Cena mladičev...

GoldenGirl · 77856

sasha

• *
Odgovori #90 : 18 Februar 2009, 13:46:38
Tako je!

Zal se vse premalo ljudi zaveda tega in pasme pocasi "propadajo"..

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #91 : 18 Februar 2009, 14:04:55
Ceno določa trg. Če je nekdo sposoben prodati 13 mladičev po polni ceni krasno. Če je sposoben skrbeti za 5 ali 10 mladičev par mesecev in z njimi dovolj individualno delati, jih vzgajati in socializirati tudi fino. Če ne, je pač treba ceno priolagoditi povpraševanju.
Kupec ima pravico vprašati kar se mu ravno nariše, če je to samo cena, je samo cena. Komur se ne ljubi odgovarjati v nedogled na eno in isto vprašanje, naj ceno lepo zapiše v oglas.
Tako na splošno je pa pomanjkanje pašnega nagona pri škotih zadnja stvar ki bi me motila. Moti me, ker sodobni škoti niso več podobni samim sebi, moti me kup zdravstvenih težav ki jih ima pasma. Močan pašni nagon pa zna biti več kot moteč za kakršnokoli drugo delo kot je paša.

GoldenGirl

• *
  • For Your Eyes Only
Odgovori #92 : 18 Februar 2009, 14:34:18
Škoti se prilagajo kot vse psame...in če to prilagajanje koristno za pasmo, zlasti glede njene popularnosti in, da to prilagajanje le vpliva na zdravje kot na primer pri drugih pasmah kot so NO, buldogi, kokerji...je zame to ok...saj nobena pasma ni podobna "izvriniku"...ali tudi mi nismo podobni našim prednikom pred 200-300 let  ;) ...

Glede zdravje, na kakšen 
Citiraj
kup zdravstvenih težav
namiguješ??? Meni se zdi škot izjemno zdrava pasme, ki pogosta dosega kar dobor starost (13-14 let)...

Glede pašnje je bilo pa že večkrat napisano, da škot ni border in, da test na pašnji nagon je samo nek "merilec" glede stabilnosti temperamanta in to je to...  ;D GG 

kalsang

• *
Odgovori #93 : 18 Februar 2009, 14:35:02
Se popolnoma strinjam z Lanabelo.

GoldenGirl

• *
  • For Your Eyes Only
Odgovori #94 : 18 Februar 2009, 14:38:19
Glede česa???  ;D GG

kalsang

• *
Odgovori #95 : 18 Februar 2009, 14:39:46
Glede vsega  ;D ;D ;D

GoldenGirl

• *
  • For Your Eyes Only
Odgovori #96 : 18 Februar 2009, 14:45:59
Torej
Citiraj
Moti me, ker sodobni škoti niso več podobni samim sebi, moti me kup zdravstvenih težav ki jih ima pasma. Močan pašni nagon pa zna biti več kot moteč za kakršnokoli drugo delo kot je paša.

Torej če upoštevamo vse pripombe... škot nič več škot, kup zdravstvenih težav itd... bi morali dejansko mladiče devati brezplačno ali pa celo subvencionirati kupce  ;) ;D GG

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #97 : 18 Februar 2009, 14:57:00
na nič ne namigujem, ampak na splošno se da videti nenormalno veliko škotov (zlasti glede na to, da pasma ni ravno zelo pogosta) z zdravstvenimi težavami. In čemu so današnji moderni škoti bolje prilagojeni kot stari? Razen okusu sodnikov v razstavnem krogu mogoče?
Veliko je pasem, ki so danes take, kot so bile pred par 100 leti (ali še dlje). Veliko se jih je spremenilo, ampak zelo redke na bolje.

Tisti, ki so jim sodobni škoti všeč, si bodo takega mladiča poiskali in ga tudi plačali, a ne. Ni mi všeč v kakšno smer se razvija pasma, pa še komu tudi verjetno ne. So pa tako stari kot moderni lahko kvalitetni ali nekvalitetni, zdravi ali bolni.

GoldenGirl

• *
  • For Your Eyes Only
Odgovori #98 : 18 Februar 2009, 15:05:27
Imam popolnoma druge izkušnje glede zdravja.. skoraj vse lastnike, ki mi pišejo glede novega mladica so navdušeni nad zdravjem svojih sedaj preminulih ( pri 13-14 letih starosti) škotov... 

Govorila sem tudi z veliko število veterinarjev in škoti sploh niso na top listi bolanih pasem...Poleg tega imam redno stike z vzreditelji iz Francije in UK, ker je pasme zelo popolarna in tudi tam ni nekega preplaha glede zdravja...  mogoče se ne vrtiva v istih krogih  ;D GG

minči

• *
Odgovori #99 : 18 Februar 2009, 18:18:19

Paja, ravno trenutno so borderji tako oh ni sploh...zadnje čase vidim kar precej psov s izredno slabimi živci, zelo boječe, itd. Ravno v Trenčinu je bilo kaj nekaj takih, ki so se zelooooo bali.

Kar se borderjev tiče, govorim za res delovne linije. Nikoli niso bili vzrejeni za bivanje s človekom, ampak za delo. Živeli so v staji z ovcami, kmetu je bilo čisto vseeno kako prenašajo ostale ljudi in otroke, glavno, da so dobro pasli. Z ostalim se niso ubadali. Mesta pod razno niso videli, le pašnike.
 Naša Sky je čisto nemogoča do tujcev, otrok, tujih psov, neprimeren pes za družinsko življenje in mesto. Ko pa pride na pašno( ali na agy) zaživi. V realnem življenju je ne vidiš, da bi se premikala po centimetrih- kar pa brez problemov dela pri "walk on", tako, da Martina kar vriska. Da ne govorim, da če ima le možnost jo vzame sama in z njo pase. Super pes za pašo ( po Martininem mnenju), nemogoč za družinsko življenje. In to je čisto normalno.
Sem slišala, da v Angliji po agy tekmah vozijo veliko BC na haltijih ali z nagobčniki.

Veliko razstavnih je čisto druga pesem, ki pa za prave pastirje sploh niso več pravi BC.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #100 : 18 Februar 2009, 19:32:49
Če se še malo navežemo nazaj na prodajo mladičev...

Tole je bilo septembra: http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,6813.0.html ravno o škotih. Težko je bilo prodat 1 oz. 2 psički, v celem letu je bilo 9 mladičev. Sedaj pol leta kasneje pa jih ne bo problem prodat cca. 30 istočasno ??? Od kje taka sprememba? So škoti v tem času postali tako zelo popularni? Se nihče od teh, ki imate trenutno mladiče ne boji, da za vse ne boste našli primernih lastnikov? Je cena sedaj nižja kot je bila pol leta nazaj?

Yo

• *
Odgovori #101 : 18 Februar 2009, 20:08:45
Če se še malo navežemo nazaj na prodajo mladičev...

Tole je bilo septembra: http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,6813.0.html ravno o škotih. Težko je bilo prodat 1 oz. 2 psički, v celem letu je bilo 9 mladičev. Sedaj pol leta kasneje pa jih ne bo problem prodat cca. 30 istočasno ??? Od kje taka sprememba? So škoti v tem času postali tako zelo popularni? Se nihče od teh, ki imate trenutno mladiče ne boji, da za vse ne boste našli primernih lastnikov? Je cena sedaj nižja kot je bila pol leta nazaj?

Sedaj v zadnjih 12-ih mesecih jih tudi vedno več išče nove domove - zavetišča, katerokoli pogledate, imajo vedno več škotov "na razpolago".
A to nikogar ne skrbi?
Ja, ja, tema je premaknjena drugam, bojim pa se, da se ne zavedate dvoreznosti meča. Bolj, ko bodo škoti popularni, več bo nerodovniških mladičev in več bo škotov po zavetiščih.
Pa še nekaj, kako lahko trdite, da so škoti iz slo načeloma zdravi, če pa imajo mnogi zadaj vsaj enega, ki je nosilec dednega obolenja, zaradi katerega so bile izrečene sankcije vzrediteljici mojega Thora? Malo sem sicer izven scene, a opažam, da je nekako vzreja pri Briogoree pase ali kako? Kaj se je tu zgodilo?
Pa nočem nikogar strašit, niti nikomur ne privoščim. Samo berem o alergijah, driskah, dietah... So škoti res tako preklemano zdravi?

GoldenGirl

• *
  • For Your Eyes Only
Odgovori #102 : 19 Februar 2009, 09:18:49
Povprečno so škoti tako zadravi kot vse druge pasme..celo bolj kot veliko drugih..Jaz jih imam 5 in z nobenim nisem trenutno imela nekih posebnih/resnih zdravstvenih težav...moji trije uvoženi iz Francije imajo vsi pregledane oči in samci slikane kolke in je vse BP... to kar pa omenjaš
Citiraj
Samo berem o alergijah, driskah, dietah... So škoti res tako preklemano zdravi?
.. je pa inicialna adaptacija v nov dom... in je novopečena lastnica (ki je bila mogoče malo preveč vneta) ugotovila kje so bili vzorki in se je zadeva sedaj normalizirala...

Poleg tega, če bi realno samo en škot dejansko imel te taževe 
Citiraj
Samo berem o alergijah, driskah, dietah

še ne pomeni da ... so škoti bolana pasme.. ozri se malo naokoli in daj proučiti malo bolezni drugih pasem... in boš ugotovila, da škoti zdravstveno v veliki večini niso bolna pasma ! Poleg tega vsi vzreditelji delamo na tem, da bodo čim bolj zdravi..zato vztrajamo pri vseh pregledih staršev in mladičev! GG

GoldenGirl

• *
  • For Your Eyes Only
Odgovori #103 : 19 Februar 2009, 09:37:49
ninci..in še replika tebi  ;D ..jaz sem imela prvo leglo meseca oktobra..prodala sem vse mladiče brez težav in lahko bi jih še kar nekaj...zlasti blujev... (še sedaj me kličejo za mladiče)... sedanje leglo 8 tribarvnih mladičev od psane nad mlini (to je moj znanec in mladiči so od mojega smaca) ...to je njegovo 2 leglo škotov v 3 letih... in to je to..in tukaj se "naša" zgodba o "štepanju" mladičev zaključi  :D GG   

LadyLia

• *
Odgovori #104 : 19 Februar 2009, 09:41:19
glede zdravja škotskih ovčarjev je tud nam veterinar potrdil, da niso na vrhu med obolelimi, ampak naprimer mi smo dali našo dolgodlako škotsko ovčarko uspavat pri 2 letih zarad napadov epilepsije, ki jih niti slučajno ni bilo mogoče zaustavit, pa nam je reko veterinar da je blo že več primerov dolgodlakih š. ovčarjev z epilepsijo, sicer ne v taki obliki ampak ok. Prejšna pa je živela 12 let pa ni mela pred tem 12. letom nobenih zdravstvenih težav. Drugače pa je zame osebno to najlepša pasma, verjetno ker sem z njo odraščala in zelo dojemljiva za vzgojo :)

A dog is the only thing on earth that will love you more than you love yourself.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #105 : 19 Februar 2009, 09:42:39
Saj jaz ne pišem o štepanju mladičev. Zanima me samo v čem je point, da pred pol leta se ni dalo prodat dveh samičk,  zdaj pa kar v vrsti stojijo zanje. Torej lahko sklepam samo, da Donatella takrat ni imela mladičev prave barve ???

GoldenGirl

• *
  • For Your Eyes Only
Odgovori #106 : 19 Februar 2009, 09:59:13
ninci..barva je zelo poseben faktor pri izbiri škota...so ljubitelji zlatih, trikolor in blu...in ljudje hočejo neko barvo in to je to...sedaj pa sploh ne stojijo kupci v vrsti (kličejo za moje mladiče, ki jih ni)...ker se jih (jaz govorim za tistih 8 tribarvih) ne da sploh prodati..oziroma sploh zanimaja ni... in to je razlog zaradi katerega sem odprla temo...

LadyLia.. epilepsija je pogosta bolezen nekaterih linij škotov..ki dejansko izvira iz neuravnovešenega karakterja (plašnost).. po navadi psi zbolijo zaradi n.p. strahu pred pokom, petarde itd...

Zaradi tega naj bi se takšne pse izločilo iz vzreje in to vestni vzreditelji delajo... zame je najtežja naloga za vzreditelje škotov, ne izgled, ne toliko zdravje temveč, da popravijo temperament škotov, ker je dejasnko ta plašnost/agresivnost naredila škote nepolularne...

Poglejte, kaj mi je odgovorila neka priznana angleška vzrediteljic, ko sem jo prosila za nasvet glede "uporabe" nekega samca za mojo psico...

Citiraj
From the point of view of looks, yes, I feel he suits your bitch very much. I like his head type and ear carriage, he also has a good neck and in fact I like him in many ways. I would only ask if your bitch is very placid in nature and friendly with other dogs, if the answer is yes, I think he is a very good choice of fiance.

I know several offspring of ***** had to be given sleep for biting people and usually because they attacked other dogs and when the owner tried to stop them they got badly bitten, this is why I ask to make sure your bitch has a good temperament. **** is the grandmother of this stud, but if your bitch has a good temperament I am sure it will be safe to use him.

To je to  :) GG

LadyLia

• *
Odgovori #107 : 19 Februar 2009, 10:34:26
ninci..barva je zelo poseben faktor pri izbiri škota...so ljubitelji zlatih, trikolor in blu...in ljudje hočejo neko barvo in to je to...sedaj pa sploh ne stojijo kupci v vrsti (kličejo za moje mladiče, ki jih ni)...ker se jih (jaz govorim za tistih 8 tribarvih) ne da sploh prodati..oziroma sploh zanimaja ni... in to je razlog zaradi katerega sem odprla temo...

LadyLia.. epilepsija je pogosta bolezen nekaterih linij škotov..ki dejansko izvira iz neuravnovešenega karakterja (plašnost).. po navadi psi zbolijo zaradi n.p. strahu pred pokom, petarde itd...

Zaradi tega naj bi se takšne pse izločilo iz vzreje in to vestni vzreditelji delajo... zame je najtežja naloga za vzreditelje škotov, ne izgled, ne toliko zdravje temveč, da popravijo temperament škotov, ker je dejasnko ta plašnost/agresivnost naredila škote nepolularne...

Poglejte, kaj mi je odgovorila neka priznana angleška vzrediteljic, ko sem jo prosila za nasvet glede "uporabe" nekega samca za mojo psico...

To je to  :) GG

GG hvala!! od oktobra se že mučim s tem pa mi noben ni znal tega povedat  .  Njene rejnike smo klicali takoj oktobra in prosli naj nehajo parit ta par, za dobro ljudi ki te mladiče potem kupijo, ker nas je veterinar opozoril, da je lahko dedno .. in kaj misliš kaj je blo pred enim tednom vidim spet oglas pa sem šla klicat pa vidim da še kr pari isti par..

A dog is the only thing on earth that will love you more than you love yourself.

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #108 : 19 Februar 2009, 12:24:46
Lady Lia- kaj pa pričakuješ od vzreditelja, ki ponavlaja isto in isto kombinacijo?
Da je nek naštudiran vzreditelj?
Ne to so primerki, ki grejo po liniji najmanjših stroškov- ala pariš svojega ali sosedovega in ti dol visi vse ostalo.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

LadyLia

• *
Odgovori #109 : 19 Februar 2009, 12:44:42
Lady Lia- kaj pa pričakuješ od vzreditelja, ki ponavlaja isto in isto kombinacijo?
Ne to so primerki, ki grejo po liniji najmanjših stroškov- ala pariš svojega ali sosedovega in ti dol visi vse ostalo.

oba psa sta njegova. In ko smo našo kupli pred dvema letoma nismo vedli, da pari skoz eno in isto.. Oz takrat so bli to drugo leglo od te psičke, še je bla bolj mlada.

Bay

• *
  • Bay of gold
Odgovori #110 : 19 Februar 2009, 12:50:32

Deteljica, nisi pred časom v neki drugi temi napisala, da ponavljanje iste kombinacije ni neumno ???

kalsang

• *
Odgovori #111 : 19 Februar 2009, 13:01:26
Ni neumno, če so potomci odlični in zdravi. Če so povprečni in še bolni za povrh, je pa idiotsko.

GoldenGirl

• *
  • For Your Eyes Only
Odgovori #112 : 19 Februar 2009, 13:04:18
Kalsang..to ni neumno, to je kriminalno in takšne ljudi se bi moralo prijaviti na pasemski klub v tem primeru SKBOP, da takšen pes izgubi vzrejno dovoljene in da se ga izloči iz vzreje ! GG

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #113 : 19 Februar 2009, 13:08:58
Ponavljanje zanič kombinacije vsekakor ni ravno znak velike pameti. Ponavljanje kombinacij v katerih so se pojavljale hude zdravstvene težave pa....
Ponovitev preverjeno uspešne kombinacije je nekaj povsem drugega, se mi zdi. Pa še to se ne dela kar nekam v nedogled, a ne.

Seveda imajo nekatere pasme bistveno več težav kot škoti. Ampak jaz škote štejem med "normalne" pasme, ki niso fizično iznakažene  (vem, grd izraz, ampak nekako se mi ne da zadeve zavijati v celofan). In za normalno pasmo imajo  veliko težav.

GoldenGirl

• *
  • For Your Eyes Only
Odgovori #114 : 19 Februar 2009, 13:13:40
Lanabela! Prosim za pojasnitev..
Citiraj
In za normalno pasmo imajo  veliko težav
Še vedno ne vem katere se to velike težave? Hvala! GG

LadyLia

• *
Odgovori #115 : 19 Februar 2009, 13:41:08
se strinjam, to je mučenje živali in lastnikov, ker ko gledaš svojega psa cel dan ko se muči z napadi in te niti ne prepozna več , eh  :'(.. kje ga lahko to prijavim, ker nimam izkušenj ravno s tem?

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #116 : 19 Februar 2009, 13:50:46
Torej če prav razumem je trenutno v slo. 8 tricolorjev (Nad Mlini), 4 tricolorji pri Andromi leglo J in 2 tricolorja leglo K. Se pravi 14 mladičov tricolor, če štejem samo te, ki se oglašujejo na forumu. Tista vzrediteljica v Celju ima predvidevam samo sable. Torej če zanimanja za tricolorje ni, kam bo šlo 14 mladičev? Ali potem novi kupci iščejo samo blue-je ker so pač atraktivnih barv? Ali sam karakter škota ne šteje?
In me resno zanima ali vas prodaja mladičev ne skrbi? Koliko mladičev določene pasme prenese slo. trg naenkrat? Pri dogah je trenutno isti problem (ali pa ni problem, kakor vzameš). cca. 30 mladičev (3 legla) pri enem vzreditelju + še recimo 10 ostalih mladičev. Je res povpraševanje tako veliko?

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #117 : 19 Februar 2009, 13:58:00
Bom napisala samo tiste, ki sem jih dejansko videla: dolgotrajne težave s prebavo, od blagih do zelo hudih, epilepsija, težave z očmi (veliko pasem ima napisanih celo vrsto dednih očesnih problemov, ampak dejansko oslepelih je bilo pa največ škotov. Predvidevam, da je danes na tem področju bolje). alergije, preobčutljivost za nekatera zdravila. Šibke kosti, ki se zlomijo veliko hitreje kot pri primerljivih pasmah, težave z imunskim sistemom.

GoldenGirl

• *
  • For Your Eyes Only
Odgovori #118 : 19 Februar 2009, 14:26:43
Lanabela hvala... za oči je sedaj OK..ker zlasti v tujini uporabljajo za vzrejo samo pse z CEA-0 ali CEA-1, glede epilepsije je to problem nekaterih linij in resni vzreditelji take pse izločijo iz vzreje, glede prebave nisem opazila..vseh mojih 5 je BP, za občutljivost na n.p. ivimectine OK, amapk so tudi testi za to, za alergije...se pojavljajo pri veliko psov z dvojno dlako ki živijo v hiši (pri meni nobene težave), kar se pa tiče kosti..samo primerna hrana z veliko kalcija v obdobju rasti... GG

GoldenGirl

• *
  • For Your Eyes Only
Odgovori #119 : 19 Februar 2009, 14:33:01
ninci! prav si izračunala 14 trikolorčov... ta bo huda, zlasti, ker to ni zelo popularna barva... jaz nisem gledala nikoli stvari iz tega zornega kota, ker jaz strmim, k tem, da se moji mladiči prodajajo v tujino..(Italija, Avstija) ..ker so tam škoti bolj cenjeni... trenutno za škote Slovenija sploh ni zanimiv trg, ker ni veliko pravih ljubiteljev te pasme... zgoda se omeji na "imate Lesije in kok je cena" "oh! to je pa veliko!" in zaradi tega smo prišli, da težav, ki jih omenja Lanabela in zlasti LadyLia ;) GG