Pozdravljeni iz najine strani!!

qwerty · 7614

qwerty

• *
: 04 Februar 2009, 22:54:27
Pozdravljeni!!
Naj se najprej jaz predstavim :) Ime mi je Miha in prihajam iz Celja :D Star sem 17 let in bom aprila dopolnil 18 :o
Imam psičko Ajšo, pasme angleški Špringer Španjel :-9 Sem bil odslovljen oz. sem nezaželjen na enem forumu, ker Ajša nima rodovnika.. Njena mama je padla na teh testih, vendar mama od Ajšine mame ima rodovnik.. Ajšina mama pa je bila sparjena z rodovniškim samcem iz Zagreba in tako je moja lubika nastala :) Zarad tega je po njihovem mnenju zdej mešanček :'(
Pustmo to... Stara je 3 leta in skoraj pol še zraven in zelo radoživa :D Opažam da je sedaj že treh barv ker ima tačke, pod gobčkom in zadnji del vrata rjave barve :o Pa zlo pikaste noge ma :-[ Bi lahka šla za Pedigre maskoto ;D
Zaradi svojega veselja do pasme bom oz. načrtujem leglo ker hočem zase imeti kakšnega mladička, sploh pa je med našimi prijatelji tega "Dej če bote mel povej, ko bi mi tut mel to pasmo pa se nikjer ne dobi" dovolj... Lastnica Ajšine mame, pravi da pozna nekaj prekrasnih samcev z rodovnikov, kateri bi bili pripravljeni za parjene...
V njenem leglu je bilo zelo pisano, saj je bil oče rjavo bel, mama pa črno belo in je nastalo toliko kombinacij da adijo pamet :o Se je bilo težko odločiti :D
Šolam jo sam doma osnovnih stvari, kot so sedi, leži, tačko,... Ko imam kaj za pohrustat, rečem prosi pa tko z tačko pomaha :o Pa če rečem dej poc, mi da High Five (petko).. Več jo pa ne mislim učit ker lovci za moje pojme niso za v šolo, ampak za v naravo, v gozd,...
Brez skrbi jo lahko tudi brez povodca peljem sredi mesta in ne bo prdnala stran od mene, razen za WC gre pol metra stran na travco pa pol nazaj poleg ;D
Drugače jo pa veliko na odprte travnike vozim da se zlavfa, prevoha,... Včasih greva tudi na roglo, kjer se rada s kako kravo skrega :o :D
Tolko na hitro o Ajši, in upam da ne bo dobil tako negativnega povratka kot na onem forumu...

L.P. Miha

SLIKE ČUNGA LUNGE:

If the speed doesn't kill me... It makes me faster!!!

Macika

• *
Odgovori #1 : 04 Februar 2009, 22:59:33
Najprej pozdravljen  :) Luštno psičko imaš  ;)

Preden pa razmišljaš o leglih z njo, si malo preberi teme o rodovniški in nerodovniški vzreji, pa o šolanju in tako naprej  ;)

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)

roy2

• *
Odgovori #2 : 04 Februar 2009, 23:00:50
Na sosednjem forumu nisi bil odslovljen, ker tvoja psička nima rodovnika, temveč ker si kandidat za šteparja nerodovniških psov,ki so jih zavetišča že tako polna.
In če boš tudi na tem forumu klatil podobne izjave glede šolanja psa, ti bodo tudi tukaj hitro povedali par domačih resnic.

qwerty

• *
Odgovori #3 : 04 Februar 2009, 23:04:49
Že vse potencialne mladičke imam lastnike... Tako da zavetišča ne bodo bolj polna zaradi mene... Če pa kak ostane bo pa pri meni ostal, ker imam živali zelo rad :P

Macika

• *
Odgovori #4 : 04 Februar 2009, 23:06:28
Psički imajo lastnike, ti jih bodo parili naprej in naprej in ... Prej ko slej bo vsaj eden v zavetišču. Za tvojo psičko je pa najbolj zdravo da jo daš sterilizirat.

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)

cacy

• *
  • Bode, Lin, Arriel in Dreamy
Odgovori #5 : 04 Februar 2009, 23:07:16
Že vse potencialne mladičke imam lastnike... Tako da zavetišča ne bodo bolj polna zaradi mene... Če pa kak ostane bo pa pri meni ostal, ker imam živali zelo rad :P

Večje neumnosti pa še ne...

Prosim preberi si kaj o nerodovniški vzreji in zakaj je NEZAŽELJENA... >:(

qwerty

• *
Odgovori #6 : 04 Februar 2009, 23:12:55
Večje neumnosti pa še ne...

Prosim preberi si kaj o nerodovniški vzreji in zakaj je NEZAŽELJENA... >:(
Pri nas se bo zaključilo ker bodo imeli to družinski prijatelji, ki nikakor ne mislijo imeti mladičkov ali z samci oplojevati... Lahko da je res lahko nezaželjeno...

A lahko prosim temo o rodovnikih nehamo, ker moja veja ne gre oz. ne bo šla dalje 100%

Macika

• *
Odgovori #7 : 04 Februar 2009, 23:15:28
Tvoja veja 100% nebo šla dalje samo če boš dal psico sterilizirati. In kako komentiraš dejstvo, da lahko psička dobi raka zaradi tega ker bi ti rad imel mladičke?!

(Hellen Keller)

zoe

• Moderator
Odgovori #8 : 04 Februar 2009, 23:15:46
Kaj pa če namesto tega, da pariš svojo psičko znance in sorodnike napotiš v zavetišče po mladička? Na ta način bo 4+ mladičev dobilo nov dom, ki ga sicer mogoče ne bi.

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"

qwerty

• *
Odgovori #9 : 04 Februar 2009, 23:20:01
@ macika: naredil bom kot je to lastnica od Ajšine mame.. Po skotitvi jo je dala sterelizirat... Glede raka pa še nisem slišal... Lahko kaj več poveš?

To bom tudi jaz naredil, saj mi je zaradi tega prejšnja Koker Španjelka umrla... Imela je vnetje maternice, ker ni bila sterelizirana, ni pa nikoli imela mladičkov in jih tudi nismo načtovali.. Vendar je zjutraj ko smo videli že zgubila preveč krvi in je bilo treba uspavati... :'( Stara je bila pa 8 let... Prva Koker Španjelka je pa sladkorno bolezen fasala :'(

@ zoe: Kaj čem, če so se že tako navdušili nad to pasmo..

n+n

• *
Odgovori #10 : 04 Februar 2009, 23:21:58
Zavedaj se tega, da predno mladički pricvilijo na svet so vsi glasni, da bi mladička vzeli. Ko so pa enkrat dejansko postavljeni pred situacijo, da je treba mladička vzeti, so pa vedno polni izgovorov. Še pri rodovniških mladičkih, kjer se velikokrat plača ara vnaprej za mladička, se ljudje velikokrat premislijo, pri mešančkih se pa to še večkrat dogaja.
Če bi si vsi ti družinski prijatelji resnično želeli psa, bi že našli način, da bi prišli do čisto pravega predstavnika te pasme.

Macika

• *
Odgovori #11 : 04 Februar 2009, 23:23:18
Ravno s tem ko psica prvič skoti se precej povečajo možnosti za nastanek rakavih obolenj. Pobrskaj malo po forumu, je vse napisano  ;)

Am, to da je imela vnetje maternice so pa verjetno že prej bili kakšni znaki, pa jih vi niste opazili.

In tudi v zavetiščih je zelo veliko kužkov, podobnih določenim pasmam. Če pa so se tako navdušili, pa naj kupijo rodovniške mladičke.

(Hellen Keller)

qwerty

• *
Odgovori #12 : 04 Februar 2009, 23:29:40
@n+n: In kaj je narobe če rodovnika ne dobi pes ki ni dovolj lajal? Predniki so čistokrvni... Njena "babica" ima rodovnik in "dedek" tudi ;D Oče ga ima mama pa zaradi bolj tihe narave ne :(

@macika: bom pobrskal... Glede ventja pa ni bilo ničesar, prejšnji dan radoživa ko ne vem kaj, naslednji dan pa vse krvavo :'( Ne morem se tega spominjati ker sem več dni po tem za njo jokal :'( Še zdajle po več letih mi je pritekla solza spet :'( Pravtako mi je škoda prve ki me je v zibki čuvala ko sem spal, če se me je kdo hotel dotakniti oz. se mi je samo približal je renčala :) Ajša pa sedi pred vhodnimi vrati inčaka kdaj se bom vrnil če grem kam... To so zvesti psi, nikoli in nikdar te ne razočarajo :-[

Pozabil sem pa napisat da so prijatelji rešili v Črni Gori mešančka zagotove smrti... Revček je bruhal in driskal samo vodo, zvezane imel noge in zavit v vrečo bil odvržen v smeti... Za zdravljenje dali premoženje, vendar imajo v mislih da so rešili psa, ki bi drugače umrl... Še zdaj ima brazgotine od vrvi na tačkah... :'( Pa povejte, če svet ni krut :(

Macika

• *
Odgovori #13 : 04 Februar 2009, 23:32:15
Da te razsvetlim. Mama od tvoje psičke nima rodovnika, ker njena mama ni imela narejenega vzrejnega pregleda in posledično celo leglo ni imelo rodovnika. Rodovnik dobi vsak mladič (v kolikor imajo starši urejene vse zadeve ki jih morajo imeti), pa če je flurestenčno zelen, ni važno.

(Hellen Keller)

qwerty

• *
Odgovori #14 : 04 Februar 2009, 23:35:22
Ne vem kaj dosti o teh pregledih...
Vem sam da zame je Špringer Španjel in ni mešanček :)
Še vseeno je čistokrvna kakor jaz vem, ker je bilo parjeno samo z rodovniškimi, Aja (ajšina mama) pa rodovnika nima vendar je psička od dveh rodovniških Špringer Španjelov :-\

roy2

• *
Odgovori #15 : 04 Februar 2009, 23:38:05
Glej, smisel vzrejnega dovoljenja in posledično rodovniškega legla je v tem,da so starši tipični predstavniki svoje pasme.
V primeru lovskih psov se psičko najprej telesno oceni, sledi delavni izpit (PNZ), kjer se preizkusi,če ima pes vse naravne lovske lastnosti,ki jih pes te pasme mora imeti in potem še slikanje kolkov, ki morajo biti ok.
Šele nato pes dobi vzrejno dovoljenje. Z nerodovniškimi legli lahko v pasmo prineseš določene bolezni (npr.displazija kolkov, ipd), karakterne lastnosti,ki niso tipične za to pasmo, da o lovski nesposobnosti za delo niti ne govorim.

Kar se tiče rešenega psička, je pa narod itak ubrisan do konca, Bi moral videti kaj šele z mucami počenjajo.

n+n

• *
Odgovori #16 : 04 Februar 2009, 23:38:50
Jaz se na to ne spoznam, je pa to pač zgleda taka "napaka", zaradi česa pes ni primeren za nadaljnjo vzrejo. Verjetno pa ni bila samo bolj tiha narava kriva, da vzrejnega dovoljenja ni dobila.

Kakorkoli že, želela sem te samo opozoriti na to, da se zna zgoditi, da ti bodo vsi, ki so sedaj rekli, da bi mladička vzeli, potem našli cel kup izgovorov, zakaj ga ne morejo vzeti.

Macika

• *
Odgovori #17 : 04 Februar 2009, 23:42:57
Ali pa še cel kup izgovorov, zakaj bi oni naprej parili in imeli iiiiiiiiiiiiiiiiiii mladičke.

(Hellen Keller)

qwerty

• *
Odgovori #18 : 04 Februar 2009, 23:44:07
@n+n: Vem kaj misliš... V bistvu načrtovanje legla je tako še v zraku, vendar je bila pobuda za to prav iz strani prijateljev... 5 oseb vem da 100% bi vzelo, pol jaz enega, brat enega, pa še Ajina lastnica bi vzela kakšnega pravi če bomo imeli.. Bi bilo kar pokrito glede tega... Samo si me vseeno v dvom postavila...

Macika

• *
Odgovori #19 : 04 Februar 2009, 23:50:29
Jaz se čisto strinjam z n+n. Ker tudi če mladička dejansko vzamejo, še ne pomeni da ga bodo tudi obdržali. Še preveč je takšnih ljudi, ki si omislijo psa, potem pa ugotovijo, da ne zmorejo (ali finančno ali pa iz kakšnih drugih razlogov) in psa dajo v zavetišče.

(Hellen Keller)

qwerty

• *
Odgovori #20 : 04 Februar 2009, 23:51:35
Pa se da to rodovniško stvar nazaj na pot unest?

Kakšen je postopek, cena, kakšna so testiranja (da vidim kake šanse mam) ???

roy2

• *
Odgovori #21 : 04 Februar 2009, 23:53:26
Ni nobene možnosti za naknadno pridobitev rodovnika. Če starši niso rodovniški in nimajo vzrejnega dovoljenja, potomci v nobenem primeru ne morejo dobiti rodovnika.

n+n

• *
Odgovori #22 : 04 Februar 2009, 23:56:48
Ma ja to za naprej se itak ve, da bi bilo totalno navdušenje nad mladički in gremo parit naprej  >:( Niti se ne more pričakovati, da bi se mladički oddali s pogodbo, s katero bi bili novi lastniki zavezani k sterilizaciji/kastraciji.

kar se pa prijateljev in tega tiče, ti pa govorim iz lastnih izkušenj... V leglu, iz katerega je moj pes sta bila 2 mladička. Ko se je zvedelo, da je psica breja, so se ljudje kar sami ponujali, da bodo vzeli enega mladička... vsi trdili da 100% in sigurno in ne vem še kaj; večine niti blizu ni bilo, ene 2 sta prišla pogledati in ju nikoli več ni bilo... na koncu sem jaz pomagala oddajati ta dva kužka, enega smo oddali, ta drugi je pa pri meni (pa v osnovi sploh ni bilo načrtovano, da bo pri meni)

Macika, da nadaljujem tvojo misel:
Citiraj
Še preveč je takšnih ljudi, ki si omislijo psa, potem pa ugotovijo, da ne zmorejo (ali finančno ali pa iz kakšnih drugih razlogov)
... in potem ljudje, brez kakršne koli morale, čuta do drugih ljudi/živali, čustvene inteligence... naredijo s psom to, kar se je zgodilo s kužkom, ki so ga vaši prijatelji rešili.

Za nazaj se stvari, kot vem ne da popravljati.

qwerty

• *
Odgovori #23 : 05 Februar 2009, 00:00:38
Ni nobene možnosti za naknadno pridobitev rodovnika. Če starši niso rodovniški in nimajo vzrejnega dovoljenja, potomci v nobenem primeru ne morejo dobiti rodovnika.
Ahjej :(
Samo naša mama še vedno trdi da bi imela mladičke z enim rodovniškim ŠŠ iz avstrije rjavo belim :-\ Tk da nwm nwm ???

Pa pustmo zdej to pa se raj o čem drugem menmo ne pa o rodovnikih in leglih ::) ;D

n+n

• *
Odgovori #24 : 05 Februar 2009, 00:02:58
Predlagam, da jo posedeš pred računalnik, in naj si prebere vse to, kar smo tebi napisali :)

Macika

• *
Odgovori #25 : 05 Februar 2009, 00:04:25
Človeška krutost ne pozna meja. In ker je potrebno evtanazijo plačat, se to da tudi zastonj narediti, na tak ali drugačen način  :-X

qwerty, dobronameren nasvet, daj psičko sterilizirat in uživaj z njo v vseh prihajajočih letih. Pijatelje pa napoti ali v zavetišča, ki so že tako prepolna ali pa k pravim vzrediteljem.

Tvoji mami pa povej, da tisti rodovnik od samčka ne pomeni nič, ker prav tako nima urejenih vseh stvari (slikanja, vzrejnega, lovskih preizkušenj, ...). Ker če bi imel vse potrebno urejeno, nebi paril nerodovniške psice, ker bi mu za stalno odvzeli status plemenjaka.

(Hellen Keller)

n+n

• *
Odgovori #26 : 05 Februar 2009, 00:09:52
Pa tudi če bi mu uspelo pariti "na skrivaj", tega vsekakor nebi počel brezplačno - poleg tega verjamem (mogoče sem mal preveč optimistka), da se ljudje, ki se prebijejo čez vso birokracijo, teste, preglede... zavedajo pomena pravilne in korektne rodovniške vzreje, tako da se v tako stvar sploh nebi spuščali.

qwerty

• *
Odgovori #27 : 05 Februar 2009, 00:12:44
Vem da samec 100% bil rodovniški ker je še iz tujine prišel ??? kako pa je potekalo pa nwm... :-\

Problem pa je ker smo se vsi tako na to pasmo navezali da bi težko šaltali kam drugam.. Te Špringerje je pa že tako težko najti... :(

Drugače če grem pa na drugo temo... V celju so še 2 njeni sestrici in par hiš naprej njen bratec 8)
Zdele ko pišem mi glih na nogah leži in laja v sanjah :D Pa še brca zraven ko sanja :o

Macika

• *
Odgovori #28 : 05 Februar 2009, 00:18:15
Glej samec ima rodovnik, zato ker imajo njegovi starši 'pošlihtane' zadeve. Drugače je pa tako kot sem ti tukaj napisala:
...da tisti rodovnik od samčka ne pomeni nič, ker prav tako nima urejenih vseh stvari (slikanja, vzrejnega, lovskih preizkušenj, ...). Ker če bi imel vse potrebno urejeno, nebi paril nerodovniške psice, ker bi mu za stalno odvzeli status plemenjaka.

In kot ti je n+n povedala
Pa tudi če bi mu uspelo pariti "na skrivaj", tega vsekakor nebi počel brezplačno - poleg tega verjamem (mogoče sem mal preveč optimistka), da se ljudje, ki se prebijejo čez vso birokracijo, teste, preglede... zavedajo pomena pravilne in korektne rodovniške vzreje, tako da se v tako stvar sploh nebi spuščali.

In če se potrudiš, se vse da najti  ;)

(Hellen Keller)

n+n

• *
Odgovori #29 : 05 Februar 2009, 00:20:47
Če znate potencialnega samca najti zunaj slovenskih meja, ni hudič, da vam nebi uspelo najti tudi kakšnega kvalitetnega legla v tujini. (kar velja tudi za vse prijatelje, ki bi imeli "točno takega psa")