Papillon

ZGODOVINA
Papillonov prednik je kontinentalni toy spanjel, ki je bil zelo priljubljen v zacetku prejsnjega stoletja. Originalna pasma je bila phalene/vesca, z mesanjem s se nekaterimi pasmami pa so uspeli pridobiti dvignjena usesa.

Od kod papilloni izhajajo ni tocno znano, domnevajo pa, da prihajajo iz Belgije, Francije ali Spanije, saj spanjel pomeni pes iz Spanije, papillon pa je francoska beseda za metulja.

Papillon je bil spremljevalec kraljic in kraljev. Znana je Marie Antoinette, ki je imela papillona Mimi in Inez. Menda naj bi enega papillona vzela s seboj celo pod giljotino. Tudi Henri II. je bil zaljubljen v papillone in je zanje tudi zapravil precej denarja. Legenda pravi, da je njegova najljubsa psicka Lilienne nekega dne napadla meniha, zato jo je moral Henri zapreti v sobo. Ko sta z menihom ostala sama, pa je Henrija menih zabodel.
Papilloni so upodobljeni tudi na mnogo renesancnih slikah.

img2421847910698b8168.jpg

VIDEZ
Papillon je majhen dolgodlak pes. Njegov trup je daljsi od njegove visine, njegov gobcek pa krajsi kot lobanja. Ima velike mandljaste crne oci. Je bogato odlakan (najbolj po trupu, manj pa po tackah). Njegova usesa spominjajo na metuljeva krila, zazeljena pa je tudi bela crtica po sredini glave, ki spominja na metuljev trup. Rep je bogat in nosen cez hrbet. Po telesu mora prevladovati bela barva, lise pa so dovoljene v vseh barvah razen jetrne. Bela barva po celi glavi ni dovoljena. Dlaka je brez poddlanke in je lahko valovita, nikakor pa ne sme biti kodrasta. Ugriz je skarjast.

Teza se deli na dve kategoriji in sicer na:
– pod 2,5 kg za pse in psice
– od 2,5 kg-4,5 kg pri samicah do 5kg.

Plecna visina: 25 – 28 cm.

25530_1394493468135_1406149305_1050775_4153695_n.jpg

ZNACAJ
Papillon je pozoren, nezen, poslusen, radoveden, zabaven in je najraje pri svojem lastniku. Pravilno socializiran predstavnik te pasme je druzaben in samostojen. So izredno inteligentni psi, ki hitro dojamejo, kaj od njih zelimo. Priznava le enega lastnika. Ob nepravilni vzgoji in socializaciji je lahko bojec in nesamostojen. Ne prenese grobosti. Primeren je za obedience, agility, ples s psom, flyball in seveda razstavljanje.
untitled.bmp

ZDRAVJE
Naceloma so Papilloni zdravi psi, ob nepravilni vzreji pa se lahko pojavijo problemi s pogacico oziroma problemi s sklepi, priporoca se pregled oci.

4531_1147047522141_1406149305_372176_5270113_n.jpg

NEGA
Nega Papillona ni zelo zahtevna, vendar si je za 3 x tedensko cesanje nujno vzeti cas. Dlaka se najbolj vozla na usesih in na trebuhu. Za nego potrebujemo kakovostne pripomocke: glavnik z dvema debelinama, krtaco, ki na koncu ni zakljucena v bunkico, saj ta dlako le natrga, za mladicka pa krtaco z naravnimi scetinami, skarjice za krempeljce in ustrezen sampon, balzam in sprej za razcesavanje.

Pred kopanjem moramo psa obvezno razcesati, saj se vozli s kopanjem le utrdijo. Ceprav se papillona ne strize, mu moramo zaokrozeno porezati dlako, ki sili cez tacko.

sookie3_2.jpg

VIRI: http://www.rozalias.com/index.htmlhttp://www.gerilum.net/papillon.php
Avtor slik: Zala Kosnik (Psarna Rozalias )

Avtor teksta: Ester Ipavic

Dodaj odgovor