Pozornost

Temelj vsakega šolanja je pozornost. Preden lahko psa naučimo karkoli ga moremo naučiti, da je pozoren na nas. Veliko ljudi ima probleme z učenjem pozornosti, največkrat, ker niso dovolj vztrajni in dosledni. Tukaj je nekaj napotkov za učenje pozornosti.

Učenje pozornosti

Učenje pozornosti je sicer zelo preprosto, vendar je lahko kar dolgotrajen postopek. Vse je seveda odvisno od naše vztrajnosti in doslednosti.
Najprej si pripravimo obilico priboljškov za katere vemo, da jih pes obožuje (navadni briketi so uporabni le, če je naš pes zelo požrešen). Psa pripnemo na povodec in si poiščemo velik travnik na katerem bomo sami (brez drugih psov in ljudi). Postavimo se na sredino travnika, psa damo na kratek povodec (toliko kratek da ne more vohljat okoli) in čakamo, da nas pogleda. Takoj ko nas pogleda, tudi če le za sekundo, kliknemo (če uporabljamo kliker), če ne pa uporabimo na primer besedico TO! in ga nagradimo. Ko pes pogleda stran, tudi mi obrnemo glavo v drugo smer, vendar vseeno opazujemo, če nas pes pogleda. Takoj, ko nas pogleda, tudi mi pogledamo njega in ga nagradimo. Na začetku nagrajujemo vsak pogled. Nato čas gledanja postopoma podaljšujemo. Najprej naj nas gleda le 3 sekunde in ga nagradimo. Nato gremo na 5 sekund, 10 sekund, 15 sekund in tako naprej. Kmalu bomo dosegli, da nas bo pes gledal tudi celo minuto ali več. Pozornost vadimo vsak dan – ampak ne predolgo, le nekaj minut je dovolj. Pomembno je, da vsakič zaključimo z dobro opravljeno vajo. Nikoli ne smemo biti mi tisti, ki popustimo. Na začetku se lahko zgodi, da nas pes ne bo pogledal tudi pol ure, vendar moramo vztrajat, saj si bo pes našo popustljivost takoj zapomnil. Med vajami naredimo tudi krajše premore in se s psom poigramo. Tako si bo zapomnil, da pozornost prinaša nagrado – igro. Ko bomo dosegli, da je pes na nas pozoren, počasi začnemo uvajat moteče dejavnike, kot so drugi psi, ljudje,… Pes more biti na nas pozoren tudi ob prisotnosti drugih psov in ljudi.

In za pomnite si – Ko bomo dosegli, da nas pes gleda lahko dosežemo karkoli!
Avtor: Alenka (Bugz)