tako kot s hrano ga tudi s tem ne bi poniževala
In kaj tvoj pes počne v življenju? Kje mu je smisel? Rečmo, da gledaš na to kot na to kaj je hobi tvojemu psu. Ležanje na kavču, kopanje lukenj po vrtu, sedenje zraven tvojih nog, šetkanje za tabo po gozdu in vohkanje bobkov...ne vem, no pa resno sprašujem. Ker poniževala s hrano ga ne boš, poniževala z učenjem trikcev ga ne boš...
Si pa res ne predstavlajm mojih psov, da čisto nič nebi počeli. In s psico, ki je bila načuena, da je samoiniciativna je super živet. On si prav najde kaj za delat. In ker sem jo ''poniževala'' s trikci kot mlado peso si vedno najde ''za delat'' kaj kar je meni neškodljivo (pobira kljukice, če mi padejo na tla, nosi mi smetke, rokavice, orodje, drva...-pa za prav nič je ne rabim prosit niti ji rečit - pobere in naredi). Kot je bilo rečeno shaping. In njen je super duper zabavno vse okoli nje. V bistvu se sama sebe nagradi z njeno najljubšo dejavnostjo - prinašanjem. Ker sem jo ''poslušala'' sem s pomočjo ''kanaliziranja'' njeno najljubšo dejavnost obrnila obema v prid.
Običajen lastnik, ki v prinašanju psa (kot njegovi najljubši dejavnosti v dnevu) vidi edini smisel, da se zabavata s prinašanjem žogice (za kar si moraš vzet čas).
Boga moja psica, ki ji omogočam s pomočjo prej naučenih trikcov (poniževanjem -po tanovem) celodnevno veselje tudi takrat, ko običajno nimam časa posebej za pse.