Hom

Splošno:
Hom je hrib, ki se dviga nad vasjo Zasip pri Bledu. Visok je okoli 834 m in je lepa izhodiščna točka za marsikaterega turista kot tudi domačina iz Bleda in okolice.

Kako do tja:
hom1.jpg
Na Hom lahko pridemo po več poteh:
1. Bolj strma pot: Ko pridemo v Zasip, gremo mimo gostilne Kurej naravnost.
2. Ko pridemo do Zasipa in po klančku navzgor do pred prej omenjene gostilne, pred njo zavijemo desno na stransko cesto, ki je nekaj časa še asfaltna, potem pa makedam.
Lahko pa oberemo tudi travnate poti. Z obeh omenjenih poteh se da priti tudi z avtom.

Zemljevid:
hom-zemljevid.jpg
Od Ljubljane je oddaljena približno dobro uro vožnje. Ko se pripeljemo do Bleda , zavijemo pri prvem semaforju desno in sledimo tabli Gorje. Ko pridemo do zožanega dela ceste (malo pred tem je na naši desni strani trgovina Mercator), sledi odcep na desno – smer Zasip. Najbolje je, da avto pustimo pred gostilno Kurej in pot nadaljujemo peš. Če se na Hom odpravimo iz Bleda peš, je pot dolga približno 30 minut.

Cerkev:
Na Homu stoju lepa baročna cerkvica sv. Katarine (610 m), ki je bila prvič omenjena že v 13. stoletju in prenovljena v kasnejših letih. Je pravi čar Homa.

hom4.jpg
Za konec pa še:

Iz Homa je zelo lepa razgledna točka, vidi se daleč na okoli. Pot lahko nadaljujemo tudi do Blejskega vintgarja. Blizu cerkvice je tudi Pizzerija Jurček, kjer lepo poskrbijo tako za lačne kot žejne. Pot na Hom me vedno znova navdušuje, res je krasen izlet.

 

 

Avtor: Maja (Aska)