KD Barje

Sedež: Ob dolenjski železnici 30, 1108 Ljubljana
Kontakt:
• 01/4273-345
• Predsednica: Tanja Bizilij, 031/699-859
Lokacija vadišča: ob Ižanski cesti (cca 1 km naprej od kitajske restavracije – smer Ig)

Naše izkušnje:
Z Astorjem sva začela obiskovati malo šolo v KD Barje v začetku septembra 2005. V mali šoli sva uživala oba – Astor zaradi igre in jaz zaradi prijaznega načina dela s psi. Ker zaenkrat še nimava izkušenj z drugimi tečaji v tem kinološkem društvu, bom bolj podrobno opisala zgolj malo šolo.
Ker so bili naši kužki še malčki, smo začeli zelo postopoma. Najprej smo pridobivali njihovo pozornost, kajti brez tega se ne da nadaljevati dela. Zelo pomembno je, da s tako mladim psom ne delamo preveč dolgo časa, kajti posledično izgubi pozornost, ker mladiči še niso sposobni dolgo časa zadržati koncentracije. Zato smo delali vaje zgolj po nekaj minut in se nato z našimi kužki sproščali preko igre. Ko smo osvojili pridobivanje pozornosti, smo naše delo nadgradili z osnovami poslušnosti oz. povelji kot so: sedi, prostor, poleg, malo odpoklica…itd. Nikoli pa ni po koncu »treninga« manjkala še igra z drugimi kužki. Slednje je tudi zelo pomemben element v socializaciji našega ljubljenčka. Tekom tečaja smo odšli tudi na obisk v živalski vrt, da so se kužki spoznavali z različnimi vonji in okolico.
Ob zaključku male šole smo imeli tudi manjši izpit, da smo preverili kako je z našim znanjem, kajti za dobro vzgojo je potrebno tudi veliko dela doma in ne samo na samem tečaju.
kd barje

Z odnosom samih inštruktorjev sem bila zelo zadovoljna. Z nami so delali skupinsko in tudi individualno. Prav tako pa mi je bil všeč pristop h učenju, kajti le to je temeljilo na nagrajevanju in pozitivni motivaciji, ter ne na prisilni vzgoji.
Spomladi tako z Astorjem nameravava v KD Barje nadaljevati z izpitom A in kasneje (jeseni) še do BBh.

Tekst in slika: Mojca (scythe) in Astor