Cesar Millan

Urška · 419531

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1320 : 26 Junij 2013, 09:28:29
Citiraj
ja lih tam ene 13 do  15 let sem bila stara ko sem bila tolk na Guns n Roses  pahnjena kot je zdej Davor na Cesar Milana

oh GnR se še da danes poslušat, dvomim da se pa raja spomni na veliko kinoloških znalcev pri nas,  kar je tudi razlog za ves butthurt z Milanom , ker je dejansko uspel kapitalizirat kar drugim ni ratalo in je vsaka njegova knjiga bestseller; Sedaj pa aktivisti PM delajo prevale ker folk raje posluša samouka iz kmetije namesto vse te vrhunske stroke z odličnimi rezultati, šolami, pedigree psi...

pač najte eno s karizmo in dekoltejem pa bomo tudi gledali kako klika a ne (pa po možnosti da ni že babica)

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Weaver

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #1321 : 26 Junij 2013, 09:43:45
ja lih tam ene 13 do  15 let sem bila stara ko sem bila tolk na Guns n Roses  pahnjena kot je zdej Davor na Cesar Milana

paradise city pa sweet child na walkmanu   ....     

Cesar Milan leader of the pack   :o :o   aaahahahaha   :D :D :D :D :D

a imaš plakat tud nad pojstlo?  A je zgoraj brez slikan ...   ;D  Axl Rose je bil  ;)

Glede na vaše okolje, bi prej pričakoval, da si poslušala kakšne ansamble...

damayanti

• *
Odgovori #1322 : 26 Junij 2013, 11:13:23

okolje ?

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1323 : 26 Junij 2013, 11:37:39
Citiraj
klasičen primer zavajanja, Da Avstrija bo izdala zakon, ki izključno prepoveduje Milanove metode

Res je, avstrija ni sprejela nobenega novega zakona in ga ji tudi ni treba, ker je po njihovem zakonu prepovedano ne samo poškodovanje, povzročanje bolečine ampak tudi strahu.

Citiraj
It is §38 TSchG Österreich.(1) Wer
1.einem Tier entgegen § 5 Schmerzen, Leiden, Schäden oder schwere Angst zufügt oder
...
begeht eine Verwaltungsübertretung und ist von der Behörde mit einer Geldstrafe bis zu 7 500 Euro, im Wiederholungsfall bis zu 15 000 Euro zu bestrafen.

Citiraj
mi pa ni jasno, če je CM metoda tako zelo neprimerna, kako da je tipo doživel tak medijski uspeh...j. shelleya so že po eni oddaji skenslali

Weaver: zelo preprosto. Ker je shelley šalabajzar brez karizme, CM pa je mojster z egom (vsaj do nedavnega) do neba. Kar pa še ne pomeni, da je treba njegovo delo posnemati. razen seveda, če ti je všeč končni rezultat. Ki je, če narediš vse prav in nikjer nič ne zamočiš zelo žalosten. Če zamočiš pa....

Citiraj
pač najte eno s karizmo in dekoltejem pa bomo tudi gledali kako klika a ne (pa po možnosti da ni že babica)

Tudi take premoremo, eno par celo. Vsaj k eni od njih se hodijo učit iz vsega sveta.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1324 : 26 Junij 2013, 11:50:30
Citiraj
Ki je, če narediš vse prav in nikjer nič ne zamočiš zelo žalosten.
to je seveda tvoja lastna preferenca kakšnega psa sama želiš, prodajaš pa jo kot univerzalno željo za vse lastnike; hecno za nekogar ki se tako upira omejitvam imaš izredno ozka prepričanja,

Citiraj
  Vsaj k eni od njih se hodijo učit iz vsega sveta.
lahko daš več informacij in povezave do oddaje ?

Citiraj

to so bolj leta kot okolje, prvo GnR sedaj pa ansambli in narodnjaki ;)

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #1325 : 26 Junij 2013, 12:05:17

battito animale

damayanti

• *
Odgovori #1326 : 26 Junij 2013, 12:11:03
to so bolj leta kot okolje, prvo GnR sedaj pa ansambli in narodnjaki ;)

Določeni pač tudi skozi leta ohranjamo stik z  trendi- pa naj bo to modnimi ali drugimi. :P

glede na to ,da mi tale "seljo" od CM nikakor ne potegne v prebavo , bi lahko  vidva  " kokotka" sklepala  da tud ansambli in narodnjaki  niso po mojem zavaju očitno "presofisticiranem" okusu  ;D

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1327 : 26 Junij 2013, 12:12:37
Citiraj
to je seveda tvoja lastna preferenca kakšnega psa sama želiš, prodajaš pa jo kot univerzalno željo za vse lastnike; hecno za nekogar ki se tako upira omejitvam imaš izredno ozka prepričanja,
Seveda. saj vedno poudarjam, da če želiš povsem podrejenega psa, ki se vleče za tabo kot smrkelj ko ga pelješ na sprehod in ki se trudi biti čimbolj nemoteč kos pohištva, kadar se z njim ne ukvarjaš, pa da se zavali na hrbet v sveti grozi, če ga samo grdo pogledaš, potem vsekakor, izvoli. Seveda, če se ti ne posreči.....

Citiraj
lahko daš več informacij in povezave do oddaje ?
Zakaj oddaje? Mar obstajajo samo oddaje? Obstajajo tudi tečaji, počitniške delavnice, tabori, seminarji s pomočjo internet, DVDji.....

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #1328 : 26 Junij 2013, 14:30:34
Nekateri ne potrebujejo množičnega medija, da jim sledi celi svet, ki nima psa namesto vrtnega palčka...

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1329 : 26 Junij 2013, 18:02:58
Citiraj
Nekateri ne potrebujejo

poleg "nam se ne splača" eden izmed bolj znanih slovenskih izgovorov, ob vsej tej silni kinološki stroki pri nas bi pa lahko le spacale tole bolje kot seljak Milan

Citiraj
"seljo"

fej, jaz sem pa mislil da si naše  gorensko dekle iz vasi, :(

bamfel

• *
Odgovori #1330 : 26 Junij 2013, 18:08:32

MC. Na obisku smo poleti imeli nekoga, ki je fen MC. Na svojemu psu je nič kolikokrat demonstriral, kako se ga podredi. Seveda so to otroci z veseljem gledali. Ko je tip odšel so hoteli isto delati našemu psu. Priznam, dva dni sem jih mogla paziti ko nora, ker so vsak trenutek nepozornosti izkoristili in se spravili na psa. Popolnoma pametni otroci so se spremenili v pošasti. Samo zaradi nekoga, ki mu je MC tako všeč. Že zaradi tega mi MC ni všeč. Zelo težko pa gledam napovednik oddaj v stilu: "Naš pes je pameten in lepo vzgojen. Samo včasih se spremeni v pošast." Malo morgen.

Oktobra lani sem pisala o tem psu. Danes lahko napišem dejstvo, da ima pes še v stanovanju nagobčnik. Tako je postal agresiven, da se ga bojijo vsi. Za mene osebno je to posledica MC-ja, ker je lastnik psa metal po tleh in ga podrejal iz ljubega miru.
Seveda lahko dam tel. št. vsem zagovornikom MC-ja, da boste skupaj ugotovili vzrok, zakaj je popolnoma miroljuben petletni pes popolnoma ponorel v dobre pol leta. So mu slikali glavo, ker so bili prepričani, da je tam nekaj narobe. Na žalost je niso slikali lastniku. So ga kastrirali in svega in svašta. Samo MC ni kriv.

Zadnjih postov ne berem. Jaz imam o MC-ju svoje mnenje in me ne prepriča nihče o nasprotnem.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1331 : 26 Junij 2013, 18:11:44
aja MC je kriv ker je imel kot kaže bedak psa v rokah...agresivnost je ravno nasprotje kar načeloma dominanca želi doseči ali prepreči; tudi z uporabo PM metod se rado zgodi z psom sranje in imajo nagobčnike, boh si vedi kaj je počel z psom

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1332 : 26 Junij 2013, 19:26:19
Seveda. Uporaba tovrstnih prijemov lahko pri psu povzroči bodisi priučeno nemoč - pes spozna, da se s svojimi reakcijami ne more izogniti ponavljajočim se bolečim dražljajem, zato opusti vsako reakcijo (ne poskuša več niti bežati niti napadati) in se vda v usodo - ali pa agresijo. CM zna tudi močnega psa ki se dolgo upira dovolj stravmirati, da se vda v usodo, kopikati s posm, ki je psihično močnejši od njih pa ostanejo na pol poti in končajo z agresivnim psom. Sicer mi ni povsem jasno, kakšna oseba bi si sploh lahko želela živeti s sesutim psom, ampak glede na priljubljenost metod je takih butcev na pretek.

rooxye

• *
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #1333 : 26 Junij 2013, 19:46:09
Jaz jih pa razumem, ker sem bil pred enim letom prav tak.  :-[ Preprosto so oddaje narejene tako komercialno, da pritegnejo vse tiste, ki se vsaj malo ne spoznajo na kinologijo. Sploh CM ker je tak karizmatičen.

No dolgo sem krivil psa, pa da je nekaj narobe z njim. Začel me je ignorirati... :-\

No pa sva zdaj po zaslugi nekaterih soforumašev že nekaj manj kot eno leto na klikerju, rezultati pa so izjemni. Upam si trditi, da če bi imel vsak dan dostop do mesta in z mestom povezanih mirnih psov, bi odpravil tudi nervozo, ki je posledica pretiranega navdušenja pri psih.

Nikoli več na CM in svetujem vsem, niti ne poskušajte!

No, pa da to, da ne poznate druge poti nebo več izgovor je tu še nekaj linkov:
http://dogmantics.com/free-video-list/ (če greste pod free reading je zavihek slovenščina, v katerega se bodo redno dodajali članki(to lahko zagoovim, ker jih prevajam jaz), tako, da tudi angleščina ni več izgovor :) )

http://pamsdogtraining.com/clicker-dog-training-videos/

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.

BlackDevil

• *
Odgovori #1334 : 27 Junij 2013, 08:01:47
Jaz sem slučajno včeraj videla to njegovo "novo" oddajo. Meni osebno je čisto nesmiselna zgleda da Cesar med temi "kandidati za psa" išče samo najboljšega posnemovalca njegovih metod.

V tej včeraj so imeli hrta in sta ga kandidata morala peljati mimo zajcev.  ??? Zmagal je seveda tisti, ki je psa nonstop cukal.

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1335 : 27 Junij 2013, 09:57:24
seveda gre zgolj za nadaljevanje njegove prejšnje oddaje, vsaj koliko sem uspel prebrati, videl še nisem
je pa zanimivo kako "slučajno"ga gledate, imate pa njegove knjige doma al ste ga brale, dvdje, lanabela še poimensko pozna dele kje je kaj rekel in naredil...nek čuden hejt / love odnos;  :D

pač če ti ni vseč se ne ukvarjaš z njim, ostalo ljudstvo ima vso pravico biti informirano tudi o drugih načinih pristopa do psa

Weaver

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #1336 : 27 Junij 2013, 10:44:32
Jaz sem slučajno včeraj videla to njegovo "novo" oddajo. Meni osebno je čisto nesmiselna zgleda da Cesar med temi "kandidati za psa" išče samo najboljšega posnemovalca njegovih metod.

V tej včeraj so imeli hrta in sta ga kandidata morala peljati mimo zajcev.  ??? Zmagal je seveda tisti, ki je psa nonstop cukal.

a bi pes moral poklati zajce? :)

ne vem kaj je s CM 'copycati', ampak jordan shelley je samo s pomočjo koversk 'prevzgojil' jack russela

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #1337 : 27 Junij 2013, 11:52:20
pač če ti ni vseč se ne ukvarjaš z njim, ostalo ljudstvo ima vso pravico biti informirano tudi o drugih načinih pristopa do psa

Ni glih tako. Tud tvoje blodnje nam niso všeč, ampak se moramo ravno zarad ostalega ljudstva ubadat s teboj in jih informirat o drugačnih načinih kot so cezarjevi. Eni zares ne vejo, da obstaja še kaj drugega in so tko kot ti osredotočeni samo na oddaje in televizijo, da bi še pa mičken okrog pogledal se jim pa sploh ne zdi bitno, ker je itak cezar car.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1338 : 27 Junij 2013, 12:03:06
   potrebno se je vprasat zakaj folk raje gleda kmetavza Milana, kljub vsem tem jakem vasem kinoloskem znanju za to je pac potrebna objektivnost in samokriticnost , ki Sta prvi zrtvi pripadnistva, pa se zastonj je,

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #1339 : 27 Junij 2013, 12:12:24
Ker je zastonj in najlažja možna pot. Kritičnosti pa sami ne premorejo/te. Vsaj prikazano je tako kot da zamahneš s čarovno paličico... in v trenutku je vse rešeno.  ::)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1340 : 27 Junij 2013, 12:13:43
Lanabela je brala CM preden je večina tukaj pisočih sploh slišali zanj. Pred njegovimi oddajami. In na podlagi knjig, je bilo moje mnenje zmerno pozitivno - sicer prav nič takega, kar bi bilo vredno v praksi prevzeti, silno napihnjeno in vase zaverovano, močno pretirano poudarjanje dominance in zavito v newageovski celofanček, ampak kot celota ne povsem neprebavljivo - pač zelo preproste metode za lene ljudi, ki bi radi dosegli cilj hitro in brez posebnega truda, kaj šele poglabljanja v vzgojo psa. Poudarjanje tega, da mora pes se gibati in s tem pokuriti odvečno energijo, pomena tega, da je vodnik miren, pa telesne drže.....vse ok, celo uporaba "dotikov" ki naj bi imitirali  volčjo medsebojno komunikacijo in raznoraznih pripomočkov v pisni ni zvenelo tako zelo slabo.

V oddajah pa zadeva izpade izrazito slabo. Zlasti če si posamezno oddajo natančneje ogledaš in malce poanaliziraš, kaj se dejansko dogaja. Ko pa te metode začne nekritično (in slabo) oponašat množica samozvanih vispererjev ne samo na svojih ampak tudi tujih psih......

In ja, videla sem kar precej oddaj, vendar niti slučajno ne vse, posebno sezone bolj na sredini sem povsem prešpricala.

Njegovo novo oddajo bi si z veseljem ogledala, pa je prav kmalu verjetno ne bom, ker sem odjavila kabelsko.

Citiraj
a bi pes moral poklati zajce? :)

Pravzaprav ja, ker je bil pes zato vzrejen, selekcioniran in je to (če je bil odrasel) tudi vse življenje zelo uspešno počel. navaditi hrta na (bežeče) zajce je nemogoče, ne glede na to, kako močno ga cukaš. (če pozabimo dejstvo, da hrti sodijo med tiste pasme, ki uporabo sile izrazito slabo prenašajo)
Do neke mere pomaga, če se jim najde nadomestilo (coursing recimo) kjer sprostijo svoje nagone na neškodljiv način, tam kjer obstaja možnost, da naleti na zajca pa mora biti privezan.

KARMEN

• *
Odgovori #1341 : 27 Junij 2013, 12:26:25
Njegove metode lahko uporabljaš ali pa ne! Vsekakor odsvetujem prevzgojo psa preko tv, predvsem pri neizkušenih skrbnikih. Tudi nasveti na tem ali drugih forumih so lahko tako različni, da nepoznavalca povsem zmedejo in lahko naredijo več škode, kot koristi. V slo imamo kar nekj dobrih strokovnjakov, velja plačati in odpraviti težave na strokoven način. Zastonj lahko le tukaj flancamo v nedogled. Ko imaš psa, moraš pričakovati tudi take stroške.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1342 : 27 Junij 2013, 12:27:04
Citiraj
Eni zares ne vejo, da obstaja še kaj drugega

sarkastično rečeno glede na to da se vzgoja psa z metodo dominance omenja šele v takšnih temah, od čega jih je veliko končalo v košu, ter posiljevanje z PM po vseh KDjih (so izjeme seveda) in pasje ljubitelskih portalih
Sam dominance ne uporabljam ker za njo pri mojem psu ne vidim koristi, smatram  pa jo za eno izmed metod šolanja psa, že to dejstvo nekaterim očitno gre krepko v nos al pa strašijo folk da producira mrliče, kar nikakor ni res

CM  mi je zanimiv predvsem iz tega vidita ker je ogromno kinološke elite in znalcev prikazal to kar so: popolnoma nesposobni, vzgojp psa prikazati množicam dostopno; mora tudi bit bad da ti en kmetavzar ki je preplezal ograjo v ZDA, samouk, žanje toliko pozornosti, napram tvojim dolgoletnim kinološkim izkušnjam,  :D

Citiraj
velja plačati

zlato pravilo slovenske kinologije, od vzreje do vzgoje; interes psov je očitno postal španska vas

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1343 : 27 Junij 2013, 12:50:25
Ja Davor, žalostni so časi....ker te bodo prav v vsaki vsaj približno resni pasji šoli najprej posilili s PM. Celo v šolah, kjer delajo po klasičnih metodah se boš moral prvih nekaj ur učit kako se igra s psom in to celo plačat (čeprav niti slučajno ne toliko, kot je treba plačat samozvanim vispererjem za to, da ti sesuje psa)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1344 : 27 Junij 2013, 12:54:18
sam ne bi nikoli dal svojega psa šolat nekomu , ki ne pozna vsega spektra pasje vzgoje, glede na nabor tule na forumu mi je simi daleč najbljižje z njenimi metodami in pogledi---

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #1345 : 27 Junij 2013, 13:45:41
Bova šla na ekskurzijo Davor, da vidimo vse te nesmrklje, pravilno vzgojene in pravilno šolane pse :o ;) ................ tiste od tukaj, iz teme CM.
Seveda "če hočeš" :o ;D :o

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1346 : 27 Junij 2013, 14:59:37
baje to že obvladajo otroci, tko da...

Lunette

• *
Odgovori #1347 : 02 Julij 2013, 18:53:23
...lastna preferenca kakšnega psa sama želiš, prodajaš pa jo kot univerzalno željo za vse lastnike; ...
Kakšnega psa kdo želi imet je res njegova lastna želja. Če morda pogledamo v osnovne nagone psov si kar hitro ustvarimo sliko kaj kdo želi in kaj doseže glede na način dela.
Nagonov je sicer v celoti precej ampak so nekako lahko razdeljeni v tri glavne skupine.

Plenski nagon - ki ga najlažje pri domačem psu izzovemo z igro in z delom za hrano. Če ni plena ni hrane. Kdo v krdelu odloča o prehranjevanju že vemo. Zakaj nebi človek v človeško-pasji navezi odločal o ''plenu'' in ''dostavi hrane''?

Krdelni nagon - psu je naravno življenje v skupni, kar pomeni željo po sodelovanju, druženju, skupnih dejavnosti...pri domačem psu je to vsekakor prijetno vedenje v družini, ker se to splača. Izgredniki pač ne dobivajo ugodnosti. Kdor teži nič ne dobi. Tisti sodelujoči pa v kombinaciji s kontroliranim plenskim nagonom veliko.

Obrambni nagon - ta se pa fino razdeli v obrambo kot tako ali pa v izogibanje. Torej intenzivna obramba ali da se obvaruje se rajši umakne. Ko le-to ni več možno se pa seveda brani (je menda jasno kako). Če je ta nagon v kombinaciji prejšnjih dveh pod kontrolo in ni usmerjen v obrambo pred lastnim krdelom niti ni tako napačen. Sploh ko se ga uporablja pri določenih športnih disciplinah ali pa pri lovu (da se pes znajde in brani v kočljivi situaciji). Bi lahko v grobem rekli, da lahko imaš hrabrega/pogumnega psa ali pa  prpo/smrkelj.

Zdaj pa če na hitro primerjamo še načine šolanja/vzgoje itd...
Pozitivna motivacija pač v defoltu ne izziva obrambnega nagona oz. psa z načinom dela ne sili v obrambo pred lastnim krdelom (v tem primeru človeškem), ker na psu ne izvaja nobenih fizičnih korekcij. Pes se torej nima za kaj branit proti človeku (sploh pa ne svojemu človeku), ker se pri delu s psom spodbuja sodelovanje (krdelni nagon) za hrano/igračo (plenski nagon). Ker pa obrambmni nagon pri psu še vedno ostaja (hja nagonov se pač ne da izbrisat lahko so pa pod kontrolo) bo tak pes stabilen. Zadovoljene ima svoje osnovne nagone, ki pa niso usmerjeni PROTI človeku. Je treba še enkrat poudarit, da je tak pes prijeten spremljevalec? Posluša človeka, ker mu je fun sodelovati, ne preganja vsega kar leze in gre, ker je krdelno gledano nekdo drugi tisti, ki odloča kaj bo ''plen'' in se nima za kaj delat ''dominantnega''.

Klasične metode, kjer se ogromno dela na korekciji vedenja se pa hkrati spodbuja plenski nagon...mogoče dobiš dobrega psa za obrambo, če le ne obrne svoje obrambe proti viru korekcij. Morda dobiš psa ''ki zajebava vodnika'' in noče delat (se izogiba). Če se ti dobro posreči bi šlo čez tudi to, da niti ni tako slabo izšolan...no če se ti dobro posreči. Pa se bo posrečilo nekomu, ki mu pes ni športni pripomoček, ampak želi psa na sprehodu, kavču, z otroci, v parku...skratka ''pes spremljevalec''?
CM metode...no ja so pa en tak hecen koncept. Krdelnega nagona ni...bog ne daj da bi pes razmišljal. Plenskega nagona...ni...ker bog ne daj da bi pes v življenju počel kaj drugega kot se sprehajal malo za človekovo nogo ali na treadmilu. Nekje je celo pisaril kako je cufanje škodljivo, ker spodbuja dominaco itd. Hrano, ki jo tu pa tam uporablja ni ravno nagrajevanje. Nadzor na hrano je že praktično obupen. Že dobljeno hrano mu pa na silo jemlje, ker si pač tko naprdne. (aja pri PM že dobljena hrana ni problem, ker jo po principu krdelnega nagona tudi mirno prepusi nazaj ''alfi'', če je že tako...se vedno splača) No obrambni nagon pa pri njemu zaseda eno tako čist posebno mesto. Vse kar pes naredi proti človeku ali njegovi volji je - dominanca. In dominanco je treba zatret v kali. In jo zatirat tako dolgo, da tud reagira ne več. Da se tudi pod razno ne brani...umaknat se pa na zanki tko al tko ne more. Hm...kaj pa če se ti doma ne posreči psa nadzirat in zatirat do konca in še malo naprej...tako dolgo, da tud reagiral ne bo več. Pa si želiš psa, ki ne reagira, ki ne sodeluje (vlačenje za lastnikom ni sodelovanje) psa, ki je kos pohištva...no če ti je to všeč tud prav...ampak a se bo to posrečilo? No ker, če se ne bo posrečilo bo lepo prišel do izraza obrambni nagon. Ampak tisti del ko se bo pes branil.

Ni treba da je pes fizični strelovod za vse frustracije svojega lastnika. Da lahko reče, da ima psa popolnoma podrejenega. A morda želi odrasla stabilna oseba podrejene osebke pa je pes pač prvi nad katerim lahko to izvaja? Načeloma gre tukaj za težave, ki jih rešujejo doktorji specifične stroke.

Kolikor vidim si povprečen lastnik psa želi prijetnega spremljevalca, ki bo pod kontrolo ne pa zatrt. Aja...pozitivna motivacija...ne, ne prodajamo je za vsako ceno. Jo povsem zastonj delimo  ;)
Odločitev lastnika kaj želi od psa. Ampak pod pogojem, da lastnik zagotovi pravilno kombinacijo v vsakodnevnih sitaucijah skozi celo življenje psa. In če pogledam željo po povprečnem družinskem psu (torej ne športno orodje ali pa 100% podrejen osebek) je koncept razvijanja krdelnega nagona in kontrolo plenskega nagona ter ne-izzivanjem obrambnega nagona proti sebi čisto na mestu. Načela so sila preprosta. Kdor teži nič ne dobi. Sodelovanje se splača. Konfliktov med krdelom pa ni, ker se ljudje zavedajo, da so ljudje in ne psi (torej so osebnostno stabilne osebe brez motenj v zaznavanju svoje identitete).

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #1348 : 02 Julij 2013, 20:13:36
Kdaj boš organizirala kakšen tečaj, predavanje, da malo tudi praktično podemonstriraš tvoje brezmejno znanje.
.........je treba izstopit iz anonimnosti. V dobro kinologije, psov seveda in da tudi neuki vidimo kje izvira topla voda ;).
Meni udarijo solze na oči, ko pomislim, da bodo takšni experti vedno ostali le za tastaturo. Škoda :'(

Lunette

• *
Odgovori #1349 : 03 Julij 2013, 10:05:06
Pidog...veš svet je okrogel in se ne vrti okoli tebe  :-*
Topla voda je že bila odkrita, da jo pa eni znamo uporabljat je pa bolj stvar tega, da nekateri ne živimo več sto let za kačami.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.