psu.

In še enkrat xyntič: Delam s pozitivno motivacijo. Vendar: v določenih situacijah, ko je ogrožena varnost psa ali okolice je potrebno uporabiti silo in to brezkompromisno. Ja  streskam svoje psice, če se stepejo. zakaj? zato, ker je množični pretep 5 ali 6 psov zelo nevarna reč - namreč ponavadi vsi padejo na enega. In se zelo težko ustavijo sami od sebe. Zato so to absolutno prepovedana vedenje. Ampak: več ko ima vodnik izkušenj, manj napak dela. In manj ko dela napak, manjša je možnost, da bo dopustil, da senevarna situacija, zaradi katere bo moral posredovati s silo sploh razvije. Od takrat, ko sem morala zadnjič streskati svoje psice je minilo že precej let....In ne, nikakor in pod nobenim pogojem mi na kraj pameti ne pade, da bi nevarno situacijo sprovocirala zato da bi lahko psicam pokazala hudiča. In ja, vsaka uporaba sile je poraz za vodnika.

Ponavlajm vprašanje za Roxo:
Citiraj
A lahko prosim konkretno pokažeš, kje je bilo kaj prepisano, ne da bi bil jasen vir (link) s katerega je bilo citirano?

rooxye

• *
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #922 : 25 Oktober 2012, 20:52:28
Jaz se pa drzim teorije CM s tem, da delam po pozitivni motivaciji.

Drzim se tistih njegovih trikotnikov, nacrtov sprehoda, energije,... Izkljucujem samo popolno podrejenost. Med pretepom prav tako uporabim posnemanje pasjega gobca.

Menim, da je problematicna samo popolna podrejenost in pa uporaba sile v vseh primerih. Po tem ko sem izkljucil to dvoje in dodal kliker se nama odnos izboljsuje iz dneva v dan.

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.

all_

• *
Odgovori #923 : 25 Oktober 2012, 21:06:48
All: Lahko delaš tako, škode ne bo nobene, vendar če imaš namen delat po kliker sistemu raje začni kar s tem. Ta vaba je bolj potuha za komot lastnike.

A, hvala. :) Sicer še nimam nobenega za učit, enkrat bo pa že.

roxa

• *
Odgovori #924 : 25 Oktober 2012, 23:18:09
Samo res čudno, da se v tej debati na osebni nivo spuščata samo roxa in Davor...
žalostno, da tko vidiš, res žalostno. poskušaj prebrat CELO temo in vse lepo, kot tretja oseba.

roxa

• *
Odgovori #925 : 25 Oktober 2012, 23:22:11
roxa je prilimala cigaret... Pomeni to "puši mi....?" Ali kaj drugega? Ne vem.. Ali pa?
Ne, takšnih besednih povezav ne uporabljam, niti jih nikoli ne izgovarjam. Že s tega stališča ne, ker sem ženska in se znam pogovarjat. Tale cigaret pomeni, to, kar pomeni cigaret kadilcu...sprostitev....narko manu droga...sprostitev....predaja ;D razumeš?

Citiraj
Vem pa samo to, da ljudje lahko "psujete", psi pa še vedno ne morejo govoriti... Še vedno ne "znajo" povedati..
Govoriti česa? Moj pes skos govori. Vse mi pove, vse ga razumem...zdele pravi, da ga moti luč, ker tipkam po prenosniku ;D Moj pes je ZELO ljubljen. Nikoli v njegovem življenju ni občutil niti verbalnega nasilja, kajšele fizičnega. Komot prideš pogledat 8)

roxa

• *
Odgovori #926 : 25 Oktober 2012, 23:23:35

roxa

• *
Odgovori #927 : 26 Oktober 2012, 00:48:46
simi, moram povedat, da so tvoji posti (za moje pojme, kolikor jih pač premore moja nevedna glava  :-X) EDINI mirodajni in RESNIČNI, zato hvala, da VIDIŠ problem in poznaš razlike. skos se pozabim zahvalit, zato se zahvaljujem zdaj, ker te je že Davor pač omenil. Prebrala sem tudi tvoje komentarje in res, sam hvala. To je to.

Kar se tiče Cezarja. Dodala bom sam še to. Če pogledamo primere, ki jih ima Cezar, potem so to primeri, kjer so zajebali lastniki že v štartu ali pa so posvojili psa/e, katerim niso kos in dejansko ne vedo kako psa narediti znosnega. Stotič že ponavljam, da NISO vsi ljudje za psa. Pes ni riba v akvariju, čeprav ljudje žal, tako misli (primeri, ki jih ima Cezar so že taki, razen psi, ki imajo težko preteklost). Pes je inteligentno bitje, prekleto inteligentno. Zato pa prihaja do takšne anomalije, da pes človeka ugrizne. In pes NIKOLI, ne sme ugrizniti lastnika, kajšele njegovega otroka, TUDI ZA OPOZORILO NE! Ker Cezar pse rehabilitira in ne trenira. To je nekaj, kar nekaterim tule ni jasno. Ker pa smo imeli priložnost videti, kako izgleda pri njemu vzgoja (psa, ki si je nabavil kot mladiča, mora tudi vzgojiti, primer je Junior,tudi v njegovi prvi knjigi je opis vzgoje mladiča). Nikjer ni pristopov, ki jih ima do psa, ki skače v faco lastniku ali pa partnerju lastnika, recimo. Tudi psa, ki se recimo boji (grmenje, avti, čolni, tla itd), tudi pri njih uporabi drugačen pristop. To je dejansko opazno. Zato pa pravim. Ne moreš kar lepo prit in reč, da je vse, kar on počne, za en K vredno. Vedno je pri nekomu najlažje najti negativo, kakšno pozitivno stvar pa težko.

Pri njemu cenim to, da skos ponavlja, kako ne smeš NIKOLI delovati PROTI naravi. Ta kontekst je zelo težko razumljiv za ljudi, ki ne razumejo kako v bistvu narava deluje. Hja, žal deluje tko, da ne vpraša, ampak naredi! In, če se vi tukaj in 500 drugih ukvarja s tem, da pes ni volk, potem ja. Res ni, to vemo.  Ampak nečesa se pa morate zavedati. Pes in volk sta biološko ista vrsta. Res upam, da se tega zavedate. BIOLOŠKO. To pove vse. In Cezar to ve. In to smiselno uporablja. In ne, pri volku (vodji) ni niti pozitivne niti negativne motivacije...niti klika, niti "klobase" ampak samo  vonj, sluh, vid. Na takšen način delujejo in se vse "zmenijo". Pretepi so ZELO redki, ker poznajo zdravo rangiranje, ki jih naši psi, zaradi nas, ne poznajo. Pa brez skrbi, videla sem krdela potepuških psov, ki se znajo zdravo rangirati. Takšne stvari si morate razčistiti. Mislila sem podobno, ko sem delala na projektu monitoringa volkov in njihovega števila v Slo (zato si jemljem pravico "filozofirati" o volku, kot si jo jemljem 2filozofirati" pri medvedu). Potem pa sem fasala krasnega mentorja Adamiča, ki je naš največji strokovnjak za volkove, ki me je hitro postavil na realna tla in mi prikazal življenje živali. Plus, če ga že omenjam. Velik ljubitelj psov je (lovec je tudi) in vedno ima psa (že celo življenje). Ob eni priložnosti sem ga vprašala, kateri je bil njegov najljubši pes, ki ga je imel. Povedal je, da psica (airedale terierka) to pa zato, ker je bila najbolj prvinska. Ni marala v dež. Zjutraj jo je vedno silil in enkrat, ko je stegnil roko proti njej v košaro, da bi jo pripel je hlastnila (ne tako, da bi ga hotela ugriznit, ker drugače, če bi hotela bi ga, ker je bil zelo blizu) in se samozavestno ulegla nazaj. Rekel je, da takrat mu je pokazala, da ga ima zadosti in da hoče spet. Zato pa....Se opravičujem, ampak tukaj je veliko napačnih interpretacijo in dokler ima človek napačno interpretacijo narave, živali, kako delujejo, kako živijo...in trmo, ego..negiranje, da bi poslušal, ne more napredovati. Kar pa je drugače od tega, če nekdo (zavestno in premišljeno) zavrača kakšen način.

Naj se vrnem na Cazarja. Meni osebno je ZELO pozitiven in dober pristop, ki ga opiše, pokaže, kako pripeljati še enega psa domov. Na kakšen način in kaj storit. Kako izbrati (tudi mladiča), ma vse. Zelo pozitivno za moj okus, da upošteva psa, ki ga že imaš doma. In da ne dela razlik med njima. 

Osebno pa mi je gledanje Cezarja mučno. To pa zato, ker non stop vidim ljudi, ki so slabiči, neuki, trmasti, pod vplivom trendov (čivave), neodgovorni in psu dejansko ne dovolijo biti pes. Bilo mi je tudi zelo mučno gledati vibrirajočo ovratnico, vem, da ni škodljiva, ker v ZDA, če bi bila "mučenje" bi jo ZELO hitro umaknili in prepovedali, ampak meni osebno je bilo grozno. Potem pa sem zvedela, gledala kako je povedal, da se zanjo odločijo lastniki in ne on. On jim sam pokaže pravilno uporabo. Ja, lahko bi jim povedal, da naj raje kakšen drug pristop. Sam tolk.

Poglejte si raje tole (potrpite reklamco na začetku). VREDNO OGLEDA, Cezar v Southparku ;D: http://www.southparkstudios.com/full-episodes/s10e07-tsst

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #928 : 26 Oktober 2012, 06:49:18
elek. ovratnica je orodje, ki se ga uporabi v določenih skrajnih situacijah kjer je ogrožena varnost psa in okolice (klanje kokoši, mačk, divjadi,,,) s strani  usposobljene osebe; edin primer kjer sem sam videl Milana da dela korekcije z njo je, ko je pes skakala v traktor, že zaradi tega izgubil eno oko in se ni dalo preprečiti  drugače: ob tem da je v seriji vsakih par minut opozarjal da te metode mora uporabljati le profesionalc

Problem je da ovratnice radi izrabijo idioti ki bi jih morali sami imeti na sebi ne na psu, niso pa prepovedane pri nas (so pa toliko drage da si jih navadna telete načeloma ne nabavijo)

Lojze

• *
Odgovori #929 : 26 Oktober 2012, 10:23:11
Električna ovratnica je pri nas prepovedana za uporabo.Če jo američani uporabljajo,jo pa kar naj.Še najboljše da si jih kar sami namontirajo okoli vratu in se "stresajo".
Metode Cesarja Milana so pa za moje pojme "sto let za leseno žlico"!Itak ne zna uporabljati ničesar drugega kot ele.ovratnice in pa popolno podrejanje psov ter kastracijo.Od prvega dneva ko sem videla eno njegovih oddaj se mi je smilil tisti njegov stafford.Sploh ni bil več pes ampak nek robotek z popolnoma opranimi možgani.