...še nekaj statistike za vsako vprašanje posebej
1) Katere od spodaj navedenih zavarovalnic, po vašem mnenju, ponujajo zavarovanja psov in pasemskih mačk?
Na zgornje vprašanje je od 278 anketirancev 40,3 % anketirancev odgovorilo, da omenjeno zavarovanje ponuja zavarovalnica Triglav, 29,9 % jih ve, da to zavarovanje ponuja tudi Adriatic Slovenica, ter 13,3 % anketirancev pozna tudi to zavarovanje Zavarovalnice Maribor. Možnosti zavarovanja odgovornosti živali pri zavarovalnicah Tilia (4,3 %), Grawe (4,0 %) in Generali (6,1 %) pozna skupaj 14,4 % vprašanih. Zmotno pa so mnenja, da je živali možno zavarovati pri zavarovalnici Merkur – takega mnenja pa je 2,2 % vprašanih.
V splošnem bi lahko rekla, da vprašani dovolj dobro poznajo možnost zavarovanja živali pri različnih zavarovalnicah.
2) Imate zavarovano žival?
Anketiranih je bilo 129 oseb od tega ima 26, 4 % anketirancev oziroma 36 vprašanih zavarovanega svojega psa, eden od vprašanih ima zavarovano mačko, kar predstavlja 0,8 % ostalih 72,9 % vprašanih pa svoje živali nima zavarovane.
3) Pri kateri zavarovalnici imate sklenjeno zavarovanje za vašo žival?
Na to vprašanje je skupno odgovorilo 50 anketirancev. 16 vprašanih ima žival zavarovano pri zavarovalnici Adriatic Slovenica, 15 vprašanih je zavarovanje sklenilo pri zavarovalnici Triglav. 4 vprašani imajo svojega psa zavarovanega v sklopu zavarovanja nepremičnine, torej je zavarovana le odgovornost lastnika dotičnega psa, od tega je po eden zavarovanec zavarovalnice, Triglav, Generali in zavarovalnice Grawe, eden pa zavarovalnice ni navedel. Ostalih 15 vprašanih pa svojih živali nimajo zavarovanih. Zanimiv je odgovor posameznika, ki je napisal, da psa nima zavarovanega, ker zavarovalnice oziroma njihovi agenti še nimajo dodelanega sistema za takšna zavarovanja in se po njegovih izkušnjah otepajo vsakega potencialnega novega zavarovanca.
4) Katere nevarnosti pokriva vaše zavarovanje?
Anketiranci (48 vprašanih) so na to vprašanje odgovarjali sledeče; napad psa, zdravljenje živali in nadomestilo v primeru pogina, zavarovanje odgovornosti za škodo, ki jo pes povzroči okolici.
Pri tem vprašanju ugotavljam, da je večina anketirancev kar dobro informirana o tem, kaj vse njihovo zavarovanje pokriva, določeni pa vendarle ne vedo kaj dosti o tem in odgovarjajo z odgovori kot so ne vem, nimam pojma, ipd. Torej sklepam, da bi se morali zavarovalni agenti, ki takšna zavarovanja sklepajo bolj podučiti o tem, kaj sploh »prodajajo« in o tem tudi bolje informirati svoje stranke.
5) Kakšna je vaša letna premija?
Letne premije zavarovanj se sodeč po odgovorih anketirancev gibljejo od 80 pa vse do 200 eur. Razlika je precejšnja, je pa odvisna od tega, ali je zavarovanje standardno/nadstandardno, ali so zavarovani tudi stroški zdravljenja ali gre le za zavarovanje v sklopu hiše. Seveda pa premije varirajo tudi med posameznimi zavarovalnicami. V povprečju (izračunanem na podlagi odgovorov 46 vprašanih) pa je cena nekje med 110 in 140 eur letno.
6) Koliko krat ste že uveljavljali škodo?
15 od 48 vprašanih še nikoli ni uveljavljalo škode, 1 je škodo uveljavljala dvakrat, vendar ni nikoli dobila povrnjene odškodnine, drugače pa so vprašani uveljavljali škodo v povprečju 2-3 krat letno.
7) Ste pri uveljavljanju škode doživeli kakršne koli neprijetnosti s strani zavarovalnice?
Lahko rečem, da večina od 43 vprašanih ni imelo večjih težav pri uveljavljanju škode. Nekateri so bili neprijetno presenečeni, ker zavarovalnica krije le goli račun veterinarja, brez upoštevanega davka na dodano vrednost, nekaterim so odšteli nekaj procentov (malus) zaradi uveljavljanja škode v prejšnjem zavarovalnem obdobju, nekaterim pa niso krili stroškov zdravil. Ostali navajajo, da z zavarovalnicami niso imeli posebnih težav.

Kako bi, po vašem mnenju, zavarovalnice v prihodnje še lahko razširile svojo ponudbo na področju zavarovanja živali?
Na to vprašanje je odgovarjalo 48 anketirancev. 20 vprašanih nima pripomb na obstoječe stanje oziroma ponudbo zavarovalnic, torej ne vedo kaj bi spremenili oziroma ne bi ničesar spreminjali. Ostali pa bi si želeli več različnih premijskih razredov in različne vrste zavarovanj, obširnejše kritje zavarovalnice (tudi preventivo), določeni se ne strinjajo z načinom vračila stroškov ob nastanku škodnega dogodka. Veliko negodovanja je na račun tako imenovanih nevarnih pasem. Anketiranci so prepričani, da bi zavarovalnica morala krti stroške vključno z davkom na dodano vrednost. Prav tako pogrešajo večjo ponudbo različnih zavarovalnic, torej konkurenco. Večina jih želi, da bi zavarovalnice krile večji spekter poškodb, bolezni, moti pa jih tudi starostna omejitev zavarovanih živali. Anketiranci pa se prav tako zavedajo, da zavarovalni agenti na tem področju niso preveč dobro podkovani.
****************************************************************************************************
Sama sem mnenja, da je možnost zavarovanja živali v Sloveniji še vedno premalo poznana. Tudi ta moja hipoteza se je izkazala za resnično. Tekom moje raziskave in pogovorov z lastniki živali sem ugotovila, da je marsikdo izmed njih skrajno razočaran nad monotonostjo ponudbe same. Nekateri so celo prvič slišali za možnost zavarovanja živali, drugi jo bežno poznajo, tretji si želijo, da bi jim zavarovalni agenti znali sami pobližje in podrobneje predstaviti kaj samo zavarovanje ponuja. Večinoma si lastniki živali želijo, da bi bili zavarovalni agenti bolj podkovani na tem področju, da bi jim znali odgovoriti na vprašanja, ki jih zanimajo. Mnogi od njih zatrjujejo, da bi zavarovalnice kot take potrebovale tudi posebej specializirane in usposobljene agente na tem področju, ter bi pri njih tudi raje sklenili zavarovanje.
Ugotovila sem, da bo na tem področju potrebno še veliko narediti, tako v zadovoljstvo zavarovalnic samih, ki si bodo s tem pridobile nove stranke, kot tudi v zadovoljstvo strank samih, ki si želijo skleniti tovrstno zavarovanje, vendar tega ne storijo, ker niso dovolj informirani o tem, kaj jim le-to prinaša.
Upam, da ste vsi skupaj izvedeli kaj novega, jaz definitivno sem. Že vnaprej pa se opravičujem Nini in Črtu, če sem "preveč naložila"

Vsem, ki ste izpolnili anketo pa se še enkrat najlepše zahvaljujem za pomoč!