s tem se pač ne morem strinjati
Kakor ti drago. Jaz sem bila tam, pa vem, katere pasme so po klasičnih metodah uspeli izšolati in katerih ne. Celo tako učljivi in sploh ne prvobitni psi, kot so prinašalci se niso posebej dobro obnesli pri klasičnem načinu šolanja (tisti rahlo omiljeni staronemški varianti).
Zanimivo je opazovati crossover pse (to so psi, ki so bili šolani po klasičnih metodah, pa so kasneje začeli delat z njimi z metodami pozitivne motivacije). Tisti, ki so bili narejeni na vabo, so sprva precej zmedeni in samo čakajo, da jim boš točno pokazal, kaj od njih hočeš. Tisti, ki so bili narejeni po trši klasiki (torej napaka - kazen) so še bolj bogi, ker so naučeni, da samoiniciativnost pomeni kazen. Oboji rabijo kar nekaj časa za rehabilitacijo. Ampak ko prebijejo led...kako ti psi zacvetijo...
In Davor: oboje boš lahko primerjal šele takrat, ko boš poskusil delat na oba načina. Prej lahko samo filozofiraš.
dklonilna podobo Milana kot patriarhalnega vodiča ki poleg psov ziher dominira tudi ženske
Meni je čist eno figo mar, koga kdo doma dominira. Se ga je pa naveličala žena, to pa ja. Mu je po ločitvi opazno upadel mojo (mogoče tudi zato zadnje čase skasira nenavadno veliko število ugrizov?)
dejansko je, pa kakorkoli se že to sliši, med napadi psov za spostavljanje hirarhije, teritorija, podrejanja..
V stabilnem krdelu psov izjemno redko prihaja do spopadov za rang, če pa že, pa na dnu lestvice in ne zgoraj. Zanimivo je, da se vodja krdela zelo redko ukvarja s podrejanjem nižje rangiranih, pač pa se zelo veliko ukvarja z vzdrževanjem miru/preprečevanjem spopadov. Pri tem izredno redko poseže po sili, pač pa prekine nevarno situacijo tako, da se mirno postavi med sprti strani ali pa celo uporabi metodo preusmerjanje pozornosti.