Anketa o zavarovanju psov in pasemskih mačk

Dina · 9852

Dina

• *
Pozdravljeni!

Sem Katarina Štendler, študentka Visoke poslovne šole, smer Zavarovalstvo. Za svojo zaključno strokovno nalogo sem si izbrala tematiko zavarovanja živali, v okviru katere sem se odločila raziskati, koliko je le-to poznano. Prosim vas, da v čim večjem številu rešite spodnjo anketo, katere rezultati mi bodo v veliko pomoč pri pisanju moje naloge. Za vaš čas, se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.

Anketo najdete na spletni povezavi -> KLIK

...sledi svojim sanjam

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #1 : 01 Junij 2010, 17:45:31
Oddano!  ;D

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album

Dina

• *
Odgovori #2 : 01 Junij 2010, 18:38:10
Hvala, Majči :-*

Hvala tudi vsem ostalim, ki ste že ali pa boste še izpolnili anketo. :-*

...sledi svojim sanjam

idefix

• *
Odgovori #3 : 05 Junij 2010, 09:06:29
ta je pa hitra  :)

lp ž & l & h

Danijela

• *
Odgovori #4 : 05 Junij 2010, 11:50:20

Bomo izvedeli tudi o rezultatih ankete?  :) Res me zanimajo :)

LP

Dina

• *
Odgovori #5 : 06 Junij 2010, 10:39:34
Ce bote zelel videt,bom zrihtala ;-)

...sledi svojim sanjam

Dina

• *
Odgovori #6 : 10 Junij 2010, 10:53:25
Vas moram malo pohvaliti ;D Po statistiki je bilo do danes največ rešenih anket prav od vas, Pesjanarjev :-* Za pomoč se vam res iskreno zahvaljujem. :-* :-* :-* Tisti, ki je še niste izpolnili, pa imate še nekaj dni časa :)

...sledi svojim sanjam

Dina

• *
Odgovori #7 : 06 Oktober 2010, 13:58:35
Tako, moje diplomsko delo gre počasi h koncu (zbrisati moram cca 20 strani, ker je preobsežna >:(), tako, da lahko kmalu pričakujete tudi rezultate ankete in komentar.

Me pa za konec še nekaj zanima: Bi svojega ljubljenčka raje zavarovali pri osebi, ki jo poznate ali vsaj bežno poznate, pri osebi, ki ima sama psa/mačko, ali pri popolnem tujcu na sedežu zavarovalnice?

Hvala za odgovore in lp

...sledi svojim sanjam

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #8 : 06 Oktober 2010, 14:25:38
Osebi, ki jo poznamo. Nam je zavarovalni agent nekaj takega kot osebni zdravnik, torej da imamo skoz istega, ki pozna in spremlja naše stanje. Psa sicer ne vem če ima, se jih pa panično boji, sam mu čez prste pogledamo, ker tud on nam kdaj včasih  ;)

Zakaj se pa navadnih domačih mačk ne more zavarovat? Sem šele zdle videla v naslovu teme, da gre le za pasemske.

Dina

• *
Odgovori #9 : 06 Oktober 2010, 14:36:24
Če mene vprašaš pomojem zato, ker prvo kot prvo pomojem za kakšne domače mačke, take prosto šetajoče niti ni interesa, da bi se jih zavarovalo, tako kakor tiste, ki jih je nkdo pač moral kupiti, pa so z rodovnikom in verjetno posledično tudi namenjene kakšnim razstavam in vzreji. Pomojem, da ni interesa za to, pa tudi take navadne mačke verjetno niso ravno pod ne vem kakšnim nadzorom, zato je tudi tveganje večje. Lahko se pa poznaimam, če te kaj bolj konkretno zanima.

...sledi svojim sanjam

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #10 : 06 Oktober 2010, 14:52:00
Ni treba, hvala  :)

TYASHY

• *
Odgovori #11 : 06 Oktober 2010, 16:20:30
Osebi, ki jo poznamo. Naša zavarovalna agentka je v prvi vrsti pravzaprav družinska prijateljica =)

Dina

• *
Odgovori #12 : 08 Oktober 2010, 17:25:16
Spet vprašanje :) ...bolj sem pri koncu več jih je :)

Zanima me, če ima kdo od vas zavarovanega psa ene izmed sledečih pasem, ali pa kdo pozna lastnika psa te pasme:

pit bull, american staffordshire terrier, staffordshire bullterrier, bulterrier, tosa inu, bullmastiff, dogo aregntino, dogue de boreaux, fila brasilerio, mastin espanol, mastino napoletano, mastiff, bandog, rotweiler in doberman

In če je med vami kdo takšen, mi prosim povejte še, pri kateri zavarovalnici je pes zavarovan.

Hvala :-*

...sledi svojim sanjam

Gaja

• *
Odgovori #13 : 08 Oktober 2010, 17:33:18
Ojla!

Mi imamo stafforda zavarovanega pri Triglavu.

LP Gaja

Dina

• *
Odgovori #14 : 08 Oktober 2010, 17:34:29
...sprašujem zato, ker ima ena zavarovalnica v svojih pogojih izrecno napisano, da psov teh pasem ne zavaruje ::) samo, ni triglav :)

...sledi svojim sanjam

Gaja

• *
Odgovori #15 : 08 Oktober 2010, 17:39:56
Pri nas ni bilo problema, edino za stafforda smo morali doplačati dodatno zavarovanje odgovornosti lastnika psa, kar pa za čivavice ni bilo treba  ;D

Dina

• *
Odgovori #16 : 08 Oktober 2010, 17:46:19
Evo naslednja zavarovalnica z "omejitvami" :D

Pit Bull, Pit Bull Terrier, Ameriški Staffordshirski Terrier, Staffordshirski Bull Terrier, Bull Terrier, Bandog, Fila Brasileiro, Bull Mastif, Cane corso, Kuvasz, Argentinska doga, Bordojska doga, Kanarska doga, Kavkaški ovčar, Shar Pei, Akita Inu, Tosa Inu, Rottweiler, Doberman in pa križanci med temi pasmami ter križanci teh pasem z ostalimi pasmami.

...sledi svojim sanjam

Gaja

• *
Odgovori #17 : 08 Oktober 2010, 17:51:55
Saj to govorimo o "zdravstvenem zavarovanju" ne? Ne morem verjet, da ne zavarujejo vseh pasem......kaj ima pa veze veterinarska storitev, ki naj bi jo krila zavarovalnica in to, da pes spada kao med nevarne pasme (kar je itak ena večjih bedarij)? Saj nogo si lahko ravno tako zlomi tudi stafford kot zlatko.

Me prav zanima katere so te zavarovalnice....jih lahko napišeš prosim?

Dina

• *
Odgovori #18 : 08 Oktober 2010, 17:59:10
Govorimo zdele trenutno o zavarovanju odgovornosti lastnika psa. Gre pa za Grawe pa Generali

...sledi svojim sanjam

Gaja

• *
Odgovori #19 : 08 Oktober 2010, 18:01:47
Aja....zdaj mi je pa malo bolj jasno, čeprav sem še zmeraj proti temu, da se tako diskriminira določene pasme.

Dina

• *
Odgovori #20 : 26 Oktober 2010, 10:28:10
Evo, analiza ankete je nekako narejena in opremljena z mojim mnenjem oziroma mojim pogledom na stanje :) Kot sem obljubila, bom objavila rezultate. Če koga zanima kaj več, pa lahko vprašate :)

Rezultati ankete so pokazali, da predvsem lastniki psov in pasemskih mačk zavarovanje dokaj dobro poznajo, ostali, ki pa svojih živali nimajo, pa niso kaj dosti seznanjeni s to možnostjo.

Večina tstih, ki imajo svojega psa zavarovanega (mačko ima zavarovano zgolj eden od vprašanih), so zavarovanje sklenili pri zavarovalnici Triglav ali pa pri zavarovalnici Adriatic Slovenica, nekaj pa jih ima psa zavarovanega v sklopu hiše.

Večina tistih, ki imajo psa zavarovanega pozna vsaj osnove tega, kar njihovo zavarovanje krije. Žalostno pa je to, da marsikdo sploh ne ve, kakšno zavarovanje je sklenil.

Letne premije se med zavarovalnicami precej razlikujejo, varijajo pa tudi glede na sklenjeno zavarovanje.
Anketiranci v povprečju uveljavljajo škodo 2-3 krat letno in so večinoma zadovoljni z delovanjem zavarovalnic na tem področju, saj ne navajajo posebnih težav.

Največ komentarjev pa je bilo na temo sprememb s strani zavarovalnic, saj si večina vprašanih želi sprememb, bolj pestre ponudbe, včeje konkurence in podobno.

...sledi svojim sanjam

Dina

• *
Odgovori #21 : 26 Oktober 2010, 10:33:54
...še nekaj statistike za vsako vprašanje posebej

1) Katere od spodaj navedenih zavarovalnic, po vašem mnenju, ponujajo zavarovanja psov in pasemskih mačk?

Na zgornje vprašanje je od 278 anketirancev 40,3 % anketirancev odgovorilo, da omenjeno zavarovanje ponuja zavarovalnica Triglav, 29,9 % jih ve, da to zavarovanje ponuja tudi Adriatic Slovenica, ter 13,3 % anketirancev pozna tudi to zavarovanje Zavarovalnice Maribor. Možnosti zavarovanja odgovornosti živali pri zavarovalnicah Tilia (4,3 %), Grawe (4,0 %) in Generali (6,1 %) pozna skupaj 14,4 % vprašanih. Zmotno pa so mnenja, da je živali možno zavarovati pri zavarovalnici Merkur – takega mnenja pa je 2,2 % vprašanih.
V splošnem bi lahko rekla, da vprašani dovolj dobro poznajo možnost zavarovanja živali pri različnih zavarovalnicah.

2) Imate zavarovano žival?

Anketiranih je bilo 129 oseb od tega ima 26, 4 % anketirancev oziroma 36 vprašanih zavarovanega svojega psa, eden od vprašanih ima zavarovano mačko, kar predstavlja 0,8 % ostalih 72,9 % vprašanih pa svoje živali nima zavarovane.

3) Pri kateri zavarovalnici imate sklenjeno zavarovanje za vašo žival?

Na to vprašanje je skupno odgovorilo 50 anketirancev. 16 vprašanih ima žival zavarovano pri zavarovalnici Adriatic Slovenica, 15 vprašanih je zavarovanje sklenilo pri zavarovalnici Triglav. 4 vprašani imajo svojega psa zavarovanega v sklopu zavarovanja nepremičnine, torej je zavarovana le odgovornost lastnika dotičnega psa, od tega je po eden zavarovanec zavarovalnice, Triglav, Generali in zavarovalnice Grawe, eden pa zavarovalnice ni navedel. Ostalih 15 vprašanih pa svojih živali nimajo zavarovanih. Zanimiv je odgovor posameznika, ki je napisal, da psa nima zavarovanega, ker zavarovalnice oziroma njihovi agenti še nimajo dodelanega sistema za takšna zavarovanja in se po njegovih izkušnjah otepajo vsakega potencialnega novega zavarovanca.

4) Katere nevarnosti pokriva vaše zavarovanje?

Anketiranci (48 vprašanih) so na to vprašanje odgovarjali sledeče; napad psa, zdravljenje živali in nadomestilo v primeru pogina, zavarovanje odgovornosti za škodo, ki jo pes povzroči okolici.
Pri tem vprašanju ugotavljam, da je večina anketirancev kar dobro informirana o tem, kaj vse njihovo zavarovanje pokriva, določeni pa vendarle ne vedo kaj dosti o tem in odgovarjajo z odgovori kot so ne vem, nimam pojma, ipd. Torej sklepam, da bi se morali zavarovalni agenti, ki takšna zavarovanja sklepajo bolj podučiti o tem, kaj sploh »prodajajo« in o tem tudi bolje informirati svoje stranke. 

5) Kakšna je vaša letna premija?

Letne premije zavarovanj se sodeč po odgovorih anketirancev gibljejo od 80 pa vse do 200 eur. Razlika je precejšnja, je pa odvisna od tega, ali je zavarovanje standardno/nadstandardno, ali so zavarovani tudi stroški zdravljenja ali gre le za zavarovanje v sklopu hiše. Seveda pa premije varirajo tudi med posameznimi zavarovalnicami. V povprečju (izračunanem na podlagi odgovorov 46 vprašanih) pa je cena nekje med 110 in 140 eur letno.

6) Koliko krat ste že uveljavljali škodo?

15 od 48 vprašanih še nikoli ni uveljavljalo škode, 1 je škodo uveljavljala dvakrat, vendar ni nikoli dobila povrnjene odškodnine, drugače pa so vprašani uveljavljali škodo v povprečju 2-3 krat letno.

7) Ste pri uveljavljanju škode doživeli kakršne koli neprijetnosti s strani zavarovalnice?

Lahko rečem, da večina od 43 vprašanih ni imelo večjih težav pri uveljavljanju škode. Nekateri so bili neprijetno presenečeni, ker zavarovalnica krije le goli račun veterinarja, brez upoštevanega davka na dodano vrednost, nekaterim so odšteli nekaj procentov (malus) zaradi uveljavljanja škode v prejšnjem zavarovalnem obdobju, nekaterim pa niso krili stroškov zdravil. Ostali navajajo, da z zavarovalnicami niso imeli posebnih težav.

8) Kako bi, po vašem mnenju, zavarovalnice v prihodnje še lahko razširile svojo ponudbo na področju zavarovanja živali?

Na to vprašanje je odgovarjalo 48 anketirancev. 20 vprašanih nima pripomb na obstoječe stanje oziroma ponudbo zavarovalnic, torej ne vedo kaj bi spremenili oziroma ne bi ničesar spreminjali. Ostali pa bi si želeli več različnih premijskih razredov in različne vrste zavarovanj, obširnejše kritje zavarovalnice (tudi preventivo), določeni se ne strinjajo z načinom vračila stroškov ob nastanku škodnega dogodka. Veliko negodovanja je na račun tako imenovanih nevarnih pasem. Anketiranci so prepričani, da bi zavarovalnica morala krti stroške vključno z davkom na dodano vrednost. Prav tako pogrešajo večjo ponudbo različnih zavarovalnic, torej konkurenco. Večina jih želi, da bi zavarovalnice krile večji spekter poškodb, bolezni, moti pa jih tudi starostna omejitev zavarovanih živali. Anketiranci pa se prav tako zavedajo, da zavarovalni agenti na tem področju niso preveč dobro podkovani.

****************************************************************************************************
Sama sem mnenja, da je možnost zavarovanja živali v Sloveniji še vedno premalo poznana. Tudi ta moja hipoteza se je izkazala za resnično. Tekom moje raziskave in pogovorov z lastniki živali sem ugotovila, da je marsikdo izmed njih skrajno razočaran nad monotonostjo ponudbe same. Nekateri so celo prvič slišali za možnost zavarovanja živali, drugi jo bežno poznajo, tretji si želijo, da bi jim zavarovalni agenti znali sami pobližje in podrobneje predstaviti kaj samo zavarovanje ponuja. Večinoma si lastniki živali želijo, da bi bili zavarovalni agenti bolj podkovani na tem področju, da bi jim znali odgovoriti na vprašanja, ki jih zanimajo. Mnogi od njih zatrjujejo, da bi zavarovalnice kot take potrebovale tudi posebej specializirane in usposobljene agente na tem področju, ter bi pri njih tudi raje sklenili zavarovanje.
Ugotovila sem, da bo na tem področju potrebno še veliko narediti, tako v zadovoljstvo zavarovalnic samih, ki si bodo s tem pridobile nove stranke, kot tudi v zadovoljstvo strank samih, ki si želijo skleniti tovrstno zavarovanje, vendar tega ne storijo, ker niso dovolj informirani o tem, kaj jim le-to prinaša.

Upam, da ste vsi skupaj izvedeli kaj novega, jaz definitivno sem. Že vnaprej pa se opravičujem Nini in Črtu, če sem "preveč naložila"  >:D Vsem, ki ste izpolnili anketo pa se še enkrat najlepše zahvaljujem za pomoč! :)

...sledi svojim sanjam

Felina

• *
Odgovori #22 : 26 Oktober 2010, 14:47:04
Za anketo sem bila prepozna, ampak sem se tudi sama zanimala za zavarovanje mojih psov. Zaključek, za to kar mi krijejo ni vredno letno plačevat (takrat je meni naredil izračun pri zavarovalnici Triglav) 130 € na psa, medtem ko za celo hišo  skupaj z zavarovanjem odgovornosti psa, ki velja na celem področju EU in Hrvaškem, plačam 170€. To se mi enostavno zdi nesorazmerno in zato čakam na boljše ponudbe, kar bi verjetno prišlo z malo večjo konkurenco.

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)

Amali

• *
Odgovori #23 : 26 Oktober 2010, 16:13:24
Za anketo sem bila prepozna, ampak sem se tudi sama zanimala za zavarovanje mojih psov. Zaključek, za to kar mi krijejo ni vredno letno plačevat (takrat je meni naredil izračun pri zavarovalnici Triglav) 130 € na psa, medtem ko za celo hišo  skupaj z zavarovanjem odgovornosti psa, ki velja na celem področju EU in Hrvaškem, plačam 170€. To se mi enostavno zdi nesorazmerno in zato čakam na boljše ponudbe, kar bi verjetno prišlo z malo večjo konkurenco.
Pri meni je isto, tudi zavarovalnica Triglav.

Dina

• *
Odgovori #24 : 26 Oktober 2010, 16:48:50
Glede na to, da nisem privrženka nobene od omenjenih zavarovalnic, sem tudi v diplomi povedala svoje (in vaše) mnenje o ponudbi in strokovnosti njihovih zaposlenih in upam, da se bodo stvari začele premikati. Zavarovalnice, ki so prispevale gradivo bodo namreč dobile mojo diplomo v vpogled :) V kolikor dobim kakšne povratne informacije, vam javim tule.

...sledi svojim sanjam