Rakov škocjan

Splošno
Rakov Škocjan je slikovita kraška dolina, ki leži med Cerkniškim in Planinskim poljem. Od leta 1949 je Rakov Škocjan zavarovan kot krajinski park in po njemu se lahko skocjan2.jpgdobro orientirate s pomočjo tabel, ki vas vodijo od ene (naravne) znamenitosti, do druge. Po dolini vodi tudi naravoslovna učna pot, kjer si lahko ogledate vse zanimivosti. Pot je dolga 2,5 km in zanjo (ter povratek) potrebujete približno 4 ure hoje. Najbolj zanimivi znamenitosti sta Veliki naravni most in Mali naravni most, ki sta ostanka podzemnega rova, ki se je podrl. Tako je tudi nastala omenjena dolina. Po dolini vodi tudi krožna pot (dobro utrjena makadamska cesta), ki vam lahko služi za lep sprehod, trimčkanje ali kolesarjenje.

Opis poti
Poti po Rakovem Škocjanu so bolj ali manj položne (nezahtevne), zatorej primerne za vsakogar. Izjeme so spusti do reke ali kakšnih znamenitosti – le ti so strmi, kamniti in nemalokrat tudi spolzki. Zato previdnost ni odveč. Krožna pot po dolini se začne slaba 2 kilometra nad hotelom Rakov Škocjan (oz. jo lahko začnete kjerkoli po izbiri) in je skorajda ves čas položna. Vse poti so večinoma časa senčne (potekajo po gozdu), kar je zelo prijetno v vročih poletnih dneh.

Opombeskocjan1.jpg
Bodite previdni na poteh, ki vodijo do same reke ali mostov. Le te so strme, zahtevne in spolzke. Zato tudi previdno z vašimi pasjimi prijatelji, če jih boste vodili tja. V hotelu Rakov Škocjan na terasi so dobrodošli tudi psi – za notranjost žal ne vem, ker smo se raje ohladil v prijetni senci na zunanji terasi. Če se vam zdi ogled Rakovega Škocjana premalo, lahko odidete 9 km naprej (po glavni cesti) do Cerkniškega jezera, ki je najslavnejše presihajoče jezero v Sloveniji.

Kako do tja?
Rakov Škocjan ni težko najti. Pojdite na avtocesto, smer Primorska in zapeljite na izvoz Unec (Cerknica, Rakov Škocjan). Ko plačate cestnino,
čez nekaj metrov, zavijete levo in nato sledite smerokazom za Rakov Škocjan. Pot je dobro označena.

Naše mnenje
Rakov Škocjan je zanimiv v vseh letnih časih, kajti vsakič popolnoma spremeni podobo. Je enostavno fascinantna dolina, kjer se lahko dolgo
sprehajaš, kaj na hitro ogledaš ali pa tudi drugače športno udejstvuješ. In kar je najpomembneje – bilo je zelo malo turistov, kar pomeni, da smo imeli skorajda celo dolino samo zase. Bil je lep izlet in sprehod, kjer smo vsi, skupaj z našim kužatom, izjemno uživali.

Tekst in slike: Mojca (scythe)