sploh nimam potrebe,
In zakaj potem misliš da bi jo morala imeti jaz?
zato se mi zdi mal hecno da imamo toliko vegank tle (Lunette kreh kreh),
Aja, a zato, ker me enačiš z nekom drugim? No, sedaj vidim od kje tudi marsikakšna druga "obtožba". Sicer ne da bi vedela da je Lunette veganka, ne da bi me to prav posebej zanimalo.
Ti imaš vsekakor večji problem, saj tvoja prepričanja tule so povsem kontra kaj sicer dugače sama počneš; razen če napihujete sposobnosti živali, ko se gre za dokazovanje univerzalnih uporabnosti PM metod , češ glej tud črve lahko naučiš, ko pa imaš štikl mesa na krožniku pa zadeva nima več zavesti ? aja odločila si se da s tem vprašanje se enostavno ne boš soočila
Lej, jaz problema nimam, pa če si ti še tako želiš da bi ga imela in dejansko me nisi prav razumel. Meni je razumsko zadeva zelo jasna in sam si jo lepo povzel tule;
dokler se z živalmi dela karseda humano in koliko je možno nestresno, ter tako izrazi spoštovanje do bitji, ki nas hranijo jaz ne vidim prav nobenih problemov zase
Hec je edino, da se ti prvega dela tegale nočeš držat in tega tudi ne zagovarjaš, ko gre za PM.

in zato so psi med vrstami najbolj primerni za vzrejo
Sicer se strinjam glede raznolikosti, ampak vzreja se pa ja bolj množično marsikatero drugo žival, od piščancev, do goveda,..
posledično smo jih oblikovali na vse možno načine in rezultat je par sto različnih pasem; poznaš kakšno drugo vrsto v naravi ki je tako raznolika?
je pa brez dvoma od kje psi izvirajo, sem prepričan da to tudi vidiš na svojem psu in ravno iz tega izhajajo metode šolanja , ki opuštevajo nagone psa
Dejstvo je da šolanje z dominanco deluje, tega pač ne morete spodbiti, deluje že nekaj stoletji in pač če nekaj za lastnika deluje in mu je rezultat šolanja vseč kdo ste ve, da bi mu vsiljevale svojo resnico ?
1. ni mi jasno kako si prešel iz predzadnjega odstavka na zadnjega - ne vidim nobene logične povezave in 2. pa kdo komu vsiljuje svojo resnico? A si me mogoče videl komu pištolo držat na glavi in mu grozit da če ne bo delal po PM, da ga bom kar ustrelila ali kaj? Pa jaz še sama ne delam vsega po PM. Jaz (tako kot tudi marsikdo drug, ki zagovarja pravo PM) samo pravim kaj in zakaj se mi zdi boljše in kje vidim težave pri eni metodi in kje pri drugi in zakaj menim da je metoda PM boljša od tiste druge.
Pa mimogrede, PM metode šolanja šele upoštevajo nagone psa in 2. za šolanje z dominanco moraš biti po naravi taka oseba. Če nisi in če imaš psa, ki zna vsaj malo brati človeka, potem ti en kup sicer "pravilnih" dominantih potez ne bo pomagal.
Me pa čisto zares zanima, sicer povsem izven tele teme in mogoče malo bolj v navezavi na tisto, kjer je bilo govora o "pokaži kaj znaš" oz. "tekmi" forumašev, pa čisto brez provokacije, samo iz firbca (ampak sem se ravno spomnila, ko sem nekaj drugega razmišljala - namreč naučenosti glede vedenja v določenih situacijah), kako bi naspidiran IPO3 pes odreagiral če bi bil z vodnikom na poligonu, spuščen, v času intenzivnega dela obrambe nekega drugega psa. Morda kdo ve za kakšen tak primer? Pa sploh ni važno ali je bil učen po PM ali "z dominanco".