Kupil psa z dedno boleznijo

animallover · 37667

Li Mei

• *
Odgovori #30 : 12 Junij 2010, 20:25:04
Koga pa še lahko vprašaš za nasvet, če ti vzreditelj ni pripravljen pomagati in prisluhniti? Sama, naprimer, sem za nasvet vprašala še druge vzreditelje "moje" pasme in drugih pasem, ki so mi tudi pomagali, a se zavedam, da mi niti slučajno niso bili dolžni pomagat.

Sama se v to kaj je bilo v tem primeru diagnostificirano in kaj ne, ne mislim spuščat, mislim pa, da je jasno, da s tem leglom nekaj ni v redu, če dveh mladičkov ni več. Pa kot pravi martina.o, seveda je lahko za to kriva tudi "narava".
Sem pa sigurna, da v primeru, da bi animallover dobila vse odgovore pri vzreditelju že prej, nebi prosila za nasvet na forumu. Pa tudi nikjer v njenih postih ne vidim nobenega pljuvanja.

Pa še to... tudi jaz ne poznam ne psarne, ne vzreditelja, ne animallover... vem pa za katero leglo gre, ker je eden izmed bolanih mladičev doma v mojem okolišu.

KARMEN

• *
Odgovori #31 : 12 Junij 2010, 21:34:15
Če sem prav razumela, gre v tem leglu za več različnih bolezni? Sploh nisem vedela, da je kronična odpoved ledvic tudi dedna. Zelo težko je, kadar moraš psa uspavati v rani mladosti, zaradi takih bolezni.
Vse, kar ste napisale zgoraj glede predčasne kotitve in hranjenja z dudo, je res. S kotitvijo psic sicer nimam izkušenj, imam pa z drugo vrsto živali, zato bi rada napisala nekaj stvari v vezi s tem. Da je psica skotila teden dni prej s carskim rezom, pomeni, da je nekaj sprožilo predčasen porod, ki se zaradi hormonske nepripravljenosti njenega telesa, ni mogel odviti po naravni poti, zaradi česar so morali opraviti carski rez. To lahko povzroči veliko dejavnikov, kot napr.: bakterija, virus, lahko tudi bolezen z visoko vročino, stres ali drugi zunanji vplivi. Zaradi tega se tudi mlečne žleze niso mogle ustrezno pripraviti na proizvodnjo velike količine mleka, ki se proizvede prav v zadnjih dneh pred kotitvijo. Psica morda ni imela dovolj mleka, morda pa se je tudi počutila slabo, ker je bila bolna, zato so jih hranili z dudo. Ni rečeno, da jih je odbijala, morda je bila nseposobna dojiti. Morda pa so ji morali narediti carski rez, ker so ji začele odpovedovati ledvice?
Lastnik psice vam je marsikaj prikril, kar res ni fer, psičke je prodal v upanju, da se ne bo nič hujšega zgodilo.
Vsi vemo, koliko psičkov pride bolnih v nove domove, koliko jih pogine, zelo malo pa jih vrnejo vzreditelju, ker se večina ljudi nanje zelo naveže in raje trpi vse duševne in finančne posledice malomarne vzreje.
V tem primeru bi moral vzreditelj psičke uspavati.
Dobro, ne bom pametovala kaj je prav in kaj ne, mislim, da vam je vzreditelj dolžan vrniti denar, seveda, če mu lahko dokažete, da gre za dedno bolezen, to pa boste dokazali z obdukcijo, ko bo psiček poginil ali ga boste uspavali.
Kruto, toda življenje nima le lepe plati.

Apollo

• *
  • Nuba (Nera)
Odgovori #32 : 12 Junij 2010, 22:16:16
Morda pa so ji morali narediti carski rez, ker so ji začele odpovedovati ledvice?
Če pa tole ni cvetka večera.... :o

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si

martina.o

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #33 : 12 Junij 2010, 22:44:44
Aha - potem bi morali vzreditelji dajati neko garancijo, kakor za pralni stroj  >:(
Me zanima potem, za kako dolgo - za celo življenje ali prvo leto ali tri leta  ???
Halo !!

Apollo - ne gre, kljub tvoji dobri volji, da bi pripeljala stvar do logičnga razmišljanja

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.

*LuNa*

• *
Odgovori #34 : 12 Junij 2010, 23:09:35
V to, kdo ima prav, se ne bom spuščala.
Bom pa povedala, kako sem naredila sama, ko je pri 8-mesecih nenadoma umrl mladič iz naše vzreje. Kljub temu, da tega nisem imela posebej omenjeno v pogodbi, sem lastnikom dala na izbiro ali vrnitev kupnine v celoti ali nov mladič iz prihodnjega legla. Kljub temu, da je šlo za naključno prirojeno napako in ne dedno, se mi je zdelo to edino pošteno.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si

katajuska

• *
Odgovori #35 : 13 Junij 2010, 00:56:21
Torej dedna bolezen ni bila diagnostificirana, ampak se samo predvideva glede na okoliščine... Hvala za odgovor.

pri 8 mesecih je logična razlaga da gre za prirojeno motnjo! Za isto boleznijo je prizadet še (vsaj) en pes iz istega legla...

po mojem mnenju bi bilo od vzreditelja povrniti odkupnino na mestu ali eventuelno ponuditi mladiča (vprašanje pa je ali bi ga vzel..)

KARMEN

• *
Odgovori #36 : 13 Junij 2010, 10:09:55
Apollo, vidim, da nisi razumela, kar sem napisala  :(.

popo

• *
Odgovori #37 : 13 Junij 2010, 12:14:30
Ne razumem...a gre za dedno bolezen ali za prirojeno okvaro? V naslovu pise "kupil psa z dedno boleznijo", v nadaljevanju pa se govori o prirojeni zadevi. Zame je to pomemben podatek...

animallover

• *
Odgovori #38 : 13 Junij 2010, 16:31:51
Napaka v izrazoslovju.  :-[ Gre za prirojeno napako.

amonra

• *
Odgovori #39 : 13 Junij 2010, 16:44:11
odpoved ledvic je pri bulijih samo ena izmed dednih navlak ki jih nosijo kot pasma..in ja je to dedno in ce se pojavi vec primerov je definitivno vzrok dednost..predvsem je to posledica slabega imunskega sistema zaradi katere pride do odpovedi ledvic..imamo sami bulija..na sreco zdravega..in zelo dobro poznamo razmere pri njih in njihovem zdravju..ni bolj obcutljive pasme ..zame so kot orhideje :)..zal mi je da se vam je to zgodilo..ampak ugotovili smo da zdravega bulija dobit ze pravzaprac ze redkost..in vsekakor preverit vse zdravstvene teste, ki jih imajo starsi in vse potomce te psice..in ravno eden izmed testov ki morajo biti  narejeni kaze tudi stanje ledvic

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #40 : 13 Junij 2010, 17:05:33
odpoved ledvic je pri bulijih samo ena izmed dednih navlak ki jih nosijo kot pasma..in ja je to dedno in ce se pojavi vec primerov je definitivno vzrok dednost..predvsem je to posledica slabega imunskega sistema zaradi katere pride do odpovedi ledvic..imamo sami bulija..na sreco zdravega..in zelo dobro poznamo razmere pri njih in njihovem zdravju..ni bolj obcutljive pasme ..zame so kot orhideje :)..zal mi je da se vam je to zgodilo..ampak ugotovili smo da zdravega bulija dobit ze pravzaprac ze redkost..in vsekakor preverit vse zdravstvene teste, ki jih imajo starsi in vse potomce te psice..in ravno eden izmed testov ki morajo biti  narejeni kaze tudi stanje ledvic

Očitno nekdo, ki se spozna na pasmo...

Res škoda, da se toliko stvari prikriva in noče povedat vse (tako zdravstveno kot karakterno) po pravici. Sram naj bo vse take!

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

TibiQ

• *
Odgovori #41 : 14 Junij 2010, 09:21:20
Ena od naših psic,ki ne prihaja iz naše vzreje je bila pred svojim prvim leglom prav tako cepljena proti Herpesu že zaradi tega,ker je bila pred njo cepljena tudi njena mati.V takem primeru nisem imela kaj razmišljati.LP Tjaša
Tjaša, zakaj je dejstvo, da je bila cepljena mati, tako pomembno, da se cepi tudi psico in kako je s samci, ki so potomci take psice?

..in vsekakor preverit vse zdravstvene teste, ki jih imajo starsi in vse potomce te psice..in ravno eden izmed testov ki morajo biti  narejeni kaze tudi stanje ledvic
Amnora, se sicer strinjam, da dober vzreditelj testira na vse živo,.. ampak jaz v VP nikjer ne najdem da je test, ki kaže na stanje ledvic obvezen.
http://www.skt.si/index_files/pravilnik.htm

Kar se tiče pa konkretne psarne o kateri je tu govora, pa sama pri njih v preteklosti nisem zasledila kakšnih primerov neodgovorne vzreje. Včasih se pa zgodi smola tudi odgovornim, včasih tudi najbolj previdnim,.. In v konkretnem primeru je treba najprej ugotovit ali gre res za dedno prenosljivo ali prirojeno bolezen, ali bi vzreditelj lahko sumil nanjo že ob prodaji in kdo je prenašalec, ali gre samo za problem v kombinaciji paritvenega para,...

Vsekakor nekaj je narobe in to je treba ugotoviti in če gre za dedno prenosljivost tudi preprečiti nadaljnje prenašanje, kar pomeni vzrejno prepoved (tudi vseh psov iz tega legla), če se ugotovi da je to rizik.

O tem, na kaj je vzreditelj opozoril in na kaj ni opozoril, pred nakupom, pa; se strinjam, da bi moral opozoriti na to, da je psička imela carski rez, en teden prezgodaj in so bili mladiči hranjeni umetno. Kar se tiče cepljenja proti herpesu je pa to prej nekaj, kar kaže na odgovornega vzreditelja, kot obratno. Tudi samo dejstvo, da se je mladičke hranilo na roke,.... kaže na odgovornost vzreditelja.

amonra

• *
Odgovori #42 : 14 Junij 2010, 09:40:02
v tujini je praksa oziroma ta test obveza..in vsak odgovoren vzreditelj najprej pri psu ki ga pari preveri njegove izsledke..je namrec odstotek bulijev ki umirajo do enega leta zaradi odpovedi ledvic tako velik kot je bil tisti na srcka preden se je uvedel dopler kot obvezen test..in ker bolj poznam tuje vode bi rekla da kolikor sem slisala za to psarno sem imela vedno obcutek da vsaj eni v slo delajo na kvaliteti..ampak po nekaj zadnjih informacijah nisem vec tako prepricana..zal je pac tako da so buliji res in menda najbolj ogrozeni glede dednih bolezni in je pri njih delanje testov in parjenje preverjenih in testiranih psov se kako pomembno in odgovorni vzreditelji ne bodo parili z netestiranimi in nepreverjenimi psi..vsak pri prodaji psov pa bi moral imet kupoprodajno pogodbo da do enega leta vzreditelj jamci da pes nima nobenih dednih bolezni..v kolikor jo dobi se vrne kupnina ali drug mladicek ce je krivda na vstrani vzreditelja in ni posledica zanemarjanja lastnika..to bi bilo posteno..

kalsang

• *
Odgovori #43 : 14 Junij 2010, 10:44:17
Še nekaj bolj natančnih info, o čem je sploh govora glede odpovedi ledvic pri tej pasmi:

Kidney Disease
For many years it has been recognized that the Bull Terrier breed has a tendency to develop kidney problems, sometimes at a very early age. In some lines, the kidneys are very small and undeveloped. In others, glomerular nephritis (malfunction of tiny filters in the kidney) causes kidney failure before age three. Sometimes affected dogs make it to age 6-8 before dying from renal failure. In an attempt to try to decrease the incidence of kidney disease in the breed or to get treatment for animals in early stages of disease, it is recommended that a simple urine test called the urine
protein/urine creatinine ratio be done annually - particularly on all breeding stock - beginning at about 18 months to 2 years of age. Breeders are asked not to breed animals with an abnormal UP/UC ratio. An abnormal ratio indicates too much protein in the urine. Such dogs are more likely to develop kidney disease themselves or to produce puppies with kidney problems.

Lojze

• *
Odgovori #44 : 14 Junij 2010, 11:05:38
TibiQ,psica,katere mati je bila cepljena proti Herpesu ima v sebi že en delček protiteles proti  tej bolezni.V takem primeru je meni edino smiselno cepiti tudi njeno hči,da zavarujem mladiče.Poleg tega je oče naše psice samec,ki je ogromno paril po različnih državah v tujini.V takem primeru ne reskiram.Kar se pa tiče samcev imam jaz info,da bi jih bilo potrebno za zaščito cepiti vsake pol leta,še posebno tiste,ki veliko parijo.Drugače pa veti pravijo,da cepljenje pri samcih ni tako zelo potrebno.
LP Tjaša

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #45 : 14 Junij 2010, 11:26:29
ni čist v zvezi s temo- ampak a pri psih se ne da presadit ledvic ? Ker darovalcev organov bi bilo kar dovolj.

Glede vzreje pa- mislim,da je edino pametno uporabit vso obstoječo tehnologijo ko se gre za čiščenje tipičnih dednih bolezni pri vzrejnih psih. Tudi, če ne z namenom izločanja iz vzreje vsaj za pametno planiranje kombinacij ( pri boleznih, ki sedijo na recesivnih genih).
Pri vzrediteljih ni problem samo želja po ugodnem finančnem stanju ampak tudi premalo realnega pogleda na posamezne pse, preveč emocij in na splošno premehko srce.

Za gozdarstvo, vinogradnišvo in sadjarstvo velja, da je treba imeti trdo srce in ostro sekiro. Enako bi  moralo biti pri vzreji.
Kdor tega načela ni sposoben izvrševat je bolje,da ostane samo pri ljubiteljskem posedovanju ljubljenčkov, brez vzrejnih ambicij

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

kalsang

• *
Odgovori #46 : 14 Junij 2010, 11:34:12
Deteljica, pod tole se pa prec podpišem!

TibiQ

• *
Odgovori #47 : 14 Junij 2010, 11:37:33
TibiQ,psica,katere mati je bila cepljena proti Herpesu ima v sebi že en delček protiteles proti  tej bolezni.V takem primeru je meni edino smiselno cepiti tudi njeno hči,da zavarujem mladiče.Poleg tega je oče naše psice samec,ki je ogromno paril po različnih državah v tujini.V takem primeru ne reskiram.Kar se pa tiče samcev imam jaz info,da bi jih bilo potrebno za zaščito cepiti vsake pol leta,še posebno tiste,ki veliko parijo.Drugače pa veti pravijo,da cepljenje pri samcih ni tako zelo potrebno.
LP Tjaša
A je psico potrebno cepit ponovno pred vsako planirano gonitvijo, ali je eno cepljenje dovolj? (malo off topic sicer) Predvidevam, da če je samce potrebno cepit na cca. pol leta, tudi psicam cepivo ne drži dlje kot toliko?

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #48 : 14 Junij 2010, 11:42:58
Kolikor sem jaz prebrala če se psica okuži z herpesom in vmes seveda skoti leglo, običajno mladički umrejo. AMpak potem je ta ista psica za celo življenje imuna na nadaljne probleme oz se to več nebo zgodilo. Drži?

Kdaj pa je smiselno psico cepiti, če veš da jo daš  pariti z samcem ki ima že več legel?

Lojze

• *
Odgovori #49 : 14 Junij 2010, 11:43:26
Ne, psico cepiš pred vsakim planiranim leglom.Prvič med gonitvijoali 7-10 dni po predvidenem datumu parjenja,drugič pa 1-2 tedna pred pričakovanim datumom kotitve.
LP Tjaša

Lojze

• *
Odgovori #50 : 14 Junij 2010, 11:47:18
Boticelli,ni nujno,da vsi mladički poginejo,velika večina pa jih.Če se pri psici,ki se je okužila z herpesom opravi carski rez in se ji odvzame mladiče imajo ti večjo možnost za preživetje.
LP Tjaša

TibiQ

• *
Odgovori #51 : 16 Junij 2010, 08:13:21
Huh.. sem se vmes spomnila, da je prijateljica kupila psičko iz te psarne in jo opozorila na tole temo. Očitno je psička iz istega legla. So jo peljali testirat in včeraj žal tudi pri njej potrdili odpovedovanje ledvic.  :(

Sem se pa spomnila na tole;
http://www.mojpes.com/forum3/viewtopic.php?f=15&t=18667

Upam da bo komu v pomoč. ;)

Deteljica je prej spraševala o transplantaciji in sem dobila informacijo, da je to tudi možnost, da pa je stroka glede tega še deljenih mnenj, vprašanje je tudi glede zavrnitve organa,.. pa seveda je normalno potem potrebno poskrbet tudi za kužka donatorja.

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #52 : 16 Junij 2010, 08:17:30
Lojze... kako varno pa je recimo to cepivo? Osebno imam predsodke da bi cepila psico ko je že breja... a ima lahko kakšne negativne učinke na razvoj mladičev?

A potem drži, da če psica preboli okužbo z herpesom, nadaljnja cepljenja niso potrebna, saj nebo več zbolela za herpesom in posledično tudi bodoča legla ne bodo v nevarnosti?

TibiQ

• *
Odgovori #53 : 16 Junij 2010, 08:29:49
Boticelli, kot sem jaz pred časom razumela, je cepljenje proti herpesu v zahodni Evropi pri resnih vzrediteljih kar stalna praksa in nisem zasledila nekih negativnih vplivov na mladiče. Ne pravim da škodljivih posledic ni, samo nisem naletela na nič takega.

animallover

• *
Odgovori #54 : 16 Junij 2010, 12:32:22
Trenutno stanje: 6 mladičev - dva evtanazirana, dvema odpovedujejo ledvice, za dva nimam podatkov. Lahko še kdo reče, da je to naključje?  >:(

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #55 : 16 Junij 2010, 13:07:28
Ni naključje, je pa vprašanje ali so težave dedne ali prirojene. Predvsem bi bilo zanimivo vedeti, kaj je povzročilo prezgodnji porod in kakšni so mladiči iz ostalih legel.

sasha

• *
Odgovori #56 : 16 Junij 2010, 13:08:54
animallover ali mi lahko prosim na privat pošlješ starša tvojega psa?

Lojze

• *
Odgovori #57 : 16 Junij 2010, 13:47:20
boticelli narobe si razumela.Z vakcinacijo lahko prej koristiš mladičem kot jim škodiš,saj zmanjšaš njihovo smrtnost.Psica,ki je okužena z Herpes virusom namreč ne kaže zunanjih znakov bolezni,testi na bolezen pa niso 100%.Herpesviroza psov je namreč bolj bolezen reproduktivnega značaja.Bolezen se namreč prenaša na mladiče oronazalno,veneralno in transplacentarno.Vir okužbe so obolele živali in latentni doživljenski prenašalci.Virus je med drugim patogen skozi vso dolžino brejosti in povzroča neplodnost,pregonitve,abortuse in prezgodnje porode.
Vakcina Eurican Herpes(ki je dosegljiva na našem tržišču)vsebuje le imunogene glikoproteine.Pri psicah ni omejitve glede glede cepljenja.Lahko cepimo negativne,okužene in latentne prenašalke virusa.Meni osebno je smiselno cepljenje psice s katero načrtujemo paritev.Cepimo pa 1.odmerek 7-10 dni po paritvi in 2.odmerek 1-2 tedna pred pričakovanim datumom kotitve.Revakcinacijo izvajamo ob vsaki načrtovani paritvi po enakem programu.
Jaz imam z vakcinacijo dobre izkušnje.Pred tem sem se veliko o tej temi pogovarjala z vzreditelji Basset Houndov po svetu in tisti,ki se tega cepljenja poslužujejo nimajo nobenih problemov z maloštevilčnimi legli,nebrejimi psicami ali pa problemi med samo brejostjo pri psicah.
LP Tjaša

Lojze

• *
Odgovori #58 : 16 Junij 2010, 13:50:50
Aja,še to.Psica,ki je okužena z Herpesom nikoli ne preboli bolezni.V takem primeru je bolje da se pred vsako paritvijo cepi,da ti ne poginejo mladički.Ker ti so v večji nevarnosti.
LP Tjaša

amonra

• *
Odgovori #59 : 17 Junij 2010, 13:35:53
lanabela odpoved ledvic pri mladickih pasme bullterrier je v tako ranem casu dedna in ne prirojena..samo groza se lahko dodam >:(..buliji se mi tako smilijo kot pasma saj jih je vedno vec bolanih ker se nihce ne ozira ali sploh ne dela testov..zalostno