Sv. Vid

Cerkev Sv.Vida stoji sredi Kostavske planine na višini okoli 800m. Večini turistom je poznana kot cerkev,ki se sveti sredi gozda. Cerkvica je namreč ponoči osvetljena in,če pade takšna svetloba, da se ne vidi planine, res izgleda kot da bi Vid lebdel v zraku!
Cerkev je bila leta 2006 popolnoma obnovljena skupaj z okolico,tako da je dostop do nje preprost. Cerkev poleg fresk krasi še čudovit razgled nad celotno Tuhinjsko dolino. Ni zaman posvečena svetemu Vidu.

Kako do tja?
Vaša prva naloga je, da najdete Zg.Tuhinj (zemljevid) tam parkirate avto in se po makadamski poti odpravite do cilja. Pot je lepa, edini problem na katerega lahko naletite je ta, da je v prvem delu nekoliko bolj strma! Zmerne hoje do vrha je približno 45min, v vročinskih dneh pa vas bo hladila senca dreves.
Kot sem že omenila je razgled s Sv.Vida krasen, zato ne pozabite s seboj vzeti fotoaparata. Na vrhu je tudi dovolj prostora, da se vaši pesjanarčki nalovijo in sprostijo vso energijo, ki jim je še ostala od poti.

Če pa želite nekaj več…
…In ste pravi hribolazci,vam ponujam še nekoliko daljšo verzijo!Pot od cerkvice nadaljujete naprej skozi gozd,do križišča. Hoje do tja je slabo urico.
Lahko se peš odpravite do Term Snovik, tako da zavijete na desno. Hoje je sicer okoli 3h, a kjer je volja je tudi moč!
Ena izmed možnosti pa je tudi ta, da zavijete na levo in se spustite tik nad vas Gradišče, pri kamnolomu zavijete desno in se odpravite še do cerkve Sv.Miklavža

Če pa ste se odločili za krajšo pot upam, da ste se naužili svežega Tuhinjskega zraka in razgleda po dolini.

Za konec…
Kar bi vam položila na srce je to,da ne rinite tja gor v megli. V najboljšem primeru ne boste videli niti svojega nosu,v najslabšem pa se lahko kar dobro poškodujete—govorim iz lastnih izkušenj!

Če tudi v dolini ni ne duha ne sluha o snegu, vas na Vidu zna pričakati presenečenje. Lansko leto smo se za Božič tam kepali.
Pot pa je tudi priljubljena med nami konjeniki. Tako,da jo ne ucvrite nazaj,če kje naletite na kakšnega konja ;).

Pa srečno pot vam želim!

Avtor: Tjaša Klemen (T.M.T)