1. dryland tekmovanje vlečnih psov v Sloveniji

zoe · 70947

zoe

• Moderator
Odgovori #90 : 21 Marec 2010, 11:09:19
Takole trenutno zgleda statistika prijavljenih:

CANICROSS: 17 ( 7 moških, 8 žensk, 2 v kategoriji otroci)
BIKEJORING: 8
CARTS: 2

števec pasem:
SIBIRSKI HUSKY 9
GERMAN TRAIL HOUND 7
EVRAZIJEC 6
GREYSTER 5
BEAUCERON 2
NEMŠKI KRATKODLAKI PTIČAR 2
AVSTRALSKI OVČAR 1
LABRADOREC 1
MALINOIS 1
MEŠANEC 1
NEMŠKI BOKSER 1
RODEZIJSKI GREBENAR 1

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"

North

• *
Odgovori #91 : 21 Marec 2010, 12:45:17
Mi se prijavimo 27., da vidim če je to za naju z Northom  ;)

Con Maige

• *
Odgovori #92 : 21 Marec 2010, 13:33:41
Evo imam i ja pitanja :).

Danas sam s Rudijem (hrvaški ovčar) prvi put išla probati napraviti bikejoring trening. Oduvijek voli vleči, a sad sam to probala staviti pod komandu. I naučio je za čas :). Zna i lijepo usporiti i stati. Ali ne zna lijevo i desno (zna u nekim trikovima, ali ne zna dok vleče). Imam oprsnicu sa obrambe i obični povodac dug 2 m. Čitala sam da na bikejoringu neki vežu povodce za bicikl, neki za struk, ali mene je strah i jedno i drugo, jer ako držim povodec u ruci onda ga bar u slučaju nužde mogu brzo ispustiti. A bojim se pasti s bicikla, jer imam bolana leđa.

I pitanja :). Kako će na natjecanju biti dozvoljeno učvršćivanje povodca, odnosno da li će ga se moći držati? Da li mi je za natjecanje dobra oprsnica sa obrambe (najlonska, Bende)? Elastični povodec moram obavezno nabaviti, jel da? Kakva će staza za bikejoring biti? Jako "off road" teren ili ravna? Ako će biti previše strma i neravna, onda ćemo vas Rudi i ja ipak doći samo gledati i prikupiti iskustva za neki sljedeći put ;).

Jean

• *
Odgovori #93 : 21 Marec 2010, 14:52:11
Kako samo 1 avstralski ovčar?? Zoe ne greš ti z Ginny? Ali Katja s Tiko? Ali Blumina z Boji? Tina s Chico? Cowgirl s Tano/Gregor z Urmasom....?

No, imate še čas za prijave.  ;) Upam, da bomo imeli avstralsko družbo. In hrvaško!

zoe

• Moderator
Odgovori #94 : 21 Marec 2010, 21:49:46
Jean, mi smo organizatorji in žal ne bomo imeli časa za udeležbo na tekmovanju :( Bi se pa res lahko zmigal še kdo drug :P

Con Maige, na tvoja vprašanja upam, da bo odgovoril Patrik, ki se na to bolje spozna. Danes so si šli tudi ogledati progo, tako da ti bo lahko iz prve roke povedal svoje mnenje.

lp

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"

blumina

• *
Odgovori #95 : 21 Marec 2010, 22:13:54
Hihihihi Zoe, a mi beres misli?
Jaz razmisljam kako napisat, Nadja pa med tem casom napise  :P :o :D

zoe

• Moderator
Odgovori #96 : 21 Marec 2010, 22:24:03
 :P

Pri prijavah dodajam še +1 husky in +1 tekmovalka v canicrossu.

pajo

• *
Odgovori #97 : 22 Marec 2010, 10:52:38
Con maige : Povodec mora biti obvezno elastični in privezan direktno na kolo. mi pa verjemi da imaš v tem primeru veliko manj možnosti za padec kot pa če ga držiš v roki. Oprsnica je za silo v redu, čeprav ti priporočam da za bikejoring kasneje kupiš pravo vlečno oprsnico.
Kar se proge tiče. Proga bo dolga 4,5 km. V začetnem delu je krajši klanec potem pa se položno spušča. Zadnji del je pravninski. Proga sigurno ni težka, tako da jo bosta z lahkoto prevozila :)

Jean

• *
Odgovori #98 : 22 Marec 2010, 10:58:38
A je proga ista za canicross in za bikejoring? Da vem približno kaj me čaka...

pajo

• *
Odgovori #99 : 22 Marec 2010, 11:32:05
Proga je ista. Res pa ni težka. Je sicer ene 300m klanca ampak je že kmalu po štartu. Potem pa je zelo lahka. Tudi podlaga je dobra :)

Con Maige

• *
Odgovori #100 : 22 Marec 2010, 12:40:58
Hvala Patrik! Uzet ću si onda još par dana za treninge pa odlučiti do subote da li smo dovoljno spremni za natjecanje ;D.
Ne mogu doći u subotu na vaš trening, ali danas sam u 19 sati na treningu kod KD Šmarna Gora, a vjerojatno i u petak. Postoji li mogućnost da navratim u dućan kod tebe da kupim elastični povodec ili se možda možemo negdje naći kad dođem?

Con Maige

• *
Odgovori #101 : 22 Marec 2010, 12:42:50
Sorry, sad sam tek shvatila da ste vi u Kranju... :-[

pajo

• *
Odgovori #102 : 22 Marec 2010, 12:59:37
Lahko se dobiva tudi nekje med kranjem in LJ. Ni panike.... Najbolje da se slišiva

Jana*

• *
  • Tery & Brie
Odgovori #103 : 23 Marec 2010, 17:14:37
Uuuu, je pa res lepo število prijavljenih!  :o

mene pa zanima, ker bom najverjetneje prišla malo pogledat, če so vse discipline oba dni, in vsi štarti ob istem času?  Upam da bo čim lepše vreme. Hočem fanta navdušit nad bikejoringom, če se že gre gorsko kolesarstvo  ;D

If an animal does something we call it instinct. If we do the same thing for the same reason we call it intelligence…

http://never-endingdreams.deviantart.com/

zoe

• Moderator
Odgovori #104 : 23 Marec 2010, 17:39:53
Vse discipline so oba dni, štarti pa so posamični. Tekmovalci bodo štartali v enominutnem razmaku, v soboto je štart ob 14h, v nedeljo pa ob 9h.

Se vidimo :)

Dopolnilo: Canicross ima v nedeljo skupinski štart.

Con Maige

• *
Odgovori #105 : 24 Marec 2010, 10:01:49
Evo ja imam još pitanja ;D.

Patrik, možeš nam reći kako da pripremimo svoje pse prije početka trke? Npr. moj pas jede dva puta dnevno, da li da mu u nedjelju kad trke počinju ujutro ne dam jesti? Da li je bolje na dan trke da ujutro dobije meso ili neku vlažnu hranu, umjesto briketa (od njih su više žedni poslije). Da li prije trke smije piti vode koliko želi? Ako ne, kad da mu zadnji put ponudimo piti? Da li odmah nakon trke smije piti vode ili je bolje da se prvo malo smiri? Kad je nabolje prije trke još prošetati psa i pustiti ga da se olakša (da se izbjegne da to radi na stazi)? Ti se natječeš, pa vjerujem da već imaš par trikova u rukavu 8).

pajo

• *
Odgovori #106 : 24 Marec 2010, 10:19:53
Jaz delam nekako takole :
2 uri pred štartom ponudim psoma 100 g (pol obroka) briketov namočenih v mlačni vodi (tako da plavajo).
1 uro pred štartom jih peljem ven da opravijo potrebo.
Pred štartom kratek sprehod. Ponavadi samo ovinek do štarta.
Po tekmi počakam toliko da umirijo dihanje in se umirijo. Potem dobijo takoj 100g briketov namočenih v vodo z regeneracijskim dodatkov. Da se takoj napolnijo energijske rezerve. Takoj po cilju jim ne dam piti. Če jih je potrebno shladiti naredim to z mokro krpo.
Ima pa vsak svoj način. Je pa vsekakor treba na psa gledat kot na športnika. In ga tako tudi tretirati. Tako kot mora tekač v roku pol ure po treningu zaužiti regeneracijo, da se nafila. Prav tako pa tudi pes to rabi. Treba je paqč vedeti da pes pri tem športu daje res vse od sebe. Hvala bogu zaradi tega ker pri tem uživa :)

fay

• *
Odgovori #107 : 24 Marec 2010, 14:22:39
Kakšen regeneracijski dodatek pa uporabljaš?

Hvala za odgovor že vnaprej  :)

lp, Nina

Alba

• *
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #108 : 24 Marec 2010, 14:27:00
Imam eno vprašanje Pajo - torej pes po tekmi ne sme takoj piti - ker moja gre po vsakem teku takoj piti.

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/

pajo

• *
Odgovori #109 : 24 Marec 2010, 14:41:06
Zelo težko ti odgovorim na to vprašanje. Sam sem tudi dolgo časa takoj po treningu dal psu piti vodo. Se mi je to zdelo samo po sebi umevno. Vendar baje ni dobro da razgreto telo dobi mrzlo vodo. Pride lahko do reakcije. Če se psu da takoj piti naj bi bila voda res topla. Drugače pa je ponavadi tako. Da ko prideš v cilj, rabiš nekaj časa da prideš do avtomobila. Potem psu snameš oprsnico, s kom še kakšno rečeš. Do takrat pa se pes že malenkost oddahne.
Je pa tako da sem jaz videl da ni čisto nič narobe če se s pitjem res malo počaka. Treba je pa tudi vedeti to da takoj po naporu ni samo voda tisto kar je treba nadomestiti v telo. Za vnos hranil mora imeti pa pes že umirjeno dihanje. In takrat jih jaz ponudim hrano in vodo.
Je pa težko vedet kaj je čisto prav. Je veliko literature in povsod piše malo drugače. Nikoli pa ni dobro zadeve ekspirementirati za tekmo. Ne pri sebi in ne pri psu.....

Gayo

• *
  • BC Gayo
Odgovori #110 : 25 Marec 2010, 10:40:50
Vidim, da ni prijavljen tud noben Border.   :(
Torej, če bi bilo vse po sreči bi bil Babl edini tekaški borderček. Žal pa tudi midva z Bablom ne prideva zaradi mehurčkove poškodbe, bova pa navijala in mislila na vse tekmovalce od doma.

Ko se mehurček dodobra pozdravi pritečeva za vami. :)

Mojca

pajo

• *
Odgovori #111 : 25 Marec 2010, 12:08:51
Res prav zanimivo da ni nobenega borderja. Škoda ker so zelo primerni psi za canicross. Mehurčka pa le pozdravi, pa če bo čas pridi vsaj pocukat za rokav :P

delfinčika

• Gost
Odgovori #112 : 25 Marec 2010, 19:55:01
Jaz pridem verjetno samo pogledat...
Me pa zanima, če morajo psi pri canicrossu znat kakšne ukaze.
Z Maco bi namreč malo trenirali, ker je veterinar rekel, da je malo okrogla

North

• *
Odgovori #113 : 25 Marec 2010, 20:05:31
Delfinčika
Ravno toliko nekako te mora ubogati da te ne cukne toliko, da padeš na tla in pa naprimer ustavi se. ;

Con Maige

• *
Odgovori #114 : 25 Marec 2010, 22:37:22
Evo, Rudi i ja se isto prijavili :). Danas smo uspjeli napraviti i jedan trening na malo neravnijem terenu i bolje uvježbati start vlečenja. I primjetila sam da nagonski prati puteljke pred sobom, valjda onda nema veze što još ne znamo lijevo i desno ::).

Nisam znala da se pas tako iscrpi dok vleče, Rudi inače bez problema trči i po 10 km, a sad nakon 2 km izgleda više umorno. Ali nema veze, imamo još dva tjedna za vježbanje i nabijanje bolje kondicije ;).

Princ

• *
Odgovori #115 : 26 Marec 2010, 07:40:32
Citiraj
Vidim, da ni prijavljen tud noben Border.

Citiraj
Res prav zanimivo da ni nobenega borderja. Škoda ker so zelo primerni psi za canicross

Če bi imeli še skijoring, bi en border bil 100% ;).  Samo tudi tekma bi morala biti kak mesec prej. Imam se sicer za športnika, ampak teka pa ne maram :-[, moj oče pa dva dni tudi ne more. Pridemo pa gledat (v soboto).

Upam, da bo prihodnje leto kakšna skijoring tekma tudi pri nas!!!!

Lp, Mateja

pajo

• *
Odgovori #116 : 26 Marec 2010, 08:01:05
Zadeba je taka. Pri vleki kakih posebnih ukazov ni. Tudi ukaza levo in desno ponavadi nista ne vem kako velik problem. Sploh pri canicrossu ne. Ne bi se pa strinjal, da pes ne sme potegniti do konca. Cilj je da pes vleče koliko more (človek pa zadaj trpi hahaha). In to lastnost dobiti iz psa je umetnost. Ponavadi ni dosti samo moč in kondicija.
Verjamem tudi da je pes po 2 km bil iprecej iz sebe. Tisti ki ne proba si ne predstavlja, da se pes lahko v tako kratkem času toliko izčrpa. Konec koncev ima vlečni pes povprečni utrip na tekmi okoli 98 %. To nikakor ni primerljivo z tekom ob kolesu, sprehodi in ostalimi športi (razen racinga s hrti).
Mateja - možno je tudi kolo. Je zelo podobno skijoringu :)

kala,runo,bella

• *
Odgovori #117 : 26 Marec 2010, 09:06:06
Cilj je da pes vleče koliko more (človek pa zadaj trpi hahaha). In to lastnost dobiti iz psa je umetnost.

A ti to misliš resno, da moramo dovoliti, da vleče na vso moč  :o ... če to pustim mojemu Maršiju ( nemška doga ), pol jaz odzadi poletim, ne pa tečem. Midva sedaj vsak dan pretečeva minimalno 6 km ( no sedaj 14 dni nisva, ker je bil na bolniški ), ampak, da bi mu pustila, da vleče na vso moč, ma ni šans. On bi drugače z velikim veseljm, tekel na vso moč, ampak mislim, da bi njega malokdo lahko dohajal  ;)

Alba

• *
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #118 : 26 Marec 2010, 09:16:58
No zato je za dobrega tekmovalca pomembno, da tudi on zelo hitro teče. Jaz lahko v Albinem tempu - če me fajn vleče zdržim kvečjemu 1 km, potem bi crknila  :D, pa tečem že zelo dolgo. Je pa očitna razlika, ko teče z Alešem, ker je on veliko hitrejši od mene.

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/

pajo

• *
Odgovori #119 : 26 Marec 2010, 09:34:56
Je res,da je zelo težko teči za psom ki vleče na vso moč. Ampak je pa hitro haha. Se pa da tudi teči za nemško dogo - preizkušeno :) Ampak prvi km ali dva je ubijalsko. Je pa tako da ni vse v teži psa. Pes mora v bistvu cel čas vleči v galopu. Tam ima namreč največjo moč. Zelo veliki psi pa zaradi male hitrosti to težko realizirajo. Je pa doga res tako močan pes da tudi v kasu razvije ogromno moč :)